forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: kristan 2010-05-09, 09:40:08



Tytu³: Szarlotka "Dumna Krysia."
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2010-05-09, 09:40:08
W każdym domu , nie tylko optymalnym    http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=241    http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=243


Tytu³: Odp: Szarlotka "Dumna Krysia."
Wiadomo¶æ wys³ana przez: akazah 2010-05-21, 13:03:46
już jestem ciekawa smaku tej szarlotki....koniecznie muszę spróbować ;)


Tytu³: Odp: Szarlotka "Dumna Krysia."
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-05-21, 14:30:04

Jeszcze raz przeczytałam ten przepis na szarlotkę. Musi być ona świetna, ale wygląda na pracochłonną. Jak będę trochę wolniejsza ( albo szybsza i uporam się z obecnymi zajęciami) to "muszę" ją spróbować. Potem będę z dumą  :wink: opisywała jej smak.. :P


Tytu³: Odp: Szarlotka "Dumna Krysia."
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2010-05-22, 09:23:04
Reniu , gdy wykonasz i przeliczysz czas  , bÄ™dziesz pozytywnie zaskoczona. Wiem co mówiÄ™.
Smacznego.


Tytu³: Odp: Szarlotka "Dumna Krysia."
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-05-22, 09:32:37

To mnie zmobilizowało. Zrobiłam sobie już listę zakupów (tylko jabłka i drożdże muszę kupić)... :D


Tytu³: Odp: Szarlotka "Dumna Krysia."
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-05-22, 09:34:29

..no i orzechów też nie mam..chyba włoskie mają być?


Tytu³: Odp: Szarlotka "Dumna Krysia."
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2010-05-22, 11:00:28
Tak - najtańsze i pod ręką - zawsze przebrane i w większości zmielone. To taki dyżurny u nas produkt.


Tytu³: Odp: Szarlotka "Dumna Krysia."
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-05-22, 11:49:42
KupiÅ‚am wÅ‚oskie orzechy Å‚uskane i rozdrobniÅ‚am je blenderem. PoszÅ‚o to beznadziejnie :( . Lepiej mogÅ‚am zmielić je w mÅ‚ynku do kawy, albo potÅ‚uc tÅ‚uczkiem przez woreczek (tej opcji nie lubiÄ™ za bardzo, bo trafiajÄ… siÄ™ kawaÅ‚ki Å‚upin). JabÅ‚ek renet nie dostaÅ‚am - to wzięłam kg. championów (po obraniu 75 dag) i utarte pokropiÅ‚am sokiem z cytryny (nie ciemniejÄ…). DaÅ‚am jeszcze do ciasta odrobinÄ™ soli i maÅ‚Ä… Å‚yżeczkÄ™ cukru (żeby rodzina nie narzekaÅ‚a, że znowu robiÄ™ tylko dla siebie 8)). No i "Dumna Krysia" siedzi teraz w piekarniku.. 8) (w tortownicy z papierem na dnie)). Nie wiedziaÅ‚am czy to 5 dag smalcu miaÅ‚o być do wysmarowania blachy (trochÄ™ to dużo)  :roll: i dodaÅ‚am do ciasta.


Tytu³: Odp: Szarlotka "Dumna Krysia."
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2010-05-22, 12:29:53
Hehehe , zawsze jest nieco ubawu przy tej "Krysi"... smalec do ciasta , a orzechy nalezy zawsze przebrać , aby uratować plomby/'zęby.


Tytu³: Odp: Szarlotka "Dumna Krysia."
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-05-22, 19:47:56

Już dwa małe kawałeczki "Dumnej Krysi" zjadłam. Tak jak pisałeś smaczna i niesamowicie syta. Bardziej czuję smak orzechów, niż jabłek. Niebo w "gębie".. :D


Tytu³: Odp: Szarlotka "Dumna Krysia."
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2010-05-22, 20:21:34
Cieszę się Reniu - jest to dla mnie największa nagroda.


Tytu³: Odp: Szarlotka "Dumna Krysia."
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-05-22, 20:26:39

:D ..miło mi również.. :D ..a sami wymyśliliście ten przepis, czy przerobiliście jakiś już istniejący?


Tytu³: Odp: Szarlotka "Dumna Krysia."
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2010-05-22, 21:05:43
Raczej sami - ja nie mykam po słodkościach netowych. Zaznaczyłem wielokrotnie , że cukiernik za mnie żaden. Ochota na jabłko zrodziła ten przepis. Żona kombinowała , ja liczyłem i jest co jest.



















Tytu³: Odp: Szarlotka "Dumna Krysia."
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-05-22, 22:53:17

Tyle miejsca w Twoim poście, że aż się prosi zdjęcie jakiejś pyszności.. :wink:


Tytu³: Odp: Szarlotka "Dumna Krysia."
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2010-05-23, 05:47:21
No tak , tylko kto to zrobi...


Tytu³: Odp: Szarlotka "Dumna Krysia."
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-05-23, 08:00:33

Jeszcze odnośnie szarlotki, to sobie tak myślałam, że mogłaby też być całkiem dobra, gdyby zamiast masy orzechowej - na wierzch dać bitą śmietanę z dodatkiem łyżeczki rozpuszczonej żelantyny.
Może nie byłoby tak...dumnie :wink: ..ale smacznie chyba niemniej.


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.