forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => ArtykuÅ‚y opublikowane => W±tek zaczêty przez: MORGANO 2008-02-14, 04:26:36



Tytu³: LEKARZ OPTYMALNY ODPOWIADA NA LISTY (43)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2008-02-14, 04:26:36
LEKARZ OPTYMALNY ODPOWIADA NA LISTY (43)

Drogi Panie Doktorze!

Jeśli ten temat nie został jeszcze poruszony, myślę że jest to ważny problem. Nie posiadam wykształcenia medycznego, ale z doświadczenia i wsłuchania się swój organizm zaobserwowałem. U osób, które przed "przejściem" miały dolegliwości żołądkowo-jelitowe, żywiąc się optymalnie i zjadając produkty zawierające błonnik, np. ziemniaki, mogą wystąpić bóle brzucha, bulgotanie, przelewanie, piszczenie w jelitach.
Poprzez "oblepienie" jelit błonnikiem następuje brak właściwego wchłaniania oraz trawienia znajdującego się tam pokarmu.
Należy wrócić do placków oraz chleba optymalnego i ograniczyć produkty zawierające dużo błonnika. Zauważyłem również, że skutkiem mieszkania w mieście oraz dostępu do nabiału (mleko, śmietana) pasteryzowanego, czyli nie zawierającego bakterii, które organizm ludzki musi posiadać w procesie gnicia pokarmu, mogą wystąpić podobne objawy oraz tzw. brzuszek, co w dalszej kolejności prowadzi do dysbiozy.
Polecam Trilac zawierający bakterie kwasu mlekowego oraz wyeliminowanie produktów mlecznych niekwaszących się.
Cena 1 litra mleka w skupie od rolnika to 50 gr.
Bardzo proszę o ewentualne potwierdzenie tej wiadomości, gdyż czytałem ostatnio o przypadkach odejścia od diety.

                                                                                          Pozdrawiam
                                                                                            Maciej W.

Szanowny Panie Macieju!

Poruszył Pan w swoim liście istotne problemy. Po pierwsze błonnik rzeczywiście nie jest korzystny dla przewodu pokarmowego, dlatego jego spożycie w żywieniu optymalnym jest bardzo ograniczone.
Dr Kwaśniewski od początku uznał go za substancję niepotrzebną, która dla człowieka nie jest konieczna, (dlatego nie umie go trawić).
Podkreślane od lat znaczenie błonnika w zapobieganiu zaparciom i występowaniu raka jelita grubego okazało się nieprawdą.
Najnowsze publikacje wskazują na szkodliwość błonnika - co jest logiczne, bo przecież substancja mechanicznie drażniąca ściany jelita i ściągająca wodę z ustroju do światła jelit, która nie jest trawiona nie może być uważana za zdrową. Jest, zatem oczywiste, że osoby spożywające duże ilości błonnika mają rozmaite dolegliwości brzuszne.
Zmniejszenie ilości błonnika w diecie, wraz z ograniczeniem spożycia węglowodanów i zwiększeniem spożycia tłuszczów powoduje szybki
powrót prawidłowej funkcji przewodu pokarmowego.
Druga poruszona sprawa dotycząca nabiału wymaga szerszego omówienia. Mleko, które obecnie znajduje się w sklepach, to nie jest prawdziwe mleko, tylko jego imitacja pozbawiona większości korzystnych substancji. Pomijam fakt, że mleko krowie nie jest dobrym pokarmem dla człowieka, m.in. ze względu na brak enzymu trawiącego zawarte w nim białko (zanika u ludzi po 3 roku życia).
Sprzedawane obecnie produkty spożywcze wyglÄ…dajÄ… i nazywajÄ… siÄ™ tak samo jak dawniej. Ich skÅ‚ad chemiczny jest jednak bardzo różny. Dotyczy to nie tylko nabiaÅ‚u, ale również wszystkich innych produktów, które powstajÄ… obecnie w sposób przemysÅ‚owy.. Niedobory enzymów i bakterii w pożywieniu utrudniajÄ… ich trawienie i przyswajanie, równoczeÅ›nie obecność szeregu substancji chemicznych konserwujÄ…cych i poprawiajÄ…cych smak jest przyczynÄ… powstawania alergii i dolegliwoÅ›ci ze strony przewodu pokarmowego, a także rozbicia naszego systemu immunologicznego.  Problem jest poważny i ogromnie niedoceniony w Å›rodkach masowego przekazu.
Dr Kwaśniewski poświęca sporo miejsca w swoich książkach i wykładach problemom odpowiedniej produkcji żywności i jej jakości.
W Polsce jest to problem coraz bardziej poważny.
Na świecie istnieją już organizacje walczące o naturalną, nieprzetwarzaną żywność i ułatwiające konsumentom dostęp do produktów - rolników, np. amerykańska Weston Price Fundation.
ZachÄ™cam do kupowania żywnoÅ›ci bezpoÅ›rednio u producentów (rolników) lub produkowania jej samodzielnie, np. korzystajÄ…c z cennych porad.                                                                             

                                                                                                            Z pozdrowieniami


                                                                                                Dr n. med. Mariusz GÅ‚owacki
                                                                                              konsultant i opiekun medyczny


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.