forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: adampio 2007-08-07, 20:31:10



Tytu³: jak to jest z sosami ???
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2007-08-07, 20:31:10
Witajcie,
zawsze mialem problem z wyliczeniem, ile sosu mam zjesc !!!!
Podam przyklad aby lepiej to wyjasnic. Otoz smarze 1000 gr zeberek w 60 gr smalcu, dotego dodaje 100 gr wody przyprawy (bez warzyw). Wiadomo, ze jest to obiad przynajmniej na dwa dni, dla dwujki osob.
Wiec pytanie... ile sosu mam zjesc przy kazdym posilku?

Ostatnio urzywajac liczydla wyszlo mi, ze jezeli zjem:
200 gr ziobra
100 gr ziemniakow
100 gr ogorka kiszonego
to powinienem zjesc 40 gr sosu " smalcowego"

Czy to est jako-tako dobre wyliczenie???


Tytu³: Odp: jak to jest z sosami ???
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-08-07, 21:08:42
Rany julek! Nie rozumię pytań typu: " ile sosu mam zjeść?"
Kto u licha wie ile Ty masz zjeść tego sosu? Zjedz tyle ile Ci się chce.Gdyby ktoś napisał ,że masz go zjeść 50 g ,to jadłbyś pomimo tego ,że nie chciałoby Ci się tyle?Potrafisz odpowiedzieć na to pytanie?
Smażę mojej córce omleta z dwóch lub trzech jajek i wcale jej nie mówię ,ze ma je zjeść,Zjada tyle ile chce.


Tytu³: Odp: jak to jest z sosami ???
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-08-07, 21:18:05
Z resztą wątpię ,że ktos napisze Ci ile masz zjeść tego sosu,bo po pierwsze nikt nie wie jakie jest twoje zapotrzebowanie ,a po drugie nikt nie bedzie chciał wziąć odpowiedzialności za Twoje zdrowie ,bo takim sosem można sobie wiele szkód narobić ....
Prawda SÅ‚awku ?  :P


Tytu³: Odp: jak to jest z sosami ???
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2007-08-07, 21:27:48
elmo, to moze inaczej.....

powiedz mi jak wyliczasz sobie proporcje BTW nie uwzgledniajac sosu ?

Ja wiem, w ksiazce kucharskiej jest to okreslone pojeciem "obficie".....
moje pytanie bylo proste i dostalem wyczerpujaca odpowiedz...elmo !!!!


Tytu³: Odp: jak to jest z sosami ???
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2007-08-07, 21:30:05
a tak poza tym.....dlaczego nie smarzysz corce omleta z 7 jajek ???? czy gdyby chciala / mogla zjesc zrobilabys jej takiego omleta?


Tytu³: Odp: jak to jest z sosami ???
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-08-07, 21:36:12
ok.Przepraszam adampio,za ostro napisaÅ‚am ,a jesteÅ› caÅ‚kiem w porzÄ…dku  :)
Po prostu na logikÄ™,nikt nie zna Twojego zapotrzebowania ,pracy jakÄ… wykonujesz itd.
Nie liczę BTW . Nie jestem jakoś chora, abym wymagała ścisłej diety.
Pozdrowienia z Zabrza dla Ciebie i Twojej żony  :)

Dlaczego córce nie smażę omleta z 7 jajek???? Ja bym tyle nie zjadła ,a co dopiero ona.Nie jest jakimś wyczynowcem tylko drobną ośmioletnią dziewczynką.
Je czasem omleta z dwóch jajek ,potem prosi o jeszcze ,to jej robiÄ™.Nie wpycham jej ,ani jej nie zabraniam wiÄ™cej zjeść  jeÅ›li ma ochotÄ™  :)


Tytu³: Odp: jak to jest z sosami ???
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Rudka 2007-08-08, 02:34:30
Elmo -omleta robisz z mÄ…kÄ…? -bo ja w zasadzie wole jajecznice
    -ale tyle tutaj pisze sie o omletach,że moze też sie skusze -


Tytu³: Odp: jak to jest z sosami ???
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-08-08, 07:43:31
Rudko,nie robię z mąką.Robię najbardziej prostego omleta,tylko z jajek,bez żadnych dodatków ,jedynie trochę soli i pieprzu-tak córce smakuje.
Ja też wolÄ™ jajecznicÄ™  :)
pozdrawiam.


Tytu³: Odp: jak to jest z sosami ???
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2007-08-08, 17:18:55
Elmo, dzieki za zyczenia.
Musze przyznac, ze jestem wielkim konserwatysta, i stosuje sie do standardow. Powiedziano, ze stosunek musi byc taki a nie inny wiec sie do tych zalecen scisle stosuje i tu musze przyznac, z wielkim plusem dla zdrowia....nie tylko fizycznego.

Nie wiem, moze ta ja cos tu zle zrozumialem. Czytalem ksiazki dr. JK, parokrotnie, i eszcze nie doszedlem do stwierdzenia ani zdania mowiacego o tym, ze dieta jest dla LUDZI CHORYCH.

Niemniej jednak, stosuje dokladne wiliczanki aby uzyskac najleprzy rezultat.

Tez pozdrawiam z goracego Aalborga, dzis jest 36 stopni, gdzie normalnie o tej porze roku okolo 18-stu


Tytu³: Odp: jak to jest z sosami ???
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-08-08, 17:27:08
Cytuj z: adampio 2007-08-08, 17:18:55
Nie wiem, moze ta ja cos tu zle zrozumialem. Czytalem ksiazki dr. JK, parokrotnie, i eszcze nie doszedlem do stwierdzenia ani zdania mowiacego o tym, ze dieta jest dla LUDZI CHORYCH.

Adampio.Dieta jest jak najbardziej dla ludzi chorych.
Dla ludzi chorych jest żywienie w sposób optymalny.
Nie stosuję wyliczanek,bo nie widzę takiej potrzeby.Gdyby to było potrzebne ludziom zdrowym,to Bóg z pewnoscią wyposażyłby nas w taką wagę,czy jakis minitorek .
Ale gdybym musiała,to pewnie bym ważyła.
pozdrawiam.


Tytu³: Odp: jak to jest z sosami ???
Wiadomo¶æ wys³ana przez: maf 2007-08-08, 18:16:05
Cytuj z: elmo 2007-08-08, 17:27:08
Nie stosuję wyliczanek,bo nie widzę takiej potrzeby.Gdyby to było potrzebne ludziom zdrowym,to Bóg z pewnoscią wyposażyłby nas w taką wagę,czy jakis minitorek .
Ale gdybym musiała,to pewnie bym ważyła.
pozdrawiam.

Bog wyposazyl ludzi w rozum, i co sie dzieje na tym swiecie.
Pozdrawiam
maf


Tytu³: Odp: jak to jest z sosami ???
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-08-08, 20:08:17
WpadÅ‚o mi coÅ› do gÅ‚owy.A mianowicie:  SÄ… ludzie mÄ…drzy,którzy wiedzÄ… co robić i ludzie którzy szukajÄ… wiedzy i dalej nie wiedzÄ… co robić . Fajne w sumie  :)


Tytu³: Odp: jak to jest z sosami ???
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Adiqq 2007-08-16, 08:37:57
Cytuj z: elmo 2007-08-08, 07:43:31
Rudko,nie robię z mąką.Robię najbardziej prostego omleta,tylko z jajek,bez żadnych dodatków ,jedynie trochę soli i pieprzu-tak córce smakuje.
Ja też wolÄ™ jajecznicÄ™  :)
pozdrawiam.


ja jak robie żółtkownice(jajecznice z żółtek), to zawsze wychodzÄ… żółtka sadzone  :lol: jakoÅ› tak szybko sie przypieczÄ…(w czasie oddzielania biaÅ‚ka od żółtek), że wychodzÄ… sadzone. Co wcale nie oznacza że mniej mi smakuje :)


Tytu³: Odp: jak to jest z sosami ???
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-08-17, 10:44:06
Też lubiÄ™ jajka sadzone  :) ,ale samych żółtek sadzonych jeszcze nie jadÅ‚am  :) 
Szczerze mówiąc nie mogę się przekonać do smażonych jajek bez białek ...


Adampio.Widziałam w sklepie duńskie masło (ale w takich malutkich opakowaniach) .
Tłuszczu miało 82 %.


Tytu³: Odp: jak to jest z sosami ???
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2007-08-17, 13:17:18
Elmo, ja natomiast bedac w Polsce ujadalem sie wysmienitym masle oselkowym 82,5% tluszczu, nie twardniejace w lodowce...po prostu pycha, kostka dziennie...no tak tylko, ze mamla bo tylko 200 gr...hahahaha


Tytu³: Odp: jak to jest z sosami ???
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2007-08-17, 15:37:31
Prawdziwe masło, krojone po wyjęciu z lodówki musi się kruszyć- mówie o naprawde prawdziwym /w sklepach takiego nie ma/


Tytu³: Odp: jak to jest z sosami ???
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-08-17, 16:43:13
Cytuj z: kristan 2007-08-17, 15:37:31
Prawdziwe masło, krojone po wyjęciu z lodówki musi się kruszyć...


Właśnie takie masło pamiętam z czasów dzieciństwa,robione przez moją babcię.


Tytu³: Odp: jak to jest z sosami ???
Wiadomo¶æ wys³ana przez: sabina 2007-08-17, 17:40:10
Cytuj z: adampio 2007-08-07, 20:31:10
ile sosu mam zjesc !!!!


E no sosu "smalcowego" jeśli nie jest zaprawiony W, to chyba można do woli?.
Mnie najsmaczniejsze sosy wychodzą z przypalanki smalcowej po pieczeniu mięsa surowego na gulasz. Jak to co zostaje po mięsie na patelni zaleje się dobrym winem czerwonym, odparuje i doda trochę masła na złamanie mięsnego smaku, to nie ma lepszego "podkładu" na każdy sos! :D


Tytu³: Odp: jak to jest z sosami ???
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2007-08-17, 18:42:26
 

--------------------------------------------------------------------------------
Cytuj:
Prawdziwe masło, krojone po wyjęciu z lodówki musi się kruszyć- mówie o naprawde prawdziwym /w sklepach takiego nie ma/

Krystian.....
a z czego to prawdziwe maslo jest robione????,ja  robilam maslo ze smietany kremowki i po odlaniu serwatki i schlodzeniu,niestety nie kruszylo sie,kupowalam wiejskie,na targu,wiejskie ,najdrozsze  w sklepie,ale nigdy masla te po wyjeciu z lodowki nie kruszyly sie :?




Tytu³: Odp: jak to jest z sosami ???
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2007-08-17, 19:36:02
Jak to z czego?- ze smietany !- ja osobiÅ›cie nie robie, ale mam zaprzyjaznione od lat panie /targ/, które juz nie potrafiÄ… mnie zawieść- technologia stara jak Å›wiat- tzw maÅ›lniczka, stempel i jazda , góra-dól przez godz-jaka to byÅ‚a dla mnie kara ?!! ...dziesiÄ…t lat temu. Już wyjmowane maseÅ‚ko z maÅ›lniczki byÅ‚o twarde /nawodornione/-nastÄ™pnie plukanka i zapach nie do zapomnienia. WÅ‚aÅ›nie ten zapach sera, masÅ‚a,smietany pamietam do dzis - ku zaskoczeniu sprzedajacych i nie tylko ,  biore tylko na wÄ™ch /żadnego próbowania/- ci co mnie znajÄ… , proszÄ… o pomoc- nie odmawiam,a smiechu przy tym tez co nieco jest.
 
 


Tytu³: Odp: jak to jest z sosami ???
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-08-17, 19:56:12
Cytuj z: kristan 2007-08-17, 19:36:02
...technologia stara jak świat- tzw maślniczka, stempel i jazda , góra-dól przez godz...

Kristan!WÅ‚aÅ›nie takÄ… technologiÄ™ pamietam  :) Też próbowaÅ‚am to robić i zaraz mnie bolaÅ‚y rÄ™ce  :)
Cytuj:
Już wyjmowane masełko z maślniczki było twarde /nawodornione/-następnie plukanka i zapach nie do zapomnienia.


I to wÅ‚aÅ›nie też pamiÄ™tam  :D
 
 


Tytu³: Odp: jak to jest z sosami ???
Wiadomo¶æ wys³ana przez: maf 2007-08-17, 21:05:17
Cytuj z: Adiqq 2007-08-16, 08:37:57
ja jak robie żółtkownice(jajecznice z żółtek), to zawsze wychodzÄ… żółtka sadzone  :lol: jakoÅ› tak szybko sie przypieczÄ…(w czasie oddzielania biaÅ‚ka od żółtek), że wychodzÄ… sadzone. Co wcale nie oznacza że mniej mi smakuje :)

Przepis na zoltkownice /nie robia sie 'sadzone'/, jak sadze stad tez wziela sie ta nazwa, podal Leszek S. na starej grupie dyskusyjnej /starej, bo to bylo z 4 lata temu/. Mam archiwum :D.
Pozdr
maf


Tytu³: Odp: jak to jest z sosami ???
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2007-08-17, 21:47:54
no coz technologia zoltkownicy sie zmienia....
ja wbijam 5 zoltek w mala miseczke, dodaje 50 gr smietany, roztrzepuje widelcem i wylewam na patelnie z podsmazonym boczkiem. powstaje pewnego rodzaju omlet, ktory po wyjeciu polewam keychupem....oczywiscie zachiwujac proporcje BTW
1:3:0,5 w tym przypadku, albo zastepuje ketchup dodajac 50 gr groszku konserwowego !!! pycha


Tytu³: Odp: jak to jest z sosami ???
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Krystyna*Opty* 2007-08-17, 21:57:59
Maf napisał:
Cytuj:
Przepis na zoltkownice /nie robia sie 'sadzone'/, jak sadze stad tez wziela sie ta nazwa, podal Leszek S. na starej grupie dyskusyjnej /starej, bo to bylo z 4 lata temu/. Mam archiwum .


Hej Maf! 
Masz całe archiwum starej grupy opty  :?:
Czy możesz podać daty pierwszego i ostatniego jej newsa :?:
Na Twojej stronie nie widzÄ™ tego archiwum (?)  :roll:
Czy możesz je udostępnić?


Tytu³: Odp: jak to jest z sosami ???
Wiadomo¶æ wys³ana przez: maf 2007-08-18, 21:03:11
Cytuj z: Krystyna*Opty* 2007-08-17, 21:57:59
Hej Maf!
Masz caÅ‚e archiwum starej grupy opty  :?:
Czy możesz podać daty pierwszego i ostatniego jej newsa :?:
Na Twojej stronie nie widzÄ™ tego archiwum (?)  :roll:
Czy możesz je udostępnić?

Mam, jest to plik outloka dieta.optymalna.dbx z plocmana. Kiedys udostepnilem go na mojej stronie. Pozniej jak TT mial cale archiwum, to zdjalem ten plik. Zachowal sie na dysku. Ostatni wpis jest z 29.03.2003. Plik ma 15Mb, nie jest to cale archiwum, jest od poczatku plocmana, ale tylko te watki ktore czytalem /jednak sporo/. Dzisiaj probowalem go otworzyc w outloku, ale nie da sie, trzeba chyba zainstalowac jakis inny czytnik grup dysk, ktory dzialalby off-line.
Jak ktos ma jakis pomysl jak go odczytac to bede wdzieczny. Wtedy sie dzialo na grupie.
Pozdr
maf


Tytu³: Odp: jak to jest z sosami ???
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Krystyna*Opty* 2007-08-19, 23:37:31
Hmm... w google znalazłam to:

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=czym+przeglada%C4%87+.dbx&btnG=Szukaj+w+Google&lr=lang_pl


Tytu³: Odp: jak to jest z sosami ???
Wiadomo¶æ wys³ana przez: maf 2007-08-19, 23:59:35
Cytuj z: Krystyna*Opty* 2007-08-19, 23:37:31
Hmm... w google znalazłam to:

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=czym+przeglada%C4%87+.dbx&btnG=Szukaj+w+Google&lr=lang_pl

Hmm, jednak znalazlem archiwum /na plycie cd-zapiasalem/wieksze 22 Mb, oczywiscie  .dbx.
W poprzednim chyba posty Jefa byly w kf. Da sie oczywiscie to wszystko odczytac. Wracamy do wspomnien? Na stronie TT jest duzo, ale sadze ze duzo postow jest skasowanych. Archiwum ma  lub powwinien miec mauser. GDZIE JEST MAUSER!!!!
Moje pliki, na moim kompie, w tym dieta.optymalna.dbx musza byc odczytane, bo ja rzadze tym kompem.
Pozdrawiam
maf


Tytu³: Odp: jak to jest z sosami ???
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2007-08-20, 11:36:09
Hej maf

z tego co piszecie rozumiem, że była kiedys grupa dyskusyjna na usenecie?


Tytu³: Odp: jak to jest z sosami ???
Wiadomo¶æ wys³ana przez: maf 2007-08-20, 12:08:57
Cytuj z: Blackend 2007-08-20, 11:36:09
Hej maf

z tego co piszecie rozumiem, że była kiedys grupa dyskusyjna na usenecie?

Byla. Ja zaczynalem DO w 2002 roku i praktycznie po pol roku trafilem na grupe dyskusyjna. Sciagnalem i przeczytalem wszystkie posty od poczatku istnienia grupy. Byla to niezla kopalnia wiedzy i  wymiana doswiadczen.
dla przypomnienia - serwer news.plocman.pl - byly 3 grupy. dieta.optymalna; dieta.optymalna.przepisy; dieta.optymalna.ogloszenia .
pozniej powstala nowa grupa alt.pl.dietaoptymalna

Pozdr
maf


Tytu³: Odp: jak to jest z sosami ???
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2007-08-20, 12:30:54
Cytuj z: maf 2007-08-20, 12:08:57
pozniej powstala nowa grupa alt.pl.dietaoptymalna


sprawdziłem, nic sie tam nie dzieje niestety :/
szkoda


Tytu³: Odp: jak to jest z sosami ???
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2007-08-20, 18:40:50
Pierwsza grupa dyskusyjna na temat żywienia optymalnego
Jacka z Warszawy /niestety nazwisko już zapomniałem/
którą następnie przejął Irek Bieleń powstała 1999 roku.
Grupa powstała jako odłam z grupy medycyna.
Takie były początki. Niestety postęp szybko dał o sobie znać.
Od tego czasu minęło już wiele lat a przez ten okres przewinęło się
wiele set tysięcy osób. To o czym pisze Maf. są to artykuły archiwalne
gdyż strony te już nie istnieją.
Na stronach panowała wielka sympatia do wszystkich nie było kłótni
sporów a była tylko wielka pomoc. Jeden drugiemu pomagał.
Jak wiadomo wszelkie początki byłe wszak trudne.
Teraz sympatycy żywienia optymalnego mogą korzystać ze wszelkich pomocy
oraz archiwalnych materiałów. Czego byliśmy początkowo niestety pozbawieni
Jako pierwszy materiał jakim myśmy się posługiwali była jedyna w danym okresie
dostÄ™pna książka "DIETA OPTYMALNA"  Dr Jana KwaÅ›niewskiego oraz artykuÅ‚y z Dziennika Zachodniego
oraz bardzo wiele licznych spotkań w optymalnych Arkadiach.


Tytu³: Odp: jak to jest z sosami ???
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2007-08-20, 21:14:49
grupa "wypaliła" się pewnie? Nie było dopływu świeżej krwi?


Tytu³: Odp: jak to jest z sosami ???
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Krystyna*Opty* 2007-08-21, 01:17:31
To były prywatne serwery. Przechodziły z rąk do rąk. W końcu groziła utrata grupy ale wtedy Tomek Trojanowski właśnie tworzył swój portal i miesięcznik Optymalnik (jeszcze wtedy był optymalny) i uratował grupę przekształcając ją na "forum" z trzema działami, na których umieścił prawie całe archiwum z naszych trzech grup dyskusyjnych (które zresztą tam nadal JEST).

Ale w międzyczasie dr Ponomarenko podjął się wstępnych badań (wirtualnych) zawartości DO każdego kto zgłosił i wypełnił szczegółową ankietę co jadł bodajże przez tydzień. No i powoli zaczęła się "erozja" grupy opty...  Portal TT zaczął ewoluować w kierunku innych diet niskowęglowodanowych - zaczęły się nieporozumienia, ostre krytyki... dołączyły trolle... itd. itd....

Niedawno Matti zasygnalizował, że portal "DobraDieta" przejmuje Witold Jarmołowicz (właściwie już przejął). A znając krytyczny stosunek W.J. do diety optymalnej nie mam pewności, czy któregoś dnia nie skasuje całego archiwum naszej dawnej grupy... (?)
StÄ…d moje zainteresowanie archiwum Mafa :)
Bo jednak byłaby wielka szkoda aby zniknęły te wszystkie materiały...
generalnie kiedyś ludziom chciało się pisać o wiele więcej niż obecnie, przynajmniej mam takie wrażenie...  ;)
Aczkolwiek nie wiem jak obecnie tam wygladają dyskusje, bo od dawna przestałam tam bywać.


Tytu³: Odp: jak to jest z sosami ???
Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2007-08-21, 08:15:16
Cytuj z: Krystyna*Opty* 2007-08-21, 01:17:31
No i powoli zaczęła się "erozja" grupy opty... 


Obserwowałem sytuację w net od 2000r. Ponieważ od 2002r, a szczególnie w 2003r. zaczęło się pojawiać coraz więcej sprzecznych informacji i zaczęto wmawiać niektórym tzw. dietę "optymalną", (30g białka, niedobory, zmienność założeń, etapy... na podstawie nie badań, a ankiety), a charytatywną pracę na rzecz Stowarzyszenia kilka osób zamieniło sobie na własną działalność gospodarczą, konkurencyjną dla OSBO, propagując dietę "niskowęglowodanową", a faktycznie szkodliwą dla zdrowia - "półkorytkową" Ponomarenki (bo "Kwaśniewski się myli"  :lol:), uznałem za stosowne, że należy stworzyć serwis, gdzie w założeniu każdy chętny może sobie poszerzyć informacje na temat Diety Optymalnej. Serwis www.dr-kwasniwski.pl ruszył w Nowy Rok 2004 i po blisko czteroletniej działalności...
Z pełną świadomością piszę, aby wszyscy nieucy dietetyczni przyjęli do wiadomości: otóż Kwaśniewki Jan w sprawach diety, leczenia chorób, utrzymania zdrowia się nie myli. Myli się jedynie w ocenie ludzi zakładając, że każdy jest lub może się stać dobrym...  :? I choć tak nie jest - nic Go nie zmieni, bo taki już jest... :D

PS
Definicję "dobrego" każdy z łatwością znajdzie w Księdze Ksiąg 8)


Tytu³: Odp: jak to jest z sosami ???
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2007-08-21, 16:06:05
Za dużo "kaczmarków" sie dostało na forum-y, stąd takie zamieszanie - oj napsuli krwi tym nieprzekonanym , oj napsuli , a namieszali co niemiara.
Ja bym szpica nie żałował w takim przypadku , czyt. bana.


Tytu³: Odp: jak to jest z sosami ???
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Krystyna*Opty* 2007-08-21, 21:30:02
toan napisał:
Cytuj:
Z pełną świadomością piszę, aby wszyscy nieucy dietetyczni przyjęli do wiadomości: otóż Kwaśniewki Jan w sprawach diety, leczenia chorób, utrzymania zdrowia się nie myli.


Ze mnÄ… jest jeszcze lepiej... ;)
Kiedyś gdzieś napisałam, że nawet jeśli sam dr Kwaśniewski by ogłosił, że z tą dietą to... żartował,  :lol:   to ja i tak z niej nie zrezygnuję!  :D
Po prostu mój żołądek nie toleruje większych porcji węglowodanów   :)
Cytuj:
Myli się jedynie w ocenie ludzi zakładając, że każdy jest lub może się stać dobrym...   I choć tak nie jest - nic Go nie zmieni, bo taki już jest...


No niestety... historia około-optymalnego środowiska pokazuje, że tzw. moralność, wrażliwość, empatia, zdolność do obiektywizmu itd. są efektem nabytych doświadczeń w stosunkach międzyludzkich, nakładających się z upływem lat i zmianą środowisk przez całe życie człowieka począwszy od wychowania w rodzinie. Słowem, każdy z dorosłych już ma wprasowane w swoim "twardym dysku" określone wartości. I zmiana diety w takim okresie raczej już niewiele zmienia na lepsze...  :?
Cechy charakteru i osobowości tworzy wychowanie. Natomiast prawidłowa dieta z pewnością ułatwia proces wychowania młodego człowieka.
Często oglądam programy typu: "Superniania", w których proces naprawy chorych stosunków między rodzicami i dziećmi oparty jest na psychologii. I co istotne - nikt przy tym nie dostrzega jak wygląda odżywianie się każdej z tych rodzin.
Można rzec - to odżywianie ma związek z nerwowością każdego z członków rodziny, a w takich warunkach trudno o poprawne relacje i dobre wychowanie dzieci.

Krystyna

Różnica pomiędzy człowiekiem dobrym i złym polega na wyborze...  :wink:


Tytu³: Odp: jak to jest z sosami ???
Wiadomo¶æ wys³ana przez: anakin 2014-01-16, 01:51:01
Cytuj z: toan 2007-08-21, 08:15:16
Obserwowałem sytuację w net od 2000r. Ponieważ od 2002r, a szczególnie w 2003r. zaczęło się pojawiać coraz więcej sprzecznych informacji i zaczęto wmawiać niektórym tzw. dietę "optymalną", (30g białka, niedobory, zmienność założeń, etapy... na podstawie nie badań, a ankiety), a charytatywną pracę na rzecz Stowarzyszenia kilka osób zamieniło sobie na własną działalność gospodarczą, konkurencyjną dla OSBO, propagując dietę "niskowęglowodanową", a faktycznie szkodliwą dla zdrowia - "półkorytkową" Ponomarenki (bo "Kwaśniewski się myli"  :lol:), uznałem za stosowne, że należy stworzyć serwis, gdzie w założeniu każdy chętny może sobie poszerzyć informacje na temat Diety Optymalnej. Serwis www.dr-kwasniwski.pl ruszył w Nowy Rok 2004 i po blisko czteroletniej działalności...
Z pełną świadomością piszę, aby wszyscy nieucy dietetyczni przyjęli do wiadomości: otóż Kwaśniewki Jan w sprawach diety, leczenia chorób, utrzymania zdrowia się nie myli. Myli się jedynie w ocenie ludzi zakładając, że każdy jest lub może się stać dobrym...  :? I choć tak nie jest - nic Go nie zmieni, bo taki już jest... :D

PS
Definicję "dobrego" każdy z łatwością znajdzie w Księdze Ksiąg 8)


<3


Tytu³: Odp: jak to jest z sosami ???
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2014-01-16, 08:23:57
Mój Przyjaciel wychodzi ze słusznego założenia i trudno oczekiwać, aby przeczył sam sobie. :)
(A że populacja jest w czarnej kropie, bardzo dobrze, bo to taki kij samobij. :D)
Nie powinien nic zmieniać, ponieważ to przeczy logice. :D DObro jest i będzie DObrem. Tak jak białe jest i będzie białe. O! Widzę, bo akurat mam białe za oknem. ;)


Tytu³: Odp: jak to jest z sosami ???
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Ewa 2014-01-16, 08:30:08
O kurde, a ja spodziewaÅ‚am siÄ™ znaleźć tu przepis na zagÄ™szczanie sosów  :lol:


Tytu³: Odp: jak to jest z sosami ???
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2014-01-16, 08:38:24
Cytuj z: Radzio 2014-01-16, 08:23:57
Mój Przyjaciel wychodzi ze słusznego założenia i trudno oczekiwać, aby przeczył sam sobie. :)
(A że populacja jest w czarnej kropie, bardzo dobrze, bo to taki kij samobij. :D)
Nie powinien nic zmieniać, ponieważ to przeczy logice. :D DObro jest i będzie DObrem. Tak jak białe jest i będzie białe. O! Widzę, bo akurat mam białe za oknem. ;)

A każda żywa istota rozróżnia dobro od zła...
Niekoniecznie żywa, nawet, bo śruciny ołowiane, dla przykładu, zawsze są kuliste.
To ich optimum energetyczne.


Tytu³: Odp: jak to jest z sosami ???
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Ewa 2014-01-16, 08:49:14
A kulki opierają się na trójkątach równobocznych. To jest optymalna figura, bo zachowuje stabilność


Tytu³: Odp: jak to jest z sosami ???
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2014-01-16, 08:50:44
Uprzedmiotowiłeś. :D
Cytuj z: Ewa 2014-01-16, 08:30:08
O kurde, a ja spodziewałam się znaleźć tu przepis na zagęszczanie sosów  :lol:


Dawno Cię nie było, to troszkę pozwoliliśmy sobie pozamieniać. ;) :lol:


Uprzedmiotowiliście. :lol:




Tytu³: Odp: jak to jest z sosami ???
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2014-01-16, 08:52:36
Cytuj z: Ewa 2014-01-16, 08:49:14
A kulki opierają się na trójkątach równobocznych. To jest optymalna figura, bo zachowuje stabilność

A bańka mydlana? :D


Tytu³: Odp: jak to jest z sosami ???
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Ewa 2014-01-16, 09:24:36
ale już jestem  :mrgreen:  Koniec kulek, teraz bÄ™dÄ… trójkaty


Tytu³: Odp: jak to jest z sosami ???
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2014-01-16, 09:50:45
Hmmm. Wszyscy, wobec tego, siusiamy na stojąco. Bo w trójkątach to jest ... naturalne. :lol:


Tytu³: Odp: jak to jest z sosami ???
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Ewa 2014-01-16, 09:52:07
nie nie nie , zwis trójkątny zobowiązuje do elegancji


Tytu³: Odp: jak to jest z sosami ???
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2014-01-16, 09:57:22
Aaa. Na siedząco. Taka wypięta elegancja. :lol:


Tytu³: Odp: jak to jest z sosami ???
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2014-03-15, 16:12:15
Cytuj z: toan 2007-08-21, 08:15:16
Cytuj z: Krystyna*Opty* 2007-08-21, 01:17:31
No i powoli zaczęła się "erozja" grupy opty... 


Obserwowałem sytuację w net od 2000r. Ponieważ od 2002r, a szczególnie w 2003r. zaczęło się pojawiać coraz więcej sprzecznych informacji i zaczęto wmawiać niektórym tzw. dietę "optymalną", (30g białka, niedobory, zmienność założeń, etapy... na podstawie nie badań, a ankiety), a charytatywną pracę na rzecz Stowarzyszenia kilka osób zamieniło sobie na własną działalność gospodarczą, konkurencyjną dla OSBO, propagując dietę "niskowęglowodanową", a faktycznie szkodliwą dla zdrowia - "półkorytkową" Ponomarenki (bo "Kwaśniewski się myli"  :lol:), uznałem za stosowne, że należy stworzyć serwis, gdzie w założeniu każdy chętny może sobie poszerzyć informacje na temat Diety Optymalnej. Serwis www.dr-kwasniwski.pl ruszył w Nowy Rok 2004 i po blisko czteroletniej działalności...
Z pełną świadomością piszę, aby wszyscy nieucy dietetyczni przyjęli do wiadomości: otóż Kwaśniewki Jan w sprawach diety, leczenia chorób, utrzymania zdrowia się nie myli. Myli się jedynie w ocenie ludzi zakładając, że każdy jest lub może się stać dobrym...  :? I choć tak nie jest - nic Go nie zmieni, bo taki już jest... :D

PS
Definicję "dobrego" każdy z łatwością znajdzie w Księdze Ksiąg 8)


Dziesięciolecie się powinno odbyć i już. 8)

A to:
Cytuj:
...każdy jest lub może się stać dobrym...  :? I choć tak nie jest - nic Go nie zmieni, bo taki już jest... :D...


to jest właśnie sam tytułowy sos, DO niedźwiedziego mięska. :D


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.