Tytu³: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać? Wiadomo¶æ wys³ana przez: Malgosia 2010-02-04, 08:45:32 CytujÄ™:
"Dzieki najnowszycm osiagnieciom technologii wkrotce pojawia sie an rynku wyroby tzw. “Soczyste”. Soczyste szynki, balerony, kielbasy wedzone parzone i pieczone itp. Produkty bardzo zdrowe, skladajace sie w glownej mierze z wody (pst…, to jest sekret), Urzad Miesny sluchajac lekarzy rowniez je popiera – mniej tluszczu i kolesterolu, wiecej wody. W koncu sami wiemy, ze woda jest dla nas dobra. Udalo mi sie zdobyc niedostepna jeszcze an rynku recepture an Wedzonke Soczysta (10 kg) i tak wyglada : Surowiec : Woda (najlepsza czysta) - 6 kg Wieprzowina - 3 kg Niewykorzystane odpadki miesa – 700 g (beda uzyte w najnowszym stylu nastrzykiwania) Przyprawy: Pieprz – 15 g Papryka - 80g – doda czerwonego koloru an wypadek jakby nam nie wyszlo przyspieszone peklowanie Dodatki uzyte do peklowania : Dym w plynie – 4 lyzki - do nadania wodzie (wedzonce) smaku wedzenia Peklosol – 200g Koncentrat bialka sojowego – 300g (trzeba jakos zwiazac tyle wody) Fosforany – 50g, niasamowite wiazanie wody dzieki otwieraniu struktury bialek miesniowych i dzieki temu uzyskanie super soczystosci Askorbinian sodu – 5g – znaczne przyspieszenie peklowanie i utrwalenie barwy peklowniczej Skrot instrukcji : Niewykorzystane odpadki miesa jakie moglyby eventualnie trafic do produkcji pozywienia dla psow i kotow, mozna z powodzeniem uzyc w procesie peklowania stosujac najnowsza na rynku technologie nastrzykiwania firmy Cozzini – tzw. SuspenTec. Odpadki miesa sa tak bardzo rozdrobnione, ze mozna ich uzywac do natrzykiwania iglowego. Co najwazniejsze proces ten jest niemozliwy do odkrycia okiem I nawet nie trzeba go wykazywc an etykiecie. W warunkach domowych mozliwe jest kilkukrotne (4) przepuszczenie przez sitko 2 mm a nastepnie uzycie strzykawki z wiekszymo otworami. Peklowanie : wymieszac w mikserze z woda wszystkie skladniki nie zapominajac o plynnym dymie i zaczac nastrzykiwanie. W celu super szybkiego peklowania mozna (an wlasna odpowiedzialnosc) zamiast askorbianu sodu uzyc” kwasu askorbinowego” (an ogol uzywanego w peklowaniu suchym), co spowoduje dosc burzliwe, spontaiczne peklowanie. Poniewaz zaczna sie wydzielac nadmierne ilosci tlenku azotu w postaci lekko trujacej zoltej pary, wskazane jest uzycie maski gazowej i szerokie otwarcie okna (tylko podczas peklowania). Uzywajac strzykawki wpompowac do miesa maksymalna ilosc mieszanki i przystapic do masowania. Nie wyrzucac pozostalej mieszanki peklujacej, gdyz bedzie ponownie uzywana. Masowanie : Stosowane do dalszego rozbicia tkanek miesniowych i dzieki temu lepszemu rozprowadzeniu mieszanki a co z tym sie wiaze, lepszemu wykorzystaniu tak zdrowej dla nas wody. Najbardziej stosowane masownice to obracajace sie bebny z przegrodami i w warunkach domowych idealnym rozwiazaniem jest suszarka do bielizny. Powinno sie zamknac doplyw gazu aby temperatura nie wzrosla za bardzo w trakcie mieszania co mogloby spowodowac niepotrzebne rozmrazanie drobnoustrojow i krotsza trwalosc gotowego produktu. Na ogol sie miesza mieso przez 10 min, nastepnie wstrzymuje prace bebna na 30 min i ponownie w tym samym stylu. W warunkach domowych dopuszczalne jest non-stop uzycie suszarki przez 60 min. Mieso mozna teraz wyjac i doszprycowac pozostala solanka, ktora powinna zostac teraz bez przeszkod wchlonieta przez mieso. Parzenie Wedzonke umiescic w siatce, lub jezeli dostepne, w zafarbowanej an kolor dymu oslonce i parzyc do temperatury nie wyzszej anizeli 66 C pamietajac o waznym fakcie, ze z wzrostem temperatury parzenia czy pieczenia mamy wiekszy ubytek miesa. Studzenie Oblac wedzonke zimna woda i nastepnie chlodzic. Ostatnim krokiem bedzie ustalenie ceny sprzedazy, bo przeciez nie bedziemy tego produktu sami jedli. Biorac pod uwage ekonomiczny proces wykorzystany do jej produkcji, mozna ustalic cene 20 % nizsza anizeli obecna rynkowa cena, wykanczajac lekko konkurencje i ciagle zarabiajac swoje 100%." Tytu³: Odp: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać? Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2010-02-04, 09:18:38 Bardzo mi siÄ™ podobajÄ… te "soczyste" wyroby!
Uważam, że sÄ… w najwyższym stopniu godne polecenia! PS póki nie bÄ™dzie przymusu ich jeść. Tytu³: Odp: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać? Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2010-02-04, 09:21:35 Dla równowagi za - http://pychotka.pl - cyt:
"Polska sarmacka……Suto zastawiony stół, a na nim smakowite miÄ™siwa, jaja na różne sposoby, apetyczne baby i mazurki. KrólowaÅ‚y na nim pieczone miÄ™siwa i pasztety. Najważniejszym daniem byÅ‚a szynka – wielka, wÄ™dzona w jaÅ‚owcowym dymie, w caÅ‚oÅ›ci, razem z koÅ›ciÄ… SÅ‚ynne byÅ‚y surowe szynki litewskie, wÄ™dzone w dymie i podawane w cieniutkich plastrach. Tak niegdyÅ› ucztowano w polskich dworach. Warto dziÅ› wrócić do tych sprawdzonych przepisów. Zacznijmy od przepisu na szynkÄ™ z koÅ›ciÄ…. Szynka z koÅ›ciÄ… SkÅ‚adniki: 5 kg szynka wieprzowa Mieszanka peklujÄ…ca: 33 dag peklosoli* po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego 1 dkg kolendry kilka goździków, liÅ›ci laurowych czubata Å‚yżka cukru (tylko w okresie zimowym) 10 zÄ…bków czosnku 2,5 litra wody. Sposób przygotowania: SzynkÄ™ umyć, dokÅ‚adnie oczyÅ›cić, osuszyć. PoÅ‚owÄ™ zmiażdżonych przypraw, peklosoli wetrzeć w miÄ™so. UÅ‚ożyć natartÄ… szynkÄ™ ciasno w kamionkowym naczyniu; przycisnąć wykonanym z twardego, liÅ›ciastego drewna wczeÅ›niej wyparzonym kółkiem i pozostawić w temperaturze pokojowej na dwa dni. Zagotować 2,5 litra wody z pozostaÅ‚Ä… poÅ‚owÄ… przypraw i peklosoli, schÅ‚odzić i wstrzykiwać równomiernie w miÄ™so przy pomocy strzykawki, szczególnie starannie w okolicach koÅ›ci. ResztÄ… zalewy zalać miÄ™so i wstawić do chÅ‚odnego miejsca (4 do 8°C). Peklować okoÅ‚o 4 tygodnie, przewracajÄ…c miÄ™so co dwa dni na wszystkie strony. OczywiÅ›cie nie muszÄ™ przypominać, że peklowana szynka musi przez caÅ‚y czas być caÅ‚kowicie przykryte zalewÄ…. Codziennie sprawdzać stan zalewy. ZapeklowanÄ… szynkÄ™ opÅ‚ukać i wymoczyć. Moczymy szynkÄ™ w zimnej wodzie (powinna być bieżąca) przez okoÅ‚o 3 godz. Czas ten można skrócić, w zależnoÅ›ci od wielkoÅ›ci szynki. Musicie po prostu po jakiejÅ› godzinie spróbować kawaÅ‚eczek ze Å›rodka i sprawdzić smakowo nasolenie. Po wymoczeniu obmywa siÄ™ je w ciepÅ‚ej (30-40 stopni C) wodzie, oczyszcza szczotkÄ… i nożem i rozwiesza na 12-24 godz. do ociekniÄ™cia i osuszenia. * peklosól można zastÄ…pić mieszankÄ… 25 dkg soli i 1 dkg saletry " Tytu³: Odp: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać? Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gwidon 2010-02-04, 09:28:23 cyt.
Dodatki uzyte do peklowania : Dym w plynie – 4 lyzki - do nadania wodzie (wedzonce) smaku wedzenia Peklosol – 200g Koncentrat bialka sojowego – 300g (trzeba jakos zwiazac tyle wody) Fosforany – 50g, niasamowite wiazanie wody dzieki otwieraniu struktury bialek miesniowych i dzieki temu uzyskanie super soczystosci Askorbinian sodu – 5g – znaczne przyspieszenie peklowanie i utrwalenie barwy peklowniczej :shock: :shock: :shock: :lol: 8) Tytu³: Odp: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać? Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2010-02-04, 10:47:02 Admin, moge Cie prosic o przeniesienie tego watku do innnego dzialu. Wydaje mi sie , ze dyskusja nie jest na temat. Tu szukaja ludzie przepisow optymalnych. :D
Chyba, ze sie myle? Tytu³: Odp: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać? Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2010-02-04, 15:58:10 Ale, jak przeniosÄ™ do "wolnych tematów", to nikt nie zwróci uwagi lub szybko zapomnie o problemie.
A tu w "kuchni" takie ostrzeżenie o tych "soczystych" produktach, nie wydaje siÄ™ zÅ‚ym miejscem... Tytu³: Odp: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać? Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2010-02-04, 16:29:30 Okey dokey.
W kamir razie dodam, ze w Danii "nabijanie" miesa woda nazywaja "marynowaniem naturalnym". Masarze nabijaja mieso woda a nas nabijaja w butelke. To bylo powodem, ze od dobrych kilku, moze 4-ech lat nie kupilem kawalka miesa w sklepie. Kupuje wszystko bezposrednio od znajomego rolnika. To z kolei "na czarno" ale tluszczyk bialy :lol: Tytu³: Odp: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać? Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2010-02-04, 16:59:01 I o to chodzi!
Ale jak komu pasuje "schabowy z soi" - to niech sobie zajada... :wink: PS zawsze i wszÄ™dzie uda siÄ™ kupić coÅ› jadalnego, jak siÄ™ wie, co kupować! Tytu³: Odp: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać? Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-02-04, 17:26:03 Cytuj z: adampio 2010-02-04, 16:29:30 ... dodam, ze w Danii "nabijanie" miesa woda nazywaja "marynowaniem naturalnym". Ja bym to nazwaÅ‚a raczej -"marnowaniem nienaturalnym" miÄ™sa.. :wink: Tytu³: Odp: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać? Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gazda412 2010-02-07, 01:20:19 Nigdy nie kupujÄ™ żadnych miÄ™s, wÄ™dlin czy podrobow w dużych sklepach i od dużych zakÅ‚adów miÄ™snych. Kiedy jeszcze byÅ‚em w wieku produkcyjny, miaÅ‚em okazjÄ™ kilka razy zobaczyć jak wyglÄ…da technologia produkcji wÄ™dlin i wÄ™dzonek. Do dzisiaj nie jadam wÄ™dlin kupionych w supermarkecie. Dobrze że mieszkam na wsi i mogÄ™ siÄ™ wymÄ…drzać.
MaÅ‚a rzeżnia z wÅ‚asnÄ… ubojniÄ… imaÅ‚ym sklepem miÄ™snym. Można sobie wczeÅ›niej zamówić coÅ› czego na codzieÅ„ nie można kupić np. skórki wp. uszy lub caÅ‚Ä… gÅ‚owÄ™. Natomiast rozumiem wszystkich optymalnych z dużych miast, że kiedy kupujÄ…c w sklepie miÄ™so, wÄ™dliny czy podroby nie majÄ… pojÄ™cia o ich pochodzeniu. Wtedy napewno można kupić boczek o zapachu ryby. Åšwinia nie musi być karmiona mÄ…czkÄ… rybnÄ… aby miaÅ‚a zapach ryby, wystarcz, że Å›wierzy boczek (czyli nie wÄ™dzony) bardzo dÅ‚ugo jest przechowywany w stanie zamrożonym w chÅ‚odniach. Takie wyjaÅ›nienie otrzymaÅ‚em od znajomego kierownika rzeżni. Tytu³: Odp: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać? Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2013-12-30, 08:00:19 Cytuj z: admin 2010-02-04, 15:58:10 Ale, jak przeniosÄ™ do "wolnych tematów", to nikt nie zwróci uwagi lub szybko zapomnie o problemie. A tu w "kuchni" takie ostrzeżenie o tych "soczystych" produktach, nie wydaje siÄ™ zÅ‚ym miejscem... ÅšwiÄ™ta minęły, wÄ™dliny zostaÅ‚y, wiÄ™c warto odÅ›wieżyć je, znaczy powyższe zdania, do nastÄ™pnych ÅšwiÄ…t, a przynajmniej do KarnawaÅ‚u. ;) :lol: Cytuj z: admin 2010-02-04, 09:21:35 ... Musicie po prostu po jakiejÅ› godzinie spróbować kawaÅ‚eczek ze Å›rodka i sprawdzić smakowo nasolenie. ... i rozwiesza na 12-24 godz. do ociekniÄ™cia i osuszenia. ... Tego żaden maÅ‚y i duży wytwórcy- szanujÄ…cy wielowiekowÄ…, uwarunkowanÄ… genetycznie mentalność handlarza- nie zrobiÄ…. 8) Nie sÄ… "gupi". :D KupujÄ™ wÄ™dzonki od kilku domorosÅ‚ych masarzy i w każdym przypadku, te dwie, cytowane czynnoÅ›ci robiÄ™ sam- szkoda, że dopiero po obróbce termicznej typu wÄ™dzenie. ;) :lol: KiedyÅ› rozejrzaÅ‚em siÄ™ po fachowych forach- ileż tam dobrych i optymalnych nicków rozpoznaÅ‚em. ;) :D A pieniÄ…dze, co tam pieniÄ…dze! SÄ… dla potrzebujÄ…cych. Dla mnie jest ważne, że do pyska nieco ociekniÄ™te wkÅ‚adam. Czego sobie nieustajÄ…co, a i Wam przy tej okazji życzÄ™. :D :P :lol: Tytu³: Odp: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać? Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-12-30, 08:17:42 Wystarczy kupować wyroby, których nie opÅ‚aca siÄ™ faÅ‚szować.
Czyli optymalne. :D Tytu³: Odp: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać? Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2013-12-30, 08:24:59 SÅ‚usznie. :D
Tytu³: Odp: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać? Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-12-30, 08:29:20 Bardzo soczysta jest dieta 5*wio, jak komu na soczystoÅ›ci zależy! :D
Tytu³: Odp: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać? Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2013-12-30, 16:59:54 SÅ‚usznie. :D
Tytu³: Odp: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać? Wiadomo¶æ wys³ana przez: jukor 2013-12-30, 21:29:14 Witam wszystkich forumowiczów jeszcze w starym roku!
To mój debiut. "Soczyste wyroby". Chyba ktoÅ› wyszedÅ‚ z zaÅ‚ożenia, że woda to źródÅ‚o życia. Owszem, ale nie ta w szynce i innych wyrobach miÄ™sopodobnych. Akurat dziÅ› ukazaÅ‚ siÄ™ artykuÅ‚ o zakazie wÄ™dzenia wyrobów wÄ™dliniarskich. WÄ™dzenie naturalnymi metodami ogranicza znacznie ilość wody w gotowym wyrobie. A przecież jeść mamy "soczyÅ›cie"! WÄ™dzić też możemy, ale dolewajÄ…c parÄ™ Å‚yżek :D tutaj link: http://www.biztok.pl/artykul/znika-wedzona-kielbasa-przedsiebiorcy-maja-problem_a14708?utm_source=o2_SG&utm_medium=Biznes&utm_campaign=o2 Tytu³: Odp: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać? Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2013-12-31, 07:58:06 SÅ‚usznie. :D
Tytu³: Odp: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać? Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zyon 2013-12-31, 08:17:31 Jak wyroby so czyste to mozna jesc, jak nie so czyste to trza umyc
Tytu³: Odp: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać? Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2013-12-31, 08:22:26 SÅ‚usznie. :D
Tytu³: Odp: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać? Wiadomo¶æ wys³ana przez: jukor 2013-12-31, 10:00:14 Cytuj z: Zyon 2013-12-31, 08:17:31 Jak wyroby so czyste to mozna jesc, jak nie so czyste to trza umyc Tak so czyste, że aż wyczyszczone z tego co najlepsze. I dotyczy to nie tylko miÄ™sa i wÄ™dlin. Wczoraj chciaÅ‚em kupić kakao, ale odÅ‚ożyÅ‚em na półkÄ™, gdy przeczytaÅ‚em, że jest o obniżonej zawartoÅ›ci tÅ‚uszczu. CzyszczÄ… co siÄ™ da. Tytu³: Odp: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać? Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2013-12-31, 10:03:40 Na szczęście wszystko siÄ™ da dotÅ‚uÅ›cić :D
I to z korzyÅ›ciÄ…, bo zamiast masÅ‚a kakaowego, można dać krowie 8) Tytu³: Odp: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać? Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-12-31, 10:06:38 "DbajÄ…" o nasze zdrowie...
Tytu³: Odp: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać? Wiadomo¶æ wys³ana przez: jukor 2013-12-31, 10:10:22 Mamy bardzo opiekuÅ„cze paÅ„stwo :D
Tytu³: Odp: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać? Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-12-31, 10:20:27 (Nad)opiekuÅ„cze...
Tytu³: Odp: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać? Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2013-12-31, 12:36:50 Cytuj z: Gavroche 2013-12-31, 10:03:40 Na szczęście wszystko siÄ™ da dotÅ‚uÅ›cić :D I to z korzyÅ›ciÄ…, bo zamiast masÅ‚a kakaowego, można dać krowie 8) Zgoda! :D A zamiast biaÅ‚ka kakaowego, jajca. :lol: Dwa! Dwa jajca. :) Cytuj z: Zyon 2013-12-31, 08:17:31 Jak wyroby so czyste to mozna jesc, jak nie so czyste to trza umyc Po co myć! :shock: Czosnkiem natrzeć i... czysto. :D Tytu³: Odp: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać? Wiadomo¶æ wys³ana przez: jukor 2013-12-31, 14:25:23 Po co myć! :shock: Czosnkiem natrzeć i... czysto. :D Cytuj: I zabija zapach potu :shock: Tytu³: Odp: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać? Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2013-12-31, 15:56:17 SÅ‚usznie. :D
WÅ‚aÅ›nie zastanawiaÅ‚em siÄ™, co zrobić, żeby samcem mniej mnie byÅ‚o czuć podczas uroczystoÅ›ci żegnano-witalnych. :shock: :lol: ;) Tytu³: Odp: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać? Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2013-12-31, 16:05:19 A to jest bardzo proste, wystarczy Å»O i olejek po kÄ…pieli. :D
Tytu³: Odp: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać? Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2013-12-31, 16:06:54 SÅ‚usznie. :D
Czosnek poparzyÅ‚by mi tylko skórkÄ™. :lol: Tytu³: Odp: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać? Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2013-12-31, 16:08:11 :lol: :lol: :lol:
Tytu³: Odp: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać? Wiadomo¶æ wys³ana przez: jukor 2013-12-31, 16:16:28 Cytuj z: Radzio 2013-12-31, 15:56:17 SÅ‚usznie. :D WÅ‚aÅ›nie zastanawiaÅ‚em siÄ™, co zrobić, żeby samcem mniej mnie byÅ‚o czuć podczas uroczystoÅ›ci żegnano-witalnych. :shock: :lol: ;) KupiÅ‚em dziÅ› rano golonkÄ™ peklowanÄ…. Po chwili od zagotowania po mieszkaniu rozszedÅ‚ siÄ™ intensywny zapach czosnku. ByÅ‚oby jak znalazÅ‚, gdyby przyszli goÅ›cie  :D Wietrzenie mieszkania byÅ‚o intensywne! Tytu³: Odp: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać? Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2013-12-31, 16:20:24 SÅ‚usznie. :D
Czosnek zabija wszelki smród, ale żeby zaraz nazywać, że to jest "czyste", to lekuchna przesada. ;) :lol: Tytu³: Odp: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać? Wiadomo¶æ wys³ana przez: jukor 2013-12-31, 19:02:32 Czasami wystarczy jedno spojrzenie i już jest cosher czy jakoÅ› tak - znaczy czyste, znaczy dużo dutków kosztuje :D
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |