forum.dr-kwasniewski.pl

Działy Forum => Żywienie Optymalne => Wtek zaczty przez: Tomkiewicz 2007-03-16, 13:12:42



Tytu: Olej roślinny
Wiadomo wysana przez: Tomkiewicz 2007-03-16, 13:12:42
Pamiętam, że kiedyś na Forum była mowa o szkodliwości smażenia na oleju roślinnym, ale nie mogę znaleźć tych postów. Chyba że mi się coś pomyliło? Czy mógłby ktoś przypomnieć w kilku zdaniach o różnicach (biochemicznych) smażenia na oleju vs. smalcu?

Marishka


Tytu: Odp: Olej roślinny
Wiadomo wysana przez: toan 2007-03-16, 14:40:58
http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=760.0  8)


Tytu: Odp: Olej roślinny
Wiadomo wysana przez: Tomkiewicz 2007-03-16, 14:48:54
Super! Dzięk,i Toan!


Tytu: Odp: Olej roślinny
Wiadomo wysana przez: toan 2007-03-16, 15:01:10
http://tiny.pl/rd5d - tłumaczyć chyba nie trzeba? :lol: :lol: :lol:
Konsumpcja olejów roślinnych spowodowała eksplozję chorób nowotworowych. Chlubnym wyjątkiem jest jedynie oliwa i ponoć oleje: kokosowy i z orzechów włoskich, ale nie będę szukał potwierdzenia w linkach, bo tak jest. 8)
Bezpieczniej jednak unikać wszelkich innych olejów.


Tytu: Odp: Olej roślinny
Wiadomo wysana przez: Halina Ch. 2007-03-16, 16:14:49
Olej poddawany wysokiej temperaturze (smażenie) wytwarza akrylamid, który jest bardzo szkodliwy i sprzyja powstawaniu nowotworów.
Kiedyś nawet mówiono o tym w TV, ale jak mi wiadomo do dzisiaj podaje się w restauracjach frytki smażone na oleju. Olej jest tani, a wiadomo, że tu chodzi tylko o zysk.


Tytu: Odp: Olej roślinny
Wiadomo wysana przez: Uponstar 2007-03-16, 16:23:55
Cytuj z: Halina Ch. 2007-03-16, 16:14:49
Olej poddawany wysokiej temperaturze (smażenie) wytwarza akrylamid, który jest bardzo szkodliwy i sprzyja powstawaniu nowotworów.
Kiedyś nawet mówiono o tym w TV, ale jak mi wiadomo do dzisiaj podaje się w restauracjach frytki smażone na oleju. Olej jest tani, a wiadomo, że tu chodzi tylko o zysk.


Olej jest tani i co tu się oszukiwać - przyjemniej "śmierdzi" co ma znaczenie dla "konsumentów".


Tytu: Odp: Olej roślinny
Wiadomo wysana przez: baska 2007-03-16, 17:53:58
ja wole "smierdzenie" smalcu, loju. "Smierdzenie" oleju wywoluje u mnie nudnosci.


Tytu: Odp: Olej roślinny
Wiadomo wysana przez: kodar 2007-03-16, 18:32:06


Akrylamid wytwarza sie na pow.wszystkich smazonych i pieczonych produktow.


Tytu: Odp: Olej roślinny
Wiadomo wysana przez: Hana 2007-03-31, 13:48:12
Najzdrowszy tłuszcz
Najzdrowsze tłuszcze to takie, które mają mało nasyconych kwasów tłuszczowych (NKT). I właśnie takie przede wszystkim powinniśmy jeść, bo NKT są odpowiedzialne za rozwój chorób układu krążenia. Tego typu kwasy są zawarte głównie w maśle, smalcu i słoninie, czyli tłuszczach zwierzęcych. Ale okazuje się, że i oleje roślinne mogą ich mieć całkiem sporo: oliwa z oliwek i olej sojowy po 15 proc., kukurydziany – 13 proc., a słonecznikowy – 12 proc. "Na tym tle pozytywnie wyróżnia się olej rzepakowy, który ma zaledwie 7 proc. NKT. W tym bardzo mało (4 proc.) najgroźniejszego kwasu palmitynowego, który zwiększa tendencję płytek krwi do zlepiania się" – mówi profesor Krzysztof Krygier.

Wszystko, co najlepsze
Niska zawartość NKT to niejedyna zaleta oleju rzepakowego. Jest on jednym z najważniejszych źródeł zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3, których często brakuje w naszej diecie (znajdziesz je też w rybach morskich i oleju lnianym). Większość olejów zawiera minimalne ilości tych kwasów (patrz: ramka). Produkty z kwasami omega-3 są nazywane w Japonii żywnością dla mózgu, bo odpowiadają za jego prawidłową pracę. Chronią też serce przed zawałem. Prawdopodobnie tak samo działa kwas oleinowy, którego wyjątkowo dużo jest w oleju rzepakowym. Obniża on poziom niekorzystnego dla tętnic cholesterolu LDL. Olej rzepakowy zawiera też kwasy omega-6 (głównie linolowy). Jednak tych akurat nie brakuje w olejach. Uważa się, że spożywamy ich za dużo.
"Ale olej rzepakowy ma niezwykle korzystny stosunek kwasów omega-3 do omega-6. To jest jego największą zaletą" – podkreśla prof. Krzysztof Krygier.

Na zimno i na ciepło
Kilkanaście lat temu olej rzepakowy uznawano za najgorszy tłuszcz. Po otwarciu butelki w kuchni unosił się nieprzyjemny zapach. Winne temu były związki siarki i szkodliwy dla serca kwas erukowy. Obecnie olej wytwarza się z uszlachetnionej odmiany rzepaku, o śladowych ilościach tych składników. Jest bezwonny i odporny na utlenianie. Nadaje się więc nie tylko do smażenia i pieczenia, ale także do sałatek.

Zawartość kwasów tłuszczowych w olejach roślinnych:

1. Rzepakowy
- Jednonienasycone kwasy tłuszczowe 61%
- Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 11%
- Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 21%

2. Oliwa z oliwek
- Jednonienasycone kwasy tłuszczowe 75%
- Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 1%
- Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 9%

3. Kukurydziany
- Jednonienasycone kwasy tłuszczowe 29%
- Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 1%
- Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 57%

4. Sojowy
- Jednonienasycone kwasy tłuszczowe 24%
- Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 7%
- Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 54%

...juz wiemy jakie OLEJE sa najzdrowsze--"swiat NAUKI --profesor Krzysztof Krygier".


Tytu: Odp: Olej roślinny
Wiadomo wysana przez: Hana 2007-03-31, 13:56:40
Tłuszcz jak lekarstwo
Jakiś czas temu opublikowano wyniki badań, które dowiodły, że dieta niskotłuszczowa wcale nie zmniejsza ryzyka zawału, raka piersi i okrężnicy u kobiet, jak sądzono wcześniej. Jednak to nie powód, żeby od razu smażyć na obiad schabowego. Chodzi o to, by wybierać właściwe tłuszcze.

Produkty zwierzęce (zwłaszcza tłuste mięso i smalec) zawierają złe tłuszcze nasycone. To one zwiększają ryzyko chorób serca i raka. Z nich zrezygnuj. Jedz za to oleje roślinne i ryby, bogate w dobre tłuszcze jedno- i wielonienasycone (do których należą słynne kwasy tłuszczowe omega-3). Mogą one nawet zmniejszać prawdopodobieństwo chorób serca, raka, depresji i choroby Alzheimera. To nie koniec. Owszem, wszystkie tłuszcze (nawet te dobre) dostarczają dość dużo kalorii (1 gram ma około 9 kcal). Ale spożywane w niewielkich ilościach nie tuczą, a wręcz mogą ułatwić odchudzanie. Dają bowiem uczucie sytości i zapobiegają napadom wilczego głodu. Pamiętaj jednak, żeby nie przesadzać: jedz nie więcej niż 57 g dobrych tłuszczów dziennie. Sprawdź, które są dla Ciebie najlepsze, i co pysznego możesz z nich przyrządzić.

Owoce awokado
Dlaczego warto jeść? Zawierają dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które zmniejszają stężenie złego cholesterolu (LDL). Niektóre badania sugerują, że mogą także obniżać niebezpieczeństwo raka piersi. Zwiększają też wchłanianie karotenoidów – substancji, które zmniejszają ryzyko zawału i zwyrodnienia plamki żółtej (może prowadzić do utraty wzroku). Oprócz zdrowego tłuszczu awokado zawiera witaminę E, błonnik, folacynę i potas.
Dobre pomysły. Awokado nadaje się nie tylko do sałatek. Możesz je zmiksować i użyć do kanapek z szynką zamiast majonezu. Albo przygotować chłodnik (zmiksuj awokado z 2 łyżkami jogurtu, łyżką soku cytrynowego, kroplą tabasco i rozcieńcz to ostudzonym bulionem).
Wartość odżywcza 1/5 awokado: 50 kcal; 4,6 g tłuszczów, w tym: 2,9 g jednonienasyconych, 0,6 g wielonienasyconych, 0,6 g nasyconych.

1  2  3  4  5  6  7  z  7   


prosta droga do zdrowia!


Tytu: Odp: Olej roślinny
Wiadomo wysana przez: ali 2007-03-31, 22:15:40
nie wciskaj kobieto ciemnoty  a poczytaj
Tłuszcze dzielą się na nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone – co
już powszechnie wiadomo. Nieporozumienie jest jednak w tym, że nie każdy
zdaje sobie sprawę z kilku istotnych szczegółów :

a. W smalcu, maśle, śmietanie, wędlinach, mięsie, żółtku jaj itd... w
większości znajdują się tłuszcze nasycone (które uchodzą za niezdrowe).
Tłuszcze te mają jednak taką budowę, że wszystkie tzw. wiązania podwójne mają
już wypełnione. Praktycznie oznacza to, że nie są już w stanie przyłączyć
atomów tlenu, co z kolei oznacza, że NIE UTLENIAJĄ SIĘ.

b. W oleju z oliwek, w większości znajdują się tłuszcze JEDONIENASYCONE. Co
oznacza, że mogą się utleniać, ponieważ mają JEDNO wiązanie podwójne wolne,
stąd też ich nazwa.

c. W olejach roślinnych takich jak olej rzepakowy, kukurydziany, słonecznikowy
i z różnych pestek w większości znajdują się oleje WIELONIENASYCONE, ponieważ
w swojej strukturze chemicznej mają więcej niż jedno wolne wiązanie podwójne.
To oznacza też, że oleje te łatwo się utleniają (dużo łatwiej niż olej z
oliwek). Praktycznie przejawia się to tym, że olej taki, po stosunkowo krótkim
czasie kontaktu z powietrzem, w którym jak wiadomo jest 21% tlenu JEŁCZEJE
tzn. śmierdzi. Proces ten (tj.utlenianie takich olejów) ma bardzo poważne
konsekwencje z czego większość osób nie zdaje sobie zupełnie sprawy.

Podczas utleniania się tłuszczów roślinnych powstają (LAWINOWO ! jak w
reaktorze atomowym) WOLNE RODNIKI ! Są to związki potwornie trujące.
Powodują one stany zapalne, uszkadzają błony komórek, prowadzą do nowotworów,
miażdżycy no i... starzenia się ! A teraz uwaga : im bardziej olej jest
wielonienasycony tym bardziej jest więc toksyczny ! (Aha... utlenianie
tłuszczów następuje nie tylko na wolnym powietrzu, ale przede wszystkim w
naszym organizmie, ponieważ ) atomów tlenu mamy pod dostatkiem.

Nasz organizm potrzebuje również tych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
ale ..... w NIEWIELKICH ILOŚCIACH ! Bez obecności nawet tych najbardziej
utleniających się – można się poważnie rozchorować.
Głownie chodzi tutaj o oleje tzw. OMEGA 3, których bardzo dużo znajduje się w
sławetnym oleju z wiesiołka czy oleju z lnu. Poważnym błędem jest więc
NADMIERNE spożycie właśnie tych dobroczynnych związków. Innymi słowy : w
niewielkich ilościach są dla nas zbawienne, ale w ilościach większych (które
najczęściej się nam zaleca) są trujące.

Organizm człowieka nie jest jednak taki głupi.... broni się przed głupotą
ludzką i specjalistów od marketingu wytwarzając coś co jest znane jako :
antyutleniacze,przeciwutleniacze lub antyoksydanty. Jednym z nich jest taki
sobie ciekawy enzym, który nosi nazwę : dysmutaza ponadtlenkowa. Kiedy
spożyjemy zbyt dużo tłuszczów nienasyconych tj. głównie olejów roślinnych
(tych co niby są takie zdrowe !) organizm zaczyna je utleniać, to z kolei
prowadzi do lawinowego wytwarzania niezwykle toksycznych
wolnych rodników !
W tym momencie organizm broni się przed naszą głupota i
uruchamia między innymi rezerwy dysmutazy ponadtlenkowej, która spowalnia ten
proces, ale... na ogół nie jest w stanie go zatrzymać. Ponadto zapasy naszych
własnych przeciwutleniaczy są niestety ograniczone. Dlatego przy nadmiernym
spożywaniu olejów roślinnych można się nieźle pochorować. Wynika to też z tego
,że wolne rodniki uszkadzają mitochondrialne DNA.

Są jednak chlubne wyjątki jeśli chodzi o tłuszcze roślinne :

a. Olej z oliwek – po pierwsze, gorzej się utlenia, ponieważ ma tylko jedno
wolne wiązanie. Po drugie zawiera on jeden z najbardziej silnych
PRZECIWutleniaczy – tokoferol, czyli witaminę E. Z tego powodu oliwa z oliwek
jest całkiem dobrym tłuszczem, chociaż ... nie najlepszym.

b. Olej z kokosów (lub olej palmowy) – to są „mistrzowie świata” wśród olejów
w ogóle, nie tylko roślinnych ! Pomimo, że są pochodzenia roślinnego, to są
najbardziej NASYCONE! Czyli... najmniej toksyczne. W ich składzie znajduje
się zaledwie niecałe 2 % tłuszczów nienasyconych. Oleju kokosowego można
używać do wielokrotnego smażenia i ciągle będzie miał ładną barwę, bo nie
utlenia się !
Poza tym olej ten ma inne jeszcze fantastyczne właściwości np. świetnie
zwalcza różnego rodzaju mikroby.

Jeśli więc przez brak wiedzy ktoś używa do smażenia kotletów np. oleju z
rzepaku, kukurydzy, słonecznika itd ... to już z pierwszym kęsem takiego
kotleta funduje sobie potężną toksyczną bombę!
Tutaj wcale nie chodzi o to, że jakiś tam olej ma wyższą temperaturę wrzenia
niż inny. Chodzi o to, że utlenianie następuje już w temperaturze pokojowej, a
co dopiero na patelni gdzie temperatura sięga setek stopni ! Nie można więc
zalecać używania tych tłuszczów do smażenia (czy doprowadzania do wrzenia, jak
niektórzy proponują czy już robią) bo oleje te : mają wyższą temperaturę
wrzenia. Przecież właśnie dlatego ,że maja wysoką temperaturę wrzenia tym
bardziej się utleniają i tym bardziej stają się po takim zabiegu TOKSYCZNE !

Jeśli już, to należy smażyć na oleju z oliwek, bo najmniej się utlenia (
oprócz oleju z kokosa oczywiście), a najlepiej smażyć na smalcu lub oleju
kokosowym ( który już w Polsce się nieśmiało zaczyna pojawiać). Oliwę z oliwek
najlepiej używać tylko na zimno np. do sałatek, wtedy mamy z niej najlepszą
korzyść dla naszego organizmu . Olej z oliwek ma sporo witaminy E, która
świetnie zwalcza wolne rodniki, a poza tym bardzo ładnie podnosi on HDL czyli
ten „dobry” cholesterol.

A teraz weźmy na tapetę truciznę po tytułem „olej rzepakowy”. W wielu
rozwiniętych krajach ( np. Anglia, Australia, Kanada... ) trucizny tej
sprzedawać nie wolno! W Polsce natomiast półki się uginają od tego
świństwa. Mało tego... jakiś kryminalista marketingowy napisem na naklejce na
butelce tego oleju przekonuje, że olej ten „nadaje się szczególnie do
smażenia”! Olej ten zawiera w sobie kwas erukowy, który jest silną trucizną.
Geniusze od jego marketingu sprzedają to jako „olej o niskiej zawartości kwasu
erukowego” . Niskiej ?? tam NIC nie powinno być !! (Na pytanie ILE jest tam
tej trucizny, producenci uparcie milczą, nie odpowiadają na emaile ani faksy).

Jest też, polecany dla dzieci (!) olej rzepakowy „bezerukowy” :-))) brak mi
jednak odwagi,aby podać to świństwo mojemu dziecku, no bo i po co ?
Z tym, że : „bezerukowy” wcale nie oznacza że kwasu erukowego tam nie ma. To
oznacza , że jego jest MNIEJ niż pewna wartość uznana za bezpieczną.

Poza tym, jedyna odmiana rzepaku, która nie zawiera tej trucizny to olej znany
jako : CANOLA ( CANadian Oil). Jest to olej z genetycznie zmodyfikowanego
rzepaku , co już jest wg. mnie nie do przyjęcia.
Proces modyfikacji został opatentowany w wszystkich krajach świata przez
kanadyjską firmę Monsanto. Tego jednak nie wolno siać NIGDZIE bez nasion z
Monsanto tzn. uiszczenia słonej opłaty licencyjnej. Co sieje się w Polsce ?
Można się tylko domyślać.

Monaluiza


Tytu: Odp: Olej roślinny
Wiadomo wysana przez: baska 2007-04-01, 00:24:07
Cytuj:
weźmy na tapetę truciznę po tytułem „olej rzepakowy”. W wielu
rozwiniętych krajach ( np. Anglia, ... ) trucizny tej
sprzedawać nie wolno!
To cos nie tak z tym zakazem, bo polki angielskie tez sie uginaja pod ciezarem tego oleju...


Tytu: Odp: Olej roślinny
Wiadomo wysana przez: elmo 2007-04-01, 09:08:46
Ali ,ciekawy artykuł o tych olejach.
Już w czasach komuny zwracano uwagę na szkodliwość(kancerogenność) kwasu erukowego.
A dziś ,robił się to poprostu biznes  :?


Tytu: Odp: Olej roślinny
Wiadomo wysana przez: toan 2007-04-01, 09:30:21
Dlaczego w tłuszczach roślinnych liczą się tyklo kcal, a w zwierzęcych nie?. Dlaczego żaden tłuszcz roślinny nie jest tak dobry jak jakikolwiek zwierzęcy? Kto nie zna odpowiedzi na te pytania - może o "wartości biologicznej" warto sobie poczytać, albo posłuchać na www.-dr?.
Dlaczego słonina - 763 kcal i 26% KTN jest lepsza od smalcu - 921kcal i 44% KTN - i dlaczego oba produkty są lepsze od oliwy - 896 kcal, a wszystkie te tłuszcze "chowają" się przy ŁOJU?, a łój jest "niewiele wart" przy SADLE okołonerkowym?, czy tłuszczu gęsim?. Dlaczego masło jest jednym z najwartościowszych tłuszczy, choć zawarte w nim hormony - wcale na to nie wskazują?. A może wypada przypomnieć skład chemiczny podstawowych tłuszczy zwierzęcych?.  :D
Dlaczego soja - jedna z najlepszych pasz wysokobiałkowych jest dla człowieka BLEEEEEEEEEE - niejadalna, choć ma aż 107% składu aminokwasowego wzorca - tłumaczyłem kiedyś Wegetarianinowi - nie mógł pojąć, że procenty nie są równe procentom - bełkotał tylko bez opamiętania 107%, 107%, 107% i  żółtka, to skleroza, żółtka, to skleroza, żółtka, to skleroza :D. Kompletnie nic do niego nie dotarło, a ja się jedynie umęczyłem i własny czas zmitrężyłem 8)
A czy jest w ogóle jakiś sens tłumaczenia :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:


Tytu: Odp: Olej roślinny
Wiadomo wysana przez: Halina Ch. 2007-04-01, 12:37:17
Jest sens. Na 100 spotkanych osób tylko jedna 'załapie' i ta jedna osoba będzie więcej warta niż te 99 razem wzięte.


Tytu: Odp: Olej roślinny
Wiadomo wysana przez: Tomkiewicz 2007-04-01, 15:06:26
Halina, rewelacyjna wypowiedź !

Tomek


Tytu: Odp: Olej roślinny
Wiadomo wysana przez: ali 2007-04-01, 21:39:56
Cytuj z: elmo 2007-04-01, 09:08:46
A dziś ,robił się to poprostu biznes  :?


aby było ciekawiej
rozmawiałem kiedyś ze znajomym który pracował w olejarni
powiedział że tego świństwa ( oleju rafinowanego ) nigdy sam nie używa
bo wie jaką metodą  jest  produkowany


Tytu: Odp: Olej roślinny
Wiadomo wysana przez: Tomkiewicz 2007-04-01, 23:44:06
Coś w tym na pewno jest.
      Masarze nie chcą jadać wędlin ze swej masarni a piekarze posiadają całą listę barwnych i obrzydliwych historyjek na temat dodatków serwowanych z premedytacją lub przez przypadek do materiału chlebowego.
        Ostatnio dowiedziałem się o wodzie, jaka płynie w wodociągach. Człowiek tam pracujący nie pije tej z kranu (przegotowanej czy nie), gdyż jej jakość mija się z ludzką wyobraźnią. Cały czas pije kupną, filtrowaną i ponoć "źródlaną".

ps: Dziś jest 45-lecie działalności słynnej radiowej Trójki. Po 24 -tej  piękny program (powtórka) nieodżałowanego Tomka Beksińskiego - suto ilustrowany muzyką grupy Lacrimosa.

Tomek           


Tytu: Odp: Olej roślinny
Wiadomo wysana przez: ali 2007-04-02, 22:26:03
Cytuj z: Tomkiewicz 2007-04-01, 23:44:06
Coś w tym na pewno jest.
      Masarze nie chcą jadać wędlin ze swej masarni a piekarze posiadają całą listę barwnych i obrzydliwych historyjek na temat dodatków serwowanych z premedytacją lub przez przypadek do materiału chlebowego.
        Ostatnio dowiedziałem się o wodzie, jaka płynie w wodociągach. Człowiek tam pracujący nie pije tej z kranu (przegotowanej czy nie), gdyż jej jakość mija się z ludzką wyobraźnią. Cały czas pije kupną, filtrowaną i ponoć "źródlaną".

Tomek           


na pewno
kazdy  producent
nie je tego co innym  sprzedaje
dla siebie  robi oddzielnie


Tytu: Odp: Olej roślinny
Wiadomo wysana przez: Gavroche 2014-06-13, 14:22:36
http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=137986
Ssanie oleju.


Tytu: Odp: Olej roślinny
Wiadomo wysana przez: administ 2014-06-13, 14:33:13
A my sobie śmietankę ssiem...  :wink:


Tytu: Odp: Olej roślinny
Wiadomo wysana przez: Yogi 2014-07-09, 11:00:53
a jak od czasu do czasu zjem rybkę na oleju bo tak na smalcu to mi nie pasuje to jest jakiś wpływ szkodliwy na organizm?


Tytu: Odp: Olej roślinny
Wiadomo wysana przez: MariuszM 2014-07-09, 11:21:11
wyluzuj, ja jem cukier z cukiernicy i zyje, tylko nie wiem jak dlugo jeszcze. Wyluzuj!! :)

www.img.gnioty.pl/pictures/2011/8/21d7f5e991e3193bad6fdf47e8057613.jpg


Tytu: Odp: Olej roślinny
Wiadomo wysana przez: administ 2014-07-09, 11:28:06
Zamiast oleju lepiej jest się alkoholu napić
Tak z biochemii wychodzi.  8)


Tytu: Odp: Olej roślinny
Wiadomo wysana przez: Zyon 2014-07-09, 11:28:57
Dlatego sledzika najlepiej pod kielonka  :shock: Stara madrosc ludowa  :shock: :lol:


Tytu: Odp: Olej roślinny
Wiadomo wysana przez: Gavroche 2014-07-09, 11:38:11
Cytuj z: Zyon 2014-07-09, 11:28:57
Dlatego sledzika najlepiej pod kielonka  :shock: Stara madrosc ludowa  :shock: :lol:

A "oleum dobrze na głowę robi, tylko trzeba je winem dobrze podlać, by tam dotarło" też stara mądrość, od Zagłoby :lol:


Tytu: Odp: Olej roślinny
Wiadomo wysana przez: Yogi 2014-07-10, 10:25:04
no tylko że ja alkoholu nie pijam


Tytu: Odp: Olej roślinny
Wiadomo wysana przez: Gavroche 2014-07-10, 10:31:10
Cytuj z: Yogi 2014-07-10, 10:25:04
no tylko że ja alkoholu nie pijam

To kawusia z olejem kokosowym :lol:
Kofeinę i alkohol dodają do leków, żeby szybciej i mocniej klepnęły :D
Pobaw się w domowego farmaceutę.


Tytu: Odp: Olej roślinny
Wiadomo wysana przez: Gavroche 2014-10-25, 18:25:27
http://www.surawka.webd.pl/artykuy/1-artykuy/374-delikatno-kwasow-omega-3-omega-6-i-innych-wiza-nienasyconych.html


Tytu: Odp: Olej roślinny
Wiadomo wysana przez: administ 2014-10-25, 19:16:59
Ciekawe.  8)


Tytu: Odp: Olej roślinny
Wiadomo wysana przez: MariuszM 2014-10-25, 21:01:32
Ameryka Płn odkryta "na nowo" ;)


Tytu: Odp: Olej roślinny
Wiadomo wysana przez: administ 2014-10-25, 21:09:13
A to świetnie...  :wink:


Tytu: Odp: Olej roślinny
Wiadomo wysana przez: MariuszM 2014-10-25, 21:15:55
Ach te geny  :twisted: :lol:

Total Fat Intake Modifies Plasma Fatty Acid Composition in Humans
Cytuj:
In summary, this study demonstrates that the plasma phospholipid, cholesteryl ester and free fatty acid compositions are responsive to total dietary fat content. Specifically, the consumption of a low fat diet promotes an increase in the level of total and highly unsaturated long-chain (n-3) fatty acids (>C20) and a decrease in the total (n-6) content of plasma phospholipid and cholesteryl ester fatty acids. The observed modifications in phospholipid and cholesteryl ester fatty acids in response to a low fat diet are similar to those observed when (n-3) fatty acids of plant or animal origin are fed. This may explain some of the beneficial effects of low fat diets.

http://jn.nutrition.org/content/131/2/231.full


Tytu: Odp: Olej roślinny
Wiadomo wysana przez: Gavroche 2015-02-22, 11:54:45
Oliwa sprawiedliwa:
http://kopalniawiedzy.pl/oleokantal-oliwa-apoptoza-nekroza-smierc-komorki-nowotworowe-lizosom-Paul-BreslinDavid-Foster-Onica-LeGendre,21954
:D


Tytu: Odp: Olej roślinny
Wiadomo wysana przez: administ 2015-02-22, 15:44:16
Oliwa nie idzie pewnie jak należy, to i nagle, cudownie uśmierca... ;)


Tytu: Odp: Olej roślinny
Wiadomo wysana przez: Blackend 2015-02-22, 16:54:32
Najważniejsze, że jajka z masłem działają miażdżycorodnie i tego niech się trzymają. ;)


Tytu: Odp: Olej roślinny
Wiadomo wysana przez: administ 2015-02-22, 17:41:36
Niech bronią jak niepodległości! ;)


Tytu: Odp: Olej roślinny
Wiadomo wysana przez: Gavroche 2015-02-22, 17:53:52
Cytuj z: Blackend 2015-02-22, 16:54:32
Najważniejsze, że jajka z masłem działają miażdżycorodnie i tego niech się trzymają. ;)

Tak sobie myślę o tych jajach i maśle, że znałem bardzo sporo dziadków, w tym swojego, którzy przynajmniej przez kilkadziesiąt lat (za młodu może nie, bo bieda była) jedli jaja na maśle na śniadanie, słoninę, boczek czy tłustą kiełbasę na obiad i chleb chleb ze smalcem przy każdej okazji i nie chorowali na nic poważnego do śmierci, często ze starości... :D
Nie wiem jak to tłumaczyć... :?
Fuks?


Tytu: Odp: Olej roślinny
Wiadomo wysana przez: administ 2015-02-22, 19:19:32
Powietrze wtedy było bardziej czyste... ;)


Tytu: Odp: Olej roślinny
Wiadomo wysana przez: Blackend 2015-02-22, 19:31:42
I geny były lepsze. ;)  :lol:


Tytu: Odp: Olej roślinny
Wiadomo wysana przez: Radzio 2015-02-22, 19:52:40
:lol:
I, .... co jest znamienne, w ogóle. ;)


Tytu: Odp: Olej roślinny
Wiadomo wysana przez: vvv 2015-02-22, 20:02:49
Cytuj z: Gavroche 2015-02-22, 17:53:52
Nie wiem jak to tłumaczyć... :?
Fuks?
Może brakowało im chemii spożywczej i farmaceutycznej, agrokulturalnej, hodowlanej, szczepień, fluoru w paście do zębów i w wodzie ze studni, UHT, amalgamatów w paszczy i chemicznych maści na wszystko, siedzącego trybu życia i unikania słońca, cyfrowego tła elektromagnetycznego jak GSM czy wi-fi, migoczącego światła ekranu i przejadania się, schemizowanych używek i antybiotyków na katar.

Taks e-tylko gdybam.
:wink:


Tytu: Odp: Olej roślinny
Wiadomo wysana przez: Radzio 2015-02-23, 12:43:57
Cytuj z: Radzio 2015-02-22, 19:52:40
:lol:
I, .... co jest znamienne, w ogóle. ;)


Przy czym "ogół", to jest cecha układnej dyplomacji, a "szczegół"- prowokacji. :D ;)

Sporo pomysłów podsuwa Centrum Informacji. :D Na przykład tu:
http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=2422.msg351910#msg351910[/url];
a w kwestii "niewiedzy", bądź "niepamięci" i z niej wynikającej "niewiedzy" tu:
[url]http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=4593.msg353261#msg353261.




Tytu: Odp: Olej roślinny
Wiadomo wysana przez: Diogenes z Synopy 2015-06-12, 08:49:59
Cytuj z: Hana 2007-03-31, 13:56:40
. Awokado nadaje się nie tylko do sałatek. Możesz je zmiksować i użyć do kanapek z szynką zamiast majonezu. Albo przygotować chłodnik (zmiksuj awokado z 2 łyżkami jogurtu, łyżką soku cytrynowego, kroplą tabasco i rozcieńcz to ostudzonym bulionem).
Wartość odżywcza 1/5 awokado: 50 kcal; 4,6 g tłuszczów, w tym: 2,9 g jednonienasyconych, 0,6 g wielonienasyconych, 0,6 g nasyconych.

1  2  3  4  5  6  7  z  7   


prosta droga do zdrowia!


Ja jednak tradycyjnie buraki. A ściśle mówiąc botwinka.
Na śniadanie był chłodnik , bo upały.

oprócz w/w   - bulion z kości szpikowych, kwas buraczany, kwas kisz. ogórków  , ogóreczek taki i taki , rzodkiewka , kopę kopru , łyżeczka szczypiorku, śmietana 30 % president ukwasz. , 3 łyżki zsiadłego mleka , pokruszyłem przed podaniem żółtko .

Całość smakowała prawie jak awokado  ;-)

- chyba tylko jednonienasyconych tyle nie zjadłem  ,     na obiad dojem w słoninie - skwarkach ;-)

kalorii nie wiem ile zjadłem ,  nie potrza mi tego liczyć ,


przepis gdzieś  w KK 700    - w zupach      


Tytu: Odp: Olej roślinny
Wiadomo wysana przez: zofijeczka 2015-06-12, 11:13:08
A zdjęcie? Zostało coś jeszcze do zrobienia zdjęcia i umieszczenia w dziale Kk700
Uwaga na nazewnictwo z poprzedzajacym zerem / zerami dla liczb ponizej 100
;)


Tytu: Odp: Olej roślinny
Wiadomo wysana przez: Diogenes z Synopy 2015-06-12, 11:17:18
następnym razem, bo zjedzone , faktycznie -  mogłem sfotografować, ale taka ciecz to jest raczej  niefotogeniczna  :-)


Tytu: Odp: Olej roślinny
Wiadomo wysana przez: zofijeczka 2015-06-12, 11:25:53
E tam zawsze coś  8)


Tytu: Odp: Olej roślinny
Wiadomo wysana przez: Diogenes z Synopy 2015-06-19, 21:10:07
dziś  w TVi  w któryś pszennych wiadomościach , pokazali na litość jakiegoś chłopca.

popatrzcie


1:20  min  jak  tatuś słucha zaleceń  konsyliów (   jedzenie bez cholesterolu )   , ludzie pomagają niby z każdej strony , ale nikt nie widzi ,

http://wiadomosci.tvp.pl/20530094/wyscig-z-choroba


jak on ma wyzdrowieć ?


diagnoza dilera   - miał pecha , los tak chciał .


Tytu: Odp: Olej roślinny
Wiadomo wysana przez: Jarek 2015-06-19, 21:37:35
Jesteśmy wierzącym narodem, dlatego tak już zostanie ,a modlitwa poprowadzi nas do? ,każdego gdzie indziej.Cierpieć to ta najpewniejsza droga do raju.


forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.