forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Å»ywienie Optymalne => W±tek zaczêty przez: susi33 2009-08-11, 23:18:51



Tytu³: ZródÅ‚a witamin i innych a Å»O
Wiadomo¶æ wys³ana przez: susi33 2009-08-11, 23:18:51
Jak wiadomo aby organizm funkcjonował poprawnie potrzeba wielu witaminek i innych składników. Jako że mam niski pozom czerwonych krwinek (zbyt mało wątróbki ;) ) to zaczeło mnie zastanawiać czy poziom moich innych witaminek i pierwiastków w organizmie jest odpowiedni.

Wychodząc z założenia że duża ilość witamin jest w warzywach to powinniśmy je spożywać, jednakże wiąże się to ze spożywaniem dużych ilości węglowodanów co jest sprzeczne z ideologią ŻO. Oprócz tego na ŻO zaleca się jedzenie jak najbardziej przetworzonej termicznie żywności, a przecież obróbka termiczna niszczy składniki.

Zatem, skąd optymalni biorą w swoim organizmie wszystkie potrzebne składniki ? (oprócz z żółtek, chociaż i tak pewnie wszystkiego tam nie ma co do życia potrzebne)

Jeśli cos pomieszałem, prosze mnie naprostować w mysleniu :)


Tytu³: Odp: ZródÅ‚a witamin i innych a Å»O
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2009-08-12, 06:52:24
Mysle, ze to powinno Ci wyjasnic pare spraw:

SUPLEMENTACJA

        SUPLEMENTACJA WITAMINOWA (cz. I)


Ciechocinek 4.10.2005 r.

Ponieważ jest dużo kontrowersji wÅ›ród stosujÄ…cych Å»ywienie Optymalne (®) i inne modele żywienia
na temat witamin, ich zapotrzebowania na witaminy i ewentualne szkody z przedawkowania, dlatego chciałem Państwu przedstawić moje opracowanie z 2000 r. na temat witamin.

Witaminy są cząstkami organicznymi spełniającymi prawie taką samą rolę we wszystkich organizmach żywych, ale tylko zwierzęta wyższe utraciły zdolność ich wytwarzania. Witaminy są potrzebne
w małych ilościach w pożywieniu zwierząt wyższych. Spełniają one różnorakie funkcje, wchodzą
w skład wielu enzymów, czyli maszyn popędzających metabolizm, bez których utrzymanie życia byłoby niemożliwe. Przy każdym innym modelu żywienia zapotrzebowanie na poszczególne witaminy zmienia się znacznie i nie jest jednakowe dla wszystkich ludzi. Zatem wszelkie wyliczenia potrzeb organizmu odnośnie witamin i wszelkie zalecenia wydatkowego, (oprócz pożywienia), dostarczania
dla organizmu pisane sÄ… palcem na wodzie.

Żadna fabryka farmaceutyczna nie potrafi, także odnośnie witamin, ułożyć takiego zestawu w pigułce, aby skład pigułki był najlepszy dla każdego człowieka. Ponadto człowieka nie potrzebuje samych witamin. Potrzebuje głównie enzymów, czyli maszyn, w których skład wchodzą właśnie również witaminy. Ilość i rodzaj tych enzymów oraz zawartych w nich różnych witamin znaleźć można
w najbardziej korzystnych ilościach i proporcjach tylko w produktach, których skład chemiczny jest
najbardziej zbliżony do składu chemicznego ciała całego organizmu ludzkiego. W tych produktach przemiana materii odbywa się w sposób najbardziej zbliżony do przemiany materii w organizmie człowieka i jest regulowana przy pomocy tych samych enzymów zawierających te same witaminy
w ilościach dokładnie takich, jakie są potrzebne. Podawanie jakiejkolwiek witaminy z zewnątrz powoduje, bo musi powodować, określone zaburzenia w funkcjonowaniu organizmu.

Witamin można znaleźć nie mniej i nie więcej, niż dokładnie potrzeba, tylko w naturalnych produktach pochodzenia zwierzęcego, gdzie występują nie w postaci gołych witamin, a w postaci gotowych enzymów, czyli maszyn, a właśnie te są dla organizmu potrzebne. Wszystkie witaminy w formie gotowych enzymów w najbardziej korzystnych ilościach i proporcjach występują tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego. Przemiana materii u roślin i budowa roślin jest zupełnie inna. Inne są
w niej zaangażowane witaminy i enzymy i występują w innych ilościach, w takich, jakie potrzebuje roślina i w takiej formie, jaka jest potrzebna dla roślin.

Rośliny nie po to wytwarzają witaminy, aby sprawić przyjemność człowiekowi, ale po to, aby włączyć je we własną przemianę materii. Witaminy zawarte w produktach pochodzenia roślinnego powinny przejść przez organizm zwierzęcia trawożernego, aby to zwierzę wbudowało je w swoje enzymy,
aby tych enzymów i zawartych w nich witamin było dokładnie tyle i takich, jakie są potrzebne dla zwierzęcia. Ponieważ człowiek ma prawie taką samą przemianę materii jak zwierzęta, a zupełnie odmienną od przemiany materii u roślin, rozsądek nakazuje, aby spożywać witaminy w formie, ilościach i proporcjach takich, jakie można znaleźć w produktach pochodzenia zwierzęcego.

Jest właściwością umysłów spaczonych ludzi źle się odżywiających, fałszywe widzenie rzeczywistości.
Jeśli nauka w badaniach podstawowych ustali pewne prawa i zasady, to ta sama nauka proponuje ludziom wnioski i wynikające z nich zalecenia krańcowo odmienne od wniosków wynikających
z tych ustaleń. Takie postępowanie dotyczy wszystkich dziedzin życia ludzkiego, w tym roli witamin,
odżywiania, czy zaleceń zdrowotnych.
CzÄ™sto spotykaÅ‚em siÄ™ z zarzutem, że w Å»ywieniu Optymalnym (®) jest za maÅ‚o witamin. Takie mniemanie nie jest oparte na konkretnych badaniach, które by wykazaÅ‚y ile i jakich witamin znajduje siÄ™ w diecie optymalnej, czy jest ich za dużo, czy za maÅ‚o, czy dokÅ‚adnie tyle, ile potrzeba w tym wÅ‚aÅ›nie modelu żywienia. Takich badaÅ„ nie robiono, zresztÄ… nie ma ku temu żadnej potrzeby.
Szkoda byłoby czasu i pieniędzy na podobne badania.

Nauka ustaliła, że najwięcej witamin znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego,
a lekarze, dietetycy i dziennikarze robią ludziom wodę z mózgów, namawiając ich do jedzenia
warzyw i owoców wÅ‚aÅ›nie dlatego, że „zawierajÄ… one dużo witamin”. Nie zawierajÄ… – taka jest prawda.
Wszystkie witaminy znajdują się w produktach pochodzenia zwierzęcego w najkorzystniejszych postaciach (enzymy), ilościach i proporcjach. Nie wszystkie witaminy znajdują się w produktach pochodzenia roślinnego, występują one ponadto w niekorzystnej dla człowieka postaci
i w niekorzystnych ilościach i proporcjach. (Cdn.)


SUPLEMENTACJA

        SUPLEMENTACJA WITAMINOWA (cz. II)


W jakich produktach znajduje się znajduje się faktycznie najwięcej witamin przedstawia poniższe zestawienie:

Witaminy Produkty spożywcze
(w ilości malejącej)
Witamina A wątroba, żółtka jaj, mleko, masło, śmietana
Witamina B1 suche drożdże, wieprzowina, podroby, ryby
Witamina B2 suche drożdże, wątroba, nerki, ser, jaja, ryby
Witamina B5 suche drożdże, wątroba, nerki, jaja, mięso
Witamina B6 suche drożdże, wątroba, nerki, jaja, ryby
Witamina B8 wytwarzana przez bakterie jelitowe, wÄ…troba, nerki, czekolada,
Witamina B9 wÄ…troba, nerki, ostrygi
Witamina B12 wątroba, nerki, ostrygi, ryby, mięso, jaja
Witamina C owoce, warzywa, wątroba, nerki (a najwięcej nadnercza)
Witamina D wątroba, tuńczyk, sardynki, żółtka jaj, masło, ser
Witamina E oliwa, orzechy, migdały, mleko, masło, jaja, czekolada
Witamina K wytwarzana przez własne bakterie, wątroba, jaja, mleko
Witamina PP wątroba, mięso, nerki, ryby


Niektóre pierwiastki śladowe Produkty spożywcze
(w ilości malejącej)
Miedź wątroba cielęca, barania, wołowa, małże, kakao, orzechy
Selen wątroba drobiu, wołowa, ryby, jaj
Cynk pstrąg, wątróbki, drożdże, nerki, węgorz


Jak Państwo widzą, z tego co przeczytałem najwięcej witamin występuje w najbardziej zalecanych
do żywienia optymalnego produktach.
Przy Å»ywieniu Optymalnym (®) nie ma potrzeby zjadać drożdży, sÄ… one chemicznie maÅ‚o podobne
do składu chemicznego ciała ludzkiego, zatem nieprzydatne w żywieniu człowieka, mimo tego, że zawierają najwięcej witamin. Niektórzy ludzie uwierzyli, że witaminy są dobre na wszystko i czym więcej się ich zjada, tym lepiej dla organizmu. Nawet uważane za najlepsze witaminy, jeżeli ich się zjada zbyt dużo, powodują różne szkody dla organizmu, czasem groźne dla życia.

Zbyt duża ilość witamin powoduje następujące szkody dla organizmu:

Witaminy Objawy wywołane nadmiarem witamin
Witamina A U dorosłych* : zmęczenie, drażliwość, jadłowstręt, wychudzenie, wymioty, gorączka, powiększenie wątroby i śledziony, zmiany skórne, łysienie, suchość włosów, pękanie i krwawienie warg, anemia, bóle głowy, obrzęki, bóle kości i stawów.
u dzieci * : wzrost ciśnienia śródczaszkowego, obrzęk tarcz nerwów wzrokowych, zaburzenia widzenia, obrzęki bolesne, zatrzymanie wzrostu
Witamina B1 bóle głowy, zaburzenia oddychania, uczulenia, obniżenie ciśnienia krwi, przy podaniu iniekcji bywa wstrząs anafilaktyczny
Witamina B6 ciężka neuropatia obwodowa
Witamina B9 reakcje alergiczne, zaburzenia przewodu pokarmowego, zaburzenia snu, pobudzenie lub depresja
Witamina B12 reakcje alergiczne, nasilenie objawów łuszczycy, trądzik
Witamina C ** zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego, wymioty, biegunka, powstawanie kamieni moczanowych, cystynowych
i szczawianowych w nerkach, osÅ‚abienie odpornoÅ›ci na infekcje, przy niektórych modelach żywienia – dziaÅ‚anie miażdżycorodne
Witamina D3 jadłowstręt, nadmierne pragnienie, wielomocz, nudności, wymioty, zaparcia, zaburzenia czynności nerek, nadciśnienie
Witamina B2 nudności, jadłowstręt, zaparcia, nadmierne pragnienie, ból głowy, mięśni, stawów, zwapnienia we wszystkich tkankach miękkich, niewydolność krążenia krwi, nadciśnienie, niewydolność nerek
u kobiet w ciąży: te same objawy
u płodu: zwapnienia w mózgu i w nerkach
Witamina E biegunka, bóle brzucha, osłabienie, uczucie zmęczenia, zamazane widzenie, bóle głowy, wysypki, upośledzenie czynności gruczołów płciowych i niedoczynność tarczycy
Witamina PP uszkodzenie wÄ…troby,

* Nie może być przy Å»ywieniu Optymalnym (®) przedawkowania witaminy A, może być, jeÅ›li czÅ‚owiek poÅ‚yka gotowe produkty (piguÅ‚ki) w nadmiernych iloÅ›ciach zawierajÄ…ce witaminy.

** Polecana przez niektórych amerykańskich badaczy w kilku gramach dziennie i dodawana do potraw
w dużych ilościach.

Moim celem nie jest straszenie PaÅ„stwa, tylko przekazaniem wiedzy dotyczÄ…cej witamin i wykazanie, że nie jest prawdÄ…, iż im wiÄ™cej witamin, tym lepiej. Przy Å»ywieniu Optymalnym (®) dolegliwoÅ›ci spowodowane niedoborem lub nadmiarem różnych witamin nie spotyka siÄ™.
Przy każdym innym modelu żywienia mogą występować objawy niedoboru witamin, a gdy człowiek uwierzy, że witaminy są dobre na wszystko, że czym więcej ich się zje, tym będzie lepiej, może dochodzić do groźnych objawów przedawkowania witamin. Należy pamiętać, że nawet niewielkie nadmiary różnych witamin lub niekorzystne proporcje między nimi, muszą powodować, i powodują, określone zaburzenia w organizmie, których jeszcze nie widać, ale które są i za które się płaci.
Płaci się chorobami i krótszym życiem.

Nie należy przy Å»ywieniu Optymalnym (®) stosować dodatkowo witamin, czy różnych preparatów wzmacniajÄ…cych (prawdÄ™ mówiÄ…c wzmacniajÄ…cych głównie producentów), ponieważ witaminy sÄ…
zjadane w naturalnych produktach, a żółtko jaja jest o wiele lepsze od wszystkich zalecanych do tej pory odżywek dla dzieci i dla osób dorosłych.

Gdyby było prawdą, że tzw. suplementacja, czyli dodawanie różnych składników sztucznie wyprodukowanych, mieszanych w różnych proporcjach do pożywienia, było korzystne dla człowieka, to człowiek byłby wyposażony przy urodzeniu w cały worek takich suplementów i mógłby ich używać
garściami, ale się okazuje, że nie jest to potrzebne, ponieważ wszystkie witaminy i suplementy
i mikroelementy są w optymalnych ilościach i można je znaleźć w naturalnych produktach pochodzenia zwierzęcego, nawet witaminę C włącznie, w tych narządach, w których powiedziałem.
Dziękuję Państwu. Życzę smacznego.

Jan Kwaśniewski



Tytu³: Odp: ZródÅ‚a witamin i innych a Å»O
Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-08-12, 06:57:39
Cytuj z: susi33 2009-08-11, 23:18:51
Jak wiadomo aby organizm funkcjonował poprawnie ...


przeważnie nie trzeba mu przeszkadzać lub gdy jest potrzeba - robić dokładnie odwrotnie od obecnych naukowych pogladów i zaleceń.


Tytu³: Odp: ZródÅ‚a witamin i innych a Å»O
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-08-12, 08:25:02
Po zmianach zaleceń dietetycznych i po zmianie sposobu odżywiania (kurczaki, margaryna, owoce, warzywa, suplementy itd.) , nastąpiły widoczne zmiany w wyglądzie i zdrowiu ludzi. Nie muszę chyba pisać, że mam na uwadze, głównie, otyłość i choroby cywilizacyjne.


Tytu³: Odp: ZródÅ‚a witamin i innych a Å»O
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-08-12, 10:23:52
Cytuj z: susi33 2009-08-11, 23:18:51
Jak wiadomo aby organizm funkcjonował poprawnie potrzeba wielu witaminek i innych składników. Jako że mam niski pozom czerwonych krwinek (zbyt mało wątróbki ;) ) to zaczeło mnie zastanawiać czy poziom moich innych witaminek i pierwiastków w organizmie jest odpowiedni.

Wychodząc z założenia że duża ilość witamin jest w warzywach to powinniśmy je spożywać, jednakże wiąże się to ze spożywaniem dużych ilości węglowodanów co jest sprzeczne z ideologią ŻO. Oprócz tego na ŻO zaleca się jedzenie jak najbardziej przetworzonej termicznie żywności, a przecież obróbka termiczna niszczy składniki.

Zatem, skąd optymalni biorą w swoim organizmie wszystkie potrzebne składniki ? (oprócz z żółtek, chociaż i tak pewnie wszystkiego tam nie ma co do życia potrzebne)

Jeśli cos pomieszałem, prosze mnie naprostować w mysleniu :)
"susi33" mogłabyś napisać jak długo jesteś na DO i skąd u Ciebie takie obawy? Czy masz jakieś dolegliwości?
Ja na początku DO, też miałam takie obawy, że zabraknie mi witaminy C i niektórych minerałów. Dużo szukałam wiadomości na ten temat, ale życie samo mi te obawy wyeliminowało. Nie mam żadnego krwawienia z dziąseł, więc wit.C nie może brakować. Zajadów nie mam, a przed dietą miewałam, czyli z wit. B też jest lepiej. Minerały sprawdzałam w badaniu krwi i jest OK (na ile te badania są wiarygodne?). Żółtka mają wszystkie witaminy oprócz C, ale ja ją uzupełniam głównie w "zieleninie", czyli pietruszka, szczypiorek, koperek, posiekane dodaję, dość obficie, do obiadów. Teraz bardzo smaczne są pomiodory i też mają wit. C. A węglowodanów ciężko przekroczyć dzienny limit, przynajmniej u mnie jest łatwiej o ich niedobór.


Tytu³: Odp: ZródÅ‚a witamin i innych a Å»O
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-08-12, 10:29:34
..a co do poziomu czerwonych krwinek, to właśnie na DO powinien być prawidłowy. U wegetarian mogą być problemy.. Może napiszesz jak wyglądają Twoje posiłki?


Tytu³: Odp: ZródÅ‚a witamin i innych a Å»O
Wiadomo¶æ wys³ana przez: susi33 2009-08-12, 12:27:03
Wątróbkę jadam rzadko, ale prawie każde śniadanie to 100g zółtek + 200g mieszanki warzywnej z mrożonki (zazwyczaj znajduje się tam kukurydza groch marchew fasolka czasami ziemniaczek lub brokuł) i to smażone na masełku, obiadek to 100g kartofla + surówka + miesko (około 100g jakis mielony lub schabowy, czasami jakies żeberka czy serca- wszystko z przepisów JK). Na kolację to różnie, ale przeważnie jakieś mięsko- kiełbaska, boczek etc. Oprócz tego przed obiadem wciągam jakies almette lub inny tego typu serek. Ciężko mi powiedzieć ile czego jadam ponieważ teraz już nie waże produktów, jestem głodny to jem, oczywiście chlebka i innych zakazanych przedmiotów nie zjadam.

Na ŻO jestem 1,5 roku jednak od kilku miesięcy mam zawroty głowy jak wstaje. Pod koniec kwietnia miałem niedobór czerwonych krwinek, a teraz jak zrobiłem badania to się co prawda łapie na widełki ale przy samej dolnej granicy. Oprócz tego mam za mało o 7% NEUT i za dużo o 8% LYMPH. Wiem tylko że to są białe krwinki. Oprócz tego EO jest troche zbyt małe i PDW. Nie wime co oznaczają moje wyniki. Lekarz ponoc powiedział że te białe krwinki i niski poziom czerwonych krwinek to wynik zbyt małej ilosci zjadanego żelaza.

Niby nic strasznego w moich wynikach nie ma, jednak jak zobaczyłem wyniki mojej znajomej której baaaaardzo daleko od ŻO (nawet dałem jej książke JK ale stwierdziła że to nie dla niej) i jej wyniki- wszysciutko w normie. Nie ukrywam że podkopało to moja wiarę w ŻO i że byłem zazdrosny o te wyniki.


Tytu³: Odp: ZródÅ‚a witamin i innych a Å»O
Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-08-12, 12:37:00
Cytuj z: susi33 2009-08-12, 12:27:03
i jej wyniki- wszysciutko w normie. Nie ukrywam że podkopało to moja wiarę w ŻO i że byłem zazdrosny o te wyniki.


A to w takim przypadku rozsądek nakazuje, aby na poprawę wyników krwi, postępować dokładnie jak ta znajoma i będzie w normie.


Tytu³: Odp: ZródÅ‚a witamin i innych a Å»O
Wiadomo¶æ wys³ana przez: _flo 2009-08-12, 12:39:07
no ale czy to nie ma czasem nic wspolnego z chronicznym niedoborem weglowodanow?
zgoogluj sobie jakis "pubmed" susi lepiej.


Tytu³: Odp: ZródÅ‚a witamin i innych a Å»O
Wiadomo¶æ wys³ana przez: susi33 2009-08-12, 12:54:25
Cytuj z: admin 2009-08-12, 12:37:00
Cytuj z: susi33 2009-08-12, 12:27:03
i jej wyniki- wszysciutko w normie. Nie ukrywam że podkopało to moja wiarę w ŻO i że byłem zazdrosny o te wyniki.


A to w takim przypadku rozsądek nakazuje, aby na poprawę wyników krwi, postępować dokładnie jak ta znajoma i będzie w normie.


Niby tak ;)

A co z termiczną obróbką jedzenia? Czy wysoka temperatura nie niszczy owych enzymów i maszyn ?


Tytu³: Odp: ZródÅ‚a witamin i innych a Å»O
Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-08-12, 13:10:01
Nie niszczy, tylko pomaga je znacznie lepiej strawić niż przy jedzeniu ich na surowo. Czyli czysty zysk energetyczny.
Każdy hodowca świń o tym wie, że nie podaje się ospy i kartofli na surowo lecz parowane, ponieważ podnosi to znacząco strwaność, wykorzystanie paszy i podnosi zdrowotność stada... ;)

PS
oczywiście ludzie to nie świnie, bo zarabia się na ich chorobach, a nie dobrej kondycji... ;)
W takim przypadku "naukowe" zalecanie jedzenia wszystkiego na surowo - jest nad wyraz wskazane i godne polecenia :)


Tytu³: Odp: ZródÅ‚a witamin i innych a Å»O
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2009-08-12, 13:31:59
Susi,

może trzeba sprawdzić proporcje, bo może praprzyczyną kłopotów jest nonszalancja ?


Tytu³: Odp: ZródÅ‚a witamin i innych a Å»O
Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2009-08-17, 18:56:57
Mam pytanie! jakich produktów lub witamin brakuje w organizmie gdy czuję się często śpiąca, zmęczona....i nerwowa....
Faktem jest że jestem w ciąży, ale raczej etap senności powinnam mieć już za sobą...POMÓŻCIE !!!


Tytu³: Odp: ZródÅ‚a witamin i innych a Å»O
Wiadomo¶æ wys³ana przez: viola44 2009-08-17, 19:11:34
Cytuj z: akazah 2009-08-17, 18:56:57
Mam pytanie! jakich produktów lub witamin brakuje w organizmie gdy czuję się często śpiąca, zmęczona....i nerwowa....
Faktem jest że jestem w ciąży, ale raczej etap senności powinnam mieć już za sobą...POMÓŻCIE !!!


kobieto przestań eksperymentować na dziecku bo będziesz potem płakać ale będzie za późno...Ty powinnaś miec kontakt z mądrym lekarzem 24 godziny na dobę a nie z forumowiczami....


Tytu³: Odp: ZródÅ‚a witamin i innych a Å»O
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2009-08-17, 19:35:38
Cytuj z: akazah 2009-08-17, 18:56:57
Mam pytanie! jakich produktów lub witamin brakuje w organizmie gdy czuję się często śpiąca, zmęczona....i nerwowa....
Faktem jest że jestem w ciąży, ale raczej etap senności powinnam mieć już za sobą...POMÓŻCIE !!!


akazah - nie zamartwiaj się niepotrzebnie. Piszę do Ciebie jako matka dwóch wspaniałych i dorosłych już synów, ale pamiętam dobrze jak to jest będąc w ciąży. Przez pierwsze cztery miesiące dosłownie co chwilę miałam ochotę przysypiać. Po południu to już mogło się wszystko palić lub walić, a ja musiałam chociaż chwilę się zdrzemnąć :) Nie przeszkodziło mi to urodzić zdrowych synów o najwyższych ocenach. Pozwól sobie odpoczywać i ciesz się tym okresem, bo jest on najspokojniejszy i najcichszy ze wszystkich jakie będziesz miała w przyszłości :) Nerwowość wynika z przewrażliwienia, normalnego w zasadzie w tym stanie. Jestem pewna, że miałaś robione badania krwi i nie tylko, więc skoro nic nie piszesz, że lekarz prowadzący miał zastrzeżenia, to znaczy, że wszystko jest w porządku. Uśmiechnij się dziewczyno, bo masz przywilej zostać matką, a tego byle kto nie potrafi :) Najwięcej witaminy mają polskie dziewczyny... Pozdrawiam


Tytu³: Odp: ZródÅ‚a witamin i innych a Å»O
Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2009-08-17, 20:33:38
Cytuj z: viola44 2009-08-17, 19:11:34
Cytuj z: akazah 2009-08-17, 18:56:57
Mam pytanie! jakich produktów lub witamin brakuje w organizmie gdy czuję się często śpiąca, zmęczona....i nerwowa....
Faktem jest że jestem w ciąży, ale raczej etap senności powinnam mieć już za sobą...POMÓŻCIE !!!


kobieto przestań eksperymentować na dziecku bo będziesz potem płakać ale będzie za późno...Ty powinnaś miec kontakt z mądrym lekarzem 24 godziny na dobę a nie z forumowiczami....


nie eksperymentuje na dziecku.... ale dzięki...byle więcej takich osób jak Ty...


Tytu³: Odp: ZródÅ‚a witamin i innych a Å»O
Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2009-08-17, 20:37:01
Cytuj z: Opal 2009-08-17, 19:35:38
Cytuj z: akazah 2009-08-17, 18:56:57
Mam pytanie! jakich produktów lub witamin brakuje w organizmie gdy czuję się często śpiąca, zmęczona....i nerwowa....
Faktem jest że jestem w ciąży, ale raczej etap senności powinnam mieć już za sobą...POMÓŻCIE !!!


akazah - nie zamartwiaj się niepotrzebnie. Piszę do Ciebie jako matka dwóch wspaniałych i dorosłych już synów, ale pamiętam dobrze jak to jest będąc w ciąży. Przez pierwsze cztery miesiące dosłownie co chwilę miałam ochotę przysypiać. Po południu to już mogło się wszystko palić lub walić, a ja musiałam chociaż chwilę się zdrzemnąć :) Nie przeszkodziło mi to urodzić zdrowych synów o najwyższych ocenach. Pozwól sobie odpoczywać i ciesz się tym okresem, bo jest on najspokojniejszy i najcichszy ze wszystkich jakie będziesz miała w przyszłości :) Nerwowość wynika z przewrażliwienia, normalnego w zasadzie w tym stanie. Jestem pewna, że miałaś robione badania krwi i nie tylko, więc skoro nic nie piszesz, że lekarz prowadzący miał zastrzeżenia, to znaczy, że wszystko jest w porządku. Uśmiechnij się dziewczyno, bo masz przywilej zostać matką, a tego byle kto nie potrafi :) Najwięcej witaminy mają polskie dziewczyny... Pozdrawiam


Dziękuję za odpowiedź. Myślę, że już niedługo ten etap będę miała za sobą. Właśnie mam podobne objawy co TY miałaś. Wyniki robiłam...wszystkie wyszły w jak najlepszym porządku, tylko właśnie zmartwiłam się tym objawem ciągłego zmęczenia....ale już mi jest lżej:) dzięki!!!


Tytu³: Odp: Zrodla witamin i innych a ZO
Wiadomo¶æ wys³ana przez: zenon 2009-08-18, 11:58:53
Cytuj z: admin 2009-08-12, 13:10:01
Nie niszczy, tylko pomaga je znacznie lepiej strawic niz przy jedzeniu ich na surowo. Czyli czysty zysk energetyczny.
Kazdy hodowca swin o tym wie, ze nie podaje sie ospy i kartofli na surowo lecz parowane, poniewaz podnosi to znaczaco strwanosc, wykorzystanie paszy i podnosi zdrowotnosc stada... ;)


Hola hola, panie Admin, coz to za manipulacja?
Ze kto niby promuje jedzenie na surowo (w calosci) surowych kartofli, marchwi, buraka czy brokola?
Przeciez my tam za miedza (czesc z nas) wchrzaniamy surowe miecho i podroby. Proba wysmiania naszych praktyk przy pomocy pokazania bezsensu jedzenia surowych kartofli to jawna manipulacja.
Nawet roznego rodzaju witarianie nie spozywaja warzyw w calosci tylko robia z nich soki, pozbywaja sie w ten sposob blonnikowego balastu.

W kwestii tego, czy lepsiejsze jest mieso surowe czy obrobione wartoby sie skonsultowac nie z hodowca swin, lecz raczej z hodowca psow czy kotow.

Kazdy wadry wlasciciel kotow wie, ze powinny jesc 100% na surowo. (Widzisz? ja tez potrafie manipulowac. )
Cytuj:
Nie niszczy, tylko pomaga je znacznie lepiej strawic niz przy jedzeniu ich na surowo.


Szczegolnie witamin z gr. B, czy Q10, ktore znika w 100%
No ale to bakterie pewnie zresyntezuja z nawiazka ..

A jakze zbawienne jest dla nienasyconych kw. tl. przyjaranie na patelni podczas promowanego tu "dlugotrwalego trawienia poza organizmem" ... :/

widzisz Admin, sprawa nie jest taka prosta jak to moze wygladac w gospodarstwie wiejskim z punktu widzenia hodowcy swin.

Wg mnie warto przedyskutowac temat obrobki termicznej. Jakie sa jej zalety, jakie wady. Ktory sposob przetwarzania jest mniej lub bardziej korzystny itd.

Ja sam nie wykluczam, ze gdy kawalerskie czasy przemina to bede musial pojsc na pewne kompromisy. Wiec temat zywo mnie interesuje.

Warto sie tym na powaznie zajac.

pozdrawiam i przepraszam, za drobne uszczypliwosci.


Tytu³: Odp: ZródÅ‚a witamin i innych a Å»O
Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-08-18, 12:16:04
"zenon"
guzik z pentelkÄ… mnie interesuje, co tam sobie i gdzie wypisujecie, a tym bardziej co i jak sobie jecie.
Ponieważ jednak jak dzieciak odbierasz mój tekścik, w którym przytoczyłem powszechnie znane fakty, do siebie (choć nie ma do tego żadnych podstaw), to ci odpowiem tak: nie polemizuję z żadnymi fanatykami, a szczególnie z takimi, co nie rozumieją, co czytają. I tyle.

PS
i proszę nie używać niestosownych MiT-omańskich ;) określeń typu "za miedzą", bo się jeszcze Witek obrazi na mnie, za to, co tu ty wypisujesz, o jego forum!


Tytu³: Odp: Zrodla witamin i innych a ZO
Wiadomo¶æ wys³ana przez: zenon 2009-08-18, 12:40:45
Cytuj z: admin 2009-08-18, 12:16:04
"zenon"
guzik z pentelka mnie interesuje, co tam sobie i gdzie wypisujecie..


Ale jakos jestes czesto bardziej na bierzaco z tamtym forum niz ja :lol:

Tak serio - to szkoda, ze nie chcesz podyskutowac.
Trudno, nie mam zamiaru sie narzucac.

Milego dnia.


Tytu³: Odp: ZródÅ‚a witamin i innych a Å»O
Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-08-18, 12:41:51
Dzięki! Wzajemnie :)

PS
napiszę ci tylko, co na temat ubichinonów pisze pan prof. Szczygieł, cyt:
"ze względu na to, że ubichinony są szeroko rozpowszecnione i mogą być z łatwością syntetyzowane w tkankach zwierzęcych, koenzym Q nie jest zaliczany do składników niezbędnych w żywieniu."
źródło: Podstawy żywienia człowieka, PZWL W-wa 1975 s. 502.

I nic się do tej pory nie zmieniło.


Tytu³: Odp: Zrodla witamin i innych a ZO
Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-08-18, 13:06:10
Cytuj z: zenon 2009-08-18, 12:40:45
Ale jakos jestes czesto bardziej na bierzaco z tamtym forum niz ja


Bo bardzo lubię czytać Witka, Edytę, Ciebie i jeszcze parę osób, które tam pisują! :)))
I to nie jest żart!  Strona http://www.dobradieta.pl/forum/ - sprawia mi wiele radości, przy okazji dostarczając również czasem informacji!


Tytu³: Odp: ZródÅ‚a witamin i innych a Å»O
Wiadomo¶æ wys³ana przez: walwuch 2009-08-18, 22:11:40
Warto czytać tamto forum. Ostatnio doczytałem się ciekawostki o witaminie C. U człowieka w przeciwieństwie do niemal wszytkich zwierząt nie zachodzi jej synteza, ale nic straconego. Zamiast tego jest możliwy recykling kwasu dehydroaskorbinowego, co obniża zapotrzebowanie na wit. C nawet 200 razy niż przeciętnie potrzebują zwierzęta. U nich kwas dehydroaskorbinowy to bezpowrotnie odpad.

Jednak boss energicznie napomina aby uzupełniać wszystkie witaminy rozpuszczalne w wodzie, według niego na ŻO ma zagrażać ich niedobór.


Tytu³: Odp: ZródÅ‚a witamin i innych a Å»O
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2009-08-18, 22:16:17
Ale na tamtym forum jest sporo bardzo dziwnych produktów zalecane, które mi nie bardzo (mówiąc skromnie) wyglądają na zjadliwe. :-((


Tytu³: Odp: ZródÅ‚a witamin i innych a Å»O
Wiadomo¶æ wys³ana przez: viola44 2009-08-18, 23:13:30
kochani  panowie, najwięcej witaminy maja polskie dziewczyny więc jak widac obawy są mocno przesadzone...:-)


Tytu³: Odp: ZródÅ‚a witamin i innych a Å»O
Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-08-19, 07:53:59
Cytuj z: walwuch 2009-08-18, 22:11:40
Warto czytać tamto forum. Ostatnio doczytałem się ciekawostki o witaminie C. U człowieka w przeciwieństwie do niemal wszytkich zwierząt nie zachodzi jej synteza, ale nic straconego. Zamiast tego jest możliwy recykling kwasu dehydroaskorbinowego, co obniża zapotrzebowanie na wit. C nawet 200 razy niż przeciętnie potrzebują zwierzęta. U nich kwas dehydroaskorbinowy to bezpowrotnie odpad.

Jednak boss energicznie napomina aby uzupełniać wszystkie witaminy rozpuszczalne w wodzie, według niego na ŻO ma zagrażać ich niedobór.


"walwuch"
Ty nie cytuj tego KABARETU, bo jeszcze kto tu uwierzy! Właśnie dlatego lubię czytać dobrą dietę - strasznie śmiesznie piszą, a Witek robi tam świetną ROBOTĘ w promocji "Żywienia Optymalnego"!

PS
kwas askorbinowy, akwas dehydroaskorbinowy - to dokładnie to samo, przy czym ten drugi jest utleniony, ale łatwo się redukuje. Niektórzy twierdzą, że dzięki temu ma właściwości "odkwszające", a inni , że jest "antyoksydantem" :)))
Pierwsze i drugie - teoretycznie jest słuszne, ale z racji ilości wit. C w organizmie - zupełnie nieistotne, ani w odkawszaniu, ani w wyłapywaniu rodników. A jeśli coś jest nieistotne - to tak jakby tego nie było. Dlatego wit. C ani nie odkwasza, ani nie antyoksyduje, bo to nie jest jej rola METABOLICZNA, na co wsakazują liczne badania "naukowe" o wpływie wyskoich dawek wit. C na "leczenie" neoplazmy.
A zwierzęta z wyjątkiem człowieka, świnki morskiej i nietoperza sobie wit. C produkują, więc mogą sobie pozwolić na utratę formy utlenionej, bo glukozy mają dostatek.


Tytu³: Odp: ZródÅ‚a witamin i innych a Å»O
Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-08-19, 08:18:42
Tu jest artukuł, który ukazał się na ten temat w OPTYMALNI nr...? :)

Witamina C jako „odkwaszacz” i „antyutleniacz” - spojrzenie biochemika.
Szanowni Państwo!,
Na szkoleniu w Hiszpanii dowiedziałem się, że w pewnej broszurze napisali: witamina C odkwasza!
Stwierdzenie to skłoniło mnie do napisania kilku słów o kwasie askorbinowym (donor protonu), bo chemia uczy, że odkwasza się zasadą (akceptor protonu).
Biosyteza:
     U eukariota, z wyjątkiem małp naczelnych, świnki morskiej i pewnego gatunku nietoperza z Indii Wschodnich, witamina C powstaje z glukozy  w szlaku metabolicznym kwasu uronowego (glukuronowego).
     Metabolity pośrednie tego szlaku umożliwiają wykorzystanie glukozy, w tym nieufosforylowanych  cukrowców, jako prekursora wielu ważnych metabolitów.
Do ważniejszych należą:
UDP*-glukoza wykorzystywana w syntezie glikogenu,
UDP*-glukuronian - połączenie kwasu uronowego z innymi związkami za pomocą wiązania glikozydowago -   związek ten odgrywa bardzo ważną rolę w oczyszczaniu organizmu z trucizn wydalanych z moczem i żółcią. W ten sposób jest wydalane większość leków, metanol, morfina, kwas salicylowy, hormony steroidowe, bilirubina. UDP-glukuronian jest również metabolitem wyjściowym  w syntezie heparyny i chondroityny,
L-gulonian – metabolit wyjÅ›ciowy dla syntezy kwasu askorbinowego (wit. C)
D-ksylozo-5-fosforan – niezbÄ™dny przy powstawaniu pentoz.
*UDP- urydynodifosforan.
Rola metaboliczna:
Witamina C w procesie biosyntezy kolagenu jest specyficznym swoistym antyutleniaczem redukujÄ…cym kompleks Fe3+ - O-    do żelaza dwuwartoÅ›ciowego, z odebraniem rodnika tlenowego z żelaza  w procesie hydroksylacji reszt proliny, przeksztaÅ‚cajÄ…c siÄ™ z askorbinianu w kwas dehydroaskorbinianowy. I na tym rola witaminy C jako „antyutleniacza” siÄ™ koÅ„czy!
Wnioski:
Witamina C jako donor protonów nie jest substancją odkwaszającą.
Witamina C jako swoisty akceptor jedynie rodnika tlenowego z żelaza z hydroksylazy prolinowej nie wychwytuje innych wolnych rodników.
Rady praktyczne wynikajÄ…ce z biochemii:
Ponieważ czÅ‚owiek jest jednÄ… z maÅ‚p naczelnych, musi pokrywać swoje zapotrzebowanie na askorbinian z pożywienia. Obecnie przyjmuje siÄ™, że zapotrzebowanie to wynosi okoÅ‚o 60mg/D, (prawidÅ‚owe stężenie w surowicy okoÅ‚o 1,0-1,5mg%) i  powinno być zaspokajane pokarmami zawierajÄ…cymi witaminÄ™ C – wÄ…troba, nerki, mózg, ziemniaki, kapusta, porzeczka, cytryna…

Jak w prosty sposób stwierdzić w siebie niedobór witaminy C?.
Podczas mycia zębów, gdy w plwocinie  stwierdzi się ślady krwi, stanowi to sygnał ostrzegawczy. W takim przypadku należy dojeść codziennie świeże (mrożone) owoce z bitą śmietanką, do czasu ustąpienia objawów.
                                                                                 mgr inż. Tomasz Kwaśniewski


PS
nic nie wspomniałem o roli wit. C w biosyntezie katecholamin, czy wspomagania wchłanialności żelaza pochodzenia roślinnego, bo nie jest to przedmiotem tego artykułu.


Tytu³: Odp: ZródÅ‚a witamin i innych a Å»O
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2009-08-19, 09:09:09
"W takim przypadku należy dojeść codziennie świeże (mrożone) owoce z bitą śmietanką, do czasu ustąpienia objawów."
                                                                                mgr inż. Tomasz KwaÅ›niewski


Teraz jest najlepszy moment, żeby pomrozić jeszcze owoce, ale przede wszystkim posiekaną natkę pietruszki i szczypior ( najlepiej w naczyniach Tupperware :)
Na mie czeka dodatkowo 40 kg pomidorów do przerobienia na soki i koncentraty. Jeszcze z pola, pachnące i sort przed tymi, które pojąda do Kotlina. Dodatkowo znowu wielka skrzynia brzoskwiń, wiadro śliwek - za chwilę braknie mi pomysłów co z tym zrobić :lol: Całe szczęście, że człowiek może chociaż w pracy odpocząć :)


Tytu³: Odp: ZródÅ‚a witamin i innych a Å»O
Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-08-19, 10:20:31
Jak widać, nawet sam Dr Kwaśniewski propaguje "jedzenie na surowo" tego, co tak być powinno spożywane.

PS
naturalna utleniona forma wit. C łatwo i nieodwracalnie przechodzi w kwas szczawiowy i treonowy pod wpływem askorbinazy, a także tlenu, promieni ultrafioletowych, niektórych metali ciężkich i ogrzewania, dlatego u człowieka musi być zjadana "na surowo".
Syntetyki suplementacyjne wit. C sÄ… bardziej odporne na te czynniki.


Tytu³: Odp: ZródÅ‚a witamin i innych a Å»O
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2009-08-19, 10:30:47
Uważam, że bardzo dobrze się zapowiada przyszłość z tym ograniczeniem dostępu ludzi do syntetycznych witamin. Można było zaobserwować, że bardzo dużo ludzi zajadało się tabletkami witaminowymi jak cukierkami. Tylko po co to komu? Brak wyobraźni i beztroska w takim postępowaniu też była i jest nadal przyczyną chorób wynikających z przedawkowania witamin. Teraz przynajmniej jakaś mała kontrola w postaci recepty może ograniczy ten preceder. Ja całe życie unikam tabletek: przeciwbólową może ze trzy razy w roku, wit. C kiedyś kilka zimą połknęłam. Resztę zjadam w pożywieniu i tylko naturalne, dlatego nie obawiam się, że witamin może zabraknąć na rynku. W mojej zamrażarce i w piwnicy - nie zabraknie :)


Tytu³: Odp: ZródÅ‚a witamin i innych a Å»O
Wiadomo¶æ wys³ana przez: walwuch 2009-08-19, 11:02:44
Mnie po owocach krwawienie nigdy nie ustępuje, eksperymentalnie piłem sok pomarańczowy litrami i nie ustępowało, wręcz przeciwnie. Dopiero na żywieniu mięsnym prawie zapomniałem o dziąsłach. Czasem problem wraca, gdy zbyt długo jem przetwory albo za bardzo spalam mięso w mikrofali. Mięso musi być świeże i najlepiej gotowane a nie pieczone.


Tytu³: Odp: ZródÅ‚a witamin i innych a Å»O
Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2009-08-19, 13:32:01
;) - i bardzo dobrze, że rozwiązujesz samodzielnie swoje problemy!


Tytu³: Odp: ZródÅ‚a witamin i innych a Å»O
Wiadomo¶æ wys³ana przez: walwuch 2009-08-20, 00:02:05
http://www.strefalekow.pl/advice/view/l-karnityna-witamina-lakomczuchow.html

wciągający tekst, mgr Ambroziak utrzymuje że szkorbut ma tylko pośredni związek z witaminą C


Tytu³: Odp: ZródÅ‚a witamin i innych a Å»O
Wiadomo¶æ wys³ana przez: michal 2009-08-26, 10:32:58
Cytuj z: admin 2009-08-19, 13:32:01
;) - i bardzo dobrze, że rozwiązujesz samodzielnie swoje problemy!


Bardzo dobry nauczyciel trenowania swojej młodej niewyparzonej w dyplomacji. ;) I życie jest bardziej uśmiechnięte... :)


Tytu³: Odp: ZródÅ‚a witamin i innych a Å»O
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Halina Ch. 2009-08-26, 11:00:46
Cytuj z: walwuch 2009-08-19, 11:02:44
Mnie po owocach krwawienie nigdy nie ustępuje, eksperymentalnie piłem sok pomarańczowy litrami i nie ustępowało, wręcz przeciwnie. Dopiero na żywieniu mięsnym prawie zapomniałem o dziąsłach. Czasem problem wraca, gdy zbyt długo jem przetwory albo za bardzo spalam mięso w mikrofali. Mięso musi być świeże i najlepiej gotowane a nie pieczone.

Tylko nie mikrofala!!! Już tyle się mówiło o tym!


Tytu³: Odp: ZródÅ‚a witamin i innych a Å»O
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2014-05-21, 12:45:32
Cytuj z: Teresa Stachurska 2009-08-12, 13:31:59
Susi,

może trzeba sprawdzić proporcje, bo może praprzyczyną kłopotów jest nonszalancja ?

Dobrze powiedziane :D


Tytu³: Odp: ZródÅ‚a witamin i innych a Å»O
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2015-03-31, 20:23:44
Cytuj z: Opal 2009-08-19, 09:09:09
"W takim przypadku należy dojeść codziennie świeże (mrożone) owoce z bitą śmietanką, do czasu ustąpienia objawów."
                                                                                 mgr inż. Tomasz Kwaśniewski


Teraz jest najlepszy moment, żeby pomrozić jeszcze owoce, ale przede wszystkim posiekaną natkę pietruszki i szczypior ( najlepiej w naczyniach Tupperware :)
Na mie czeka dodatkowo 40 kg pomidorów do przerobienia na soki i koncentraty. Jeszcze z pola, pachnące i sort przed tymi, które pojąda do Kotlina. Dodatkowo znowu wielka skrzynia brzoskwiń, wiadro śliwek - za chwilę braknie mi pomysłów co z tym zrobić :lol: Całe szczęście, że człowiek może chociaż w pracy odpocząć :)



JA! Ja mam jeszcze pomysł co z tym zrobić, ale jeden. :D
"... do czasu ustąpienia objawów."
      mgr inż. Tomasz KwaÅ›niewski
...


Tytu³: Odp: ZródÅ‚a witamin i innych a Å»O
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2015-03-31, 21:15:32
Cytuj z: Gavroche 2014-05-21, 12:45:32
Cytuj z: Teresa Stachurska 2009-08-12, 13:31:59
Susi,

może trzeba sprawdzić proporcje, bo może praprzyczyną kłopotów jest nonszalancja ?

Dobrze powiedziane :D


Nadal dobrze brzmi. :D


Tytu³: Odp: ZródÅ‚a witamin i innych a Å»O
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2015-03-31, 21:17:50
:D
Dobrze, dobrze ... tylko ten ołówek. :lol:


Tytu³: Odp: ZródÅ‚a witamin i innych a Å»O
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2015-03-31, 21:41:20
Spoczko Radzio!
Jak bÄ™dzie kopiowy, to nie da siÄ™ wymazać!  8)


Tytu³: Odp: ZródÅ‚a witamin i innych a Å»O
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2015-03-31, 21:44:22
:D
I żeby kartki nie szło wyprasować ... . :lol:


Tytu³: Odp: ZródÅ‚a witamin i innych a Å»O
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2015-03-31, 21:45:48
A nie lepiej na twardziela wrzucać? ;)


Tytu³: Odp: ZródÅ‚a witamin i innych a Å»O
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2015-03-31, 21:49:40
Akurat mnie opornie to idzie. :D :lol: :wink:
Nie staram siÄ™! :lol: :lol: :lol:


Tytu³: Odp: ZródÅ‚a witamin i innych a Å»O
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zyon 2016-01-12, 12:44:45
Cytuj z: walwuch 2009-08-20, 00:02:05
http://www.strefalekow.pl/advice/view/l-karnityna-witamina-lakomczuchow.html

wciągający tekst, mgr Ambroziak utrzymuje że szkorbut ma tylko pośredni związek z witaminą C

Och jej ten slynny mgr farm. SÅ‚awomir Ambroziak, ktory twierdzi, ze spozywany tluszcz odklada sie w tkance tluszczowej?  :shock: Jak tak utrzymuje to pewnie tak jest  :lol:


Tytu³: Odp: ZródÅ‚a witamin i innych a Å»O
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2016-01-12, 18:31:27
Naturalnie, bo kluczowe słówko to znaczenie anglosaskiego "or"... ;)  :lol:


Tytu³: Odp: ZródÅ‚a witamin i innych a Å»O
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zyon 2016-01-12, 18:36:26
Jemu wyszlo z badan i z biochemii :D


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.