forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: Mike 2007-10-30, 08:08:35



Tytu³: produkt seropodobny
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Mike 2007-10-30, 08:08:35
co to wlasciwie jest? raz w sumie przez przypadek to kupilem i smak podobny(;]) do sera to mialo, ale jednak ta nazwa.
prosze o jakies info na ten temat, czy warto to wogole jesc? czy moze to cos w rodzaju maslo--> margaryna?


Tytu³: Odp: produkt seropodobny
Wiadomo¶æ wys³ana przez: isabelle 2007-10-30, 09:16:25
Kiedyś rzuciłam okiem na skład i najbardziej istotna różnica jest właśnie taka, jak między masłem a margaryną: tłuszcz i białko roślinne zamiast zwierzęcego (mlecznego).


Tytu³: Odp: produkt seropodobny
Wiadomo¶æ wys³ana przez: malgo35 2007-10-30, 09:17:08
Różnica jest mniej więcej taka sama jak w przypadku "masło-margaryna", do wyrobów seropodobnych używa się tłuszczu roślinnego. Oczywiście nie tylko, ponieważ trzeba dodać smaku, koloru i zapachu, więc dodawane są odpowiednie barwniki i związki chemiczne, tak bardzo przez nas cenione. Cena w hurcie wynosiła w roku 2005 - 5 zł za kilogram (pięć złotych).
Czy to jest jadalne? Opowiedź jest chyba zawsze taka sama, niezależnie od diety.


Tytu³: Odp: produkt seropodobny
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-10-30, 09:22:36
Kurcze,jak pisze,że seropodobny to znaczy,że to nie ser,nie?
Nigdy nie lubiłam żadnych podróbek.
Albo coÅ› jest serem ,albo nie(ser-produkt seropodobny).
Albo coś jest masłem ,albo nie(masło-margaryna).
Albo coś jest mięsem,albo nie(schabowy z wieprzowiny-schabowy z soi).
Albo coś jest skórą,albo nie(skóra -sztuczna skóra).
I to drugie nie ma nic wspólnego z pierwszym.


Tytu³: Odp: produkt seropodobny
Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2007-10-30, 09:30:59
Ser powstaje z kazeiny (białka mleczngo o niskiej wartości biologicznej!), a więc "produkt seropodobny" - to najprawdopodobniej "chipsy o smaku bekonu" np: "ser" z jakiejś soi GMO :?
Z kazeiny pod wpływem proteolizy i proteoneogenezy - czyli dojrzewania sera, dzięki działalniości odpowiednich szczepów bakterii, powstaje produkt w składzie którego białko zyskuje znacznie na wartości biologicznej, ale w Polsce "półprodukt sera" w sklepie kosztuje powyżej 30zł/kg  :(, a w Szwajcarii - SER - znacznie drożej!. Bo prawdziwy ser  dobrej jakości pochodzi wyłącznie z kadzi miedzianej, dojrzewa 3-5 lat! nim trafi na rynek. U nas na "kadź miedzianą" nie pozwalają przepisy "sanepidu", a na dojrzewanie sera "niewidzialna ręka rynku"! :lol:


Tytu³: Odp: produkt seropodobny
Wiadomo¶æ wys³ana przez: lutonn 2007-10-30, 19:25:39
Cytuj z: elmo 2007-10-30, 09:22:36
Kurcze,jak pisze,że seropodobny to znaczy,że to nie ser,nie?
Nigdy nie lubiłam żadnych podróbek.
Albo coÅ› jest serem ,albo nie(ser-produkt seropodobny).
Albo coś jest masłem ,albo nie(masło-margaryna).
Albo coś jest mięsem,albo nie(schabowy z wieprzowiny-schabowy z soi).
Albo coś jest skórą,albo nie(skóra -sztuczna skóra).
I to drugie nie ma nic wspólnego z pierwszym.
No juz dobrze elmo! wyluzuj ty tez mi kogos przypominasz hehe :D :D


Tytu³: Odp: produkt seropodobny
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2007-10-30, 19:51:42
    toan napisal:
Cytuj:
SER - znacznie drożej!. Bo prawdziwy ser  dobrej jakoÅ›ci pochodzi wyÅ‚Ä…cznie z kadzi miedzianej, dojrzewa 3-5 lat



Tomas,czy twoim  zdaniem moge spokojnie  uzywac misek i garnkow miedzianych????? :)


Tytu³: Odp: produkt seropodobny
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-10-30, 20:52:10
Cytuj z: kodar 2007-10-30, 19:51:42
    toan napisal:
Cytuj:
SER - znacznie drożej!. Bo prawdziwy ser  dobrej jakości pochodzi wyłącznie z kadzi miedzianej, dojrzewa 3-5 lat



Tomas,czy twoim  zdaniem moge spokojnie  uzywac misek i garnkow miedzianych????? :)


Polecam zająć siÄ™ garncarstwem i samemu robic garnki z gliny    :D


Tytu³: Re: Odp: produkt seropodobny
Wiadomo¶æ wys³ana przez: evosonic 2007-10-30, 20:56:29
Cytuj z: malgo35 2007-10-30, 09:17:08
Różnica jest mniej więcej taka sama jak w przypadku "masło-margaryna", do wyrobów seropodobnych używa się tłuszczu roślinnego. Oczywiście nie tylko, ponieważ trzeba dodać smaku, koloru i zapachu, więc dodawane są odpowiednie barwniki i związki chemiczne, tak bardzo przez nas cenione. Cena w hurcie wynosiła w roku 2005 - 5 zł za kilogram (pięć złotych).
Czy to jest jadalne? Opowiedź jest chyba zawsze taka sama, niezależnie od diety.


dolkladnie , tluszcz roslinny jest tani  , tluszcz zeeee zwierzat  :( jest b.dobry i drogi .... odpowiedz nasuwa sie  :?


Tytu³: Odp: produkt seropodobny
Wiadomo¶æ wys³ana przez: sylwiazÅ‚odzi 2007-10-30, 21:37:38
Cytuj z: toan 2007-10-30, 09:30:59
Ser powstaje z kazeiny (białka mleczngo o niskiej wartości biologicznej!), a więc "produkt seropodobny" - to najprawdopodobniej "chipsy o smaku bekonu" np: "ser" z jakiejś soi GMO :?
Z kazeiny pod wpływem proteolizy i proteoneogenezy - czyli dojrzewania sera, dzięki działalniości odpowiednich szczepów bakterii, powstaje produkt w składzie którego białko zyskuje znacznie na wartości biologicznej, ale w Polsce "półprodukt sera" w sklepie kosztuje powyżej 30zł/kg  :(, a w Szwajcarii - SER - znacznie drożej!. Bo prawdziwy ser  dobrej jakości pochodzi wyłącznie z kadzi miedzianej, dojrzewa 3-5 lat! nim trafi na rynek. U nas na "kadź miedzianą" nie pozwalają przepisy "sanepidu", a na dojrzewanie sera "niewidzialna ręka rynku"! :lol:

W takim razie pytanie do lekarki czyżby w tym opisie tkwiła przyczyna skutków alergii np. sera, bo raczej mało polskich pacjentów stać na ser liczony w setkach złotych?


Tytu³: Odp: produkt seropodobny
Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2007-10-31, 07:23:13
Cytuj z: kodar 2007-10-30, 19:51:42
...moge spokojnie  uzywac misek i garnkow miedzianych...


Jeśli ma się problemy z niskim poziomem żelaza w organizmie - jak najbardziej, bo miedź wchodzi jako koenzym "transportera żelaza" ze światła jelita do krwi. Wiele osób, które nie żywią się optymalnie, o tym nie wie i suplementując żelazo, dziwi się, że: "wyniki się nie poprawiają", a przy niedoborze miedzi, atomy żelana przelatują przez przewód pokarmowy, bo nie ma "chwytaka". Wchłanialne jest praktycznie tylko "zwierzęce" Fe+2.
Ale jeśli nie ma takiej potrzeby, lepiej jest korzystać z neutralnych i sprawdzonych "pojemników" na żywność: szkło, stal szlachetna, kamionka, metalowe naczynia emaliowane, beczki dębowe... :wink:. Szczególnie ważne jest to przy ucieraniu potrawy (makutra gliniana, a nie plastik z robota kuchennego), mieszaniu (miska ze stali szlachetnej), czy przechowywaniu marynat z kwasów organicznych (szkło) i.t.d.
Krótkotrwały kontakt neutralnej potrawy z naczyniem miedzianym nie powoduje uchwytnych szkodliwych zmian zdrowotnych, a podnosi wartość smakową gotowego produktu.

PS
Szwajcarskie szczepy "bakterii mlecznych" np: LbHelve... wymagają miedzi do osiągnięcia prawidłowego alpejskiego skrzepu, dlatego w UE pracują inne szczepy Lb, ale sery przez to inaczej smakują.


Tytu³: Odp: produkt seropodobny
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-10-31, 11:20:01
Cytuj z: toan 2007-10-31, 07:23:13
Wchłanialne jest praktycznie tylko "zwierzęce" Fe+2.



No własnie.Tyle się słyszy o roslinach,które zawierają dużo żelaza,a niedobory jak występują,tak występują,bo jakoś nikt nie wspomni,że jest trudno wchłanialne.
Wydaje mi siÄ™ ,ze bÅ‚onnik utrudnia wchÅ‚anianie żelaza,ale nie wiem czy to sÄ… tylko moje "urojenia" ,czy tak jest faktycznie  :)


Tytu³: Odp: produkt seropodobny
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2007-11-01, 03:59:07
Tomas jak zwykle ciekawa i zadawalajaca odpowiedz :D


Tytu³: Odp: produkt seropodobny
Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2007-11-01, 07:31:59
Bo higiena jest znacznie ciekawsza od medycyny  :wink: .


Tytu³: Odp: produkt seropodobny
Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2007-11-01, 08:19:24
Cytuj z: elmo 2007-10-31, 11:20:01
Tyle się słyszy o roslinach,które zawierają dużo żelaza...


Najsłynniejeszy jest "szpinak", dzięki któremu kilka pokoleń młodzieży zajadało zieloną śmierdzącą breję, bo sekretarka pewnego "autorytetu dietetycznego" przez pomyłkę, przepisując wyniki badań, zawyżyła o 10 rząd wielkości zawartości żelaza.
Ponieważ badanie firmował autorytet anglosaskiej uczelni, to nikt nie śmiał się "ośmieszyć" przez wiele lat... I ten stan -"strachu przed naukowym ośmieszeniem" istnieje do dzisiaj, szczególnie u osób bez dorobku naukowego.

PS
Zawartość żelaza w szpinaku wystarczyło sprawdzić w "Paszoznawstwie" - tam są najlepsze tabele wartości odżywczej dla osób stosujących np: zalecenie "pięć razy warzywa i owoce". Strawności GSO i wchłanialność mikroelementów w tych tabelach dla osób jedzących jarsko przyjmuje się jak dla zwierząt monogastrycznych, wszystkożernych, czyli z praktyki np: dla "Sus domesticus" :wink:


Tytu³: Odp: produkt seropodobny
Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-11-01, 09:55:28
Cytuj z: toan 2007-11-01, 08:19:24
Najsłynniejeszy jest "szpinak...


No i sok z buraków  :D hehe

Z innej beczki: lezałam w szpitalu po porodzie z innymi dziewczynami i była tam taka jedna,przy której siedziała non stop jej matka i dawała jej "cudowne rady" na to aby miała więcej mleka.
Otóż wciskaÅ‚a jej herbatÄ™ z mlekiem (zaznaczam ,że istotne tu byÅ‚o mleko,aby mieć wiÄ™cej mleka swojego),a ta piÅ‚a zawziÄ™cie jak na wyscigi .Nie mogÅ‚y obie wyjść z podziwu,że ja jakoÅ› tak zawziÄ™cie nie piÅ‚am ,a mleko samo leciaÅ‚o mi ciurkiem  :) .A jeszcze wytykaÅ‚y mi,co ja mogÄ™ mieć za mleko skoro pijÄ™ tylko wodÄ™,zamiast bawarki hehe .
Te kobiety chyba miaÅ‚y zaniżone poczucie wÅ‚asnej wartoÅ›ci,bo prowadziÅ‚y na sali jakÄ…Å› niezdrowÄ… rywalizacjÄ™:kto bÄ™dzie miaÅ‚ wiÄ™cej mleka hehe ,tylko chyba nie zdawaÅ‚y sobie sprawy z tego,że matka karmiÄ…ca siÄ™ stresowaÅ‚a,co też na jakoÅ›ci mleka siÄ™ odbijaÅ‚o ,no i na samopoczuciu dziecka  :)


Tytu³: Odp: produkt seropodobny
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Brzeti 2007-11-01, 10:53:23
http://www.giih.gov.pl/bip/show.php?pubid=81 (http://www.giih.gov.pl/bip/show.php?pubid=81) - okazuje się, że bardzo łatwo niezamierzenie trafić na produkty "podobne" :(


Tytu³: Odp: produkt seropodobny
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Diogenes z Synopy 2015-08-06, 18:17:23
Cytuj z: sylwiazłodzi 2007-10-30, 21:37:38
Cytuj z: toan 2007-10-30, 09:30:59
Ser powstaje z kazeiny (białka mleczngo o niskiej wartości biologicznej!), a więc "produkt seropodobny" - to najprawdopodobniej "chipsy o smaku bekonu" np: "ser" z jakiejś soi GMO :?
Z kazeiny pod wpływem proteolizy i proteoneogenezy - czyli dojrzewania sera, dzięki działalniości odpowiednich szczepów bakterii, powstaje produkt w składzie którego białko zyskuje znacznie na wartości biologicznej, ale w Polsce "półprodukt sera" w sklepie kosztuje powyżej 30zł/kg  :(, a w Szwajcarii - SER - znacznie drożej!. Bo prawdziwy ser  dobrej jakości pochodzi wyłącznie z kadzi miedzianej, dojrzewa 3-5 lat! nim trafi na rynek. U nas na "kadź miedzianą" nie pozwalają przepisy "sanepidu", a na dojrzewanie sera "niewidzialna ręka rynku"! :lol:

W takim razie pytanie do lekarki czyżby w tym opisie tkwiła przyczyna skutków alergii np. sera, bo raczej mało polskich pacjentów stać na ser liczony w setkach złotych?


Dobre pytanie ;-)

no właśnie, rotować mleczne, czy rotować mlecznopodobne ?


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.