Tytu³: KAPUSTA „PARZYBRODA”. Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2007-01-08, 00:24:41 KAPUSTA „PARZYBRODA”.
SkÅ‚adniki. 1000 g biaÅ‚ej kapusty (może być również kiszona) 500 g ziemniaków 100 g wÄ™dzonego boczku 600 g wÄ™dzone żeberka 1 Å‚yżeczka soku z cytryny, sól, pieprz, kminek Sposób przygotowania. KapustÄ™ opÅ‚ukać oczyÅ›cić ze zwiÄ™dÅ‚ych liÅ›ci pokroić w kostkÄ™. Z wodÄ… gotować bez przykrycia. Gdy bÄ™dzie już prawie miÄ™kka dodać obrane i pokrojone w kostkÄ™ ziemniaki Gotować do miÄ™kkoÅ›ci. Boczek pokroić w kostkÄ™ i wytopić na patelni. TÅ‚uszcz rozprowadzić 3 Å‚yżkami zimnej wody, rozmieszać. Wraz ze skwarkami dodać do kapusty i ziemniaków. Doprawić solÄ…, pieprzem, i wsypać Å‚yżeczkÄ™ kminku. PotrawÄ™ podawać z duszonymi żeberkami. WÄ™dzone żeberka zalać wodÄ…. Gotować okoÅ‚o 1,5 godziny z kostkÄ… rosoÅ‚owÄ… po ugotowaniu oddzielić miÄ™so od koÅ›ci i delikatnie podpiec. Jeżeli skorzystamy z kapusty kiszonej to nie potrzeba soku z cytryny. (osobiÅ›cie wolÄ™ kapustÄ™ kiszonÄ…. Na ÅšlÄ…sku ta potrawa nazywa siÄ™ fonetycznie „PANCZ-KRAUT” ziemniaki mieszam z kapustÄ… a sos musi być sÅ‚ony i gorÄ…cy) Ogółem 2200g B-T-W 125,4 – 225,1 – 104,5 / 2940 kalorii / 100 gram produktu B-T-W 5,7 – 10,2 4,8 / 130 kalorii / 400 gram porcja 1 osobowa B-T-W 22,8 – 40,9 - 19,0 / 530 kalorii / Stosunek B-T-W 1 : 1,8 : 0,8 B+T/400g – 63,7g Tytu³: Odp: KAPUSTA „PARZYBRODA”. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Rudka 2007-01-08, 03:24:11 ChciaÅ‚am sie tylko zapytać -dlaczego niektóre potrawy trzeba gotować bez przykrycia????
rosół -a teraz kapusta :( w zasadzie nic nie gotuje bez przykrycia bo osadzanie sie tÅ‚uszczy zaparowana chata -fuj...-mam fobie przykrywania. Jaki to ma wpÅ‚yw na smak potrawy ? Tytu³: Odp: KAPUSTA „PARZYBRODA”. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Halina Ch. 2007-01-08, 11:41:56 TakÄ… kapustÄ™ gotowaÅ‚a moja mama i nazywaÅ‚a jÄ… PARZUCHA.
MówiÅ‚a też żeby kapustÄ™ gotować bez przykrycia gdyż wtedy ucieka z kapusty goryczka.(?) Tytu³: Odp: KAPUSTA „PARZYBRODA”. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Ewa 2007-01-08, 18:04:47 Przyznam, że ja gotujÄ™ rosół pod przykryciem, chociaz nie mam manii przykrywania :) A dokÅ‚adniej, miÄ™so pod przykryciem. Warzywa z uchylonÄ… przykrywkÄ… i bardzo krótko, żeby daÅ‚y tylko smak.
Tytu³: Odp: KAPUSTA „PARZYBRODA”. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Halina Ch. 2007-01-08, 19:16:08 Rosół gotujÄ™ bardzo wolno bez przykrycia i wtedy jest klarowny, albo w trakcie gotowania dolewam szklankÄ™ zimnej 'kranówki' i wtedy biaÅ‚ko siÄ™ Å›cina i rosół też jest klarowny, tylko nie wiem jak taki zabieg ma siÄ™ do wartoÅ›ci odżywczej.
Tytu³: Odp: KAPUSTA „PARZYBRODA”. Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-01-08, 20:03:15 A ja rosół gotuje w czajniku bezprzewodowym,kupuje udko, antrykoty, klade do czajnika zalewam wodÄ… i nie minie minuta a ja mam już pyszny ,klarowny rosoÅ‚ek :P
Tytu³: Odp: KAPUSTA „PARZYBRODA”. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Rudka 2007-01-09, 00:15:58 Elmo :D :D
w czajniku bezprzewodowym -ale mnie ubawiÅ‚as :D-ale tam jest w Å›rodku grzaÅ‚ka -to nie przeszkadza? -no i niewiele tego rosoÅ‚ku :shock: wydaje mi sie ,ze za maÅ‚o miejsca :D pomysÅ‚ fajny -chyba sie rozglÄ…dne za mega czajnikiem -bo coÅ› mi sie widzi ,ze gaz bÄ™dzie reglamentowany . Tytu³: Odp: KAPUSTA „PARZYBRODA”. Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-01-09, 12:13:16 Wiesz Rudka ,ja mam taki czajnik ,gdzie dno jest takÄ… grzaÅ‚kÄ… -pÅ‚askie ,wiec mi nie przeszkadza 8) .
Trza taki czajnik wybierać ,bo w takim ze zwykÅ‚Ä… grzalka ,to udko sie moze zaplÄ…tać :? A tak na powaznie ,to jak ja gotuje rosół ,to miÄ™so kÅ‚adÄ™ zawsze do wrzÄ…cego wywaru i wtedy automatycznie scina siÄ™ biaÅ‚ko i nie ma tych "szumowin".Nie wiem czy to standard, a ja to dopiero odkryÅ‚am :shock: ,czy sama odkryÅ‚am :shock: I gotuje wolno bez przykrycia caÅ‚kowitego . Jak macie jakiÅ› przepis na makrele w sosie pomidorowym ,bo nie chce mojej Zuzi kupować ryb w puszkach ,to bardzo bym prosila o napisanie :) . Pozdro dla wszystkich 8) Tytu³: Odp: KAPUSTA „PARZYBRODA”. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Ewa 2007-01-09, 21:11:02 Elmo, sÄ™k w tym, że rosól musi byc na dÅ‚ugo gotowanym koÅ›ciach i miÄ™sie - biaÅ‚ko jest wtedy lepiej przyswajalne (to ważne)
Jeżeli gotujesz miÄ™so dla miÄ™sa, to wrzucasz go na wrzÄ…tek, zeby szybko siÄ™ Å›cięło i jak najmniej wartoÅ›ci smakowych i innych z niego uszÅ‚o. JeÅ›li gotujesz miÄ™so na rosół, wrzucasz je na zimnÄ… wodÄ™, żeby jak najwiÄ™j soków z miÄ™sa pzreszÅ‚o do wywaru. Nie chodzi o to, żebyÅ› zjadÅ‚a klarowny Å‚adny rosoÅ‚ek o smaku kostki rosoÅ‚owej, a zebys miaÅ‚a w nim to co najwartoÅ›ciowsze. BiaÅ‚e miÄ™so z drobiu najmniej siÄ™ nadaje na rosół. Nie ma duzo wartoÅ›ci a i smaku tez nie daje. ChiÅ„czycy do wywaru dodajÄ… co najwyzej szkielety drobiowe. Dodawaj troszkÄ™ kosci szpikowych. Ja czÄ™sto dodajÄ™ nóżkÄ™ wieprzowÄ…, która gotuje siÄ™ parÄ™ godzin. Stopniowo dodajÄ™ inne miÄ™sa. Å»ywienie dzieci jest bardzo ważne. One wÅ‚asnie rosnÄ… i ich organizmy szybko reagujÄ… na wszelkie bÅ‚Ä™dy. MuszÄ… dostać wartoÅ›ciowe biaÅ‚ko, a nie piersi z kurczaka gotowane 10 minut. Tytu³: Odp: KAPUSTA „PARZYBRODA”. Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-01-09, 21:23:04 Ewa ja gotuje rosół dÅ‚ugo ,nawet za dÅ‚ugo :? ,bo potem nie mozemy sie wypÅ‚acić z gazu ,pÅ‚aci my naprawde duzo ,duzo ,ale jeszcze mamy ogrzewanie na gaz :? mąż sie na mnie drze ,co robie z tym gazem :( :cry:
Z tym czajnikiem bezprzewodowym to byÅ‚ żart oczywiscie ,a rosół nie gotuje na udkach :? ,tak jakos wyszlo ,ze tak wyszlo :? Kosci ,tÅ‚uste miÄ™so woÅ‚owe i nie dodaje rosoÅ‚ków :? Tytu³: Odp: KAPUSTA „PARZYBRODA”. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Ewa 2007-01-09, 21:51:05 No, zrehabilitowaÅ‚aÅ› siÄ™ w moich oczach :D
Tytu³: Odp: KAPUSTA „PARZYBRODA”. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Rudka 2007-01-10, 03:14:44 Ja makrele rozdrabniam -do tego ze 3 jaja ,cebule pokrojone w kostke -
dodaje przecieru pomidorowego i troche posypuje paprykÄ… [dla dziecka to może bez] Tytu³: Odp: KAPUSTA „PARZYBRODA”. Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-01-10, 07:32:11 Cytuj z: Ewa 2007-01-09, 21:51:05 No, zrehabilitowaÅ‚aÅ› siÄ™ w moich oczach :D Ewa :D Nawet nie wiesz jak mi ulżyÅ‚o :D Pozdro :D
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |