Tytu³: WITAMINA A. Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2006-12-20, 04:47:27 WITAMINA A.
Inne nazwy: retinol, beta-karoten, prowitamina A, akseroftol. Witamina A rozpuszczalna w tÅ‚uszczach zostaÅ‚a odkryta i rozszyfrowano jej strukturÄ™ chemicznÄ… w roku 1931, a od 1947 witaminÄ™ A wytwarza siÄ™ syntetycznie. Witamina A i jej różne chemiczne formy (aldehydowe, estrowe, kwasowe) wystÄ™pujÄ… tylko w produktach zwierzÄ™cych, natomiast prowitamina A, którÄ… tworzy caÅ‚a grupa zwiÄ…zków (okoÅ‚o 600) okreÅ›lanych mianem karotenoidów, wystÄ™puje tylko w Å›wiecie roÅ›linnym. WÅ›ród karotenoidów za najważniejszy uważa siÄ™ beta-karoten, gdyż z niego organizm najÅ‚atwiej tworzy retinol. Witamina A bierze udziaÅ‚ w przemianie ogólnoustrojowej, a zwÅ‚aszcza w metabolizmie biaÅ‚ek, głównie aminokwasów siarkowych, warunkujÄ…c prawidÅ‚owe rogowacenie nabÅ‚onka. Jest niezbÄ™dna do utrzymania w dobrym stanie rogówki oka, wszystkich bÅ‚on Å›luzowych przewodu pokarmowego, przewodu moczowego, ukÅ‚adu rozrodczego, skóry i pÅ‚uc Witamina A jest niezbÄ™dna dla normalnego widzenia, gdyż odgrywa rolÄ™ w procesie tworzenia rodopsyny, decydujÄ…cej o możliwoÅ›ci widzenia o zmierzchu przy sÅ‚abym oÅ›wietleniu Witamina A wywiera wpÅ‚yw na czynniki odpornoÅ›ciowe ustroju, dlatego też czÄ™sto o jest jako „witamina antyinfekcyjna”. Bierze udziaÅ‚ w budowie i wspomaganiu naturalnych barier chroniÄ…cych organizm przed zakażeniem, wspomaga naturalny system samoobrony organizmu przed zakażeniem i chorobami. Witamina A w okresie wzrostu organizmu bierze udziaÅ‚ w tworzeniu szkliwa nazÄ™bnego i wÅ‚aÅ›ciwego rozstawienia uzÄ™bienia oraz w metabolizmie hormonów steroidowych. Aktywizuje ukÅ‚ady enzymatyczne wÄ…troby Uważa siÄ™, że przyjmowanie odpowiednich iloÅ›ci witaminy A może zÅ‚agodzić skutki dziaÅ‚ania na wÄ…trobÄ™ toksycznych substancji chemicznych. Niedobór W niedoborze witaminy A wystÄ™pujÄ…: kruche, wolno rosnÄ…ce paznokcie z podÅ‚użnym bruzdowaniem, suche, Å‚amliwe wÅ‚osy, szorstka, sucha skóra, suche spojówki oraz zmiany chorobowe na rogówce, osÅ‚abione, wrażliwe dziÄ…sÅ‚a, wysypka skórna, brak apetytu, zmniejszona odporność na zakazowa, kurza Å›lepota, czyli niewidzenie o zmierzchu, zaburzenia widzenia, zahamowanie wzrostu, uczucie zmÄ™czenia Nadmiar Podawanie dużych dawek witaminy A przez dÅ‚uższy okres może spowodować hiperwitaminozÄ™ witaminy A z takimi objawami jak uczucie zmÄ™czenia i dyskomfortu, podenerwowanie, drażliwość, nudnoÅ›ci i wymioty zmniejszony apetyt, bóle gÅ‚owy krwawienie z dziÄ…seÅ‚, zażółcenie skóry, powiÄ™kszenie wÄ…troby i Å›ledziony, wypadanie wÅ‚osów, Å›wiÄ…d skóry suchość skóry, depresja. ŹródÅ‚a ŹródÅ‚em tej rozpuszczalnej w tÅ‚uszczach witaminy sÄ… produkty pochodzenia zwierzÄ™cego: mleko peÅ‚ne, Å›mietana, masÅ‚o, produkty mleczarskie, jaja, niektóre tÅ‚uste ryby, wÄ…troba, tran, żółtka jaj. Prowitamina A, zwana też beta-karotenem, znajduje siÄ™ głównie w produktach roÅ›linnych takich jak: marchew, dynia, szpinak, botwina, saÅ‚ata, zielony groszek, szczypior, koper, pietruszka, jarmuż, saÅ‚ata, fasolka szparagowa, pomidor morele, wiÅ›nie, Å›liwki i pomaraÅ„cze. / z mojego archiwum Morgano/
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |