Tytu³: "Cholesterol XXI wieku?" Wiadomo¶æ wys³ana przez: Krystyna*Opty* 2007-02-08, 13:04:28 A ja o rewelacjach na temat homocysteiny dowiedziaÅ‚am siÄ™ już wiele lat temu z książki Wolfganga Lutza: "Å»ycie bez pieczywa"...
Jak widać nauka lubi odkrywać rzeczy już dawno odkryte... ---------------------------------------------------------------------------------- http://www.przeglad-tygodnik.pl/index.php?site=nauka&name=42 Cholesterol XXI wieku? Homocysteina powoduje choroby ukÅ‚adu krążenia   Marek Karolkiewicz Cholesterol nie jest już "trendy". Obecnie osoby dbajÄ…ce o zdrowie powinny zwracać bacznÄ… uwagÄ™ na poziom homocysteiny we krwi. Coraz wiÄ™cej specjalistów dochodzi do wniosku, że nadmiar tego aminokwasu powoduje choroby ukÅ‚adu krążenia, choroby wieÅ„cowe, zawaÅ‚y, udary mózgu, a może nawet przyczynia siÄ™ do rozwoju alzheimera i osteoporozy. W ostatnich dwóch dziesiÄ™cioleciach XX w. trwaÅ‚a Å›wiatowa walka z cholesterolem, a zwÅ‚aszcza z jego zÅ‚Ä… odmianÄ…, wywoÅ‚ujÄ…cÄ… miażdżycÄ™ naczyÅ„ krwionoÅ›nych. Lekarze zalecali pacjentom obniżanie poziomu tego zabójcy. Niestety, u wielu osób, które tego dokonaÅ‚y, nie nastÄ…piÅ‚a istotna poprawa zdrowia. ZaczÄ™to wiÄ™c siÄ™ zastanawiać, czy istnieje inna, poza cholesterolowÄ…, geneza arteriosklerozy. Problem jest bardzo poważny. DolegliwoÅ›ci ukÅ‚adu krążenia, obok chorób nowotworowych, powodujÄ… najwiÄ™cej zgonów. Szybko najważniejszym podejrzanym staÅ‚a siÄ™ homocysteina. To aminokwas siarkowy niebÄ™dÄ…cy skÅ‚adnikiem naszej diety. Powstaje z metioniny, ważnego aminokwasu, którego organizm ludzki nie wytwarza, a wiÄ™c musi on być dostarczany wraz z żywnoÅ›ciÄ… pochodzenia zwierzÄ™cego. Metionina odgrywa kluczowÄ… rolÄ™ w syntezie biaÅ‚ek. W wyniku przemiany metioniny tworzy siÄ™ natomiast homocysteina, która z pewnoÅ›ciÄ… wywiera negatywny wpÅ‚yw - dlatego organizm natychmiast i w caÅ‚oÅ›ci jÄ… usuwa. Aby pozbyć siÄ™ tego szkodnika, niezbÄ™dne sÄ… jednak witamina B12, witamina B6 oraz kwas foliowy. JeÅ›li brakuje nawet jednej z tych substancji, proces likwidacji homocysteiny zostaje zakłócony. Aminokwas "awanturuje siÄ™" w komórkach, prowadzi do zaburzeÅ„ przemiany materii w ukÅ‚adzie nerwowym, a w koÅ„cu zostaje przez broniÄ…ce siÄ™ komórki wyrzucony do krwi, gdzie uszkadza delikatny nabÅ‚onek Å›cianek tÄ™tnic i żyÅ‚. W ten sposób homocysteina przyspiesza powstawanie zakrzepów. Niewykluczone też, że podstÄ™pnie wÅ‚Ä…cza siÄ™ do struktur pewnych biaÅ‚ek. Po raz pierwszy hipoteza o homocysteinowym pochodzeniu miażdżycy zostaÅ‚a wysuniÄ™ta w 1976 r., ale szerokie badania epidemiologiczne przeprowadzono dopiero w latach 90. XX w. Za normalny uznany zostaÅ‚ poziom homocysteiny w osoczu krwi wynoszÄ…cy od 5 do 15 mikromoli na litr. Najlepiej jednak mieć poziom poniżej 10 mikromoli. Ten próg prawdopodobnie zostaÅ‚ przekroczony u 30% Polaków! Niektóre badania wykazaÅ‚y, że nawet stężenie wiÄ™ksze niż 11 mikromoli ma negatywny wpÅ‚yw na naczynia krwionoÅ›ne. Powyżej 20 mikromoli już koÅ„czÄ… siÄ™ żarty. Szacuje siÄ™, że granicÄ™ 16 mikromoli przekracza do 7% populacji. Prawdopodobnie co druga osoba powyżej 50. roku życia ma zbyt wysokie stężenie tego aminokwasu we krwi. Homocysteina może przyspieszyć powstanie miażdżycy zwÅ‚aszcza u tych osób, u których wystÄ™puje jeden z klasycznych czynników ryzyka - nadciÅ›nienie, cukrzyca lub nałóg nikotynowy. WedÅ‚ug niektórych studiów, wzrost poziomu homocysteiny w osoczu krwi o 5 mikromoli na litr zwiÄ™ksza prawdopodobieÅ„stwo choroby wieÅ„cowej o jednÄ… trzeciÄ…, zawaÅ‚u serca o 70%, a udaru mózgu nawet o 150%. Już wczeÅ›niej wiedziano, że wysoki poziom homocysteiny może doprowadzić do uszkodzeÅ„ ukÅ‚adu nerwowego i deformacji pÅ‚odu w Å‚onie matki. Z tego powodu kobietom w ciąży profilaktycznie przepisywany jest kwas foliowy. Jak siÄ™ wydaje, perfidny aminokwas powoduje także obniżenie sprawnoÅ›ci intelektualnej u ludzi starszych, a może nawet demencjÄ™. W Szkocji od lat 30. XX w. prowadzono obserwacjÄ™ grupy ludzi urodzonych w 1921 r. - sprawdzano ich iloraz inteligencji oraz zdolnoÅ›ci umysÅ‚owe. Ostatnie badania przeprowadzono w 2001 r. OkazaÅ‚o siÄ™, że 80-latkowie z najwyższym poziomem homocysteiny we krwi osiÄ…gali w testach sprawnoÅ›ci intelektualnej najgorsze wyniki. Podobny rezultat przyniosÅ‚o studium przeprowadzone w Anglii, podczas którego przez pięć lat sprawdzano zdolnoÅ›ci intelektualne grupy seniorów. I tu zwiÄ…zek miÄ™dzy wysokim poziomem aminokwasu siarkowego a obniżeniem sprawnoÅ›ci mózgu okazaÅ‚ siÄ™ oczywisty. Prawdopodobnie homocysteina doprowadza do zwapnienia naczyÅ„ krwionoÅ›nych, w nastÄ™pstwie do mózgu napÅ‚ywa wraz z krwiÄ… mniej substancji odżywczych i tlenu, co powoduje, że wiÄ™cej komórek nerwowych obumiera. Wydaje siÄ™ też, że niedobór kwasu foliowego oraz witamin B6 i B12 ogranicza zdolność komórek, także mózgowych, do naprawiania uszkodzeÅ„ DNA. Zalecenia lekarzy sÄ… wiÄ™c jednoznaczne - osoby powyżej 50. roku życia powinny regularnie sprawdzać poziom homocysteiny we krwi (podobnie jak poziom cholesterolu, cukru oraz ciÅ›nienie). W 1998 r. wÅ‚adze Stanów Zjednoczonych zaleciÅ‚y wzbogacanie mÄ…ki z wszystkich zbóż kwasem foliowym. W marcu 2004 r. specjaliÅ›ci American Heart Association (AHA), renomowanej organizacji lekarzy zajmujÄ…cych siÄ™ ukÅ‚adem krążenia, zebrali siÄ™ na konferencji w San Francisco. Podczas obrad przedstawiono wyniki studium, zgodnie z którymi wzbogacenie mÄ…ki kwasem foliowym doprowadziÅ‚o do spadku poziomu aminokwasu siarkowego we krwi caÅ‚ej populacji przeciÄ™tnie o 10%. PozwoliÅ‚o to na unikniÄ™cie 50 tys. zgonów tylko w 1999 r. (dla Polski oznaczaÅ‚oby to okoÅ‚o 7 tys. Å›mierci mniej). W Å›lad za USA poszÅ‚y inne kraje - WÄ™gry, Kanada i Brazylia. Eksperci sÄ… zgodni, że najlepszym sposobem utrzymywania zdrowego poziomu aminokwasu siarkowego jest odpowiednia dieta, bogata w witaminy B6, B12 i kwas foliowy. Ta ostatnia substancja obficie wystÄ™puje w warzywach o jadalnych, zielonych liÅ›ciach, w pomaraÅ„czach i zbożach. Zaleca siÄ™ przyjmowanie dziennie 400 mikrogramów kwasu foliowego, iloÅ›ci znajdujÄ…cej siÄ™ w filiżance zboża, szklance soku pomaraÅ„czowego lub poÅ‚owie filiżanki soczewicy, a także w szeÅ›ciu kieÅ‚kach szparagów lub dwóch kromkach peÅ‚noziarnistego chleba. Aby pozyskać niezbÄ™dnÄ… ilość kwasu foliowego, można też jeść 700 gramów owoców i warzyw dziennie. Poza wegetarianami niewielu osiÄ…ga tak imponujÄ…cy wynik. Zalecane dzienne spożycie witaminy B6 to 1,3-1,7 miligramów. Wystarczy spaÅ‚aszować banana lub ziemniaka pieczonego ze skórkÄ…. Dla witaminy B12 wskazania wynoszÄ… 2,4 mikrograma na dobÄ™. To ilość znajdujÄ…ca siÄ™ w piersi kurczaka, w jajku na twardo czy w kubku jogurtu. OczywiÅ›cie można przyjmować preparaty witaminowe. Nie sÄ… jednak tanie i, co najważniejsze, prawdopodobnie ich skuteczność jest minimalna. Preparaty mogÄ… obniżyć poziom homocysteiny we krwi nawet o jednÄ… czwartÄ…, lecz, jak dowiodÅ‚y studia przeprowadzone w ostatnich latach, stan pacjentów siÄ™ nie poprawiÅ‚. W grudniu 2006 r. opublikowano wyniki 12 studiów, przeprowadzonych przez zespół dr Lydii Bazzano z University School of Public Health and Tropical Medicine w Nowym Orleanie. Od 2002 r. podawano 17 tys. pacjentów preparaty z kwasem foliowym. OkazaÅ‚o siÄ™, że liczba chorób wieÅ„cowych, zawałów, udarów mózgu i podobnych przyczyn zgonu byÅ‚a taka sama w grupie osób, które przyjmowaÅ‚y preparaty, jak wÅ›ród pacjentów, którym kwasu foliowego nie podawano. "OczywiÅ›cie kobiety w ciąży powinny przyjmować kwas foliowy. Ale dla osoby starszej, np. po zawale, nie oznacza on żadnych korzyÅ›ci. Na szczęście choć kwas foliowy nie zmniejsza Å›miertelnoÅ›ci, nie zwiÄ™ksza też jej, co także jest dobrÄ… nowinÄ…", oÅ›wiadczyÅ‚a w wywiadzie prasowym dr Bazzano. DbajÄ…cy o zdrowie nie powinni wiÄ™c unikać szpinaku i innych warzyw o zielonych liÅ›ciach. Negatywny wpÅ‚yw hemocysteiny na organizm wymaga jeszcze wielu dalszych badaÅ„. Wiele wskazuje jednak, że aminokwas ten uznany zostanie za cholesterol XXI wieku. Tytu³: Odp: "Cholesterol XXI wieku?" Wiadomo¶æ wys³ana przez: lekarka 2007-02-08, 13:43:51 Cytuj z: Krystyna*Opty* 2007-02-08, 13:04:28 Aby pozbyć siÄ™ tego szkodnika, niezbÄ™dne sÄ… ..... oraz kwas foliowy. ...obficie wystÄ™puje w warzywach wystÄ™puje w warzywach Czyli jak jadamy za dużo miÄ™sa, jaj to powinniÅ›my "dopychać" ... kapustÄ…. Ale jak jadamy mniej w/w, a wiÄ™cej ...podgardla to możemy mniej "dopychać" kapustÄ…/szpinakiem :D Tytu³: Odp: "Cholesterol XXI wieku?" Wiadomo¶æ wys³ana przez: lekarka 2007-02-08, 13:45:28 :D
Możemy "nie/zdecydowanie mniej dopychać " saÅ‚atÄ… jak ...jadamy wÄ…tróbkÄ™ :D Tytu³: Odp: "Cholesterol XXI wieku?" Wiadomo¶æ wys³ana przez: wojteks 2007-02-08, 13:58:05 A najbardziej miażdżycÄ™ przyspiesza "wstawanie lewÄ… nogÄ…", co ma gÅ‚Ä™bokie, naukowe uzasadnienie w przysÅ‚owiu :D :D :D
Tytu³: Odp: "Cholesterol XXI wieku?" Wiadomo¶æ wys³ana przez: zbynek 2007-06-27, 09:29:36 Dieta miÄ™sna zmniejsza ryzyko raka trzustki.
Kiedy jemy miÄ™so, dostarczamy obfitość witamina B12. Homocysteina pozostaje niska, ponieważ witamina B12 kieruje jego zamianÄ™ do metioniny. http://www.proteinpower.com/drmike/?p=541 Tytu³: Odp: "Cholesterol XXI wieku?" Wiadomo¶æ wys³ana przez: zbynek 2007-07-19, 21:38:11 Wykres mówiÄ…cy o korelacji miÄ™dzy poziomami cholesterolu i tempami choroby serca w różnych krajach.
http://uk.youtube.com/watch?v=i8SSCNaaDcE#GU5U2spHI_4 “The Great Cholesterol Myth” http://www.spiked-online.com/Articles/0000000CAE78.htm Ps.  Ten wykres zapewne nie zadawala Aborygenów. :shock:
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |