forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: barsaf 2007-12-25, 08:27:57



Tytu³: Skorki i kosci szpikowe
Wiadomo¶æ wys³ana przez: barsaf 2007-12-25, 08:27:57
Gdzie to mazna kupic?? Jesli sa kosci to z karkowki, skorki to w golonce. A czy mozna kupic sane w/w produkty??


Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Waldek 2008-01-04, 07:23:17
No też mnie to ciekawi. Albo np przydałby się sam szpik już gotowy w słoiku. Bo dzwigac 10 kg kości, ciąc siekiera i wydłubywać cały dzień jak jaskiniowiec aby uzyskac 1 kg szpiku to mi się nie widzi. :? :lol:

PozostanÄ™ chyba przy Å‚oju i tranie.


Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adam319 2008-01-05, 00:09:29
Cytuj z: Waldek 2008-01-04, 07:23:17
No też mnie to ciekawi. Albo np przydałby się sam szpik już gotowy w słoiku. Bo dzwigac 10 kg kości, ciąc siekiera i wydłubywać cały dzień jak jaskiniowiec aby uzyskac 1 kg szpiku to mi się nie widzi. :? :lol:
PozostanÄ™ chyba przy Å‚oju i tranie.



Nie trzeba wydłubywać szpiku wykałaczką :-)

Szpik bardzo dobrze wychodzi z kości w procesie wygotowywania.
Szczególnie gdy kości po zagotowaniu są dalej gotowane w cyklach 30sekundowych np. przez 7 sekund podgrzewane a przez 23 sekundy stygną.

Co za cudo daje taki efekt, a no wyklęta przez co niektórych mikrofalówka pracująca na 1/4 mocy.

Ja gdy kupuję nóżki wieprzowe proszę w sklepie o ich przerąbanie na połówki, jeszcze nigdy nie spotkałem się z odmową.

A do mikrofalówki wstawiam je w wazie do zupy z przykrywką aby zmniejszyć parowanie i nieprzyjemny zapach.

Po 2ch godzinach zmiany ciśnienia pary powstające w połówkach kości wypłukują je od wewnątrz do czysta.

Koszt takiego gotowania (przy masie 1kG (kości + wody)) to 800W x 10min + 250W x 120 min = 0,63kWh

0,63kWh x 40groszy = 25 groszy.

Nie bawmy się więc w jaskiniowców, mamy 21-szy wiek :-)


PS

Wartość odżywcza tranu jest znacznie bardziej problematyczna niż np. parówek.
Rozsądna porcja dzienna to wywar z jakiś 50g szpiku więc o gotowaniu 10kg kości nie ma mowy :-)
*** Ewa sprawdzi "jakiÅ›", "jakichÅ›" bo pewnie jest w tym jakiÅ› niuans ***


Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Ewa 2008-01-05, 11:22:06
Skoro na to czekasz. Oczywiście, że "jakichś 50g szpiku" Nie wtrącam się do receptury. Staram sie nie uzywać mikrofali.


Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe
Wiadomo¶æ wys³ana przez: bea561 2008-01-05, 11:28:11
Cytuj z: adam319 2008-01-05, 00:09:29
Co za cudo daje taki efekt, a no wyklęta przez co niektórych mikrofalówka pracująca na 1/4 mocy.


Nie bawmy się więc w jaskiniowców, mamy 21-szy wiek :-)




To może jeszcze powiesz, za bp. Życińskim, że żywność genetycznie modyfikowana też jest OK?
Wybacz, wolę być jaskiniowcem!


Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adam319 2008-01-05, 17:43:11
Cytuj z: bea561 2008-01-05, 11:28:11
Wybacz, wolę być jaskiniowcem!


W tamtych czasach dyskusje o zdrowiu z uwagi na brak forum internetowego i niską poprawność językową były bardzo uproszczone.

Zdrowszy był ten kto był silniejszy.

W przypadkach spornych przegrany zaliczał uderzenie pałką w głowę i napiętnowany guzem był ciągnięty po błocie za włosy na oczach rozbawionej gawiedzi.

Może Mariusz Pudzianowski miałby szansę mieć rację w tamtych czasach, ale ty ... chyba byś musiała wynaleźć ogień, może i elektryczność, a może nawet kuchenkę mikrofalową :-)


Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Ewa 2008-01-05, 19:54:48
Adas, ciebie w tamtych czasach musiałabym wziąc za rękę ;). No, chyba że znalazłabym jakis pukiel :lol:
Bo oczywiście to ja miałabym rację ;)))))


Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Waldek 2008-01-06, 07:22:09
Mikrofali, parówek i gmo nie włączę do diety opty :roll:

Ale patent z wygotowywaniem może wypróbuje.

Swoją droga szkoda, że nie można szpiku nabyć tak jak smalcu. Ale z drugiej strony też dobrze bo mędzie natural szpik bez syfów.


Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Wojciech 2008-01-06, 10:22:46
ja kupuje kości na targu, porąbane. Wkładam do gara i gotuje wywar. Szpik sam wypływa z kości. Co nie wypłynie to trzeba wyłupac, ale wychodzi bardzo prosto


Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Wojciech 2008-01-06, 10:24:48
widziałem tez kiedys w sklepie mięsnym szpik w słoiku, ale takiego nie chce, jest poddany obróbce termicznej


Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Waldek 2008-02-15, 16:10:20
A czy ktoś się orientuje ile białka i tłuszczu jest w 100 g skórki wieprzowej?


Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Krystyna 2008-02-15, 16:44:11

  SkÅ‚ad skórek wieprzowych  w 100g

      B -23    T -20,4
                     
                            Pozdrawiam Krystyna


Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe
Wiadomo¶æ wys³ana przez: malgo35 2008-02-15, 19:14:29
Kości szpikowe kupuję na bazarku, proszę o poćwiartowanie siekierą i mam problem z głowy, koszt 1kg wynosi 2 złote. Gotuję godzinę w szybkowarze, który otwieram po ok. dwóch godzinach. Znaczna część szpiku wypływa sama, to co pozostanie w kościach można łatwo wydobyć np. nożem. W smaku żadna rewelacja.


Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Ewa 2008-02-15, 19:23:13
Kristan, a moze ty wiesz, jak przygotować szpik, żeby był smaczny?
Kiedys bardzo lubilam wysysać szpik z kostek kurzych. Był przesycony aromatami z duszenia kurczaka.


Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Waldek 2008-02-15, 19:58:21
Zastanawia mnie czemu skórki są takie tanie w porównaniu np do miesa?? Ja je uwielbiam.

Czy to biaÅ‚ko ze skórek jest gorszej jakoÅ›ci, czy to  po prostu gupota ludu tak jak z podrobami i Å‚ojem?



Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2008-02-15, 20:14:52
Cytuj z: Ewa 2008-02-15, 19:23:13
Kristan, a moze ty wiesz, jak przygotować szpik, żeby był smaczny?
Kiedys bardzo lubilam wysysać szpik z kostek kurzych. Był przesycony aromatami z duszenia kurczaka.


SZPIK najlepszy jest z kostek wolowych, smakuje na cieplo z kartofelkami, ogoreczkiem kiszonym, pomidorkiem, kapustka kiszona ..................mozliwosci b. duzo.

Szpik z kostek kurzych?????????????????????????


Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-02-15, 20:20:34
Cytuj z: Hana 2008-02-15, 20:14:52
SZPIK najlepszy jest z kostek wolowych, smakuje na cieplo z kartofelkami, ogoreczkiem kiszonym, pomidorkiem, kapustka kiszona ..................mozliwosci b. duzo.


Hana! Ty to potrafisz zachÄ™cić czÅ‚owieka do gotowania!  :D
MówiÄ™ Ci w sekrecie,że rzadko jest taki dzieÅ„,kiedy gotujÄ™,żebym nie pomyslaÅ‚a o Twoim sercu wkÅ‚adanym w przyrzadzane posiÅ‚ki -jesteÅ› dla mnie autorytetem w tej dziedzinie!  :D


Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2008-02-15, 20:33:20
Edyta, dziekuje za slowa uznania.
Gotowanie, to jedno z moich hobby, dlatego przyrzadzam posilki z "sercem", i lubie "improwizowac " w kuchni , gotowe przepisy nie daja mi tyle satysfakcji.


Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-02-15, 20:42:14
KiedyÅ› czytaÅ‚am,ze uczucia jakie sÄ… wkÅ‚adane podczas przyrzadzania posiÅ‚ków ,udzielajÄ… siÄ™ tym którzy je spozywajÄ…  :)
Cytuj z: Hana 2008-02-15, 20:33:20
Gotowanie, to jedno z moich hobby, dlatego przyrzadzam posilki z "sercem", i lubie "improwizowac " w kuchni , gotowe przepisy nie daja mi tyle satysfakcji.


To jest SZTUKA ,podobnie jest z malarstwem  :)


Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe
Wiadomo¶æ wys³ana przez: bea561 2008-02-15, 21:03:22
Cytuj z: Waldek 2008-02-15, 19:58:21
Zastanawia mnie czemu skórki są takie tanie w porównaniu np do miesa?? Ja je uwielbiam.

Czy to białko ze skórek jest gorszej jakości, czy to  po prostu gupota ludu tak jak z podrobami i łojem?



Zdecydowanie - głupota ludu! Ja też uwielbiam mięciutkie, udotowane skórki np. z nóżek czy goloneczki. Nie przeszkadza mi już nawet, że czasami są nie dokońca ...zdepilowane :lol:


Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-02-15, 21:08:52
Cytuj z: bea561 2008-02-15, 21:03:22
Nie przeszkadza mi już nawet, że czasami są nie dokońca ...zdepilowane :lol:


Ja też takie lubiÄ™  :lol: .
Jak gotujÄ™ sobie wywar z nóżek wieprzowych na galaretÄ™,to zawsze obiecujÄ™ sobie,że je wÅ‚ożę takie drobne do wywaru,zeby miec je w galarecie,ale potem praktycznie nie ma co już wkÅ‚adać,po zjadam je w trakcie    :roll:


Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe
Wiadomo¶æ wys³ana przez: maf 2008-02-15, 21:36:56
Cytuj z: Edyta 2008-02-15, 20:42:14
KiedyÅ› czytaÅ‚am,ze uczucia jakie sÄ… wkÅ‚adane podczas przyrzadzania posiÅ‚ków ,udzielajÄ… siÄ™ tym którzy je spozywajÄ…  :)
Cytuj z: Hana 2008-02-15, 20:33:20
Gotowanie, to jedno z moich hobby, dlatego przyrzadzam posilki z "sercem", i lubie "improwizowac " w kuchni , gotowe przepisy nie daja mi tyle satysfakcji.


To jest SZTUKA ,podobnie jest z malarstwem  :)

Wydaje mi sie, ze w przyrzadzaniu potraw jest troche egoizmu. Tak przez chwile sie teraz nad tym zastanawialem.
Ja gotuje nie po to aby "cokolwiek" ugotowac, nakarmic, dac jesc - gotuje dlatego zeby kazda potrawa byla SZTUKA. Najwieksza radosc sprawia mi to, ze wszyskim smakuje, chwala kucharza. Tak jak szefa kuchni w wykwintnej restauracji. I tutaj wlasnie widze ta nutke egoizmu szefa kuchni.
Wracajac do skorek wieprzowych, to skora z golonki gotowanej czy tez nozek wieprzowych to nie ta skorka. Skorki wieprzowe mozna czasem kupic, lub dostac ze swiniobicia, sa to skorki cieniutkie na 3 mm. Mialem takie skorki, niestety nie wykorzystalem ich. Byly kiedys pomysly, zeby robic z nich chipsy sposobem domowym. Gdzies na swiecie jest to przysmak.
Pozdr
maf


Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe
Wiadomo¶æ wys³ana przez: maf 2008-02-15, 21:46:14
Cytuj z: Edyta 2008-02-15, 21:08:52
Jak gotujÄ™ sobie wywar z nóżek wieprzowych na galaretÄ™,to zawsze obiecujÄ™ sobie,że je wÅ‚ożę takie drobne do wywaru,zeby miec je w galarecie,ale potem praktycznie nie ma co już wkÅ‚adać,po zjadam je w trakcie    :roll:

Wyzeranie produktow do potrawy jest niedobre. Nigdy nie wyzeram jak robie galart z nozek. Wyzeram zawsze tylko skwarki jak topie slonine :lol:
Pozdr
maf


Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-02-15, 21:50:20
Ale ja lubiÄ™ wyżerać  :D i trudno doprawdy jest mi siÄ™ powstrzymać  :roll:

PS.A czym siÄ™ różni wyżeranie skwarków w trakcie topienia sÅ‚oniny, od wyżerania skórek w trakcie gotowania nóżek ?  :lol:
Zaznaczam,że ta galareta to tylko dla mnie,nie robiÅ‚abym takiego "Å›wiÅ„stwa"  :P ,gdybym gotowala dla caÅ‚ej rodziny  :)


Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe
Wiadomo¶æ wys³ana przez: maf 2008-02-16, 00:51:09
Cytuj z: Edyta 2008-02-15, 21:50:20
PS.A czym siÄ™ różni wyżeranie skwarków w trakcie topienia sÅ‚oniny, od wyżerania skórek w trakcie gotowania nóżek ?  :lol:


Chyba sie rozni. Slonine topimy na smalec, i on jest najwazniejszy. Skwarki sa dodatkiem, nie zawsze pozadanym. Galareta z nozek jest calosciowo potrawa, najlepsza jest jak proporcje miesa/skorek itd do wywaru sa zachowane. Widzialem juz gospodynie, co wyzarly cale mieso i praktycznie galareta skladalala sie glownie z samej galarety. Ola bardzo lubi nozki, takie na goraco, wiec przewaznie dokladam do gotowania 1 szt wiecej. Zdarza nam sie, ze gotujemy nozki tylko do zjedzenia na goraco. Jest taka potrawa portugalska pezinhos de coentrada (nozki wieprzowe w sosie kolendrowym) , przepis przyslala mi "Jopty" (optymalna z czasow czatowania). Przepis jest na mojej stronie.
Pozdr
maf


Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-02-16, 10:14:36
Cytuj z: maf 2008-02-16, 00:51:09
Widzialem juz gospodynie, co wyzarly cale mieso i praktycznie galareta skladalala sie glownie z samej galarety.
Pozdr
maf


To w takim wypadku widziaÅ‚eÅ› mnie  :roll: ,no co zrobić,jak muszÄ™ w trakcie gotowania próbować,czy już dobre  :?:


Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe
Wiadomo¶æ wys³ana przez: bea561 2008-02-16, 10:38:17
Cytuj z: maf 2008-02-15, 21:36:56
Skorki wieprzowe mozna czasem kupic, lub dostac ze swiniobicia, sa to skorki cieniutkie na 3 mm. Mialem takie skorki, niestety nie wykorzystalem ich. Byly kiedys pomysly, zeby robic z nich chipsy sposobem domowym. Gdzies na swiecie jest to przysmak.
Pozdr
maf

A może by tak przyrządzić "skórki ala flaczki"? Taki pomysł mi teraz przyszedł do głowy. Kiedyś pacjenta optymalna mówiła mi, że najpierw gotuje wywar z dodatkiem skórek, a później kroi skórki jak makaron.
Z kolei Atkinson proponuje suszone i zmielone skórki wieprzowe zastosować jako panierkę do kotletów.


Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2008-02-28, 00:09:36
Cytuj z: bea561 2008-02-16, 10:38:17
Cytuj z: maf 2008-02-15, 21:36:56
Skorki wieprzowe mozna czasem kupic, lub dostac ze swiniobicia, sa to skorki cieniutkie na 3 mm. Mialem takie skorki, niestety nie wykorzystalem ich. Byly kiedys pomysly, zeby robic z nich chipsy sposobem domowym. Gdzies na swiecie jest to przysmak.
Pozdr
maf

A może by tak przyrządzić "skórki ala flaczki"? Taki pomysł mi teraz przyszedł do głowy. Kiedyś pacjenta optymalna mówiła mi, że najpierw gotuje wywar z dodatkiem skórek, a później kroi skórki jak makaron.
Z kolei Atkinson proponuje suszone i zmielone skórki wieprzowe zastosować jako panierkę do kotletów.
Te skorki,to i dobry pomysl,tylko zeby nie ta siersc,ktora czasami sie trafia :shock:


Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe
Wiadomo¶æ wys³ana przez: orchidea77 2008-02-29, 20:44:28
Czy ktoś zna proporcje kości szpikowych


Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-03-01, 11:51:44
Myslę,że proporcje kości szpikowych są wprost proporcjonalne do wieku zwierzęcia (o ile chodzi o zwierze).


Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adam319 2008-03-01, 14:02:35
Cytuj z: Edyta 2008-03-01, 11:51:44
Myslę,że proporcje kości szpikowych są wprost proporcjonalne do wieku zwierzęcia (o ile chodzi o zwierze).

Nie gniewaj się, ale nawet żart powinien mieć jakieś podstawy.
WykazaÅ‚aÅ› brak zrozumienia matematycznego pojÄ™cia „wprost proporcjonalny” :-)


Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-03-01, 14:05:14
Nie gniewam siÄ™  :)


Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2008-03-01, 15:19:07
Cytuj z: orchidea77 2008-02-29, 20:44:28
Czy ktoś zna proporcje kości szpikowych
Moze,przepis z  K.K.  na wywar z kosci ze str.128 bedzie ci pomocny.Na wywar potrzeba 3 kg kosci wieprzowych i wolowych,w tym  co najmniej polowa kosci szpikowych.Kosci ´zalewane sa 4 litrami wody,z czego wychodzi 2 litry wywaru.100g z calosci wynosi:B 0,9g;T 1,7g;W - :)


Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe
Wiadomo¶æ wys³ana przez: bea561 2008-03-01, 18:21:19
Cytuj z: kodar 2008-03-01, 15:19:07
Cytuj z: orchidea77 2008-02-29, 20:44:28
Czy ktoś zna proporcje kości szpikowych
Moze,przepis z  K.K.  na wywar z kosci ze str.128 bedzie ci pomocny.Na wywar potrzeba 3 kg kosci wieprzowych i wolowych,w tym  co najmniej polowa kosci szpikowych.Kosci ´zalewane sa 4 litrami wody,z czego wychodzi 2 litry wywaru.100g z calosci wynosi:B 0,9g;T 1,7g;W - :)

W kościach szpikowych , a własciwie w wywarze z tych kości będzie praktycznie tylko tłuszcz. Jego ilość jest w sumie niewielka w stosunku całej ilości jaką jemy w ciągu dnia. Osobiście tego tłuszczu nie liczę.


Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2008-03-01, 18:28:47
Bea561 gotowalas wywar z kosci szpikowych?


Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adam319 2008-03-01, 18:41:22
Te kości szpikowe w przypadku powiedzmy świnki to które?


Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2008-03-01, 18:59:53
Lepsze i wartosciowsze sa od krowki --to te okragle ze szpikiem w srodeczku.


Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe
Wiadomo¶æ wys³ana przez: bea561 2008-03-01, 19:02:45
Cytuj z: Hana 2008-03-01, 18:28:47
Bea561 gotowalas wywar z kosci szpikowych?
Cytuj z: adam319 2008-03-01, 18:41:22
Te kości szpikowe w przypadku powiedzmy świnki to które?

Kości długie, czyli te z szynki lub łopatki. Trzeba je porąbać. Myślę, że można je kupić na rynku w budkach, w których sprzedają mięso. W mojej miejscowości jest mała prywatna masarnia, kupuję połówkę świniaka. Kości po wykrojeniu mięska rabię i gotuję wywar. A szpik , który się nie wytopi lubię wysysać.


Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe
Wiadomo¶æ wys³ana przez: bea561 2008-03-01, 19:04:33
Od młodej krówki lub cielaczka, masz rację Hana. Ale trudno dostepne :(


Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2008-03-01, 19:09:10
  Ja tez tak robie, /wyssysam co sie da /z tych kosci oczywiscie/ ale wolowe maja wiecej szpiku i jest tlusciejszy (moim zdaniem) i te duze maja wewnatrz taki piekny azurek --to dopiero przyjemnosc w wyssysaniu.


Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe
Wiadomo¶æ wys³ana przez: bea561 2008-03-01, 19:20:52
Wiesz Hana, narobiÅ‚aÅ› mi smaku z tymi woÅ‚owymi kośćmi. MuszÄ™ sie wybrać  w tygodniu do miasta na rynek. Bedzie uczta szpikowa :D 


Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2008-03-01, 19:25:19
Cytuj z: bea561 2008-03-01, 19:20:52
Wiesz Hana, narobiłaś mi smaku z tymi wołowymi kośćmi. Muszę sie wybrać  w tygodniu do miasta na rynek. Bedzie uczta szpikowa :D 
u mnie sprzedaja kosci  pociete w krazki,takze do szpiku mozne dostac sie bez problemu.Juz w dziecinstwie jadalam  szpik,ktory tez lubila moja mama.Ona slonine jadala na surowo. :shock: :)


Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2008-03-01, 19:27:50
Musze stwierdzic, ze ludzie wbrew pozorom bardzo malo wiedza na temat "zdrowego odzywiania sie " .
W krotkim czasie wypadalo mi zaliczyc kilka przyjec, z przekaskami, i widzialam te spojrzenia na moj talerz---sprowadzalam rozmowe na temat chorob/dolegliwosci ..i bylam wtedy w swoim zywiole, pozniej bylo tylko za i przeciw, a raczej tylko za tlustym jedzeniem !


Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2008-03-01, 19:29:34
Cytuj z: bea561 2008-03-01, 19:20:52
Wiesz Hana, narobiłaś mi smaku z tymi wołowymi kośćmi. Muszę sie wybrać  w tygodniu do miasta na rynek. Bedzie uczta szpikowa :D 


Chetnie bym do Ciebie dolaczyla i pomogla w wyssysaniu.


Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adam319 2008-03-01, 19:45:16
Ja często kupuję długie świńskie żebra z kawałkami nieokrojonego mięsa po 2zł/kg. Gotuję tak długo, że jestem w stanie je zębami zmiażdżyć z węższego końca a następnie po wstępnym obezsaniu odgryźć jakieś 10cm i następnie wyssać zawartość pozostałej części kości.

Modne jest pytanie:
Czy tak szczegółowy opis jest normalny?

I pytanie rzeczowe:
Mam nadzieję, że szpik z tych kości jest też OK?


Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-03-01, 20:01:54
Cytuj z: adam319 2008-03-01, 19:45:16
Ja często kupuję długie świńskie żebra z kawałkami nieokrojonego mięsa po 2zł/kg. Gotuję tak długo, że jestem w stanie je zębami zmiażdżyć z węższego końca a następnie po wstępnym obezsaniu odgryźć jakieś 10cm i następnie wyssać zawartość pozostałej części kości.


Masz ugryzienie o mocy szczÄ™k imadÅ‚a ,ale czy to jest normalne w przypadku czÅ‚owieka?  :roll:


Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renata 2008-06-17, 19:01:45
.Ja znalazlam szpik wolowy i loj okolonerkowy wolowy w sloiczkach.rzeznik -KAPECKI -Nie wiem czy Wam to cos mowi ale spotkalam jego reklame w "optymalni".Ja kupuje go i dodaje do wszystkich zup nawet tych ugotowanych na kosciach szpikowych wieprzowych [kosci wolowych niestety nie znalazlam nigdzie w sklepie ]


Tytu³: Odp: Skorki i kosci szpikowe
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2008-06-17, 19:51:42
Cytuj z: Edyta 2008-03-01, 20:01:54
Cytuj z: adam319 2008-03-01, 19:45:16
Ja często kupuję długie świńskie żebra z kawałkami nieokrojonego mięsa po 2zł/kg. Gotuję tak długo, że jestem w stanie je zębami zmiażdżyć z węższego końca a następnie po wstępnym obezsaniu odgryźć jakieś 10cm i następnie wyssać zawartość pozostałej części kości.


Masz ugryzienie o mocy szczęk imadła ,ale czy to jest normalne w przypadku człowieka?  :roll:
a moze,to nie zasluga mocnych zebow,tylko slabych kosci zwierzaka :lol:


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.