forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: MORGANO 2006-12-20, 04:47:27



Tytu³: WITAMINA A.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2006-12-20, 04:47:27
WITAMINA  A.
Inne nazwy: retinol, beta-karoten, prowitamina A, akseroftol.
Witamina A  rozpuszczalna w tÅ‚uszczach  zostaÅ‚a odkryta i rozszyfrowano jej strukturÄ™ chemicznÄ… w roku 1931, a od 1947 witaminÄ™ A wytwarza siÄ™ syntetycznie. Witamina A i jej różne chemiczne formy (aldehydowe, estrowe, kwasowe) wystÄ™pujÄ… tylko w produktach zwierzÄ™cych, natomiast prowitamina A, którÄ… tworzy caÅ‚a grupa zwiÄ…zków (okoÅ‚o 600) okreÅ›lanych mianem karotenoidów, wystÄ™puje tylko w Å›wiecie roÅ›linnym. WÅ›ród karotenoidów za najważniejszy uważa siÄ™ beta-karoten, gdyż z niego organizm najÅ‚atwiej tworzy retinol.
Witamina A bierze udziaÅ‚ w przemianie ogólnoustrojowej, a zwÅ‚aszcza w metabolizmie biaÅ‚ek, głównie aminokwasów siarkowych, warunkujÄ…c prawidÅ‚owe rogowacenie nabÅ‚onka. Jest niezbÄ™dna do utrzymania w dobrym stanie rogówki oka, wszystkich bÅ‚on Å›luzowych przewodu pokarmowego, przewodu moczowego, ukÅ‚adu rozrodczego, skóry i pÅ‚uc Witamina A jest niezbÄ™dna dla normalnego widzenia, gdyż odgrywa rolÄ™ w procesie tworzenia rodopsyny, decydujÄ…cej o możliwoÅ›ci widzenia o zmierzchu przy sÅ‚abym oÅ›wietleniu Witamina A wywiera wpÅ‚yw na czynniki odpornoÅ›ciowe ustroju, dlatego też czÄ™sto o jest jako „witamina antyinfekcyjna”. Bierze udziaÅ‚ w budowie i wspomaganiu naturalnych barier chroniÄ…cych organizm przed zakażeniem, wspomaga naturalny system samoobrony organizmu przed zakażeniem i chorobami.
Witamina A w okresie wzrostu organizmu bierze udział w tworzeniu szkliwa nazębnego i właściwego rozstawienia uzębienia oraz w metabolizmie hormonów steroidowych. Aktywizuje układy enzymatyczne wątroby Uważa się, że przyjmowanie odpowiednich ilości witaminy A może złagodzić skutki działania na wątrobę toksycznych substancji chemicznych.

Niedobór
W niedoborze witaminy A występują: kruche, wolno rosnące paznokcie z podłużnym bruzdowaniem, suche, łamliwe włosy, szorstka, sucha skóra, suche spojówki oraz zmiany chorobowe na rogówce, osłabione, wrażliwe dziąsła, wysypka skórna, brak apetytu, zmniejszona odporność na zakazowa, kurza ślepota, czyli niewidzenie o zmierzchu, zaburzenia widzenia, zahamowanie wzrostu, uczucie zmęczenia

Nadmiar
Podawanie dużych dawek witaminy A przez dłuższy okres może spowodować hiperwitaminozę witaminy A z takimi objawami jak uczucie zmęczenia i dyskomfortu, podenerwowanie, drażliwość, nudności i wymioty zmniejszony apetyt, bóle głowy krwawienie z dziąseł, zażółcenie skóry, powiększenie wątroby i śledziony, wypadanie włosów, świąd skóry suchość skóry, depresja.

Źródła
Źródłem tej rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy są produkty pochodzenia zwierzęcego: mleko pełne, śmietana, masło, produkty mleczarskie, jaja, niektóre tłuste ryby, wątroba, tran, żółtka jaj. Prowitamina A, zwana też beta-karotenem, znajduje się głównie w produktach roślinnych takich jak: marchew, dynia, szpinak, botwina, sałata, zielony groszek, szczypior, koper, pietruszka, jarmuż, sałata, fasolka szparagowa, pomidor morele, wiśnie, śliwki i pomarańcze.
/ z mojego archiwum Morgano/




forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.