Tytu³: Szarlotka "Dumna Krysia." Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2010-05-09, 09:40:08 W każdym domu , nie tylko optymalnym  http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=241  http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=243
Tytu³: Odp: Szarlotka "Dumna Krysia." Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-05-21, 13:03:46 już jestem ciekawa smaku tej szarlotki....koniecznie muszÄ™ spróbować ;)
Tytu³: Odp: Szarlotka "Dumna Krysia." Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-05-21, 14:30:04 Jeszcze raz przeczytaÅ‚am ten przepis na szarlotkÄ™. Musi być ona Å›wietna, ale wyglÄ…da na pracochÅ‚onnÄ…. Jak bÄ™dÄ™ trochÄ™ wolniejsza ( albo szybsza i uporam siÄ™ z obecnymi zajÄ™ciami) to "muszÄ™" jÄ… spróbować. Potem bÄ™dÄ™ z dumÄ…Â :wink: opisywaÅ‚a jej smak.. :P Tytu³: Odp: Szarlotka "Dumna Krysia." Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2010-05-22, 09:23:04 Reniu , gdy wykonasz i przeliczysz czas , bÄ™dziesz pozytywnie zaskoczona. Wiem co mówiÄ™.
Smacznego. Tytu³: Odp: Szarlotka "Dumna Krysia." Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-05-22, 09:32:37 To mnie zmobilizowaÅ‚o. ZrobiÅ‚am sobie już listÄ™ zakupów (tylko jabÅ‚ka i drożdże muszÄ™ kupić)... :D Tytu³: Odp: Szarlotka "Dumna Krysia." Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-05-22, 09:34:29 ..no i orzechów też nie mam..chyba wÅ‚oskie majÄ… być? Tytu³: Odp: Szarlotka "Dumna Krysia." Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2010-05-22, 11:00:28 Tak - najtaÅ„sze i pod rÄ™kÄ… - zawsze przebrane i w wiÄ™kszoÅ›ci zmielone. To taki dyżurny u nas produkt.
Tytu³: Odp: Szarlotka "Dumna Krysia." Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-05-22, 11:49:42 KupiÅ‚am wÅ‚oskie orzechy Å‚uskane i rozdrobniÅ‚am je blenderem. PoszÅ‚o to beznadziejnie :( . Lepiej mogÅ‚am zmielić je w mÅ‚ynku do kawy, albo potÅ‚uc tÅ‚uczkiem przez woreczek (tej opcji nie lubiÄ™ za bardzo, bo trafiajÄ… siÄ™ kawaÅ‚ki Å‚upin). JabÅ‚ek renet nie dostaÅ‚am - to wzięłam kg. championów (po obraniu 75 dag) i utarte pokropiÅ‚am sokiem z cytryny (nie ciemniejÄ…). DaÅ‚am jeszcze do ciasta odrobinÄ™ soli i maÅ‚Ä… Å‚yżeczkÄ™ cukru (żeby rodzina nie narzekaÅ‚a, że znowu robiÄ™ tylko dla siebie 8)). No i "Dumna Krysia" siedzi teraz w piekarniku.. 8) (w tortownicy z papierem na dnie)). Nie wiedziaÅ‚am czy to 5 dag smalcu miaÅ‚o być do wysmarowania blachy (trochÄ™ to dużo) :roll: i dodaÅ‚am do ciasta.
Tytu³: Odp: Szarlotka "Dumna Krysia." Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2010-05-22, 12:29:53 Hehehe , zawsze jest nieco ubawu przy tej "Krysi"... smalec do ciasta , a orzechy nalezy zawsze przebrać , aby uratować plomby/'zÄ™by.
Tytu³: Odp: Szarlotka "Dumna Krysia." Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-05-22, 19:47:56 Już dwa maÅ‚e kawaÅ‚eczki "Dumnej Krysi" zjadÅ‚am. Tak jak pisaÅ‚eÅ› smaczna i niesamowicie syta. Bardziej czujÄ™ smak orzechów, niż jabÅ‚ek. Niebo w "gÄ™bie".. :D Tytu³: Odp: Szarlotka "Dumna Krysia." Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2010-05-22, 20:21:34 CieszÄ™ siÄ™ Reniu - jest to dla mnie najwiÄ™ksza nagroda.
Tytu³: Odp: Szarlotka "Dumna Krysia." Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-05-22, 20:26:39 :D ..miÅ‚o mi również.. :D ..a sami wymyÅ›liliÅ›cie ten przepis, czy przerobiliÅ›cie jakiÅ› już istniejÄ…cy? Tytu³: Odp: Szarlotka "Dumna Krysia." Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2010-05-22, 21:05:43 Raczej sami - ja nie mykam po sÅ‚odkoÅ›ciach netowych. ZaznaczyÅ‚em wielokrotnie , że cukiernik za mnie żaden. Ochota na jabÅ‚ko zrodziÅ‚a ten przepis. Å»ona kombinowaÅ‚a , ja liczyÅ‚em i jest co jest.
Tytu³: Odp: Szarlotka "Dumna Krysia." Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-05-22, 22:53:17 Tyle miejsca w Twoim poÅ›cie, że aż siÄ™ prosi zdjÄ™cie jakiejÅ› pysznoÅ›ci.. :wink: Tytu³: Odp: Szarlotka "Dumna Krysia." Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2010-05-23, 05:47:21 No tak , tylko kto to zrobi...
Tytu³: Odp: Szarlotka "Dumna Krysia." Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-05-23, 08:00:33 Jeszcze odnoÅ›nie szarlotki, to sobie tak myÅ›laÅ‚am, że mogÅ‚aby też być caÅ‚kiem dobra, gdyby zamiast masy orzechowej - na wierzch dać bitÄ… Å›mietanÄ™ z dodatkiem Å‚yżeczki rozpuszczonej żelantyny. Może nie byÅ‚oby tak...dumnie :wink: ..ale smacznie chyba niemniej.
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |