forum.dr-kwasniewski.pl

Dzia┼éy Forum => Kuchnia Optymalna. => W▒tek zaczŕty przez: renia 2009-08-03, 21:35:57



Tytu│: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: renia 2009-08-03, 21:35:57
Ma kto┼Ť przepis na ciasto pod optymaln─ů pizz─Ö? Kiedy┼Ť mia┼éam, ale nie wiem gdzie go zapodzia┼éam. Z g├│ry dzi─Ökuj─Ö.


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: adampio 2009-08-03, 21:58:44
http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=49

polecam


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: adampio 2009-08-03, 22:05:15
male udoskonalenie:

drozdze ( 25 gr) wkladasz do szklaneczki i posypujesz pol lyzeczki soli. Drozdze w soli sie rozpuszcaja i nastepnie dodajesz do masy!!!


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: renia 2009-08-03, 22:05:40
Dzi─Ökuj─Ö - szczerze m├│wi─ůc, to na Ciebie liczy┼éam.. i kto┼Ť tu m├│wi┼é, ┼╝e nie ma co na DO liczy─ç, jednak czasami warto. Dzieciom ju┼╝ obieca┼éam, ┼╝e jutro b─Ödzie optymalna pizza i sk┼éadniki na g├│r─Ö mog─ů sobie sami wybra─ç. C├│ra m├│wi, ┼╝e chce z pomidorami. Ser jest oczywist─ů "oczywisto┼Ťci─ů", no i jeszcze mo┼╝na co┼Ť wymy┼Ťle─ç np. pieczarki, szynka... Pomy┼Ťlimy jutro. ;-)


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: renia 2009-08-03, 22:12:37
Czyli wszystkie sk┼éadniki, kt├│re maj─ů by─ç na g├│rze, k┼éadzie si─Ö na surowe ciasto? Ja my┼Ťla┼éam, ┼╝e najpierw piecze si─Ö sam sp├│d, a potem dodaje pozosta┼ée sk┼éadniki z serem i ponownie zapieka. Dobrze, ┼╝e pyta┼éam. Kto pyta ...r├│┼╝nie to bywa ;-)


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: Adam319 2009-08-03, 23:25:25
┼üadny omlet z samych ┼╝├│┼étek mo┼╝na na teflonie troch─Ö bardziej BARDZO POWOLI odparowa─ç by by┼é twardszy, a przy ko┼äcu sma┼╝enia doda─ç na g├│r─Ö kie┼ébas─Ö, starty ser ┼╝├│┼éty, wygl─ůda podobnie, o niebo zdrowsze, a z sosem chili lub ostrym ketchupem i tak nikt nie poczuje smaku ciasta.
Cel w tym wypadku u┼Ťwi─Öca male┼äkie oszustwo.

Kiedy┼Ť tak─ů „pizz─ů” wyci─ůgn─ů┼éem mi┼éo┼Ťnika pizzy z chor├│bska,
o tłustym i zdrowym jedzeniu, nie chciał nawet słuchać.

Cho─ç na koniec przyznano mi racj─Ö, ┼╝e co┼Ť w tym moim jedzeniu musi by─ç bo jako jedyny nie mia┼éem kaszlu, a z pozosta┼éych 20% wy┼éadowa┼éo w szpitalu.

Ot Europejczycy i taka tropikalna grypa.
:-)

PS Prawda, jako „m─ůk─Ö” dodawa┼éem nieco orzech├│w w┼éoskich w suchym proszku (chyba po odwirowaniu oleju).


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: renia 2009-08-04, 07:17:31
Mi wydaje si─Ö taka "pizza" smakowit─ů. Nie wiem tylko czy dzieciom by odpowiada┼éa, chocia┼╝ co┼Ť podobnego jedli┼Ťmy w arkadii - omlet a'la pizza i zachwalali. Je┼Ťli cel u┼Ťwi─Öca ┼Ťrodki, to ja zawsze jestem za :-)


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: adampio 2009-08-04, 07:18:53
Reniu, Adam 319 ma racje, ale............... dzieci nie oszukasz. Kazdemu doroslemu mozesz wytlumaczyc i wmowic, ale nie dzieciom. Poza tym, dzieci maja inne BTW niz my i moga zjesc troche wiecej weglowodanow.

Ja robie pizze tak:


rozwalkowane ciasto kladziesz na wysmarowana blache ( chyba, ze masz kamien do pizzy )
ciasto smaruje wlasnej roboty sosem pomidorowym, ktory sie robi z rozmiksowanej puszki pomidoraz oregano, pieprzem i innymi, ktore lubisz przyprawami
teraz rownomiernie rozkladasz skladniki, te ktore lubisz: np salami, albo ismazone mielone, mini parowki,mieso ze wczorajszego obiadu pokrojone w cienkie plasterki itd posupujac suto przyprawami
Pamietaj aby na koncu, na samym koncu posypac serem
Ja wbijam jeszcze pare jajek, ktore w piecu scinaja sie jak sadzone

no i do pieca na 10-15 min. Kiedy brzegi (ciasto) jest zlotobrazowe- pizza jest gotowa. Piec na 200 stopni


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: renia 2009-08-04, 07:23:31
Jak ┼éatwo mo┼╝a uformowa─ç ciasto pod pizz─Ö..  ;-))


http://www.youtube.com/watch?v=DOYmo-aOuAg&feature=related


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: renia 2009-08-04, 07:27:24
Dzisiaj b─Ödziemy improwizowa─ç nasz─ů pizze, a wieczorem napisz─Ö, jakie by┼éy rezultaty tego "arcydzie┼éa" kulinarnego  ;-)PS "adampio" masz racj─Ö, dzieci si─Ö tak szybko nie oszuka, m─Ö┼╝czyzn ┼éatwiej ;-)))))


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: kristan 2009-08-04, 10:28:34
Ma┼éa poprawka do pizzy j.w.  http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=50


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: kristan 2009-08-04, 10:34:45
Mam u siebie jeszcze bezglutenow─ů    http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=139    - ca┼éa reszta nale┼╝y do Pa┼ästwa inwencji. Pozdrawiam wakacyjnie.


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: renia 2009-08-04, 10:53:56
Jak fajnie mie─ç tyle przepis├│w do wyboru, z kt├│rych mo┼╝na stworzy─ç jeszcze jeden - nowy :-))
Dzi─Ökuj─Ö wszystkim.
Mam nadziej─Ö, ┼╝e z tych przepis├│w,  nie tylko ja skorzystam┬á :-)


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: renia 2009-08-04, 14:04:44
Biedna pizza... musi teraz przez 50 min siedzie─ç w piekarniku, w temp. 200 stopni C.
Zrobi┼éam zwyk┼é─ů, bez improwizacji, czyli najpierw na ciasto ketchup, potem par─Ö plasterk├│w kie┼ébasy szynkowej, par─Ö plasterk├│w kiszonego og├│rka, pieczarki z cebulk─ů lekko podsma┼╝one i na koniec utarty ser. Wszystko to mam w du┼╝ej tortownicy wysmarowanej smalcem. Nie wiem czy nie przyklei si─Ö do dna, czy nie lepiej by by┼éo da─ç jeszcze foli─Ö aluminiow─ů. Ale zobacz─Ö.


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: renia 2009-08-04, 14:33:48
No nie wiem ile czasu j─ů piec? W przepisie pisze 50 min, a "adampio" pisze, ┼╝e piecze 10- 15 min. Najlepiej id─Ö pilnowa─ç i patrze─ç przez szybk─Ö, kiedy zacznie na brzegach br─ůzowie─ç. :-)


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: maf 2009-08-04, 14:44:22
Cytuj z: renia 2009-08-04, 14:04:44
Biedna pizza... musi teraz przez 50 min siedzie─ç w piekarniku, w temp. 200 stopni C.


Witam
Ja pieke w piekarniku 20min.
Robie pizze na normalnym ciescie, ale ograniczam porcje do 1/8 pizzy. Jest tam wtedy 20g W.
Fotka pizzy (ta jest z tunczykiem, ale lepsza jest z jajami na twardo i boczkiem wedzonym)
http://www.optymal-btw.aktis.i.p.pl/potrawy.html[/url] .Fotke mozna powiekszyc kliknieciem.
Przepis na pizze na stronie w przepisach [url]http://www.optymal-btw.aktis.i.p.pl/przepisy.html
Pozdr
maf


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: Gwidon 2009-08-04, 14:59:58
......czy ktos  wie , jak  robi sie  ptysie  optymalne? tzw. ciasto parzone  na  goracej  wodzie chyba , gdzies to  widzialem , ale  nie wiem teraz gdzie , moze  jakies linki, bede wdzieczny.........


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: renia 2009-08-04, 15:01:22
Cytuj z: maf 2009-08-04, 14:44:22
Cytuj z: renia 2009-08-04, 14:04:44
Biedna pizza... musi teraz przez 50 min siedzie─ç w piekarniku, w temp. 200 stopni C.


