forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: MORGANO 2006-12-28, 00:28:10



Tytu³: WITAMINA E.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2006-12-28, 00:28:10
WITAMINA E.
Inne nazwy: tokoferol, tokotrienole.
Istnieje, co najmniej osiem postaci witaminy E zwanych tokoferolami, które są rozpuszczalne w tłuszczach, Witamina E związana jest z przemianą azotową i oddychaniem. Witamina E bierze udział w przemianie materii jako związek, antyoksydacyjny i zwiększający podaż tlenu, zapobiega utlenianiu witaminy A, nienasyconych kwasów tłuszczowych i innych lipidów, uniemożliwiając tym samym tworzenie się toksycznych produktów i zapobiega rozwojowi miażdżycy naczyń krwionośnych. Witamina E obniża podwyższony poziom lipidów w surowicy krwi. Aktywując układy enzymatyczne oddychania tkankowego, uczestniczy w procesach odtruwania, chroni komórki przed stłuszczeniem, podtrzymuje czynność tkanki mięśniowej, ułatwia przyswajanie tlenu przez erytrocyty. Witamina E pobudza produkcję substancji przeciwzakrzepowych, zmniejszając ryzyko rozwoju schorzeń naczyń krwionośnych. Witamina E jest niezbędna u mężczyzn do prawidłowej produkcji spermy. Dlatego niedobór witaminy E może prowadzić do bezpłodności. Witamina E współdziała z witaminami A, C i karotenoidami, zmniejszając ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Niedobór
Na szczęście witamina E występuje powszechnie, praktycznie nie spotykamy się z jej niedoborem. Jednakże hipowitaminoza może powodować: rozdrażnienie, osłabienie zdolności koncentracji, zaburzenia funkcjonowania i osłabienie mięśni szkieletowych, rogowacenie i wczesne starzenie się skóry, gorsze gojenie się ran, pogorszenie wzroku, niedokrwistość, bezpłodność, zwiększona ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Nadmiar
Witamina spożywana przez dłuższy czas w większych niż 1000 mg octanu alfa-tokoferolu na dobę u osób dorosłych może powodować zmęczenie, bóle głowy, osłabienie mięśni, zaburzenia widzenia.

Źródła
Witamina E powstaje tylko w roślinach. Jej naturalnym dostawcą są kiełki pszenicy, całe zboża, zielone warzywa liściaste jak sałata, szpinak oraz kapusta, czosnek, orzechy, awokado oraz oleje roślinne. Należy pamiętać o tym, że oleje tłoczone na zimno zawierają znacznie więcej witaminy E niż te produkowane przemysłowo, gdyż proces uszlachetniania niszczy aż 75% naturalnej witaminy.
/ z mojego archiwum Morgano/




Tytu³: Odp: WITAMINA E.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2015-10-09, 16:34:28
Na razie ostrzega siÄ™ chory i z "grup ryzyka"... :D
http://kopalniawiedzy.pl/czerniak-zlosliwy-przerzuty-wezly-chlonne-przeciwutleniacze-acetylocysteina-witamina-E-wolne-rodniki-Martin-Bergo,23266
To kiedy będą całować Doktora..? :P


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.