Tytu³: WITAMINA E. Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2006-12-28, 00:28:10 WITAMINA E.
Inne nazwy: tokoferol, tokotrienole. Istnieje, co najmniej osiem postaci witaminy E zwanych tokoferolami, które sÄ… rozpuszczalne w tÅ‚uszczach, Witamina E zwiÄ…zana jest z przemianÄ… azotowÄ… i oddychaniem. Witamina E bierze udziaÅ‚ w przemianie materii jako zwiÄ…zek, antyoksydacyjny i zwiÄ™kszajÄ…cy podaż tlenu, zapobiega utlenianiu witaminy A, nienasyconych kwasów tÅ‚uszczowych i innych lipidów, uniemożliwiajÄ…c tym samym tworzenie siÄ™ toksycznych produktów i zapobiega rozwojowi miażdżycy naczyÅ„ krwionoÅ›nych. Witamina E obniża podwyższony poziom lipidów w surowicy krwi. AktywujÄ…c ukÅ‚ady enzymatyczne oddychania tkankowego, uczestniczy w procesach odtruwania, chroni komórki przed stÅ‚uszczeniem, podtrzymuje czynność tkanki mięśniowej, uÅ‚atwia przyswajanie tlenu przez erytrocyty. Witamina E pobudza produkcjÄ™ substancji przeciwzakrzepowych, zmniejszajÄ…c ryzyko rozwoju schorzeÅ„ naczyÅ„ krwionoÅ›nych. Witamina E jest niezbÄ™dna u mężczyzn do prawidÅ‚owej produkcji spermy. Dlatego niedobór witaminy E może prowadzić do bezpÅ‚odnoÅ›ci. Witamina E współdziaÅ‚a z witaminami A, C i karotenoidami, zmniejszajÄ…c ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Niedobór Na szczęście witamina E wystÄ™puje powszechnie, praktycznie nie spotykamy siÄ™ z jej niedoborem. Jednakże hipowitaminoza może powodować: rozdrażnienie, osÅ‚abienie zdolnoÅ›ci koncentracji, zaburzenia funkcjonowania i osÅ‚abienie mięśni szkieletowych, rogowacenie i wczesne starzenie siÄ™ skóry, gorsze gojenie siÄ™ ran, pogorszenie wzroku, niedokrwistość, bezpÅ‚odność, zwiÄ™kszona ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Nadmiar Witamina spożywana przez dÅ‚uższy czas w wiÄ™kszych niż 1000 mg octanu alfa-tokoferolu na dobÄ™ u osób dorosÅ‚ych może powodować zmÄ™czenie, bóle gÅ‚owy, osÅ‚abienie mięśni, zaburzenia widzenia. ŹródÅ‚a Witamina E powstaje tylko w roÅ›linach. Jej naturalnym dostawcÄ… sÄ… kieÅ‚ki pszenicy, caÅ‚e zboża, zielone warzywa liÅ›ciaste jak saÅ‚ata, szpinak oraz kapusta, czosnek, orzechy, awokado oraz oleje roÅ›linne. Należy pamiÄ™tać o tym, że oleje tÅ‚oczone na zimno zawierajÄ… znacznie wiÄ™cej witaminy E niż te produkowane przemysÅ‚owo, gdyż proces uszlachetniania niszczy aż 75% naturalnej witaminy. / z mojego archiwum Morgano/ Tytu³: Odp: WITAMINA E. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2015-10-09, 16:34:28 Na razie ostrzega siÄ™ chory i z "grup ryzyka"... :D
http://kopalniawiedzy.pl/czerniak-zlosliwy-przerzuty-wezly-chlonne-przeciwutleniacze-acetylocysteina-witamina-E-wolne-rodniki-Martin-Bergo,23266 To kiedy będą całować Doktora..? :P
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |