Tytu³: WITAMINA B1. Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2006-12-21, 01:53:53 WITAMINA B1.
Inne nazwy: tiamina, czynnik przeciw beri-beri, czynnik antyneurotyczny, aneuryna. Witamina Bi rozpuszczalna w wodzie, odgrywa zasadniczą rolę w procesach oddychania tkankowego, głównie w przemianie węglowodanów. Wzmaga czynność acetylocholiny, hamuje esterazę cholinową, działa synergicznie, z tyroksyną i insuliną, pobudza wydzielanie hormonów gonadotropowych. Tiamina przyspiesza gojenie się ran i wykazuje działanie uśmierzające ból. Przyjęty pokarm, nadużywanie alkoholu powodują opóźnianie wchłaniania witaminy, natomiast obecność dwutlenku siarki w winach lub atmosferze, czarne porzeczki - powodują rozkład witaminy. Niedobór Stany niedoboru witaminy B1 prowadzą do zaburzeń oddychania tkankowego, czynności układu nerwowego, wątroby i mięśnia sercowego Do objawów nie tiaminy, które najczęściej spotyka się wśród osób nadużywających alkohol (alkohol rozkłada w znacznym stopniu tiaminę), należą: zaburzenia czynności centralnego układu nerwowego uczucie osłabienia i zmęczenie, oczopląs, zaburzenia pamięci, koncentracji, depresja, niewydolność krążenia przyspieszona akcja serca, powiększenie wymiarów serca, obrzęki kończyn górnych i dolnych, zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego utrata łaknienia, nudności, wymioty biegunki, bóle brzucha, brak apetytu, spadek wagi. Ostrą postać awitaminozy B1, zwaną beri-beri spotyka się w stanach głodowych oraz u dzieci odżywianych np samym ryżem Charakteryzuje się zaburzeniami czucia, osłabieniem mięsni kończyn dolnych, uogólnionymi obrzękami ciała Nadmiar W przypadku przedawkowania witaminy B1 mogą wystąpić: osłabienie, zmęczenie, zawroty głowy; obrzęki drżenie mięśni, zaburzenia rytmu serca, reakcje alergiczne, poty, nudności, duszność. Źródła Źródłem witaminy B1 są produkty zbożowe grubego przemiału, mięso, wędliny (szczególnie wieprzowina), rośliny strączkowe groch, fasola oraz drożdże orzechy, nasiona strączkowe, ryby, owoce i warzywa. Tiamina jest zgromadzona głównie w warstwie zewnętrznej ziaren zbóż, dlatego też procesy technologiczne polegające na łuskaniu i polerowaniu zubożają mąkę w tę witaminę. / z mojego archiwum Morgano/
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |