forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: Tomkiewicz 2007-02-06, 14:23:30



Tytu³: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Tomkiewicz 2007-02-06, 14:23:30
Kilka oryginalnych przepisów:

http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/1,54047,3874719.html

M


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: baska 2007-02-06, 22:42:55
Mam pytanko, do czego sluzy, taki stuningowany smalec? Nadaje sie do smazenia? My przeciez zboza nie jemy. Ma ktos jakies pomysly?


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2007-02-06, 22:53:00
  takim smalcem mozna krasic kartofle,kasze gryczana, kluski zoltkowe no i placki ziemniaczane.Smaruje  nim tez gofry,zrobione ne zoltkach,smietanie i,masle i mace migdalowej.Inni jedza grubo z dzemem albo cukrem pudrem a mnie smakuja,o cudzie, :lol:ze smalcem i czosnkiem :lol:


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: wiktoria 2007-02-07, 08:31:01
Dzieki za informacje o smalcu. Wlasnie wczoraj szukalam - i o dziwo  godzine pozniej - Smalec  na Forum.
Takie male szczescie a cieszy.

Pozdrawiam, Weronika.


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: wiktoria 2007-02-07, 08:36:27
Wiktoria - to po babci, Weronika moje. Zostaje przy Wiktorii, zawsze mi sie lepiej podobalo.

Wiktoia.


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2007-02-07, 14:03:36
Cytuj:
Wlasnie wczoraj szukalam

Bez przesady,smalec juz wczesniej przerabialismy tutaj na Forum, wystarczy poszukac.


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2007-02-08, 12:30:22
Lody smalcowe - kupić kostke smalcu , nabić patyk , wlozyc do zamrazarki i po godzinie gotowy do spozycia  - powiedzcie to kiedyÅ› przeciwnikom Å»O /oczy im na wierzch wychodzÄ… , a ja sie wtedy lekko usmiecham/ i wiecie co ?? nastepne spotkanie jest rzeczowe , a pytan coraz wiecej - tych wÅ‚aÅ›ciwych.


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2007-02-08, 13:54:50
Smalcu to jeszcze w zamrazarce nie  przetrzymywalam, a np. loj wolowy po 5-u latach przebywania w lodowce po organoleptycznych ogledzinach  nie zmienil swego wygladu i smaku. :!: :!:


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2007-02-08, 14:07:34
Kodar-ja żartuje przecież. Ale wiesz jaka jest mina adwersarza gdy mówiÄ™  poważnie - rÄ™cze ,że nie Å›pi pół nocy.


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: evosonic 2007-02-25, 09:16:44
smieszna sytuacja w pociagu pkp , taki sobie przedzial , normalni ludzie ,  ja udaje sie nad baltyk , koniec sierpnia :( a ten wyjazd tez taki na szybko , totalne wariatkowo :lol:
szybka decyzja : czy zglodnieje w pociagu czy tez nie ... nie wiem  , wiem natomiast  ze czysta energia lezy w lodowce i czeka    :)
szkoda zostawic  :( zniszczy sie  :(  nie mozna niszczyc zywnosci ....
czysta energia zostala wrzucona do sniadaniowego pojemniczka z ekologicznego hard styropianu ( brzydko wyglada ale jest rewelacyjny )
co dalej ? nic ciekawego  :) kostka masla - a wlasciwie jej czesc , zostala pokrojona na plasterki , posypana ostra papryka i rozpuszczona w moich ustach :P
ludziki patrzyli tak  i patrzyli ... dziwnie ... nikt sie jednak nie odezwal nie zapytal ... nawet parka siedzaca obok  z ktora troche wymienilam slow  :?
pomysl z lodami smalcowymi nie jest taki dziwny ... chociaz moze  :D :D :D :D
maslo ma bardzo przyjemny smak  i chyba lody z masla bylyby lepsze 


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2007-03-24, 14:37:17
Moze uzyskam odpowiedz: ile wchlonie 1kg. kapusty kiszonej smalcu/sloniny zeby byla "kapusty kiszona nasycona--tluszczem".
Wtopilam jut 250g. i jeszcze "jej"malo.


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: fewa 2007-07-10, 22:41:16
Topiłam dzisiaj słoninę i pod koniec dodałam boczek wędzony. Zastanawiam się jaki jest lepszy, ten bardziej wytopiony z chrupiącymi skwarkami czy nie do końca wytopiony. Chodzi mi o trawienie który będzie dłużej trawiony, a w konsekwencji dłużej syty. Wydaje mi się, że ten drugi. Co Wy o tym myślicie?


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Adiqq 2007-07-12, 21:16:52
mi zdecydowanie lepiej smakuje ten drugi...zreszta jak siegne pamiecia wstecz, to zawsze sie u nas w domu taki robilo...a ktory bardziej syci? tego nie wiem.,....


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2007-07-14, 13:45:22
fewa, mnie sie wydaje, ze smalec z nie-dokonca wysmazonym tluszczem bedzie bardziej sycacy. Poglad opieram na fakcie, ze organizm musi troce popracowac aby strawic, wiec to potrwa troche w przeciwienstwie do czystego smalcu.

Co wy na to ?  :shock:


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: slawek 2007-07-14, 20:22:26
E tam naturalne ograniczenia szybkości trawienia tłuszczy zniwelują stopień wytopienia ;)


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: maf 2007-07-14, 20:30:10
Nigdy nie zastanawialem sie, co mnie bardziej nasyci. Nigdy nie podchodzilem do odzywiania w ten sposob, ze wybieram produkty ktore mnie "nasyca" czyli bardziej energetyczne i bede mniej ilosciowo jadl. To poprostu wychodzi samo z zasad DO. Wystarczy popytac ludzi, jak samemu nie stosuje sie zasad.
Po krotkim okresie , jak zaczynalismy Zywienie Optymalne, wszyscy sie dziwili, ze jemy tylko 2 posilki dziennie. Pewnie sa "sycace".  Czy myslalem, o nasyceniu? Nie.
Wracajac do tematu smalcu, to Slawek ma wyprobowany przepis na ciastka ze skwarek.  Niestety mi sie nie udaje poniewaz wiekszosc skwarek z wytopionej sloniny jest takim smakolykiem, ze zostaje zjedzona na goraco.
Moze jak sie spotkamy to Slawek przywiezie kilka ciastek :D
Pozdrawiam
maf
ps. pisalem kiedys o moich kurkach zielononozkach. Rosna. Jaja /eko/ musza byc.


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: ali 2007-07-14, 21:24:56
Cytuj z: maf 2007-07-14, 20:30:10
ps. pisalem kiedys o moich kurkach zielononozkach. Rosna. Jaja /eko/ musza byc.


Marek
też miałem wrócić do hodowli kur
kupiÅ‚em nawet  parÄ™ ozdobnych feniksów, tylko kogut jest bez jaj i nie dorobiÅ‚em siÄ™ przychówku
na razie z braku czasu (remonty) przespaÅ‚em wiosnÄ™, muszÄ™  zmienić koguta
mam  też zamówione czubate liliputy
zielononóżki planujÄ™  kupić w przyszÅ‚ym roku
ponoć najlepiej na działce hoduje się czubatki
nie wyÅ‚ażą poza wydzielony teren,  dobrze sie  niosÄ… i same  wysiadujÄ… kurczaki
pozdrawiam
ps.  szkoda że nie można umieÅ›cić fotki feniksa ale podam linka
http://www.kurnik.iq.pl/topics9/feniks-niczym-z-popiolow-vt4058.htm#32944


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Adiqq 2007-07-15, 21:00:57
maf, jajka od takich kurek sa rewelacyjne :)
sasiadka mojej mamy sprzedaje jajka od nich :) w kazdy poniedzialek 30-40 jajek trafia do mnie, rewelka :)


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: maf 2007-07-15, 23:02:05
Cytuj z: Adiqq 2007-07-15, 21:00:57
maf, jajka od takich kurek sa rewelacyjne :)
sasiadka mojej mamy sprzedaje jajka od nich :) w kazdy poniedzialek 30-40 jajek trafia do mnie, rewelka :)

Niestety jeszcze takich jajek nie jadlem./tzn jadlem jak bylem maly - rodzice mieli male gospodarstwo/  Raz udalo mi sie kupic jaja z nr 2. Nie zauwazylem roznicy smakowej miedzy 2 a 3. Niedlugo bede mial jaja 0.
Powiem jeszcze to: jestem zorientowany /od czasu jak mam kurki/ w temacie ich zywienia. Nie wierzcie w to, ze kury sa odzywiane tylko naturalnymi skladnikami. Producenci jaj eko karmia kury pasza z paszarni /jest taka pasza - dla niosek- niosa wiecej jaj chyba/. Ja moim kurkom daje teraz srute /zmielona pszenica,jeczmien i kukurydza/ nie kupuje paszy. Witaminy zapewniam im w zielonkach, zbieram im ziola.
Byc moze za duzo zachodu dla kilku jaj dziennie, ale jest to oderwanie od pieprzonej rzeczywistosci.
Acha, buduje inkubator, mam zamiar zwiekszyc populacje kurek zielononozek kuropatwianych :D.
Pozdr
maf


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Rudka 2007-07-16, 00:04:49
Ja moim kurkom daje wszystkie niepotrzebne resztki z kuchni ,pszenice i papke z otrÄ…b.
maja apetyt -ale też i nosza ładne bialutkie jajka . chodza sobie po ogrodzie ale czasami przefruwają do sąsiadki -dlatego czubatki są trudne w hodowli .Sa ponadto bardzo płochliwe
bo slepe z powodu czuba .
 


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: ali 2007-07-16, 01:36:37
Cytuj z: maf 2007-07-15, 23:02:05
[
Acha, buduje inkubator, mam zamiar zwiekszyc populacje kurek zielononozek kuropatwianych :D.



zobacz czy  warto robić czy też kupić
http://www.hodowlany.pl/s6_Wszystko_do_odchowu_pisklakow.html


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2007-07-16, 15:41:15
Cytuj z: Rudka 2007-07-16, 00:04:49
Ja moim kurkom daje wszystkie niepotrzebne resztki z kuchni ,pszenice i papke z otrÄ…b.
maja apetyt -ale też i nosza ładne bialutkie jajka . chodza sobie po ogrodzie ale czasami przefruwają do sąsiadki -dlatego czubatki są trudne w hodowli .Sa ponadto bardzo płochliwe
bo slepe z powodu czuba .
   


Rudka, jakie te "bialutkie jajka" maja zoltka, pytam, bo moi znajomi tez hoduja kurki /takie hobby/ i zoltka tych jajeczek sa koloru lososia, a zoltka jajek kur hodowlanych (nie dla hobby) maja kolor zoltawo-czrwono-malinowy, jednym slowem --ladniejszy.


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-07-16, 18:47:01
Żółtka jak sama nazwa wskazuje są żółte.Te które mają inny kolor-żółtkami nie są.


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2007-07-16, 19:06:15
Elmo--Ty kiedys malowalas/malujesz, to zapewne wiesz, ze zolty kolor to nie tylko zolty "kolor".


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2007-07-16, 19:10:28
elmo, a widzialas kiedys zoltka "czerwone", albo " prawie zolte".....???? bo ja tak.....i to teraz????


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-07-16, 20:24:11
Owszem, widziałam "żółtka" orange ,a nawet wpadające w Rosso Brillante .
Ale żeby to byÅ‚y żółtka ???  ,to gÅ‚owy nie dam ....


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-07-16, 20:35:02
Cytuj z: elmo 2007-07-16, 20:24:11
Owszem, widziałam "żółtka" orange ,a nawet wpadające w Rosso Brillante .
Ale żeby to byÅ‚y żółtka ???  ,to gÅ‚owy nie dam ....


Ludzie! Mamy XXI wiek! Więc nie mylcie kolorów ,bo to nieładnie (nie wiem czy "nieładnie" pisze się razem czy osobno-nie ma córki w domu ,więc nie mam się kogo zapytać ,a do sąsiadki nie chce mi się iść ,bo wróciłam z rolek i jestem padnięta,leje się ze mnie,a i sąsiadka wątpię żeby wiedziała jak pisze się ten trudny wyraz ).Weszłam do domu i prosto wpadłam do kompa ,aby czym prędzej odpisac na posty, bo zapewne czekacie na moje odpowiedzi.Wiem jak to jest ,gdy człowiek czeka i czeka ...
Pozdrawiam Was !



Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-07-16, 21:00:49
Przepraszam za ten postotok,ale chcę zwrócić uwagę na te żółtka.
Otóż jak pamiętam jeszcze gdy mieszkałam na wsi i mieliśmy kury,to kury chodziły ,gdzie chciały (nawet zdarzało się ,że do domu weszły latem ,gdy drzwi były otwarte,ale je najczęściej pies przeganiał ,któremu się wydawało ,że ma prawo być w domu z ludźmi a kura nie).
Pamiętam ,że gdy robiłam sobie jajecznicę czy kogiel mogiel ,to żółtka były żółciutkie -zawsze tak było.
Gdy przyjechałam do miasta ,na poczatku jakoś nie kupowałam jajek,potem zaczęłam i byłam szczerze zdziwiona "żółtkami" pomarańczowymi !
Mało tego!!! Myślałam ,że te są lepsze od tych "bladych" koloru żółtego (nie wiem co mi strzeliło do głowy ,żeby tak myśleć-może byłam zakochana i nic nie wiedziałam o Bożym świecie i o prawach przyrody) . Nie wiem ile czasu kupowałam te "pomarańczówki",ale dosyć długo.Potem pojechałam na wieś i zobaczyłam tam takie żółte żółtka .Zapytałam (pamiętam ) mojego wujka;czemu te żółtka są żółte ,a ja kupuję pomarańczowe?
On mi powiedział ,że żółtka są żółte.
Potem zrozumiałam ,że na wsi taka kura jest karmiona naturalnie i ma żółtka żółte ,a te z fermy biedne kury nie dość ,że karmione są sztucznie ,to jeszcze żyją w stresie.
Od tamtej pory,kiedy się opamiętałam kupuję (staram się ) jajka z żółtkami w środku,nie z "pomarańczówkami".
To taka krótka historia mówiąca o tym , jak poznałam prawdziwość żółtka.


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: lutonn 2007-07-16, 22:29:59
Cytuj z: Hana 2007-07-16, 19:06:15
Elmo--Ty kiedys malowalas/malujesz, to zapewne wiesz, ze zolty kolor to nie tylko zolty "kolor".
Np zielony hehe kiedys malarze uzyskiwali zolty kolor wlasnie z  zoltka  :D


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-07-16, 22:43:02
Cytuj z: lutonn 2007-07-16, 22:29:59
Cytuj z: Hana 2007-07-16, 19:06:15
Elmo--Ty kiedys malowalas/malujesz, to zapewne wiesz, ze zolty kolor to nie tylko zolty "kolor".
Np zielony hehe kiedys malarze uzyskiwali zolty kolor wlasnie z  zoltka  :D


No to musiaÅ‚o być żółte  :D
A skÄ…d mieli niebieski ?


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: lutonn 2007-07-16, 22:44:29
Z nieba oczywiscie  :D :D


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-07-16, 22:47:00
Cytuj z: lutonn 2007-07-16, 22:44:29
Z nieba oczywiscie  :D :D


MiaÅ‚am siÄ™ wÅ‚aÅ›nie pytać ,czy czasem nie z nieba,ale mi siÄ™ nie chciaÅ‚o wierzyć.No bo zobacz...Jak mogli dosiÄ™gnąć do nieba.Niektórzy co prawda bywajÄ…  w siódmym niebie ,ale nie wiem czy stamtÄ…d można dostać ten kolor... :P


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: maf 2007-07-17, 14:58:02
Cytuj z: elmo 2007-07-16, 21:00:49
to żółtka były żółciutkie -zawsze tak było.
.........
Gdy przyjechałam do miasta ,na poczatku jakoś nie kupowałam jajek,potem zaczęłam i byłam szczerze zdziwiona "żółtkami" pomarańczowymi !.

Na forum o kurach pisza, ze kury karmione pszenica daja zoltka zolte-jasne. Kury karmione kukurydza, (ktora jest takze w mieszance z paszarni) maja zoltka bardziej czerwone - pomaranczowe.
A propos kolorow, to kiedys kupowalem ryby /pstragi/ ze stawow hodowlanych. Wyhodowali tam pstraga o rozowym miesie /pstrag a'la losos/ karmili je marchewka.
Pozdr
maf


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2007-07-17, 16:18:13
ok, elmo, idziesz dzis do sklepu kupic miedzy innymi jajka, jak posnasz po danym jajku, czy ma czerwoe, zilone czt tez kurze zolte zoltko!!!!???? hahahhaa


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Adiqq 2007-07-17, 16:59:02
jak kupujesz jajka w sklepie, to z dużą dozą prawdopodopieństwa można stwierdzić że to będą pomarańczówki :P
u moich rodziców kiedyś też kury chodziły po ogrodzie i zawsze żółtka były zółte. natomiast jak maf słusznie zauważył, te jajka które moża kupić w marketach(nie tylko marketach, mniejszych sklepach tez) są od kur, które tak są karmione, żeby kolorki były lepsze:)
Prawdziwe dobre jajka, można chyba dziś kupić tylko od gospodarza.....


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2007-07-17, 18:09:40
Li, tylko u gosdpodarza-u nas takich na szczęście jeszcze nie brakuje- nie znam smaków,kolorów, ect jaj z jakimiś dziwnymi numerami , które to, osobiście nic mi nie mówią - oby jak najdłużej. Ponizej wklejam tekst, który ukazał sie w dziesiejszych Super Nowościach na temat aspartanu- ku przestrodze i jeszcze niezdecydowanym-co do sposobu odżywiania?!

Niskokaloryczny, ale... 
Niebezpieczny aspartam
Szeroko stosowana w przemyśle spożywczym substancja słodząca to nic innego jak aspartam. Jest słodszy od cukru i, co wydaje się ważne szczególnie dla osób dbających o linię, niskokaloryczny.

Aspartam (E 951) składa się z fenyloaniliny, kwasu asparaginowego i metanolu. Dodaje się go do słodzików i środków dietetycznych. Znajduje się również w kawie rozpuszczalnej, napojach orzeźwiających, słodyczach i gumach do żucia. Jest często stosowany mimo tego, że jego smak nie jest identyczny ze smakiem cukru. Słodycz aspartamu jest po prostu odczuwalna dużo wolniej od słodyczy cukru, ale jest też dłużej zachowywana w ustach.

Substancja ta cieszy się dużą popularnością szczególnie wśród osób, które dokładnie liczą kalorie w swojej diecie i wybierają produkty bezcukrowe. Ich słodycz musi być więc wtedy zastąpiona jakąś inną substancją słodzącą i jest nią właśnie aspartam.

Uwaga, niebezpieczeństwo!

Niestety, coraz więcej badań wskazuje, że substancja ta może być bardzo szkodliwa dla zdrowia. Jej nadmiar gromadzi się w tkankach mózgu, a przedawkowanie może prowadzić do obumierania komórek nerwowych w obwodowym układzie nerwowym. W konsekwencji zbyt duża ilość aspartamu może prowadzić do stanów depresyjnych, wahania nastrojów, a także wywołać psychozy. Aspartam zmniejsza bowiem ilość serotoniny, która jest odpowiedzialna za przekazywanie impulsów nerwowych. Są również tacy, którzy łączą tę substancję z powstawaniem raka mózgu.

Może nie warto czekać, aż zostaną opublikowane na szeroką skalę wyniki różnorakich badań, tylko od razu sięgnąć po to, co z natury wydaje się zdrowe. Czyli to, w czym chemii są znikome ilości. Zdrowa żywność oznacza przecież zdrowy organizm.

moc

Super Nowości z dnia 17_07_2007

POLECAM JEDNAK - SMALEC !!!! - jak w tytule.


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-07-17, 19:01:44
Cytuj z: adampio 2007-07-17, 16:18:13
ok, elmo, idziesz dzis do sklepu kupic miedzy innymi jajka, jak posnasz po danym jajku, czy ma czerwoe, zilone czt tez kurze zolte zoltko!!!!???? hahahhaa


MyÅ›lisz ,że ja nie robiÅ‚am doÅ›wiadczeÅ„ z kupnem jajek??  :P .
U mnie w mieście jest targ.I na tym targu jest kilka stoisk z jajkami.
Najpierw długo kupowałam u takiego starszego małżeństwa,które sprzedawało jajka "pomarańczówki" ,które wydawały mi się (jak już wspomniałam -lepsze).
Potem gdy "oprzytomniałam" ,poszukiwałam żółtek.No i znalazłam pana,który sprzedaje jajka z żółtkami.I tam u niego już kupuję.
Wysłałam raz męża po jajka i kupił u tego starszego małżeństwa ,bo był przekonany ,że w dalszym ciągu tam kupuję.
Dziś robiłam sobie rano jajecznicę z jednego jajka od tego pana z drugie było od tego małżeństwa.Różnica w kolorach niesamowita!!!Miałam już zdjęcie zrobić i tu wkleić ,ale odeszłam od tego pomysłu...
DziÄ™kujÄ™ za poÅ›wiÄ™cony czas na przeczytanie mojego posta  :) .
Wszystkich serdecznie pozdrawiam  :)
CzujÄ™ siÄ™ Å›wietnie ,bo jest gorÄ…co i Wam również życzÄ™ takiego samopoczucia  :) .


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Rudka 2007-07-31, 16:26:00
Hana długo mnie nie było -bo właśnie między innymi zajmowałam sie swoimi kurkami.
  Co do żółtek o które sie pytaÅ‚aÅ› -to  jak Elmo pisaÅ‚a sÄ… bledsze od sklepowych .
miimo ,że chodzą po ogrodzie .
    Ale jaja sÄ… maluteÅ„kie a żółtka wielkoÅ›ci jak od normalnych niosek .
po prostu malutenko  biaÅ‚ka.
      Po za tym ja lubie  -żółtka surowe i dlatego pije bez obawy.
co do smaku to ja w zasadzie nie odróżniam ,ważne ,ze są świeże.


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-07-31, 17:59:25
Rudka.A jaki kolor mają skorupki jajek od Twoich kurek? Ciemny czy niemalże biały?


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: maf 2007-07-31, 18:21:18
Temat smalec, a my o jajach.
Wczoraj zbadalem temat pasz dla niosek. Najdziwniejsze jest to, ze producenci jaj eko, karmia swoje kury /biegajace/ takze pasza dla niosek. Gdy przeczytalem sklad paszy oraz artykuly o nieuczciwych producentach pasz, ktorzy dodaja maczke kostna itp. juz nie kupie wiecej paszy. Pasza zawiera witaminy i dlatego wszyscy ja daja kurom. Jajo kury zielononozki kosztuje 1,20 ,-. Zeby znosila wiecej jaj daja jej pasze.
Teraz przegladam oferty sprzedazy śrutownika, sam bede robil eko zarcie dla moich kurek.
Pozdr
maf
ps. jezeli chodzi o kolor skorupki, to jeszcze nie wiem, moje kurki beda sie niosly pewnie za 2 mies.


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-07-31, 18:31:30
Cytuj z: maf 2007-07-31, 18:21:18
ps. jezeli chodzi o kolor skorupki, to jeszcze nie wiem, moje kurki beda sie niosly pewnie za 2 mies.

W sumie Ciebie Maf ,miałam tez o to zapytać...
Pytam ,bo na wsi  częściej spotyka siÄ™ biaÅ‚e skorupki ,a w mieÅ›cie takich nie spotkaÅ‚am chociażby jeden raz.
Ostatnio kupiłam jajka z takim jasno kremowym "żółtkiem".Nigdy wcześniej takich nie widziałam i na dodatek były dziwne w smaku.Zjadłam 2 i więcej ich nie tknęłam.
Kupiłam za to z pomarańczowymi "żółtkami".Te lepsze w smaku,ale ten pomarańczowy kolor....Zawsze coś... Szukam cały czas żółtych żółtek.
pozdrawiam.


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: fewa 2007-07-31, 19:54:19
Ja kupuję od takiej pani co przywozi na osiedle, oczywiście są to jajka fermowe. Pytałam kiedyś co dają tym kurom, że żółtka są takie pomarańczowe powiedziała mi, że dają im buraczków i marchewki aby żółka miały ładny kolor. Zdziwiłam się bo pochodzę ze wsi i nigdy nie dawaliśmy buraków, raczej ziemniaki jak się gotowało dla świni to dawało się też kurkom.Ale gdyby jadły same ziemniaki to żółtka byłyby blade.


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: maf 2007-07-31, 20:52:09
Cytuj z: fewa 2007-07-31, 19:54:19
Ja kupuję od takiej pani co przywozi na osiedle, oczywiście są to jajka fermowe. Pytałam kiedyś co dają tym kurom, że żółtka są takie pomarańczowe powiedziała mi, że dają im buraczków i marchewki aby żółka miały ładny kolor. Zdziwiłam się bo pochodzę ze wsi i nigdy nie dawaliśmy buraków, raczej ziemniaki jak się gotowało dla świni to dawało się też kurkom.Ale gdyby jadły same ziemniaki to żółtka byłyby blade.

Ja tez kupuje od kilku lat od goscia, co podjezdza samochodem. ma jaja stemplowane z 3. Po 35 gr. W warzywniku moge kupic jaja "wiejskie" bez pieczatki - 40gr. Ale czy to jest jajo "0".
Z tego co czytalem w necie o zywieniu zwierzat, zalecenia sa bardziej restrykcyjne niz zywienie ludzi.
Jezeli chodzi o buraczki w zywieniu kur,na forum "ptakowym", czytalem , ze ludzie robia przetwory z buraczkow, susza owoce,  zeby kury mialy  na zime smaczne jedzonko.
Pozdr
maf
ps. ten temat o kurach, jajkach, powinien byc w innym dziale, ale.....zeby bylo w temacie "smalec", to powiem, ze oprocz 8 kur mam 2 kaczki francuskie /na probe/. Rosna jak na drozdzach, i za 3 tyg, bedzie z nich super tluszczyk/oprocz kaczki w pomaranczach oczywiscie/.


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-07-31, 21:11:20
Cytuj z: maf 2007-07-31, 20:52:09
ps. ten temat o kurach, jajkach, powinien byc w innym dziale, ale.....zeby bylo w temacie "smalec", to powiem, ze oprocz 8 kur mam 2 kaczki francuskie /na probe/. Rosna jak na drozdzach, i za 3 tyg, bedzie z nich super tluszczyk/oprocz kaczki w pomaranczach oczywiscie/.



:lol:  ,jadÅ‚am kiedyÅ› pysznÄ…, pieczonÄ… kaczkÄ™  :)


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: maf 2007-07-31, 21:42:44
Cytuj z: elmo 2007-07-31, 21:11:20
:lol:  ,jadÅ‚am kiedyÅ› pysznÄ…, pieczonÄ… kaczkÄ™  :)


Kaczki juz tak maja, sa pyszne. W zasadzie to kaczki robie pieczone, nadziewane jablkami, z kapusta czerwona i pyzy drozdzowe nieoptymalne. /na jedna pyze mozna sobie pozwolic, pyza wazy ok 50g jezeli zawiera ok 60g W w 100g, to 30g W jest  polowa zalecanej ilosci dziennego spozycia W/. Polecam takze kaczke w pomaranczach, szczegolnie powstaly sos, jest to calkiem inny/nowy smak.

Pozdr
maf


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: fewa 2007-07-31, 23:40:07
Cytuj z: maf 2007-07-31, 21:42:44
pyzy drozdzowe nieoptymalne.
Ja też czasami mam ochotę na taką pyzę drożdżową. A rabię ją w wersji optymalnej. Dzieci nazywają ją pampucha, bo jest bardzo duza.
Na kilka osób i tak:
300g - mÄ…ki
  15szt - żółtek /294g/
  1/2 szkl. Å›mietanki 30% - 120 g
  1/2 paczki drożdży - 50g -?

  130g - masÅ‚a /do polania gotowej pampuchy/

Z podanego przepisu wyszÅ‚y mi 8 szt. =>  B- 9,88      T- 29,99        W- 28,92

Czynności:

  Drożdże rozpuÅ›cic w Å›mietance. Zółtka wybic do misy dodac Å›mietanÄ™ z drożdżami - wymieszac. NastÄ™pnie dodac mÄ…ki i wyrabiac do momÄ™tu aż bÄ™dzie odchodzic od rÄ™ki. Pozostawic do wyroÅ›niÄ™cia w ciepÅ‚ym miejscy. Po wyroÅ›niÄ™ciu /ok. 15-30 min./ przeÅ‚ozyc do miseczek i pozostawic do wyroÅ›niÄ™cia. MiseczkÄ™ z pampuchÄ… wstawic do mikro przykrytÄ… talezykiem i nastawic na 30 sekund, nastÄ™pnie odwrcic do góry dnem i nastawic na 20 sek., nastÄ™pnie ponownie odwrocic i odkryc /zdjÄ…c talezyk/ i nastawic na 10 sek.
I gotowe, wyjąc z miski na talez i polac obficie masłem lub jakimś innym tłuszczem. Jest bardzo syta i w zupełności wystarczy jedna. Może stanowic jako idealny dodatek do kaczki.


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2007-08-01, 12:43:07
Cytuj:
ps. ten temat o kurach, jajkach, powinien byc w innym dziale, ale.....zeby bylo w temacie "smalec", to powiem, ze oprocz 8 kur mam 2 kaczki francuskie /na probe/. Rosna jak na drozdzach, i za 3 tyg, bedzie z nich super tluszczyk/oprocz kaczki w pomaranczach oczywiscie/.


kaczki francuskie,to typowa rasa na mieso,


czy to,prawda bedziesz mogl sam potwierdzic,juz za 3 tygodnie :)


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Adiqq 2007-08-01, 18:16:33
zeby skonczyc juz watek kur :)
moja mama (i babcia tez jak jescze chodowaÅ‚a kury to dawaÅ‚a im ziemniaki+kwasne mleko+srut....+  ziarno(na noc) i jajka byly super..:)


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Rudka 2007-08-02, 03:11:52
Elmo
jajka od czubatek sa maluteńkie i bielutkie.
Maff ,kury jedzÄ… wszystko ,chyba ta mÄ…czka kostna im nie zaszkodzi -
    chyba zamiast skorup ,aby jaja nie pekaÅ‚y .
    KoÅ›ci tez psu podbierajÄ… i do czysta ogolÄ… .
  ZeszÅ‚ego roku w zimie obgryzÅ‚y mi wokół domu steropian ,dziury jak po wojnie
      -widocznie dobry byÅ‚ .


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-05-07, 18:37:30
Czemu taki smalec w kostkach jest tak dziwnie bielusieńki ,a taki swojski nie? I różni się smakiem,jak sobie przypominam.
Czym taki smalec się różni od takiego "wiejskiego"? W jaki sposób jest pozyskiwany?


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-05-07, 19:24:25
Odpowiedzi prosze przesyłać do 07.05.2008 .
Na uczestników konkursu czekajÄ… atrakcyjne nagrody . 


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-05-07, 19:45:40
E no.Co jest? Nie wierze ,że smalcu nie jadacie. Czyżbyście tylko rzepakowego uzywali do smażenia?


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2008-05-07, 20:23:16
Cytuj z: Edyta 2008-05-07, 18:37:30
Czemu taki smalec w kostkach jest tak dziwnie bielusieńki ,a taki swojski nie? I różni się smakiem,jak sobie przypominam.
Czym taki smalec się różni od takiego "wiejskiego"? W jaki sposób jest pozyskiwany?
Edyta,topilam slonine i smalec wyszedl  bialy ,jak ten ze sklepu.
Natomiast,gdy smalec trzymalam zbyt dlugo na patelni, to juz nie mial  sniezno-bialej barwy  :)


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-05-07, 20:29:15
Alino,ale ten w kostkach ze sklepu różni się jednak od takiego "domowego" .
W smaku i w ogóle....


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: wielki krzy 2008-05-07, 21:10:08
  uwielbiam smalec z podgardla i karkówki ze skwarkami ,pysznosci :D :D :D :D 8)
a teraz hoduje sobie gąski ,to dopiero jest smalec palce lizać .


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-05-15, 08:46:20
Cytuj z: wielki krzy 2008-05-07, 21:10:08
   uwielbiam smalec z  karkówki ....


Jak Ty to robisz,że uzyskujesz zmalec z karkówki?
Dużo tego smalcu jest z kilograma tego mięsa?


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: zbynek 2008-05-15, 09:58:29
Cytuj z: Edyta 2008-05-07, 18:37:30
Czemu taki smalec w kostkach jest tak dziwnie bielusieńki ,a taki swojski nie? I różni się smakiem,jak sobie przypominam.
Czym taki smalec się różni od takiego "wiejskiego"? W jaki sposób jest pozyskiwany?

Na atrakcyjne nagrody za odpowiedź na pytanie nie liczę, z powodu upływającego terminu odpowiedzi. :? :( :lol:
Cytuj:
„Należy pamiÄ™tać, że duża zawartość nienasyconych kwasów tÅ‚uszczowych w ziarnie kukurydzy może spowodować odÅ‚ożenie tych kwasów także w miÄ™sie i sÅ‚oninie, co prowadzi do powstawania wielu niepożądanych cech organoleptycznych (zapach, smak czy kolor) oraz technologicznych  – zbyt miÄ™kka sÅ‚onina, szybszy proces utleniania tÅ‚uszczu (jeÅ‚czenia) skracajÄ…cy okres trwaÅ‚oÅ›ci miÄ™sa w czasie przechowywania ”

http://www.wrp.pl/gazeta/38/str19.pdf


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-05-15, 10:18:39
No niestety Zynku,jak sam sauwazyłeś,nagrody żadnej nie dostaniesz,termin upłynął-przykro mi .To nie ode mnie zalezy ,sam wiesz ,"są na górze",co ustalają reguły.

Ale widzsz,odpowiedź na moje pytanie ,gdzieś istniała :D Dzięki za te info,bo nie dawało mi to spokoju.

PS.Ja bym Tobie jednak przyznała nagrodę,a dostarczane linki na Forum.
Tylko nie wiem czy np. odżywki na wzrost masy mięśniowej-dla kulturystów(Afalon Dyspersyjny 450 EC,Agent 180  EC )by siÄ™ Tobie spodobaÅ‚y?Czy miaÅ‚byÅ› z nich użytek?
Jakby coś,to spakuje i wysyłam,wyraź tylko aprobate,bo nie chce trwonić pieniędzy na "wysyłanie bez sensu".
A może masz specjalne potrzeby?


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: zbynek 2008-05-15, 11:20:54
Cytuj z: Edyta 2008-05-15, 10:18:39
A może masz specjalne potrzeby?

Tak....  stosuje i potrzebuje, jest rewelacyjny  preparat  RANDUP ULTRA 170SL. 8) :D


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-05-15, 13:30:25
A tak .Znam doskonale ten specyfik.
Pomógł mężowi.Mąż miał problemy z "łysą klatą" ,nie miał włosów na klacie i zawsze jak kładłam na jego piersi głowę,czulam taką" łysość" -nie było to miłe uczucie,więc zaczęłam szukać pomocy.Znalazłam. Znajomy polecił mojemu mężowi picie Randalupa 2 razy dziennie po jednej łyżeczce deserowej ,godzinę po posiłku i powiem ,że okazał się rewelacyjny.Po pół roku stosowania zauważyliśmy,że na jego klacie widać delikatny meszek,a rok po kuracji klata była już całkiem pokaźnie owłosiona.
Teraz aż miło wtulić twarz .Dzięki temu również, mąż stał się bardziej męski i jest teraz " prawdziwym męszczyznom" z owłosioną klatą.

Mamy na stanie 3 opakowania Randalupa (stoją w łazience na półce) ,to podrzucimy Ci,gdy będziemy wieźli nagrody dla "Mojego Męża" .

PS. Przepraszam najmocniej za "zjedzenie" literki "b" w poprzednim poÅ›cie.  :oops: :mrgreen: :wink:  :P


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Halina Ch. 2008-05-15, 15:56:13
Co tam lierki.

Najciekawsza TA  KLATA... :D


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: jurek46 2008-05-15, 16:12:52
Cytuj z: Edyta 2008-05-15, 13:30:25
A tak .Znam doskonale ten specyfik.
Pomógł mężowi.Mąż miał problemy z "łysą klatą" ,nie miał włosów na klacie i zawsze jak kładłam na jego piersi głowę,czulam taką" łysość" -nie było to miłe uczucie,więc zaczęłam szukać pomocy.Znalazłam. Znajomy polecił mojemu mężowi picie Randalupa 2 razy dziennie po jednej łyżeczce deserowej ,godzinę po posiłku i powiem ,że okazał się rewelacyjny.Po pół roku stosowania zauważyliśmy,że na jego klacie widać delikatny meszek,a rok po kuracji klata była już całkiem pokaźnie owłosiona.
Teraz aż miło wtulić twarz .Dzięki temu również, mąż stał się bardziej męski i jest teraz " prawdziwym męszczyznom" z owłosioną klatą.

Mamy na stanie 3 opakowania Randalupa (stoją w łazience na półce) ,to podrzucimy Ci,gdy będziemy wieźli nagrody dla "Mojego Męża" .

PS. Przepraszam najmocniej za "zjedzenie" literki "b" w poprzednim poście.  :oops: :mrgreen: :wink:  :P


Edytko najlepiej jakbyś skorzystała z owłosionej piersi Grizlego napewno czułabyś misia. :D


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-05-15, 18:22:19
Jurku,Ty też możesz mieć takie owÅ‚osienie.Wystarczy,ze bÄ™dziesz używaÅ‚ "randalupa" lub "fusilade" .Teraz to żaden problem  :)
Gdyby Ci nie smakowalo,to możesz wcierać w klate ,w rÄ™ce,nogi lub gdzie tam potrzebujesz,tylko ,że na efekty bÄ™dziesz musiaÅ‚ dÅ‚użej czekać  :) .


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: jurek46 2008-05-15, 20:08:35
Cytuj z: Edyta 2008-05-15, 18:22:19
Jurku,Ty też możesz mieć takie owłosienie.Wystarczy,ze będziesz używał "randalupa" lub "fusilade" .Teraz to żaden problem  :)
Gdyby Ci nie smakowalo,to możesz wcierać w klate ,w ręce,nogi lub gdzie tam potrzebujesz,tylko ,że na efekty będziesz musiał dłużej czekać  :) .


Edytko ja  mimo swojego wieku mam bardzo gęsto zarośnięte swój zagon,mogła byś też wypróbowac. Jak byłem w wieku Twojego męża też potrzebowałem
smarowac, aby ładnie rosło ,ale ja stosowałem maśc Afalon jest dużo skuteczniejsza,możesz też Sobie maśc tą wmasowac. Napewno będzie i Twój mąż zadowolony. :D


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2021-02-15, 16:55:13
No, gość ma rację, a w dobie coronaświrusa...
https://youtu.be/wWjPbaL7Kvc


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2021-02-15, 22:44:17
Same rarytasy zapychające żyły. ;)


Tytu³: Re: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zyon 2021-02-16, 09:43:15
Cytuj z: Gavroche 2021-02-15, 16:55:13
No, gość ma rację, a w dobie coronaświrusa...
https://youtu.be/wWjPbaL7Kvc

Na jesieni robilem u faceta, ktory pracuje w jednej z wielkich firm agrorolniczych, jacys dostawcy sprzetu.
I powiedzial to co w filmie, ze Ukraina teraz to syf i rak, monokultury, sypanie randapu i innego syfu na potege.
I te kujawskie i inne to import z ukrainy glownie.
A nasze? Nasze ida na eksport glownie szwaby i zabojady, bo nasze sa czyste i nie-gmo :D :D


Tytu³: Odp: SMALEC
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2021-02-16, 09:57:33
Słyszałem o tym, jakość żarcia ponoć spada dramatycznie. 8)
Wieprzowina to samo chyba.


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.