forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: MORGANO 2007-10-06, 00:12:39



Tytu³: SCHAB CIELĘCY Z MARCHWIÄ„.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2007-10-06, 00:12:39
SCHAB  CIELĘCY  Z  MARCHWIÄ„.

Składniki.
400 g Schab cielęcy
200 g Marchew
150g Szpinak liściasty
150g śmietana słodka 30%
100g masła
przyprawy:  1/2 Å‚yżeczki soli i cukru, 1 Å‚yżeczka sÅ‚odkiej papryki, 2 Å‚yżeczki biaÅ‚ego pieprzu.

Sposób przygotowania.
Błonki mięsa poodcinać Mięso natrzeć pieprzem i odstawić, by nabrało pokojowej temperatury. Obraną marchew pokroić na kawałki o grubości 1/2 cm Dusić na maśle z niewielką ilością soli cukru i 3 łyżkami wody, dopóki nie będzie na prawdę miękka. Przebrany szpinak przepłukać w dużej ilości wrzącej wody, i następnie opłukać zimną wodą, odcisnąć, rozdrobnić i tuż przed końcem duszenia dodać do marchwi śmietanę. Mięso smażyć przez ok. 10-15 minut na stopionym maśle. Po ukończeniu smażenia podlewać jeszcze 5 minut, dodać sól, paprykę i pieprz. Można podawać z frytkami.

Ogółem 1000g  B-T-W  /89,7/ - /140,8/ - /27,6/ - /1730 kalorii/
100g produktu  B-T-W  /9,0/ - /14,1/ - /2,8/ - /170 kalorii/
200g porcja 1 osobowa  B-T-W /17,9/ - /28,2/ - /5,5/ - /340 kalorii/
Stosunek  B-T-W  1 : 1,6  : 0,3
B+T/200g=46,1g

Naśladownictwo jest najszczerszym komplementem.



forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.