forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: MORGANO 2006-12-27, 00:22:07



Tytu³: MAKRELA Z MAJONEZEM NA ZIMNO.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2006-12-27, 00:22:07
MAKRELA Z MAJONEZEM NA ZIMNO.

Składniki.
800 g makreli
200 g cebula
150 g śmietany 30%
100 g jajka ugotowane na twardo 2 szt.
100 g majonez
sok z cytryny, 2 łyżki octu, sól, szczypiorek, natka pietruszki,

Sposób przygotowania.
Makrelę oczyścić, opłukać. Cebulę obrać, opłukać, podzielić na cząstki. Zagotować wodę, włożyć całą rybę (tak, aby była przykryta), cebulę, doprawić do smaku sokiem z cytryny, octem i solą, ugotować. Pozostawić rybę w wywarze aż do ostygnięcia. Potem wyjąć, zdjąć z niej skórę, podzielić wzdłuż i ułożyć na półmisku. Śmietanę wymieszać z majonezem, dodać posiekaną zieleninę i zalać rybę. Przybrać ćwiartkami jajek. Podawać z pieczywem.

Ogółem 1350g B-T-W 151,7 – 141,1 – 21,7  / 1960 kalorii /
100 gram produktu B-T-W  11,2 – 10,5 -1,6 / 140 kalorii /
250 gram porcja 1 osobowa B-T-W 28,1 – 26,1 -4,0  / 360 kalorii /
Stosunek B-T-W  1 : 0,9 : 0,1
B+T/250g – 54,2g





Tytu³: Odp: MAKRELA Z MAJONEZEM NA ZIMNO.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-01-09, 17:59:35
W sumie MORGANO mozna by bylo z tego zrobic taka makrele w sosie pomidorowym .Co o tym sÄ…dzisz?
Znasz jakis przepis na sos pomidorowy? z koncentratu czy taki naturalny ? Napisz jak coÅ› wiesz.
pozdro  8)


Tytu³: Odp: MAKRELA Z MAJONEZEM NA ZIMNO.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2007-01-09, 18:59:00
Elmo,Ksiazka Kucharska J.K podaje taki oto sos pomidorowy z koncentratu:
Z 8 dag masla i 5g maki zrobic zasmazke.Rozprowadzic ja szklanka zimnego wywaru miesnego.Dodac 4 lyzki koncentratu pomidorowego.
Dodac lyzeczke lagodnej mielonej papryki oraz szczypte cukru.Zagotowac.Dodac 3/4 szklanki smietany,wymieszac.


Tytu³: Odp: MAKRELA Z MAJONEZEM NA ZIMNO.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Tomkiewicz 2007-01-09, 19:23:03
Morgano, gdzie udaje Ci się nabyć inną niż puszkową lub wędzoną makrelę ?????? Pytam, bo makrela w stanie surowym na terenie polskim to dla mnie egzotyka. Może nie zadałem sobie trudu poszukiwań ?

Tomek



Tytu³: Odp: MAKRELA Z MAJONEZEM NA ZIMNO.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-01-09, 19:58:53
DziÄ™ki Kodar ,zrobiÄ™ tÄ… rybe w tym sosie pomidorowym ,ciekawe jak wyjdzie i czy Zuzia bedzie chciala jesc  :?:
PrzyzwyczaiÅ‚a siÄ™ do tych z puszki  :?


Tytu³: Odp: MAKRELA Z MAJONEZEM NA ZIMNO.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2007-01-09, 20:28:41
SaÅ‚atkÄ™ można wykonać z każdej ryby może być pstrÄ…g (,makrela kupiÅ‚em w Auschon duży wybór) dorsz ryba musi mieć skórÄ™, którÄ… zdejmujÄ™ dopiero po ugotowaniu. GotowaÅ‚em  ryby na obiad. / patrz PstrÄ…g z wody rewelacyjny- „Stoliczku nakryj siÄ™”/. PozostaÅ‚o mi trochÄ™ ryby. WymieszaÅ‚em z sosem przygotowanym z Å›mietany i majonezu zmieszaÅ‚em z delikatnie z rybÄ… przyozdobiÅ‚em jajkami. Nic specjalnego a nadaje siÄ™ do jedzenia. Przygotowanie coÅ› niecoÅ› z resztek task by nic siÄ™ nie zmarnowaÅ‚o.
Osobiście nie lubię sosu pomidorowego moja żona tak. Ja nie widzę żadnego problemu by do majonezu dodać przecier pomidorowy lub keczup. Taką samą pastę sporządzam również z wędzonej makreli dodaję majonez, szczypiorek lub drobno krojoną cebulkę oraz drobno krojony ogóreczek. Ja będę bardzo zadowolony jak Wy również podpowiecie mi jakieś ciekawe rozwiązania i różnego rodzaju receptury z własnego domu i stołu. Moim zamiarem jest pokazanie Wam żebyście się nie bali spożywać to, na co macie ochotę. Niestety należy tylko pamiętać o zawartości BTW w każdej sporządzonej potrawie. Ponieważ jestem za
pan-brat z tabelą żywieniową nie mam trudności z obliczeniami dlatego sporządzone propozycje przepisów można sobie spokojnie zmodyfikować i dostosować do własnych potrzeb należy wówczas tylko pamiętać, komu na tym zależy, że zmienią się proporcje, które podałem w przepisie. Bardzo dobrze, bo najbardziej zależny mi na tym by wszyscy coś interesującego przekazali, jeżeli będą jakieś problemy bardzo chętnie to wszystko obliczę. Zależy mi na tym by stworzyć wspólnymi siłami WIELKIE MENU OPTYMALNYCH POTRAW. Nie ma osób nieomylnych, każdy ma jakieś swoje przyzwyczajenia, które akurat mogą odpowiadać innym. Dlatego bardzo trudno narzucić komukolwiek jakieś gotowe receptury gdyż podczas rozmów okazuje się, że ja nie lubię szpinaku, druga osoba czosnku, inna pomidorów ta nie śledzi inne osoby stronią jeszcze od innych produktów. Zaznaczam, że żywienie optymalne nie musi być jednostajne nudne. NIE. Jeść możemy wszystko z zlecanych produktów w różnej formie jedynie
NALEŻY ZACHOWAĆ STOSUNEK, BTW.

Weryfikujmy Nasze przepisy jak już zostaną zweryfikowane obliczone to może znajdzie się ktoś sympatyczny, który wszystkie przepisy przedstawi profesjonalnie w internecie gdyż ja osobiście miałbym z tym wielki kłopot.
SERDECZNIE ZAPRASZAM GOTUJMY RAZEM!


Tytu³: Odp: MAKRELA Z MAJONEZEM NA ZIMNO.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-01-10, 09:10:23
Cytuj z: MORGANO 2007-01-09, 20:28:41
...makrela kupiłem w Auschon duży wybór) ...

Ja w rzece zÅ‚owiÅ‚am  8) ,a w sumie to nie wiem czy to makrela czy szczupak...
ale, czy to nie wszystko jedno ...
to ryba i to ryba...
jednak nazwaÅ‚am jÄ… makrela  8) i tak juz zostalo ...

świeżą makrele mozna kupic chyba w kazdym hipermarkecie ,na slasku jest ich jak grzybów po deszczu ,tak Morgano?
DziÅ› zrobiÄ™ tÄ… makrele ,ciekawe czy ktoÅ› siÄ™ za to " zÅ‚apie"  :roll: 
pozdrówka dla wszystkich  8)


Tytu³: Odp: MAKRELA Z MAJONEZEM NA ZIMNO.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2007-01-10, 09:44:13
Ryba do gotowania najlepsza jest wlaśnie w skórze.
Inczej się rozpadnie. Tak na Śląsku jest duzy wybór różnych ryb.
Grzyby podrzybki, borowiki, kurki, też kupuje mrożone w markietcie.

Dzisiaj mam na obiad grzyby w śmietanie. /Patrz grzyby w śmietanie/.
PowracajÄ…c jeszcze do naszych ryb. Bardzo fajna pasta jest z sardynek
Puszka sardynek obojÄ™tnie czy to bÄ™dÄ… Portugalskie czy HiszpaÅ„kie z nimi nie rozmaiwiam  :D
Rozgnieść widelcem wraz olejem. 3 ugotowane jajka obrać białka oddzielić potrzebne tylko żółtka
rozgnieść razem z sardynkami. Ogórek koniszon drobno pokroić zmieszać oraz odrobina magii do smaku.
Jeżeli mamy jeszcze zamiar wzbogacić naszą pastę możemy dodać i rozgnieść razem jeszcze masło.
Jedna kanapka, ale za to jaka odżywcza. Smacznego


Tytu³: Odp: MAKRELA Z MAJONEZEM NA ZIMNO.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2007-01-10, 10:20:46
Jaka mowa sardynki sie posluguja rzeczywiscie malo wazne. :wink:Wazniejsze to aby byly w calosci zjadane wraz ze skora i osciami.


Tytu³: Odp: MAKRELA Z MAJONEZEM NA ZIMNO.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-01-10, 10:28:10
Ja kiedyÅ› sie zajadalam sardynkami ,pamietam ,ze byly drogie ,a ja pracowalam w sklepie u wujka i podbieralam mu pieniÄ…dze  :?  i chodzilam sobie kupowac sardynki  :?
no ,co? musiałam coś jeść ...
Morgano ,wypróbuje te rybki  8) .
aż mi ślinka poleciała mmmmmmm


Tytu³: Odp: MAKRELA Z MAJONEZEM NA ZIMNO.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: fewa 2007-01-10, 13:56:11
A ja sardynki wÄ™dzone smażyÅ‚am kiedyÅ› na patelni .SmakujÄ… jak Å›wieżo uwÄ™dzone. I tak samo robiÅ‚am z innymi wÄ™dzonymi rybami. OczywiÅ›cie smazone bez tÅ‚uszczu na suchej patelni.  :P


Tytu³: Odp: MAKRELA Z MAJONEZEM NA ZIMNO.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-01-10, 15:05:53
No .MuszÄ™ siÄ™ pochwalić ,że makrela gotowana w sosie pomidorowym wyszÅ‚a mi pychota  8) mmmmmmm
Nie porównanie z tÄ… z puszki.Moje dzieci zjadÅ‚y i jeszcze chciaÅ‚y  8)  ,a to już sukces  :D
Polecam wszystkim  8) .


Tytu³: Odp: MAKRELA Z MAJONEZEM NA ZIMNO.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: evosonic 2007-01-20, 23:09:27
Cytuj z: Tomkiewicz 2007-01-09, 19:23:03
Morgano, gdzie udaje Ci się nabyć inną niż puszkową lub wędzoną makrelę ?????? Pytam, bo makrela w stanie surowym na terenie polskim to dla mnie egzotyka. Może nie zadałem sobie trudu poszukiwań ?

Tomek



raczej exotique  :D latwiej kupisz chyba wedzona na zimno , taka udaje sie kupic czasem mojej mamie 


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.