forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: adampio 2007-07-12, 21:36:05



Tytu³: Cos dunskiego na obiad?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2007-07-12, 21:36:05
Poniewaz w kuchni optymalnej nallezy wszystko wykozystac, proponuje jednodaniwy obiad, moze na kniec tygodnia.
Do tego potrzebujemy resztki mies z roznych obiadow, najlepiej smazone, ktore mrozilismy po niezjedzonym o konca obiedzie.

Skladniki:

400 gr ugotowanych, zimnych ziemniakow
200 gr salami
200 gr smazonedo miesa ( rozne albo jeden rodzaj )
150 gr wedzonego boczku
50 gr cebuli
60 gr smalcu
30 gr masla
2 cale jaja na osobe
50 gr burakow ze sloika z octem

1. Na czesci smalcu zeszklic cebule
2. Dodac boczek i zarumienic
3. Pokroic w kostke salami i dodac
4. Pokroic w kostke mieso i dodac
5. Dodac reszte smalcu
6. Wszysko podsmazac mieszjac
7. W tym samym czasie smazymy jajka sadzone , 2 na osobe, oczywiscie na maselku
8. Ugotowane ziemniaki kroimy w poltalarki i dodajemy do miesa z kielbasa i boczkiem
9. Podzmazamy mieszajac na patelni
10. Serwujemy z jajkami na wierzchu i buraczkamy obok na tym samym talerzu

Smakuje bardzo dobrze, choc to zadna rewelacja.

B:T:W 1:2,0:06
w 250 gr B:T:W  24,2:48:15
B+T =72,2
Gotowej potrawy 1360 gr

Smacznego


Tytu³: Odp: Cos dunskiego na obiad?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-07-13, 08:06:12
Przepraszam ,że pytam;Ty mrozisz resztki miÄ™s po niezjedzonym obiedzie? Pytam bo wydaje mi siÄ™ to co najmniej dziwne  :shock:  :)
pozdrawiam .


Tytu³: Odp: Cos dunskiego na obiad?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2007-07-13, 16:10:57
Tak Elmo, mroze.
Jezeli mam duza impreze grillowa na ktora przychodzi 20 osob i robie 4 albo 5 rodzjow miesa, ktorego nie zjemy, poniewaz trudno wyliczyc ile ludzie zjedza.......to wowczas mroze.
A przepraszam Cie bardzo z czego robisz bigos...??
pozdrawiam


Tytu³: Odp: Cos dunskiego na obiad?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-07-13, 17:15:04
Nie robiÄ™ bigosu ,bo nikt go w domu nie lubi  :) Chyba dwa razy robiÅ‚am w mojej karierze gospodyni domowej i nic z tego nie wypaliÅ‚o,mąż trochÄ™ zjadÅ‚ ,a dzieci nie tknęły  :(

Nie mrożę mięsa niezjedzonego(usmażonego czy pieczonego) ,bo zazwyczaj ja je rozmrażam na obiad .Kupuję więcej i zamrażam.
A nie mogę jakoś zamrażać drugi raz mięsa,tak jakoś ...po prostu....
pozdrawiam również  :)


Tytu³: Odp: Cos dunskiego na obiad?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2007-07-13, 17:28:06
To robisz wielki blad. Ja tez kupuje duze parteie miesa i trudno by bylo zjesc 1500 gr schabowego na jeden posilek albo jesc przez trzy albo cztery dni schabowy albo kotlet z karkowki, jest nas tylko dwojka. Dlatego po obrobce cieplnej mozna zamrozic jeszcze raz mieso, ktore juz bylo zamrozone w stanie surowym.



Tytu³: Odp: Cos dunskiego na obiad?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-07-13, 17:41:33
Nie robiÄ™ bÅ‚Ä™du  :) Zanim zamrożę kupione miÄ™so ,to krojÄ™ je na kawaÅ‚ki (plastry),ukÅ‚adam po parÄ™ kawaÅ‚ków w torebce foliowej i zamrażam .
Już wiem (mniej wiÄ™cej) ile kto zje i mniej wiÄ™cej tyle rozmrażam i w zasadzie ,to rzadko kiedy coÅ› zostaje . Jak dzieci nie zjedzÄ… wszystkiego ,to mąż zje  :) .
j


Tytu³: Odp: Cos dunskiego na obiad?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2007-07-13, 17:55:33
Elmo. Ja postępuję tak samo. Mięso przed zamrożeniem
dzielÄ™ na porcje. 1 porcja lub dwie porcje.
W zalezności ile w danej chwili potrzebuje wyjmuje di obróbki.
Mięso smazone równiez przchoduję w lodówce.
To jest bardzo ważne. Mięso zupy po wyjęciu z lodówki musi
być ponownie przesmazone a zupa przegotowana.
Po takie operacjo ponowne w razie konieczności nafaje się do zamrożenia.
Nidy nie wolno po wyjęciu czego kolwiek tylko podgrzewać.
Jeszcze jedna uwaga przy okazji. Kiełbasa którą zamirzamy połączyć
z bigosem musi przetem być przesmazona w przeciwnym razie wędlina w bigosie zielenieje.
Wuiększą ilośc bigosu zasze zagotowuję w szklanych Twistach 0,8
Do bigosu, flaczków, zup jarzynowych, gulaszu i sosów jako gęstnk dodaję
skórki ze słoniny.
Skórki około 5 kilogramów należy pokroić na mniejsze kawałki gdyż w czasie
gotowania skórki bardzo puchną i zwiekszają swoją objętość.
Skórki gotuję około 1,5 godziny mielę je w elektrycznej maszynce
rozprowadzam całą masę wodą w której się skórki gotowały.
Po zmieszaniu wkładam je do woreczków foliowych po około 250 gram
i w zamrażarce czekaja sądnego dnia.
Jest to jeden z najlepszych zagęszczeczy bezwonny i bezsmakowy kalogen .
Polecam wszystkim.


Tytu³: Odp: Cos dunskiego na obiad?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2007-07-13, 19:34:36
Podejrzewam, Morgano, ze  wiekszosc z nas tach robi, elmo tez, tylko nie przeczytala dokladnie postu, tak mnie sie wydaje.
Nikt nie wyzuca 200 gr miesa na drugi dzien, poniewaz przyjda ludzie na drugi dzien, ktorzy zjedza 1200 gr inego miesa. Kazdy (wydaje mnie sie) zamrozi ( pozniej dobrze przesmazy przed zjedzenien) a nie wyrzuci i tez nie bedzie trzymal w lodowce, gdzie zapomni itd.......a w zywieniu optymalnym nie ma odpadow....!!!!

Zartuje troche... ale my naprawde mrozimy i to duzo rzeczy:
np:
ser
mleko /osobiscie nie pije ale zona pije/
maslo
kielbase
lody !!!!??? hahahaha


Tytu³: Odp: Cos dunskiego na obiad?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: fewa 2007-07-13, 19:41:15
A ja nie lubię mrozonego mięsa. Zazwyczaj kupuję na jeden obiad. A jak kupię więcej to poporcjuje, przyprawię przyprawami i przechowuję w lodówce do 2-3 dni nic się z tym mięsem nie może stac, pod warunkiem, że jest świeże.
A z bigosem to  u mnie jest tak, że nigdy długo się nie ostanie wszyscy bardzo lubią i zaraz znika. Kiedyś gotowałam "forszmak"-przepis z tego forum i wyszedł mi bardzo słony więc dodałam kapusty kiszonej, był wspaniały forszmak-bigos w jednym  :D
A skórki to kiedyś kupiłam i chyba ostatni raz. Większośc była z pieczątkami i włosami świńskimi. Wolę nogi wieprzowe- galaretkę. :D


Tytu³: Odp: Cos dunskiego na obiad?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-07-13, 19:50:28
Cytuj z: adampio 2007-07-13, 19:34:36
elmo tez, tylko nie przeczytala dokladnie postu, tak mnie sie wydaje.




Nie adampio .Dobrze CiÄ™ zrozumiaÅ‚am  :) .Ty mrozisz nie zjedzone np. usmażone miÄ™so ,a ja nie.Czasem robiÄ™ obiad na dwa dni.WyciÄ…gam z zamrażalki porcjÄ™ miÄ™sa ,rozmrażam i piekÄ™ lub smażę.Wtedy część przeznaczonÄ… na nastÄ™pny dzieÅ„ przechowujÄ™ w lodówce, a nie na pÅ‚ycie kuchennej.
W następny dzień mięso ponownie przysmażam.
Nigdy ,ale to nigdy nie mrożę mięsa ponownie,nawet po obróbce termicznej.


Tytu³: Odp: Cos dunskiego na obiad?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2007-07-13, 19:54:36
fewa, przepraszam Cie bardzo, wczesniej pisalas, ze nikt nie u Ciebie nie lubi bigosu.....teraz, ze szybko znika....szybko sie to zmienia....ale nie patrz na szczegoly, one nie sa tak wazne ja zasady!!!

buziaczki


Tytu³: Odp: Cos dunskiego na obiad?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-07-13, 19:56:42
Cytuj z: adampio 2007-07-13, 19:54:36
fewa, przepraszam Cie bardzo, wczesniej pisalas, ze nikt nie u Ciebie nie lubi bigosu.....teraz, ze szybko znika....szybko sie to zmienia....ale nie patrz na szczegoly, one nie sa tak wazne ja zasady!!!

buziaczki


Adampio  :) nie pomyliÅ‚o Ci siÄ™ czasem ze mnÄ…? To ja pisaÅ‚am,że u mnie nikt nie lubi bigosu.No chyba ,że Fewa kiedyÅ› też pisaÅ‚a  :roll:  :lol:


Tytu³: Odp: Cos dunskiego na obiad?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2007-07-13, 20:24:48
przepraszam fewa, to byl elmo, do ktorego pisalem ten post, mam nadzieje, ze mi wybaczysz .... :shock: :shock: :shock:


Tytu³: Odp: Cos dunskiego na obiad?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-07-13, 20:27:27
Cytuj z: adampio 2007-07-13, 20:24:48
przepraszam fewa, to byl elmo, do ktorego pisalem ten post, mam nadzieje, ze mi wybaczysz .... :shock: :shock: :shock:


Tak ,tak to byÅ‚ elmo  :D .
Adampio ,pisałam w rodzaju żeńskim o sobie i pisałam również o tym ,że mąż zjada ,to co dzieci nie zjedzą.A Ty piszesz o mnie w rodzaju męskim.
Chyba nie podejrzewasz mnie o .... :lol:  :lol:  :lol:


Tytu³: Re: Odp: Cos dunskiego na obiad?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: evosonic 2007-07-13, 20:41:16
Cytuj z: adampio 2007-07-13, 17:28:06
To robisz wielki blad. Ja tez kupuje duze parteie miesa i trudno by bylo zjesc 1500 gr schabowego na jeden posilek albo jesc przez trzy albo cztery dni schabowy albo kotlet z karkowki, jest nas tylko dwojka. Dlatego po obrobce cieplnej mozna zamrozic jeszcze raz mieso, ktore juz bylo zamrozone w stanie surowym.


bardzo to jest dziwne  :D  mieso o ktorym piszesz ( prawdopodobnie bez kosci )  jest czyms takim smutnym ze boli glowa
to co jest teraz dostepne - twoj 1500gr schab  :lol:  to okolo 800 gr wody + to co powinno byc  :)
tak to wyglada  :( jesli bedziesz sie oszukiwac  , robic rozne  cos  ,  co jest smieszne , z tym kawalkiem ciala ( takiej doroslej swinki )
tooo mozesz jesc to wszystko nawet przez dwa tygodnie ( trzy centy panierki + kotlet grubosci vogow  )
ps.M  nie napiszz ze sie czepiam


Tytu³: Odp: Cos dunskiego na obiad?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: fewa 2007-07-13, 22:57:58
A jeżeli chodzi o mrozone mięso to kiedyś piekłam schab w całości. Była to większa uroczystośc więc siłą woli musiałam mrozic. Schab w całości nasmarowałam przyprawami, ponakuwałam, aby aromat przesiąknoł do środka. Dałam do lodówki na kilka godz.i potem zamroziłam. Dzień przed pieczeniem na noc wyjęłam mięso z zamrażarki, aby zdążyło się rozmrozic. Dzięki temu,że było mrożone to schab był soczysty po upieczeniu.


Tytu³: Odp: Cos dunskiego na obiad?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2007-07-14, 11:57:47
evosonic, tak sie sklada, ze miesko kupuje bezposrednio i rolnika, i to juz od dluzszego czasu. Dlaczego.... oto krotka historia kilograma bialej kielbasy:

Byla sobie raz swinka, ktora zabito podczas jesiennego uboju. Swinke popartowano, zbadono miesko osteplowana i wyslano do rzeznika. Rzeznik popartowal miesko jeszcze dokladniej tak, aby uzyskac 1 kg schabu ze skorka, historeie ktorego bedziemy sledzic. Na drugi dzien wystawil rzeznik ten oto kawalek schabu ze skorka na sprzedaz.... no ale tego dnia nikt tego kawalaka miesa nie kupil. Tak sie zlozylo, ze w pierwszym tygodniu ten kawalek nie zostal kupiony.
Cholera mysli rzeznik, co tu zrobic? I wymyslil, odetne skorke i sprzedam jako schab bez skorki. Lecz po tygodniu ponownie, kiedy ten kawalek miesa nie zostal kupiony, podzielil rzeznik miesko na kotlety schabowe.
Po nastepnym tygodniu, poniewaz nikt nir kupil tego kawalka pokrojonego w kotlety, zmielil rzeznik miesko i sprzedawal jako mielone. Lecz niestety i wtej formi miesko nie poszlo, wiec zostalo przerobione na biala kielbaske, ktora zostala kupiona po 5 tygodniach lezenia w sklepie przez pania Basie, ktora sie zatrula jak cholera....ale nie umarla, dzieki Bogu.

DLATEGO KOCHANI KUPUJCIE U ROLNIKOW I NIE JEDZCIE NICZEGO W TYCH MALYCH RESTAURACJACH, KTORE SA UMIESZCZINE W HIPERMARKETACH BO ONI ROBIA POSILKI Z TYCH NAJSTARSZYCH KAWALKOW MIESA ZE SKLEPU W KTORYM SA ZLOKALIZOWANI !!!!

PA


Tytu³: Odp: Cos dunskiego na obiad?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-07-14, 12:58:55
Cytuj z: adampio 2007-07-14, 11:57:47
DLATEGO KOCHANI KUPUJCIE U ROLNIKOW I NIE JEDZCIE NICZEGO W TYCH MALYCH RESTAURACJACH, KTORE SA UMIESZCZINE W HIPERMARKETACH BO ONI ROBIA POSILKI Z TYCH NAJSTARSZYCH KAWALKOW MIESA ZE SKLEPU W KTORYM SA ZLOKALIZOWANI !!!!

PA


Mam taką znajomą,która pracowała w hipermarkecie TESCO.
Opowiadała, co się dzieje z niesprzedanymi kurczakami.
Pierwsze co,to kurczaki są sprzedawane luzem i te są w miarę świeże.Te ,które nie zostaną sprzedane,są dokładnie myte ,pakowane w folię (chodzi o te tacki) i mają jakiś tam termin ważności.Gdy te nie zostaną sprzedane ,to wypakowują je ,myją dokładnie i równie dokładnie obsypują je przyprawami.
Takie kurczaczki trafiajÄ… do tych barów w hipermarketach i można je spożyć w postaci Å›wieżego kurczaka z rożna  :) -palce lizać-ponoć  :P  :)
A nie uÅ›wiadomieni ludzie sÄ… zadowoleni z miÅ‚ego ,rodzinnego,niedzielnego obiadu w hipermarkecie  :)


Tytu³: Odp: Cos dunskiego na obiad?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2007-07-14, 13:35:10
Dokladnie Elmo. Ostatnio wyczytalem w dunskiej prasie, ze podczas kontroli jednego z magazynow nalezacego do znanej restauracji u nas w miescie, znaleziono zamrozone mieso z data 11.07.2002 a wiec 5-co letnie mieso. I szlag czlowieka trafia gdy pomysli ile razy w tej knajpie jadl.

Ja nie mowie, ze nie nalezy chodzic jesc do restauracji, ja mowie, ze nikomu juz nie mozna wierzyc. Dojdzie do tego, ze zaczne sam maslo robic. A lubie stac w kuchni i pipstolic cos... wiec dlaczego nie maslo !!!!

Jak jestem w Polsce kupuje oczywiscie w polskich sklepach (hahahaha zabrzmialo to troche glupio bo jakze inaczej) zastanawia mnie tylko jakosc polskiego masla. Na opakowaniu napisane 80 % TLUSZCZU, A JA MOWIE G.... PRAWDA.!!!!
Dlaczego to maslo jest takie twarde po wyjeciu nz lodowki. Dunskie maslo z zawartoscia min 80 % tluszczu jest do smarowania po 10-15 min. Jak mroze wedzony boczek to ten tez jest gotowy do krojenia po 10-15 min. Ni mowie, ze jest zupelnie rozmrozony ale, ze mozna go pokroic.

Sprobujcie, napewno dostaniecie w Polsce dunskie maslo, bo sam widzialem, zobaczcie roznice i w smaku i w konsystencji.


Tytu³: Odp: Cos dunskiego na obiad?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2007-07-14, 13:47:02
Cytuj z: elmo 2007-07-14, 12:58:55
kurczaczki trafiają do tych barów w hipermarketach i można je spożyć w postaci świeżego kurczaka z rożna - palce lizać-ponoć...


Najsmaczniejsze potrawy wychodzą z mięsa odpowiednio dojrzałego (odpowiednio pachnące), choć niektórzy gustują w t.z. "świeżonce" - mięsie świeżopoubojowym. Za komuny zaś rozkładające się kurczaki wędzono... :lol:


Tytu³: Odp: Cos dunskiego na obiad?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-07-14, 13:48:33
Co do masła (nie wiem czy robię dobrze czy źle) wybieram to twarde ze sklepowej lodówki (najtwardsze).
Te miękkie masła kojarzą mi się z dodatkiem oleju roślinnego ,mimo tego ,że nic tam nie pisze o nim.
Jeśli robię źle to mnie uświadomcie.
Robię tak dlatego,bo przypominam sobie ,jak babcia robiła masło ze śmietany.Było przechowywane w lodówce i było twarde ,nie miękkie-stąd mój wybór.



Tytu³: Odp: Cos dunskiego na obiad?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-07-14, 13:54:30
Cytuj z: toan 2007-07-14, 13:47:02
...Za komuny zaś rozkładające się kurczaki wędzono... :lol:


A niech to  :P .Wiem ,że kurczaki szybko siÄ™ rozkÅ‚adajÄ… .Czasem gdy kupiÄ™ "od Å›wiÄ™ta" i np. nie zrobiÄ™ z niego obiadu w ten sam dzieÅ„ ,tylko poÅ‚ożę w lodówce,to zauważyÅ‚am ,że na drugi dzieÅ„ brzydko pachnie czyli Å›mierdzi (jak tam kto woli  :P ) . Trzeba mrozić tÄ… ptaszynÄ™.
Chyba ,że to kwestia ustawienia temp. chÅ‚odzenia w lodówce  :P ,ale gdy za bardzo mocno ustawiÄ™ ,to wtedy mrozi mi siÄ™ np. Å›mietana  :cry: :mrgreen:


Tytu³: Odp: Cos dunskiego na obiad?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: fewa 2007-07-14, 21:22:15
Ja też wybieram masÅ‚o twarde. MiÄ™kkie jest z dodatkiem prawdopodobnie oleju. PamiÄ™tam jak byÅ‚am dzieckiem i robiÅ‚am masÅ‚o. Nie byÅ‚a to maselnica tylko zwykÅ‚y sÅ‚oik. Najpierw zbieraÅ‚o siÄ™ przez kilka dni gÄ™stej Å›mietany i potem przewracaÅ‚o sÅ‚oikiem co powodowaÅ‚o powstanie masÅ‚a. ByÅ‚o wyÅ›mienite. A kiedyÅ› chciaÅ‚am zrobic bitÄ… Å›mietanÄ™ i zamiast bitej wyszÅ‚o mi masÅ‚o  :D Dlatego, że Å›mietana nie byÅ‚a wystarczajÄ…co schÅ‚odzona. Od tego momÄ™tu przed ubijaniej wkÅ‚adam Å›mietanÄ™ na 15 min do zamrazarki. :)


Tytu³: Odp: Cos dunskiego na obiad?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2007-07-14, 21:30:07
fewa, kazde maslo z innym dodatkiem bedzie mialo zawartosc tluszczu ponizej 80%.
teraz sa modne maslo z olejeami i roznymi innymi duperelami, poto aby poprawic wlasnosci masla !!!!! hahahaha , dobre co!!!!????

:lol: :!: :?:


Tytu³: Odp: Cos dunskiego na obiad?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: ali 2007-07-14, 21:42:06
Cytuj z: adampio 2007-07-14, 13:35:10
A lubie stac w kuchni i pipstolic cos... wiec dlaczego nie maslo !!!!

Jak jestem w Polsce kupuje oczywiscie w polskich sklepach (hahahaha zabrzmialo to troche glupio bo jakze inaczej) zastanawia mnie tylko jakosc polskiego masla. Na opakowaniu napisane 80 % TLUSZCZU, A JA MOWIE G.... PRAWDA.!!!!
Dlaczego to maslo jest takie twarde po wyjeciu nz lodowki. Dunskie maslo z zawartoscia min 80 % tluszczu jest do smarowania po 10-15 min. Jak mroze wedzony boczek to ten tez jest gotowy do krojenia po 10-15 min. Ni mowie, ze jest zupelnie rozmrozony ale, ze mozna go pokroic.

, napewno dostaniecie w Polsce dunskie maslo, bo sam widzialem, zobaczcie roznice i w smaku i w konsystencji.


he he , w bajki wierzysz??
zrób sobie masło i wstaw do lodówki
napewno nim tak szybko chleba nie posmarujesz
ps
masło z dodatkiem oleju tylko nie będzie twarde



Tytu³: Odp: Cos dunskiego na obiad?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2014-03-07, 10:52:14
Cytuj z: elmo 2007-07-13, 20:27:27
Cytuj z: adampio 2007-07-13, 20:24:48
przepraszam fewa, to byl elmo, do ktorego pisalem ten post, mam nadzieje, ze mi wybaczysz .... :shock: :shock: :shock:


Tak ,tak to był elmo  :D .
Adampio ,pisałam w rodzaju żeńskim o sobie i pisałam również o tym ,że mąż zjada ,to co dzieci nie zjedzą.A Ty piszesz o mnie w rodzaju męskim.
Chyba nie podejrzewasz mnie o .... :lol:  :lol:  :lol:


Bardzo pożyteczna, "męska" postawa, gdzie flejtuchy w korycie rządzą. ;)  Taki "sprzątacz" o nieograniczonych możliwościach. :D
Ci, których to dotyczy powinni się natychmiast obrazić, proszę. Albo wziąć ołówek i kartkę DO rąk własnych i policzyć co to się Wami wyprawia. ;) :D


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.