forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Å»ywienie Optymalne => W±tek zaczêty przez: Krzysztof.K. 2010-03-13, 01:22:01



Tytu³: Wartość biologiczna żółtkek.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Krzysztof.K. 2010-03-13, 01:22:01
Jaka jest wartość biologiczna żółtka?

Znalazłem jedynie dane dla całego jajka (100) i dla samego białka (88).
Nigdzie jednak nie znalazłem informacji o żółtku.
Byłbym wdzięczny za podanie tej wartości i źródła informacji.

Pozdrawiam.
Krzysztof


Tytu³: Odp: Wartość biologiczna żółtkek.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2010-03-13, 07:44:49
Ale o co dokładnie Ci chodzi?
O B:T:W ? Czy dokładny skład wszystkich pierwiastków w żółtku występujących?


Tytu³: Odp: Wartość biologiczna żółtkek.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2010-03-13, 09:27:20
http://www.foodcomp.dk/v7/fcdb_details.asp?FoodId=0339

Prosze.  :lol:Wszystkie dane na temat zoltka.


Tytu³: Odp: Wartość biologiczna żółtkek.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Krzysztof.K. 2010-03-13, 10:14:40
Nie potrafię tego odpowiednio odczytać.
Chodzi mi o konkretną wartość.

http://en.wikipedia.org/wiki/Biological_value
W tym miejscu podaje się konkretne wartości, gdzie całe jajko ma wartość 100.

Taką też jednostkę przyjmuje się w opisach odżywek białkowych dla sportowców.
Zastanawia mnie więc, jaką wartość wyrażoną tą samą jednostką ma żółtko jaja.

Podobno najwyższa wartość biologiczna (BV) odżywek dochodzi do 156.


Tytu³: Odp: Wartość biologiczna żółtkek.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2010-03-13, 10:32:31
No coz na pewno wiecej jak 88 bo tyle BV ma bialko jaja. :lol:


Tytu³: Odp: Wartość biologiczna żółtkek.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2010-03-13, 10:33:39
Podobno wg Wegatarian soja ma BW aż 107!  :lol:

PS
O ile wiem, to BW liczona metodą Thomasa/Mitchella nie może przekraczać 100, ale co to szkodzi napiasć na naklejce nawet 200% normy...  :lol:
Ostatecznie to tylko cyferki...  :wink:


Tytu³: Odp: Wartość biologiczna żółtkek.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2010-03-13, 10:50:07
Znacznie lepszą metodą oznaczania BW jest wskaźnik aminokawsowy Osera.


Tytu³: Odp: Wartość biologiczna żółtkek.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: vigo 2010-03-13, 13:23:13
białko sojowe liczone metodą Thomasa/Mitchella ma 74 (BV)
Tu jest więcej o metodyce liczenia wartości biologicznej białka: http://www.sfd.pl/EXTENSOR__nowe_białka_serwatki-t48196-s29.html


Tytu³: Odp: Wartość biologiczna żółtkek.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2010-03-14, 08:17:27
Vigo, nie moge tego linku otworzyc.


Tytu³: Odp: Wartość biologiczna żółtkek.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2010-03-14, 08:22:59
I nie wiele się traci, choć wczoraj się otwierał...

PS
Pewnie robiÄ… niedzielnÄ… konserwacjÄ™ serwera.


Tytu³: Odp: Wartość biologiczna żółtkek.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: vigo 2010-03-14, 19:47:45
Adampio, nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie link w tym momencie chodzi.


Tytu³: Odp: Wartość biologiczna żółtkek.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: BACA 2010-03-14, 20:15:53
Podaję skład 100 gram żółtka jaja kurzego: kJ-1312 , kcal-314 , białko-15,5g , tłuszcz-28,2g , kwasy tłuszczowe nasycone-8,7g , jednonienasycone-12,6 , wielonienasycone-2,11g , cholesterol-1062mg , węglowodany ogółemo-0,3g , sacharoza i błonnik-0 , sód-52mg , potas-127mg , wapń-147mg , fosfor-587mg , żelazo-7,2mg , magnez-15mg , witA-886mikrogr , Beta karoten-29mikrogr - Wit D-4,5mikrogr , Wit E2,15mg , Tiamina-0,173mg , Rybo-flawina-0,81mg , Niacyna-0,03mg , Wit C-0.


Tytu³: Odp: Wartość biologiczna żółtkek.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2010-03-15, 07:16:05
cos kiepskie te Twoje zoltka, moje maja 1280 mg cholesterolu w zoo gr zoltka, pomijajac juz inne wartosci, ktore podajesz. :lol:

Osobiscie wole te zoltka,  ktore zawieraja duzo cholesterolu :lol: Bede zmuszony wziac ze soba jaja kurze (tez) do Polski :lol:


Tytu³: Odp: Wartość biologiczna żółtkek.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2010-03-15, 07:26:36
:D - polskie jaja z karmazyna wolnowybiegowego są najlepsze, ale jak kto lubi wierzyć, że z kura galicyjskiego, to niech będzie i z przepiórki   :wink:


Tytu³: Odp: Wartość biologiczna żółtkek.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gazda412 2010-03-15, 23:23:47
Jestem przekonany, że różnice w wartościach skladnikow odżywczych, mineralnych, witamin czy pierwiastkow śladowych są zależne od rasy kury, jej karmienia czy też pory
roku. Inne wartości ma jajko latem a inne w okresie zimowym, natomiast wartości przedstawione w tabelach, to uśrednione wyniki badań. Chyba najlepiej to mieć własne laboratorium. Pozdrawiam.


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.