forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: MORGANO 2007-01-08, 00:24:41



Tytu³: KAPUSTA „PARZYBRODA”.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2007-01-08, 00:24:41
KAPUSTA „PARZYBRODA”.

Składniki.
1000 g białej kapusty (może być również kiszona)
500 g ziemniaków
100 g wędzonego boczku
600 g wędzone żeberka
1 łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz, kminek

Sposób przygotowania.
Kapustę opłukać oczyścić ze zwiędłych liści pokroić w kostkę. Z wodą gotować bez przykrycia. Gdy będzie już prawie miękka dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki Gotować do miękkości. Boczek pokroić w kostkę i wytopić na patelni. Tłuszcz rozprowadzić 3 łyżkami zimnej wody, rozmieszać. Wraz ze skwarkami dodać do kapusty i ziemniaków. Doprawić solą, pieprzem, i wsypać łyżeczkę kminku. Potrawę podawać z duszonymi żeberkami.
WÄ™dzone żeberka zalać wodÄ…. Gotować okoÅ‚o 1,5 godziny z kostkÄ… rosoÅ‚owÄ… po ugotowaniu oddzielić miÄ™so od koÅ›ci i delikatnie podpiec. Jeżeli skorzystamy z kapusty kiszonej to nie potrzeba soku z cytryny. 
(osobiÅ›cie wolÄ™ kapustÄ™ kiszonÄ…. Na ÅšlÄ…sku ta potrawa nazywa siÄ™ fonetycznie „PANCZ-KRAUT” ziemniaki mieszam z kapustÄ… a sos musi być sÅ‚ony i gorÄ…cy)

Ogółem 2200g B-T-W 125,4 – 225,1 – 104,5  / 2940 kalorii /
100 gram produktu B-T-W 5,7 – 10,2 4,8  / 130 kalorii /
400 gram porcja 1 osobowa B-T-W 22,8 – 40,9 - 19,0  / 530 kalorii /
Stosunek B-T-W 1 : 1,8 : 0,8
B+T/400g – 63,7g



Tytu³: Odp: KAPUSTA „PARZYBRODA”.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Rudka 2007-01-08, 03:24:11
Chciałam sie tylko zapytać -dlaczego niektóre potrawy trzeba gotować bez przykrycia????
  rosół -a teraz kapusta  :(
    w zasadzie nic nie gotuje bez przykrycia bo
    osadzanie sie tÅ‚uszczy zaparowana chata -fuj...-mam fobie przykrywania.
  Jaki to ma wpÅ‚yw na smak potrawy ?


Tytu³: Odp: KAPUSTA „PARZYBRODA”.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Halina Ch. 2007-01-08, 11:41:56
Taką kapustę gotowała moja mama i nazywała ją PARZUCHA.
Mówiła też żeby kapustę gotować bez przykrycia gdyż wtedy ucieka z kapusty goryczka.(?)


Tytu³: Odp: KAPUSTA „PARZYBRODA”.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Ewa 2007-01-08, 18:04:47
Przyznam, że ja gotuję rosół pod przykryciem, chociaz nie mam manii przykrywania :) A dokładniej, mięso pod przykryciem. Warzywa z uchyloną przykrywką i bardzo krótko, żeby dały tylko smak.


Tytu³: Odp: KAPUSTA „PARZYBRODA”.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Halina Ch. 2007-01-08, 19:16:08
Rosół gotuję bardzo wolno bez przykrycia i wtedy jest klarowny, albo w trakcie gotowania dolewam szklankę zimnej 'kranówki' i wtedy białko się ścina i rosół też jest klarowny, tylko nie wiem jak taki zabieg ma się do wartości odżywczej.


Tytu³: Odp: KAPUSTA „PARZYBRODA”.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-01-08, 20:03:15
A ja rosół gotuje w czajniku bezprzewodowym,kupuje udko, antrykoty, klade do czajnika zalewam wodÄ… i nie  minie minuta a ja mam już pyszny ,klarowny rosoÅ‚ek  :P


Tytu³: Odp: KAPUSTA „PARZYBRODA”.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Rudka 2007-01-09, 00:15:58
Elmo  :D :D
w czajniku bezprzewodowym -ale mnie ubawiÅ‚as  :D-ale tam jest w Å›rodku grzaÅ‚ka
    -to nie przeszkadza? -no i niewiele tego rosoÅ‚ku :shock:
  wydaje mi sie ,ze  za maÅ‚o miejsca  :D
pomysł fajny -chyba sie rozglądne za mega czajnikiem -bo coś mi sie widzi ,ze gaz będzie
    reglamentowany .


Tytu³: Odp: KAPUSTA „PARZYBRODA”.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-01-09, 12:13:16
Wiesz Rudka ,ja mam taki czajnik ,gdzie dno jest takÄ… grzaÅ‚kÄ… -pÅ‚askie ,wiec mi nie przeszkadza  8) .
Trza taki czajnik wybierać ,bo w takim ze zwykÅ‚Ä… grzalka ,to udko sie moze zaplÄ…tać  :?

A tak na powaznie ,to jak ja gotuje rosół ,to miÄ™so kÅ‚adÄ™ zawsze do wrzÄ…cego wywaru i wtedy automatycznie scina siÄ™ biaÅ‚ko i nie ma tych "szumowin".Nie wiem czy to standard, a ja to dopiero odkryÅ‚am  :shock: ,czy sama odkryÅ‚am  :shock:
I gotuje wolno bez przykrycia całkowitego .

Jak macie jakiÅ› przepis na makrele w sosie pomidorowym ,bo nie chce mojej Zuzi kupować ryb w puszkach ,to bardzo bym prosila o napisanie  :) .
Pozdro dla wszystkich  8)


Tytu³: Odp: KAPUSTA „PARZYBRODA”.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Ewa 2007-01-09, 21:11:02
Elmo, sęk w tym, że rosól musi byc na długo gotowanym kościach i mięsie - białko jest wtedy lepiej przyswajalne (to ważne)

Jeżeli gotujesz mięso dla mięsa, to wrzucasz go na wrzątek, zeby szybko się ścięło i jak najmniej wartości smakowych i innych z niego uszło.

Jeśli gotujesz mięso na rosół, wrzucasz je na zimną wodę, żeby jak najwięj soków z mięsa pzreszło do wywaru.

Nie chodzi o to, żebyś zjadła klarowny ładny rosołek o smaku kostki rosołowej, a zebys miała w nim to co najwartościowsze.
Białe mięso z drobiu najmniej się nadaje na rosół. Nie ma duzo wartości a i smaku tez nie daje. Chińczycy do wywaru dodają co najwyzej szkielety drobiowe.
Dodawaj troszkę kosci szpikowych. Ja często dodaję nóżkę wieprzową, która gotuje się parę godzin. Stopniowo dodaję inne mięsa.

Żywienie dzieci jest bardzo ważne. One własnie rosną i ich organizmy szybko reagują na wszelkie błędy. Muszą dostać wartościowe białko, a nie piersi z kurczaka gotowane 10 minut.


Tytu³: Odp: KAPUSTA „PARZYBRODA”.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-01-09, 21:23:04
Ewa ja gotuje rosół dÅ‚ugo ,nawet za dÅ‚ugo  :? ,bo potem nie mozemy sie wypÅ‚acić z gazu ,pÅ‚aci my naprawde duzo ,duzo ,ale jeszcze mamy ogrzewanie na gaz  :? mąż sie na mnie drze ,co robie z tym gazem  :(  :cry:

Z tym czajnikiem bezprzewodowym to byÅ‚ żart oczywiscie ,a rosół nie gotuje na udkach  :? ,tak jakos wyszlo ,ze tak wyszlo  :? Kosci ,tÅ‚uste miÄ™so woÅ‚owe i nie dodaje rosoÅ‚ków  :?



Tytu³: Odp: KAPUSTA „PARZYBRODA”.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Ewa 2007-01-09, 21:51:05
No, zrehabilitowałaś się w moich oczach :D


Tytu³: Odp: KAPUSTA „PARZYBRODA”.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Rudka 2007-01-10, 03:14:44
Ja makrele rozdrabniam -do tego  ze 3 jaja ,cebule pokrojone w kostke -
  dodaje przecieru pomidorowego i troche posypuje paprykÄ… [dla dziecka to może bez]


Tytu³: Odp: KAPUSTA „PARZYBRODA”.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-01-10, 07:32:11
Cytuj z: Ewa 2007-01-09, 21:51:05
No, zrehabilitowaÅ‚aÅ› siÄ™ w moich oczach  :D



Ewa  :D Nawet nie wiesz jak mi ulżyÅ‚o  :D
Pozdro  :D


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.