forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: Teresa Stachurska 2010-09-25, 09:47:42



Tytu³: Pasztetówka, przepis z 1935 roku
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-09-25, 09:47:42
Przepis na pzsztetowke z 1935 roku:

“SurowÄ… wÄ…trobÄ™ wieprzowÄ… wyżyÅ‚ować i przekrÄ™ciwszy parÄ™ razy na maszynce, przetasować przez druciane sito. Potem posolić, popieprzyć, dodać trochÄ™ muszkatoÅ‚owej gaiki i angielskiego pieprzu, wymieszać z 20 dkg. ugotowanej sÅ‚oniny pokrajanej w drobnÄ… kostkÄ… z caÅ‚Ä… cebulÄ… usiekanÄ… drobno i zasmażonÄ…, z dwoma czubatymi Å‚yżkami szmalcu, wlać kwaterkÄ™ tÅ‚ustego rosoÅ‚u i wbić pięć caÅ‚ych jaj. Dobrze rozbitÄ… tÄ… masÄ… napeÅ‚niać do 4/5 części dÅ‚ugie na 25 cm. gÅ‚adkie kiszki wieprzowe, zakrÄ™cać przy koÅ„cu mocno spiczastym patyczkiem, by siÄ™ masa nie wylewaÅ‚a i gotować w obszernym naczyniu wolno dobre pół godziny. Potem je wÅ‚ożyć na chwilÄ™ do zimnej wody, a na drugi dzieÅ„ krajać na zimno w cienkie pÅ‚atki.”

Źródło - http://www.blog-bobika.eu/?p=332#comment-53751


Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2010-09-25, 12:48:25
Tereniu, ta pasztetówka to pewnie taka, jaką pamiętam z dzieciństwa, a robiona po świniobiciu, przez wciąż tego samego rzeźnika.
O rany ! jakie to były wspaniałe wyroby :shock: :D


Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku
Wiadomo¶æ wys³ana przez: zeto555 2010-09-25, 13:01:53
Watrobe wczesniej moczyc w mleku. Zamiast kostki sloniny to lepiej dac zmielone podgardle , jajka, maka krupczatka, galka, pieprz. sol . Watroby nie gotowac tylko naciac w ksiazke i sparzyc goraca woda.
Po napelnieniu flakow nie gotowac tylko parzyc w temp. ok 75 C  - dlugosc parzenia zalezna od wielkosci flakow.
Watrobe sie parzy po to, zeby pacztetowa miala ladny , jasny odcien i nie za wiele watroby bo bedzie gorzxka. Oczywiscie po parzeniu na chwile do zimnej wody.
Fajnie wychodzi jak polowa skladnikow jest mielona na surowo, a polowa gotowana.
Mielic na bardzo drobnym sitku kilka razy.
To tez przedwojenny przepis, ale rodzinny. U mnie kilka pokolen zajmowalo sie masarstwem.


Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-09-25, 13:32:40
DziÄ™ki za uzupeÅ‚nienie :)  Teraz możemy pasztetówkÄ™ robić sami. Ja pojÄ™cia nie miaÅ‚am...


Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2010-09-25, 14:16:16
Cytuj z: Teresa Stachurska 2010-09-25, 13:32:40
Dzięki za uzupełnienie :)  Teraz możemy pasztetówkę robić sami. Ja pojęcia nie miałam...


No to może siÄ™ skrzykniemy na jakieÅ› wiÄ™ksze pichcenie, a potem na sprawiedliwy podziaÅ‚ Å‚upów  :lol: czytaj : wyrobów wlasnych :D


Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku
Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2010-09-25, 15:02:57
Bardziej mi wyglÄ…da ten przepis na wÄ…trobiankÄ™.
Ale jak zwał...


Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-09-25, 15:07:16
Cytuj z: Teresa Stachurska 2010-09-25, 13:32:40
Dzięki za uzupełnienie :)  Teraz możemy pasztetówkę robić sami. Ja pojęcia nie miałam...


Teresa - zazdroszczę Tobie sąsiada a takimi umiejętnościami... :roll: :wink:


Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-09-25, 15:48:21
Cytuj z: WojciechS 2010-09-25, 15:02:57
Bardziej mi wyglÄ…da ten przepis na wÄ…trobiankÄ™.



A mi na leberwurst.. 8)


Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2010-09-25, 15:57:47
WÄ…trobianka wÅ‚asnej roboty tez jest mniamniuÅ›na  :lol:


Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku
Wiadomo¶æ wys³ana przez: afmfo 2010-09-25, 20:09:55
Cytuj z: zeto555 2010-09-25, 13:01:53
Watrobe wczesniej moczyc w mleku. Zamiast kostki sloniny to lepiej dac zmielone podgardle , jajka, maka krupczatka, galka, pieprz. sol . Watroby nie gotowac tylko naciac w ksiazke i sparzyc goraca woda.
Po napelnieniu flakow nie gotowac tylko parzyc w temp. ok 75 C  - dlugosc parzenia zalezna od wielkosci flakow.
Watrobe sie parzy po to, zeby pacztetowa miala ladny , jasny odcien i nie za wiele watroby bo bedzie gorzxka. Oczywiscie po parzeniu na chwile do zimnej wody.
Fajnie wychodzi jak polowa skladnikow jest mielona na surowo, a polowa gotowana.
Mielic na bardzo drobnym sitku kilka razy.
To tez przedwojenny przepis, ale rodzinny. U mnie kilka pokolen zajmowalo sie masarstwem.

Poznałam kiedyś człowieka który jest masarzem. Wszystko robi tak samo i nawet przyprawy takie same tylko dodawał jeszcze cebulę ( nie czosnek). Do wątrobianki daje 1/2 watroby i 1/2 podgardla. Mozna robić w słoikach. Gotować 2 razy po 0,5 godz. w temp. 100 stopni. A do pasztetu 1/3 watroby, 1/3 podgardla i 1/3 miesa. Podgardle i mięso gotowane, watroba sparzona (kazał doliczc do 10 i wyjąć) Produkty raz mielił a potem blenderem.Piec w tem 180 stopni tylko 40 minut. Pasztet próbowałam ,jest wilgotny i dobrze równomiernie wchłonił tłuszcz. Smaczny. :D


Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku
Wiadomo¶æ wys³ana przez: zeto555 2010-09-25, 20:38:19
Cytuj z: WojciechS 2010-09-25, 15:02:57
Bardziej mi wyglÄ…da ten przepis na wÄ…trobiankÄ™.
Ale jak zwał...

To nie watrobianka, watroba to wagowo w tym jakies 10%


Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku
Wiadomo¶æ wys³ana przez: zeto555 2010-09-25, 20:40:39
Cytuj z: Zonia 2010-09-25, 14:16:16
Cytuj z: Teresa Stachurska 2010-09-25, 13:32:40
Dzięki za uzupełnienie :)  Teraz możemy pasztetówkę robić sami. Ja pojęcia nie miałam...


No to może się skrzykniemy na jakieś większe pichcenie, a potem na sprawiedliwy podział łupów  :lol: czytaj : wyrobów wlasnych :D

Zapraszam wszystkich chetnych na robienie super wyrobow.
Kaszanka, kielbasy, pasztetowa, salcesony i kto co lubi. Mam sprzet i warunki - zrobimy uczte i kazdy jeszcze zabierze do domu.


Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-09-25, 20:52:49

KuszÄ…ce... :roll:


Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-09-25, 21:07:46
Reniu, i mnie odwiedzisz :)  No i co siÄ™ nauczysz to bÄ™dziesz umiaÅ‚a, a od Ciebie rodzinka. Åšwietny pomysÅ‚. Zeto555 - brawo za wielkie serce.


Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-09-25, 21:16:04
Może latem...


Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-09-25, 21:47:18
Mi dużo nie potrzeba.. :roll: ..chwila namysłu, projekt i jazda... :lol:


Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2010-09-25, 21:54:02
Cytuj z: renia 2010-09-25, 21:47:18
Mi dużo nie potrzeba.. :roll: ..chwila namysłu, projekt i jazda... :lol:


a ja to wÅ‚aÅ›ciwie wcale nie muszÄ™ siÄ™ namyÅ›lać  :lol: Zeto, gdzie to gotowanie ? :D


Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku
Wiadomo¶æ wys³ana przez: zeto555 2010-09-25, 22:12:33
W okolicach Augustowa , mam tu male ranczo wiec zapraszam kto tylko chce. Moglibysmy sobie robic takie zjazdy Optymalnych czasami.


Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2010-09-25, 22:21:57
Cytuj z: zeto555 2010-09-25, 22:12:33
W okolicach Augustowa , mam tu male ranczo wiec zapraszam kto tylko chce. Moglibysmy sobie robic takie zjazdy Optymalnych czasami.


To wcale nie tak daleko, a już baÅ‚am siÄ™, że trzeba bÄ™dzie gdzieÅ› pod Lublin, albo i dalej jechać  :lol:


Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku
Wiadomo¶æ wys³ana przez: zeto555 2010-09-26, 01:11:26
A Ty skÄ…d Zoniu?


Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-09-26, 08:14:30
Cytuj z: zeto555 2010-09-25, 20:40:39
Zapraszam wszystkich chetnych na robienie super wyrobow.
Kaszanka, kielbasy, pasztetowa, salcesony i kto co lubi. Mam sprzet i warunki - zrobimy uczte i kazdy jeszcze zabierze do domu.


W tym roku to chyba już nie wypali, ale w przyszłym.. :roll: spotkanie "Pasztetówka 2010" tak np. w weekend 1-majowy mogłoby być realne...


Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-09-26, 08:15:43

Sorki - to by była wówczas "Pasztetówka 2011".. :lol:


Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2010-09-26, 10:27:03
Cytuj z: zeto555 2010-09-26, 01:11:26
A Ty skÄ…d Zoniu?


Z Wielkopolski, z PiÅ‚y  :D

Reniu, majówka, fajny termin :) Tyle, że u mnie ten termin odpada, jak co roku, świętuję wtedy z rodzinką :)


Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku
Wiadomo¶æ wys³ana przez: zeto555 2010-09-26, 12:44:03
Mnie wlasciwie kazdy termin odpowiada, a poza tym mozna przeciez zrobic kilka etapow. Nie zawsze uda sie wszystkich zebrac o jednym czasie.
Ja ciagle cos robie wiec jak ktos ma ochote to zapraszam. Tereska ma najblizej wiec jakies jesienne wyroby moze sie uda zrobic.


Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku
Wiadomo¶æ wys³ana przez: juan 2010-11-11, 22:38:10
Zbyszek kusisz :D  domowymi wyrobami,pewnie sÄ… przepyszne ja osobiscie robie pasztet i kieÅ‚base biaÅ‚a w wekach sÄ… pycha :)


Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-11-11, 23:05:49

Zbyszek wie co robi.. 8) przez żołądek do serca.. :lol: :wink:


Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku
Wiadomo¶æ wys³ana przez: juan 2010-11-12, 08:56:25
a konkretnie przez pasztetowÄ… :lol: no zobaczymy co  mu z tego wyjdzie :lol: :wink:


Tytu³: Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-11-12, 09:29:06
Nie wiadomo, czy z Niego teraz bardziej Don Juan  :wink: czy Batman.. 8) :lol:


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.