Tytu³: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-04-04, 10:27:56 DziÅ› zaczynam sezon.
Na obiad podam na gÅ‚owÄ™: po solidnym kawale karkówki (plaster okoÅ‚o 3-4 cm gruboÅ›ci), do woli przeroÅ›niÄ™ty boczek (plaster okoÅ‚o 1cm) lub żeberka w zależnoÅ›ci, co bÄ™dzie Å‚adniejsze w miÄ™snym, pieczone ziemniaki po dwie maÅ‚e sztuki oraz po pieczonym jabÅ‚ku (wydrylowana szara reneta) z dżemem z czarnej porzeczki, który zrobiliÅ›my sobie zeszÅ‚ego lata... A wszystko pieczone na wspólnym ruszcie. Ziemniaki zmasÅ‚em i jabÅ‚ka owiniÄ™te w foliÄ™ aluminiowÄ…, żaroodpornÄ…!. Oj, bÄ™dzie kolejny piÄ™kny dzieÅ„! :D Dla przypomnienia tekst na ten temat zamieszczony kilka lat temu w "OPTYMALNYCH" - MiesiÄ™czniku Organizacji Pożytku Publicznego - OSBO. cyt:  O „rusztowaniu” Dziś z uwagi na coraz bardziej sprzyjajÄ…ce warunki pogodowe chciaÅ‚bym zaproponować PaÅ„stwu kilka potraw z RUSZTU. Na grillowaniu każdy siÄ™ zna, ( SÅ‚ownik JÄ™zyka Polskiego z 1988r podaje dwie nazwy wÅ‚asne na „gri...”– grindwal – globicecephala melaena – krótko - chodzi mniej wiÄ™cej o delfina, oraz grizzly – Ursus ( to nie fabryka traktorów w Warszawie) arctos horribilis, czyli niedźwiedź brunatny północnoamerykaÅ„ski, a grilla ani Å›ladu!!!. Natomiast podać przyzwoite miÄ™so z RUSZTU – to już jest sztuka. Po pierwsze trzeba mieć rusz – bo to co oferujÄ… „markety” (dawniej sklepy) – to rusztem nie jest – to sÄ… po prostu grill’e – (w wolnym tÅ‚umaczeniu (Longman –Dictionary of contemporary English 1989) – pichcić (coÅ›)? nad, lub pod źródÅ‚em ciepÅ‚a i ani sÅ‚owa o wÄ™glu drzewnym) i jako takie sÄ… dostosowane do serwowania „woÅ‚owej mielonki” w czymÅ› opanierowanej?!!! (oby bez prionów powodujÄ…cych u „pastwiskowych” BSE) zwanej „hamburger” – tego wynalazku nie bÄ™dÄ™ wyjaÅ›niaÅ‚ – bo sam nie rozumiem, jak szynka wieprzowa (ham – ang.) może być z woÅ‚owiny? – może chodzi ogólnie o „górnÄ… część tylnej nogi” dowolnego stworzenia? Na ruszt nadaje siÄ™ „wszystko”, ale dla Optymalnych, jedynie przeroÅ›niÄ™ta tÅ‚uszczem wieprzowina, a wiÄ™c wybór jest niewielki (podgardle, żeberka, boczek, ostatecznie tÅ‚usta karkówka lub Å‚opatka), ale gwarantujÄ…cy wyÅ›mienity wynik. Najzdatniejszy na ruszt jest boczek krojony w plastry wzdÅ‚uż koÅ›ci żebrowej, wraz z tÄ… koÅ›ciÄ… oraz skórÄ… z drugiej strony. Takich plastrów radzÄ™ nie ubijać tÅ‚uczkiem, lecz rozgnieść z czuciem "mÄ™skÄ… pięściÄ…” i posypać z obydwu stron przyprawÄ… do rusztu. Wstawić do lodówki na 45-360 min., aby miÄ™so puÅ›ciÅ‚o nieco soku. Tak przygotowane miÄ™so nadaje siÄ™ już na ruszt i gwarantuje znakomity wynik. Z innymi wymienionymi rodzajami miÄ™sa postÄ™pować tak samo (plastry powinny być wyrównane, gruboÅ›ci okoÅ‚o 2cm przed „gnieceniem”). PrzyprawÄ™ do rusztu proponujÄ™ wymieszać samemu wedÅ‚ug nastÄ™pujÄ…cej receptury: opakowanie Vegety 250g, pieprz czarny mielony 20g, papryka ostra 40g i dwa opakowania „Grill przyprawa do miÄ™sa” – skÅ‚adniki na zaÅ‚Ä…czonym zdjÄ™ciu. JeÅ›li mamy czas (1 – 4 dni) na przygotowanie siÄ™ do wrzucenia miÄ™sa na ruszt, proponujÄ™ trzy marynaty: „olejowÄ…”, „piwnÄ…”, oraz „mlecznÄ…” – zmieniajÄ… smak miÄ™sa i dlatego mimo dodatkowego nakÅ‚adu pracy, efekty nie każdemu mogÄ… przypaść do gustu, ale „de gustibus non est disputandum”, czyli na nasze może siÄ™ okazać, że to „skórka za wyprawkÄ™”. W każdym przypadku, wetrzeć (po rozgnieceniu) w miÄ™so przyprawÄ™ do rusztu. W przypadku marynaty „olejowej” uÅ‚ożone w misce miÄ™so zalać olejem roÅ›linnym (z każdego tÅ‚oczenia oliwa z oliwek, olej sÅ‚onecznikowy, olej z orzechów wÅ‚oskich – to polecam!!!), unikać z caÅ‚Ä… pewnoÅ›ciÄ… oleju rzepakowego, który bez akcyzy, ale z niewielkimi „uzdatnieniami” ma podobno rolnikom w Ursusach i Bizonach zastÄ…pić olej napÄ™dowy z ropy naftowej... MiÄ™so w „olejowej” marynacie trzymać w lodówce nie dÅ‚użej niż jednÄ… dobÄ™. MarynatÄ™ „piwnÄ…” przygotowuje siÄ™ nastÄ™pujÄ…co: wymieszać piwo z musztardÄ… ( na 0.5l piwa okoÅ‚o 2-3 Å‚yżki musztardy ), zalać miÄ™so mieszaninÄ…, aby w caÅ‚oÅ›ci przykryÅ‚a uÅ‚ożone w misce porcje i pozostawić w lodówce na 6-24 godz. Marynata powoduje w „rusztowanym” miÄ™sie ciekawy gorzkawy posmak, intensywniejszy przy dÅ‚uższym marynowaniu. MarynatÄ™ „mlecznÄ…” robimy jak „olejowÄ…”, zastÄ™pujÄ…c olej mlekiem krowim - mleko UHT-e siÄ™ do tego nie nadaje-, bo zamiast marynaty ze zsiadÅ‚ego mleka (skrzepu mlecznego powodowanego denaturacjÄ… biaÅ‚ka, pod wpÅ‚ywem zwiÄ™kszajÄ…cego siÄ™ stężenia kwasu mlekowego powstajÄ…cego w wyniku fermentacji (rozkÅ‚ad beztlenowy)cukru mlecznego czyli laktozy, który to proces powodowany jest przez „przyjazne” bakterie mleczne np.: Lactococcus lactis, L. cremoris, L. diacetilactis i wiele innych L... – możemy uzyskać Å›mierdzÄ…cÄ… masÄ™, a nasze kulinarne wysiÅ‚ki pójdÄ… na marne!!! A wiÄ™c do „zakiszenia” miÄ™sa nadaje siÄ™ zwyczajne mleko z folii, dawniej bywaÅ‚o w SZKLANEJ BUTELCE, o mleku „prosto od krowy” nie wspominam, bo w dzisiejszych „marketowych” czasach to już wybryk natury!!!. Takie marynowanie może potrwać kilka dni i jest uzależnione od wielu czynników, z czego temperatura i poczÄ…tkowa ilość bakterii L. sÄ… decydujÄ…ce dla caÅ‚ego procesu. MiÄ™so jest zamarynowane, gdy skrzep mleczny jest wyraźny. Wyjmujemy wtedy miÄ™so i pÅ‚uczemy pod bieżącÄ… zimnÄ… wodÄ…, a nastÄ™pnie osuszamy i ponownie posypujemy przyprawÄ… do szaszÅ‚yka i „na ruszt”. Tak przygotowane miÄ™so ma lekko kwaskowy posmak! Do marynaty „mlecznej” wyjÄ…tkowo nadaje siÄ™ polÄ™dwiczka wieprzowa, którÄ… krótko pieczemy na ruszcie, bo szybko twardnieje, traci soczystość i smak!!!, ale polecam jÄ… dla „nieoptymalnych” goÅ›ci, których to kawaÅ‚ek „tÅ‚ustego miÄ™sa” może przyprawić o torsje. Z wszelkich miÄ™s wieprzowych (również wÄ™dzonych) istnieje nieograniczona liczba możliwoÅ›ci tworzenia szaszÅ‚yków, ale to pozostawiam inwencji PaÅ„stwa!!! PrzyjmujÄ™, że w koÅ„cu mamy co upiec na ruszcie. Jak ja to robiÄ™? – wykÅ‚adam warstwÄ™ wÄ™gla drzewnego, a nastÄ™pnie warstwÄ™ brykietu drzewnego, który znacznie podnosi i utrzymuje temperaturÄ™ pieczenia. Po dobrym rozpaleniu wyÅ‚ożone miÄ™so opiec szybko z dwóch stron (ogieÅ„ może „lizać” potrawÄ™, ale bez przesady), a nastÄ™pnie ruszt maksymalnie podnieść nad palenisko i wÄ™dzić skapujÄ…cym z miÄ™sa tÅ‚uszczem, aż uzyskamy zamierzony efekt. W przypadku „chudych” kawaÅ‚ków, na miÄ™sie ukÅ‚adać kawaÅ‚ki smalcu, aby po roztopieniu skapywaÅ‚ na palenisko. Na parÄ™ minut przed uzyskaniem gotowej potrawy, na palenisko możemy dokÅ‚adać różne naturalne „polepszacze” smaku – dwa z nich sÄ… godne polecenia: gaÅ‚Ä…zki Å›wieżego jaÅ‚owca (Juniperus communis), oraz Å‚odygi lubczyku (Leviticum officinale) – byliny popularnej wÅ›ród dziaÅ‚kowców. Polecam szczególnie to drugie ziółko...                                                                                               Tomasz KwaÅ›niewski Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-04-04, 12:11:18 PadÅ‚o na przeroÅ›niÄ™te tÅ‚uszczem żeberka. :D
Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: viola44 2009-04-04, 12:12:11 admin :D
pisz troszkÄ™ czÄ™sciej co sobie podjadasz, chetnie pocztam. to w zasadzie najciekawsza lektura , bardzo pouczajÄ…ca. :) Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-04-04, 12:18:04 Upieczone ziemniaki każdy na wÅ‚asnym talerzu gniecie sobie widelcem na miazgÄ™ i dodaje masÅ‚a ile przyjmÄ…, a co wycieknie sÅ‚uży do maczania miÄ™sa. :D
Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: michal 2009-04-04, 14:10:01 Cytuj z: admin 2009-04-04, 12:18:04 Upieczone ziemniaki każdy na wÅ‚asnym talerzu gniecie sobie widelcem na miazgÄ™ i dodaje masÅ‚a ile przyjmÄ…, a co wycieknie sÅ‚uży do maczania miÄ™sa. :D NarobiÅ‚eÅ› mi "smaka", któremu rychÅ‚o dogodzÄ™ :) Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-04-04, 14:39:13 Polecam szczególnie jako dodatek smakowy pieczone jabÅ‚ko starych winnych odmian ze skarmelizowanym pod wpÅ‚ywem pieczenia dżemem porzeczkowym lub wiÅ›niowym. Do pieczystego nieoceniona "przystawka".
Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: viola44 2009-04-04, 14:43:48 Cytuj z: admin 2009-04-04, 14:39:13 Polecam szczególnie jako dodatek smakowy pieczone jabÅ‚ko starych winnych odmian ze skarmelizowanym pod wpÅ‚ywem pieczenia dżemem porzeczkowym lub wiÅ›niowym. Do pieczystego nieoceniona "przystawka". nigdy czegoÅ› takiego nie próbowaÅ‚am, brzmi smakowicie. :) , tez czÄ™sto grilluje gdy pogoda sprzyja, cudownie że a wstrÄ™tna zima poszÅ‚a sobie ... Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-04-04, 14:45:56 A mnie siÄ™ już ziemniaki i jabÅ‚ka piekÄ…!. IdÄ™ sprawdzić, czy można miÄ™so dokÅ‚adać... :D
Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: viola44 2009-04-04, 14:54:07 Cytuj z: admin 2009-04-04, 14:45:56 A mnie siÄ™ już ziemniaki i jabÅ‚ka piekÄ…!. IdÄ™ sprawdzić, czy można miÄ™so dokÅ‚adać... :D Ale Ci dobrze....smacznego! Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-04-04, 15:06:55 JabÅ‚ka już gotowe i stygnÄ… na talerzu, miÄ™so poÅ‚ożone ...
Cytuj z: viola44 2009-04-04, 14:54:07 ....smacznego! Wszystkim, niezależnie od tego, co bÄ™dÄ… jeść! :D Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-04-05, 08:20:43 :D - co za piÄ™kny poranek. Wczoraj nie jadÅ‚em kolacji, dziÅ› nie jem Å›niadania (jak zwykle) i objadu, może wieczorem żółtka na Å›mietance? Choć wÄ…tpiÄ™. Jak to dobrze, że ruszt jest tylko raz w tygodniu. Zawsze w soboty...
Idziemy na pole, wystawić siÄ™ trochÄ™ do SÅ‚oÅ„ca, bo szkoda tak Å‚adnego dnia spÄ™dzać w domu. :D Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: viola44 2009-04-05, 09:14:11 Cytuj z: admin 2009-04-05, 08:20:43 :D - co za piÄ™kny poranek. Wczoraj nie jadÅ‚em kolacji, dziÅ› nie jem Å›niadania (jak zwykle) i objadu, może wieczorem żółtka na Å›mietance? Choć wÄ…tpiÄ™. Jak to dobrze, że ruszt jest tylko raz w tygodniu. Zawsze w soboty... Idziemy na pole, wystawić siÄ™ trochÄ™ do SÅ‚oÅ„ca, bo szkoda tak Å‚adnego dnia spÄ™dzać w domu. :D :) Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: ali 2009-04-05, 13:19:03 Cytuj z: admin 2009-04-05, 08:20:43 :D - co za piÄ™kny poranek. Wczoraj nie jadÅ‚em kolacji, dziÅ› nie jem Å›niadania (jak zwykle) i objadu, może wieczorem żółtka na Å›mietance? Choć wÄ…tpiÄ™. Jak to dobrze, że ruszt jest tylko raz w tygodniu. Zawsze w soboty... Idziemy na pole, wystawić siÄ™ trochÄ™ do SÅ‚oÅ„ca, bo szkoda tak Å‚adnego dnia spÄ™dzać w domu. :D kurcze blade a na północy dziÅ› damska pogoda wczoraj siÄ™ opalaÅ‚em Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: maf 2009-04-05, 14:46:11 Cytuj z: admin 2009-04-04, 10:27:56 DziÅ› zaczynam sezon. Na obiad podam na gÅ‚owÄ™: po solidnym kawale karkówki (plaster okoÅ‚o 3-4 cm gruboÅ›ci), do woli przeroÅ›niÄ™ty boczek (plaster okoÅ‚o 1cm) lub żeberka w zależnoÅ›ci, co bÄ™dzie Å‚adniejsze w miÄ™snym, pieczone ziemniaki po dwie maÅ‚e sztuki oraz po pieczonym jabÅ‚ku (wydrylowana szara reneta) z dżemem z czarnej porzeczki, który zrobiliÅ›my sobie zeszÅ‚ego lata... A wszystko pieczone na wspólnym ruszcie. Ziemniaki zmasÅ‚em i jabÅ‚ka owiniÄ™te w foliÄ™ aluminiowÄ…, żaroodpornÄ…!. Oj, bÄ™dzie kolejny piÄ™kny dzieÅ„! :D Ja robie troszke inaczej i nie tylko w "sezonie grilowym" Plaster karkowki (200g), boczek z zeberkiem (200g) przyprawione (moze byc w marynacie jak jest czas) przekladam plastrami cebuli, zawijam w folie aluminiowa i na kontakt grilla elektrycznego (grzanie od gory i dolu). Najwazniejsze jest zawiniecie tego w folie, wychodzi smaczna soczysta karkowka z zeberkiem. W sezonie grilowym, oczywiscie na grilu weglowym, ale tez zawiniete w folie. Pozdr maf Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2009-04-05, 15:36:13 Sezon grillowania zaczynamy tradycyjnie w Swieto Pracy /1. 05./, wtedy temperatura/pogoda jest juz ustabilizowana.
Podobnie jak Maf zawijam w folie - smakowitosci pozostaja w folii. Po karczkowo-lopatkowo-zeberkowo-boczkowych pysznosciach nikt by sie na "jablka z dzemem" nie skusil. Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-04-05, 18:24:21 Pewnie wiecie lepiej... bo
Cytuj z: admin 2009-04-04, 10:27:56 (...)Na grillowaniu każdy siÄ™ zna... ale grillować można przez caÅ‚y rok, bo każdy nowoczesny piekarnik ma tÄ™ funkcjÄ™. MiÄ™so w sosie wÅ‚asnym, uparowane w folii nie jest zÅ‚e, ale to nie jest miÄ™so z rusztu. Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2009-04-05, 19:37:22 Zeby bylo przyjemnie i pozytecznie nalezy grillowac na lonie natury/w plenerze, a do spelnienia takich warunkow nadaje sie wylacznie pora letnia, coz to za przyjemnosc grillowac w domu czy na balkonie/tarasie?
Co do zdrowotnosci "miesa z rusztu" zdania sa podzielone. Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-04-05, 19:53:07 Jak komu pasuje parowane soute na Å‚onie natury, to mnie nic do tego. Powiem tylko - smacznego.
MaÅ‚o tego, nawet jestem za, ale pod warunkiem, że jeść tego nie muszÄ™... Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2009-04-13, 22:07:57 Cytuj: Ja robie troszke inaczej i nie tylko w "sezonie grilowym" A coz to takiego? Ja grilluje kiedy na to mam ochote. W nowy rok byla ges z grilla? Sezon grillowy- to chyba jakies niwe polskie powdzenie? Co to znaczy? Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-04-13, 22:32:35 To znaczy, że grilujemy tylko jak jest Å‚adna pogoda i tylko na Å‚onie przyrody. :D
Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-04-16, 09:21:01 W sobotÄ™ (18.04) znów rusztowanie.
JeÅ›li mogÄ™ polecić z wÅ‚asnego doÅ›wiadczenia, to wÄ™giel drzewny, brykiet i pÅ‚ynnÄ… podpaÅ‚kÄ™ tylko ze stacji benzynowych Statoil. To tylko pozornie drożej. :D Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2009-04-16, 09:54:44 Brykiet i pÅ‚ynna podpaÅ‚ka to podstawa mojego rusztowania - bo ja bardzo leniwy jestem :)
Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-04-16, 09:59:32 Szkoda, że nie mogÄ™ siÄ™ doÅ‚Ä…czyć, mam szkoÅ‚Ä™ :(
Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-04-26, 11:06:21 DziÅ› w tÄ™ piÄ™knÄ… niedzielÄ™ :D (a nie sobotÄ™, jak zwykle) kolejny raz, bÄ™dzie podany na obiad Rarytas z rusztu.
IdÄ™ na spacer, bo tak piÄ™kna zieleÅ„ brzóz trwa krótko (okoÅ‚o miesiÄ…ca). Trzeba to wykorzystać. :D :D :D Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-04-26, 20:57:35 A ja dopiero dzisiaj zauważyÅ‚am jak piÄ™knie kwitnÄ… drzewa. :shock: :D
Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-05-09, 10:13:38 DziÅ› znów zgrzeszymy w "umiarkowaniu w jedzeniu..."
Karkówka, żebra, ziemniaki i jabÅ‚ko z dżemem - do woli. :D Ale raz w tygodniu - można. :? Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2009-05-09, 11:21:28 Cytuj z: admin 2009-05-09, 10:13:38 DziÅ› znów zgrzeszymy w "umiarkowaniu w jedzeniu..." Karkówka, żebra, ziemniaki i jabÅ‚ko z dżemem - do woli. :D Ale raz w tygodniu - można. :? Z grilla? Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2009-05-09, 13:20:43 Cytuj z: adampio 2009-05-09, 11:21:28 Z grilla? nie - z rusztu Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: viola44 2009-06-02, 16:43:34 http://www.kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt.php?id_o=688
karkóweczka z grilla Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-06-02, 17:28:11 Przepis poprawny, bo miÄ™so siÄ™ piecze na ruszcie, a nie w folii.
W karkówce, szynce, a szczególnie w polÄ™dwicy woÅ‚owej, najważniejsza jest grubość ukrojonego plastra. U mnie w domu, prawidÅ‚owy plasterek powinien mieć nie mniej niż 2 i nie wiÄ™cej niż 3 cm i ważyć na surowo okoÅ‚o 30dag. Pieczenie: na niskim ruszczie po 5min z każdej strony, a później na wysokim ruszcie "wÄ™dzenie" (tak, aby ledwie skwierczaÅ‚o) okoÅ‚o 40min. Ważne, aby po zdjÄ™ciu z rusztu dać miÄ™su odpocząć 5-8min. :!: Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-06-02, 17:29:57 Cytuj z: admin 2009-06-02, 17:28:11 Przepisu nie podam. :? A nie zrobisz wyjÄ…tku? 8) Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-06-02, 17:39:02 Nie mogÄ™ być zbyt gadatliwy. :wink:
A do tego na rusztowaniu, jak i na leczeniu przecież każdy siÄ™ zna. :) Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gwidon 2009-06-02, 18:30:47 :) .... tak , ale wazny jest efekt , a z tym jest roznie 8) i nie kazdemu wychodzi to co powinno.... :lol: 8)
Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-06-02, 20:36:08 Cytuj z: admin 2009-06-02, 17:39:02 Nie mogÄ™ być zbyt gadatliwy. :wink: JesteÅ› ...albo lepiej nie powiem nic..też nie bÄ™dÄ™ gadatliwa. :|A do tego na rusztowaniu, jak i na leczeniu przecież każdy siÄ™ zna. :) Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-06-02, 21:40:10 A ja dzisiaj jadÅ‚am kieÅ‚baski z ogniska heee, a wy nieee :D
Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-08-01, 13:20:05 Monotonne to Å»ywienie Optymalne. PrzyszÅ‚a sobota, a ja już mam wÄ™gle rozpalone.
I znów to pieczone, rakotwórcze miÄ™cho... ;) Mniam! IdÄ™ nakÅ‚adać na ruszt, bo siÄ™ niektórzy nie mogÄ… doczekać tych pysznoÅ›ci. Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: ali 2009-08-01, 14:55:07 Cytuj z: admin 2009-08-01, 13:20:05 IdÄ™ nakÅ‚adać na ruszt, bo siÄ™ niektórzy nie mogÄ… doczekać tych pysznoÅ›ci. he he a ja poszczÄ™ / tylko żółtkownica po wczorajszym pstrÄ…gu, karkówce i szaszÅ‚ykach ps. czy ja jestem toksyczny? nikt wczoraj chlebusia nie tknÄ…Å‚ Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-08-01, 16:45:36 Bo wszystko co "niezdrowe" jest takie smaczne!
Chyba na zÅ‚ość dietetykom ;) Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: viola44 2009-08-06, 22:41:20 wczoraj zostaÅ‚am zaproszona na grilla, Å›miać mi siÄ™ chciaÅ‚o gdy dowiedzialam siÄ™ iż karczki i boczki zostaÅ‚y zakupione w "biedronce" zapakowane próżniowo w foliÄ™...:-)
pokusiÅ‚am siÄ™ o zjedzenie, nie wypadaÅ‚o odmówić.........:-) Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2014-10-17, 17:42:04 Cytuj z: admin 2009-04-04, 10:27:56 DziÅ› zaczynam sezon. Na obiad podam na gÅ‚owÄ™: po solidnym kawale karkówki (plaster okoÅ‚o 3-4 cm gruboÅ›ci), do woli przeroÅ›niÄ™ty boczek (plaster okoÅ‚o 1cm) lub żeberka w zależnoÅ›ci, co bÄ™dzie Å‚adniejsze w miÄ™snym, pieczone ziemniaki po dwie maÅ‚e sztuki oraz po pieczonym jabÅ‚ku (wydrylowana szara reneta) z dżemem z czarnej porzeczki, który zrobiliÅ›my sobie zeszÅ‚ego lata... A wszystko pieczone na wspólnym ruszcie. Ziemniaki zmasÅ‚em i jabÅ‚ka owiniÄ™te w foliÄ™ aluminiowÄ…, żaroodpornÄ…!. Oj, bÄ™dzie kolejny piÄ™kny dzieÅ„! :D Dla przypomnienia tekst na ten temat zamieszczony kilka lat temu w "OPTYMALNYCH" - MiesiÄ™czniku Organizacji Pożytku Publicznego - OSBO. cyt:  O „rusztowaniu” Dziś z uwagi na coraz bardziej sprzyjajÄ…ce warunki pogodowe chciaÅ‚bym zaproponować PaÅ„stwu kilka potraw z RUSZTU. Na grillowaniu każdy siÄ™ zna, ( SÅ‚ownik JÄ™zyka Polskiego z 1988r podaje dwie nazwy wÅ‚asne na „gri...”– grindwal – globicecephala melaena – krótko - chodzi mniej wiÄ™cej o delfina, oraz grizzly – Ursus ( to nie fabryka traktorów w Warszawie) arctos horribilis, czyli niedźwiedź brunatny północnoamerykaÅ„ski, a grilla ani Å›ladu!!!. Natomiast podać przyzwoite miÄ™so z RUSZTU – to już jest sztuka. Po pierwsze trzeba mieć rusz – bo to co oferujÄ… „markety” (dawniej sklepy) – to rusztem nie jest – to sÄ… po prostu grill’e – (w wolnym tÅ‚umaczeniu (Longman –Dictionary of contemporary English 1989) – pichcić (coÅ›)? nad, lub pod źródÅ‚em ciepÅ‚a i ani sÅ‚owa o wÄ™glu drzewnym) i jako takie sÄ… dostosowane do serwowania „woÅ‚owej mielonki” w czymÅ› opanierowanej?!!! (oby bez prionów powodujÄ…cych u „pastwiskowych” BSE) zwanej „hamburger” – tego wynalazku nie bÄ™dÄ™ wyjaÅ›niaÅ‚ – bo sam nie rozumiem, jak szynka wieprzowa (ham – ang.) może być z woÅ‚owiny? – może chodzi ogólnie o „górnÄ… część tylnej nogi” dowolnego stworzenia? Na ruszt nadaje siÄ™ „wszystko”, ale dla Optymalnych, jedynie przeroÅ›niÄ™ta tÅ‚uszczem wieprzowina, a wiÄ™c wybór jest niewielki (podgardle, żeberka, boczek, ostatecznie tÅ‚usta karkówka lub Å‚opatka), ale gwarantujÄ…cy wyÅ›mienity wynik. Najzdatniejszy na ruszt jest boczek krojony w plastry wzdÅ‚uż koÅ›ci żebrowej, wraz z tÄ… koÅ›ciÄ… oraz skórÄ… z drugiej strony. Takich plastrów radzÄ™ nie ubijać tÅ‚uczkiem, lecz rozgnieść z czuciem "mÄ™skÄ… pięściÄ…” i posypać z obydwu stron przyprawÄ… do rusztu. Wstawić do lodówki na 45-360 min., aby miÄ™so puÅ›ciÅ‚o nieco soku. Tak przygotowane miÄ™so nadaje siÄ™ już na ruszt i gwarantuje znakomity wynik. Z innymi wymienionymi rodzajami miÄ™sa postÄ™pować tak samo (plastry powinny być wyrównane, gruboÅ›ci okoÅ‚o 2cm przed „gnieceniem”). PrzyprawÄ™ do rusztu proponujÄ™ wymieszać samemu wedÅ‚ug nastÄ™pujÄ…cej receptury: opakowanie Vegety 250g, pieprz czarny mielony 20g, papryka ostra 40g i dwa opakowania „Grill przyprawa do miÄ™sa” – skÅ‚adniki na zaÅ‚Ä…czonym zdjÄ™ciu. JeÅ›li mamy czas (1 – 4 dni) na przygotowanie siÄ™ do wrzucenia miÄ™sa na ruszt, proponujÄ™ trzy marynaty: „olejowÄ…”, „piwnÄ…”, oraz „mlecznÄ…” – zmieniajÄ… smak miÄ™sa i dlatego mimo dodatkowego nakÅ‚adu pracy, efekty nie każdemu mogÄ… przypaść do gustu, ale „de gustibus non est disputandum”, czyli na nasze może siÄ™ okazać, że to „skórka za wyprawkÄ™”. W każdym przypadku, wetrzeć (po rozgnieceniu) w miÄ™so przyprawÄ™ do rusztu. W przypadku marynaty „olejowej” uÅ‚ożone w misce miÄ™so zalać olejem roÅ›linnym (z każdego tÅ‚oczenia oliwa z oliwek, olej sÅ‚onecznikowy, olej z orzechów wÅ‚oskich – to polecam!!!), unikać z caÅ‚Ä… pewnoÅ›ciÄ… oleju rzepakowego, który bez akcyzy, ale z niewielkimi „uzdatnieniami” ma podobno rolnikom w Ursusach i Bizonach zastÄ…pić olej napÄ™dowy z ropy naftowej... MiÄ™so w „olejowej” marynacie trzymać w lodówce nie dÅ‚użej niż jednÄ… dobÄ™. MarynatÄ™ „piwnÄ…” przygotowuje siÄ™ nastÄ™pujÄ…co: wymieszać piwo z musztardÄ… ( na 0.5l piwa okoÅ‚o 2-3 Å‚yżki musztardy ), zalać miÄ™so mieszaninÄ…, aby w caÅ‚oÅ›ci przykryÅ‚a uÅ‚ożone w misce porcje i pozostawić w lodówce na 6-24 godz. Marynata powoduje w „rusztowanym” miÄ™sie ciekawy gorzkawy posmak, intensywniejszy przy dÅ‚uższym marynowaniu. MarynatÄ™ „mlecznÄ…” robimy jak „olejowÄ…”, zastÄ™pujÄ…c olej mlekiem krowim - mleko UHT-e siÄ™ do tego nie nadaje-, bo zamiast marynaty ze zsiadÅ‚ego mleka (skrzepu mlecznego powodowanego denaturacjÄ… biaÅ‚ka, pod wpÅ‚ywem zwiÄ™kszajÄ…cego siÄ™ stężenia kwasu mlekowego powstajÄ…cego w wyniku fermentacji (rozkÅ‚ad beztlenowy)cukru mlecznego czyli laktozy, który to proces powodowany jest przez „przyjazne” bakterie mleczne np.: Lactococcus lactis, L. cremoris, L. diacetilactis i wiele innych L... – możemy uzyskać Å›mierdzÄ…cÄ… masÄ™, a nasze kulinarne wysiÅ‚ki pójdÄ… na marne!!! A wiÄ™c do „zakiszenia” miÄ™sa nadaje siÄ™ zwyczajne mleko z folii, dawniej bywaÅ‚o w SZKLANEJ BUTELCE, o mleku „prosto od krowy” nie wspominam, bo w dzisiejszych „marketowych” czasach to już wybryk natury!!!. Takie marynowanie może potrwać kilka dni i jest uzależnione od wielu czynników, z czego temperatura i poczÄ…tkowa ilość bakterii L. sÄ… decydujÄ…ce dla caÅ‚ego procesu. MiÄ™so jest zamarynowane, gdy skrzep mleczny jest wyraźny. Wyjmujemy wtedy miÄ™so i pÅ‚uczemy pod bieżącÄ… zimnÄ… wodÄ…, a nastÄ™pnie osuszamy i ponownie posypujemy przyprawÄ… do szaszÅ‚yka i „na ruszt”. Tak przygotowane miÄ™so ma lekko kwaskowy posmak! Do marynaty „mlecznej” wyjÄ…tkowo nadaje siÄ™ polÄ™dwiczka wieprzowa, którÄ… krótko pieczemy na ruszcie, bo szybko twardnieje, traci soczystość i smak!!!, ale polecam jÄ… dla „nieoptymalnych” goÅ›ci, których to kawaÅ‚ek „tÅ‚ustego miÄ™sa” może przyprawić o torsje. Z wszelkich miÄ™s wieprzowych (również wÄ™dzonych) istnieje nieograniczona liczba możliwoÅ›ci tworzenia szaszÅ‚yków, ale to pozostawiam inwencji PaÅ„stwa!!! PrzyjmujÄ™, że w koÅ„cu mamy co upiec na ruszcie. Jak ja to robiÄ™? – wykÅ‚adam warstwÄ™ wÄ™gla drzewnego, a nastÄ™pnie warstwÄ™ brykietu drzewnego, który znacznie podnosi i utrzymuje temperaturÄ™ pieczenia. Po dobrym rozpaleniu wyÅ‚ożone miÄ™so opiec szybko z dwóch stron (ogieÅ„ może „lizać” potrawÄ™, ale bez przesady), a nastÄ™pnie ruszt maksymalnie podnieść nad palenisko i wÄ™dzić skapujÄ…cym z miÄ™sa tÅ‚uszczem, aż uzyskamy zamierzony efekt. W przypadku „chudych” kawaÅ‚ków, na miÄ™sie ukÅ‚adać kawaÅ‚ki smalcu, aby po roztopieniu skapywaÅ‚ na palenisko. Na parÄ™ minut przed uzyskaniem gotowej potrawy, na palenisko możemy dokÅ‚adać różne naturalne „polepszacze” smaku – dwa z nich sÄ… godne polecenia: gaÅ‚Ä…zki Å›wieżego jaÅ‚owca (Juniperus communis), oraz Å‚odygi lubczyku (Leviticum officinale) – byliny popularnej wÅ›ród dziaÅ‚kowców. Polecam szczególnie to drugie ziółko...                                                                                               Tomasz KwaÅ›niewski Do bzy, bzy zapomnÄ…, chyba że zimÄ… bÄ™dziemy wspominać. Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Diogenes z Synopy 2016-04-03, 10:19:13 Cytuj z: admin 2009-04-05, 08:20:43 :D - co za piÄ™kny poranekJak to dobrze, że ruszt jest tylko raz w tygodniu. Zawsze w soboty... Idziemy na pole, wystawić siÄ™ trochÄ™ do SÅ‚oÅ„ca, bo szkoda tak Å‚adnego dnia spÄ™dzać w domu. :D To ja też pójdÄ™. Mam do rozsypania trochÄ™ obornika suchego bydlÄ™cego . ZÅ‚apiÄ™ na krótki rÄ™kaw trochu pierwszych promieni sÅ‚oÅ„ca. :D Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2016-04-03, 12:01:00 W niedzielÄ™ chcesz pracować? :shock: Grzmieć zacznie... :twisted: 8)
Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2016-04-03, 12:07:23 Nie prawda. 8)
"ObrzÄ…dek" przy zwierzÄ™tach i roÅ›linach zrobić w DzieÅ„ ÅšwiÄ™ty to nie grzech. :D Ja też dzisiaj gryzoniom ogarnÄ…Å‚em. Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2016-04-03, 12:52:30 To masz rozgrzeszenie... 8) Ale na tacÄ™ zanieÅ› dla spokojnoÅ›ci sumienia... 8)
Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Diogenes z Synopy 2016-04-03, 13:44:03 a co mam siedzieć i patrzeć siÄ™ na wróble w ogrodzie? DziÄ™cioÅ‚a na modrzewie widziaÅ‚em. Tak, chociaż przyjemne z pożytecznym. Obornikiem Å›mierdzi, że hej ;-) A malinki bÄ™dÄ… latem jak ulaÅ‚. Piegi pierwsze zÅ‚apaÅ‚em na twarzy, a i pierwszy obiad na powietrzy smakowaÅ‚. Jak grillowany. Choć nie byÅ‚. ;-)
Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2016-04-03, 14:04:39 Ja sernika kawaÅ‚ek na "drugie Å›niadanie" zjadÅ‚am i o obiedzie jeszcze nie myÅ›lÄ™...U nas dzisiaj każdy ma obiad o innej godzinie.
Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Diogenes z Synopy 2016-04-03, 14:10:06 a ja zjadÅ‚em sernik na I Å›niadanie, ale to nie to, widocznie. Szybciej trzeba byÅ‚o przejść do konkretu obiadowego (groszek ;-) )  , albo Å›wieże powietrze tak wpÅ‚ynęło :roll: , że obiad przyÅ›pieszony. Żurek dokoÅ„czÄ™ jutro z boczkiem. Jutro ciepÅ‚o-gorÄ…co można by to podgrilować.  :roll:
Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Mirek 2016-06-20, 20:16:55 Cytuj z: Gavroche 2016-04-03, 12:07:23 Nie prawda. 8) "ObrzÄ…dek" przy zwierzÄ™tach i roÅ›linach zrobić w DzieÅ„ ÅšwiÄ™ty to nie grzech. :D Ja też dzisiaj gryzoniom ogarnÄ…Å‚em. Hodujesz "do gara"? Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zofia 2019-08-10, 17:49:15 Rusztowanie dla tych którży lubiÄ… biesiadowanie?
Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Baciey 2020-03-12, 15:41:35 Cytuj z: admin 2009-04-04, 10:27:56 DziÅ› zaczynam sezon. Na obiad podam na gÅ‚owÄ™: po solidnym kawale karkówki (plaster Å‚ A wszystko pieczone na wspólnym ruszcie. Ziemniaki zmasÅ‚em i jabÅ‚ka owiniÄ™te w foliÄ™ aluminiowÄ…, żaroodpornÄ…!. Oj, bÄ™dzie kolejny piÄ™kny dzieÅ„! :D Dla przypomnienia tekst na ten temat zamieszczony kilka lat temu w "OPTYMALNYCH" - MiesiÄ™czniku Organizacji Pożytku Publicznego - OSBO. cyt:  O ?rusztowaniu? Dziś z uwagi na coraz bardziej sprzyjajÄ…ce warunki pogodowe chciaÅ‚bym zaproponować PaÅ„stwu kilka potraw z RUSZTU. Na grillowaniu każdy siÄ™ zna, ( SÅ‚ownik JÄ™zyka Polskiego z 1988r podaje dwie nazwy wÅ‚asne na ?gri...?? grindwal ? globicecephala melaena ? krótko - chodzi mniej wiÄ™cej o delfina, oraz grizzly ? Ursus ( to nie fabryka traktorów w Warszawie) arctos horribilis, czyli niedźwiedź brunatny północnoamerykaÅ„ski, a grilla ani Å›ladu!!!. Natomiast podać przyzwoite miÄ™so z RUSZTU ? to już jest sztuka. Po pierwsze trzeba mieć rusz ? bo to co oferujÄ… ?markety? (dawniej sklepy) ? to rusztem nie jest ? to sÄ… po prostu grill?e ? (w wolnym tÅ‚umaczeniu (Longman ?Dictionary of contemporary English 1989) ? pichcić (coÅ›)? nad, lub pod źródÅ‚em ciepÅ‚a i ani sÅ‚owa o wÄ™glu drzewnym) i jako takie sÄ… dostosowane do serwowania ?woÅ‚owej mielonki? w czymÅ› opanierowanej?!!! (oby bez prionów powodujÄ…cych u ?pastwiskowych? BSE) zwanej ?hamburger? ? tego wynalazku nie bÄ™dÄ™ wyjaÅ›niaÅ‚ ? bo sam nie rozumiem, jak szynka wieprzowa (ham ? ang.) może być z woÅ‚owiny? ? może chodzi ogólnie o ?górnÄ… część tylnej nogi? dowolnego stworzenia? Na ruszt nadaje siÄ™ ?wszystko?, ale dla Optymalnych, jedynie przeroÅ›niÄ™ta tÅ‚uszczem wieprzowina, a wiÄ™c wybór jest niewielki (podgardle, żeberka, boczek, ostatecznie tÅ‚usta karkówka lub Å‚opatka), ale gwarantujÄ…cy wyÅ›mienity wynik. Najzdatniejszy na ruszt jest boczek krojony w plastry