Tytu³: Boczek z rybim posmakiem? Wiadomo¶æ wys³ana przez: RTS 2010-02-05, 22:13:51 TrafiÅ‚ mi siÄ™ na przestrzeni dziejów kilka razy boczek o takim specyficznym posmaku jakby ryb wÅ‚aÅ›nie. Boczek, a może też i inny wyrób wieprzowy - dokÅ‚adnie już nie pamiÄ™tam. Nie surowy lecz przetworzony np. wÄ™dzony i z różnych źródeÅ‚. Tak siÄ™ zastanawiam - może ktoÅ› wie o co chodzi z tym rybim posmakiem, skÄ…d siÄ™ to wzięło?
Tytu³: Odp: Boczek z rybim posmakiem? Wiadomo¶æ wys³ana przez: adamel 2010-02-05, 22:20:26 Podejrzewam mÄ…czkÄ™ rybnÄ… "z luboÅ›ciÄ…" wykorzystywanÄ… niegdyÅ›(w latach 80-tych) do skarmiania kurczaków. :? WyglÄ…da na to, że mózgowcy rozwoju rozszerzyli "możliwoÅ›ci" tego produktu :(
Tytu³: Odp: Boczek z rybim posmakiem? Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-02-05, 22:21:57 Cytuj z: RTS 2010-02-05, 22:13:51 TrafiÅ‚ mi siÄ™ na przestrzeni dziejów kilka razy boczek o takim specyficznym posmaku jakby ryb wÅ‚aÅ›nie. Boczek, a może też i inny wyrób wieprzowy - dokÅ‚adnie już nie pamiÄ™tam. Nie surowy lecz przetworzony np. wÄ™dzony i z różnych źródeÅ‚. Tak siÄ™ zastanawiam - może ktoÅ› wie o co chodzi z tym rybim posmakiem, skÄ…d siÄ™ to wzięło? Dwa w jednym. Smak rybi taÅ„szym kosztem.. 8) Tytu³: Odp: Boczek z rybim posmakiem? Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2010-02-05, 22:25:59 Może jako dodatek do pasz byÅ‚a zastosowana mÄ…czka rybna?
Lub wstrzykujÄ… chemiÄ™, która powoduje ten smak? Stawiam na chemiÄ™. PamiÄ™tam jak w latach 80-tych kurczaki "capiÅ‚y" rybÄ… - jak bym jadÅ‚ makrelÄ™  :shock: Tylko wtedy to byÅ‚a maczka rybna dodawana do karmy. Tytu³: Odp: Boczek z rybim posmakiem? Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2010-02-05, 22:31:56 Adamel sorry, ale juz poszÅ‚o za nim spostrzegÅ‚em TwojÄ… wypowiedź :)
Tytu³: Odp: Boczek z rybim posmakiem? Wiadomo¶æ wys³ana przez: adamel 2010-02-05, 22:35:05 Macht nichts :lol:
Tytu³: Odp: Boczek z rybim posmakiem? Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2010-02-06, 06:55:57 Pewnie dużo zdrowych, niezbÄ™dnych kwasów tÅ‚uszczowych miaÅ‚ ten boczek, a szczególnie tego omega-coÅ›-tam... :wink:
PS dla przypomnienia: tÅ‚uszcz zwierzÄ™cy to mieszanka Å›rednio po 50% nienasyconych i nasyconych kwasów tÅ‚uszczowych. Tytu³: Odp: Boczek z rybim posmakiem? Wiadomo¶æ wys³ana przez: adamel 2010-02-06, 07:06:20 Ciekawe tylko, czy omega-3 i omega-6 sÄ… w "odpowiednich"proporcjach 8) :lol:
Tytu³: Odp: Boczek z rybim posmakiem? Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2010-02-06, 07:22:42 Każdy może sobie samodzielnie w tabelach sprawdzić.
Te sÄ… dobre: http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/?debugMode=false PS masÅ‚o i Å›mietanka 30% sÄ… bezkonklurencyjne pod każdym wzglÄ™dem! :D Tytu³: Odp: Boczek z rybim posmakiem? Wiadomo¶æ wys³ana przez: RTS 2010-02-06, 12:34:14 DziÄ™kujÄ™ za wszystkie uwagi.
Cytuj z: admin 2010-02-06, 07:22:42 PS masÅ‚o i Å›mietanka 30% sÄ… bezkonklurencyjne pod każdym wzglÄ™dem! :D Mój instynkt jest przeważnie tego samego zdania :) Tytu³: Odp: Boczek z rybim posmakiem? Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2010-02-06, 12:38:12 Cytuj z: admin 2010-02-06, 07:22:42 Każdy może sobie samodzielnie w tabelach sprawdzić. Te sÄ… dobre: http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/?debugMode=false PS masÅ‚o i Å›mietanka 30% sÄ… bezkonklurencyjne pod każdym wzglÄ™dem! :D Szkoda, ze nie ma w Poslce smietany i smietanki 38 %. Duny sa rewelacyjni jezeli chodzi o produkcje nabialu. Te smietany nie mowiac juz o serach. Niedawno kupilem kozi ser: 10 gr bialka i 34 gr tluszczu w 100 gr produktu a ten smak........hm :lol: Tytu³: Odp: Boczek z rybim posmakiem? Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-02-06, 12:40:19 Ciekawe, jak oni to robiÄ… - skoro sÄ… sÅ‚abo wyksztaÅ‚ceni.. a może wÅ‚aÅ›nie dlatego.. :lol: Tytu³: Odp: Boczek z rybim posmakiem? Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2010-02-06, 12:46:49 Cytuj z: renia 2010-02-06, 12:40:19 Ciekawe, jak oni to robiÄ… - skoro sÄ… sÅ‚abo wyksztaÅ‚ceni.. Sa cwani i pozyskuja takich jak Adampio :lol: Tytu³: Odp: Boczek z rybim posmakiem? Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2010-02-06, 12:56:00 Cytuj z: renia 2010-02-06, 12:40:19 Ciekawe, jak oni to robiÄ… - skoro sÄ… sÅ‚abo wyksztaÅ‚ceni.. a może wÅ‚aÅ›nie dlatego.. :lol: Reniu to w zasadzie proste. Polska tez za pare lat bedzie tam, gdzie zachod dzis.... Firmy prywatne sa rzadzone najczesciej przez wlasciciela. On sam nie wymaga od siebie wyksztalcenia tylko wiedzy w danym zakresie. Przyklad? Prosze... Moj szef, dyrektor jednej z najwiekszych firm kontenerowych w Sakandynawii, 100 osob zatrudnionych, trzy oddzaly w Skandynawii, wyksztalcenie: szkola zawodowa w calej firmie jest nas dwoch z wyksztalceniem, szef dzialu technicznego i ja. Tytu³: Odp: Boczek z rybim posmakiem? Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-02-06, 13:14:57 A ja naprawdÄ™ myÅ›laÅ‚am, że Polacy z wyksztaÅ‚ceniem (tak jak prawie z wszystkim) sÄ… z tyÅ‚u za Zachodem.. :roll: Tytu³: Odp: Boczek z rybim posmakiem? Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2010-02-06, 16:20:43 Cytuj z: renia 2010-02-06, 13:14:57 A ja naprawdÄ™ myÅ›laÅ‚am, że Polacy z wyksztaÅ‚ceniem (tak jak prawie z wszystkim) sÄ… z tyÅ‚u za Zachodem.. :roll: Oj nie, nie. Jest wrecz odwrotnie. Jestesmy wyuczonym narodem, co nie znaczy, ze madrym. Historia jest tego najlepszym dowodem. Za duzo bialka szlachta jadla. OJ BRZUCHATA BYLA TA NASZA SZLACHTA. A i Polske chcieli oddac za dzbanek miodu. Zakute lby!!!! Takim palantom tylko smalec moglby pomoc, ale wlasnej roboty. Tytu³: Odp: Boczek z rybim posmakiem? Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-02-06, 19:20:06 Obecny rzÄ…d nie jest lepszy od polskiej szlachty za króla Sasa.. :? Może zachowujÄ… siÄ™ inaczej - ale czy lepiej? Polska jest już prawie sprzedana.. :? Tytu³: Odp: Boczek z rybim posmakiem? Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-02-06, 19:22:26 ...ale co to ma wspólnego z boczkiem - jeszcze z rybim posmakiem :roll: Może to, że dorabiajÄ… sobie na boczku, a Polska - jak ryba - psuje siÄ™ od gÅ‚owy.. :?
Tytu³: Odp: Boczek z rybim posmakiem? Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2010-02-06, 21:39:25 Jedz pij i popuszczaj pasa......jak za krola Sasa. No coz, nic dodac nic ujac.
Wszystko co zle psuje sie od glowy. Mielismy wiele "glow". Jedna od drugiej byla lepsza. Najlatwiej jednak jest siedziec tu i krytykowac..... Ale,ale nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo. Mysle tu o tym, ze aby moc na jaki kolwiek temat sie wypowiedziec trzeba poruszyc pewien mechanizm, mechanizm myslenia, wyciagania wnioskow, konkludowania i ........... nie najwaznieszy mechanizm: optymalny. Nigdy nie bedziemy zadowoleni, bo to by byl stan marazmu, pozwolenia na rzadzenie jak im sie chce, dlatego slowa krytyki. Szkoda, ze nie mozna powiedziec nic dobrego. Najbardziej denerwujace i frustrujace jest to, ze wyrzucono mnie z kraju za to, ze nie chcialem sie dopasowac do norm komunistycznych. Zastanawia mnie tylko to za co by mnie teraz wyslali z biletem w jedna strone? Za brak waznego paszportu? Przeciez dzis, majac wolnosc slowa, mozna powiedziec co sie chce, tak? Na obczyznie nauczylem sie jednego, a mianowicie tego, ze pojecie "wolnosc slowa i wyznania" a zwlaczsza slowa, konczy sie na niewypowiadaniu sie glosno na pewne tematy. Podczas wielu rozmow ze znajomym adwokatem dowiedzialem sie, ze mozna isc do "pudla" nazywajac kogos klamca, w momencie kiedy ten ktos nie jest oficjalnie uznany za klamce. Czyli, jezeli pan "A" powie, ze ja sprzedalem wczorej kalasznikowa jakiemus bandycie a ja go nazwe klamca, to moge isc za to do pudla, bo jemu nigdy nie udowodniono klamstwa i w swietle prawa posadzam pana "A" za cos, czego nie popoelnil. Moze przyklad jest glupi ale mysle, ze odzwierciedla moj tok myslenia i sytuacje o ktorej teraz wlasnie mysle. Tytu³: Odp: Boczek z rybim posmakiem? Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-02-06, 22:58:42 "SÅ‚ychać" Twój żal do wÅ‚adz. No nic dziwnego - prawie każdy, w jakimÅ› tam stopniu, go ma.
Teraz mógÅ‚byÅ› wrócić do Polski - jest ponoć wolność sÅ‚owa, ale czy miaÅ‚byÅ› do czego tu wracać? Teraz zacząć siÄ™ tu urzÄ…dzać nie jest takÄ… prostÄ… sprawÄ… - a z drugiej strony, po co miaÅ‚byÅ› to robić, skoro w Danii jest lepiej (przynajmniej pod wzglÄ™dem finansowym). Tytu³: Odp: Boczek z rybim posmakiem? Wiadomo¶æ wys³ana przez: adamel 2010-02-07, 07:23:25 Adampio, czy ta znieksztaÅ‚cona wolność sÅ‚owa - przykÅ‚ad z nazywaniem kogoÅ› kÅ‚amcÄ…, jeżeli nie jest on uznawany za takowego - to odzwierciedlenie status quo np w Danii? :shock:
Tytu³: Odp: Boczek z rybim posmakiem? Wiadomo¶æ wys³ana przez: Diogenes z Synopy 2015-09-24, 19:08:32 byÅ‚em w sresco, i w rÄ™kÄ™ wpadÅ‚ boczek parzony - wÄ™dzony . Chyba marki sokolow. Jak można taki produkt nazwać boczkiem? Boczek byÅ‚ tylko jednym ze skÅ‚adników tego wyrobu z miÄ™sem nastrzykiwanym. Chyba z 15 różnych substancji chemicznych i wypeÅ‚niaczy. :shock: Niech już lepiej zwijajÄ… siÄ™ do domu ( do WB ) te sresco ( sÄ… takie plany na szczęście ) . Nie bÄ™dziem pÅ‚akać. W Sridlu kupiÅ‚em kaszankÄ™ bez chemii. Szok :shock: i 5 maseÅ‚ mlekowity po 2,50 , zaraz je sklaruje. Z 15 zÅ‚ zapÅ‚aciÅ‚em i tyle dóbr do jedzenia. Pani za mnÄ… ze 150 zÅ‚ i nic do jedzenia. Soki owocowe, cola, jakieÅ› dziwne substancje maziste w plastikowych pojemniczkach, olej z omega 3 promienisty w dużej butli (o innych omegach na butelce nie wspominali ), i owoce i warzywa BIO . Czyli Bio - Wio .  ;-)
Tytu³: Odp: Boczek z rybim posmakiem? Wiadomo¶æ wys³ana przez: Diogenes z Synopy 2016-11-18, 10:53:38 Cytuj z: adampio 2010-02-06, 16:20:43 Oj nie, nie. Jest wrecz odwrotnie. Jestesmy wyuczonym narodem, co nie znaczy, ze madrym. Historia jest tego najlepszym dowodem. Za duzo bialka szlachta jadla. OJ BRZUCHATA BYLA TA NASZA SZLACHTA. A i Polske chcieli oddac za dzbanek miodu. Zakute lby!!!! Takim palantom tylko smalec moglby pomoc, ale wlasnej roboty. Prezes mówiÅ‚, że po Izraelitach jesteÅ›my w Mensie na 3 miejscu, a redaktor poprawiÅ‚ go, że tera na drugim. ;-) Cytuj z: renia 2010-02-06, 19:20:06 Obecny rzÄ…d nie jest lepszy od polskiej szlachty za króla Sasa.. :? Może zachowujÄ… siÄ™ inaczej - ale czy lepiej? Polska jest już prawie sprzedana.. :? ale za to stanowiska jakie tera sÄ…. ;-)  :lol: DziÅ› jadÅ‚em boczek, który wg smaku także miaÅ‚ za dużo omegi jakiejÅ›.  :roll: I Omegi można przedawkować. ;-) Cytuj: Pewnie dużo zdrowych, niezbÄ™dnych kwasów tÅ‚uszczowych miaÅ‚ ten boczek, a szczególnie tego omega-coÅ›-tam.
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |