forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: MORGANO 2007-01-26, 04:25:30



Tytu³: SCHAB DUSZONY Z BAKALIAMI.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2007-01-26, 04:25:30
SCHAB DUSZONY Z BAKALIAMI.

Składniki.
1000 g schabu bez kości
50 g oleju z oliwek
200g słodkie czerwone wino /1 szklanka/
150 g wywaru rosołowego / lub z kostki drobiowej/
50 g rodzynek
50 g mielonych migdałów
sól, pieprz, cynamon kilkanaście całych migdałów

Sposób przygotowania.
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Olej rozgrzać w rondlu, włożyć mięso, obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron. Wlać rosół i słodkie czerwone wino, dodać rodzynki i dwie szczypty cynamonu. Przykryć i dusić na małym ogniu około 1 godziny. Całe migdały wrzucić na 3 minuty do wrzącej wody. Odcedzić na sicie, przelać zimną wodą i zdjąć skórki. Następnie migdały zrumienić na patelni bez tłuszczu. Mięso wyjąć na półmisek. Mielone migdały wsypać do sosu z duszenia, gotować 5 minut. Schab pokroić w piastry. Polać sosem migdałowym i posypać całymi prażonymi migdałami.

Ogółem 1500g B-T-W 179,9 – 174,2 – 47,2  /2480 kalorii /
100 gram produktu B-T-W 12,0 – 11,6 – 3,1  / 160 kalorii /
150 gram porcja 1 osobowa B-T-W 18,0 – 17,4 – 4,7  / 250 kalorii /
Stosunek B-T-W 1 : 1,0 – 0,3 
B+T/150g -35,4g





forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.