forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: sylwiazÅ‚odzi 2008-07-31, 20:42:28



Tytu³: Moje "odloty kulinarne"-smażone rodzynki itd.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: sylwiazÅ‚odzi 2008-07-31, 20:42:28
Poza brzoskwinami smażonymi na gęsim smalcu i jajecznicą z żółtą papryką ostatnio spróbowałam na smalcu gęsim do brzoskwiń dodać rodzynki. Nie przypuszczałam,że wyjdą rodzynki tak smaczne. !!!

Rodzynki po wrzuceniu na smalec razem z brzoskwinami zaczęły pÄ™cznieć tak jak przy namoczeniu w wodzie ale lepiej bo robiÅ‚y siÄ™ z nich kulki które nasiÄ…knęły smalcem a do tego zmieniÅ‚ siÄ™ ich kolor na bardziej jasny czerwonawy. Po podpieczeniu brzoskwiÅ„ i rodzynek razem okazaÅ‚o siÄ™,że rodzynki nadal sÄ… bardzo sÅ‚odkie a na dodatek nie powstaÅ‚a z nich jakaÅ› sÅ‚odka masa, tylko super dość miÄ™kkie rodzynki które po rozgryzieniu ujawniÅ‚y caÅ‚y swój smak.  Do tego byÅ‚ kawaÅ‚ek upieczony obok brzoskwiÅ„ i rodzynek schabu. Ja robiÄ™ w zioÅ‚ach bez panierki i jajka.

Smacznego życzę. Jak znów coś wymyślę podam poniżej.


Tytu³: Odp: Moje "odloty kulinarne"-smażone rodzynki itd.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2008-08-01, 07:27:41
Rodzynki dla osób chorych są niejadalne i bardzo ryzykowne zdrowotnie nawet w dobrostanie!. 65% masy suszu gronowego - to cukier owocowy, wyjątkowo miażdżycorodny szczególnie z dodatkiem tłuszczu gęsiego. Z takim tłuszczem (wysoka wartość biologiczna) 90-95% fruktozy zawsze zamienia się na tłuszcz* lub (i) cholesterol nawet na Diecie Optymalnej!. W Żywieniu Optymalnym owszem można zjeść 3-4 rodzynki, ale raczej przypadkowo jako dodatek do wypieku, a suszów owocowych trzeba unikać.

* - wybitnym dietetykom i nie tylko się wydaje, że tłuszcz gęsi w całości zamieniony na ATP, to ten "szkodliwy" powstały z fruktozy i odłożony w słoninę, bo nieznajomość biochemii jest powszechna nie tylko u osób radzących "naukowo" co i jak jeść.  :(


Tytu³: Re: Moje "odloty kulinarne"-smażone rodzynki itd.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: evosonic 2008-08-02, 20:44:50
widze jablko , takie ladne ... ugryze i wypluje
bo po prostu to jest niejadalne .... tak bylo w ksiazce Doktora

i tak jest . myslalam ze pisze bzdury , klamie  ......
 
 


Tytu³: Odp: Moje "odloty kulinarne"-smażone rodzynki itd.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Rudka 2008-08-02, 23:28:22
Jak to dobrze ,ze coś mądrego można tu doczytać.
  Tyle tu czytam  -raz ,że powinno sie jeÅ›c wÄ™gle z tÅ‚uszczami -bo cukier wolniej sie wchÅ‚ania
    drugi raz -nie .  :x-
ranyy...a ja tak lubie sobie susz podjadać -rodzynki też :(
mam urodzaj jabłek -to chyba wszystko przeznacze na jabola -a potem winiaczek
chociaz tyle z nich będzie pozyżytku .
  Też czÄ™sto ugryze wysysam sok i wypluwam :P-bo zaraz zgaga mÄ™czy.
  A propo -ja jabÅ‚kami też  doprawiam sÅ‚odkÄ… kapuste  , zamiast pomidorami .


Tytu³: Odp: Moje "odloty kulinarne"-smażone rodzynki itd.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2008-08-03, 10:14:20
Cytuj z: Rudka 2008-08-02, 23:28:22
Jak to dobrze ,ze coś mądrego można tu doczytać.
  Tyle tu czytam  -raz ,że powinno sie jeÅ›c wÄ™gle z tÅ‚uszczami -bo cukier wolniej sie wchÅ‚ania
    drugi raz -nie .  :x-


tyle razy podawany był tu link http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=80 :(
czytamy m.in.: "Najlepsze są węglowodany zawarte w skrobi: są wolno trawione i wolno oddawane do krwi, zwłaszcza w obecności..." (resztę proszę sobie doczytać)
może warto jednak tam od czasu do czasu zajrzeć? ;)


Tytu³: Odp: Moje "odloty kulinarne"-smażone rodzynki itd.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2008-08-03, 19:21:15
Cytuj z: Rudka 2008-08-02, 23:28:22
powinno sie jeśc węgle z tłuszczami, drugi raz -nie... 


