Tytu³: RULON Z BOCZKU. Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2007-01-02, 00:44:32 RULON Z BOCZKU.
SkÅ‚adniki. 1000 g surowego boczku 150 g jajka /3szt./ 2 Å‚yżki majeranku, 2 zÄ…bki czosnku, sól, pieprz. Sposób przygotowania. Boczek opÅ‚ukać, wyrównać boki, lekko rozklepać (najlepiej przez foliÄ™). Natrzeć rozkrojonymi zÄ…bkami czosnku, solÄ… i pieprzem. Jajka ugotować na twardo (ok. 10 minut), wystudzić, obrać ze skorupek. UÅ‚ożyć je na pÅ‚acie boczku i zwinąć w rulon. ObwiÄ…zać rulon niciÄ…, posypać majerankiem i uÅ‚ożyć w brytfannie. Piec 1,5 godziny podlewajÄ…c najpierw wodÄ… a potem wytopionym tÅ‚uszczem. Ogółem 1150g B-T-W 144,8 – 488,1 – 1,5 / 4970 kalorii / 100 gram produktu B-T-W 12,6 – 42,4 - 0,1 / 430 kalorii / 150 gram porcja 1 osobowa B-T-W 18,9 – 63,7 - 0,2 / 650 kalorii / Stosunek B-T-W 1 : 3,4 : 0,0 B+T/150g-82,5g Tytu³: Odp: RULON Z BOCZKU. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Makot-ka 2007-01-02, 17:11:35 Cytuj z: MORGANO 2007-01-02, 00:44:32 RULON Z BOCZKU. SkÅ‚adniki. 1000 g surowego boczku A boczek oskórowany, ze skórÄ…, czy wedÅ‚ug uznania - bo nie wspominasz? Tytu³: Odp: RULON Z BOCZKU. Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2007-01-02, 17:34:53 Boczek oczywiÅ›cie bez skóry. OdcietÄ… skórkÄ™ wykorzystujÄ™.
WkÅ‚adam do wywarów zupy. Zawsze gdzieÅ› je wykorzystam. Jeżeli akurat robiÄ™ przygotowujÄ™ mielone skórki ze sÅ‚oniny to Å‚Ä…czÄ™ te skórki. Gotuje mielÄ™. W razie zainteresowania siÄ™ skórki wieprzowymi. {odpowiem jak to robiÄ™. Chociaż już niejednokrotnie to opisywaÅ‚em. Tytu³: Odp: RULON Z BOCZKU. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Makot-ka 2007-01-02, 19:16:48 Cytuj z: MORGANO 2007-01-02, 17:34:53 Chociaż już niejednokrotnie to opisywaÅ‚em. Dobrych przepisów nigdy dość i powtarzać warto!. Ja dodajÄ™ skóry do wywarów z koÅ›ci i jak dobrze zmiÄ™knÄ…, to krojÄ™ w paski i wychodzÄ… z tego doskonaÅ‚e kluski, które najlepiej smakujÄ… mi w pomidorowej, albo innych zupach na wywarze. Bardzo bym chciaÅ‚a wiedzieć, co można jeszcze zrobić ze skórek wieprzowich!. Tytu³: Odp: RULON Z BOCZKU. Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2007-01-02, 20:43:23 Skórki ze sÅ‚oniny przed kilku laty otrzymywaÅ‚em od rzeźnika za darmo.
Teraz jest na nie popyt a cena waha siÄ™ od 0,60 – 1,10 zÅ‚ za 1 kilogram. Przeważnie kupujÄ™ 5 kilogramów skórki krojÄ™ na mniejsze kawaÅ‚ki, ponieważ podczas gotowania bardzo powiÄ™kszajÄ… swojÄ… objÄ™tość. Skórki gotujÄ™ 1,5 godziny nastÄ™pnie mielÄ™ je w maszynce elektrycznej dolewam do tego miąższu wodÄ™ z gotowania w takiej iloÅ›ci by masa byÅ‚a pÅ‚ynno gÄ™sta. Mielone skórki pakujÄ™ do woreczków foliowych w iloÅ›ci 250 gram takie sobie robiÄ™ porcje i chowam do lodówki. Nie ma znaczenia jak dÅ‚ugo przechowujemy te mielone skórki mogÄ… nawet być przechowywane okoÅ‚o 3 miesiÄ™cy. Używam je do zagÄ™szczania sosów zamiast mÄ…ki, do zup jarzynowych jako zasmażka, bo flaczków, bigosu i wszÄ™dzie tam gdzie w danej chwili skórki mogÄ… mieć zastosowanie. Ogółem 5000g B-T-W 1150,0 – 1020,0 – 0,0 / 13800 kalorii / 100 gram produktu B-T-W 23,0 – 20,4 – 0,0 / 280 kalorii / 250 gram porcja B-T-W 57,5 – 51,0 - 0,0 / 690 kalorii / Stosunek B-T-W 1 : 0,9 : 0,0 Tytu³: Odp: RULON Z BOCZKU. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Makot-ka 2007-01-03, 07:49:17 Cytuj z: MORGANO 2007-01-02, 20:43:23 Skórki ze sÅ‚oniny przed kilku laty otrzymywaÅ‚em od rzeźnika za darmo. Teraz jest na nie popyt a cena waha siÄ™ od 0,60 – 1,10 zÅ‚ za 1 kilogram. U mnie dawno temu (1990-99) można byÅ‚o w masarni, która już splajtowaÅ‚a, bo w Unii jej nie chcieli, dostać za darmo wszelkie koÅ›ci i to ze sporÄ… iloÅ›ciÄ… miÄ™sa!, a dziÅ› muszÄ™ kupować takie same, ale po 1,20zÅ‚. Tytu³: Odp: RULON Z BOCZKU. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Makot-ka 2007-01-03, 08:07:49 WiÄ™c dawniej miaÅ‚am miÄ™so wieprzowe darmo, a teraz wychodzi mi po okoÅ‚o 5,40zÅ‚/kg za gotowane! i nie narzekam, bo jeszcze mam bazÄ™ do wszelkich zup!. W innym sklepie koÅ›ci sÄ… po 0,20zÅ‚, ale majÄ… mniej miÄ™sa i jak doliczÄ™ dojazd - to wychodzi drożej!. DziÄ™kujÄ™ za przepis na skórki - jak uda mi siÄ™ kupić, to wypróbujÄ™. Pozdrawiam.
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |