forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: RTS 2010-02-05, 22:13:51



Tytu³: Boczek z rybim posmakiem?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: RTS 2010-02-05, 22:13:51
Trafił mi się na przestrzeni dziejów kilka razy boczek o takim specyficznym posmaku jakby ryb właśnie. Boczek, a może też i inny wyrób wieprzowy - dokładnie już nie pamiętam. Nie surowy lecz przetworzony np. wędzony i z różnych źródeł. Tak się zastanawiam - może ktoś wie o co chodzi z tym rybim posmakiem, skąd się to wzięło?


Tytu³: Odp: Boczek z rybim posmakiem?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adamel 2010-02-05, 22:20:26
Podejrzewam mączkę rybną "z lubością" wykorzystywaną niegdyś(w latach 80-tych) do skarmiania kurczaków. :? Wygląda na to, że mózgowcy rozwoju rozszerzyli "możliwości" tego produktu :(


Tytu³: Odp: Boczek z rybim posmakiem?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-02-05, 22:21:57
Cytuj z: RTS 2010-02-05, 22:13:51
Trafił mi się na przestrzeni dziejów kilka razy boczek o takim specyficznym posmaku jakby ryb właśnie. Boczek, a może też i inny wyrób wieprzowy - dokładnie już nie pamiętam. Nie surowy lecz przetworzony np. wędzony i z różnych źródeł. Tak się zastanawiam - może ktoś wie o co chodzi z tym rybim posmakiem, skąd się to wzięło?


Dwa w jednym. Smak rybi tańszym kosztem.. 8)


Tytu³: Odp: Boczek z rybim posmakiem?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2010-02-05, 22:25:59
Może jako dodatek do pasz była zastosowana mączka rybna?
Lub wstrzykują chemię, która powoduje ten smak? Stawiam na chemię.
Pamiętam jak w latach 80-tych kurczaki "capiły" rybą - jak bym jadł makrelę  :shock:
Tylko wtedy to była maczka rybna dodawana do karmy.


Tytu³: Odp: Boczek z rybim posmakiem?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2010-02-05, 22:31:56
Adamel sorry, ale juz poszło za nim spostrzegłem Twoją wypowiedź :)


Tytu³: Odp: Boczek z rybim posmakiem?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adamel 2010-02-05, 22:35:05
Macht nichts :lol:


Tytu³: Odp: Boczek z rybim posmakiem?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2010-02-06, 06:55:57
Pewnie dużo zdrowych, niezbÄ™dnych kwasów tÅ‚uszczowych miaÅ‚ ten boczek, a szczególnie tego omega-coÅ›-tam...  :wink:

PS
dla przypomnienia: tłuszcz zwierzęcy to mieszanka średnio po 50% nienasyconych i nasyconych kwasów tłuszczowych.


Tytu³: Odp: Boczek z rybim posmakiem?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adamel 2010-02-06, 07:06:20
Ciekawe tylko, czy omega-3 i omega-6 sÄ… w "odpowiednich"proporcjach  8) :lol:


Tytu³: Odp: Boczek z rybim posmakiem?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2010-02-06, 07:22:42
Każdy może sobie samodzielnie w tabelach sprawdzić.
Te sÄ… dobre: http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/?debugMode=false

PS
masÅ‚o i Å›mietanka 30% sÄ… bezkonklurencyjne pod każdym wzglÄ™dem!  :D


Tytu³: Odp: Boczek z rybim posmakiem?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: RTS 2010-02-06, 12:34:14
Dziękuję za wszystkie uwagi.
Cytuj z: admin 2010-02-06, 07:22:42
PS
masło i śmietanka 30% są bezkonklurencyjne pod każdym względem! :D

Mój instynkt jest przeważnie tego samego zdania  :)


Tytu³: Odp: Boczek z rybim posmakiem?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2010-02-06, 12:38:12
Cytuj z: admin 2010-02-06, 07:22:42
Każdy może sobie samodzielnie w tabelach sprawdzić.
Te sÄ… dobre: http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/?debugMode=false

PS
masło i śmietanka 30% są bezkonklurencyjne pod każdym względem!  :D


Szkoda, ze nie ma w Poslce smietany i smietanki 38 %. Duny sa rewelacyjni jezeli chodzi o produkcje nabialu. Te smietany nie mowiac juz o serach. Niedawno kupilem kozi ser: 10 gr bialka i 34 gr tluszczu w 100 gr produktu a ten smak........hm :lol:


Tytu³: Odp: Boczek z rybim posmakiem?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-02-06, 12:40:19

Ciekawe, jak oni to robią - skoro są słabo wykształceni.. a może właśnie dlatego.. :lol:


Tytu³: Odp: Boczek z rybim posmakiem?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2010-02-06, 12:46:49
Cytuj z: renia 2010-02-06, 12:40:19
Ciekawe, jak oni to robią - skoro są słabo wykształceni..


Sa cwani i pozyskuja takich jak Adampio  :lol:


Tytu³: Odp: Boczek z rybim posmakiem?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2010-02-06, 12:56:00
Cytuj z: renia 2010-02-06, 12:40:19
Ciekawe, jak oni to robią - skoro są słabo wykształceni.. a może właśnie dlatego.. :lol:


Reniu to w zasadzie proste. Polska tez za pare lat bedzie tam, gdzie zachod dzis....
Firmy prywatne sa rzadzone najczesciej przez wlasciciela. On sam nie wymaga od siebie wyksztalcenia tylko wiedzy w danym zakresie.
Przyklad? Prosze...
Moj szef, dyrektor jednej z najwiekszych firm kontenerowych w Sakandynawii, 100 osob zatrudnionych, trzy oddzaly w Skandynawii,
wyksztalcenie: szkola zawodowa

w calej firmie jest nas dwoch z wyksztalceniem, szef dzialu technicznego i ja.


Tytu³: Odp: Boczek z rybim posmakiem?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-02-06, 13:14:57

A ja naprawdę myślałam, że Polacy z wykształceniem (tak jak prawie z wszystkim) są z tyłu za Zachodem.. :roll:


Tytu³: Odp: Boczek z rybim posmakiem?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2010-02-06, 16:20:43
Cytuj z: renia 2010-02-06, 13:14:57
A ja naprawdę myślałam, że Polacy z wykształceniem (tak jak prawie z wszystkim) są z tyłu za Zachodem.. :roll:


Oj nie, nie. Jest wrecz odwrotnie. Jestesmy wyuczonym narodem, co nie znaczy, ze madrym.
Historia jest tego najlepszym dowodem. Za duzo bialka szlachta jadla. OJ BRZUCHATA BYLA TA NASZA SZLACHTA. A i Polske chcieli oddac za dzbanek miodu.
Zakute lby!!!!
Takim palantom tylko smalec moglby pomoc, ale wlasnej roboty.


Tytu³: Odp: Boczek z rybim posmakiem?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-02-06, 19:20:06

Obecny rząd nie jest lepszy od polskiej szlachty za króla Sasa.. :? Może zachowują się inaczej - ale czy lepiej? Polska jest już prawie sprzedana.. :?


Tytu³: Odp: Boczek z rybim posmakiem?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-02-06, 19:22:26
...ale co to ma wspólnego z boczkiem - jeszcze z rybim posmakiem  :roll: Może to, że dorabiajÄ… sobie na boczku, a Polska - jak ryba - psuje siÄ™ od gÅ‚owy.. :?


Tytu³: Odp: Boczek z rybim posmakiem?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2010-02-06, 21:39:25
Jedz pij i popuszczaj pasa......jak za krola Sasa. No coz, nic dodac nic ujac.

Wszystko co zle psuje sie od glowy. Mielismy wiele "glow". Jedna od drugiej byla lepsza. Najlatwiej jednak jest siedziec tu i krytykowac.....
Ale,ale nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo. Mysle tu o tym, ze aby moc na jaki kolwiek temat sie wypowiedziec trzeba poruszyc pewien mechanizm, mechanizm myslenia, wyciagania wnioskow, konkludowania i ........... nie najwaznieszy mechanizm: optymalny.

Nigdy nie bedziemy zadowoleni, bo to by byl stan marazmu, pozwolenia na rzadzenie jak im sie chce, dlatego slowa krytyki. Szkoda, ze nie mozna powiedziec nic dobrego.

Najbardziej denerwujace i frustrujace jest to, ze wyrzucono mnie z kraju za to, ze nie chcialem sie dopasowac do norm komunistycznych. Zastanawia mnie tylko to za co by mnie teraz wyslali z biletem w jedna strone? Za brak waznego paszportu? Przeciez dzis, majac wolnosc slowa, mozna powiedziec co sie chce, tak?

Na obczyznie nauczylem sie jednego, a mianowicie tego, ze pojecie "wolnosc slowa i wyznania" a zwlaczsza slowa, konczy sie na niewypowiadaniu sie glosno na pewne tematy. Podczas wielu rozmow ze znajomym adwokatem dowiedzialem sie, ze mozna isc do "pudla" nazywajac kogos klamca, w momencie kiedy ten ktos nie jest oficjalnie uznany za klamce. Czyli, jezeli pan "A" powie, ze ja sprzedalem wczorej kalasznikowa jakiemus bandycie a ja go nazwe klamca, to moge isc za to do pudla, bo jemu nigdy nie udowodniono klamstwa i w swietle prawa posadzam pana "A" za cos, czego nie popoelnil. Moze przyklad jest glupi ale mysle, ze odzwierciedla moj tok myslenia i sytuacje o ktorej teraz wlasnie mysle.

 


Tytu³: Odp: Boczek z rybim posmakiem?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-02-06, 22:58:42
"Słychać" Twój żal do władz. No nic dziwnego - prawie każdy, w jakimś tam stopniu, go ma.
Teraz mógłbyś wrócić do Polski - jest ponoć wolność słowa, ale czy miałbyś do czego tu wracać? Teraz zacząć się tu urządzać nie jest taką prostą sprawą - a z drugiej strony, po co miałbyś to robić, skoro w Danii jest lepiej (przynajmniej pod względem finansowym).


Tytu³: Odp: Boczek z rybim posmakiem?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adamel 2010-02-07, 07:23:25
Adampio, czy ta zniekształcona wolność słowa - przykład z nazywaniem kogoś kłamcą, jeżeli nie jest on uznawany za takowego - to odzwierciedlenie status quo np w Danii? :shock:


Tytu³: Odp: Boczek z rybim posmakiem?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Diogenes z Synopy 2015-09-24, 19:08:32
byłem w sresco, i w rękę wpadł boczek parzony - wędzony . Chyba marki sokolow. Jak można taki produkt nazwać boczkiem? Boczek był tylko jednym ze składników tego wyrobu z mięsem nastrzykiwanym. Chyba z 15 różnych substancji chemicznych i wypełniaczy.  :shock:  Niech już lepiej zwijają się do domu ( do WB ) te sresco ( są takie plany na szczęście ) . Nie będziem płakać.  W Sridlu kupiłem kaszankę bez chemii. Szok  :shock:  i 5 maseł mlekowity po 2,50 , zaraz je sklaruje. Z 15 zł zapłaciłem i tyle dóbr do jedzenia. Pani za mną ze 150 zł i nic do jedzenia. Soki owocowe, cola, jakieś dziwne substancje maziste w plastikowych pojemniczkach,  olej z omega 3  promienisty w dużej butli (o innych omegach na butelce nie wspominali ), i owoce i warzywa BIO .  Czyli Bio - Wio .   ;-)


Tytu³: Odp: Boczek z rybim posmakiem?
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Diogenes z Synopy 2016-11-18, 10:53:38
Cytuj z: adampio 2010-02-06, 16:20:43
Oj nie, nie. Jest wrecz odwrotnie. Jestesmy wyuczonym narodem, co nie znaczy, ze madrym.
Historia jest tego najlepszym dowodem. Za duzo bialka szlachta jadla. OJ BRZUCHATA BYLA TA NASZA SZLACHTA. A i Polske chcieli oddac za dzbanek miodu.
Zakute lby!!!!
Takim palantom tylko smalec moglby pomoc, ale wlasnej roboty.

Prezes mówił, że po Izraelitach jesteśmy w Mensie na 3 miejscu, a redaktor poprawił go, że tera na drugim.  ;-)
Cytuj z: renia 2010-02-06, 19:20:06
Obecny rząd nie jest lepszy od polskiej szlachty za króla Sasa.. :? Może zachowują się inaczej - ale czy lepiej? Polska jest już prawie sprzedana.. :?

ale za to stanowiska jakie tera są.  ;-)   :lol:




Dziś jadłem boczek, który wg smaku także miał za dużo omegi jakiejś.   :roll:  I Omegi można przedawkować.  ;-)
Cytuj:
Pewnie dużo zdrowych, niezbędnych kwasów tłuszczowych miał ten boczek, a szczególnie tego omega-coś-tam.


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.