forum.dr-kwasniewski.pl

Działy Forum => Artykuły opublikowane => Wtek zaczty przez: MORGANO 2007-07-01, 00:21:27



Tytu: DOKTOR KWAŚNIEWSKI ODPOWIADA (164)
Wiadomo wysana przez: MORGANO 2007-07-01, 00:21:27
DOKTOR  JAN  KWAŚNIEWSKI (164)
ODPOWIADA  NA  LISTY CZYTELNIKÓW
KTÓRE UKAZYWAŁY SIĘ NA ŚLĄSKU W KATOWICACH
W DZIENNIKU ZACHODNIM

Zebrał i przepisał. Morgano

Tak dużo pisze pan o chorobach nas dorosłych, ale są dzieci, które też chorują. Mój syn ma 12 lat i od pewnego czasu cierpi na astmę oskrzelową. Jest na lekach, które mało pomagają. W Arkadii w Katowicach dzieci w tym wieku nie są przyjmowane, dopiero od 15 lat. Jak mam z dzieckiem postąpić, czy stosować tylko dietę, czy to wystarczy bez diagnozy lekarza leczącego dietą optymalną?

U dzieci astma niepowikłana ustępuje szybko. Leczeniem przyczynowym jest żywienie optymalne. Prądy selektywne pobudzające układ sympatyczny, działają jak adrenalina, która od dawna była stosowana jako bardzo skuteczny lek do przerywania ataków astmy. U ponad 40% chorych astma ustępuje po 2-3 zabiegach, u ponad 65% łącznie - po 10 zabiegach. Prądy selektywne usuwają nadmierną przewagę układu para sympatycznego w płucach, która to przewaga jest bezpośrednio odpowiedzialna za występowanie objawów astmy.
Dziecko w wieku 12 lat jest na tyle "dorosłe", że może brać zabiegi. Dzieci chore i małe często boją się wszystkiego, a także zabiegów, które wcale nie są przykre, czy uciążliwe, ale o tym te dzieci nie mogą przecież wiedzieć.
W Arkadiach  przyjmowani są chorzy w każdym wieku.

Córka choruje na celiakię (16 lat), jest na diecie bezglutenowej, czy może przejść na dietę optymalną?

Przy żywieniu optymalnym celiakia nie występuje. Przy żywieniu optymalnym z zasady nie spożywa się białka pszenicy zwanego glutenem, zatem choroba nie ma prawa wystąpić. Organizmy chorujących na celiakię dzieci, czy dorosłych chorujących na tak zwaną spure rodzimą (nietropikalną) maja kłopoty z trawieniem glutenu. W wyniku trawienia glutenu powstają tak zwane polipeptydy zbudowane z kilku aminokwasów, działają one szkodliwie na błonę śluzową jelit, a gdy dostaną się do krwi, działają jak obcy antygen, co powoduje wytwarzanie przez organizm przeciwciał  przeciw glutenowi, lub produktom jego  niepełnego rozkładu, czyli peptydom. Czynnikiem szkodliwym glutenu jest polipeptyd złożony z 6 lub 7 aminokwasów. Gdyby całe białko zwane glutenem zostało rozłożone do prostych aminokwasów, choroby by nie było.
Gdyby człowiek w ogóle nie spożywał glutenu to choroba ta nie występowałaby w naturze. Rozsądek nakazuje, aby wyłączyć ze spożycia zupełnie przetwory z pszenicy i z innych zbóż (wyjątkiem ryżu ), które również zawierają nieco glutenu. Najlepiej nie jeść wcale produktów zbożowych (które były uprawiane wyłącznie jako pasza dla bydła - Fryderyk Engels), które gdy stały się pożywieniem ludzi, zamieniły ich w bydło ludzkie - niewolników (też Engels ).
Zboża są dla człowieka niejadalne na surowo, a co jest niejadalne w tej postaci, zawsze jest niejadalne. Człowiek zjadający produkty zbożowe niewolnikiem być nie musi, bowiem jego umysł musi być umysłem niewolnika. Dotyczy to prawie wszystkich narodów. Obecnie praktycznie w każdym kraju ludzie oddają władzę nad sobą też niewolnikom, tylko że sprytniejszym. Dopóki nie zniknie wszelka
władza i nie zostanie zastąpiona przez służbę, prawie wszyscy ludzie niewolnikami być muszą - i są tylko niewolnikami. Ludzie przestaną być niewolnikami tylko wówczas gdy będą żywili się tak, jak Bóg przykazał.
Tylko żywienie optymalne zamienia umysł niewolniczy w umysł ludzki, obywatelski, o czym wie prawie każdy "optymalny" po dłuższym stosowaniu żywienia optymalnego.

                                                                                                                  JAN KWAŚNIEWSKI


forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.