wzdÅ‚uż koÅ›ci żebrowej, wraz z tÄ… koÅ›ciÄ… oraz skórÄ… z drugiej strony. Takich plastrów radzÄ™ nie ubijać tÅ‚uczkiem, lecz rozgnieść z czuciem "mÄ™skÄ… pięściÄ…? i posypać z obydwu stron przyprawÄ… do rusztu. Wstawić do lodówki na 45-360 min., aby miÄ™so puÅ›ciÅ‚o nieco soku. Tak przygotowane miÄ™so nadaje siÄ™ już na ruszt i gwarantuje znakomity wynik. Z innymi wymienionymi rodzajami miÄ™sa postÄ™pować tak samo (plastry powinny być wyrównane, gruboÅ›ci okoÅ‚o 2cm przed ?gnieceniem?). PrzyprawÄ™ do rusztu proponujÄ™ wymieszać samemu wedÅ‚ug nastÄ™pujÄ…cej receptury: opakowanie Vegety 250g, pieprz czarny mielony 20g, papryka ostra 40g i dwa opakowania ?Grill przyprawa do miÄ™sa? ? skÅ‚adniki na zaÅ‚Ä…czonym zdjÄ™ciu. JeÅ›li mamy czas (1 ? 4 dni) na przygotowanie siÄ™ do wrzucenia miÄ™sa na ruszt, proponujÄ™ trzy marynaty: ?olejowÄ…?, ?piwnÄ…?, oraz ?mlecznÄ…? ? zmieniajÄ… smak miÄ™sa i dlatego mimo dodatkowego nakÅ‚adu pracy, efekty nie każdemu mogÄ… przypaść do gustu, ale ?de gustibus non est disputandum?, czyli na nasze może siÄ™ okazać, że to ?skórka za wyprawkÄ™?. W każdym przypadku, wetrzeć (po rozgnieceniu) w miÄ™so przyprawÄ™ do rusztu. W przypadku marynaty ?olejowej? uÅ‚ożone w misce miÄ™so zalać olejem roÅ›linnym (z każdego tÅ‚oczenia oliwa z oliwek, olej sÅ‚onecznikowy, olej z orzechów wÅ‚oskich ? to polecam!!!), unikać z caÅ‚Ä… pewnoÅ›ciÄ… oleju rzepakowego, który bez akcyzy, ale z niewielkimi ?uzdatnieniami? ma podobno rolnikom w Ursusach i Bizonach zastÄ…pić olej napÄ™dowy z ropy naftowej... MiÄ™so w ?olejowej? marynacie trzymać w lodówce nie dÅ‚użej niż jednÄ… dobÄ™. MarynatÄ™ ?piwnÄ…? przygotowuje siÄ™ nastÄ™pujÄ…co: wymieszać piwo z musztardÄ… ( na 0.5l piwa okoÅ‚o 2-3 Å‚yżki musztardy ), zalać miÄ™so mieszaninÄ…, aby w caÅ‚oÅ›ci przykryÅ‚a uÅ‚ożone w misce porcje i pozostawić w lodówce na 6-24 godz. Marynata powoduje w ?rusztowanym? miÄ™sie ciekawy gorzkawy posmak, intensywniejszy przy dÅ‚uższym marynowaniu. MarynatÄ™ ?mlecznÄ…? robimy jak ?olejowÄ…?, zastÄ™pujÄ…c olej mlekiem krowim - mleko UHT-e siÄ™ do tego nie nadaje-, bo zamiast marynaty ze zsiadÅ‚ego mleka (skrzepu mlecznego powodowanego denaturacjÄ… biaÅ‚ka, pod wpÅ‚ywem zwiÄ™kszajÄ…cego siÄ™ stężenia kwasu mlekowego powstajÄ…cego w wyniku fermentacji (rozkÅ‚ad beztlenowy)cukru mlecznego czyli laktozy, który to proces powodowany jest przez ?przyjazne? bakterie mleczne np.: Lactococcus lactis, L. cremoris, L. diacetilactis i wiele innych L... ? możemy uzyskać Å›mierdzÄ…cÄ… masÄ™, a nasze kulinarne wysiÅ‚ki pójdÄ… na marne!!! A wiÄ™c do ?zakiszenia? miÄ™sa nadaje siÄ™ zwyczajne mleko z folii, dawniej bywaÅ‚o w SZKLANEJ BUTELCE, o mleku ?prosto od krowy? nie wspominam, bo w dzisiejszych ?marketowych? czasach to już wybryk natury!!!. Takie marynowanie może potrwać kilka dni i jest uzależnione od wielu czynników, z czego temperatura i poczÄ…tkowa ilość bakterii L. sÄ… decydujÄ…ce dla caÅ‚ego procesu. MiÄ™so jest zamarynowane, gdy skrzep mleczny jest wyraźny. Wyjmujemy wtedy miÄ™so i pÅ‚uczemy pod bieżącÄ… zimnÄ… wodÄ…, a nastÄ™pnie osuszamy i ponownie posypujemy przyprawÄ… do szaszÅ‚yka i ?na ruszt?. Tak przygotowane miÄ™so ma lekko kwaskowy posmak! Do marynaty ?mlecznej? wyjÄ…tkowo nadaje siÄ™ polÄ™dwiczka wieprzowa, którÄ… krótko pieczemy na ruszcie, bo szybko twardnieje, traci soczystość i smak!!!, ale polecam jÄ… dla ?nieoptymalnych? goÅ›ci, których to kawaÅ‚ek ?tÅ‚ustego miÄ™sa? może przyprawić o torsje. Z wszelkich miÄ™s wieprzowych (również wÄ™dzonych) istnieje nieograniczona liczba możliwoÅ›ci tworzenia szaszÅ‚yków, ale to pozostawiam inwencji PaÅ„stwa!!! PrzyjmujÄ™, że w koÅ„cu mamy co upiec na ruszcie. Jak ja to robiÄ™? ? wykÅ‚adam warstwÄ™ wÄ™gla drzewnego, a nastÄ™pnie warstwÄ™ brykietu drzewnego, który znacznie podnosi i utrzymuje temperaturÄ™ pieczenia. Po dobrym rozpaleniu wyÅ‚ożone miÄ™so opiec szybko z dwóch stron (ogieÅ„ może ?lizać? potrawÄ™, ale bez przesady), a nastÄ™pnie ruszt maksymalnie podnieść nad palenisko i wÄ™dzić skapujÄ…cym z miÄ™sa tÅ‚uszczem, aż uzyskamy zamierzony efekt. W przypadku ?chudych? kawaÅ‚ków, na miÄ™sie ukÅ‚adać kawaÅ‚ki smalcu, aby po roztopieniu skapywaÅ‚ na palenisko. Na parÄ™ minut przed uzyskaniem gotowej potrawy, na palenisko możemy dokÅ‚adać różne naturalne ?polepszacze? smaku ? dwa z nich sÄ… godne polecenia: gaÅ‚Ä…zki Å›wieżego jaÅ‚owca (Juniperus communis), oraz Å‚odygi lubczyku (Leviticum officinale) ? byliny popularnej wÅ›ród dziaÅ‚kowców. Polecam szczególnie to drugie ziółko...                                                                                               Tomasz KwaÅ›niewski Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2020-03-12, 16:22:49 Brawo, dostajesz zÅ‚otÄ… Å‚opatÄ™ za odkopanie offtopa. ;)
Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2020-03-12, 17:02:57 No co ten koronawirus, to ja nie wiem...
Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Baciey 2020-03-13, 08:22:03 Cytuj z: Blackend 2020-03-12, 16:22:49 Brawo, dostajesz zÅ‚otÄ… Å‚opatÄ™ za odkopanie offtopa. ;) DziÄ™ki, przyda siÄ™ trochÄ™ zÅ‚ota w nadchodzÄ…cym krachu :D Przez przypadek mi siÄ™ zacytowaÅ‚ caÅ‚y wpis, a chciaÅ‚em zapytać tylko o zsiadanie siÄ™ mleka w lodówce. Kupuje Å›wieże mleko żeby zrobić z niego zsiadÅ‚e i zanim je wystawiÄ™ do ciepÅ‚ego bywaÅ‚o że staÅ‚o sobie pare dni w lodówce, ale siÄ™ nie zsiadÅ‚o. A jak dobrze zrozumiaÅ‚em to w przypadku marynaty "mlecznej" miÄ™cho zalewa siÄ™ mlekiem i trzyma w lodówce i siÄ™ zsiÄ…dzie? Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: MarekS 2021-10-12, 07:44:06 Marynata mleczna mnie zaintrygowaÅ‚a i tak sobie myÅ›lÄ™ czy jogurt nie robi tej samej roboty, jest popularny w marynatach.
MiÄ™so kupujecie w zwykÅ‚ym sklepie czy gdzieÅ› zamawiacie, mam wrażenie że jakość wieprzowiny jest coraz gorsza. Już nawet karczku nie próbujÄ™ zostawiać w temp 76-8 *C bo jest żylasty, gdy zrobiÄ™ do 85*C jest twardy i już siÄ™ robi maÅ‚o soczysty. PrzygotowujÄ™  w smokerze przez kilka godzin w niskiej temperaturze 100-140*C na brykiecie i drzewie takim co siÄ™ trafi, nie iglastym. Ostatnio miÄ™so zostawiam na 24h w solance z soli i cukru 0,01% plus na koniec miks przypraw, ale też satysfakcji nie mam w postaci ukontentowanej żony. Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2021-10-12, 09:04:57 Do dobrej knajpy idźcie. :D
Ale fakt, wieprzowina coraz gorsza w sklepach, ja mam zaprzyjaźnionego pana, co hoduje Å›winki, lecz z powodu odlegÅ‚oÅ›ci, dostawy nieregularne... Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2021-10-12, 10:02:07 Wychodzi "miÄ™so na kwaÅ›no" - niektórzy gustujÄ…, a dla mnie to "mÄ™ka smakowa".
A jak mleko kiepsko kiÅ›nie (z powodu antybiotyków np.) to wyjdzie oÅ›lizÅ‚a zgnilizna. :? Dobrym winem zalać z korzeniami, jak miÄ™so chce siÄ™ marynować - każdemu raczej zasmakuje. 8) Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: MarekS 2021-10-12, 10:38:09 Cytuj z: Gavroche 2021-10-12, 09:04:57 Do dobrej knajpy idźcie. :D Ale fakt, wieprzowina coraz gorsza w sklepach, ja mam zaprzyjaźnionego pana, co hoduje Å›winki, lecz z powodu odlegÅ‚oÅ›ci, dostawy nieregularne... Tu tez można siÄ™ rozczarować, ostatnio w niby znanym lokalu polÄ™dwicÄ™ dwa razy próbowali medium zrobić i nie mogli. NiemiÅ‚e uczucie jak chce siÄ™ kogoÅ› ugoÅ›cić i reklamacjÄ™ trzeba grzecznie zrobić. Podobno Å›winia zÅ‚otnicka i iberico jest rewelacyjna, ale nie próbowaÅ‚em. Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2021-10-12, 10:47:40 Niestety dobre miÄ™so to loteria. Niby kupujemy w tym samym sklepie, a jest różnie. 8)
Nie bez powodu, markowe drogie restauracje majÄ… staÅ‚ych sprawdzonych dostawców. 8) Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2021-10-12, 12:02:40 "Kuchenne rewolucje"... ;)
Dopuszczonych "dodatków" do miÄ™sa jest okoÅ‚o 100. MiÄ™so teraz przeważnie różni siÄ™ zawartoÅ›ciÄ… wody, bo to tani "dodatek". Zależy co dadzÄ… jako hydrokoloid. Ostatnio w modzie sÄ… karageny . Do tego pchajÄ… "preparaty biaÅ‚kowe" - głównie mÄ…czkÄ™ sojowÄ…, kazeinÄ™, hydrolizat serwatkowy. Z dodatkowych "dobroci - askorbinian na barwÄ™ i roÅ›linne polifenole na "wolne rodniki" - no samo zdrowie. DziÅ› nie ma już miÄ™sa, no chyba, że z wÅ‚asnego uboju, ale takie miÄ™so jest teraz niesmaczne dla przeciÄ™tnego konsumenta, bo siÄ™ smak przestawiÅ‚ na "dodatki smakowe". Ale karkówka jest nadal lepsza biochemicznie niż "marchewka", choć usilnie siÄ™ starajÄ…, aby tak nie byÅ‚o. ;) Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2021-10-12, 12:08:18 Jak jest do wyboru kij albo marchewka, to już wolÄ… marchewkÄ™. :?
Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2021-10-12, 12:15:54 :lol:
Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2021-10-12, 13:49:39 :lol:
Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2021-10-12, 14:04:52 Marchewka zdrowa, a z kija siÄ™ nie ugryzie. ;)
Tytu³: Odp: Rusztowanie. Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2021-10-12, 18:10:37 Ale jak dobrze kijem przyÅ‚ożyć, to można wiÄ™cej tej marchewki wtrzÄ…chnąć - dla zdrowia. ;)
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |