Tytu³: SÅ‚onina konserwowa wÅ‚asnej produkcji - trwaÅ‚a Wiadomo¶æ wys³ana przez: ziutek 2008-12-10, 21:09:06 Surowce :
sÅ‚oninka, boczek i podgarle dobrej jakosci ze Å›winek karmionych paszami naturalnymi, smalec wytopiony ze sÅ‚oniny j.w. przyprawy : sól, peklosól, pieprz naturalny, gorczyca, kminek, liść laurowy, czosnek, papryka i inne wg upodobania boczek i podgarle może być surowe lub wÄ™dzone, wÄ™dzone domowym sposobem stosunek sÅ‚onina : boczek : podgarle zupeÅ‚nie dowolny, ale trzeba obliczyć B sÅ‚oninÄ™, boczek i podgarle pokroić w sÅ‚upki o wysokoÅ›ci 2/3 wysokoÅ›ci posiadanych sÅ‚oiczków, wÅ‚ożyć do miski, posypać równomiernie solÄ…, peklosolÄ…,kto chce i lubi, oraz pozostaÅ‚ymi rozdrobnionymi przyprawami, czÄ™sć może być nie zmielona, dobrze to wszystko wymieszać, wyrobić, uklepać i zostawić w chÅ‚odnym miejscu na 24h. sÅ‚oiki najlepsze sÄ… z prostymi Å›ciankami, naÅ‚ożyć ciasno i pionowo pokrojone w sÅ‚upki surowce, starać siÄ™ to robic ciasno, aby nie pozostawiać powietrza napeÅ‚nione sloiczki dopeÅ‚nić 2 cm od brzegu wytopionym smalcem, zakrÄ™cic i do kotÅ‚a, pasteryzować tak jak np kompoty, ja trzymam 1,5 godziny, można wstawić do piekarnika 110 st.C, po 1,5 godziny schÅ‚odzić, po 24 h i 36 h ten sam proces, na krótsze przechowanie może być 2 krotnie, ale 100% pewnoÅ›ci to 3 razy. Jeżeli robimy w piekarniku, to sÅ‚oiki wyciÄ…gamy dopiero po 3 pasteryzowaniu W ten sposób zrobione konserwy, bez konserwantów, nawet bez soli można trzymać kilka lat, na lato jest jak znalazÅ‚, nie trzeba siÄ™ uganiać za każdym kawaÅ‚kiem sÅ‚oniny, a i upaÅ‚ i siÄ™ nie chce, to siÄ™ psuje itd,a zimÄ… nie wiadomo co z czasem zrobić Podobnie można robić konserwy miÄ™sne w smalcu, golonki, żeberka itd. i co nam do gÅ‚owy przyjdzie, tylko obliczyć BT, tajemnica trwaÅ‚oÅ›ci tkwi w 3 krotnym pasteryzowaniu, po 1 i 2 pasteryzowaniu pozostawić w temperaturze pokojowej, niech sobie bakteryjki wykieÅ‚kujÄ…, po ostatnim do spiżarki Tytu³: Odp: SÅ‚onina konserwowa wÅ‚asnej produkcji - trwaÅ‚a Wiadomo¶æ wys³ana przez: adamgraza 2008-12-10, 21:47:01 No Ziutku widzÄ™ dobrego stażystÄ™ ale też dobrego kucharza .CieszÄ™ siÄ™ pewnie nie tylko ja .Dawaj nastÄ™pne przepisy .Ty jestes z tej starszej szkoly dr. JK.Pewnie nas wiele nauczysz .Grażyna
Tytu³: Odp: SÅ‚onina konserwowa wÅ‚asnej produkcji - trwaÅ‚a Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2008-12-10, 22:28:08 <Ziutek<,a co powiesz na mielone podgardle,przetopione z przyprawami i jeszcze gorace zlewam do wekow.O dziwo te sloiki sie zamykaja.Nigdy jednak nie trzymalam ich dluzej niz miesiac.
Gdy jeden ze sloikow nie zawekowal sie ,to po zjedzeniu niewielkiej ilosci podgardla, zadnych sensacji zoladkowo-jelitowych nie mialam. Reszta wyladowala oczywiscie w koszu,bo jakos dziwnie pachniala :lol: Przyznam sie,ze do robienia wekow,ktorych sposob podajesz wyzej,jestem zbyt leniwa :shock: Mialam sasiadke w Polsce,ktora zawsze robila miesne konserwy domowym sposobem. Nawet zazdroscilam tej rodzince,ze cos takiego potrafia. :P Dzieci sasiadki wysoce poksztalceni i w wielkim swiecie. Wszystko wina tych sloikow :shock: :lol: Tytu³: Odp: SÅ‚onina konserwowa wÅ‚asnej produkcji - trwaÅ‚a Wiadomo¶æ wys³ana przez: ziutek 2008-12-10, 22:53:44 samo usmażenie i zlanie do sÅ‚oików to maÅ‚o, nigdy w pierwszej pasteryzacji nie zabije sie wszystkich bakterii, dlaczego, wiekszoÅ›c wie, część bakterii przechodzi w tak zwane przetrwalniki, bakterie w tej postaci można smażyc 1000 lat a one i tak 1001 roku wykieÅ‚kujÄ… i zepsuja produkt, dlatego po pierwszej pasteryzacji ważne jest aby sÅ‚oiki nie wystawiać na mróz tylko do ciepÅ‚ego, trzeba dać szansÄ™ wykieÅ‚kować nastÄ™pnym i do kotÅ‚a, bakterie wykieÅ‚kowane ulegajÄ… zabiciu, kilkakrotne pasteryzowanie jest porównywalne ze sterylizacjÄ….
miÄ™so wiepszowe w zamrażarce też siÄ™ zepsuje, tÅ‚uszcz poprostu zjeÅ‚czeje, w dużych chÅ‚odniach to sÄ… temperatury dużo niższe niż w naszych zamrażarkach, chyba każdej Pani domu zdarzyÅ‚o siÄ™, że jakaÅ› porcja np schabu zawieruszyÅ‚a siÄ™ w zamrażarce, tego siÄ™ już nie da zjeść, szkoda zdrowia, lepiej wyrzucić. starsi pamiÄ™tajÄ… jak nasze mamy, babcie robiÅ‚y pieczone miÄ™so i zalewaÅ‚y w kamiennych garach smalcem, po pewnym czasie miÄ™so dostawaÅ‚o takiego dziwnego posmaku, mimo, że smalec niedopuszczaÅ‚ powietrza też trochÄ™ jestem leniwy jak prawie każdy, ale wolÄ™ siÄ™ lenić latem bo jest takie krótkie narazie czytam o robalach i szukam tych ziół Tytu³: Odp: SÅ‚onina konserwowa wÅ‚asnej produkcji - trwaÅ‚a Wiadomo¶æ wys³ana przez: kangur 2008-12-10, 23:19:57 Cytuj z: ziutek 2008-12-10, 22:53:44 miÄ™so wiepszowe w zamrażarce też siÄ™ zepsuje, tÅ‚uszcz poprostu zjeÅ‚czeje, w dużych chÅ‚odniach to sÄ… temperatury dużo niższe niż w naszych zamrażarkach, chyba każdej Pani domu zdarzyÅ‚o siÄ™, że jakaÅ› porcja np schabu zawieruszyÅ‚a siÄ™ w zamrażarce, tego siÄ™ już nie da zjeść, szkoda zdrowia, lepiej wyrzucić. Zenon ma tak organizm zahartowany, ze mu takie smrodki nie szkodza. Cytuj z: ziutek 2008-12-10, 22:53:44 też trochÄ™ jestem leniwy jak prawie każdy, ale wolÄ™ siÄ™ lenić latem bo jest takie krótkie Tez jestem leniwy, bo tu lato trwa tylko 9 miesiecy a potem wiosna i wiosna. Zupelnie jak na Syberii, gdzie zima tylko 9miesiecy a potem lato i lato. Tytu³: Odp: SÅ‚onina konserwowa wÅ‚asnej produkcji - trwaÅ‚a Wiadomo¶æ wys³ana przez: kodar 2008-12-10, 23:37:20 Zenonowi,to i bakterie,ktore sa odpowiedzialne za "smrodki" nie szkodza,a ty "Ziutek",zalecasz nam wyrzucac "przetworzone",dlugolezace mieso z zamrazarki. :lol:
Kangur,ciagle lato i ciagla wiosna przez 360 dni??No nie,to zupelnie cie rozgrzesza, leniuchuj ile wlezie i ciesz sie zyciem :P Tytu³: Odp: SÅ‚onina konserwowa wÅ‚asnej produkcji - trwaÅ‚a Wiadomo¶æ wys³ana przez: maf 2008-12-11, 07:39:12 Cytuj z: ziutek 2008-12-10, 21:09:06 W ten sposób zrobione konserwy, bez konserwantów, nawet bez soli można trzymać kilka lat, na lato jest jak znalazÅ‚, nie trzeba siÄ™ uganiać za każdym kawaÅ‚kiem sÅ‚oniny, a i upaÅ‚ i siÄ™ nie chce, to siÄ™ psuje itd,a zimÄ… nie wiadomo co z czasem zrobić Podobnie można robić konserwy miÄ™sne w smalcu, golonki, żeberka itd. i co nam do gÅ‚owy przyjdzie, tylko obliczyć BT, tajemnica trwaÅ‚oÅ›ci tkwi w 3 krotnym pasteryzowaniu, po 1 i 2 pasteryzowaniu pozostawić w temperaturze pokojowej, niech sobie bakteryjki wykieÅ‚kujÄ…, po ostatnim do spiżarki Jak przechowywac zrobione w ten sposob konserwy? Latem trudno mi znalezc miejsce w domu ponizej 18 st C. W lodowce zajma duzo miejsca. Mozna w zamrazarce? Pozdr maf Tytu³: Odp: SÅ‚onina konserwowa wÅ‚asnej produkcji - trwaÅ‚a Wiadomo¶æ wys³ana przez: Syriusz 2008-12-11, 11:57:38 No wlasnie, gdzie trzymac wieksza ilosc takich konserw? U nas, w Kangurowie a konkretnie w moim domu temperatura jest + 25 - 35 przez conajmiej 6 miesiecy. Piwnicy nie mam ale mam 2 ogromne lodowki po 550 litrow kazda plus 600 litrow zamrazarka.
Te urzadzenia pobieraja duzo pradu, zwlaszcza w czasie upalow. Widze tylko jedno wyjscie a mianowiecie zbudowanie betonowej piwnicy pod ziemia, wmontowanie tam agregatu od jakiejs lodowki i napedzane to przez solar power. Bedzie ekonomiczne i tanie. Moze tez sluzyc jako bunkier w razie czego. A moze ktos ma inny pomysl na cool room? Pozdrawiam Tytu³: Odp: SÅ‚onina konserwowa wÅ‚asnej produkcji - trwaÅ‚a Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2008-12-11, 12:01:28 Cytuj z: Syriusz 2008-12-11, 11:57:38 No wlasnie, gdzie trzymac wieksza ilosc takich konserw? U nas, w Kangurowie a konkretnie w moim domu temperatura jest + 25 - 35 przez conajmiej 6 miesiecy. Piwnicy nie mam ale mam 2 ogromne lodowki po 550 litrow kazda plus 600 litrow zamrazarka. Te urzadzenia pobieraja duzo pradu, zwlaszcza w czasie upalow. Widze tylko jedno wyjscie a mianowiecie zbudowanie betonowej piwnicy pod ziemia, wmontowanie tam agregatu od jakiejs lodowki i napedzane to przez solar power. Bedzie ekonomiczne i tanie. Moze tez sluzyc jako bunkier w razie czego. A moze ktos ma inny pomysl na cool room? Pozdrawiam Syriusz, przy takiej ilosci slonca oczywiscie, ze tylko cele sloneczne!!! Drogie na pocztku ale po paru latach masz za darmo energie w calym domu. Mam zamiar zakladac w przyszlym roku. Tytu³: Odp: SÅ‚onina konserwowa wÅ‚asnej produkcji - trwaÅ‚a Wiadomo¶æ wys³ana przez: Syriusz 2008-12-11, 12:25:50 Adampio,
ja potrzebuje 7 do 10 KWh dziennie. Aby tyle miec musze zainwestowac ponad A$ 20tys. oczywiscie bez baterii, ktore nie dosc, ze sa drogie to jeszcze trzeba wymieniac je co kilka lat. Czy u Was jest taniej? Powiedzmy system paneli na 1500 - 2000 W. Bardzo interesuje mnie ten temat. Pozdrawiam Tytu³: Odp: SÅ‚onina konserwowa wÅ‚asnej produkcji - trwaÅ‚a Wiadomo¶æ wys³ana przez: grizzly 2008-12-11, 13:57:49 Cytuj z: Syriusz 2008-12-11, 11:57:38 ...wmontowanie tam agregatu od jakiejs lodowki i napedzane to przez solar power. Bedzie ekonomiczne i tanie... Syriusz, to jest najlepsze rozwiazanie!!! Podpowiem jeszcze, ze powinien byc ten uklad, podlaczony razem z "pompa ciepla". 8) W twojej sytuacji to bedzie przyslowiowe "Perpetuum mobile" 8) Tytu³: Odp: SÅ‚onina konserwowa wÅ‚asnej produkcji - trwaÅ‚a Wiadomo¶æ wys³ana przez: slawek 2008-12-11, 14:11:34 Cytuj z: grizzly 2008-12-11, 13:57:49 Cytuj z: Syriusz 2008-12-11, 11:57:38 ...wmontowanie tam agregatu od jakiejs lodowki i napedzane to przez solar power. Bedzie ekonomiczne i tanie... Syriusz, to jest najlepsze rozwiazanie!!! Podpowiem jeszcze, ze powinien byc ten uklad, podlaczony razem z "pompa ciepla". 8) A lodówka to czym jest jak nie pompÄ… ciepÅ‚a ?? Cytuj: W twojej sytuacji to bedzie przyslowiowe "Perpetuum mobile" 8) Taaaaak tylko ta investycja poczÄ…tkowa ;P Tytu³: Odp: SÅ‚onina konserwowa wÅ‚asnej produkcji - trwaÅ‚a Wiadomo¶æ wys³ana przez: adam319 2008-12-12, 02:06:28 Cytuj z: Syriusz 2008-12-11, 11:57:38 (...) Te urzadzenia pobieraja duzo pradu, zwlaszcza w czasie upalow. Widze tylko jedno wyjscie a mianowiecie zbudowanie betonowej piwnicy pod ziemia, wmontowanie tam agregatu od jakiejs lodowki i napedzane to przez solar power. Bedzie ekonomiczne i tanie. Moze tez sluzyc jako bunkier w razie czego. A moze ktos ma inny pomysl na cool room? Pozdrawiam Ja bym ożeniÅ‚ to: http://www.hebeiltd.com.cn/?p=peltier.module z tym: http://sansosekigyo.en.alibaba.com/group/200038652/Solar_Panel.html oczywiÅ›cie potrzebne bÄ™dÄ… drobne wyliczenia jakie duże radiatorki potrzebne sÄ… do odbierania ciepÅ‚a z pomieszczenia, a jak oddać ciepÅ‚o – proponujÄ™ do gruntu dÅ‚ugim wężem o dużym przekroju z grawitacyjnym obiegiem cieczy chÅ‚odzÄ…cej (pÅ‚yn do chÅ‚odnic samochodowych). Trzeba bÄ™dzie też oczywiÅ›cie pomyÅ›leć o zbieraniu skraplajÄ…cej siÄ™ wody. Trzeba by tak dobrać ogniwa peltiera do ogniw sÅ‚onecznych by przy maksymalnym możliwym nasÅ‚onecznienu ogniwa pracowaÅ‚y powiedzmy na 70% mocy elektrycznej. Przy odpowiednim doborze caÅ‚ość może pracować bez rzadnej elektroniki regulacyjnej, tak po prostu obskurnie prosto poÅ‚Ä…czone dwoma kabelkami +/-. :-) OczywiÅ›cie pomieszczenie chÅ‚odzone musi być doskonale izolowane powiedzmy styropianem. Gdyby cena ogniw sÅ‚onecznych odstraszaÅ‚a, zawsze można pokusić siÄ™ o tradycyjny australijski wiatrak napÄ™dzajÄ…cy przez przekÅ‚adniÄ™ alternator samochodowy. Alternator powinien mieć wbudowany regulator napiÄ™cia, co zabezpieczy ogniwa peltiera przed przeciążeniem. No ale chyba jednak warto jednak ustrzelić w Chinach jakiÅ› panel ogniw sÅ‚onecznych bo Å‚atwiej siÄ™ to montuje, mniejsze zbiegowisko i mniej haÅ‚asu. 8) Tytu³: Odp: SÅ‚onina konserwowa wÅ‚asnej produkcji - trwaÅ‚a Wiadomo¶æ wys³ana przez: kangur 2008-12-12, 05:21:27 Syriusz.
Co ty chcesz wekowac? Krowe czy ciele? Krowe zanim przerobisz do wekowania, to juz bedziesz miec salmonele. To samo z cielakiem. Swin przeciez nie hodujesz. Baranine zawsze mozesz kupic u rzeznika np. raz na dwa tygodnie. Znajomy w Mount Isie kupil calego swiniaka. Zrobil kielbasy i wielkie przyjecie. Wszyscy goscie po przyjeciu pochorowali sie z powodu salmoneli. Tylko jeden zle sie czul i nie byl w szpitalu. Reszta zaliczyla szpital. Najpierw to slyszalem w dzienniku TV, a potem jak pracowalem w Mount Isie, to on mi to opowiadal. Juz wiecej nie robi wedlin. Tytu³: Odp: SÅ‚onina konserwowa wÅ‚asnej produkcji - trwaÅ‚a Wiadomo¶æ wys³ana przez: Syriusz 2008-12-12, 12:35:53 Dziekuje za podzielenie sie wiedza na interesujacy mnie temat.
Kangur, ja w Au zrobilem juz iles Tam kiebasy i innych wedlin i nigdy nic mi sie nie zepsulo. Robilem, nawet kiedy grzalo do 40 stopni ale w domu mialem air con a wedliny po wyjeciu z komina szly od razu do lodowki. Tutaj zabilem dopiero 2 dorodne byki ale w czasie przymrozkow. Moja sasiadka ma cool room 3x2m i moge tez korzystac z niego gdybym mial cos do skrocenia o glowe. A mieso najlepiej porcjuje sie nastepnego dnia kiedy stezeje nieco natomiast krajanie na steki to juz pila elektryczna i tylko zamrozonych kawalow miecha. Wychodzi super po krajalnicy i oczywiscie z powrotem do zamrazarki. A co do Salmoneli to wiedz, ze kazdy kto codziennie spozywa swieze jajka to nigdy nie choruje na to paskodztwo. A jesli juz zalapie, to po dwoch sraczkach przeminie. Poza tym mam zaufanie do miesa, ktore sam wyhodowalem. Chyba wiesz, ze w Supermarkietach sprzedaja amerykanska wolowine, ktorej nie chca kupic inne kraje a jaka ona jest to nie wie nawet sam obecny Lucyper z USA Pozdrawiam Tytu³: Odp: SÅ‚onina konserwowa wÅ‚asnej produkcji - trwaÅ‚a Wiadomo¶æ wys³ana przez: kangur 2008-12-12, 18:31:17 Cytuj z: Syriusz 2008-12-12, 12:35:53 Dziekuje za podzielenie sie wiedza na interesujacy mnie temat. Kangur, ja w Au zrobilem juz iles Tam kiebasy i innych wedlin i nigdy nic mi sie nie zepsulo. Robilem, nawet kiedy grzalo do 40 stopni ale w domu mialem air con a wedliny po wyjeciu z komina szly od razu do lodowki. Tutaj zabilem dopiero 2 dorodne byki ale w czasie przymrozkow. Moja sasiadka ma cool room 3x2m i moge tez korzystac z niego gdybym mial cos do skrocenia o glowe. A mieso najlepiej porcjuje sie nastepnego dnia kiedy stezeje nieco natomiast krajanie na steki to juz pila elektryczna i tylko zamrozonych kawalow miecha. Wychodzi super po krajalnicy i oczywiscie z powrotem do zamrazarki. A co do Salmoneli to wiedz, ze kazdy kto codziennie spozywa swieze jajka to nigdy nie choruje na to paskodztwo. A jesli juz zalapie, to po dwoch sraczkach przeminie. Poza tym mam zaufanie do miesa, ktore sam wyhodowalem. Chyba wiesz, ze w Supermarkietach sprzedaja amerykanska wolowine, ktorej nie chca kupic inne kraje a jaka ona jest to nie wie nawet sam obecny Lucyper z USA Pozdrawiam Jak juz jestes na to zdecydowany, to proponuje sledzic wszystkie aukcje. Sa oglaszane w sobotnim wydaniu Courier Mail. Nie wiem czy w elektonicznym wydaniu znajdziesz. Bylem kiedys zainteresowany kupnem plyt styropianowych i przymierzalem sie do takich chlodni. Byly na chodzie wiec na rozbiorke na plyty nie oplacalo sie kupowac. Sprobuj tez Trading Post. www.tradingpost.com.au Pisales ze masz strumyk i chcesz zrobic tame i hydroelektrownie. Mam buldozer do sprzedazy. Bedziesz mogl sobie zrobic tame i nie tylko. P.S. Czy te sasiadki-wdowy to sa optymalne? Tytu³: Odp: SÅ‚onina konserwowa wÅ‚asnej produkcji - trwaÅ‚a Wiadomo¶æ wys³ana przez: Syriusz 2008-12-13, 05:59:13 Jak juz jestes na to zdecydowany, to proponuje sledzic wszystkie aukcje. Sa oglaszane w sobotnim wydaniu Courier Mail. Nie wiem czy w elektonicznym wydaniu znajdziesz. Bylem kiedys zainteresowany kupnem plyt styropianowych i przymierzalem sie do takich chlodni. Byly na chodzie wiec na rozbiorke na plyty nie oplacalo sie kupowac. Sprobuj tez Trading Post. www.tradingpost.com.au Pisales ze masz strumyk i chcesz zrobic tame i hydroelektrownie. Mam buldozer do sprzedazy. Bedziesz mogl sobie zrobic tame i nie tylko. P.S. Czy te sasiadki-wdowy to sa optymalne? Cytuj: Dzieki za wskazowki a odnosnie strumyka to wlasnie przestal plynac. Za malo opadow i zostaly tylko bajora na przestrzeni 200m, na mojej dzialce. Poza tym jak na razie to nie wolno mi niczego budowac na strumieniu. Moge tylko poglebiac doly aby krowy mialy wode. Jaki to buldozer i ile chcesz za niego. Jeden z sasiadow ma juz 2 i byc moze kupilby jszcze cos z tego rodzaju. Kiedy ja potrzebuje to wolam go i pracuje u mnie za paliwo. Tytu³: Odp: SÅ‚onina konserwowa wÅ‚asnej produkcji - trwaÅ‚a Wiadomo¶æ wys³ana przez: Syriusz 2008-12-13, 06:09:56 Odnosnie tych sasiadek-wdowek to jedna jest gruba jak wol a zre i popija same wegle.
Natomiast druga to niczego sobie Niemka z pochodzenia. Obie okolo 50-tki. Ta Niemka to gospodarz pierwszej klasy Tytu³: Odp: SÅ‚onina konserwowa wÅ‚asnej produkcji - trwaÅ‚a Wiadomo¶æ wys³ana przez: kangur 2008-12-13, 09:42:13 Cytuj z: Syriusz 2008-12-13, 06:09:56 Odnosnie tych sasiadek-wdowek to jedna jest gruba jak wol a zre i popija same wegle. Natomiast druga to niczego sobie Niemka z pochodzenia. Obie okolo 50-tki. Ta Niemka to gospodarz pierwszej klasy Za sasiadki dziekuje. Za mlode. Co do buldozera, to wiesz ze jest na sprzedaz. Jak ktos bedzie zainteresowany to daj mi znac na priwa. Jesli chodzi o "cool room" to wiem gdzie facet produkowal takie. Stacjonarne albo jako przyczepka do samochodu. Jak bede w tamtej okolicy, to wstapie do niego. Moze jeszcze nie zbankrutowal. Dawniej to bylo w sasiedniej dzielnicy, a teraz to jest ze 20km. Dam ci znac. Bede pamietac jak bede w tamtej okolicy. Tytu³: Odp: SÅ‚onina konserwowa wÅ‚asnej produkcji - trwaÅ‚a Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-07-02, 19:34:42 Cytuj z: ziutek 2008-12-10, 21:09:06 ... Dobrze, że znalazÅ‚am ten post. W zeszÅ‚ym roku, tylko raz zrobiÅ‚am mielonki miÄ™sne, pasteryzowane w sÅ‚oikach. ByÅ‚y smaczne, ale szybko zaczęły mi siÄ™ psuć. Teraz wiem dlaczego, bo pasteryzowaÅ‚am tylko jeden raz. Jak już wiem, jak prawidÅ‚owo pasteryzuje siÄ™ miÄ™so, to spróbujÄ™ ponownie. Po upaÅ‚ach :)sÅ‚oiki najlepsze s± z prostymi ¶ciankami, naÅ‚ożyć ciasno i pionowo pokrojone w sÅ‚upki surowce, starać siÄ™ to robic ciasno, aby nie pozostawiać powietrza napeÅ‚nione sloiczki dopeÅ‚nić 2 cm od brzegu wytopionym smalcem, zakrÄ™cic i do kotÅ‚a, pasteryzować tak jak np kompoty, ja trzymam 1,5 godziny, można wstawić do piekarnika 110 st.C, po 1,5 godziny schÅ‚odzić, po 24 h i 36 h ten sam proces, na krótsze przechowanie może być 2 krotnie, ale 100% pewno¶ci to 3 razy. Jeżeli robimy w piekarniku, to sÅ‚oiki wyci±gamy dopiero po 3 pasteryzowaniu W ten sposób zrobione konserwy, bez konserwantów, nawet bez soli można trzymać kilka lat, na lato jest jak znalazÅ‚, nie trzeba siÄ™ uganiać za każdym kawaÅ‚kiem sÅ‚oniny, a i upaÅ‚ i siÄ™ nie chce, to siÄ™ psuje itd,a zim± nie wiadomo co z czasem zrobić Podobnie można robić konserwy miÄ™sne w smalcu, golonki, żeberka itd. i co nam do gÅ‚owy przyjdzie, tylko obliczyć BT, tajemnica trwaÅ‚o¶ci tkwi w 3 krotnym pasteryzowaniu, po 1 i 2 pasteryzowaniu pozostawić w temperaturze pokojowej, niech sobie bakteryjki wykieÅ‚kuj±, po ostatnim do spiżarki Tytu³: Odp: SÅ‚onina konserwowa wÅ‚asnej produkcji - trwaÅ‚a Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-07-02, 20:00:03 Cytuj z: renia 2009-07-02, 19:34:42 raz zrobiÅ‚am mielonki miÄ™sne, pasteryzowane w sÅ‚oikach. ByÅ‚y smaczne, ale szybko zaczęły mi siÄ™ psuć. "renia" bo trzeba siÄ™ zdecydować, albo siÄ™ robi konserwy, albo high meat'a :wink: Jak zrobiÅ‚abyÅ› tego "heya" z surowizny, to pod HalÄ… MirowskÄ…, ci od raw-LC, by wyciÄ…gali po 150 "zeta", za taki 200g, ekologiczny sÅ‚oiczek... :D A tak siÄ™ tylko narobiÅ‚aÅ› i jeszcze kubeÅ‚ na Å›mieci ci pewnie zaÅ›mierdziÅ‚ siÄ™. Tytu³: Odp: SÅ‚onina konserwowa wÅ‚asnej produkcji - trwaÅ‚a Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-07-02, 20:03:37 Mówisz, że można na tym robić biznes? :roll: PomyÅ›lÄ™ nad tym :D :wink:
Tytu³: Odp: SÅ‚onina konserwowa wÅ‚asnej produkcji - trwaÅ‚a Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-07-02, 20:06:19 Biznes, biznesem, ale nie chcÄ™ mieć ludzi na sumieniu :P
Tytu³: Odp: SÅ‚onina konserwowa wÅ‚asnej produkcji - trwaÅ‚a Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-07-02, 20:09:21 Nawet mogÄ™ ci podać namiary, abyÅ› miaÅ‚a zbyt. :D
A tyfusami i salmonellami siÄ™ nie martw, bo oni odpornoÅ›ci nabrali i sÄ… jak te smoki z Komodo. Tylko Å›mierdzÄ…ce siÄ™ im dobrze trawi. PS zadziwiajÄ…ce sÄ… zdolnoÅ›ci adaptacyjne ludzkich genów! :shock: Tytu³: Odp: SÅ‚onina konserwowa wÅ‚asnej produkcji - trwaÅ‚a Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-07-02, 20:13:50 CzytaÅ‚am o tym "za miedzÄ…" :x . Ci to majÄ… zdrowie... :shock:
Tytu³: Odp: SÅ‚onina konserwowa wÅ‚asnej produkcji - trwaÅ‚a Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-07-02, 20:18:47 Cytuj z: renia 2009-07-02, 20:13:50 "za miedzÄ…"... :shock: "kangurowi" już zwracaÅ‚em uwagÄ™ o tu - http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=4016.msg74700#msg74700 Bardzo proszÄ™... :D Tytu³: Odp: SÅ‚onina konserwowa wÅ‚asnej produkcji - trwaÅ‚a Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-07-02, 20:22:47 NaprawdÄ™ nie chciaÅ‚am nikogo urazić :( . Przepraszam, już wiÄ™cej nie bÄ™dÄ™... :oops:
Tytu³: Odp: SÅ‚onina konserwowa wÅ‚asnej produkcji - trwaÅ‚a Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-07-02, 20:30:15 Mnie to nie przeszkadza, ale co sobie może ktoÅ› niezorientowany pomyÅ›leć?
"Za miedzÄ…" - normalny czÅ‚owiek uzna to za "chamstwo proszÄ™ dziadostwa", bo tak jest w istocie. Jak chcesz pisać coÅ› o forum DobraDieta, to najlepiej np: "u kol. Witolda JarmoÅ‚owicza", bo "u Witka" uważam za zbyt poufaÅ‚e, choć Å‚adne :wink: Tytu³: Odp: SÅ‚onina konserwowa wÅ‚asnej produkcji - trwaÅ‚a Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-07-02, 20:33:44 Potrafisz rozÅ›mieszać.. :lol:
Tytu³: Odp: SÅ‚onina konserwowa wÅ‚asnej produkcji - trwaÅ‚a Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-07-02, 20:37:38 Zaczęło siÄ™ od sÅ‚oniny..a skoÅ„czyÅ‚o na Å‚adnym brzmieniu zdrobnieÅ„ imion.. :shock: :lol:
Tytu³: Odp: SÅ‚onina konserwowa wÅ‚asnej produkcji - trwaÅ‚a Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-07-02, 20:41:05 I na rozÅ›mieszeniu? :lol:
A Å›miech to stymulacja... :wink: PS "Mistrz Witold" - byÅ‚oby przesadne :wink: Tytu³: Odp: SÅ‚onina konserwowa wÅ‚asnej produkcji - trwaÅ‚a Wiadomo¶æ wys³ana przez: grizzly 2009-07-02, 20:42:47 "Misiem" podoba szczegolnie jedno imie! :shock: :P
Tytu³: Odp: SÅ‚onina konserwowa wÅ‚asnej produkcji - trwaÅ‚a Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-07-02, 20:43:16 Tak siÄ™ kiedyÅ› zastanawiaÅ‚am, czy te dwa Fora, nie mogÅ‚yby "żyć" w zgodzie?  :roll:Teoretycznie to jest możliwe i mogÅ‚oby być korzystne obopólnie.
Tytu³: Odp: SÅ‚onina konserwowa wÅ‚asnej produkcji - trwaÅ‚a Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-07-02, 20:44:19 Już widzÄ™, że to jest praktycznie niemożliwe. :?
Tytu³: Odp: SÅ‚onina konserwowa wÅ‚asnej produkcji - trwaÅ‚a Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-07-02, 20:49:42 Dla mnie - dość żartów na dziÅ›! :lol:
Tytu³: Odp: SÅ‚onina konserwowa wÅ‚asnej produkcji - trwaÅ‚a Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-07-02, 20:52:36 Ja już tym tematem nie bÄ™dÄ™ Ciebie rozÅ›mieszać.. 8)
Tytu³: Odp: SÅ‚onina konserwowa wÅ‚asnej produkcji - trwaÅ‚a Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-07-02, 20:54:58 Najlepszy jest temat o...Maryni, przynajmniej siÄ™ nikogo nie obraża. :lol: :P
Tytu³: Odp: SÅ‚onina konserwowa wÅ‚asnej produkcji - trwaÅ‚a Wiadomo¶æ wys³ana przez: grizzly 2009-07-02, 21:00:30 Jak tu przyjemnie i cieplo,
a ile "kwiatkow" dookola. 8) Tytu³: Odp: SÅ‚onina konserwowa wÅ‚asnej produkcji - trwaÅ‚a Wiadomo¶æ wys³ana przez: viola44 2009-07-02, 22:01:29 Cytuj z: renia 2009-07-02, 20:43:16 Tak siÄ™ kiedyÅ› zastanawiaÅ‚am, czy te dwa Fora, nie mogÅ‚yby "żyć" w zgodzie?  :roll:Teoretycznie to jest możliwe i mogÅ‚oby być korzystne obopólnie. fora niekoniecznie muszÄ… żyć w zgodzie, ale to czy ja bÄ™dÄ™ umiaÅ‚a dogadać siÄ™ z wszystkimi zależy tylko ode mnie... :) Tytu³: Odp: SÅ‚onina konserwowa wÅ‚asnej produkcji - trwaÅ‚a Wiadomo¶æ wys³ana przez: grizzly 2009-07-02, 22:22:09 Cytuj z: viola44 2009-07-02, 22:01:29 ...czy ja bÄ™dÄ™ umiaÅ‚a dogadać siÄ™ z wszystkimi zależy tylko ode mnie... Wszystko prawda, tylko bierz kwiecisty przyklad i pisz bardzo krotkie posty, co by "awansowac szybko" w statystykach! :P Tytu³: Odp: SÅ‚onina konserwowa wÅ‚asnej produkcji - trwaÅ‚a Wiadomo¶æ wys³ana przez: viola44 2009-07-02, 22:36:21 Cytuj z: grizzly 2009-07-02, 22:22:09 Cytuj z: viola44 2009-07-02, 22:01:29 ...czy ja bÄ™dÄ™ umiaÅ‚a dogadać siÄ™ z wszystkimi zależy tylko ode mnie... Wszystko prawda, tylko bierz kwiecisty przyklad i pisz bardzo krotkie posty, co by "awansowac szybko" w statystykach! :P :P Tytu³: Odp: SÅ‚onina konserwowa wÅ‚asnej produkcji - trwaÅ‚a Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-07-03, 00:20:15 Cytuj z: grizzly 2009-07-02, 22:22:09 Wszystko prawda, tylko bierz kwiecisty przyklad To już Tobie nawet kwiatki i statystyki przwszkadzajÄ…? :shock: Co by na to mogÅ‚o pomóc? :roll: Może stare miÄ™so? :?i pisz bardzo krotkie posty, co by "awansowac szybko" w statystykach! :P Tytu³: Odp: SÅ‚onina konserwowa wÅ‚asnej produkcji - trwaÅ‚a Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-07-03, 00:39:36 ...albo grzybki w kropki sÄ… ostatnio na topie... :shock: :lol: ...rozwiÄ…zujÄ… skutecznie każdy problem... 8)
Tytu³: Odp: SÅ‚onina konserwowa wÅ‚asnej produkcji - trwaÅ‚a Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2013-12-22, 19:49:42 Cytuj z: admin 2009-07-02, 20:30:15 Mnie to nie przeszkadza, ale co sobie może ktoÅ› niezorientowany pomyÅ›leć? "Za miedzÄ…" - normalny czÅ‚owiek uzna to za "chamstwo proszÄ™ dziadostwa", bo tak jest w istocie. Jak chcesz pisać coÅ› o forum DobraDieta, to najlepiej np: "u kol. Witolda JarmoÅ‚owicza", bo "u Witka" uważam za zbyt poufaÅ‚e, choć Å‚adne :wink: I co- można? I co- da siÄ™? ;) Cytuj z: admin 2009-07-02, 20:41:05 I na rozÅ›mieszeniu? :lol: A Å›miech to stymulacja... :wink: PS "Mistrz Witold" - byÅ‚oby przesadne :wink: I z takim stymulowanym nastawieniem kolejny dzieÅ„ bÄ™dzie dobry. :D Co ma z tym wspólnego sÅ‚onina, uważam, że wszystko. O! :lol: Tytu³: Odp: SÅ‚onina konserwowa wÅ‚asnej produkcji - trwaÅ‚a Wiadomo¶æ wys³ana przez: jukor 2014-01-12, 18:44:36 W grudniu przygotowaÅ‚em sobie takÄ… sÅ‚oninÄ™ w sÅ‚oikach. Po degustacji podzielÄ™ siÄ™ wrażeniami. :)
Tytu³: Odp: SÅ‚onina konserwowa wÅ‚asnej produkcji - trwaÅ‚a Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2014-01-12, 19:18:51 "Godne to...".
Tytu³: Odp: SÅ‚onina konserwowa wÅ‚asnej produkcji - trwaÅ‚a Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2014-10-16, 21:19:20 Cytuj z: jukor 2014-01-12, 18:44:36 W grudniu przygotowaÅ‚em sobie takÄ… sÅ‚oninÄ™ w sÅ‚oikach. Po degustacji podzielÄ™ siÄ™ wrażeniami. :) "Godne to...?" Tytu³: Odp: SÅ‚onina konserwowa wÅ‚asnej produkcji - trwaÅ‚a Wiadomo¶æ wys³ana przez: Diogenes z Synopy 2015-10-15, 11:05:28 A ja w taniej jatce dostaÅ‚em dziÅ› piÄ™knÄ… grubÄ… sÅ‚oninÄ… z miÄ™sem. Jaki zapach! Jakby rano byÅ‚a wÄ™dzona. Nie mogÅ‚em siÄ™ oprzeć, zjadÅ‚em bez jajecznicy. Szkoda, że wódki nie pijÄ™ ;-)  Na zakuskÄ™ nadaje siÄ™ idealnie z ogórkiem kiszonym. 8) Ino 5,99 zÅ‚ za kilo :shock:
Tytu³: Odp: SÅ‚onina konserwowa wÅ‚asnej produkcji - trwaÅ‚a Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2015-10-15, 19:28:26 Jak siÄ™ znudzi, to zawsze można smalec wytopić, do chlebka jak znalazÅ‚. ;)
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |