forum.dr-kwasniewski.pl

DziaĹ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczęty przez: MORGANO 2007-06-30, 00:18:26



Tytuł: GOLONKI WIEPRZOWE Z GROCHEM I KAPUSTÄ„.
Wiadomo¶ć wysłana przez: MORGANO 2007-06-30, 00:18:26
GOLONKI  WIEPRZOWE  Z  GROCHEM I  KAPUSTÄ„.

Składniki.
1200g golonki peklowane
700g kwaszonej kapusty
150g cebuli
  50g mÄ…ki grochowej
  50g smalcu wieprzowego
przyprawy : liść laurowy, sól, pieprz.

SposĂłb przygotowania.
Golonki umyć, gotować na małym ogniu przez około 2 godziny. W innym naczyniu ugotować kapustę, zalewając ją szklanką wody, dodać połowę smalcu i 2 pokrojone cebule. Wykorzystując wywar z golonek przygotować piure grochowe według przepisu na opakowaniu z mąką grochową. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać z kapustą i piure, polać tłuszczem i zrumienioną cebulą.

Ogółem 2150g  B-T-W  /247,2/ - /348,8/ - /60,0/ -  /4370 kalorii/
100 gram produktu  B-T-W /11,5/ - 16,2/- /2,8/ - /200 kalorii/
400 gram porcja 1 osobowa  B-T-W /46,0/ - /64,9/ - /11,2/ - /800 kalorii/
Stosunek  B-T-W  1 : 1,4 : 0,2
B+T/400g=110,9g




Tytuł: Odp: GOLONKI WIEPRZOWE Z GROCHEM I KAPUSTÄ„.
Wiadomo¶ć wysłana przez: slawek 2007-06-30, 15:41:18
Morgano narobiłeś mi smaka ;) ale nie znalazłem nigdzie mąki grochowej ;( musze wymyślić jakiś zamiennik:( a może jakieś sugestie ??


Tytuł: Odp: GOLONKI WIEPRZOWE Z GROCHEM I KAPUSTÄ„.
Wiadomo¶ć wysłana przez: MORGANO 2007-06-30, 18:53:43
Może być cały groch z kapustą. Jeżeli Ci to nie przeszkadza to jedna paczuszka zupy grochowej Knorra.
W tej paczce zupy jest mÄ…czka grochowa.


Tytuł: Odp: GOLONKI WIEPRZOWE Z GROCHEM I KAPUSTÄ„.
Wiadomo¶ć wysłana przez: slawek 2007-06-30, 19:58:42
Rozgotowałem ziemniaki i ubiłem z rosołem od golonki ;) uwaga golonki peklowane prawie nie solimy !!!!


Tytuł: Odp: GOLONKI WIEPRZOWE Z GROCHEM I KAPUSTÄ„.
Wiadomo¶ć wysłana przez: Adiqq 2007-07-01, 19:24:57
Cytuj z: slawek 2007-06-30, 19:58:42
Rozgotowałem ziemniaki i ubiłem z rosołem od golonki ;) uwaga golonki peklowane prawie nie solimy !!!!


Uwaga jak najbardziej na miejscu, kupilem kiedys peklowane golonka, jakis czas leĹĽaĹ‚y z zamraĹĽarce, potem jak poszĹ‚y do gara, to ĹĽona 
posoliła...najlepiej wcale nie solić :P


Tytuł: Odp: GOLONKI WIEPRZOWE Z GROCHEM I KAPUSTÄ„.
Wiadomo¶ć wysłana przez: kristan 2007-07-07, 12:46:54
Przypominam - mozna i tak  http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=446.0


forum.dr-kwasniewski.pl | Działaj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone.