forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: MORGANO 2007-01-30, 00:36:15



Tytu³: SWOJSKA ZAPIEKANKA.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2007-01-30, 00:36:15
SWOJSKA ZAPIEKANKA.

Składniki.
1000 g ziemniaków
500 g wieprzowiny
500 g wywar bulionowy
250 g cebuli
200 g boczku
50 g oleju
- sól

Sposób przygotowania.
Wieprzowinę oprószyć solą pokroić w kostkę. Olej rozgrzać na patelni, włożyć mięso, podsmażyć. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, oprószyć solą. Cebulę obrać, pokrojów cienkie krążki. Boczek pokroić w kosteczkę. Cebulę i boczek wymieszać. Żaroodporną formę posmarować tłuszczem. Na dnie ułożyć połowę ziemniaków, mięso, ponownie ziemniaki oraz cebulę z boczkiem. Całość zalać bulionem. Piec 45 minut w temperaturze 200°C.

Ogółem 2500g  B-T-W  131,2 – 266,2 165,8  / 3580 kalorii /
100 gram produktu B-T-W 5,2 – 10,6 – 6,6 / 140 kalorii /
300 gram porcja 1 osobowa B-T-W  15,7 – 31,9 19,9 / 430 kalorii /
Stosunek B-T-W 1 : 2,0 : 1,3
B+T/300g – 47,7g




forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.