forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Å»ywienie Optymalne => W±tek zaczêty przez: Blackend 2007-04-14, 22:13:23



Tytu³: wÄ™glowodany w Å›mietanie
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2007-04-14, 22:13:23
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów :)

Jest to mój pierwszy post na forum :) Trzeba podnieść statystykę Adminowi aby go (forum) nie zamknął ;)
Czy węglowodany zawarte w śmietanie uwzględniamy w wyliczeniach na ŻO?


Tytu³: Odp: wÄ™glowodany w Å›mietanie
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2007-04-14, 22:50:07
Cytuj z: Blackend 2007-04-14, 22:13:23
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów :)
Czy węglowodany zawarte w śmietanie uwzględniamy w wyliczeniach na ŻO?


Napisze tak : na ZO mozna liczyc weglowodany zawarte w smietanie.
                    na DO powinno sie liczyc weglowodany zawarte w smietanie.










Tytu³: Odp: wÄ™glowodany w Å›mietanie
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Tomkiewicz 2007-04-14, 22:58:55
Jestem na ŻO już ponad rok i nie przestałam liczyć. Stało się to dobrym nawykiem, tym bardziej, że większość ilości BTW zawartych w produktach pamiętam. Lubię wiedzieć jaką mam proporcję na koniec dnia i czym to się różni np. od dnia poprzedniego.

Marishka


Tytu³: Odp: wÄ™glowodany w Å›mietanie
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2007-04-14, 23:24:21
Cytuj z: Hana 2007-04-14, 22:50:07
Napisze tak : na ZO mozna liczyc weglowodany zawarte w smietanie.
                    na DO powinno sie liczyc weglowodany zawarte w smietanie.


dzięki


Tytu³: Odp: wÄ™glowodany w Å›mietanie
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2007-04-14, 23:46:10
Blackend dobrze jest prowadzic "pamietnik ZO" bo mozna wtedy wylapac popelniane bledy, (czegos za malo, lub za duzo--samopoczucie zle--wystarczy zerknac do notatek i juz wiadomo)to taka samokontrola.


Tytu³: Odp: wÄ™glowodany w Å›mietanie
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2007-04-14, 23:59:27
Jestem jeszcze na etapie notatek :) i pilnuję złotej proporcji :)
Dzięki jeszcze raz - ta śmietana mnie męczyła :)


Tytu³: Odp: wÄ™glowodany w Å›mietanie
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2007-04-15, 00:06:19
..to zacznij ja /smietane /rotowac tzn. np. sobota i niedziela ze smietana, reszte dni tygodnia bez--taka rotacja tez daje dobre wyniki.


Tytu³: Odp: wÄ™glowodany w Å›mietanie
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2007-04-15, 00:29:09
Dzięki Hana :)
Jem tak jak zawsze, tylko tłuszcze zwiększyłem.
Smietana mnie zaintrygowała ponieważ u Kwaśniewskiego w tabeli nie ma węglowodanów, a na kubku jest :)

pozdrawiam :)


Tytu³: Odp: wÄ™glowodany w Å›mietanie
Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2007-04-15, 08:20:11
W/g tabel IŻiŻ śmietana kremowa zawiera zero węglowodanów. Ale wiadomo tabele w tym Kwaśniewskiego, to nie to, co na kubku normalizowanej śmietanki (W - od 3,0 do 4% w laktozie lub innych cukrowcach w/g uznania producenta, bo PN - nie obowiązuje) :wink: :mrgreen:.
Dziś nawet śmietana zawierać może również cukier od 0% do 3,6% z racji unijnych dodatków podobno "uszlachetniających" produkt. :shock: :lol: :lol: :lol:
W każdym razie - ukwaszona odpowiednim zakwasem uzyskiwanym z odpowiedniego nammożenia starannie wyselekcjonowanych szczepów bakterii (głównie Streptococcus i Lactobacillus) fermentacji mlekowej, śmietana ze złotym kapslem w szklanej butelce ma w dalszym ciągu 0% cukrowców.


Tytu³: Odp: wÄ™glowodany w Å›mietanie
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-04-15, 08:25:20
Ja czasem mam ochotÄ™ na kefir ,ale jak widzÄ™ skÅ‚ad ,to mi siÄ™ odechciewa--mleko w proszku  :shock:  :mrgreen:
Po co  :?: :cry: :!: :mrgreen:



Tytu³: Odp: wÄ™glowodany w Å›mietanie
Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2007-04-15, 08:39:10
Kefir, kwaśne mleko, jogurty to głównie mało wartościowa kazeina. Szkoda pieniędzy na tak "rozcieńczone" białko 8). Kazeinę opłaca się kupować od twarogu półtłustego wzwyż.


Tytu³: Odp: wÄ™glowodany w Å›mietanie
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-04-15, 08:49:32
Ale twaróg ,to nie kefir ,a ja czasem mam ochotÄ™ napić siÄ™ bezwartoÅ›ciowego kefiru  :mrgreen: :wink:
Ale ,to raz na rok ,może  :D
WolÄ™ sobie zjeść kubek Å›mietany ,ale jadÅ‚am chyba tÄ… z wÄ™glowodanami  :? ,a teraz bÄ™dÄ™ kupowaÅ‚a tÄ… ze zÅ‚otym kapslem  :D

A najbardziej mam ochotÄ™ w tej chwili ,na wiejskie kwaÅ›ne mleko ,takie jak jadÅ‚am dawniej  :mrgreen: :wink:


Tytu³: Odp: wÄ™glowodany w Å›mietanie
Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2007-04-15, 09:13:56
A czy w życiu trzeba robić tylko rzeczy, które siÄ™ opÅ‚acajÄ…?.  :shock:


Tytu³: Odp: wÄ™glowodany w Å›mietanie
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-04-15, 09:21:44
To jest kwestia interpretacji i wyboru.Jeśli chodzi o jedzenie:
Można jeść maÅ‚o wartoÅ›ciowe rzeczy i mieć z tego przyjemność np."smaku na jÄ™zyku" ,ale nie na poziomie komórkowym  :mrgreen:
I można jeść maÅ‚o smaczne rzeczy dla zmysÅ‚u smaku ,ale smaczne na poziomie komórkowym  :mrgreen:

Kwestia wyboru  :lol:
OpÅ‚aca nam siÄ™ jeść wartoÅ›ciowe rzeczy  :roll: :mrgreen:




Tytu³: Odp: wÄ™glowodany w Å›mietanie
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-04-15, 09:25:02
Oczywiście wiem ,wiem ,wiem......
Zdrowo odżywiony organizm ,bÄ™dzie zdrowo myÅ›laÅ‚ i wybierze rzeczy,które bÄ™dÄ… siÄ™ dla niego opÅ‚acaÅ‚y  :lol:  :mrgreen:


Tytu³: Odp: wÄ™glowodany w Å›mietanie
Wiadomo¶æ wys³ana przez: mateoosh12 2007-04-15, 17:25:16
witam wszystkich! A propos śmietany - co sądzicie o: 1.śmietanie w woreczku (36% tłuszczu, ma zazwyczaj krótki okres przydatności->wnioskuję, że bez żadnych konserwantów), 2.o tzw. śmietance tortowej w kartoniku (również 36% tłuszczu). Ta druga zawiera jednak karagen (podobno naturalny stabilizator). "Tortowa" ma również długi okres przydatności; coś około 2 miesięcy (!). Czy myślicie, że może rónież zawierać jakieś szkodliwe substancje? Pytam, bo jest bardzo wygodna w użyciu, np. do kawy. PS: na opakowaniu niektórzy podają skład; w żadnej nie znalazłem cukru. W 100g jest zazwyczaj 1,8W.


Tytu³: Odp: wÄ™glowodany w Å›mietanie
Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2007-04-15, 17:51:10
Cytuj z: mateoosh12 2007-04-15, 17:25:16
a)co sądzicie o: 1.śmietanie w woreczku 
b)w żadnej nie znalazłem cukru. W 100g jest zazwyczaj 1,8W.


a) sądzimy z dużym prawdopodobieństwem, że to nie śmietana tylko śmietanka,
b) zazwyczaj 1,8 W to 1,8 cukru, bo cukier, to nie tylko sacharoza (glukoza+fruktoza) z buraków w cukiernicy, ale także np: laktoza (glikoza+galaktoza). A oba są dwucukrami.
A więc: cukier=cukrowiec=sacharyd=węglowodan. A więc: celuloza to także policukier (strawny dla bakterii), a także chityna i ta u stawonogów i ta z grzybów - a oba te cukry - niestrawne dla człowieka :?

Glikogen, skrobia i dekstran - to też cukier złożony z "n-glukozy" :shock:


Tytu³: Odp: wÄ™glowodany w Å›mietanie
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-04-15, 18:46:50
Cytuj z: mateoosh12 2007-04-15, 17:25:16
PS: na opakowaniu niektórzy podają skład; w żadnej nie znalazłem cukru. ...

Mateoosh!
Bo widzisz ...nie przeprowadziÅ‚eÅ› odpowiednich badaÅ„ ,przypuszczam  :?
Jeśli nie masz sponsora na takie badania ,mogłabym coś wpłacić na Twoje konto ,podaj tylko nr.


Tytu³: Odp: wÄ™glowodany w Å›mietanie
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2007-04-23, 15:06:12
Cytuj z: toan 2007-04-15, 08:20:11
śmietana ze złotym kapslem w szklanej butelce ma w dalszym ciągu 0% cukrowców.


obleciałem wszystkie okoliczne sklepy od sklepiku osiedlowego po makro:)
gdzie Ty kupujesz śmietane ze złotym kapslem :) ja tylko pamietam taką z dzieciństwa :) :)


Tytu³: Odp: wÄ™glowodany w Å›mietanie
Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2007-04-23, 16:09:45
Nie kupuję śmietany lecz śmietankę, bo lepiej się pija i w kawie się nie ścina. Śmietanę, żona czasem używa do niektórych zup, placków śmietanowych, twarogu na słono i słodkich owoców. Na Śląsku nie byłem od dawna, ale w Sosnowcu na ulicy Naftowej przy kładce był taki sklepik jeszcze parę lat temu. A jak jest teraz nie wiem?. Śmietanę taką widziałem całkiem niedawno w W-wie, ale nie wiem, kto jest producentem.
Śmietana i śmietanka, to oczywiście produkty zawierające od 30% tłuszczu - zgodnie z nomenklatyrą KK-700.


Tytu³: Odp: wÄ™glowodany w Å›mietanie
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2007-04-23, 19:16:57
Cytuj z: toan 2007-04-23, 16:09:45
Śmietanę taką widziałem całkiem niedawno w W-wie, ale nie wiem, kto jest producentem.


aż taki ciekawy nie jestem ;) myslałem, że coś przeoczyłem ;)
też wolÄ™ Å›mietankÄ™ np. rano - parówki + Å›mietanka mniaaaaaaam  :mrgreen:


Tytu³: Odp: wÄ™glowodany w Å›mietanie
Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2007-04-23, 19:34:40
A dla mnie najprostsze i najsmaczniejsze jedzenie na wyjeździe, to 20-25 dag dobrego salcesonu zapitego śmietanką. Salceson koniecznie w kawałku, a nie w plasterkach :!:. Śnietan(k)a, faktycznie doskonale się komponuje smakowo z niektórymi wędlinami. Śmietanka jest też praktyczniejsza, bo do dobrej śmietany trzeba łyżki.


Tytu³: Odp: wÄ™glowodany w Å›mietanie
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2007-04-23, 20:29:15
no tośmy się podbudowli (w temacie śmietanki) :) trzeba jeszcze wypróbować śmietankę z gorzałą ;) ;) ;)
np. wódka ze śmietanką, wstrząśnięta nie mieszana - weź to pod uwagę przy nastepnej edycji KK-700 ;) ;) :)


Tytu³: Odp: wÄ™glowodany w Å›mietanie
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Rudka 2007-04-24, 01:44:20
Toan
salceson ze śmietaną- :shock:Podobno to niezdrowe połączenie
    Coprawda zupy zabielam ,bo takie lubie ,ale nabiałów ponoć nie powinno
        Å‚Ä…czyć sie z miÄ™sem  to niekoszernie


Tytu³: Odp: wÄ™glowodany w Å›mietanie
Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2007-04-24, 08:48:48
Cytuj z: Rudka 2007-04-24, 01:44:20
Podobno to niezdrowe połączenie


No to jest nie "podobno", ale bardzo szkodliwe połączenie, jeśli dołoży się do tego odpowiednią ilość cukru. Wszystkie "choroby cywilizacyjne" mogą się ujawnić. U różnych osób różna z zestawu, ale u każdej miażdżyca jako dodatkowa nagroda za dietę korytkową jest pewna :D


Tytu³: Odp: wÄ™glowodany w Å›mietanie
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Rudka 2007-04-25, 01:26:50
Salceson  ze sÅ‚odzonÄ… Å›mietanÄ… napewno nie jest zjadliwy
    ale dlaczego niekiedy  po tÅ‚uÅ›ciejszym  kÄ…sku jest tak szybko czysci.
    Czy to sÄ… jakieÅ› zÅ‚e poÅ‚Ä…czenia czy po prostu za tÅ‚usto i za dużo .
  Majonez -nie nawet po nim przytyÅ‚am . ,ale dzisiaj zjadÅ‚am 3 jajka ugotowane
    ,potem żłółty ser -[15 dkg]----MyÅ›laÅ‚am ,ze do domu nie zdąże .


Tytu³: Odp: wÄ™glowodany w Å›mietanie
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2007-04-25, 18:41:29
Cytuj z: Rudka 2007-04-25, 01:26:50
potem żłółty ser -[15 dkg]----Myślałam ,ze do domu nie zdąże .


jeżeli rozmawiamy o modelu żywienia dr Kwaśniewskiego, a zakładam, że tak - to nie powinno być "takich" problemów
organizm przestawia się błyskawicznie (ja, moja rodzina, znajomi)
Ja pilnuję TYLKO "złotej" proporcji podczas każdego posiłku (poza urodzinami, wyjazdami itp. czasami ciężko) Nie kombinuje :) jem wszystko, piję wszystko :) ale w proporcji 1:3:0,5, często tłuszcze więcej.
Proporcja :) to jest ten klucz :) :)


Tytu³: Odp: wÄ™glowodany w Å›mietanie
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Rudka 2007-04-26, 02:15:36
Ja  w zasadzie licze wÄ™gle -proporcji nigdy nie uda mi sie utrzymać bo najczęściej wychodzi
    1-2 1 Nie wiem jak to ludzie robiÄ… ,ze wÄ™gle potrafiÄ… utrzymac na 0,5


Tytu³: Odp: wÄ™glowodany w Å›mietanie
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Tomkiewicz 2007-04-26, 10:12:14
Rudka, 0,5 W to raczej się stosuje w początkowym okresie oraz na DO (nie ŻO), gdzie trzeba rygorystycznie pilnować wszystkiego w zależności od choroby. Zwróć uwagę:

Po przystosowaniu się organizmu do nowej diety zapotrzebowanie na białko zmniejsza się. Zmniejsza się również, gdy spożywa się białko o najwyższej wartości biologicznej. Wówczas proporcja między białkiem i węglowodanami jak 1 : 0,5 nie obowiązuje. Może być 1 : 1 lub nawet 1 : 1,5.
http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=80

Ja po ponad roku na ŻO mam właśnie 1:1, a nawet też 1:1,5. Jeśli na początku musiałam zjeść 50 g białka dziennie, bo mój organizm tego się domagał, a przy wysiłku fizycznym 60 g, to obecnie są dni kiedy starcza mi w zupełności 35 g. Mój limit węglowodanowy to 50 g, ale są tak samo dni, kiedy zdarza się zjeść tylko 35-40 g i nie czuję potrzeby na więcej. Normalna sprawa! Proporcja, natomiast zawsze zostaje taka, jak trzeba.

Marishka


Tytu³: Odp: wÄ™glowodany w Å›mietanie
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Halina Ch. 2007-04-26, 11:10:48
Cytuj z: Rudka 2007-04-26, 02:15:36
Nie wiem jak to ludzie robią ,ze węgle potrafią utrzymac na 0,5


JedzÄ…c same warzywa jako W nie ma problemu z utrzymaniem  poziomu 0,5 g W.


Tytu³: Re: wÄ™glowodany w Å›mietanie
Wiadomo¶æ wys³ana przez: evosonic 2007-06-08, 21:02:41
tak sobie piszedcie bo piszecie  :? smietanaka zawsze powinna byc kwasna  ... bardziej lub mniej  ... i to jest odpowiedz na caly topic :P
mozna to laczyc ze wszystkim :-) oczywiscie z tym co jest potrzebne ,  lub calkowicie bez tego  :P
ps 3 : ja pisze o czyms co jest dostepne na sprzedaz ( liudziki sie boja ale sprzedaja  :evil: bo unia )  kupuje w okolicach firmy opel ktora produkuje samochody
ps 2 : smietanka z karagenem i maczka chleba swietojanskiego  ( opcja ) prawdopodobnie nie nadaja sie do tego


Tytu³: Odp: wÄ™glowodany w Å›mietanie
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2007-06-09, 10:51:22
Dlaczego zawsze kwaśna? Ja wolę słodką :) Jedna i druga ma węglowodany - sprawdziłem (mówimy o tych "typowych" ze sklepu)
Kwaśna fajna do sałatek warzywnych, ale do owoców lub rano na śniadanie zdecydowanie wolę słodką :)

pozdrawiam


Tytu³: Re: wÄ™glowodany w Å›mietanie
Wiadomo¶æ wys³ana przez: evosonic 2007-06-09, 20:30:35
jessus  :( bo kwasna jest kwasna ! nie ma czegos tam co zamienia sie na co2  i innych rzevzy ...
ogolnie to ta emulsja (wody z tluszczem )    przerabia sama siebie  :D :D :D w pewnych warunkach i jest .....
takax sobie  , polecam 


Tytu³: Odp: wÄ™glowodany w Å›mietanie
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2007-09-06, 22:57:26
Cytuj z: Blackend 2007-04-23, 20:29:15
np. wódka ze śmietanką, wstrząśnięta nie mieszana


Jak mogłem przeoczyć! :shock: a lody z koniakiem!?To nic innego jak alkohol ze śmietaną. Jem tak od dawna - nie są takie słodkie wtedy. Hmmm.... ATP chyba nie jest jeszcze moim paliwem i to po tylu latach... :( ;)


Tytu³: Odp: wÄ™glowodany w Å›mietanie
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2013-06-25, 16:08:24
Cytuj z: Blackend 2007-04-14, 22:13:23
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów :)

Jest to mój pierwszy post na forum :) Trzeba podnieść statystykę Adminowi aby go (forum) nie zamknął ;)
Czy węglowodany zawarte w śmietanie uwzględniamy w wyliczeniach na ŻO?

Ale artefakta wykopałem :lol:


Tytu³: Odp: wÄ™glowodany w Å›mietanie
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-06-25, 16:58:19
To chyba przez ten Twoj "fach" masz takie zamiłowanie do dinozaurów... :D ale fajnie się czyta... :D

A jeÅ›li chodzi o Å›mietankÄ™, to zdecydowanie bardziej wolÄ™ tÄ… ze "Åšnieżki", z krótkim terminem ważnoÅ›ci. Ale jak jej nie mam to nie panikujÄ™  :lol: tylko kupujÄ™ tÄ… w kartoniku UHT... :D


Tytu³: Odp: wÄ™glowodany w Å›mietanie
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2013-06-25, 17:03:21
:lol:

Tabela nr 4 mnie zmyliła http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=76
ale mam tu o wiele więcej kwiatków  :?  :D


Tytu³: Odp: wÄ™glowodany w Å›mietanie
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-06-25, 17:10:27
Cytuj z: Gavroche 2013-06-25, 16:08:24
Cytuj z: Blackend 2007-04-14, 22:13:23
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów :)

Jest to mój pierwszy post na forum :) Trzeba podnieść statystykę Adminowi aby go (forum) nie zamknął ;)
Czy węglowodany zawarte w śmietanie uwzględniamy w wyliczeniach na ŻO?

Ale artefakta wykopałem :lol:


Myślałam, że chodzi Ci o cały wątek... :roll: a to o Blackenda pierwsze kroczki... :D


Tytu³: Odp: wÄ™glowodany w Å›mietanie
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2013-06-25, 17:23:47
Właśnie, właśnie, a nie o kwiatkach jakiś :lol:


Tytu³: Odp: wÄ™glowodany w Å›mietanie
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2013-06-26, 07:52:27
Cytuj z: renia 2013-06-25, 17:10:27
Cytuj z: Gavroche 2013-06-25, 16:08:24
Cytuj z: Blackend 2007-04-14, 22:13:23
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów :)

Jest to mój pierwszy post na forum :) Trzeba podnieść statystykę Adminowi aby go (forum) nie zamknął ;)
Czy węglowodany zawarte w śmietanie uwzględniamy w wyliczeniach na ŻO?

Ale artefakta wykopałem :lol:


Myślałam, że chodzi Ci o cały wątek... :roll: a to o Blackenda pierwsze kroczki... :D


Pięknie się pewniakowi historia tworzy. :D
A to znacie? ;)
http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=1813.0



Tytu³: Odp: wÄ™glowodany w Å›mietanie
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2014-12-06, 12:23:32
Cytuj z: renia 2013-06-25, 16:58:19
To chyba przez ten Twoj "fach" masz takie zamiłowanie do dinozaurów... :D ale fajnie się czyta... :D

A jeśli chodzi o śmietankę, to zdecydowanie bardziej wolę tą ze "Śnieżki", z krótkim terminem ważności. Ale jak jej nie mam to nie panikuję  :lol: tylko kupuję tą w kartoniku UHT... :D


... tÄ™...  :lol:*


Tytu³: Odp: wÄ™glowodany w Å›mietanie
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2014-12-06, 14:26:25
Widzisz jak DO dobrze robi?
Roczek z okładem i sama wie 8)
No bo gdzie się spieszyć? ;)


Tytu³: Odp: wÄ™glowodany w Å›mietanie
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2014-12-06, 14:45:31
Ciężko bywało, ale ustałem. :lol:*
"Kogo nie boli, ... " wiadomo! :D


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.