Witam
Ja pieke w piekarniku 20min.
Robie pizze na normalnym ciescie, ale ograniczam porcje do 1/8 pizzy. Jest tam wtedy 20g W.
Fotka pizzy (ta jest z tunczykiem, ale lepsza jest z jajami na twardo i boczkiem wedzonym)
http://www.optymal-btw.aktis.i.p.pl/potrawy.html[/url] .Fotke mozna powiekszyc kliknieciem.
Przepis na pizze na stronie w przepisach [url]http://www.optymal-btw.aktis.i.p.pl/przepisy.html
Pozdr
maf
U mnie wychodzi, ┼╝e najlepiej piec 30 - 35 min. Ja wyj─Ö┼éam po 40 minutach i brzegi by┼éy troch─Ö za ciemne, ale dobra jest. Zale┼╝y to na pewno od wielko┼Ťci blachy, bo ja mia┼éam du┼╝─ů i ciasto przez to by┼éo cie┼äkie. Jeszcze ma wp┼éyw, czy piekarnik jest nagrzany. Ja wstawi┼éam do gor─ůcego piekarnika. Jad┼éam i pyszna, mo┼╝e bez tego og├│rka kiszonego by by┼éa lepsza, bo miejscami jest kwaskawa, ale to zale┼╝y od upodobania. Dzieciaki si─Ö zajadaj─ů, a┼╝ si─Ö uszy trz─Ös─ů. ┬á:-))


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: Opal 2009-08-04, 16:01:19
Cytuj z: maf 2009-08-04, 14:44:22
Fotka pizzy (ta jest z tunczykiem, ale lepsza jest z jajami na twardo i boczkiem wedzonym)
http://www.optymal-btw.aktis.i.p.pl/potrawy.html .Fotke mozna powiekszyc kliknieciem.


Maf, zerkn─Ö┼éam na zdj─Öcia robionych przez Ciebie potraw i widz─Ö, ┼╝e bardzo podobnie jemy. Nie robi┼éam tylko pizzy b─Öd─ůc optymaln─ů, bo jako┼Ť do ciasta mnie nie ci─ůgnie. Kanapk─Ö z chlebem robi─Ö z chleba orzechowego, ale zapomnia┼éam ju┼╝ jego smak, wi─Öc czas go znowu upiec. Pozosta┼ée potrawy wszystkie goszcz─ů na zmian─Ö na moim stole. Niestety nie da┼éam jeszcze rady zje┼Ť─ç w ca┼éo┼Ťci "placka s┼éonecznego" z gulaszem, ale przynajmniej sobie poskuba┼éam. Moi m─Ö┼╝czy┼║ni zajadaj─ů si─Ö te┼╝ tymi potrawami, zawsze chwal─ůc wyb├│r diety :)


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: maf 2009-08-04, 16:13:11
Cytuj z: Opal 2009-08-04, 16:01:19
Nie robi┼éam tylko pizzy b─Öd─ůc optymaln─ů, bo jako┼Ť do ciasta mnie nie ci─ůgnie.

Pizze robie max 4 razy w roku.
Pozdrawiam
maf


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: renia 2009-08-04, 16:25:17
Cytuj z: Gwidon 2009-08-04, 14:59:58
......czy ktos  wie , jak  robi sie  ptysie  optymalne? tzw. ciasto parzone  na  goracej  wodzie chyba , gdzies to  widzialem , ale  nie wiem teraz gdzie , moze  jakies linki, bede wdzieczny.........
Dla Ciebie prosz─Ö -  ptysie z bit─ů ┼Ťmietan─ů  :-))...m├│wisz i masz...


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: renia 2009-08-04, 16:25:45
A linku nie dam ;-)

http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&cat=9&nx=30


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: Opal 2009-08-04, 16:27:46
Cytuj z: maf 2009-08-04, 16:13:11
Pizze robie max 4 razy w roku.
Pozdrawiam
maf


Tak te┼╝ przypuszcza┼éam :) W ko┼äcu pozosta┼ée potrawy s─ů lepsze. Zwr├│ci┼éam uwag─Ö na papryk─Ö faszerowan─ů. Widz─Ö, ┼╝e u┼╝ywasz odmian─Ö mniej u mnie popularn─ů. Ja bardzo lubi─Ö mi─Öso w ┼╝├│┼étej lub czerwonej - okr─ůg┼éej papryce. Odcinam g├│r─Ö z ogonkiem, usuwam pestki i po nadzianiu mi─Ösem zakrywam odci─Öt─ů cz─Ö┼Ťci─ů, kt├│r─ů przymocowuj─Ö wyka┼éaczkami. Mi─Öso w ┼Ťrodku pozostaje wtedy bardziej wilgotne. Papryki zapiekam w naczyniu ┼╝aroodpornym, w piekarniku razem z domowym koncentratem pomidorowym, smalcem i zio┼éami. Czasami na wierzch ka┼╝dej papryczki k┼éad─Ö plastry boczku, kt├│re potem s─ů jako krucha, rumiana przek─ůska ;)

Pozdrawiam Ania :)


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: Gwidon 2009-08-04, 16:36:49
Cytuj z: renia 2009-08-04, 16:25:45
A linku nie dam ;-)

http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&cat=9&nx=30


....chodzilo mi o  to
http://www.optymal-btw.aktis.i.p.pl/przepisy.html

tu  jest  ciasto parzone  np.  na  ptysie , ale  pamietam robilem to  kiedys i mi sie  wcale nie  udalo :(.....................


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: renia 2009-08-04, 16:41:32
To wypr├│buj te. Mi wysz┼éy bardzo dobre. Kiedy┼Ť pisa┼éam, ┼╝e smakowa┼éy ca┼éej rodzinie.

http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=126


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: renia 2009-08-04, 16:45:57
Ale jednak wcze┼Ťniej mia┼éam inny przepis, bo tutaj nie ma na ciasto. Chyba jednak mia┼éam ten przepis co Ty. By┼éo to gdzie┼Ť rok temu i dobrze nie pami─Ötam. Przepis na pewno mia┼éam z Forum.


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: maf 2009-08-04, 17:24:00
Cytuj z: Gwidon 2009-08-04, 16:36:49
....chodzilo mi o  to
http://www.optymal-btw.aktis.i.p.pl/przepisy.html

tu  jest  ciasto parzone  np.  na  ptysie , ale  pamietam robilem to  kiedys i mi sie  wcale nie  udalo :(.....................

Napisz co sie nie udalo. Proporcje na ciasto musza byc dokladnie takie jak podalem. Po zagotowaniu wody z maslem trzeba wylaczyc gaz i dosyc szybko mieszac i dosypywac stopniowo make. Ja mieszam lyzka. Po ostygnieciu dodajesz pozostale skladniki mieszajac. Najgorzej wycisnac kleksy na blache. Ja robie to z woreczka foliowego. (dziurka w narozniku). Ciasto jest bardzo klejace i dosyc trudno to sie robi. Jak sie upieka na ciemnozloty kolor(najciemniejszy, zeby nie wygladaly na przypalone), to trzeba je jeszcze troche potrzymac przy otwartym piekarniku, zeby wyschly /odparowaly i sie nie zapadly.
Pozdr
maf


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: Gwidon 2009-08-04, 17:55:03
Cytuj z: maf 2009-08-04, 17:24:00
Cytuj z: Gwidon 2009-08-04, 16:36:49
....chodzilo mi o  to
http://www.optymal-btw.aktis.i.p.pl/przepisy.html

tu  jest  ciasto parzone  np.  na  ptysie , ale  pamietam robilem to  kiedys i mi sie  wcale nie  udalo :(.....................

Napisz co sie nie udalo. Proporcje na ciasto musza byc dokladnie takie jak podalem. Po zagotowaniu wody z maslem trzeba wylaczyc gaz i dosyc szybko mieszac i dosypywac stopniowo make. Ja mieszam lyzka. Po ostygnieciu dodajesz pozostale skladniki mieszajac. Najgorzej wycisnac kleksy na blache. Ja robie to z woreczka foliowego. (dziurka w narozniku). Ciasto jest bardzo klejace i dosyc trudno to sie robi. Jak sie upieka na ciemnozloty kolor(najciemniejszy, zeby nie wygladaly na przypalone), to trzeba je jeszcze troche potrzymac przy otwartym piekarniku, zeby wyschly /odparowaly i sie nie zapadly.
Pozdr
maf


.........wyszly mi  surowe w  srodku i zapadly sie -  napisz ile czasu i w  jakiej  temperaturze trzeba je piec .pozdr.....


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: maf 2009-08-04, 20:26:03
Cytuj z: Gwidon 2009-08-04, 17:55:03
.........wyszly mi  surowe w  srodku i zapadly sie -  napisz ile czasu i w  jakiej  temperaturze trzeba je piec .pozdr.....

Ja robie piekarnik na maxa, ale mam taki, ze wiecej niz 200st nie osiagnie. Czasu Ci nie podam bo nie wiem. Trzeba dogladac kolor. Z wierzchu musza byc lekko przypieczone zeby skorka je utrzymywala. Dlatego tez wczesniej pisalem o suszeniu ich przy otwartym piekarniku. Jak upadna, to zamykam piekarnik i rosna. Wydaje mi sie, ze otwarcie piekarnika powoduje zmniejszenie wilgotnosci w piekarniku.
Pozdr
maf


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: renia 2009-08-04, 20:51:29
Dzisiaj rodzinka moja mia┼éa kulinarny raj optymalny. Na deser zrobi┼éam ┼Ťmietan─Ö bit─ů z d┼╝emem truskawkowym w┼éasnej roboty. Dzieci nareszcie zapomnia┼éy o ┼Ťmietanie w sprayu i polubi┼éy prawdziw─ů ┼Ťmietan─Ö. Do obiadu zrobi┼éam piecze┼ä ze schabu, kt├│ry naci─Ö┼éam po ca┼éej d┼éugo┼Ťci i w┼éo┼╝y┼éam do niego dwucentymetrowy pas w─Ödzonej s┼éoniny. Posypa┼éam przyprawami i zawin─Ö┼éam w foli─Ö aluminiow─ů. Podziurawi┼éam j─ů widelcem, ┼╝eby si─Ö troch─Ö podpiek┼éo i piek┼éam 2,5 godz w piekarniku. Przynajmniej schab by┼é soczysty.
Co si─Ö ze mn─ů dzieje? Jeszcze polubi─Ö pitraszenie i co wtedy b─Ödzie? Ca┼éy dzie┼ä gary i nic wi─Öcej, oj marnie to widz─Ö. ;-(


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: adampio 2009-08-05, 08:03:10
Cytuj z: renia 2009-08-04, 20:51:29
Dzisiaj rodzinka moja mia┼éa kulinarny raj optymalny. Na deser zrobi┼éam ┼Ťmietan─Ö bit─ů z d┼╝emem truskawkowym w┼éasnej roboty. Dzieci nareszcie zapomnia┼éy o ┼Ťmietanie w sprayu i polubi┼éy prawdziw─ů ┼Ťmietan─Ö. Do obiadu zrobi┼éam piecze┼ä ze schabu, kt├│ry naci─Ö┼éam po ca┼éej d┼éugo┼Ťci i w┼éo┼╝y┼éam do niego dwucentymetrowy pas w─Ödzonej s┼éoniny. Posypa┼éam przyprawami i zawin─Ö┼éam w foli─Ö aluminiow─ů. Podziurawi┼éam j─ů widelcem, ┼╝eby si─Ö troch─Ö podpiek┼éo i piek┼éam 2,5 godz w piekarniku. Przynajmniej schab by┼é soczysty.
Co si─Ö ze mn─ů dzieje? Jeszcze polubi─Ö pitraszenie i co wtedy b─Ödzie? Ca┼éy dzie┼ä gary i nic wi─Öcej, oj marnie to widz─Ö. ;-(


W meskiej kuchni, Reniu, robi sie odwrotnie, tzn najpierw "brazowi" sie mieso a nestepnie zawija w folie a jeszcze lepiej wklada do zaroodpornego i  przykrywa i piecze :-). Miesa sie raczy nie dziurawi w czasie pieczenia czy smarzenia, poniewaz "sok" ucieka i mieso staje sie twarde i suche ( zwlaszcza wolowona) dlatego czeka sie do ostatniej chwili z nakluwaniem.

Cytuj:
Cały dzień gary i nic więcej, oj marnie to widzę


To sama przyjemnosc :-)


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: renia 2009-08-05, 09:47:59
"adampio" ja nie dziurawi┼éam mi─Ösa, tylko foli─Ö aluminiow─ů, bo je┼Ťli jest ┼Ťci┼Ťle zawini─Öte mi─Öso, to sie tak parzy i nie robi br─ůzowe, a jak w og├│le nie zawin─Ö, to jest suche. Z foli─ů podziurkowan─ů w┼éo┼╝y┼éam je do brytwanny ze smalcem. Piecze┼ä wysz┼éa soczysta i smaczna i jeszcze by┼é t┼éuszcz do ziemniak├│w. Ale z Tob─ů nie mog─Ö si─Ö r├│wna─ç, bo ja ci─ůgle jeszcze si─Ö ucz─Ö i eksperymentuj─Ö.
A tak w ogóle to ja nie kupuję schabu na pieczeń, wolę karkówkę. Był to zakup mojego męża :-(   ;-)))
PS. M─Ö┼╝czy┼║ni s─ů z regu┼éy lepszymi kucharzami, no i dobrze ;-)


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: adampio 2009-08-05, 09:52:59
o tak, to Wam, kobietom, pasuje.:-) Ale mnie to tez pasuje, bylebyscie sie po kuchni nie "plataly" podczas kiedy my, mezczyzni" w niej pracujemy...hihihihihi


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: renia 2009-08-05, 09:58:32
Chcia┼éabym, ┼╝eby m├│j m─ů┼╝ "pl─ůta┼é" si─Ö po kuchni i mi serwowa┼é smako┼éyki. Ale on ci─ůgle pracuje.:-(
Dobrze, ┼╝e mam pani─ů do pomocy, bo takie natchnienia, jak wczoraj, to mam bardzo, bardzo rzadko. Dzisiaj jad─Ö z dzie─çmi nad jezioro i przyjad─Ö na gotowy obiad. ┼╗ycie jest pi─Ökne ;-)


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: viola44 2009-08-05, 16:07:10
Cytuj z: adampio 2009-08-05, 09:52:59
o tak, to Wam, kobietom, pasuje.:-) Ale mnie to tez pasuje, bylebyscie sie po kuchni nie "plataly" podczas kiedy my, mezczyzni" w niej pracujemy...hihihihihi


masz racje adampio, zgadzam sie na maxa , zreszt─ů to dzia┼éa w ten spos├│b ┼╝e kobieta pod┼Ťwiadomie "wi─ů┼╝e"( brzydkie s┼éowo ale niech b─Ödzie) sie z takim facetem na jakiego sobie zaslu┼╝y┼éa...je┼Ťli ma zakodowane  od dzieci┼ästwa ┼╝e facetowi trzeba poda─ç wszystko "pod nos" to zapewne dostanie takiego "facia' kt├│ry b─Ödzie mia┼é w tym wzgl─Ödzie "dwie lewe r─Öce", je┼Ťli b─Ödzie my┼Ťle─ç inaczej ....
oczywi┼Ťcie bywaj─ů wyj─ůtki je┼Ťli ma si─Ö tak zwanego pecha...hi


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: renia 2009-08-05, 16:16:35
Cytuj z: renia 2009-08-05, 09:58:32
Chcia┼éabym, ┼╝eby m├│j m─ů┼╝ "pl─ůta┼é" si─Ö po kuchni i mi serwowa┼é smako┼éyki. Ale on ci─ůgle pracuje.:-(
Dobrze, ┼╝e mam pani─ů do pomocy, bo takie natchnienia, jak wczoraj, to mam bardzo, bardzo rzadko. Dzisiaj jad─Ö z dzie─çmi nad jezioro i przyjad─Ö na gotowy obiad. ┼╗ycie jest pi─Ökne .
No i po co si─Ö chwali┼éam? Zamiast jeziora, mia┼éam telefon i dwugodzinn─ů jazd─Ö w gor─ůcym samochodzie :-(┬á Nie zawsze wychodzi tak, jak planujemy. Po za┼éatwionych sprawach, uda┼éo mi si─Ö wygospodarowa─ç 2 godziny na jezioro, z reszt─ů, dzieciaki i tak by mi ┼╝y─ç nie da┼éy. Chyba ju┼╝ wyczekuj─Ö ko┼äca wakacji.


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: renia 2009-08-05, 16:20:42
Cytuj z: adampio 2009-08-05, 08:03:10
Cytuj:
Cały dzień gary i nic więcej, oj marnie to widzę


To sama przyjemnosc :-)
Co do kuchni, to na pewno by┼Ťmy si─Ö dogadali...ja tam bym si─Ö nie pl─ůta┼éa...  ;-))


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: akazah 2009-11-14, 17:23:09
Cytuj z: adampio 2009-08-04, 07:18:53
Reniu, Adam 319 ma racje, ale............... dzieci nie oszukasz. Kazdemu doroslemu mozesz wytlumaczyc i wmowic, ale nie dzieciom. Poza tym, dzieci maja inne BTW niz my i moga zjesc troche wiecej weglowodanow.

Ja robie pizze tak:


rozwalkowane ciasto kladziesz na wysmarowana blache ( chyba, ze masz kamien do pizzy )
ciasto smaruje wlasnej roboty sosem pomidorowym, ktory sie robi z rozmiksowanej puszki pomidoraz oregano, pieprzem i innymi, ktore lubisz przyprawami
teraz rownomiernie rozkladasz skladniki, te ktore lubisz: np salami, albo ismazone mielone, mini parowki,mieso ze wczorajszego obiadu pokrojone w cienkie plasterki itd posupujac suto przyprawami
Pamietaj aby na koncu, na samym koncu posypac serem
Ja wbijam jeszcze pare jajek, ktore w piecu scinaja sie jak sadzone

no i do pieca na 10-15 min. Kiedy brzegi (ciasto) jest zlotobrazowe- pizza jest gotowa. Piec na 200 stopni



mam pytanie: trudno si─Ö robi ten sp├│d??? a blacha ma by─ç taka jak do normalnych ciast??? pozdrawiam


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: adampio 2009-11-14, 18:09:40
Cytuj z: akazah 2009-11-14, 17:23:09
Cytuj z: adampio 2009-08-04, 07:18:53
Reniu, Adam 319 ma racje, ale............... dzieci nie oszukasz. Kazdemu doroslemu mozesz wytlumaczyc i wmowic, ale nie dzieciom. Poza tym, dzieci maja inne BTW niz my i moga zjesc troche wiecej weglowodanow.

Ja robie pizze tak:


rozwalkowane ciasto kladziesz na wysmarowana blache ( chyba, ze masz kamien do pizzy )
ciasto smaruje wlasnej roboty sosem pomidorowym, ktory sie robi z rozmiksowanej puszki pomidoraz oregano, pieprzem i innymi, ktore lubisz przyprawami
teraz rownomiernie rozkladasz skladniki, te ktore lubisz: np salami, albo ismazone mielone, mini parowki,mieso ze wczorajszego obiadu pokrojone w cienkie plasterki itd posupujac suto przyprawami
Pamietaj aby na koncu, na samym koncu posypac serem
Ja wbijam jeszcze pare jajek, ktore w piecu scinaja sie jak sadzone

no i do pieca na 10-15 min. Kiedy brzegi (ciasto) jest zlotobrazowe- pizza jest gotowa. Piec na 200 stopni



mam pytanie: trudno si─Ö robi ten sp├│d??? a blacha ma by─ç taka jak do normalnych ciast??? pozdrawiam


Bardzo prosto i tak blache do ciasta najlepiej bez wysokiego kantu


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: akazah 2009-11-14, 18:53:24
wlasnie ja robie i szczerze mowiac to ciasto w ogole sie nie trzyma kupy...a co dopiero mowic o rozwalkowaniu.... nie wiem moze cos zrobilam nie tak????? :(


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: akazah 2009-11-14, 18:57:29
moze trzeba poczekac az ciasto troche urosnie????? robie pierwszy raz i cos mam zle przeczucia... :(:(


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: renia 2009-11-14, 19:39:07
"akazah" - ja ju┼╝ do┼Ť─ç dawno temu robi┼éam pizz─Ö optymaln─ů. Te┼╝ mi si─Ö ciasto "kupy nie trzyma┼éo" - a efekt ko┼äcowy by┼é ┼éadny i smaczny.  :D (pami─Ötam, ┼╝e niepotrzebnie tylko doda┼éam og├│rka kiszonego).


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: renia 2011-07-04, 21:14:35
Upiekłam pizzę według tego przepisu http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=49
z połowy składników podanych w przepisie.
Zamiast 50 minut piek┼éam j─ů 40 a i to by┼éo troszk─Ö za du┼╝o.
Rodzince bardzo ta pizza smakowała i nawet mieli ochotę na jeszcze... :shock: :lol:

[za┼é─ůcznik usuni─Öty przez administratora]


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: Teresa Stachurska 2011-07-04, 21:26:03
Prezentuje si─Ö jak ta lala, zadowolona :) 


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: renia 2011-07-04, 22:35:50
Mi to przypomina troch─Ö Halloween... :lol:


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: Teresa Stachurska 2011-07-04, 23:03:04
:lol:   


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: Teresa Stachurska 2011-07-13, 14:12:59
Mnie si─Ö te┼╝ uda┼éa - http://www.stachurska.eu/?p=3697 , cho─ç fotografia wi─Öcej ni┼╝ marna :? 


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: renia 2011-07-13, 14:46:59
Twoja jest ładniejsza...nieprzypalona... :lol:
Ale ciasto faktycznie ciężko jest rozłożyć w kształcie placka na dnie formy. Jest ono bardzo geste...może można by je trochę rozrzedzić mlekiem?


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: renia 2011-07-13, 14:48:36
Mi dzieciaki mówiły, że byłaby smaczniejsza, gdybym dała więcej sera a mniej pieczarek. Na drugi raz tak zrobię.


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: Teresa Stachurska 2011-07-13, 14:50:49
To moje nie by┼éo bardzo g─Öste, ale ┼╝├│┼étka warzy┼éy wi─Öcej od m─ůki. Tylko m─ůka, ┼╝├│┼étka i dro┼╝dze.



Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: kristan 2011-07-13, 15:27:24
Cytuj z: renia 2011-07-13, 14:46:59
Twoja jest ładniejsza...nieprzypalona... :lol:
Ale ciasto faktycznie ciężko jest rozłożyć w kształcie placka na dnie formy. Jest ono bardzo geste...może można by je trochę rozrzedzić mlekiem?



Reniu , mo┼╝esz zrobi─ç tak:

http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=242


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: WojciechS 2011-07-13, 15:40:06
A po co dodajecie do dobrej m─ůki candidy?  :shock:
Candida daje gluten, a gluten jest truj─ůcy!  :evil:
http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=244  - a zapiekank─Ö optymaln─ů robi si─Ö tak...  :D


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: renia 2011-07-13, 16:03:26
Cytuj z: kristan 2011-07-13, 15:27:24
Cytuj z: renia 2011-07-13, 14:46:59
Twoja jest ładniejsza...nieprzypalona... :lol:
Ale ciasto faktycznie ciężko jest rozłożyć w kształcie placka na dnie formy. Jest ono bardzo geste...może można by je trochę rozrzedzić mlekiem?



Reniu , mo┼╝esz zrobi─ç tak:

http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=242


Dzięki. :D Na pewno będzie łatwiejsza w wykonaniu i ma lepsze proporcje. Jeszcze jak dam mniej pieczarek i węcej sera to będzie pizza prima sort... :wink:


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: renia 2011-07-13, 16:07:30
Cytuj z: WojciechS 2011-07-13, 15:40:06
A po co dodajecie do dobrej m─ůki candidy?┬á :shock:
Candida daje gluten, a gluten jest truj─ůcy!┬á :evil:
http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=244┬á - a zapiekank─Ö optymaln─ů robi si─Ö tak...┬á :D


Troch─Ö glutenu nam si─Ö przyda... :wink: niech organizm przyzwyczaja si─Ö do trucizn... :lol: bez tego byliby┼Ťmy za zdrowi... :lol:
A tak poważnie, to mi by taka zapiekanka smakowała, ale dzieciaki trudno jest tak przestawić...


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: kristan 2011-07-13, 16:29:17
Cytuj z: WojciechS 2011-07-13, 15:40:06
A po co dodajecie do dobrej m─ůki candidy?  :shock:
Candida daje gluten, a gluten jest truj─ůcy!  :evil:
http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=244  - a zapiekank─Ö optymaln─ů robi si─Ö tak...  :D


Pr├│bowa┼éem - jest ┼Ťwietna.
Mnie natomiast najbardziej poci─ůga zapach candidy , wi─Öc czasami zdarza si─Ö/mowa o pizzy/.


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: WojciechS 2011-07-13, 16:52:40
Oj te s┼éaboski smakowe...  :?
Ale czasem wolno!  :D


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: renia 2011-07-13, 18:07:55
...a czasem szybko... 8)


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: WojciechS 2011-07-13, 18:30:32
Szybko, to jak si─Ö z jednej michy je, ┼éapie muchy i ma diarrhoea...  :wink: :mrgreen:


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: renia 2011-07-13, 18:36:34
To już jest niezły hardkor... :shock:


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: WojciechS 2011-07-13, 18:51:03
Samo ┼╝ycie...  :D


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: krzych_100 2011-11-23, 19:14:48
Cytuj z: viola44 2009-08-05, 16:07:10
Cytuj z: adampio 2009-08-05, 09:52:59
o tak, to Wam, kobietom, pasuje.:-) Ale mnie to tez pasuje, bylebyscie sie po kuchni nie "plataly" podczas kiedy my, mezczyzni" w niej pracujemy...hihihihihi


masz racje adampio, zgadzam sie na maxa , zreszt─ů to dzia┼éa w ten spos├│b ┼╝e kobieta pod┼Ťwiadomie "wi─ů┼╝e"( brzydkie s┼éowo ale niech b─Ödzie) sie z takim facetem na jakiego sobie zaslu┼╝y┼éa...je┼Ťli ma zakodowane┬á od dzieci┼ästwa ┼╝e facetowi trzeba poda─ç wszystko "pod nos" to zapewne dostanie takiego "facia' kt├│ry b─Ödzie mia┼é w tym wzgl─Ödzie "dwie lewe r─Öce", je┼Ťli b─Ödzie my┼Ťle─ç inaczej ....
oczywi┼Ťcie bywaj─ů wyj─ůtki je┼Ťli ma si─Ö tak zwanego pecha...hi


No, ale to ju┼╝ przesada...
Co to znaczy "(...)w ten spos├│b kobieta "wi─ů┼╝e" (brzydkie s┼éowo ale niech b─Ödzie) sie z takim facetem na jakiego sobie zaslu┼╝yla...(....)"?
Co to znaczy "(...) je┼Ťli ma zakodowane od dzieci┼ästwa ┼╝e facetowi trzeba poda─ç wszystko "po nos" (...)"?
Co to znaczy "(...) oczywi┼Ťcie bywaj─ů wyj─ůtki je┼Ťli ma si─Ö tak zwanego pecha...hi(.)". - ???

Czy tylko kobiety musz─ů mie─ç racj─Ö i wiedzie─ç wszystko?
M├│wi si─Ö, ┼╝e m─Ö┼╝czy┼║ni boj─ů si─Ö m─ůdrych kobiet.
Nie, m─Ö┼╝czy┼║ni nie boj─ů si─Ö m─ůdrych kobiet, oni wr─Öcz je po┼╝─ůdaj─ů. Powtarzam, po┼╝─ůdaj─ů (co dzi┼Ť jest rzadko┼Ťci─ů).
M─Ö┼╝czy┼║ni boj─ů si─Ö kobiet..., przem─ůdrza┼éych, kt├│rym wydaje si─Ö, ┼╝e s─ů "m─ůdre"...



Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: Diogenes z Synopy 2015-07-02, 12:14:18
Cytuj z: renia 2009-08-03, 21:35:57
Ma kto┼Ť przepis na ciasto pod optymaln─ů pizz─Ö? Kiedy┼Ť mia┼éam, ale nie wiem gdzie go zapodzia┼éam. Z g├│ry dzi─Ökuj─Ö.


normalnie  , podkład robisz z omleta  , resztę  jak dawniej  ;-)     czyli co kto lubi  , salami  , boczek ser , pomidor    i zagrzać  z wierzchu  .




Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: renia 2015-07-02, 13:57:38
Jasne... :D


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: Gavroche 2020-08-24, 13:34:45
Światy równoległe?
https://www.antyradio.pl/News/Przez-9-lat-dostawal-pizze-ktorej-nie-zamawial-43384?utm_source=antyradio&utm_medium=webpush


Tytu│: Odp: Optymalna pizza.
WiadomoŠ wys│ana przez: Blackend 2020-08-24, 20:23:40
A dlaczego nie kawa┼é, bogatych ┼Ťwirus├│w nie brakuje.  :lol:


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia│aj▒ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze┐one.