forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: MORGANO 2006-12-20, 04:44:54



Tytu³: FASZEROWANA GOLONKA WIEPRZOWA.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2006-12-20, 04:44:54
FASZEROWANA GOLONKA WIEPRZOWA.

Składniki.
1000 g golonki wieprzowej
100 g pietruszki /2 pęczki/
200 g piwa
  50 g orzechów wÅ‚oskich
  50 g masÅ‚a
  30g mÄ…ki
1 pęczek naci selera i por
pieprz, tymianek, liść laurowy
1 łyżeczka bulionu mięsnego w proszku

Sposób przygotowania.
Mięso wyjąć ze skóry, nie przecinając jej, pokroić w kostkę i wymieszać z posiekanymi włoskimi orzechami, pietruszką i pieprzem. Skórę napełnić farszem i zaszyć. Na dno garnka wrzucić warzywa, ułożyć na nich mięso, całość zalać wodą w taki sposób, by mięso było lekko zanurzone. Dodać kości, gotować aż golonka będzie miękka (ok. 2 godz.). Golonkę grillować 15 minut, polewając piwem. Masło roztopić, dodać mąkę, na chwilę zwiększyć ogień, by utworzyła się piana. Dodać połowę wywaru z golonki, zagotować. Dodać bulion mięsny w proszku, doprawić do smaku. Sos gotować 10 minut na małym ogniu.

Ogółem 0000g B-T-W 271,5 – 590,9 – 146,3  / 6990 kalorii /
100 gram produktu B-T-W 14,3 – 31,1 7,7  /370 kalorii /
350 gram porcja 1 osobowa B-T-W 50,0 – 108,8 – 27,0 / 1290 kalorii /
Stosunek B-T-W  1 : 2,2 : 0,5
B+T/350g – 158,8g




forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.