forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Dieta Optymalna => W±tek zaczêty przez: krynia 2008-08-21, 09:49:34



Tytu³: Do p. dr Ewy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: krynia 2008-08-21, 09:49:34
Jestem na diecie JK 10 la. Jest ok, ale od kilku lat mam język "oparzony" i szczypiący. Kilka lat temu w miesięczniku "Optymalni" spotkałam się z opisem podobnej przypadłości, ale nie propowano wówczas żadnego leczenia. Proszę o pomoc.


Tytu³: Odp: Do p. dr Ewy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: krynia 2008-08-21, 09:53:10
na diecie JK 10 lat*


Tytu³: Odp: Do p. dr Ewy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2008-08-21, 10:14:18
Cytuj z: krynia 2008-08-21, 09:49:34
Jestem na diecie JK 10 la. Jest ok, ale od kilku lat mam język "oparzony" i szczypiący. Kilka lat temu w miesięczniku "Optymalni" spotkałam się z opisem podobnej przypadłości, ale nie propowano wówczas żadnego leczenia. Proszę o pomoc.
podaj prosze, swoje ulubione  produkty ,ile i co jadasz,moze jadlospis z kilku ostatnich dni??? :)


Tytu³: Odp: Do p. dr Ewy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Krystyna 2008-08-21, 16:39:44
Pani dr. Ewo mam ten sam problem. Ktoś mi podpowiedział, że to może być brak witamin z grupy B.
Zjadłam 2 opakowania witaminy B-complex, ale to nie przyniosło żadnego skutku. Proszę o sugestię co może być przyczyną?
                                    Pozdrawiam i dziÄ™kujÄ™ za odpowiedż
                                                                                Krystyna


Tytu³: Odp: Do p. dr Ewy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: lekarka 2008-08-21, 23:07:21
Napisz jadłospis z 3 ostatnich dni.
Rzeczywiście coś z "cukrogennymi" jest nie tędy, bo też umieszczam to w grupie "braki witaminy B" i nie leczę tego witaminą B.
Albo pijesz słodką śmietanę codziennie, albo dodajesz mąki do produktów i jadasz ją codziennie/co drugi dzień. Wygląda mi na to pierwsze.
Nadwaga?


Tytu³: Odp: Do p. dr Ewy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Krystyna 2008-08-22, 11:18:36
Muszę przyznać rację p. doktor Ewie, rzeczywiście od jakiegoś czasu jadam więcej nabiału.
Kupuję na targowisku bardzo dobry twaróg, masło oraz śmietanę. która ma chyba zawartość tłuszczu około 50%. Śmietanę z jagodami, truskawkami i innymi owocami jadam prawie codziennie.
MÄ…kÄ™ jadam sporadycznie. Mam ustalone przez lekarza BTW 60-150-50 i staram siÄ™ utrzymywać w tych granicach.Od maÅ‚ego dziecka byÅ‚am otyÅ‚a i nie udaÅ‚o mi siÄ™ schudnąć na żadnej diecie {a wypróbowaÅ‚am ich wiele}Dopiero na DO schudÅ‚am w ciÄ…gu pierwszego roku 30 kg, ale pozostaÅ‚o jeszcze okoÅ‚o 15 kg nadwagi z którÄ… już siÄ™ pogodziÅ‚am.Mój przykÅ‚adowy jadÅ‚ospis; Åšniadanie jajecznica na sÅ‚onince jedna kromka chlebka z ziaren b/mÄ…ki z masÅ‚em plasterek salcesonu, pomidorek.dla odmiany galaretka miÄ™sna lub twarożek ze Å›mietanÄ…. Obiad 100-150 g miÄ™sa, podrobów lub ryby z warzywami czasem 100g ziemniaka. Czasami gotujÄ™ na wywarze zupÄ™ jarzynowÄ… z wkÅ‚adkÄ… miÄ™snÄ… zabielanÄ…  Å›mietanÄ…. Aby uzupeÅ‚nić wÄ™glowodany teraz latem czÄ™sto owoce jagodowe ze Å›mietanÄ…, czasami kawaÅ‚ek gorzkiej czekolady. Na Å»O jestem od 8 lat, jestem emerytkÄ… prowadzÄ™ spokojny tryb życia. Codziennie staram siÄ™ spacerować okoÅ‚o 1 godz.MyÅ›lÄ™, że już wystarczy tych wynurzeÅ„.
                                        DziÄ™kujÄ™ za odpowiedż, pozdrawiam Krystyna


Tytu³: Odp: Do p. dr Ewy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: lekarka 2008-08-30, 17:39:04
Cytuj z: Krystyna 2007-12-18, 11:23:16
Przed kilkoma miesiącami robiłam lipidogram oto wyniki:
Cholesterol caÅ‚k.  290
LDL                    133
HDL                  140
Trig.                    64
Wiem że ogólny jest podwyższony. Czy takie wyniki mogą być?
Mam 61 lat, Na ZO od maja 2000r.


Proponuję zastosować rotację rotację produktów mlecznych- jadać je co 7-10 dni. Najpierw zacznie się obniżać waga, potem zacznie się normalizować LDL i HDL.
Zawsze siÄ™ tak dzieje u optymalnych.
W schudnięciu pomaga zachowanie T ok. 1,5g/kg/dobę.


Tytu³: Odp: Do p. dr Ewy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: carver 2008-08-31, 06:10:51
Przed kilkoma miesiącami robiłam lipidogram oto wyniki:
Cholesterol całk.   290
LDL                    133
HDL                   140
Trig.                    64
Wiem że ogólny jest podwyższony. Czy takie wyniki mogą być?
Mam 61 lat, Na ZO od maja 2000r.
Cytuj:


Proponuję zastosować rotację rotację produktów mlecznych- jadać je co 7-10 dni. Najpierw zacznie się obniżać waga, potem zacznie się normalizować LDL i HDL.
Zawsze siÄ™ tak dzieje u optymalnych.
W schudnięciu pomaga zachowanie T ok. 1,5g/kg/dobę.
Cytuj:

Droga Pani Doktor, po raz pierwszy po stosowaniu rotacji produktow mlecznych nie bylo nieprzyjemnych zdazen w toalecie i z zadowoleniem musze Pania poinformowac, ze moja sytuacja zdrowotna sukcesywnie sie poprawia za co Pani serdecznie dziekuje :D
Serdecznie Pania Pozdrawiam
Tomasz Michalik
Chicago


Tytu³: Odp: Do p. dr Ewy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: carver 2008-08-31, 06:12:06
Przed kilkoma miesiącami robiłam lipidogram oto wyniki:
Cholesterol całk.   290
LDL                    133
HDL                   140
Trig.                    64
Wiem że ogólny jest podwyższony. Czy takie wyniki mogą być?
Mam 61 lat, Na ZO od maja 2000r.
Cytuj:


Proponuję zastosować rotację rotację produktów mlecznych- jadać je co 7-10 dni. Najpierw zacznie się obniżać waga, potem zacznie się normalizować LDL i HDL.
Zawsze siÄ™ tak dzieje u optymalnych.
W schudnięciu pomaga zachowanie T ok. 1,5g/kg/dobę.
Cytuj:


Droga Pani Doktor, po raz pierwszy po stosowaniu rotacji produktow mlecznych nie bylo nieprzyjemnych zdazen w toalecie i z zadowoleniem musze Pania poinformowac, ze moja sytuacja zdrowotna sukcesywnie sie poprawia za co Pani serdecznie dziekuje :D
Serdecznie Pania Pozdrawiam
Tomasz Michalik
Chicago


Tytu³: Odp: Do p. dr Ewy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2008-08-31, 06:43:02
Co dalej z tym czerwonym "poparzonym" jezykiem. Jest taki przypadek tutaj równiez/8 lat D.O./. Eliminacja mlecznych nic nie dała, zwiekszenie ilości białka tylko pogorszyło sprawe. Jak był czerwony pasek na srodku języka tak jest. Sugeruje tym razem , przez tydzien, zmniejszenie białka do 30 gram-zobaczymy. Gdzies na necie przeczytałem ,ze to niedokrwistość...czyzby??????
Narazie krwista kaszanka i wątróbka poszła w ruch.


Tytu³: Odp: Do p. dr Ewy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Krystyna 2008-08-31, 08:00:00
P. Ewo dziękuję za odpowiedż. Postaram się zastosować. O rezultatach postaram się napisać.
                                   
                                                          Pozdrawiam Krystyna


Tytu³: Odp: Do p. dr Ewy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: lekarka 2008-08-31, 09:07:08
Cytuj z: kristan 2008-08-31, 06:43:02
Co dalej z tym czerwonym "poparzonym" jezykiem.


Dla mnie tej osobie trzeba zweryfikować schemat zbóż (może bardzo lubi piwo, może codziennie co drugi dzień dodaje coś z mąki, jak nie - to osoba wyglada na mięsojada).
Można zatem zastosować 1 -3 dni zestaw jaja/ziemniaki/słonina w wersji optymalnej (warto obniżać LDL dawką odchudzającą T) i obserwować.
Poszłabym torem nadmiar białka ... ale tego mięsnego.
Jak coś nie tak - napisz jej jadłospis z 3 dni.


Tytu³: Odp: Do p. dr Ewy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: lekarka 2008-08-31, 09:10:49
Kaszanka jest jęczmienna. Może być źródłem W na DO, wg mnie 1x na 7-14 dni. Jak człowiek stary i schorowany to 1 x na 14 dni, jak w lepszym stanie i młodszy 1 x 7 dni. Zboża zawsze uszkadzają. Im częściej się je - tym bardziej podstępnie rozwija się choroba. Tłuszcze tylko w pewnym stopniu niwelują ich szkodliwe działanie.


Tytu³: Odp: Do p. dr Ewy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2008-08-31, 11:05:50
Dzięki P.Ewo- ustaliłem z klientką od jutra eksperymentalne 3 dni zółtkowo ziemniaczane/placki/. Powiadomię o sukcesie.


Tytu³: Odp: Do p. dr Ewy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: barja 2008-09-01, 18:01:06
Kaszanka może być gryczana.


Tytu³: Odp: Do p. dr Ewy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: lekarka 2008-09-01, 21:11:56
Sprawdzałam bezglutenowe "wynalazki" (ryż, kukurydza, proso, gryka) - łatwo tym przedawkować W.


Tytu³: Odp: Do p. dr Ewy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-09-01, 21:17:40
Dla mnie kasza gryczana jest o niebo smaczniejsza niż ziemniaki- odkÄ…d pamietam z talerza wyjadaÅ‚am miÄ™so,jakÄ…Å› surówkÄ™,a ziemniary wywalaÅ‚am kurom  :lol:  :D     
Teraz mam taki okres,że nie jadam ani ziemniaków,ani kaszy gryczanej i przestałam lubieć kalafior,gdy zauważyłam na nim jakieś robactwo,podczas mycia .
Zostały mi ogórki i fasolka,którą wcześniej zamroziłam .


Tytu³: Odp: Do p. dr Ewy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2008-09-02, 09:01:39
aaaaaaby pozbyc sie robactwa z kalafiora , brokuła , nalezy różyczki tychże wykąpać w wodzie z octem. Wypłynie wszystko co żywe , o ile jest , oczywiscie.


Tytu³: Odp: Do p. dr Ewy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: minimax 2008-09-02, 09:26:56
ale przecie robactwo podnosi zdecydowanie wartosc odzywcza tych smieci!


Tytu³: Odp: Do p. dr Ewy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-09-02, 09:35:56
Nie popadaj w jakiś obłęd minimax i nie nazywaj kalafiora smieciem,bo to staje się groteskowo śmieszne.
Coniektórzy mają tutaj bardzo ograniczoną wyobraźnie i jak ktoś napisze,że jada kalafiora,zje jogurt grecki,to nie ma innej opcji jak ta,że te produkty są podstawą wyżywienia tego,który o tym pisze. W umysłach takich ludzi niestety nie ma "obszaru" odpowiadającego za szersze postrzeganie,bo czy tak trudno jest pojąć ,że ten nieszczęsny kalafior jest dodatkiem do mięska np. wieprzowego i wtedy takie robactwo ,które się na nim znajduje jest zupełnie zbędne?
No chyba,że faktycznie tacy ludzie nie jadajÄ… miÄ™sa z dodatkiem kalafioru,tylko sam kalafior ,to wtedy jak najbardziej takie robactwo jest dla nich wrÄ™cz zbawienne  :)


Tytu³: Odp: Do p. dr Ewy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: minimax 2008-09-02, 09:43:32
http://www.nutritiondata.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2391/2 -smiec jak nie wiem co. Jedynie robaki podnoszÄ… wartosc odzywcza!


Tytu³: Odp: Do p. dr Ewy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adamgraza 2008-09-02, 10:33:30
zgadzam siÄ™ z wypowiedziÄ…  Edyty, pozdrawiam i ZyczÄ™ smacznego kalafiora


Tytu³: Odp: Do p. dr Ewy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-09-02, 10:50:08
Cytuj z: minimax 2008-09-02, 09:43:32
http://www.nutritiondata.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2391/2 -smiec jak nie wiem co.


To zależy jak i kto go spożywa.Jak spozywa go czÅ‚owiek,który umie jeść,to z kalafiora bÄ™dzie smaczny dodatek do daÅ„ miÄ™snych.Pychota  :)
A jeÅ›li bÄ™dzie go spożywaÅ‚ "Å›mieć" ,to kalafior niestety stanie siÄ™ Å›mieciem  :(


Tytu³: Odp: Do p. dr Ewy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-09-02, 11:26:43
Cytuj z: adamgraza 2008-09-02, 10:33:30
zgadzam się z wypowiedzią  Edyty, pozdrawiam i Zyczę smacznego kalafiora


Również pozdrawiam  :) .


Tytu³: Odp: Do p. dr Ewy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2008-09-02, 11:34:00
Przepis na śmiecia/rak go też nie lubi/:

Obgotować różyczki niedużego smiecia, następnie opanierować w żółtkach i zmielonych orzechach- smażyć na złoty kolor/wypije min 10-12 żóltek/, ...poezja...jak mawia Makłowicz.


Tytu³: Odp: Do p. dr Ewy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-09-02, 11:45:09
Przypuszczam ,że minimax ma jakieś lęki przed kalafiorem.Dla mnie może go nie jeść,dla mnie może chodzić po smietnikach lub na żebry(to jego wybór).
Nie wiem,czy orientujecie się ,czy sa może jakieś terapie,coby one pomogły w przypadku "vegetablelęków"?


Tytu³: Odp: Do p. dr Ewy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adamgraza 2008-09-02, 13:21:10
MyÅ›lÄ™ że terapia    ale    naprawdÄ™  prawdziwa  tkwi tylko    w  DO.


Tytu³: Odp: Do p. dr Ewy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-09-02, 13:26:11
Chodzi o to,aby "manimax" przestał bać się warzyw,a w szczególności kalafiora .
Tak sobie myÅ›lÄ™,że ludzie sÄ… róźnie "zakrÄ™ceni"-jedni jedliby same warzywa,a drudzy wprost przeciwnie  :) .


Tytu³: Odp: Do p. dr Ewy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-09-03, 09:27:49
Czyżby minimaxa zeżarł kalafior? :P
Kalafior ma wielkie oczy  8) tak samo jak strach  :)


Tytu³: Odp: Do p. dr Ewy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2008-09-03, 15:17:19
100 gr rozgotowanego kalafiora i rozbeltanego z 5 -ma zotlkami, usmazonego na 50 gr slonony i usmazonego w formie placka/omleta, a na kiniec posmarowanego 100 gr tzatziki.....to dopiero pychota !!!!!


Tytu³: Odp: Do p. dr Ewy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adam319 2008-09-04, 00:14:56
Zjadłem dziś kalafiora duszonego nad żeberkiem wieprzowym, po uduszeniu dodałem kostkę masła i pogniotłem lekko by kalafior lepiej wchłonął masło i wywar z żeberka, do smaku papryka ostra w proszku.

Idealnie byłoby mieć kalafior z własnego ogródka.

Trzeba sobie zdawać sprawę, że jarzyny to głównie brudna woda. Brudna bo zawiera nawozy, pestycydy i pewnie jakiś oprysk finalny by długo ładnie się prezentowały na półce w sklepie.

Można jako źródło węglowodanów zamiast jarzyn po prostu słodzić kawę lub popijać piwko, ale tylko jeśli nie mamy problemu z małą objętością pokarmu i skokami poziomu cukru we krwi.

Owoce to dopiero są zarobaczone, wystarczy potrzymać je kilka dni w ciepłym miejscu pod przykryciem i zobaczyć co wyleci. Podobno to właśnie jaja owadów zawarte w owocach utrzymują wegetarian nietabletkowych przy życiu, jako jedyne dla nich źródło witaminy B12.

Jest jeszcze opcja węglowodanów z mleka, ale to oznacza także zawarte w nim kiepskie białko, może serwatka byłaby rozwiązaniem.
8)


Tytu³: Odp: Do p. dr Ewy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-09-04, 10:34:50
Nie kombinujta ludzie,a będzie dobrze,bo wiecie przecie nie od dziś,że "co się polepszy,to sie popieprzy" .


Tytu³: Odp: Do p. dr Ewy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kangur 2008-09-04, 11:48:00
Cytuj z: adam319 2008-09-04, 00:14:56
Jest jeszcze opcja węglowodanów z mleka, ale to oznacza także zawarte w nim kiepskie białko, może serwatka byłaby rozwiązaniem.
8)

Mam przed soba serwatke w proszku z Nowej Zelandii.

Sklad na 100g:
Energy 1666kJ
Protein 84.5g
Fat total 5.5g
-saturated 5g
Carbohydrates  5g
-sugars(laktose) 5g
Sodium 300mg
Calcium 380mg

Kupilem w sklepie dla sportowcow. Zastanawiam sie jak to uzyc w nastepnym dniu mlecno-rotacyjnym.


Tytu³: Odp: Do p. dr Ewy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2008-09-04, 11:52:50
to nie macie serwatki w stanie naturalnym??
serwatke mozna chyba tylko wypic albo dodac do nalesnikow,albo do sernika,albo namoczyc w niej mieso,by skruszalo albo nalac do kapieli :P


Tytu³: Odp: Do p. dr Ewy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kangur 2008-09-04, 12:09:18
Cytuj z: kodar 2008-09-04, 11:52:50
to nie macie serwatki w stanie naturalnym??
serwatke mozna chyba tylko wypic albo dodac do nalesnikow,albo do sernika,albo namoczyc w niej mieso,by skruszalo albo nalac do kapieli :P

Syriusz moze miec z wlasnych krowek, a ja bardzo tesknilem za swieza serwartka i znalazlem tylko te wproszku. Nie ma smaku prawdziwej swiezej serwatki. A taka mam ochote na maslanke , albo serwatke.
Maslanke probowalem kiedys pic. Ale to pomyje a nie maslanka. Serwatki w zadnym sklepie nie znalazlem. Pamietam w PRL-u jakas mleczarnia wylala serwatke do strumyka, trujac wszyskie ryby i nie tylko. Podobno zostala ukarana. Ale to bylo przelozenie pieniedzy z prawej kieszeni do lewej.


Tytu³: Odp: Do p. dr Ewy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-09-04, 12:15:43
Cytuj z: kangur 2008-09-04, 12:09:18
A taka mam ochote na maslanke , albo serwatke.



Kurcze.Szkoda mi sie Ciebie zrobiÅ‚o  :) Nie ma u Was nigdzie maÅ›lanki w sklepach??? U nas stojÄ… na sklepowych półkach.
Chociaż jakiÅ› naturalny jogurt dla zaspokojenia chÄ™ci ,tak jednorazowo  :)


Tytu³: Odp: Do p. dr Ewy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-09-04, 12:17:38
Acha,maslanka to pomyje ,to może ten naturalny jogurt?


Tytu³: Odp: Do p. dr Ewy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kangur 2008-09-04, 13:13:40
Cytuj z: Edyta 2008-09-04, 12:17:38
Acha,maslanka to pomyje ,to może ten naturalny jogurt?

Yogurt tez mam w proszku. Wole ten z proszku, bo jest swiezy i smaczniejszy. Z tych ze sklepu to najlepszy jest "Greek Style Yougurt". Zeby te w proszku "odlaktozili" to byloby O.K.
Nie slodzone zawieraja 3,2% laktozy i 2% galaktozy. Niektore slodzone i z "naturalnymi smakami" maja wegli az 15%. Taki proszek zalewa sie woda w puszce i wstawia sie do specjanego termosu z zagotowana woda na 6 godzin. Produkt nowozelandzki.


Tytu³: Odp: Do p. dr Ewy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2008-09-04, 13:35:29
Cytuj z: kangur 2008-09-04, 13:13:40
Cytuj z: Edyta 2008-09-04, 12:17:38
Acha,maslanka to pomyje ,to może ten naturalny jogurt?

Yogurt tez mam w proszku. Wole ten z proszku, bo jest swiezy i smaczniejszy. Z tych ze sklepu to najlepszy jest "Greek Style Yougurt". Zeby te w proszku "odlaktozili" to byloby O.K.
Nie slodzone zawieraja 3,2% laktozy i 2% galaktozy. Niektore slodzone i z "naturalnymi smakami" maja wegli az 15%. Taki proszek zalewa sie woda w puszce i wstawia sie do specjanego termosu z zagotowana woda na 6 godzin. Produkt nowozelandzki.
a jak mozna prosze ja ciebie tworzyc wyroby mleczne bez laktozy???to wyjdzie zawsze tylko twor chemiczny :(


Tytu³: Odp: Do p. dr Ewy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Syriusz 2008-09-04, 14:38:36
kangur, nie doje zadnej krowy ale jedna powinna ocielic sie w najblizszych tygodniach, wtedy pogadamy. Obecnie z mlecznych jadam tylko maslo z ALDI. Reszta nie smakuje mi. Jak bede doil to bede mial wszystko swoje. Maslo i maslanka byly perfekt a ser tez dobry bo smietany wtedy nie zbieralem. Natomiast serwatke w calosci wylewalem kurom.
Kalafiory wyrosly mi ogromne i tylko na kurzym nawozie, rozcienczonym woda. Musilem pomrozic troche bo za duzo ich wyroslo.
pozdrawiam


Tytu³: Odp: Do p. dr Ewy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adam319 2008-09-04, 15:58:39
http://pl.wikipedia.org/wiki/Serwatka
Cytuj:
Serwatka - ciecz prawie klarowna, będąca pozostałością po całkowitym ścięciu mleka krowiego. Zawiera do 5% laktozy, do 1% białka i do 0,5% tłuszczu


JeÅ›li twoja serwatka zawiera wiÄ™cej biaÅ‚ka niż laktozy to nie jest to serwatka tylko biaÅ‚ko serwatkowe w proszku – odżywka dla kulturystów.

To może już lepiej kupić laktozę w proszku?
8)


Tytu³: Odp: Do p. dr Ewy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-09-04, 16:45:44
Moze kangur chce zostać kulturystą?Kto wie....


Tytu³: Odp: Do p. dr Ewy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2008-09-04, 21:13:30
Cytuj z: adam319 2008-09-04, 00:14:56
... Owoce to dopiero są zarobaczone, wystarczy potrzymać je kilka dni w ciepłym miejscu pod przykryciem i zobaczyć co wyleci. Podobno to właśnie jaja owadów zawarte w owocach utrzymują wegetarian nietabletkowych przy życiu, jako jedyne dla nich źródło witaminy B12...




Teza może ryzykowna? Np z cukru nic nie wyleci, ale znajdą się poza owocami i inne zagrożone żyjątkami produkty...


Tytu³: Odp: Do p. dr Ewy
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2008-09-04, 21:19:14
Cytuj z: kangur 2008-09-04, 12:09:18
Cytuj z: kodar 2008-09-04, 11:52:50
to nie macie serwatki w stanie naturalnym??
serwatke mozna chyba tylko wypic albo dodac do nalesnikow,albo do sernika,albo namoczyc w niej mieso,by skruszalo albo nalac do kapieli :P

Syriusz moze miec z wlasnych krowek, a ja bardzo tesknilem za swieza serwartka i znalazlem tylko te wproszku. Nie ma smaku prawdziwej swiezej serwatki. A taka mam ochote na maslanke , albo serwatke.
Maslanke probowalem kiedys pic. Ale to pomyje a nie maslanka. Serwatki w zadnym sklepie nie znalazlem. Pamietam w PRL-u jakas mleczarnia wylala serwatke do strumyka, trujac wszyskie ryby i nie tylko. Podobno zostala ukarana. Ale to bylo przelozenie pieniedzy z prawej kieszeni do lewej.



O maślankę łatwo. Jeśli jest do kupienia śmietana to po zrobieniu z niej masła pozostanie maślanka. Ze śmietany można też zrobić w domu z użyciem odrobiny kwasku cytrynowego mascarpone.


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.