forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: MORGANO 2006-12-17, 00:09:53



Tytu³: ZUPA JARZYNOWA Z MIELONYM MIĘSEM.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2006-12-17, 00:09:53
ZUPA JARZYNOWA Z MIELONYM MIĘSEM.

Składniki.
1000 g wywar rosołowy
250 g mielonego mięsa wieprzowe
50 g startej cebuli
200 g chińskiej kapusty
150 g mrożonego groszku
150 g pora
50 g siekanej pietruszki
50 g  oleju
1 łyżeczka bulionu w proszku, sól, pieprz

Sposób przygotowania.
Mielone mięso, cebulę i pietruszkę dokładnie wymieszać. Podsmażyć na oleju często mieszając i rozdrabniając widelcem tak, aby nie powstały grudki. Dodać 1wywaru rosołowego i zagotować. Dodać bulion mięsny w proszku. Przyprawić solą i pieprzem, po czym gotować pod przykryciem. Obrany seler pokroić w cienkie paski i po 5 minutach dodać do gotującego się mięsa. Por oczyścić, przekroić wzdłuż na połowę, umyć i pokroić w plasterki. Chińską kapustę pokroić w paski. Groszek gotować w zupie 8 minut, a por i chińską kapustę około 5 minut. Zupę doprawić do smaku i podawać.

Ogółem 1900 g B-T-W 67,4 – 124,8 – 50,9    /1600 kalorii /
100 gram produktu B-T-W  3,5 – 6,6 – 2,7 / 80 kalorii /
450 gram porcja 1 osobowa B-T-W 16,0 – 29,5 – 12,0  /380 kalorii /
Stosunek B-T-W  1 : 1,9 : 0,8
B+T/450g – 45,5g




forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.