forum.dr-kwasniewski.pl

Działy Forum => Wolne tematy => Wątek zaczęty przez: Tomek 2008-03-10, 09:07:31



Tytuł: Samodzielny jogurt
Wiadomość wysłana przez: Tomek 2008-03-10, 09:07:31
Mam jedno pytanie.
Jogurt robie sobie sam zakwaszajac mleko 3,2 % niewielka iloscia kupnego
jogurtu.
Jesli w mleku jest B=3,3 T=3,2 W=4,8
to ile jest BTW w tym samym mleku po
przerobieniu przez bakterie?

Jesli ktos zna szczegoly to prosilbym o wyjasnienie co jest przetwarzane przez bakterie jogurtowe,
weglowodany zawarte w mleku czy moze bialko i co powstaje w wyniku takiej fermentacji?

--
Tomek


Tytuł: Odp: Samodzielny jogurt
Wiadomość wysłana przez: toan 2008-03-10, 10:09:58
http://www.biotechnologia.uni.opole.pl/biblioteka/docs/cwiczenie_7.pdf


Tytuł: Odp: Samodzielny jogurt
Wiadomość wysłana przez: Tomek 2008-03-16, 09:39:49
Przepraszam Cie najmocniej ale Twoja odpowiedz w zaden sposob nie porusza tematu o ktory pytalem.
Pytalem jak procesy zachodzace podczas fermentacji mleka wplywaja na zawartosc BTW.
Ja sam moge przypuszczac ze bakterie przerabiaja zawarte w mleku weglowogany a otrzymujemy w rezultacie zwiekszona ilosc bialka(bakteryjnego). Ale jak to jest naprawde czy ktos na tym forum ma wiedze na ten temat?

--
Tomek


forum.dr-kwasniewski.pl | Działające na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone.