forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: Opal 2010-02-24, 19:56:02



Tytu³: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2010-02-24, 19:56:02
"Oto Optytoto:

Składniki:
- 30 dkg ugotowanych i obranych ziemniaków (ja miałam ugotowane wcześniej w mundurkach)
- 70 dkg białego, tłustego sera
- 9 całych jaj
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 6 dkg cukru
- płaska łyżeczka cynamonu
- pół olejku waniliowego
- 20 dkg smalcu
- garść suszonej żurawiny ( może jej nie być)

Wszystkie skÅ‚adniki (oprócz żurawiny i smalcu) wbijamy do jednej miski, miksujemy na jednolitÄ… masÄ™. Na patelni rozpuszczamy smalec i gdy jest gorÄ…cy – wylewamy caÅ‚Ä… masÄ™. Należy powoli mieszać, aż masa wpije caÅ‚y smalec i bÄ™dzie konsystencji gÄ™stego budyniu.
Można jeść na ciepło, lub wlać do formy, posypać cynamonem, cukrem pudrem i schłodzić. Można gorącą masę od razu wlewać do małych pucharków, które później dekorujemy wg własnej fantazji. Na ciepło smakuje podobnie do leniwych pierogów, na zimno (po zastygnięciu) do sernika pieczonego. Smacznego"


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-02-25, 10:12:19
brzmi pysznie....
ale ten przepis zostawiam sobie na później, bo do poniedziałku już nie zdążę ;)

pozdrawiam


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2010-02-25, 12:33:51
Opal - przepis ten bardzo przypadÅ‚ mi do gustu. To prosta w wykonaniu i Å›wietna  potrawa. Czy mogÄ™ jÄ… uwiecznić na swojej www???
MyÅ›lÄ™ , że Admin również nic nie bÄ™dzie miaÅ‚ przeciwko. Jak zawsze w takich przypadkach  podam żródÅ‚o.

Przeliczyłem - całość to:
B.185,8 g T.314,6g  W.186,8g
1,0:1,7:1,0
W sobotę doświadczę tego smakołyku.


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2010-02-25, 12:53:04
Kristan, masz moje pozwolenie :) - uwieczniaj. Przy okazji dziękuję za obliczenie BTW. Życzę smacznego.


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2010-02-25, 13:04:30
Ok , dziękuję.
Dodam tylko , że potrawa pozbawiona żurawiny ma proporcje jak 1:1,7:0,8


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-03-11, 16:24:20
może być do tego użyty ser śmietankowy???


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2010-03-11, 16:32:10
Nie może, ser biały musi być dobry, taki zwarty, koniecznie tłusty. Niestety, tak samo jak z g...a bata nie ukręcisz, tak samo - na dobre Optytoto musi być odpowiedni ser :)


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2010-03-11, 16:44:13
Kristan, czy dobrze rozumiem, że spróbowaÅ‚eÅ› wymyÅ›lonej przeze potrawy i Ci smakowaÅ‚a? PrzeczytaÅ‚am tutaj, że polecasz :)  http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=234 
Jest mi bardzo miło. Pozdrawiam.


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2010-03-11, 16:46:56
Z tego wszystkiego sama zjadłam wyraz "mnie". :lol: Miało być: przeze mnie.


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-03-11, 17:13:39
Cytuj z: Opal 2010-03-11, 16:44:13
Kristan, czy dobrze rozumiem, że spróbowałeś wymyślonej przeze potrawy i Ci smakowała? Przeczytałam tutaj, że polecasz :)   http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=234 
Jest mi bardzo miło. Pozdrawiam.


Jak piÄ™knie napisane "Lady Opal"  :D "kristan" jak zawsze - szarmancki.. :roll: :wink:


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2010-03-12, 13:06:56
Jest to zajefajna potrawa spełniajaca podwójną rolę. Smakuje wybornie , tak na zimno jak i na gorąco. Wolę... i to , i to.
ProszÄ™ o wiecej i pozdrawiam.

Ps do kulek  http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=232  - caÅ‚y wklad zostaÅ‚ zmielony maszynkÄ… do miÄ™sa. Wszystko wyszÅ‚o dobrze - zamiast sezamu mozna dać wiórki kokosowe.


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2010-03-12, 19:34:31
Cytuj z: renia 2010-03-11, 17:13:39
Cytuj z: Opal 2010-03-11, 16:44:13
Kristan, czy dobrze rozumiem, że spróbowałeś wymyślonej przeze potrawy i Ci smakowała? Przeczytałam tutaj, że polecasz :)   http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=234 
Jest mi bardzo miło. Pozdrawiam.


Jak pięknie napisane "Lady Opal"  :D "kristan" jak zawsze - szarmancki.. :roll: :wink:


Dzięki -   :oops:


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-03-13, 11:53:02
Cytuj z: Opal 2010-03-11, 16:32:10
Nie może, ser biały musi być dobry, taki zwarty, koniecznie tłusty. Niestety, tak samo jak z g...a bata nie ukręcisz, tak samo - na dobre Optytoto musi być odpowiedni ser :)


u nas niestety takiego sera siÄ™ nigdzie nie dostanie. Jedynie półtÅ‚usty  :( :(


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-03-13, 14:12:08

U mnie też jest tylko półtłusty. Pytałam w hurtowni - tłustego twarogu w ogóle nie dostają. Zastanawiałam się, czy było by podobnie, gdyby do półtłustego dodało się masła?


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-03-13, 14:29:31
Cytuj z: renia 2010-03-13, 14:12:08
U mnie też jest tylko półtłusty. Pytałam w hurtowni - tłustego twarogu w ogóle nie dostają. Zastanawiałam się, czy było by podobnie, gdyby do półtłustego dodało się masła?



Pewnie, tyle że policzyć BTW trzeba od nowa.


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2010-03-13, 15:19:53
Zgadzam siÄ™ z TeresÄ… ;) :)


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-03-13, 16:16:59

Ja już chyba trzeci tydzień robię "optytoto" i jeszcze nie zrobiłam.. 8)


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2010-03-13, 16:27:33
Cytuj z: akazah 2010-03-13, 11:53:02
u nas niestety takiego sera się nigdzie nie dostanie. Jedynie półtłusty   :( :(

Cytuj z: renia 2010-03-13, 14:12:08
U mnie też jest tylko półtłusty. Pytałam w hurtowni - tłustego twarogu w ogóle nie dostają. Zastanawiałam się, czy było by podobnie, gdyby do półtłustego dodało się masła?


Co Wy piszecie  :shock:  Jeżeli nie na bazarze, w miejscu gdzie np. kupujecie dobrÄ… Å›mietanÄ™, to przynajmniej w sieci sklepów Intermarche można kupić tÅ‚usty, biaÅ‚y ser. Jest paczkowany w foliÄ™ lub papier i sprzedawany tak jak Å›mietankowy i inne. SÄ… sklepy oddziałów z mleczarni i tam też można kupić bez problemu tÅ‚usty ser. Jedynie może go zabraknąć koÅ‚o poÅ‚udnia, gdy ludzie wykupiÄ… go wczeÅ›nie rano. Ci co wiedzÄ… co jest dobre, nie wylegujÄ… siÄ™ w łóżkach do poÅ‚udnia :)
Oczywiście jeżeli nie zdołacie nigdzie kupić tłustego sera, to może być półtłusty, tylko nie śmietankowy ;) Smakowo półtłusty będzie podobny, ale BTW inne. Wtedy do zimnego Optytoto proponuję dodać bitej śmietany na wierzch :lol: Smacznego.


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-03-13, 17:05:28

Ja nie jeżdżę po marketach, a od "baby" ostatnio miałam niesmaczny - z takim gorzkawym posmakiem. A z bitą śmietana będzie na pewno jeszcze lepszy.. :D


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-03-14, 13:06:41
u nas oprócz Biedronki jest tylko POLO market ale tam nie ma dobrego bialego sera.... ale użyje półtłustego i dodam bitej śmietanki:) mniam mniam


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2010-03-28, 19:50:24
Dzisiaj zrobiłam ponownie Optytoto i nie byłabym sobą, gdybym nie próbowała udoskonalać doskonałego :lol:
Zacznę od tego, że w moim bliskim otoczeniu spustoszenie w tej chwili robi grypa jelitowa. Nie wiem, czy to poprawna nazwa, w każdym razie osoba, którą to dopadnie, wymiotuje i ma biegunkę. Dolegliwości te zatrzymują chorego trzy dni w ubikacji, nie w łóżku i są bardzo nieprzyjemne. W ubiegłym tygodniu poproszono mnie o odwiezienie tak cierpiącej osoby do domu i podczas tej czynności, udało mi się uniknąć zabrudzenia samochodu przez pasażera - fuks. Do czego zmierzam.....
Otóż wÅ›ród szalejÄ…cej grypy - ja do tej pory siÄ™ nie rozchorowaÅ‚am. ByÅ‚oby to mi bardzo nie na rÄ™kÄ™, ponieważ w tym czasie pracujÄ™ podwójnie, mam masÄ™ dodatkowych obowiÄ…zków.  PostanowiÅ‚am teraz, tak na wszelki wypadek, wspomóc siebie i rodzinÄ™ wÅ‚aÅ›nie udoskonalonym Optytoto.
ZakÅ‚adam, że wiÄ™kszość z was sÅ‚yszaÅ‚a lub czytaÅ‚a o wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciach antyseptycznych cynamonu. Jego wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci wykorzystuje siÄ™ zamiennie nawet z wÄ™glem drzewnym np. w uprawie roÅ›lin. 

Moje dzisiejsze Optytoto utarÅ‚ mój mąż w makutrze :) WrzuciÅ‚am mu tam 90 dkg tÅ‚ustego sera, 10 jaj, trzy ziemniaki, opakowanie cynamonu, opakowanie cukru cynamonowego, opakowanie cukru waniliowego, pół olejku arakowego, dwie Å‚yżeczki soli, cztery Å‚yżki cukru. Jego wkÅ‚ad pracy miaÅ‚ dla mnie znaczenie, ale po wszystkim wzięłam do rÄ™ki jeszcze blender i caÅ‚ość uzyskaÅ‚a jednolitÄ… masÄ™. Wzięłam wiÄ™kszÄ… patelniÄ™ ze stali nierdzewnej firmy Tupperware, na niÄ… pół sÅ‚oika (litrowej pojemnoÅ›ci) wytopionego wczeÅ›niej smalcu i tak postaÅ‚am sobie ze dwadzieÅ›cia minut przy gazie ;) Pod koniec smażenia dodaÅ‚am jeszcze Å‚yżkÄ™ masÅ‚a. Mam wrażenie, że ta potrawa wpije wszystko co jej siÄ™ da ;)  NapisaÅ‚am, że wrzuciÅ‚am zawartość jednego opakowania cynamonu ;) OczywiÅ›cie zmieniÅ‚o to kolor przygotowywanej potrawy. Mój mąż widzÄ…c "dzieÅ‚o" koloru kawy z mlekiem na patelni stwierdziÅ‚, że chyba tego nie ruszy. Nie tylko ruszyÅ‚ ;) ale wrÄ™cz wylizaÅ‚ talerz - takie to byÅ‚o pyszne. Mój syn oczywiÅ›cie zrobiÅ‚ to samo, ja też  :oops: 
Dodam tylko, że po zjedzeniu odczuwa się fantastyczną lekkość na żołądku, przypływ energii, zero uśpienia. Nalałam sobie Optytoto do zastygnięcia w małe pojemniczki na jutro i kolejne dni do pracy, bo wstaję wcześnie i pewnie braknie mi czasu na zrobienie żółtkownicy. To jest dobry, smaczny i pożywny zamiennik, w dodatku zapobiegający rozstrojom jelitowym ;)


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adamel 2010-03-29, 11:02:05
Do sernika używam twarożku "Mój ulubiony" z Wielunia - 7 gr białka, 4 gr węgli, 28 gr tłuszczu. jest "zbity" i myślę, że też powinien się do tego nadawać. :?


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2010-03-29, 17:37:59
Skoro ser jest dobry do sernika pieczonego, to powinien być dobry do Optytoto. To jest niesamowicie sycące danie. Rano (godz. 8:00) zjadłam malutki pojemniczek Opty.... i do tej pory nie chce mi się jeść :) To chyba za sprawą dużej ilości przemyconego w nim tłuszczu.


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adamel 2010-03-29, 21:59:00
Chyba muszę spróbować :)


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-03-29, 22:08:49

Ja przymierzam siÄ™ już od kilku tygodni..  :oops: ..ciekawe kto zrobi to pierwszy... :roll:


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adamel 2010-03-29, 22:23:23
Rywalizacja - dobra rzecz, tylko kto to będzie sprawdzał... :? :roll: Cynamon już mam :mrgreen:


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-03-29, 22:27:19

A ja dobre chęci... :mrgreen:


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adamel 2010-03-29, 22:40:14
Dobrymi chęciami to podobno piekło wybrukowane... 8)


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2010-03-29, 22:52:09
Cytuj z: adamel 2010-03-29, 22:23:23
... Cynamon już mam :mrgreen:


Od czegoś trzeba zacząć, ale nie przeciągaj zakupu kolejnych składników w czasie. Jak kupisz ser, a okaże się, że nie masz jaj, to już będzie kolejny problem ;)
PrzeterMINOwanie gwarantowane :lol: 


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adamel 2010-03-29, 22:54:32
A ze tą miną to faktycznie mogą wyjść JAJA :lol:


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adamel 2010-03-29, 23:05:30
Dobrej nocy, Aniu, bo dzisiaj z tÄ… mojÄ… ne(rw)ostradÄ… to faktycznie sÄ… jaja... :)


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2010-03-29, 23:08:01
Cytuj z: adamel 2010-03-29, 22:54:32
... to faktycznie mogą wyjść JAJA :lol:


Gorzej jak wyjdą i nie wrócą, bo bez nich Optytoto będzie raczej jak Optybeton ;)

Dobrej i spokojnej nocy :) Przyjacielu.


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-03-29, 23:32:43
Cytuj z: adamel 2010-03-29, 22:40:14
Dobrymi chęciami to podobno piekło wybrukowane... 8)

SpodziewaÅ‚am siÄ™ tej riposty  8) ale jeÅ›li pierwsza zrobiÄ™ "Optytoto" to dopiero bÄ™dziesz chciaÅ‚ siÄ™ schować ze wstydu.. nawet w piekle.. :lol: ..a tam już może nie być miejsca.. :lol: ..przez te dobre chÄ™ci... :P


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2010-04-10, 16:55:09
Mam taką klientkę , której się jeszcze chce chcieć. Hoduje dla siebie. Nadmiarem jednak się dzieli. Kiedykolwiek mnie odwiedza , najczęściej z jej siatki 'wyskakuje" ser , biały , pachnący i tłuściutki , a przedewszystkim swieży. Tak było równiez wczoraj. Zrewanżowałem się tym co wiem , oraz przepisem na OPTYTOTO.
W mojej kuchni równiez dzisiaj zagoscił ten przepis , oczywiście ten najnowszy podany przez Opal. Widzę , ze dwa dni nasze menu zostanie uzupełnione jedynie kluseczkami lanymi z żółtek na wywarze , jak   http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=4   /dolna część/

Ponieważ , dałem nieco mniej cukru , nie było również zurawiny , porcje w miseczkach uzupełniłem ćwiartką brzoskwini oraz sokiem z nich. Nie żałowałem cynamonu , który uwielbiam. Czuje jednak , że w poniedziałek z rana zagości jeszcze na podniebieniu końcówka OPTYTOTO.


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2010-04-10, 21:22:13
Cytuj z: kristan 2010-04-10, 16:55:09
Kiedykolwiek mnie odwiedza , najczęściej z jej siatki 'wyskakuje" ser , biały , pachnący i tłuściutki , a przedewszystkim swieży.


Normalnie już czuję zapach tego Twojego sera ;)
OczywiÅ›cie w mojej lodówce mam wÅ‚aÅ›nie odpowiedniej jakoÅ›ci tÅ‚usty ser i jutro zrobiÄ™ Optytoto :) <uzależniona od pysznoÅ›ci> Dzisiaj wyprawiam syna na dwa miesiÄ…ce za granicÄ™,  ale jutro z tÄ™sknoty zajmÄ™ siÄ™ kucharzeniem ;) Taki smakoÅ‚yk, a jakie wspaniaÅ‚e i pożywne danie :)
Kristan - chyba tylko my z rodzinami to jemy, bo reszta forumowiczów ciągle sobie obiecuje, że to zrobi. Nie wiedzą co tracą :lol:


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2010-04-11, 06:33:16
A no nie wiedzÄ…...


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-04-11, 13:35:19

A no nie wiedzÄ…... :oops:


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2010-04-11, 15:33:39
Cytuj z: renia 2010-04-11, 13:35:19
A no nie wiedzÄ…... :oops:


To jaki mamy czas? Najwyższy, żeby się nareszcie przekonać i zrobić samodzielnie to to opty... :lol: :lol:


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-04-11, 16:12:55

Ja bym już dawno to danie zrobiła.. 8) .. tylko nie byłam pewna - czy muszę całe zrobić i zjeść samodzielnie - czy nie... :wink:


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2010-04-11, 17:23:38
Reniu :) zrób jedną dziesiątą ;) ułamki się kłaniają i gdy podzielisz kawałeczki między bliskich, to tak jakbyś odwrotnie pomnożyła :lol: ;)


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-04-11, 17:48:22

Ja to przemyślę.. 8) to jest wyższa "szkoła jazdy".. :wink: muszę przekalkulować.. 8)


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-04-24, 22:18:11

Mam zrobione dzisiaj "optytoto" hee :P Jutro będzie degustacja .. jest w tortownicy, wygląda optymalnie (początkowo wydawało mi się strasznie rzadkie, ale na patelni zaczęło ładnie gęstnieć). Na dno formy poukładałam biszkopty własnej (córy) roboty... miały być dzisiaj bułeczki białkowe a wyszło oto toto.. :D


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2010-04-25, 08:37:47
Szkoda, że chociaż trochę nie zjadłaś na ciepło. Ja uwielbiam na gorąco, ale na zimno też jest smaczne :) Opowiadaj....


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-04-25, 17:53:28

Mi smakuje, pozostali jeszcze nie jedli..włóczą się gdzieś po świecie.. :lol: Bardzo przypomina mi smakiem sernik optymalny, może jest ciut mniej syte.. :D Te żurawiny dają taki winny dobry posmak.
Dałam twarożek (ser śmietankowy w wiaderku) 24-ro procentowy. :D


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2010-04-25, 18:19:39
Twarożek, ser śmietankowy - nie są odpowiednie do Optytoto. Następnym razem weź tłusty ser, taki zwarty w kostce lub innej bryle. Wszelkie miękkie serki nie dają odpowiedniej konsystencji i smaku. Posyp sobie chociaż kawałek cynamonem jak lubisz, możesz dodać bitej śmietany na wierzch i np. truskawkę :)


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-04-25, 18:38:50

Ale taki twardy serek mielisz maszynką do mięsa?


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-04-25, 18:41:46

Z tym "mniej syte" to za wcześnie napisałam.. 8) ...jest bardzo syte, ale czuć to dopiero po pewnym czasie..


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2010-04-25, 20:06:48
Cytuj z: renia 2010-04-25, 18:38:50
Ale taki twardy serek mielisz maszynką do mięsa?


Można ser i ziemniaki zmielić maszynką do mięsa. Mnie się nie chciało brudzić maszynki i zsiekałam szybko ser i ziemniaki nożem na małe kawałki, wrzuciłam do makutry z resztą składników i poprosiłam męża o zrobienie z tego jednolitej masy :) Trochę poprawiłam blenderem ręcznym i konsystencja była idealna. Jak ktoś nie ma maszynki, makutry, tylko na przykład krychacz do ziemniaków, czy nawet zwykły widelec, to też się może pobawić i zrobić z tego w prosty sposób odpowiednią masę, jedynie czas wykonania będzie inny.
Danie jest lekkie na żoÅ‚Ä…dek i bardzo syte, daje dużo energii, a powlewane w maÅ‚e pojemniczki, może być Å›niadaniem do pracy o smaku deseru :) 


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-04-25, 20:29:18

Ja mam maszynkę elektryczną, to jest chyba lepsza opcja niż mąż.. 8) jutro piekę bułeczki - też z dobrą opcją - pomocą domową.. 8)


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-04-26, 16:57:07


Nikt z mojej rodzinki nie chciaÅ‚ tego posmakować.. :( wstyd mi za rodzinÄ™.. :oops: ale jej siÄ™ nie wybiera..(oprócz męża)  :wink: . Mężowi nie podobaÅ‚o siÄ™, że dodaÅ‚am ziemniaki .. gdyby ich nie widziaÅ‚, to pewnie by chwaliÅ‚... :roll:
Pani, która mi pomaga zajada go ze mną - mówi, że dawniej do sernika zawsze dawało się gotowane ziemniaki, żeby miał lepszą kosystencję. Jej też smakuje. Przynajmniej będzie na dłużej.. :D


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Opal 2010-04-26, 18:51:49
Cytuj z: renia 2010-04-26, 16:57:07
Pani, która mi pomaga zajada go ze mną - mówi, że dawniej do sernika zawsze dawało się gotowane ziemniaki, żeby miał lepszą kosystencję.


CzÅ‚owiek ciÄ…gle siÄ™ uczy :) Pierwszy raz sÅ‚yszÄ™, że do sernika pieczonego ktoÅ› dodawaÅ‚ ziemniaki  :roll: Optytoto powstaÅ‚o raczej jako "wspomnienie" po leniwych pierogach. Jeżeli ktoÅ›, kiedyÅ› robiÅ‚, to wie, że w trzech równych porcjach daje siÄ™ biaÅ‚y ser, ziemniaki gotowane i mÄ…kÄ™ pszennÄ…. OczywiÅ›cie sÄ… jeszcze jajka i przyprawy, wrzuca siÄ™ pierogi na wrzÄ…tek. Potem polewa buÅ‚kÄ… tartÄ…, smażonÄ… na maÅ›le i posypuje cynamonem i cukrem. Ja wszystko zmieniÅ‚am, nie sÄ… to te pierogi i nie jest to sernik. Smażony ser na smalcu z mniejszÄ… iloÅ›ciÄ… ziemniaków, wiÄ™kszÄ… iloÅ›ciÄ… jajek i sera, jest daniem optymalnym, ale przypominajÄ…cym w smaku - na ciepÅ‚o wÅ‚aÅ›nie leniwe pierogi. Dodatek cynamonu podkreÅ›la smak :) Renia - domowników nie zmuszaj, co kraj to obyczaj, nic na siÅ‚Ä™ ;)


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-04-26, 21:38:32
Cytuj z: Opal 2010-04-26, 18:51:49
... Ja wszystko zmieniłam, nie są to te pierogi i nie jest to sernik...


Na Å»O wszystko siÄ™ zmienia  :roll:..my też... :D  :wink:



Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2014-01-15, 16:57:09
Na ŻO tak powinno być.


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2014-01-15, 17:24:39
Zdrowie odpukać dopisuje, ale oleju w gÅ‚owie nie przybywa.  :?  8)


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zyon 2014-01-15, 17:46:45
Cytuj z: renia 2010-04-26, 21:38:32
Cytuj z: Opal 2010-04-26, 18:51:49
... Ja wszystko zmieniłam, nie są to te pierogi i nie jest to sernik...


Na ŻO wszystko się zmienia  :roll:..my też... :D  :wink:



Nawet swiatlo czerwone sie zmienia i mozna na nim jechac  :lol: :lol: :lol: :lol:


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2014-01-15, 17:48:26
Po smalcu na wszystkim można jechać... :lol: :lol: :lol:


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2014-01-15, 19:46:56
Cytuj z: Blackend 2014-01-15, 17:24:39
Zdrowie odpukać dopisuje, ale oleju w głowie nie przybywa.  :?  8)


Widocznie olej zna sztukę uników. ;) :lol:


Tytu³: Odp: Optytoto
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2014-01-15, 19:52:35
Cytuj z: Blackend 2014-01-15, 17:24:39
Zdrowie odpukać dopisuje, ale oleju w głowie nie przybywa.  :?  8)

:lol:


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.