forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Å»ywienie Optymalne => W±tek zaczêty przez: mati474 2007-01-12, 07:13:58



Tytu³: Przyswajalność mineraÅ‚ow z orzechów i nasion
Wiadomo¶æ wys³ana przez: mati474 2007-01-12, 07:13:58
Witam
w nasionach orzechach jest bogactwo minerałow
pestki dyni orzechy ziemne migdały słonecznik mniej choć też...
W każdym razie dużo tego jest...

Ale chodzi mi o przyswajalność .Ktoś coś wie na ten temat?

Aha czy są one w tych orzechach połączone(chelatowane) z aminokwasem?



Tytu³: Odp: Przyswajalność mineraÅ‚ow z orzechów i nasion
Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2007-01-12, 13:05:52
Cytuj z: mati474 2007-01-12, 07:13:58
W każdym razie dużo tego jest...
Aha czy są one w tych orzechach połączone(chelatowane) z aminokwasem?


Jest wiele produktów, gdzie "tego" jest znacznie więcej. Sam możesz sprawdzić, polecam - http://www.nutritiondata.com/

"Chelatatowanie" - to bardzo nietrwałe i chwilowe połączenie o bardzo niskiej energii wiązania, więc łatwo powstaje i łatwo się rozpada. Na tej zasadzie łączą się niektóre metale z białkiem, ale czy to w orzechach ma miejsce, tego nie wiem!. Może ktoś inny będzie wiedział? - to Ci odpowie.


Tytu³: Odp: Przyswajalność mineraÅ‚ow z orzechów i nasion
Wiadomo¶æ wys³ana przez: mati474 2007-01-14, 20:11:56
chyba nikt nie wie...


Tytu³: Odp: Przyswajalność mineraÅ‚ow z orzechów i nasion
Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2007-01-14, 20:27:05
No dobra to ja pociÄ…gnÄ™.
W tabelach żywnościowych podane się zawsze ilość danego składnika w formie strawnej - jeśli jest inaczej, to musi być o tym wzmianka, a dotyczy głównie włókna surowego (celulozy lub ligniny), czyli po "dietetycznemu" tzw błonnika pokarmowego.

Chelatowanie zaś może zachodzić tylko po hydrolizie i dotyczy głównie proteolizy, czyli nie zachodzi w formie przetrwalnikowej nasion, a takie kupujesz do konsumpcji.


Tytu³: Odp: Przyswajalność mineraÅ‚ow z orzechów i nasion
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-04-07, 08:38:16
A czy moja teoria sprawdzała by się ,że im więcej w pokarmie błonika ,tym mniejsze wchłanianie z niego potrzebnych związków?


Tytu³: Odp: Przyswajalność mineraÅ‚ow z orzechów i nasion
Wiadomo¶æ wys³ana przez: lekarka 2007-04-07, 18:47:32
Teoratycznie tak by to wyglądało.
Przy czym szczytem gÅ‚upoty (szkodzenia sobie) jest wg mnie jedzenie  ...otrÄ…b.
Już lepsza kora z drzewa (metodÄ… kozy)  :D .
Praktycznie - jak się jada mało - organizm "wyciśnie" nawet witaminę z orzecha.


Tytu³: Odp: Przyswajalność mineraÅ‚ow z orzechów i nasion
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-04-07, 18:57:56
Cytuj z: lekarka 2007-04-07, 18:47:32
Przy czym szczytem głupoty (szkodzenia sobie) jest wg mnie jedzenie  ...otrąb.
Już lepsza kora z drzewa (metodą kozy)  :D .


  :lol:  No ,to ja jestem tego samego zdania  :lol:

I bardzo mi siÄ™ podoba Ewa to zdanie ,że jak sie jada maÅ‚o -organizm "wyciÅ›nie" nawet witaminÄ™ z orzecha.  :D



forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.