Tytu³: produkt seropodobny Wiadomo¶æ wys³ana przez: Mike 2007-10-30, 08:08:35 co to wlasciwie jest? raz w sumie przez przypadek to kupilem i smak podobny(;]) do sera to mialo, ale jednak ta nazwa.
prosze o jakies info na ten temat, czy warto to wogole jesc? czy moze to cos w rodzaju maslo--> margaryna? Tytu³: Odp: produkt seropodobny Wiadomo¶æ wys³ana przez: isabelle 2007-10-30, 09:16:25 KiedyÅ› rzuciÅ‚am okiem na skÅ‚ad i najbardziej istotna różnica jest wÅ‚aÅ›nie taka, jak miÄ™dzy masÅ‚em a margarynÄ…: tÅ‚uszcz i biaÅ‚ko roÅ›linne zamiast zwierzÄ™cego (mlecznego).
Tytu³: Odp: produkt seropodobny Wiadomo¶æ wys³ana przez: malgo35 2007-10-30, 09:17:08 Różnica jest mniej wiÄ™cej taka sama jak w przypadku "masÅ‚o-margaryna", do wyrobów seropodobnych używa siÄ™ tÅ‚uszczu roÅ›linnego. OczywiÅ›cie nie tylko, ponieważ trzeba dodać smaku, koloru i zapachu, wiÄ™c dodawane sÄ… odpowiednie barwniki i zwiÄ…zki chemiczne, tak bardzo przez nas cenione. Cena w hurcie wynosiÅ‚a w roku 2005 - 5 zÅ‚ za kilogram (pięć zÅ‚otych).
Czy to jest jadalne? Opowiedź jest chyba zawsze taka sama, niezależnie od diety. Tytu³: Odp: produkt seropodobny Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-10-30, 09:22:36 Kurcze,jak pisze,że seropodobny to znaczy,że to nie ser,nie?
Nigdy nie lubiÅ‚am żadnych podróbek. Albo coÅ› jest serem ,albo nie(ser-produkt seropodobny). Albo coÅ› jest masÅ‚em ,albo nie(masÅ‚o-margaryna). Albo coÅ› jest miÄ™sem,albo nie(schabowy z wieprzowiny-schabowy z soi). Albo coÅ› jest skórÄ…,albo nie(skóra -sztuczna skóra). I to drugie nie ma nic wspólnego z pierwszym. Tytu³: Odp: produkt seropodobny Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2007-10-30, 09:30:59 Ser powstaje z kazeiny (biaÅ‚ka mleczngo o niskiej wartoÅ›ci biologicznej!), a wiÄ™c "produkt seropodobny" - to najprawdopodobniej "chipsy o smaku bekonu" np: "ser" z jakiejÅ› soi GMO :?
Z kazeiny pod wpÅ‚ywem proteolizy i proteoneogenezy - czyli dojrzewania sera, dziÄ™ki dziaÅ‚alnioÅ›ci odpowiednich szczepów bakterii, powstaje produkt w skÅ‚adzie którego biaÅ‚ko zyskuje znacznie na wartoÅ›ci biologicznej, ale w Polsce "półprodukt sera" w sklepie kosztuje powyżej 30zÅ‚/kg  :(, a w Szwajcarii - SER - znacznie drożej!. Bo prawdziwy ser dobrej jakoÅ›ci pochodzi wyÅ‚Ä…cznie z kadzi miedzianej, dojrzewa 3-5 lat! nim trafi na rynek. U nas na "kadź miedzianÄ…" nie pozwalajÄ… przepisy "sanepidu", a na dojrzewanie sera "niewidzialna rÄ™ka rynku"! :lol: Tytu³: Odp: produkt seropodobny Wiadomo¶æ wys³ana przez: lutonn 2007-10-30, 19:25:39 Cytuj z: elmo 2007-10-30, 09:22:36 Kurcze,jak pisze,że seropodobny to znaczy,że to nie ser,nie? No juz dobrze elmo! wyluzuj ty tez mi kogos przypominasz hehe :D :DNigdy nie lubiÅ‚am żadnych podróbek. Albo coÅ› jest serem ,albo nie(ser-produkt seropodobny). Albo coÅ› jest masÅ‚em ,albo nie(masÅ‚o-margaryna). Albo coÅ› jest miÄ™sem,albo nie(schabowy z wieprzowiny-schabowy z soi). Albo coÅ› jest skórÄ…,albo nie(skóra -sztuczna skóra). I to drugie nie ma nic wspólnego z pierwszym. Tytu³: Odp: produkt seropodobny Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2007-10-30, 19:51:42 toan napisal:
Cytuj: SER - znacznie drożej!. Bo prawdziwy ser dobrej jakoÅ›ci pochodzi wyÅ‚Ä…cznie z kadzi miedzianej, dojrzewa 3-5 lat Tomas,czy twoim zdaniem moge spokojnie uzywac misek i garnkow miedzianych????? :) Tytu³: Odp: produkt seropodobny Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-10-30, 20:52:10 Cytuj z: kodar 2007-10-30, 19:51:42   toan napisal: Cytuj: SER - znacznie drożej!. Bo prawdziwy ser dobrej jakoÅ›ci pochodzi wyÅ‚Ä…cznie z kadzi miedzianej, dojrzewa 3-5 lat Tomas,czy twoim zdaniem moge spokojnie uzywac misek i garnkow miedzianych????? :) Polecam zająć siÄ™ garncarstwem i samemu robic garnki z gliny :D Tytu³: Re: Odp: produkt seropodobny Wiadomo¶æ wys³ana przez: evosonic 2007-10-30, 20:56:29 Cytuj z: malgo35 2007-10-30, 09:17:08 Różnica jest mniej wiÄ™cej taka sama jak w przypadku "masÅ‚o-margaryna", do wyrobów seropodobnych używa siÄ™ tÅ‚uszczu roÅ›linnego. OczywiÅ›cie nie tylko, ponieważ trzeba dodać smaku, koloru i zapachu, wiÄ™c dodawane sÄ… odpowiednie barwniki i zwiÄ…zki chemiczne, tak bardzo przez nas cenione. Cena w hurcie wynosiÅ‚a w roku 2005 - 5 zÅ‚ za kilogram (pięć zÅ‚otych). Czy to jest jadalne? Opowiedź jest chyba zawsze taka sama, niezależnie od diety. dolkladnie , tluszcz roslinny jest tani , tluszcz zeeee zwierzat :( jest b.dobry i drogi .... odpowiedz nasuwa sie :? Tytu³: Odp: produkt seropodobny Wiadomo¶æ wys³ana przez: sylwiazÅ‚odzi 2007-10-30, 21:37:38 Cytuj z: toan 2007-10-30, 09:30:59 Ser powstaje z kazeiny (biaÅ‚ka mleczngo o niskiej wartoÅ›ci biologicznej!), a wiÄ™c "produkt seropodobny" - to najprawdopodobniej "chipsy o smaku bekonu" np: "ser" z jakiejÅ› soi GMO :? Z kazeiny pod wpÅ‚ywem proteolizy i proteoneogenezy - czyli dojrzewania sera, dziÄ™ki dziaÅ‚alnioÅ›ci odpowiednich szczepów bakterii, powstaje produkt w skÅ‚adzie którego biaÅ‚ko zyskuje znacznie na wartoÅ›ci biologicznej, ale w Polsce "półprodukt sera" w sklepie kosztuje powyżej 30zÅ‚/kg  :(, a w Szwajcarii - SER - znacznie drożej!. Bo prawdziwy ser dobrej jakoÅ›ci pochodzi wyÅ‚Ä…cznie z kadzi miedzianej, dojrzewa 3-5 lat! nim trafi na rynek. U nas na "kadź miedzianÄ…" nie pozwalajÄ… przepisy "sanepidu", a na dojrzewanie sera "niewidzialna rÄ™ka rynku"! :lol: W takim razie pytanie do lekarki czyżby w tym opisie tkwiÅ‚a przyczyna skutków alergii np. sera, bo raczej maÅ‚o polskich pacjentów stać na ser liczony w setkach zÅ‚otych? Tytu³: Odp: produkt seropodobny Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2007-10-31, 07:23:13 Cytuj z: kodar 2007-10-30, 19:51:42 ...moge spokojnie uzywac misek i garnkow miedzianych... JeÅ›li ma siÄ™ problemy z niskim poziomem żelaza w organizmie - jak najbardziej, bo miedź wchodzi jako koenzym "transportera żelaza" ze Å›wiatÅ‚a jelita do krwi. Wiele osób, które nie żywiÄ… siÄ™ optymalnie, o tym nie wie i suplementujÄ…c żelazo, dziwi siÄ™, że: "wyniki siÄ™ nie poprawiajÄ…", a przy niedoborze miedzi, atomy żelana przelatujÄ… przez przewód pokarmowy, bo nie ma "chwytaka". WchÅ‚anialne jest praktycznie tylko "zwierzÄ™ce" Fe+2. Ale jeÅ›li nie ma takiej potrzeby, lepiej jest korzystać z neutralnych i sprawdzonych "pojemników" na żywność: szkÅ‚o, stal szlachetna, kamionka, metalowe naczynia emaliowane, beczki dÄ™bowe... :wink:. Szczególnie ważne jest to przy ucieraniu potrawy (makutra gliniana, a nie plastik z robota kuchennego), mieszaniu (miska ze stali szlachetnej), czy przechowywaniu marynat z kwasów organicznych (szkÅ‚o) i.t.d. KrótkotrwaÅ‚y kontakt neutralnej potrawy z naczyniem miedzianym nie powoduje uchwytnych szkodliwych zmian zdrowotnych, a podnosi wartość smakowÄ… gotowego produktu. PS Szwajcarskie szczepy "bakterii mlecznych" np: LbHelve... wymagajÄ… miedzi do osiÄ…gniÄ™cia prawidÅ‚owego alpejskiego skrzepu, dlatego w UE pracujÄ… inne szczepy Lb, ale sery przez to inaczej smakujÄ…. Tytu³: Odp: produkt seropodobny Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-10-31, 11:20:01 Cytuj z: toan 2007-10-31, 07:23:13 WchÅ‚anialne jest praktycznie tylko "zwierzÄ™ce" Fe+2. No wÅ‚asnie.Tyle siÄ™ sÅ‚yszy o roslinach,które zawierajÄ… dużo żelaza,a niedobory jak wystÄ™pujÄ…,tak wystÄ™pujÄ…,bo jakoÅ› nikt nie wspomni,że jest trudno wchÅ‚anialne. Wydaje mi siÄ™ ,ze bÅ‚onnik utrudnia wchÅ‚anianie żelaza,ale nie wiem czy to sÄ… tylko moje "urojenia" ,czy tak jest faktycznie :) Tytu³: Odp: produkt seropodobny Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2007-11-01, 03:59:07 Tomas jak zwykle ciekawa i zadawalajaca odpowiedz :D
Tytu³: Odp: produkt seropodobny Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2007-11-01, 07:31:59 Bo higiena jest znacznie ciekawsza od medycyny :wink: .
Tytu³: Odp: produkt seropodobny Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2007-11-01, 08:19:24 Cytuj z: elmo 2007-10-31, 11:20:01 Tyle siÄ™ sÅ‚yszy o roslinach,które zawierajÄ… dużo żelaza... NajsÅ‚ynniejeszy jest "szpinak", dziÄ™ki któremu kilka pokoleÅ„ mÅ‚odzieży zajadaÅ‚o zielonÄ… Å›mierdzÄ…cÄ… brejÄ™, bo sekretarka pewnego "autorytetu dietetycznego" przez pomyÅ‚kÄ™, przepisujÄ…c wyniki badaÅ„, zawyżyÅ‚a o 10 rzÄ…d wielkoÅ›ci zawartoÅ›ci żelaza. Ponieważ badanie firmowaÅ‚ autorytet anglosaskiej uczelni, to nikt nie Å›miaÅ‚ siÄ™ "oÅ›mieszyć" przez wiele lat... I ten stan -"strachu przed naukowym oÅ›mieszeniem" istnieje do dzisiaj, szczególnie u osób bez dorobku naukowego. PS Zawartość żelaza w szpinaku wystarczyÅ‚o sprawdzić w "Paszoznawstwie" - tam sÄ… najlepsze tabele wartoÅ›ci odżywczej dla osób stosujÄ…cych np: zalecenie "pięć razy warzywa i owoce". StrawnoÅ›ci GSO i wchÅ‚anialność mikroelementów w tych tabelach dla osób jedzÄ…cych jarsko przyjmuje siÄ™ jak dla zwierzÄ…t monogastrycznych, wszystkożernych, czyli z praktyki np: dla "Sus domesticus" :wink: Tytu³: Odp: produkt seropodobny Wiadomo¶æ wys³ana przez: elmo 2007-11-01, 09:55:28 Cytuj z: toan 2007-11-01, 08:19:24 NajsÅ‚ynniejeszy jest "szpinak... No i sok z buraków :D hehe Z innej beczki: lezaÅ‚am w szpitalu po porodzie z innymi dziewczynami i byÅ‚a tam taka jedna,przy której siedziaÅ‚a non stop jej matka i dawaÅ‚a jej "cudowne rady" na to aby miaÅ‚a wiÄ™cej mleka. Otóż wciskaÅ‚a jej herbatÄ™ z mlekiem (zaznaczam ,że istotne tu byÅ‚o mleko,aby mieć wiÄ™cej mleka swojego),a ta piÅ‚a zawziÄ™cie jak na wyscigi .Nie mogÅ‚y obie wyjść z podziwu,że ja jakoÅ› tak zawziÄ™cie nie piÅ‚am ,a mleko samo leciaÅ‚o mi ciurkiem :) .A jeszcze wytykaÅ‚y mi,co ja mogÄ™ mieć za mleko skoro pijÄ™ tylko wodÄ™,zamiast bawarki hehe . Te kobiety chyba miaÅ‚y zaniżone poczucie wÅ‚asnej wartoÅ›ci,bo prowadziÅ‚y na sali jakÄ…Å› niezdrowÄ… rywalizacjÄ™:kto bÄ™dzie miaÅ‚ wiÄ™cej mleka hehe ,tylko chyba nie zdawaÅ‚y sobie sprawy z tego,że matka karmiÄ…ca siÄ™ stresowaÅ‚a,co też na jakoÅ›ci mleka siÄ™ odbijaÅ‚o ,no i na samopoczuciu dziecka :) Tytu³: Odp: produkt seropodobny Wiadomo¶æ wys³ana przez: Brzeti 2007-11-01, 10:53:23 http://www.giih.gov.pl/bip/show.php?pubid=81 (http://www.giih.gov.pl/bip/show.php?pubid=81) - okazuje siÄ™, że bardzo Å‚atwo niezamierzenie trafić na produkty "podobne" :(
Tytu³: Odp: produkt seropodobny Wiadomo¶æ wys³ana przez: Diogenes z Synopy 2015-08-06, 18:17:23 Cytuj z: sylwiazÅ‚odzi 2007-10-30, 21:37:38 Cytuj z: toan 2007-10-30, 09:30:59 Ser powstaje z kazeiny (biaÅ‚ka mleczngo o niskiej wartoÅ›ci biologicznej!), a wiÄ™c "produkt seropodobny" - to najprawdopodobniej "chipsy o smaku bekonu" np: "ser" z jakiejÅ› soi GMO :? Z kazeiny pod wpÅ‚ywem proteolizy i proteoneogenezy - czyli dojrzewania sera, dziÄ™ki dziaÅ‚alnioÅ›ci odpowiednich szczepów bakterii, powstaje produkt w skÅ‚adzie którego biaÅ‚ko zyskuje znacznie na wartoÅ›ci biologicznej, ale w Polsce "półprodukt sera" w sklepie kosztuje powyżej 30zÅ‚/kg  :(, a w Szwajcarii - SER - znacznie drożej!. Bo prawdziwy ser dobrej jakoÅ›ci pochodzi wyÅ‚Ä…cznie z kadzi miedzianej, dojrzewa 3-5 lat! nim trafi na rynek. U nas na "kadź miedzianÄ…" nie pozwalajÄ… przepisy "sanepidu", a na dojrzewanie sera "niewidzialna rÄ™ka rynku"! :lol: W takim razie pytanie do lekarki czyżby w tym opisie tkwiÅ‚a przyczyna skutków alergii np. sera, bo raczej maÅ‚o polskich pacjentów stać na ser liczony w setkach zÅ‚otych? Dobre pytanie ;-) no wÅ‚aÅ›nie, rotować mleczne, czy rotować mlecznopodobne ?
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |