forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Dieta Optymalna => W±tek zaczêty przez: kangur 2008-10-09, 10:48:55



Tytu³: Produkty zakwaszajace/alkalizujace
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kangur 2008-10-09, 10:48:55
Przeszukalem forum i nie znalazlem takiego watku. Przyda sie nie tylko dla Afmfo.


Produkty zakwaszajace
               
Alkohol
Brukselka
Cukier
Drob
Fasola
Groch
Herbata
Jajka
Kakao
Kapusta kiszona
Kawa
Ketchup
Krochmal z kukurydzy
Makaran
Malze
Mieso
Mleko
Musztarda
Napoje slodzone
Oliwki
Pieprz
Platki owsiane
Podroby
Produkty maczne
Ryby
Soczewica
Szparagi

Produkty lekko zakwaszajace
 
Kasze (w wiekszisci)
Kokos (suszony)
Lody
Maslo
Nasiona i orzechy (wiekszosc)
Owoce (puszkowane)
Owoce suszone na siarce
Sery

Produkty alkalizujace:

Arbuzy
Avocado
Brzoskwinie
Cytryny
Daktyle
Figi
Grejfruty
Kukurydza
Melasa
Miod
Owoce
Pomarancze
Proso
Rodzynki
Syrop klonowy
Warzywa
Winogrona

      Produkty lekko alkalizujace:
Daktyle
Fasola (Phaseolus limensis)
Kasza gryczana
Kasztany
Kokosy (swieze)
Kwasne rodukty mleczne
Orzechy brazylijskie

Sliwki,zurawiny zakwaszaja i pozostaja kwasne w organizmie. Surowe owoce kwasnieja w obecnosci cukru. Wszystkie pokarmy przy dodaniu cukru zakwaszaja.
Lekarstwa, aspiryna, tyton i ocet zakwaszaja.



Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adam319 2008-10-09, 11:13:13
Cytuj z: kangur 2008-10-09, 10:48:55
ocet zakwasza.


Ja bym jeszcze napisał, że soda odkwasza (wodorowęglan sodu, soda oczyszczona, bikarbonat, NaHCO3, baking soda, sodium bicarbonate) i już każdy wie jak sobie pecha wyregulować.
:-)


Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace
Wiadomo¶æ wys³ana przez: afmfo 2008-10-10, 09:35:09
Dzięki, dzięki, dzięki.
Naprawdę mało mam czasu i takie gotowce jak i życzliwość bardzo mnie cieszą.


Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace
Wiadomo¶æ wys³ana przez: zenon 2008-10-10, 13:49:31
Mam pytanie:
1/ co rozumiemy przez zakwaszanie / alkalizowanie? Tzn co ma byc zakwaszane / alkalizowane? wg tej teorii
2/ kto jest autorem teorii kwasowo-zasadowej?
3/ sa jakies wiarygodne badania na ten temat?


Ja sie kiedys dalem wkrecic w te teorie.
Ciekawa rzecz: ja wrecz czulem jak mnie zakwasza po miesie, a potem po wypiciu jakiegos soku (np pomidor), czy zjedzeniu rzepy, marchwii itp czulem jak mnie alkalizuje i ze lepiej sie czuje.

W pewnym momencie dalem sie przekonac, te ta teoria to bubel i jakas kreacja wegetarianska. Dalem sobie z tym spokoj.
Bywaly dni, ze w ogole nie jadlem roslin (zrodlem wegli byl miod i podroby).. Bardzo rzadko zdarza mi sie tak jadac, ale nie zauwazylem nawet w te "ekstremalnie zakwaszajace" dni jakichkolwiek negatywnych objawow.
Nasuwa sie tez pytanie: dlaczego eskimosi, masajowie, samburu i inne prymitywne plemiona sa zdrowe? Skoro powinny byc skrajnie zakwaszone i chore?

Ja nie twierdze, ze cala teoria jest do bani. Byc moze pewne tezy warto wcielic w zycie z korzycia dla zdrowia.
Calosc jednak wydaje mni sie podejrzana.



Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Rudka 2008-10-11, 02:06:48
Zenek
Ja myśle ,ze to jest tak jak z NOSICIELAMI -nie chorują i z tym zyją.
  Inne istoty chodowlane sÄ… delikatne chodowane w cieplarnianych warunkach -wiÄ™c byle pomuch zaszkodzi.
    DziÄ™kuje ,że zajÄ…Å‚es sie robakiem -zamordowaÅ‚es czy oddaÅ‚eÅ› w dobre rÄ™ce?
      , przez niego maÅ‚obym dziury w monitorze nie wydrapaÅ‚a


Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace
Wiadomo¶æ wys³ana przez: zenon 2008-10-11, 10:26:40
Nie rozumiem ani metafory, ani o co chodzi z robakiem (to z pewnoscia nie moja zasluga)


Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2008-10-11, 11:29:32
Znalazlem na sieci ciekawy atrykul dotyczacy zakwaszenia organizmu, przyczyn itd

http://www.obcasy.pl/index.php?art=1&dzial=33&dzial2=188



Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2008-10-11, 11:50:19
i jeszcze jeden dosc ciekawy fragment wypowiedzi:

Produkty wysoko-kwasowe. PH 5.0 do 6.0 - cukier rafinowany (biały) i nierafinowany (brązowy), ser edamski, jajka, majonez, ryby, skorupiaki, wołowina, wieprzowina, mięso z królika, kurczak, wątroba, mięso jagnięce, cielęcina, sztuczne słodziki, napoje gazowane bezalkoholowe, napoje musujące, papierosy, leki chemiczne, mąka pszenna biała, chleb pszenny, makaron biały, kasza manna, biały ryż, biały ocet spirytusowy, ciasta i wyroby cukiernicze, czekolada, piwo, kawa, dżemy, galaretki, alkohol, sól oczyszczana warzona i jodowana, czarne herbaty.

Produkty średnio-kwasowe.Ph 6.0 do 7.0 - orzechy wloskie, ser cheddar, ser z plesnią, śledzie, makrele, żyto, owies, pszenica, ryż, śliwki, borówki, oliwki, ryby, soki owocówe z cukrem, syrop klonowy, melasa, pikle, chleb z rafinowanych zbóż (owsa, ryżu, żyta), płatki zbożowe, skorupiaki, kiełki pszenicy, pełne ziarna pszenicy, wino, jogurt dosładzany, gryka, sery ( ostre), chleb ryżowy, jajka gotowane na twardo, ketchup, majonez, makaron pełnoziarnisty, ciasto na miodzie, orzeszki ziemne, prażona kukurydza, ryż basmati, ryż brązowy, sos soiowy, chleb pszenny z kiełkujących ziaren.

Produkty nieznacznie kwaśne - Ph 7.0 syrop ze słodu, syrop z jęczmienia, jęczmień, otręby, orzechy nerkowca, ziarna zbóż z miódem, owocami i syropem klonowym, żurawiny błotne, fruktoza, miód pasteryzowany, soczewica, mleko homogenizowane i pasteryzowane, melasa surowa, gałka muszkatołowa, musztarda, pistacje, ryż lub krakersy pszenne, ziarno żytnie, chleb żytni z kiełek, nasiona słonecznika, pestki dyni, orzechy włoskie, jagody, orzechy brazylijskie, masło solone, sery łagodny i kruche, krakersy z nierafinowanego żyta, cieciorka, suchy orzech kokosowy, mleko kozie homogenizowane, oliwki marynowane, orkisz.

Produkty obojętne - masło, śmietana, naturalny jogurt, serwatka naturalna, oleje.

Produkty średnio-zasadowe. Ph 7.0 do 8.5 - migdały, orzech kokosowy, mleko, fasola, kapusta, seler, soczewica, sałata, grzyby, cebula, warzywa korzeniowe, pomidory, morele, jabłka, banany, jagody, wisnie, figi, grapefruit, winogrona, cytryny, melon, pomarańcze, brzoskwinie, gruszki, maliny, mandarynki, śliwki, awokado, banany ( dojrzałe), marchew, seler naciowy, rodzynki, figi świeże, czosnek, agrest, Winogrona mało słodkie, grejpfrut,zioła zielone, sałata, nektarynki, brzoskwinie ( słodkie), gruszki, groszek słodki, daktyle, dynia, szpinak, jabłka kwaśne, fasola zielona, buraki,brokuły, hleb świętojański, imbir świeży, Winogrona kwaśne, kalarepa, sałata, pomarańcze, pietruszka, dynia, maliny, truskawki, słodkie zboże świeże, rzepa, ocet jabłkowy.

Produkty wysoko-zasadowe. PH 8.5 do 9.0 - awokado, buraki czerwone, marchew, ziemniaki, szpinak, suszone morele, rabarbar, cytryny, arbuz, melon, pieprz cayenne, suszone figi, wodorosty morskie, wapno palone, owoc mango, papaja, nać pietruszki, winogrona, rzeżucha, wodorosty, szparagi, cykoria, owoc kiwi, gruszki, ananas, rodzynki, soki roślinne z jarzyn.



Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Rudka 2008-10-12, 02:22:48
Zenek -przepraszam -pomyliłam Ciebie ze zbynkiem :(
Prosiłam go by utłuk robala co kręcił mi sie po ekranie


Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace
Wiadomo¶æ wys³ana przez: zenon 2008-10-12, 11:06:01
Cytuj z: adampio 2008-10-11, 11:29:32
Znalazlem na sieci ciekawy atrykul dotyczacy zakwaszenia organizmu, przyczyn itd

http://www.obcasy.pl/index.php?art=1&dzial=33&dzial2=188





Nic mi ten art nie wyjasnil :(



Mam wrazenie, ze cala ta teoria opiera sie na zalozeniu o wszystkozernosci czlowieka i dogmatach w stylu "5 razy dziennie porcja owocow i warzyw".

Pisza mi dobrzy ludzie, ze z produktow zwierzecych powstaja zwiazki zakwaszajace.
Czy te zwiazki nie powstaja  worganizmie psa, wilka czy lwa? Powstaja, "ale pies, wilk i lew sa miesozerne, a czlowiek jest wszystkozerny, wiec nie moze jesc samych prod. zwierzecych".
Taka to jest mniej wiecej logika.


Nie ma tu konkretow.

Ta teoria do mnie nie trafia, bo praktyka jej przeczy.
Weston Price badal prymitywne ludy, zwracal uwage na kosciec i uzebienie. Ludy spozywajace produkty rzekomo zakwaszajace mialy zdrowe zeby i kosci. A trzeba do tego jeszcze dodac, ze spozywaly znacznie mniej wapnia niz wynosi tzw "norma". Pamietajmy, ze tzw "norma" to oszacowanie zapotrzebowania dla czlowieka odzywiajacego sie wysokoweglowodanowo. Skoro czlowiek zjadajacy duzo produktow alkalizujacych potrzbuje wiecej wapnia niz czlowiek zjadajacy zakwaszajace - cos tu jest nie tak..
Cytuj:
      o Osteoporoza
      Badania dr Herty Spencer dotyczace spozywania protein i utraty
      spoistosci
      kosci dowodza, ze spozywanie protein w formie prawdziwego miesa
      nie ma
    wplywu na gestosc kosci. Badania, ktore rzekomo dowodza tego,
      ze nadmierne
      spozycie protein prowadzi do utraty gestosci kosci, nie byly
      wykonane na
      populacji spozywajacej prawdziwe mieso, ale frakcjonowane
      proszki
      proteinowe i wyizolowane aminokwasy.36 Ostatnie badania
      wykazaly, ze
      spozywanie protein przyczynia sie do zwiekszenia gestosci
      kosci, zarowno u
      mezczyzn, jak i kobiet.37 Niedawne badania ludzi stosujacych
      diete
      weganska i wegetarianska wykryly u kobiet predyspozycje do
      osteoporozy.38

Zrodlo (http://www.optymalni.poznan.pl/subjects-func-printpage-pageid-60-scope-all-i.html)

Zakladam oczywiscie, ze powyzsze przypisy sa prawdziwe, bo szczerze powiedziawszy ich nie sprawdzalem.

(Podobno przy surowiznie nie ma problemu zakwaszenia. Ale to jest dla mnie nieweryfikowalna teza.)

Reasumujac: ja osobiscie na rownowage kwasowo-zasadowa nie zwracam uwagi. Bylbym w stanie w ogole nie jesc roslin, ale oczywiscie nie robie tego.
Wg teorii powinienem byc cholernie skwaszony. A czuje sie swietnie.


Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2008-10-12, 11:27:45
Zenon a poczytaj ten:

http://blog.apoptoza.pl/2008/03/24/przewodnik-ph-po-kwasowo-zasadowym-balansie-pozywieniowym/



Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace
Wiadomo¶æ wys³ana przez: zenon 2008-10-12, 13:43:04
Cytuj:
  Teraz okazuje sie ze cieszymy sie dluzszym zdrowiem kiedy pH naszego
  organizmu jest neutralne, lub delikatnie zasadowe, mozna latwo zmierzyc.
  Natomiast kiedy zmierza ku kwasowosci mamy wieksze ryzyko rozwiniecia sie
  osteoporozy, slabosci miesni, chorob serca, cukrzycy, chorob nerek, oraz
  calej masy innych problemow zdrowotnych



"I dlatego trzeba jesc 5 razy dziennie porje owocow i warzyw".

Oczekiwalbym danych ilosciowych. Tzn ze ktos wezmie przedstawicieli zdrowych prymitywnych ludow, zdobi im badania i wykaze, ze zasadowe ph koreluje z byciem zdrowym.

To jednak nie jest takie proste. Czytalem, ze niektore zdrowe ludy mialy ph lekko kwasne.
Wiem tez ze nawet przypadki skrajne takie jak jedzacy tylko mieso eskimosi nie mieli problemow z kosccem, zebami, (mimo duzo mniejszego spozycia wapnia niz ucywilizowani!) chorobami serca, skory, mieli mocne wlosy itd
Wiem tez, ze fruterianizm (produkty alkalizujace) to najlepsza droga do osteoporozy.
No i sam kiedys bylem wegetarianinem, a obecnie jem duzo miecha, organy, zoltka (zakwaszajace jadlo).
Sam wprawdzie nie robilem pomiarow, ale moj znajomy, ktory rowniez kiedys byl jaroszem a obecnie jest niskoweglowodanowcem zrobil sobie pomiary ph jakimis takimi specjalnymi vege-paseczkami  z ciekawosci... i okazalo sie ze jest bardziej "alkaliczny" niz kiedys na dawnym zywieniu!


To wszystko jest caly czas dla mnie niejasne.

znalazlem cos takiego:
Cytuj:
  W lutowym Optymalniku 2006 roku Krzysztof Krupka pisze o zasadnosci
  stosowania diety ketogenicznej w przypadku nowotworow, np. mozgu.
  "[...] Dlaczego komorkom nowotworowym mozgu (...) dostarcza sie tak duzo
  potrzebnego im substratu, jakim jest glukoza?!
  Odpowiem na to pytanie, poniewaz lekarze (onkolodzy) wierza!, ze mozg
  spala tylko glukoze, nie ma dla niego alternatywnego paliwa i nic innego
  nie przechodzi przez bariere krew-mozg. Ta wiara nie ma nic wspolnego z
  nauka. Wiedze te znajdziemy w kazdym podreczniku biochemii lekarskiej.
  (sic!) [...]"
  "[...] Istnieje tez drugie pytanie: dlaczego dieta ketogenna? W
  mniemaniu wielu fachowcow jest ona dieta zakwaszajaca organizm, co tym
  samym moze doprowadzic do wzrostu guza. Rzecz lelzy tu nie w powstawaniu
  ketokwasow, a energetyce - czyli, jak wspomnialem, w glikolizie -
  prosciej mowiac duzo glukozy to duzo kwasow, duzo ketonow to zwolnienie
  tej reakcji czyli mniej kwasow. To jest ten paradoks, o ktorym
  wielokrotnie wspominam na swoich wykladach. Tluszcze i bialka moga
  zakwszac, ale i odkwaszac, zalezy ato od typu metabolicznego lub tzw.
  czynnika dominujacego w regulacji homeostazy czlowieka. Zmiany pH sa
  czesciej spowodowane wplywem pokarmu na podstawowe mechanizmy
  homeostazy, niz wplywem odczynu pokarmu na samo pH. WAZNE! [...]"


i cos takiego:
http://www.drmichalak.pl/data/rownowagakwasowa1.htm

wywiad z Gregiem Ellisem.
Mnie to niewiele wyjasnie szczerze powiedziawszy.
Ale gosciu - podobnie jak wielu innych - je glownie miecho od wielu lat i jest okazem zdrowia.
Cytuj:
  MM: Co sadzisz o dyskusji na temat balansu zasadowo-kwasowego?

  DE: Ta teoria to smiec. Pozwol, ze ci wyjasnie. Wiesz jaka jest temp twojego ciala?
  MM: 36,5C.

  DE: Uwazasz, ze moja tez?

  MM: Tak.

DE: Ok - jest dla ciebie oczywistym, ze twoj organizm jest regulowany przez wrodzony mechanizm homeostazy - ktory ma kazdy z nas. Wiekszosc zyciowych funkcji jest scisle regulowana - poziom cukru we krwi, pH czy temperatura. Kazde wahanie moze  prowadzic do smierci. pH krwi to ok. 7,35, pH komorki miesniowej ok. 7.0. Kazda  proba zmiany poziomow pH bedzie dzialaniem przeciwko systemowi regulacji. Stad pomysl, ze  mozemy zmienic balans kwasowo-zasadowy jest absurdem. Jedzenie czegokolwiek nie  zmieni tego balansu.



Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2008-10-12, 16:56:56
Mysle, ze Greg Ellis trafil w "10".


Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace
Wiadomo¶æ wys³ana przez: zenon 2008-10-12, 17:15:08
Nie wiem.
To wszystko nie jest takie proste.

Z jednej strony mamy Ellisa, ktory jest kumatym gosciem. On nie przejmuje sie bilansem kwasowo zasadowym, bywalo ze jadl samo mieso i tluszcz, a wyglada w wieku 60 lat lepiej niz nie jeden dwudziestolatek.

Ale z drugiej strony mamy ludzi, ktorzy czuli sie zle, przeczytali o bilansie kwasowo zasadowym, zjedli cos alkalicznego lub wypili roztwor wody z proszkiem alkalizujacym i od tego zrobilo im sie lepiej.
Takie osoby sa i na tym forum. Nie mam powodu by im nie wierzyc, tylko dlatego ze ja sam w ta teorie raczej niewierze i ze autorytet Ellis powiedzial "ta teoria to smiec".

W dalszym ciagu nie wiem co o tym wszystkkim myslec.




Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace
Wiadomo¶æ wys³ana przez: grizzly 2008-10-12, 17:40:37
Cytuj z: zenon 2008-10-12, 17:15:08
...W dalszym ciagu nie wiem co o tym wszystkkim myslec...


Moim "skromnym zdaniem" 8) dzieki takiej "konstrukcji" rownowagi kwasowo-zasadowej
mamy otwarte mozliwosci ingerencji w ten "mechanizm"
aby osiagac "zadane rezultaty" 8)

Dzieki takiej mozliwosci mamy mozliwosc np. "optymalizowac" 8)
w kierunku zdrowia i dlugiego zycia, albo
ignorowac istnienie tych mechanizmow i zastosowac podejscie
"naturszczyka" zostawiajac sprawy "dowolnemu przebiegowi" :cry:
co najczesciej "wybitnie zaniza ilosc pieniedzy uzyskane z renty czy emerytury"  :P :P :P



Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adam319 2008-10-12, 18:24:04
Cytuj z: grizzly 2008-10-12, 17:40:37
Moim "skromnym zdaniem" 8) dzięki takiej "konstrukcji" równowagi kwasowo-zasadowej mamy otwarte możliwości ingerencji w ten "mechanizm".


Raczej położył bym akcent na niemanipulowanie przy tym mechanizmie, unikanie sposobu odżywiania, który popycha homeostazę (równowagę procesów) komórki w kierunku stanów nieustalonych. ŻO na pewno nie zakłada takiej manipulacji, no chyba, że zacznie się zjadać jakieś nienaturalne (nie występujące w mięsie, ani żółtkach) ilości jonów zasadowych lub kwasowych, podpierając się półfaktem, że JK umieścił te produkty na liście produktów jadalnych.

Sorry, za brak precyzji naukowej, ale tekst ma być strawny.
:-)


Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace
Wiadomo¶æ wys³ana przez: zenon 2008-10-12, 18:41:35
  Napijmy sie :)


Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kangur 2008-10-12, 19:29:55
Cytuj z: zenon 2008-10-12, 17:15:08
Nie wiem.
To wszystko nie jest takie proste.

Z jednej strony mamy Ellisa, ktory jest kumatym gosciem. On nie przejmuje sie bilansem kwasowo zasadowym, bywalo ze jadl samo mieso i tluszcz, a wyglada w wieku 60 lat lepiej niz nie jeden dwudziestolatek.

Ale z drugiej strony mamy ludzi, ktorzy czuli sie zle, przeczytali o bilansie kwasowo zasadowym, zjedli cos alkalicznego lub wypili roztwor wody z proszkiem alkalizujacym i od tego zrobilo im sie lepiej.
Takie osoby sa i na tym forum. Nie mam powodu by im nie wierzyc, tylko dlatego ze ja sam w ta teorie raczej niewierze i ze autorytet Ellis powiedzial "ta teoria to smiec".

W dalszym ciagu nie wiem co o tym wszystkkim myslec.



Tez nie wiem, co myslec nie tylko o tym. Jedni twierdza, ze kandyda sie rozwija w srodowisku kwasnym, a  inni ze w alkaicznym. Podobnie jest z calym organizmem. Jedni twierdza ze mabyc lekko kwasowy, inni ze lekko zasadowy. Jedni rozrozniaja fale cieplne od elektromagnetycznychm a inni je utozsamiaja i td i tp. Glukoza, ketony, ATP. Im dalej w las tym wiecej drzew. Czyli masz racje. Napijmy sie, zjerdzmy tlusto i bedziemy "nadawac" na tych samych falach.


Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adam319 2008-10-12, 19:45:16
Na większości programów optymalizujących pracę komputera w pewnym miejscu jest uwaga:

„Kontynuuj tylko jeżeli na pewno wiesz co robisz, cokolwiek zrobisz robisz to tylko na wÅ‚asnÄ… odpowiedzialność”.

Tak samo jest z optymalizacją człowieka, generalnie jeśli system działa to lepiej nie ulepszać na siłę. Jeśli nie działa za dobrze to w wypadku ŻO warto oprzeć się na sprawdzonych metodach typu mięso+żółtka, a decyzję o manipulacji dodatkami roślinnymi i koncentratami nienasyconych kwasów tłuszczowych (olej śledziowy) pozostawić specjaliście, po zrobieniu odpowiednich badań (czasami wystarcza wywiad + fachowe spojrzenie.)
8)

Czekam na komplement od Misia.
:-)


Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace
Wiadomo¶æ wys³ana przez: grizzly 2008-10-12, 20:12:33
Cytuj z: kangur 2008-10-12, 19:29:55
...Jedni twierdza, ze kandyda sie rozwija w srodowisku kwasnym, a  inni ze w alkaicznym...


Kangur, nie gniewaj sie, ale te "kan-DYDY" rozwijaja sie
najczesciej u ludzi z "powaznym uszkodzeniem organizmu"
najczesciej jak "ktos ledwo zipie" :shock:

A jak szybko na "zwlokach" sie rozwijaja, :shock:
tak wiec jesli masz problem z 'kan-DYDAMI" musisz
najpierw "naprawic swoj organizm"
wyleczyc, odmlodzic itp. 8)

Im wiecej "kan-DYDY" tym blizej "TRUMNY"!!!! :cry:



Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2008-10-12, 20:23:48
Cytuj z: adam319 2008-10-12, 19:45:16
Na większości programów optymalizujących pracę komputera w pewnym miejscu jest uwaga:

„Kontynuuj tylko jeżeli na pewno wiesz co robisz, cokolwiek zrobisz robisz to tylko na wÅ‚asnÄ… odpowiedzialność”.

Tak samo jest z optymalizacją człowieka, generalnie jeśli system działa to lepiej nie ulepszać na siłę. Jeśli nie działa za dobrze to w wypadku ŻO warto oprzeć się na sprawdzonych metodach typu mięso+żółtka, a decyzję o manipulacji dodatkami roślinnymi i koncentratami nienasyconych kwasów tłuszczowych (olej śledziowy) pozostawić specjaliście, po zrobieniu odpowiednich badań (czasami wystarcza wywiad + fachowe spojrzenie.)
8)

Czekam na komplement od Misia.
:-)



Nie bedzie od Misia......

Uwazam, ze masz racje.....

Nasz organizm / nasze organizmy, sa tak rozne i jednoczesnie to wileka fabryka chemiczna, ktorej podejrzewam nikt nie pojmie. I czesto, boje sie powiedziec zawsze, jest tak, ze najprostrze rozwiazanie jest odpowiednie / sluszne.

W tej kwestii, trzymam sie jednego stwierdzenia, a mianowicie aby raz w ciagu dnia miec "klarowny"/ przezroczysty mocz.....wowczas wiem, ze nie jestem zakwaszony. Czyli pije wode.
Dodatkowo, jak mowi np Zenon, czuje sie dobrze, nie mam oblozonego jezyka i nie mam innych "generalnych" objawow zakwaszenia!!

JK mowil o tym, aby spozywac wegle w postaci warzyw o ktorych duza ilosc optymalnych zapomina, poniewaz namawia sie do spozywania 6 x owoc i 6 x warzywo dziennie....jestesmy tu odporni i nie chcemy. Jednak jak mowie, JK nadmienia o spozywaniu do 300 gr warzyw w roznych cieplnie pbrabianych warzywach....mysle, ze tez idzie o gospodarke kwasowo-zasadowa..nie jestem pewien.

Ale moim czestym posilkiem jest omlet z z zoltek i marchewki alkalizujacej, sok pomidorowy-alkalizujacy i okolo 3 litrow wody dziennie....i mam rezultat ten, o ktorym pisalem wczesniej....raz w ciagu dnia przejrzysty mocz!!! Czyli w tym momencie niezakwaszony.


Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2008-10-12, 20:31:25
Cytuj:
Kangur, nie gniewaj sie, ale te "kan-DYDY" rozwijaja sie
najczesciej u ludzi z "powaznym uszkodzeniem organizmu"
najczesciej jak "ktos ledwo zipie"


Czyli wszycsy ledwo zipiemy, Grizzly?
Bo jezeli uwazasz, ze nie masz tej czy innej "Candidy" to jestes w  wielkim bledzie. Prawda?


Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace
Wiadomo¶æ wys³ana przez: zenon 2008-10-12, 20:48:55
Oj nie czepiajmy sie szczegolow.

Przeciez wiadomo, ze to skrot myslowy. Kazdy czlowiek ma we florze jelitowej candide i musi ja miec bo ona jest potrzebna.
Problem pojawia sie przy patologicznym przeroscie populacji drozdzakow we florze.
Umowmy sie, ze "posiadanie candidy" jest tozsame z powyzszym.

Rownie dobrze mozna by sie czepnac czesto uzywanego slowa "wegle". Przez "wegle" rozumiemy "weglowodany". A przeciez "wegli" jest wiecej w tluszczu. Mozna by sie tak czepiac do co drugiego postu, bo internet ma taka specyfike, ze co chwila robi sie skroty myslowe.

Piszecie, ze jesli cos dziala to nie warto grzebac itd.
OK, super.
Ale to nie posuwa nas naprzod.
To takie poprawne politycznie bezproduktywne gadanie w stylu mistrzow kompromisu z PSL. Bez urazy :)


Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace
Wiadomo¶æ wys³ana przez: grizzly 2008-10-12, 20:51:29
Cytuj z: adampio 2008-10-12, 20:31:25
...Czyli wszycsy ledwo zipiemy, Grizzly?
Bo jezeli uwazasz, ze nie masz tej czy innej "Candidy" to jestes w  wielkim bledzie. Prawda?...


Nie to nie tak :P, w organizmie np, jelita(nie mylic z JELITA :P), pochwie(u kobiety)
zyja miliony drobnoustrojow, ale nasz organizm doskonale potrafi "kompartmentowac"
wszystkie miejsca, tak wiec pozwala pewnej liczbie "obcych komorek" spokojnie zyc
podobnie jak US czy ZUS obywatelom, ale jak tylko one "rosna w sile"
to odbywa sie "planowana masakra" tych drobnoustrojow( w tym kan-DYDOW :P).  8)

Chory, stary(na wlasne zyczenie organizm) nie potrafi tego co
codziennie robi US i ZUS, oraz zdrowy, nieumierajacy organizm  :P :P :P

Na tym "naturalnym mechanizmie" zeruje
"paramedycyna badziewno-bezwiedzowo-odpustowa".  :P

amen



Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2008-10-12, 20:59:39
Cytuj:
kompartmentowac


Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2008-10-12, 21:05:49
Cytuj:
kompartmentowac


Czyzby jakis neologizm?
Jezeli  nie, to prosze o definicje slowa.


Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2008-10-12, 21:10:18
...........prosze o rzeczowa odpowiedz:

wypilem 4-ry lamki wina, ktore powinny zakwasic organizm....mocz jest przezroczysty!!!

Grizzly, prosze o konstruktywna odpowiedz!!!!


Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace
Wiadomo¶æ wys³ana przez: grizzly 2008-10-12, 21:18:14
Cytuj z: adampio 2008-10-12, 21:05:49
Cytuj:
kompartmentowac


Czyzby jakis neologizm?
Jezeli  nie, to prosze o definicje slowa.


Kompartment to przestrzeÅ„, w której wyróżnić można pewnÄ… formÄ™ materii.  8)



Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace
Wiadomo¶æ wys³ana przez: grizzly 2008-10-12, 21:20:13
Cytuj z: adampio 2008-10-12, 21:10:18
...........prosze o rzeczowa odpowiedz:

wypilem 4-ry lamki wina, ktore powinny zakwasic organizm....mocz jest przezroczysty!!!

Grizzly, prosze o konstruktywna odpowiedz!!!!


Poczytaj o "buforach"(nie mylic z kan-DYDAMI)  8) :P



Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adam319 2008-10-12, 21:25:01
Cytuj z: zenon 2008-10-12, 20:48:55
Piszecie, ze jeśli cos działa to nie warto grzebać itd.
OK, super.
Ale to nie posuwa nas naprzod.
To takie poprawne politycznie bezproduktywne gadanie w stylu mistrzów kompromisu z PSL. Bez urazy :)


Ja bym raczej wyczytał z mojego postu, że nie warto grzebać chaotycznie bez zrozumienia tematu, zwłaszcza kiedy nie ma objawów. Jeśli już są objawy to warto się zwrócić do lekarza ŻO o ich zdiagnozowanie i wyznaczenie metody modyfikacji diety.

Generalnie na ŻO problem zakwaszania / odkwaszania nie występuje.
Jeśli mamy podejrzenie, że coś nie tak z naszą dietą to warto wrócić do podstaw, czyli do zjadania żółtek i wieprzowiny, a jako węglowodanów jarzyn duszonych z dodatkiem tłuszczu, a wyeliminować z diety wszystkie inne wynalazki roślinne.

Koncentrując się na problemie PH łatwo można odejść od złotej proporcji ŻO i zjadania najlepszego białka i tłuszczów zwierzęcych tylko dla tego, że w jakiejś bzdurnej tabelce ktoś napisał, że jajka (żółtka) zakwaszają. I wtedy mamy już realny problem.
8)


Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2008-10-12, 21:38:46
Cytuj:
Generalnie na ŻO problem zakwaszania / odkwaszania nie występuje.
Jeśli mamy podejrzenie, że coś nie tak z naszą dietą to warto wrócić do podstaw, czyli do zjadania żółtek i wieprzowiny, a jako węglowodanów jarzyn duszonych z dodatkiem tłuszczu, a wyeliminować z diety wszystkie inne wynalazki roślinne.


No wlasnie Adam, o tym owilem odpowiedajac Zenonoei na ostatni post. "NAS" to niedotyczy!!!
Po co sie zamartwiac sprawami blachymi!!!!


Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2008-10-12, 21:42:56
Cytuj:
Poczytaj o "buforach"(nie mylic z kan-DYDAMI)


No nie, takich tematow nie "pogubie".....poczytam o buforach.....o "dydach" chyba juz nie musze czytac???? (albo tak mi sie wydaje?)


Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kangur 2008-10-12, 21:57:30
Cytuj z: grizzly 2008-10-12, 20:12:33
Cytuj z: kangur 2008-10-12, 19:29:55
...Jedni twierdza, ze kandyda sie rozwija w srodowisku kwasnym, a  inni ze w alkaicznym...


Kangur, nie gniewaj sie, ale te "kan-DYDY" rozwijaja sie
najczesciej u ludzi z "powaznym uszkodzeniem organizmu"
najczesciej jak "ktos ledwo zipie" :shock:

A jak szybko na "zwlokach" sie rozwijaja, :shock:
tak wiec jesli masz problem z 'kan-DYDAMI" musisz
najpierw "naprawic swoj organizm"

Dzieki Misiu.
Chcialem sie odmlodzic z Danusia, ale ona sie wycofala. Narzie musze dalej tak dydac.
wyleczyc, odmlodzic itp. 8)

Im wiecej "kan-DYDY" tym blizej "TRUMNY"!!!! :cry:




Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace
Wiadomo¶æ wys³ana przez: zenon 2008-10-12, 23:41:30
Adam319, ja wiem co napisales. Ale wlasnie o to mi chodzi, ze to sa oczywiste oczywistosci.
PSL wiecznie powtarza, ze "trzeba kompromisu, trzeba sie dogadac i nie wolno sie klucic". Ale niewazne.

Dlaczego niby "nas" ("was"? bo ja nie wiem czy sie lapie) ma problem zakwaszenia / alkalizacji nie dotyczyc. Albo to jest uniwersalne prawo biochemii / fizjologii albo nie.
No chyba, ze jest tak ze pewne produkty moga zarowno zakwaszac jak i nie - i to zalezy od szlaku metabolicznego i to miales na mysli.....(?)


Co do tych lekarzy optymalnych: to nie takie proste.
Na prawde znam niewielu takich ktorych "polecilbym samemu sobie 4 lata temu".

Wielu z tych lekarzy optymalnych nie ustrzeglo sie przed rutyna. Wielu z nich nie sledzi na bierzaco badan nad dieta niskoww. Wielu nie wyzwolilo sie z pewnych mitow.

Nie wiem na przyklad czy jest w Polsce cho jeden lekarz ktory moglby mi doradzic w sprawie surowego zywienia niskoweglowodanowego.


Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adam319 2008-10-13, 00:11:49
Cytuj z: zenon 2008-10-12, 23:41:30
* Dlaczego niby "nas" ("was"? bo ja nie wiem czy sie lapie) ma problem zakwaszenia / alkalizacji nie dotyczyć.

** Nie wiem na przyklad czy jest w Polsce cho jeden lekarz ktory moglby mi doradzic w sprawie surowego zywienia niskoweglowodanowego.


* Bo stosowanie zasad ŻO wymusza brak problemów z odczynem organizmu, wszystkie zalecane produkty działają jak bufory, czyli kiedy trzeba odkwaszają, a kiedy trzeba odalkalizowują. Zwłaszcza żółtko i mięso ma takie właściwości.

** Surowe żywienie nie wchodzi w zakres zainteresowania Å»O, co Admina wielokrotnie podkreÅ›laÅ‚. Jest to zawsze z punktu widzenia biochemii Å»O niepotrzebne obciążanie organizmu „nieprzetrawionÄ… wstÄ™pnie” żywnoÅ›ciÄ… + nieuzasadniona wiara we wchÅ‚anianie z przewodu pokarmowego cennych skÅ‚adników wystÄ™pujÄ…cych tylko w surowej żywnoÅ›ci.

Ja tam osobiście szanuję pomysł, zwłaszcza jeśli wyniki są dobre. Choremu bym jednak raczej polecił wywar z żółtkiem niż kawałek surowego mięsa. Nie mam nic przeciwko żółtkom na surowo, zwłaszcza takim utartym z odrobiną cukru i roztopionym masełkiem.
8)

PS
Dobra wiadomość jest taka, że problem mikrofalówki Ciebie nie dotyczy, bo chyba preferujesz świeżą żywność, a nie rozmrażaną.
:-)


Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adam319 2008-10-13, 00:34:47
Cytuj z: zenon 2008-10-12, 23:41:30
Dlaczego niby "nas" ("was"? bo ja nie wiem czy się łapię) ma problem zakwaszenia / alkalizacji nie dotyczyć. Albo to jest uniwersalne prawo biochemii / fizjologii albo nie.


Można się zastanawiać jak często pić wodę, jak często oddawać mocz i jak często oddychać, ale na szczęście pewne sprawy regulują się same. Oczywiście istnieje np. wiedza jak prawidłowo oddychać, ale to już bardziej sport wyczynowy, a nie podstawowe zasady zdrowia. No i sama sztuka oddychania, bez prawidłowego odżywiania nie wystarczy, a z prawidłowym odżywianiem akcja oddechowa sama się wyreguluje. Kto chce nurkować 5min pod wodą bez butli z tlenem musi jednak trochę poćwiczyć.
:-)


Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-10-13, 09:51:38
Qurde.ChÅ‚opcy "bijecie piane" jak jasny gwint! Już lepiej jakbyÅ›cie sie napili czegoÅ›  8)


Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace
Wiadomo¶æ wys³ana przez: zenon 2008-10-13, 12:25:32
Cytuj z: adam319 2008-10-13, 00:11:49
** Surowe zywienie nie wchodzi w zakres zainteresowania ZO, co Admin wielokrotnie podkreslal.

wiem
Cytuj:
Jest to zawsze z punktu widzenia biochemii ZO niepotrzebne obciazanie organizmu "nieprzetrawiona wstepnie" zywnoscia

Po pierwsze nie uzywaj kwantyfikatorow ogolnych (zawsze, nigdy, kazdy). Wystarczy bowiem podac jeden antyprzyklad by obalic cale twierdzenie.
No i podam przyklad zoltka. Gotowane na twardo jest lzejstrawne od gotowanego na miekko. Ale surowe jest lzej strawne od obu przetworzonych termicznie. No i juz twoje "zawsze" nie dziala"
Po drugie skoro probujesz sie odwolac do biochemii to podaj mi prosze rozdzial w ktorym o tym przyczytales. Chetnie poczytam.
Cytuj:
nieuzasadniona wiara we wchlanianie z przewodu pokarmowego cennych skladnikow wystepujacych tylko w surowej zywnosci.

Dlaczego nieuzasadniona wiara? Przeciez to sa oficjalne dane, ze podczas obrobki termicznej produkty traca czesc witamin, skladnikow mineralnych no i wszelkie enzymuy.
No i w rzypadku surowego pokarmu nie ma problemu utleniania sie kwasow tluszczowych.
Cytuj:
Ja tam osobiscie szanuje pomysl, zwlaszcza jesli wyniki sa dobre.

to fajnie.


Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace
Wiadomo¶æ wys³ana przez: zenon 2008-10-13, 12:29:04
Cytuj z: Edyta 2008-10-13, 09:51:38
Qurde.Chlopcy "bijecie piane" jak jasny gwint! Juz lepiej jakbyscie sie napili czegos 8)

Dziekujemy Edyta, ze zabralas glos w naszej dyskusji. Istotnie wiele on wniosl do naszych rozwazan.
Liczymy na wiecej tego typu konstruktywnych uwag w przyszlosci

Howdy!


Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace
Wiadomo¶æ wys³ana przez: zenon 2008-10-13, 12:32:05
Cytuj z: adampio 2008-10-12, 21:10:18
...........prosze o rzeczowa odpowiedz:

wypilem 4-ry lamki wina, ktore powinny zakwasic organizm....mocz jest przezroczysty!!!

Grizzly, prosze o konstruktywna odpowiedz!!!!


Ale jest taka zaleznosc, ze intensywnosc kolooru moczu swiadczy o kwasowosci?
(serio nie wiem, pytam sie)

Bo jesli nie ma to nalezaloby uzyc papierkow lakmusowych albo nasikac do herbaty...


Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2008-10-13, 12:39:53
Cytuj:
Ale jest taka zaleznosc, ze intensywnosc kolooru moczu swiadczy o kwasowosci?
(serio nie wiem, pytam sie)


....a mowiles, ze czytales linki, ktore Ci wyslalem :shock:


Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace
Wiadomo¶æ wys³ana przez: zenon 2008-10-13, 12:44:40
Czytalem, ale tak na szybko. To przeoczylem.


Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Edyta 2008-10-13, 12:57:34
Cytuj z: zenon 2008-10-13, 12:29:04
Dziekujemy Edyta, ze zabralas glos w naszej dyskusji. Istotnie wiele on wniosl do naszych rozwazan.



DziÄ™kujÄ™ również  :) Zawsze staram siÄ™ coÅ› wnieść do tematu,aczkolwiek nie mam ostatnio dużo czasu i z przykroÅ›ciÄ… informujÄ™,że nie bÄ™dÄ™ mogÅ‚a wszystkiego komentować,ale obiecujÄ™,że jak tylko znajdÄ™ chwilkÄ™,do zawsze cos napiszÄ™,żebyÅ›cie mogli siÄ™ czegoÅ› nauczyć  :) :P :P


Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2008-10-13, 13:39:23
Wlasnie czytalem wywiad z p. Pomarenko i znalazlem to:

Wydaje mi się, że to właśnie ich jarska dieta pobudza układ wegetatywny. Ci ludzie są cały czas jak na rauszu. Zastanawiałem się, czy nie można by pogodzić tamtej diety z naszą. Doktor Jackson twierdzi, że złe samopoczucie następuje od pokarmów zakwaszających. I dlatego wykluczył w swojej diecie mięso, ryby, jajka i chleb, które działają zakwaszająco. Twierdził, że jeśli budzimy się rano ze złym samopoczuciem, jeśli ciągle jesteśmy niewyspani, życie od rana wydaje się nam dość ponure, jeśli miewamy nieokreślone bóle głowy, czasem jakieś skłonności do apatii, do neurastenii, to jest to dowód przekwaszenia organizmu. On uważał, że wtedy organizm musi się szybko zalkalizować. Stosował dwa dni dietę mleczno-owocową i wracała mu energia jak ministrowi Kołodce, czuł się świetnie. Myślę, że to jest istotna sprawa. Wegetarianie, ci rześcy, być może są dlatego tacy, że mają w diecie przewagę produktów zasadowych. Krew ma pH 7,4 - jest lekko alkaliczna. Jeżeli jemy dużo mięsa i unikamy warzyw, istnieje szansa, że ciągle zaburzamy tę równowagę i "próbujemy" krew zakwasić. Krew ma bufory, które to amortyzują, ale jak jest w tkankach i poszczególnych komórkach - nie wiemy. Doktor Jackson twierdzi, że jeśli mamy złe samopoczucie, to oznacza, że w tkankach środowisko jest za mało zasadowe. To są hipotezy. Nauka odnosi się do tego "tak sobie". W "Podstawach Fizjologii Żywienia" A. Szczygła jest o tym mowa. Nie jest jednak powiedziane, czy jest tak na pewno, czy nie jest. Z pewnością nie należy jednak lekceważyć równowagi kwasowo-zasadowej; spożywanie potraw alkalizujących pomoże ją utrzymywać, może nam zapewniać dobre samopoczucie, oszczędzać niektóre procesy przemiany materii, rezerwy alkaliczne.

W przypadku zakwaszenia nerki oczywiście wydalają mocz, który jest kwaśny, ma pH około 5 lub mniej. Są w tym pewne zalety, ponieważ kwaśny mocz hamuje rozwój bakterii. Przy pH poniżej 5 bakterie praktycznie przestają się rozwijać. Ma to znaczenie przy pewnych chorobach, ale także w przetwórstwie. To właśnie dlatego kwasi się ogórki na zimę, by zahamować rozwój bakterii.

Teraz sprawa tabel z produktami zakwaszającymi i alkalizującymi. Jest ich tak dużo jak podręczników. Jedną z nich zamieścił w lipcowym "Optymalniku" doktor Krupka. Ja mam jeszcze inne tabele, ale uważam, że tego problemu nie należy traktować z nabożeństwem. Generalnie wszystkie warzywa i owoce alkalizują; mleko też częściowo. Zakwaszają jaja, mięso, ryby, kawior i biały chleb. Generalnie jest taka zasada, że jeśli ktoś zje 100 g mięsa, a liczba kwasowa mięsa wynosi 10, to gdy się zje 100 g marchewki lub buraczków, to one "zalkalizują" mięso i wyjdzie się na zero. Pomoże się w ten sposób organizmowi. Oczywiście trzeba patrzeć, ile się zjadło przy tym węglowodanów.



Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adam319 2008-10-13, 14:33:49
Cytuj z: zenon 2008-10-13, 12:25:32
No i podam przyklad zoltka. Gotowane na twardo jest lżej strawne od gotowanego na miękko.

Bo gotowane na miękko jest surowe bo nie ścięte, a ugotowane na twardo nie jest surowe bo ścięte, ale kwasy zostawmy tutaj, a w sprawie surowego zapraszam do wątku tematycznego, gdzie admin się już na ten temat wypowiedział:

http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=2535.40

8)


Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace
Wiadomo¶æ wys³ana przez: zenon 2008-10-13, 16:30:09
Cytuj z: adam319 2008-10-13, 14:33:49
Cytuj z: zenon 2008-10-13, 12:25:32
No i podam przyklad zoltka. Gotowane na twardo jest lzej strawne od gotowanego na miekko.

Bo gotowane na miekko jest surowe bo nie sciete, a ugotowane na twardo nie jest surowe bo sciete(...)


inaczej definiujemy surowosc.
Dla mnie surowosc jest zatracana w temp. 48 stopni, kiedy to gina enzymy.

Ty tak definiujesz "surowosc", ze produkty pasteryzowane moga byc wg ciebie surowe.

Zoltko surowe jest lzej strawne od gotowanego na miekko i gotowanego na twardo.


Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Rudka 2008-10-14, 02:20:11
Taka jestem ciekawa tych zółtek
  zawsze uwielbiaÅ‚am  pić -surowe -a teraz mam dylemat bo może przez  to ,moje pazury
    musze dożywiać żółtym serem.


Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kangur 2008-10-14, 03:42:53
Cytuj z: Rudka 2008-10-14, 02:20:11
Taka jestem ciekawa tych zółtek
   zawsze uwielbiałam  pić -surowe -a teraz mam dylemat bo może przez  to ,moje pazury
    musze dożywiać żółtym serem.



Rudka!
Ty z tym serem jak Adam319 z mikrofalowka. Zastosuj diete zalogi kapitana Cooka w wersji dra. A. Vogla. Wzbogacana w wapn kiszona kapusta zamiast koniaku


Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Rudka 2008-10-14, 23:33:41
Kangur
  kapusta i wszelkie galarety ostatnio przejadÅ‚y mi sie,
prawde mówiÄ…c trafiÅ‚am chyba na trefne Å‚apiska -,pasztet też byÅ‚ nieudany  :x
  Tak ,ze po dÅ‚ugiej abstynencji mlecznych -ostatnio uwielbiam ,żółty ser i masÅ‚o.
  SÅ‚oninka chwilowo w odstawce-chociaz mam zmielone skwareczki z czosnkiem.
  No -ale kapusta zamiast koniaku :D :D,przeciez tego jest niewiele -myÅ›lisz ,ze ja codzieÅ„ prezenty dostaje :lol:
     


Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kangur 2008-10-14, 23:55:03
Cytuj z: Rudka 2008-10-14, 23:33:41
   No -ale kapusta zamiast koniaku :D :D,przeciez tego jest niewiele -myślisz ,ze ja codzień prezenty dostaje :lol:
     


Taaaaaaka ladna buzia zasluguje na prezenty codziennie.


Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Rudka 2008-10-15, 00:29:17
Kangur
  chciaÅ‚abym być tÄ… na  zdjÄ™ciu :P Juz niedÅ‚ugo wkleje swoje -jak wirusa albo zepsuja z kompa
  ktoÅ› mi wywlecze .
   
   


Tytu³: Odp: Produkty zakwaszajace/alkalizujace
Wiadomo¶æ wys³ana przez: viola44 2009-07-11, 22:28:42
Cytuj z: grizzly 2008-10-12, 20:51:29
Nie to nie tak :P, w organizmie np, jelita(nie mylic z JELITA :P),


:D :D :lol: :lol: :P :P :P


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.