forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: MORGANO 2006-12-24, 00:57:15



Tytu³: PARYSKA ZUPA CEBULOWA.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2006-12-24, 00:57:15
PARYSKA ZUPA CEBULOWA.

Składniki.
1000 g wywar bulionowy mięsny
1000 g cebuli
100 g masła
100 g tarty ser ementaler
100 g pieczywa białego
2 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki soli, 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania.
ObranÄ… cebulÄ™ pokroić w cienkie plasterki. Na maÅ‚ym ogniu rozgrzać masÅ‚o i Å‚yżkÄ™ oliwy Lekko posolonÄ… cebulÄ™ podsmażyć na zÅ‚oty kolor. Dodać bulion i gotować na maÅ‚ym ogniu. Kromki chleba podpiec w piekarniku, aby byÅ‚y chrupiÄ…ce, po czym posmarować je oliwÄ… i rozgniecionym czosnkiem. ZupÄ™ doprawić do smaku i przelać do” żaroodpornych miseczek. Do każdej miski wÅ‚ożyć kromkÄ™ chleba i posypać jÄ… startym serem. Naczynia wÅ‚ożyć do nagrzanego piekarnika, wyjąć, gdy ser siÄ™ roztopi. /Czasami podajÄ™ inaczej wywar cebulowy wlewam do kokilek na wierzch wsypujÄ™ tarty żółty ser i dodajÄ™ groszek ptysiowy/.

Ogółem 2300g B-T-W  57,1 – 132,3 – 126,3  / 1930 kalorii /
100 gram produktu B-T-W  2,5 – 5,8 – 5,5  / 80 kalorii /
300 gram porcja 1 osobowa B-T-W  7,4 – 17,3 – 16,5  / 250 kalorii /
Stosunek B-T-W  1 : 2,3 : 2,2
B+T/300g – 24,7g





forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.