można dowieść np: że to zależy (choć nie tylko!) od poziomu aktywności dehydrogenazy mleczanowej (LDH) w surowicy krwi, której norma waha się od 20 do 80 nmol/l/s, co pośrednio świadczy o aktywności cytozolowej przemiany glukozy m.i. w szlaku pentozowym. Aktywniejsze LDH - zamienia pirogronian w mleczan (niedotlenienie - zawsze groźne dla zdrowia) lub pośrednio przy zmniejszonej aktywności przez dehydrogenazę pirogronianową (PDH), nieodwracalnie u zwierząt wyższych w acetylo-CoA, co również jest szkodliwe, bo nadmiar wolnego a-CoA pochodzenia węglowodanowego lub białkowego (przy przebiałczeniu) u wszystko i mięsożernych zamienia się przeważnie w cholesterol lub (i) triglicerydy..., a u trawożernych tylko? przy niedoborze białka paszowego.
Ponieważ nikt zdrowy przed spożyciem węglowodanów nie bada sobie parametrów krwi, dużo bezpieczniej jest zjadać węglowodany z tłuszczem, bo nie ma w takim przypadku rzutu insulinowego* wtłaczającego glukozę do cytozolu, a gwałtowny wzrost glukozy w cytozolu powoduje zwiększoną aktywację LDH lub PDH i kółko się zamyka. Ot tak jak w życiu - nie ma skutku bez przyczyny  :D

* przypominam IG (indeksy glikemiczne) - to chała! - http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=2061.0


Tytu³: Odp: Moje "odloty kulinarne"-smażone rodzynki itd.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: sylwiazÅ‚odzi 2008-08-03, 21:35:20
Skoro tak to traktuję te rodzynki jako mój "odlot" i będę je jeść raz na "ruski rok".



Tytu³: Odp: Moje "odloty kulinarne"-smażone rodzynki itd.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2008-08-04, 07:09:21
Napisałbym dużo więcej na ten temat, ale zagadnienie jest zbyt szerokie, a uważny czytelnik tego Forum sam może sobie połączyć ten temat z np: http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=454.40 - "Fizjologicznie i biochemicznie: ubój dla zwierzęcia to spory stres, a w stresie pobudza się układ sympatyczny powodując wyrzut adrenaliny i noradrenaliny, które zaś powodują przedzawałowy stresowy rozpad białek mięśniowych..." bo tylko pozornie tematy nie mają nic wspólnego!. Faktycznie mają, bo chwilowe przedłużające się niedotlenienie dowolnej tkanki prowadzi zawsze do martwicy, a w hodowli tkankowej chroniczne poniżej 65-70%  zapotrzebowania, zawsze do powstania neoplazmy...


Tytu³: Odp: Moje "odloty kulinarne"-smażone rodzynki itd.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2014-03-23, 21:04:40
Cytuj z: toan 2008-08-03, 19:21:15
Cytuj z: Rudka 2008-08-02, 23:28:22
powinno sie jeśc węgle z tłuszczami, drugi raz -nie... 


można dowieść np: że to zależy (choć nie tylko!) od poziomu aktywności dehydrogenazy mleczanowej (LDH) w surowicy krwi, której norma waha się od 20 do 80 nmol/l/s, co pośrednio świadczy o aktywności cytozolowej przemiany glukozy m.i. w szlaku pentozowym. Aktywniejsze LDH - zamienia pirogronian w mleczan (niedotlenienie - zawsze groźne dla zdrowia) lub pośrednio przy zmniejszonej aktywności przez dehydrogenazę pirogronianową (PDH), nieodwracalnie u zwierząt wyższych w acetylo-CoA, co również jest szkodliwe, bo nadmiar wolnego a-CoA pochodzenia węglowodanowego lub białkowego (przy przebiałczeniu) u wszystko i mięsożernych zamienia się przeważnie w cholesterol lub (i) triglicerydy..., a u trawożernych tylko? przy niedoborze białka paszowego.
Ponieważ nikt zdrowy przed spożyciem węglowodanów nie bada sobie parametrów krwi, dużo bezpieczniej jest zjadać węglowodany z tłuszczem, bo nie ma w takim przypadku rzutu insulinowego* wtłaczającego glukozę do cytozolu, a gwałtowny wzrost glukozy w cytozolu powoduje zwiększoną aktywację LDH lub PDH i kółko się zamyka. Ot tak jak w życiu - nie ma skutku bez przyczyny  :D

* przypominam IG (indeksy glikemiczne) - to chała! - http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=2061.0


Zaś mnie "oskubią z piórek". ;) Od dwóch dni popiskuję sobie i ... nic, ani pary z GIęby. :lol: :lol:

http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=4715.msg282840#msg282840


A! I Gościu się nam trafił. ;) :D
Cytuj z: Blackend 2008-08-03, 10:14:20
Cytuj z: Rudka 2008-08-02, 23:28:22
Jak to dobrze ,ze coś mądrego można tu doczytać.
  Tyle tu czytam  -raz ,że powinno sie jeśc węgle z tłuszczami -bo cukier wolniej sie wchłania
    drugi raz -nie .  :x-


tyle razy podawany był tu link http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=80 :(
czytamy m.in.: "Najlepsze są węglowodany zawarte w skrobi: są wolno trawione i wolno oddawane do krwi, zwłaszcza w obecności..." (resztę proszę sobie doczytać)
może warto jednak tam od czasu do czasu zajrzeć? ;)




Tytu³: Odp: Moje "odloty kulinarne"-smażone rodzynki itd.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2014-03-25, 06:48:23
I co!!! 8) Nadal pan Cichosza rządzi Wami w grząskim temacie, bo "Radzia nie należy czytać- to Troll"? A kto Wam zalecił żeby mnie akurat czytać! :shock:
"Pana Boga" wzywacie nadaremno? Sam Go Wam nie przywlokę tym bardziej, że ... mnie On po co? ;) :lol: ;)

http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=4715.msg283512#msg283512


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.