forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: MORGANO 2007-01-02, 00:44:32



Tytu³: RULON Z BOCZKU.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2007-01-02, 00:44:32
RULON Z BOCZKU.

Składniki.
1000 g surowego boczku
150 g  jajka  /3szt./
2 łyżki majeranku, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz.

Sposób przygotowania.
Boczek opłukać, wyrównać boki, lekko rozklepać (najlepiej przez folię). Natrzeć rozkrojonymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Jajka ugotować na twardo (ok. 10 minut), wystudzić, obrać ze skorupek. Ułożyć je na płacie boczku i zwinąć w rulon. Obwiązać rulon nicią, posypać majerankiem i ułożyć w brytfannie. Piec 1,5 godziny podlewając najpierw wodą a potem wytopionym tłuszczem.

Ogółem 1150g B-T-W  144,8 – 488,1 – 1,5  / 4970 kalorii /
100 gram produktu B-T-W 12,6 – 42,4 - 0,1 / 430 kalorii /
150 gram porcja 1 osobowa B-T-W  18,9 – 63,7 - 0,2 / 650 kalorii /
Stosunek B-T-W  1 : 3,4 : 0,0
B+T/150g-82,5g




Tytu³: Odp: RULON Z BOCZKU.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Makot-ka 2007-01-02, 17:11:35
Cytuj z: MORGANO 2007-01-02, 00:44:32
RULON Z BOCZKU.

Składniki.
1000 g surowego boczku


A boczek oskórowany, ze skórą, czy według uznania - bo nie wspominasz?


Tytu³: Odp: RULON Z BOCZKU.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2007-01-02, 17:34:53
Boczek oczywiście bez skóry. Odcietą skórkę wykorzystuję.
Wkładam do wywarów zupy. Zawsze gdzieś je wykorzystam.
Jeżeli akurat robię przygotowuję mielone skórki ze słoniny to łączę te skórki.
Gotuje mielę. W razie zainteresowania się skórki wieprzowymi.
{odpowiem jak to robię. Chociaż już niejednokrotnie to opisywałem.


Tytu³: Odp: RULON Z BOCZKU.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Makot-ka 2007-01-02, 19:16:48
Cytuj z: MORGANO 2007-01-02, 17:34:53
Chociaż już niejednokrotnie to opisywałem.


Dobrych przepisów nigdy dość i powtarzać warto!.
Ja dodaję skóry do wywarów z kości i jak dobrze zmiękną, to kroję w paski i wychodzą z tego doskonałe kluski, które najlepiej smakują mi w pomidorowej, albo innych zupach na wywarze.
Bardzo bym chciała wiedzieć, co można jeszcze zrobić ze skórek wieprzowich!.


Tytu³: Odp: RULON Z BOCZKU.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2007-01-02, 20:43:23
Skórki ze słoniny przed kilku laty otrzymywałem od rzeźnika za darmo.
Teraz jest na nie popyt a cena waha siÄ™ od 0,60 – 1,10 zÅ‚ za 1 kilogram.
Przeważnie kupuję 5 kilogramów skórki kroję na mniejsze kawałki, ponieważ podczas gotowania bardzo powiększają swoją objętość.
Skórki gotuję 1,5 godziny następnie mielę je w maszynce elektrycznej dolewam do tego miąższu wodę z gotowania w takiej ilości by masa była płynno gęsta. Mielone skórki pakuję do woreczków foliowych w ilości 250 gram takie sobie robię porcje i chowam do lodówki. Nie ma znaczenia jak długo przechowujemy te mielone skórki mogą nawet być przechowywane około 3 miesięcy. Używam je do zagęszczania sosów zamiast mąki, do zup jarzynowych jako zasmażka, bo flaczków, bigosu i wszędzie tam gdzie w danej chwili skórki mogą mieć zastosowanie.

Ogółem 5000g B-T-W 1150,0 – 1020,0 – 0,0  / 13800 kalorii /
100 gram produktu B-T-W 23,0 – 20,4 – 0,0  / 280 kalorii /
250 gram porcja B-T-W 57,5  – 51,0 - 0,0  / 690 kalorii /
Stosunek B-T-W 1 : 0,9 : 0,0


Tytu³: Odp: RULON Z BOCZKU.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Makot-ka 2007-01-03, 07:49:17
Cytuj z: MORGANO 2007-01-02, 20:43:23
Skórki ze słoniny przed kilku laty otrzymywałem od rzeźnika za darmo.
Teraz jest na nie popyt a cena waha siÄ™ od 0,60 – 1,10 zÅ‚ za 1 kilogram.


U mnie dawno temu (1990-99) można było w masarni, która już splajtowała, bo w Unii jej nie chcieli, dostać za darmo wszelkie kości i to ze sporą ilością mięsa!, a dziś muszę kupować takie same, ale po 1,20zł.


Tytu³: Odp: RULON Z BOCZKU.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Makot-ka 2007-01-03, 08:07:49
Więc dawniej miałam mięso wieprzowe darmo, a teraz wychodzi mi po około 5,40zł/kg za gotowane! i nie narzekam, bo jeszcze mam bazę do wszelkich zup!. W innym sklepie kości są po 0,20zł, ale mają mniej mięsa i jak doliczę dojazd - to wychodzi drożej!. Dziękuję za przepis na skórki - jak uda mi się kupić, to wypróbuję. Pozdrawiam.


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.