forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: Teresa Stachurska 2010-10-03, 23:44:11



Tytu³: Rosół
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-10-03, 23:44:11
Gotujecie Państwo czasem rosół?

Można dodać doÅ„ (na czas gotowania) cebulÄ™ bez obierania z Å‚upin, za to z piÄ™cioma umieszczonymi w niej goździkami. Inne przyprawy jak dotÄ…d  :)  Gdy rosół gotowy tÄ™ cebulÄ™ z niego wyjmujemy.


Tytu³: Odp: Rosół
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2010-10-04, 00:16:57
Cytuj z: Teresa Stachurska 2010-10-03, 23:44:11
Gotujecie Państwo czasem rosół?

Można dodać doń (na czas gotowania) cebulę bez obierania z łupin, za to z pięcioma umieszczonymi w niej goździkami. Inne przyprawy jak dotąd  :)  Gdy rosół gotowy tę cebulę z niego wyjmujemy.


Często gotuję rosół - wypróbuję, tylko powiedz co ten sposób zmienia w rosole?


Tytu³: Odp: Rosół
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Iga 2010-10-04, 07:43:36
GotujÄ™ rosół dosyć czÄ™sto.DodajÄ™ wszystko co siÄ™ da do niego-angielskie ziele,liść laurowy,majeranek,natkÄ™ pietruszki,lubczyk,marchewkÄ™,pietruszkÄ™,cebulÄ™,seler no i miÄ™so na rosół  8)


Tytu³: Odp: Rosół
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-10-04, 07:50:50
Ja od niedawna dodaję do rosołu ze dwie, trzy jagody jałowca.


Tytu³: Odp: Rosół
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Iga 2010-10-04, 07:52:47
Też fajny pomysł,tylko że ich nie mam,no chyba że są do kupienia w sklepie .


Tytu³: Odp: Rosół
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-10-04, 07:54:04
Bez problemu, w każdym szanującym się spożywczym sklepie.. :lol: :lol:


Tytu³: Odp: Rosół
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Iga 2010-10-04, 07:55:55
No sÄ… takie szanujÄ…ce siÄ™ sklepy spożywcze w mojej okolicy,to porozglÄ…dam siÄ™ za tymi jagodami  8)


Tytu³: Odp: Rosół
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-10-04, 08:01:36
Sosom mięsnym też poprawiają aromat.


Tytu³: Odp: Rosół
Wiadomo¶æ wys³ana przez: ArT_B_ 2010-10-04, 12:34:40
a co w końcu z tym rosołem i cebulą? po co ona?


Tytu³: Odp: Rosół
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-10-04, 12:45:13
Moja teściowa podsmażała całą cebulę na płycie pieca i taką wrzucała do rosołu (bez zewnętrznych łupin). Po ugotowaniu ją wyjmowała.
Ja wrzucam też całą cebulę bez łupin, ale bez podsmażenia i bez goździków. Myślę, że te goździki mogłyby dać taki wyrafinowany smak.. :roll:


Tytu³: Odp: Rosół
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-10-04, 13:58:53
Cebula w łupinie da ładny kolor, no i na smak będzie miała wpływ, a goździki dodadzą zapachu, jak to wynika z ich właściwości.


Tytu³: Odp: Rosół
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2010-10-04, 14:00:25
Cytuj z: Teresa Stachurska 2010-10-04, 13:58:53
Cebula w łupinie da ładny kolor, no i na smak będzie miała wpływ, a goździki dodadzą zapachu, jak to wynika z ich właściwości.


O tym ładnym kolorze po dodaniu cebuli już kiedyś słyszałam. Trzeba będzie to sprawdzić :)
Chociaż mój rosół zawsze ma ładny kolor i jest super klarowny :)


Tytu³: Odp: Rosół
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-10-04, 15:03:14
Jak chcę trochę "oszukać" rosół (albo domowników :wink:), to wrzucam do niego małego obranego buraczka. Woda z rosołu zrobi się najpierw różowa, a póżniej zmieni barwę na żółtą. Wychodzi cud natura..... :lol:


Tytu³: Odp: Rosół
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Iga 2010-10-04, 15:16:26
Rosół ma bardzo ładny kolor i jest taki ładnie przejrzysty jak się gotuje go wolno i najlepiej z wołowego mięsa .Ja dodaję np. jeszcze szyję z indyka,udko z kurczaka .
A na koniec dodać drobno posiekanÄ… natkÄ™ pietruszki ,ale to już do talerza-aż mi siÄ™ zachciaÅ‚o rosoÅ‚u,a nie mam dziÅ›  :cry:


Tytu³: Odp: Rosół
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-10-04, 15:19:44
Ja też dodaję wołowinę (jak mam)..


Tytu³: Odp: Rosół
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2010-10-04, 15:26:24
a ja własnie wcinam mielonego :)
od rana nie miałam nic w ustach, poza kawą oczywiście :)


Tytu³: Odp: Rosół
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-10-04, 15:27:33

Smacznego.. :D


Tytu³: Odp: Rosół
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zonia 2010-10-04, 15:31:40
Cytuj z: renia 2010-10-04, 15:27:33
Smacznego.. :D


DziÄ™ki Reniu  :lol:
Udało mi się zjeść, pomimo lekkiego pobolewania rany po zębie :(


Tytu³: Odp: Rosół
Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2010-10-04, 16:31:18
Cytuj z: Iga 2010-10-04, 07:43:36
no i mięso na rosół  8)


Jakie mięso na ros� :shock:
Dziś "rosół" to się robi z vegety, kucharka, albo inszej kostki knota.
A z mięsa się robi wyciąg substancji odżywczych rozpuszczalnych w wodzie.


Tytu³: Odp: Rosół
Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2010-10-04, 16:32:46
Cytuj z: WojciechS 2010-10-04, 16:31:18
...knota.


Oj miaÅ‚o być knora...  :D


Tytu³: Odp: Rosół
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2010-10-04, 16:42:42
Sknociłeś..


Tytu³: Odp: Rosół
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Mari 2010-10-04, 17:09:17
Najbardziej mnie dziwi fakt wyrzucania kury po ugotowaniu rosoÅ‚ku  :shock: . Tego naprawdÄ™ nie potrafiÄ™ 'przetworzyć" ...


Tytu³: Odp: Rosół
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2010-10-04, 18:54:51
Ewentualnie posiekane udusić z jarzynami na maśle?

Dołożyć do podgardla i wątróbki i - pasztet, może być gotowany w słoiczkach lub pieczony i mrożony w porcjach. Jeden i drugi podzielny, znaczy można się podzielić.


Tytu³: Odp: Rosół
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-04-15, 13:29:53
Dowiedziałam się (i wypróbowałam), że dobrze jest dodać do rosołu trochę kurkumy. Smakowo to dużo nie zmienia ale kolor jest wspaniały... :D

http://kurkuma.net.pl/


Tytu³: Odp: Rosół
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-04-15, 14:56:51
I dowód rzeczowy... :D

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cf9263b45f7ab03b.html


Tytu³: Odp: Rosół
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2014-11-01, 09:48:34
Cytuj z: WojciechS 2010-10-04, 16:31:18
Cytuj z: Iga 2010-10-04, 07:43:36
no i mięso na rosół  8)


Jakie mięso na rosół?  :shock:
Dziś "rosół" to się robi z vegety, kucharka, albo inszej kostki knota.
A z mięsa się robi wyciąg substancji odżywczych rozpuszczalnych w wodzie.


E tam, przede wszystkim "rosół" powinien być smaczny i mieć ładny kolor.
Nie rodziłeś pan dzieci, to się pan pewnikiem słabo i na żywieniu znasz.
...
Tylko skąd u wierzących pojęcie "jedynego żywiciela rodziny" przetrwało- cud jakiś!


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.