forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: A.G.Bednarczyk 2005-06-09, 11:51:31



Tytu³: Przepisy i porady kulinarne.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: A.G.Bednarczyk 2005-06-09, 11:51:31
Zachęcam wszystkich, o umieszczanie w tym dziale, orginalnych przepiów, przeróbki oraz porady i pytania kulinarne.

Polecam drożdzówki optymalne,przepis Pana B.Renkiela, troszeczkę zmieniony.

Ciasto:
*300g mÄ…ki
*300g masła
*15 żółtek
*60g drożdży(+2łyżki wody)

Nadzienie:
*600g sera śmietankowego
*100g migdałów w płatkach
*120g masła
*30g cukru
*10g mÄ…ki
*aromat waniljowy

Do dekoracji:
*1 żółtko
*40g migdałów w płatkach

Drożdże zalać ciepłą wodą i zamieszać, dodać masło i mąkę. Zagnieść ciasto, dodając żółtka i wyrobić na jednolitą masę. Odstawić do wyrośnięcia na 20 min. Na nadzienie-zmielony ser, migdały, mąkę,cukier oraz rozpuszczone masło doprawić aromatem i wymieszać dokładnie. Z ciasta odważyć 32 porcje po 30g podsypać mąką i rozwałkować na małe okrągłe placki. Masę serową ugnieść w 32 kuleczki i poukładać na ciasto, zawijać jak pączki, zlepiając pod spodem. Układać na blasze wyłożonej pergaminem posmarowanej masłem. Kule posmarować roztrzepanym żółtkiem posypać płatkami migdałowymi. Piec na złoty kolor w temperaturze 160c około 30min.

w 100g produktu: B-8,T-18,W-7.

Życzę smacznego.
Grażyna


Tytu³: Przepisy i porady kulinarne.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adammo 2005-06-09, 13:20:46
Właśnie z Grażynką będziemy tworzyć stronę internetową z przepisami... Nie bawem podam adres gdzie można dodawać przepisy.

Wszystko prawie gotowe, tylko jak skończą mi się zaliczenia, to ruszamy z projektem... :)


Tytu³: Przepisy i porady kulinarne.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: A.G.Bednarczyk 2005-06-11, 10:47:03
Większość osób uważa że optymalni nie jedzą owoców. Prawda że niejemy jch na kilogramy, lecz w niewielkich ilościach.
Mamy teraz sezonowe owoce więc proponuję:
Koktajl z truskawek:
*300g tryskawek(oczywiście umytych i obranych)
*1 kremówka(250mil)
250g truskawek zmiksować ze śmietaną, rozlać do miseczek a reszte truskawek pokrojić na ćwiartki i posypać nimi zmiksowaną część.
W 100g:B-1,T-13,W-5.

Można zrobić bitą śmietanę z truskawkami, a wtedy do śmietany dodać małą łyżeczkę cukru waniliowego(węglowodany).
W nie długim czasie pojawią się maliny, jagody,proponuję to samo co z truskawkami.
Czy ma ktoś inne pomysły?
Grażyna


Tytu³: Przepisy i porady kulinarne.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adammo 2005-06-11, 17:31:46
Ja wogule nie jadam owoców od dzieciństwa. Im starszy, tym zaczołem "skubać" po kilka malin :D

Jeden lekarz z ŻO powiedział mi, że owoce to WODA i CUKIER i nie ma co sobie nimi zawracać głowy.
Jeśli jednak ktoś potrzebuje ich do życia, bo nie wytrzyma, to może
spożywać, ale bardzo mało...


Tytu³: Przepisy i porady kulinarne.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: billy 2005-06-19, 15:12:39
Mam pyszny przepis na "budyń optymalny" (bo tak go nazwałem)

sposób przyżądzenia jest bardzo prosty i szybki.....

Do naczynia, najlepiej garnuszka wlewamy 200 ml śietany, 4 żółtka i dwie łyżki kako (czasami też dodaje cynamon). Wrzystko to miksujemy i wstawiamy na mały ogień aby żółtka pomału się ścinały. Jak już zrobi się gęste to przelewamy do małej miseczki i posypujemy z góry małą łyżeczką cukru waniliowego. A w upały po zmiksowaniu można wstawić do lodówki i mieć orzeźwiający koktajl...


Tytu³: Przepisy i porady kulinarne.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Halina Ch. 2005-06-19, 20:13:37
Przepisu tego nauczł mnie zaprzyjaźniony kucharz dawno temu,gdy jeszcze nie słyszłam o DO

Ser zapiekany w płatkach kukurydzianych.

Wykonanie:
plaster sera żółtego grubości ok.5-7 mm obtoczć w mące ,potem w jajku ubitym na sztywno,a następnie w płatkach kukurydzianych i upiec na patelni w średnio rozgrzanym tłuszczu.
W mące obtaczamy dlatego żeby ubite jajko zatrzymało się na serze.

Danie to uwielbiają dzieci i chętnie je robię bo jest naprawdę wartościowe i smaczne.


Tytu³: Przepisy i porady kulinarne.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: A.G.Bednarczyk 2005-06-26, 11:22:52
Kotleciki z móżdzku

*100g móżdzku
*2 jajka
*bułka tarta
*sól, przyprawy.
*50g smalcu.
Móżdzek opłukaś, zdjąć błonke jeśli jest, delikatnie osolić. Jajka roztrzepać, dodać szczyptę soli, pieprz czarny i ziołowy. Móżdzek moczyć w jajku, następnie obtoczyć w bułce tartej( można tą czynność powtórzyć i jest wtedy grubsza panierka z jajka nasiąknięta tłuszczem). Na rozgrzaną patelnię ze smalcem dać móżdzek, piec na rumianno z obu stron, podusić pod przykryciem 5 min.

Grażyna


Tytu³: Przepisy i porady kulinarne.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: A.G.Bednarczyk 2005-06-27, 21:22:25
,,Serniczek" na śniadanie dla dzieci. Pyszne i pożywne danie.

*50g twarożku
*2 żółtka
*20g masła
*5g rodzynek
*5g czekolady gorzkiej

Na patelnię dać twarożek z niewielką ilością wody, pogotować 5 min z rodzynkami . Następnie dodać masło, 2 roztrzepane żółtka, mieszać aż zgęstnieje. Wyłożyć do miseczki i posypaś startą czekoladą.

Grażyna


Tytu³: Przepisy i porady kulinarne.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: A.G.Bednarczyk 2005-07-20, 07:51:43
Kotleciki mielone z serc

*1.500 kg. serc wieprzowych
*6 jaj (400g)
*1 cebula(100g)
*30 g. bułki tartej.
*100g smalcu do smażenia

Ugotować serca do miękkości, następnie zmielić, dodać jajka, cebulkę drobno posiekaną, bułkę tartą, wymieszać, oraz doprawić do smaku(pieprz,sól). Formować kotleciki i przypiekać na tłuszczu. Podawać z tłuszczem. Kotleciki są kruche i smakują dzieciom .

W 100g produktu:B-14, T-8, W-1,6

Życzę smacznego,
Grażyna


Tytu³: Przepisy i porady kulinarne.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: A.G.Bednarczyk 2005-07-22, 08:06:40
Paluszki z serem

Wykonać kruche ciasto z K.K. 10 dag mąki tortowej, 1/2 kostki schłodzonego masła(10 dkg), 5 żółtek(10dag) oraz 2 dag drożdży posiekać razem, zagarniając mąkę dośrodka. Zagnieść ciasto, podsypując niewielką ilością mąki. Ciasto położyć na miseczce, nakryć pergaminem lub folią metalową i schłodzić w lodówce co najmniej 12 godzin.

Gdy ciasto dojrzeje, na posypanej mąką stolnicy rozwałkować na placek . Ser żółty 50dag. pokrojić w plasterki o grubości 2 milimetry, następnie pokrojić w paseczki 2 na 2 milimetry. Ciasto kroić nożem na nie wielkie prostokąty, wkładać do nich żółty ser, zawinąć i poturlać, by powstał kształ paluszków. Blachę posmarować cienko rostopionym masłem. Paluszki ułożyć na blasze, posmarować 1 rostrzepanym żółtkiem i posypać każdy paluszek kminkiem (całym) oraz szczyptą soli. piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190oC. Pozostawić do przestygnięcia w wyłączonym piekarniku.

Polecam paluszki każdemu, dzieciom bardzo smakują.

Grażyna.


Tytu³: Przepisy i porady kulinarne.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: A.G.Bednarczyk 2005-08-02, 09:39:09
Leczo

*200 g.słonina
*200 g.cebuli
*400 g.papryka(czerwona i zielona)
*300 g.kiełbasa swojska
*300 g.parówka cienka lub martadela
*300 g.pomidor
*przyprawy:papryka słodka 2małe łyżeczki, odrobinę papryki ostrej, pieprz.

Obrać cebulę i pokrojić, słoninę kroimy w kosteczkę. Kiełbasę obieramy z osłonki i kroimy w większą kostkę a parówki w plasterki. Z papryki usówamy nasiona i kroimy w krótkie paseczki. Pomidory sparzyć gotującą wodą i pokrojić w kostkę. Słoninkę stapiamy i dodajemy cebulkę, kiełbaskę i parówkę, smażymy na małym ogniu, całość mieszamy. wrzucamy pomidory i dusimy ok. 5 min. Dodajemy paprykę i dusimy jeszcze ok, 15 min. dolewając w tym czasie 1 szklanke wody. Na końcu dodajemy przyprawy, zamieszać.

Życzę smacznego,

Grażyna


Tytu³: Przepisy i porady kulinarne.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: A.G.Bednarczyk 2005-08-05, 07:26:42
Czekoladowe Masełko

*200g masła
*50g czekolady gorzkiej
*2 płaskie łyżki kaka
*1 łyżka cukru pudru
*2 łyżki śmietanki

W rondelku rospuścić czekoladę, dodać śmietankę i kakao, cały czas mieszając. Msełko zmiksować z cukrem pudrem, następnie dodajemy masę czekoladową i wszystko razem mieszamy. Gotowe masełko czekoladowe dajemy do lodówki by stwardniało.
Moja rada, wcześniej piekę biszkopt z książki kucharskiej dr Kwaśniewskiego, kroję kromeczki i smaruję tym masełkiem, posypuję z wierzchu orzechami włoskimi i kokosem ( można dodać kilka rodzynek). Jest to szybki sposób na ciasteczko dla naszych pociech. Jeszcze lepiej jest zrobić sucharki z biszkoptu, mamy wtedy na dłużej, dzieci lubią coś pochrupać (sucharki też smarujemy masełkiem czekoladowym).

W 100g produktu:B-2,5 :T-67: W-17,5
Smacznego, Grażyna


Tytu³: Przepisy i porady kulinarne.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Halina Ch. 2005-08-11, 21:54:15
Grażynko, może znasz przepis na kotleciki z wątróbki z boczkiem.
Moja młodzież nie lubi wątróbki, więc muszę coś wymyśleć i jakoś wcisnąć im do spożycia chociaż minimalne ilości.
Jadłam je w Jastrzębiej Górze i wcale nie czuło się smaku wątroby.
Może w tym daniu uda mi się przemycić tą wartościową część zwierzęcia?


Tytu³: Przepisy i porady kulinarne.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: A.G.Bednarczyk 2005-08-12, 11:28:24
Halinko,moja najmłodsza dziewczynka(5lat) przepada za podrobami i nie mam z tym problemu, ale starszy chłopczyk(7lat) też nie chce mi jeść porobów. Niewiem czy masz Książkę kucharską Dr.Kwaśniewskiego -w niej jest bardzo smaczny pasztet z wątróbki. Podaję ten pasztet na obiad+frytki. Dawidek powiedział mi że w takiej postaci wątróbkę może jeść. Podam tobie jeszcze inny przepis.

ZAPIEKANE KLOPSIKI Z WĄTRÓBKI -przepis Morgano

*150g-ziemniaki
*400g-wątróbka wieprzowa
*100g-jaja całe 2 szt.
*100g-cebula
*100g-smalec
*50g-bułka tarta
*2 ząbki czosnku,majeranek,pieprz,sól.

Cebulę i czosnek podusić na smalcu. Ugotowane ziemniaki, oraz wątrobę wieprzową, cebulę i czosnek mielimy w maszynce do mięsa. Do masy dodajemy 2 całe jajka,w/w przyprawy, i całość mieszamy. Formujemy klopsiki, które z koleji panierujemy w tartej bułce. Klopsiki układamy na wysmarowanej tłuszczem formie i zapiekamy w piekarniku, w temperaturze 180stopni około 30-40min.

Ten sam przepis można zrobić też w formie pieczeni:Zrobić jak powyżej tylko wątrobę mielimy surową wszystko razem mieszmy, dodajemy bułkę tartą i przyprawy. Następnie wlewamy do wysmarowanej blachy, wyłożonej pergaminem. Zapiekamy tak jak powyżej.

Smacznego życzy, Grażyna.


Tytu³: Przepisy i porady kulinarne.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: A.G.Bednarczyk 2005-08-12, 11:36:11
Halinko, a co do kotlecików z Jastrzębiej Góry, to nie znam tego przepisu.
Zadzwoń tam i poproś oprzepis to napewno nie odmówią, :P następnie go tutaj umieść.

Pozdrawiam, Grażyna.


Tytu³: Przepisy i porady kulinarne.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Halina Ch. 2005-08-14, 18:18:34
Cytuj z: A.G.Bednarczyk
Kotleciki mielone z serc

*1.500 kg. serc wieprzowych
*6 jaj (400g)
*1 cebula(100g)
*30 g. bułki tartej.
*100g smalcu do smażenia

Ugotować serca do miękkości, następnie zmielić, dodać jajka, cebulkę drobno posiekaną, bułkę tartą, wymieszać, oraz doprawić do smaku(pieprz,sól). Formować kotleciki i przypiekać na tłuszczu. Podawać z tłuszczem. Kotleciki są kruche i smakują dzieciom .

W 100g produktu:B-14, T-8, W-1,6

Życzę smacznego,
Grażyna


Kotleciki są pyszne, tylko wyszły mi strasznie rzadkie i musiałam dać dużo bułki tartej żeby jakoś zagęścić aby można było je uformować.
Zamiast jajek całych proponuję dodać samę żółtka.


Tytu³: Przepisy i porady kulinarne.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: A.G.Bednarczyk 2005-08-15, 09:23:48
Halinko, jak robiłam kotleciki z serc to były suche i dlatego dodawałam jajka, gotowane serca po zmieleniu są kruche i suche. Może zmieliłaś surowe serca?

Pozdrawiam, Grażyna.


Tytu³: Przepisy i porady kulinarne.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Halina Ch. 2005-08-15, 11:04:09
Może zmieliłaś surowe serca?

Pozdrawiam, Grażyna.


No właśnie... ja mieliłam surowe serca.

ZrobiÄ™ to jeszcze raz poprawnie.

Tytu³: Przepisy i porady kulinarne.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: A.G.Bednarczyk 2005-09-08, 10:19:39
Witam wszystkich!

Podałam kilka przepisów na stronie www.optymalni.org.pl/forum
Nie będę ich tutaj powielała więc zachęcam do odwiedzin tematu ,, Palce lizać- przepisy".

Pozdrawiam, Grażyna :P


Tytu³: Przepisy i porady kulinarne.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: A.G.Bednarczyk 2005-09-23, 08:48:36
Chcę polecić wam nerki, odpowiednio przyżądzone są smaczne i wartościowe. Zanim zaczniemy, to trzeba je wcześniej odpowiednio przygotować.

Dzień wcześniej: moczę nerki w wodzie, odsączam z wody i wrzucam do garnka z gotującą wodą, mają być przykryte wodą, tak gotujemy je ok 5 min. Następnie wylewamy wodę, a nerki pod kranam płukamy. Do czystej gotującej wody znowu wrzucamy nerki i gotujemy ok 10 min, wylewamy wodę, nerkami opłukujemy i przekrawamy w zdłóż, zalewamy wodą i moczymy je ok 20 min.(można w mleku moczyć kilka godzin). Nerki osączamy z wody i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Na następny dzień przyżądzamy potrawę.


Nerki w sosie śmietankowym.

*1,5 kg nerek
*100g smalec
*150g cebula
*70g marchew
*300mil śmietana kremówka
*40g żółtka(ok.2szt.)
*suszony koper (moze być pietruszka) 1 płażka łyżka.
*sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku.

Nerki wcześniej przygotowane kroimy na kawałki, wkładamy do garnka z nagrzanym tłuszczem i dusimy na małym ogniu ok. 20-30 min (by nerki były miękkie, kruche). Następnie wrzucamy pokrojoną cebulę i startą na grubych oczkach marchewkę, dusimy ok 20min. Wlewamy kremówkę, delikatnie zagotwać, dodać koper, żółtka rostrzepać z 2 łyżkami wody, wlać stale mieszając, wyłączyś gaz, przykryć pokrywką by zgęstniało(nie gotować bo się zwarzy). Następnie dodać przyprawy.

W 100g produktu:B-12g, T-12g, W-2,4.

Ps. Można wyciąć żyłki ze środka, ja nereczki jem w całości.

Życzę smacznego.

Pozdrawiam, Grażyna. :P


Tytu³: Odp: Przepisy i porady kulinarne.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: goswi 2005-11-30, 09:10:11
Witam!
Z tego ciasta drożdżowego robię pododzniu np. papryki w proszku czy przeciśniętego czosnku bułeczki, ktore jemy z masłem. Używam go też jako ciasto do parówek w cieście, podaje do nich majonez.


Tytu³: Odp: Przepisy i porady kulinarne.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: A.G.Bednarczyk 2005-12-04, 07:46:27
Na stronie www.optymalni.org.pl (http://www.optymalni.org.pl) podałam kilka przepisów gdy forum dr. Kwaśniewskiego było nieczynne, temat ,,palce lizać"

Grażyna :P


Tytu³: Odp: Przepisy i porady kulinarne.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2006-03-08, 20:40:29
Witam wszystkich Optymalnych

Chce na tej stronie dzielic sie z wami optymalnymi receptami.

Boeuf Strogonow z serc wieprzowych


Skladniki:
700g serc wieprzowych
50g korzen pietruszki
100g marchew
50g korzen selera
200g pieczarki
150tg cebula
25g masla
10g maki
15g pasta pomidorowa
200g smietana 36%

przyprawy:

ostra papryka
sol, pieprz i natka pietruszki

1. Serca przekroic wzdluz, oczyscic z zylek, dokladnie wyplukac, wlozyc do rondla, zalac zimna woda i gotowac na malym ogniu do miekkosci.

2.Wloszczyzne obrac, oplukac i w polowie gotowania dodac w calosci do gotujacych sie serc.

3.Miekkie serca wyjac,pokroic w paski szerokosci 1 cm.

4.Cebule obrac, oplukac, pokroic w talarki, pieczarki oczyscic i pokroic w paski.

5.Rozgrzac maslo, dodac cebule, chwile smazyc, po czym wlozyc pieczarki, calosc przelozyc do rondla.

6.Na pozostalym masle zrobic zasmazke, rozprowadzic wywarem z serc, dodac paste pomidorowa wymieszac i zagotowac, nastepnie przelozyc do rondla z cebula i dodac pokrajane serca.

7.Otrzymany sos rozprowadzic smietana, dodac papryke oraz pieprz i sol do smaku.

8.Potrawe doprowadzic do wrzenia stale mieszajac.

9.Smakuje z ziemniakami polanymi maslem i posypanymi natka pietruszki.

ZYCZE SMACZNEGO

Gotowej potrawy- 1500g

W 100g  B-8.5  T-7.3  W-3.5

W ciagu czterech lat diety optymalnej wypracowalam sobie swoja kuchnie  wiele potraw przystosowalam do kuchni optymalnej.
Chce na tej stronie dzielic sie z optymalnymi moimi osiagnieciami kulinarnymi
                    Pozdrawiam Hana


Tytu³: Odp: Przepisy i porady kulinarne. Angielskie jajka
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2006-03-09, 20:11:47
Witam wszystkich zainteresowanych przepisami optymalnymi.
Pragne sie podzielic smakolykami nadajacymi sie na stol wielkanocny.
Wybralam potrawy niezbyt kosztowne, latwe do wykonania i niezbyt pracochlonne

                     ANGIELSKIE JAJKA

Skladniki:
          360g -jajka  (6 sztuk)
          125g -wedzonego boczku  (moze byc gotowana szynka )
           40g - masla
           20g - pora (jasna czesc)
           15g - maka
          300g -wywaru z kosci
          120g - bialego wytrawnego wina

Przyprawy: sol, pieorz, galka muszkatalowa, natka pietruszki

1.  Szynke (boczek) pokroic w kostke.
2.  Maslo roztopic i szynke podsmazyc.                                                                                     
3.  Pore umyc, pokroic dodac do szynki-dusic pod przykryciem 10 minut na malym ogniu.
4.  Ciagle mieszajac dodac malymi porcjami make, wywar z kosci i biale wino--zagotowac.
5.  Doprawic do smaku przyprawami.
6.  Ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka przekroic na polowe i dodac do sosu.
7.  Smakuje z kartofelkami polanymi maslem i posypanymi zielona pietruszka.

Gotowej potrawy  980g.
                      w 100g potrawy z boczkiem  B--6.6g  T--13,8g  W--1,6g
                      w 100g potrawy z szynka      B--7,2g  T--10,2    W--1,6g


Tytu³: Odp: Przepisy i porady kulinarne.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2006-03-10, 19:49:24
Pucka w piwie

Skladniki:
          600g--plucka
          1000g--piwo jasne (1 litr)
            20g--maslo
            100g--boczek wedzony
              60g--cebula
              10g--maka

Przyprawy: sol, pieprz, mielony imbir, sok z cytryny, jarzynka (przyprawa do zup)

1.  Plucka obmyc, usunac skrzepy krwi,wlozyc do rondla, zalac wrzaca osolona woda i ugotowac.
2.  Ugotowane plucka wyjac, przestudzic, pokrajac w kostke.
3.  Boczek pokrajac w kostke, stopic, dodac plucka i kilka minut razem smazyc.
4.  Piwo doprowadzic do wrzenia, wlozyc boczek z pluckami, przykryc i odstawic na 15 minut (nie gotowac).
5.  W tym czasie obrac cebule, oplukac, posiekac w drobna kostke.
6.  Plucka wraz z boczkiem wyjac z piwa lyzka cedzakowa i odstawic.
7.  Do piwa dodac cebule i kilka minut gotowac, nastepnie wywar przelac przez sito, zaprawic maka, dodac maslo i przyprawy, doprawic do smaku pieprzem i sola, zagotowac.
8.  Podawac z kartofelkami, polanymi otrzymanym sosem piwnym.

  Zycze smacznego! Hana


Tytu³: Odp: Przepisy i porady kulinarne.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2006-03-10, 19:54:43
Do przepisu  "Plucka w piwie "

  dopisuje wartosci B.--6,4  T.--4,1  W.--2,8  oczywiscie w 100g.


Tytu³: Odp: Przepisy i porady kulinarne.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2006-04-20, 21:06:50
Chce podac Wam przepis na OPTYMAKNE MUFKI bez cukru.

                  skladniki:
-czekolada gorzka  35g
-maslo                115g
-orzechy laskowe 100g
-zoltka                70g (okolo 4szt.)
-bialka                105g (okolo 3szt.)
-proszek do pieczenia 10g

Wykonanie:
1.Zoltka oddzielic od bialek.
2.Orzechy wymieszac z proszkiem do pieczenia.
3.Czekolade rozpuscic z maslem w kapieli wodnej.
4.Zoltka zmiksowac z orzechami i dodac czekolade z maslem.
5.Ubic piane z bialek i polaczyc z masa zoltkowo-orzechowa.
6.Masa wypelnic 12szt. papierowych foremek.
7.Piec okolo 20 minut w piecu nagrzanym do temperatury 180°C.

W 100g  B--8,9  T--43,7  W--9,3
                  1  :  4,9  :  1Smacznego  ;  Hana


Tytu³: Odp: Przepisy i porady kulinarne.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Halina Ch. 2006-04-21, 11:54:16
Te płucka w piwie wyglądają ciekawie ,wypróbuję je w przyszłym tygodniu po dostawie świeżych płucek.


Tytu³: Odp: Przepisy i porady kulinarne.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2006-04-27, 18:50:48
      JAJA A'LA FLAKI

Skladniki na 4-porcje:
-480g--jajka (okolo 8szt.)
-100g--cebula
- 50g--maslo
10g--maka
200g--mleko (tluste)
200g--smietana 30%

Przyprawy:sol,pieprz,galka muszkatalowa.

Wykonanie
1.Ugotowac jajka na twardo,wystudzic i obrac ze skorupek,nastepnie pokroic na dosc grube plasterki, ulozyc na glebokim polmisku ,trzymac w cieple.
2.Cebule obrac i pokroic w cienkie talarki.
3.Na patelni rozpuscic maslo,dodac cebule i dusic 5-10 minut,uwazajac aby cebula nie przyrumienila sie.
4.Opruszyc maka ,zamieszac i dusic jeszcze 5minut.
5.Stale mieszajac dodac zimne mleko wymieszane ze smietana.
  Gotowac 10 minut.
6.Przyorawis przyprawami do smaku.
  Jajka polac goracym sosem.

W 100g potrawy B--7,1  T--15,4  W--3,4 
                          1        2,1        0,5


Tytu³: Odp: Przepisy i porady kulinarne.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Krystyna 2006-05-30, 15:44:20
Sernik w czekoladowym cieÅ›cie                                                                                                    Ciasto: 400g mÄ…ki, 30g kakao, 30g cukru pudru 1/2 Å‚yżeczki proszku posiekać z 400g masÅ‚a na ryż.Dodać 10 żółtek, szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i zamrozić w zamrażalniku.                                Masa serowa: 1000g tÅ‚ustego twarogu rozetrzeć widelcem lub zmielić. 400g masÅ‚a utrzeć ze 100g cukru pudru, oraz 17 żółtkami dodać 1 paczkÄ™ sernixu, aromat i wymieszać z 17 ubitymi na sztywno biaÅ‚kami. Dodać 50g rodzynek oraz Å‚yżkÄ™ smażonej skórki pomaraÅ„czowej.                                                                  BlaszkÄ™ wyÅ‚ożyć papierem do pieczenia. PorcjÄ™ zamrożonego ciasta zetrzeć na tarce na grube wiórki, rozsypać na blaszce i podpiec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku  przez 15 minut.                              Na podpieczony spód wyÅ‚ożyć masÄ™ serowÄ…. na masÄ™ zetrzeć drugÄ… porcjÄ™ ciasta. Piec 1 godzinÄ™  w temperaturze 180 stopni.Wystudzić w piekarniku. Smacznego.                                                                                                                            W 100g  B -10,3    T - 23,5    W - 17,1                                                                                     


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.