Tytu³: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: darspan 2011-06-22, 22:58:18 Zastanawiam siÄ™, czy prawidÅ‚owe jest korzystanie z dostÄ™pnych tabel wartoÅ›ci skÅ‚adników pożywienia.
ZawierajÄ… one wartoÅ›ci przed obróbkÄ…. Zatem - należaÅ‚oby ważyć surowce przed, a potem po obróbce cieplnej i ustalić stratÄ™ wagowÄ… oraz proporcjonalnie zwiÄ™kszyć ich wartoÅ›ci (albo zmniejszyć, gdy waga roÅ›nie). U mnie miÄ™so po obróbce traci ok. 20% wagi - zatem powinienem zwiÄ™kszyć tabelowÄ… ilość biaÅ‚ka o te 20%, oraz inne pozostaÅ‚e wartoÅ›ci, nieprawdaż? Ciekawy jestem, czy jest to w ogóle problem warty zastanowienia? pozdrawiam Dariusz Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2011-06-23, 07:46:53 Kup sobie KsiążkÄ™ KucharskÄ… i nic nie bÄ™dziesz musiaÅ‚ liczyć!
Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: adamel 2011-06-23, 07:47:36 Jeżeli wliczasz wodÄ™ do BTW, to może masz racjÄ™ :)
Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2011-06-23, 07:50:24 Cytuj z: darspan 2011-06-22, 22:58:18 Zastanawiam siÄ™, czy prawidÅ‚owe jest korzystanie z dostÄ™pnych tabel wartoÅ›ci skÅ‚adników pożywienia. ZawierajÄ… one wartoÅ›ci przed obróbkÄ…. Zatem - należaÅ‚oby ważyć surowce przed, a potem po obróbce cieplnej i ustalić stratÄ™ wagowÄ… oraz proporcjonalnie zwiÄ™kszyć ich wartoÅ›ci (albo zmniejszyć, gdy waga roÅ›nie). U mnie miÄ™so po obróbce traci ok. 20% wagi - zatem powinienem zwiÄ™kszyć tabelowÄ… ilość biaÅ‚ka o te 20%, oraz inne pozostaÅ‚e wartoÅ›ci, nieprawdaż? Ciekawy jestem, czy jest to w ogóle problem warty zastanowienia? pozdrawiam Dariusz A może na poczÄ…tek: na co CHORUJESZ? Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-06-23, 08:27:59 W tabelach sÄ… podawane wartoÅ›ci surowych produktów, nieobrobionych termicznie. W "Książce Kucharskiej - 700 przepisów kulinarnych" sÄ… podliczenia już gotowych daÅ„.
JeÅ›li liczymy sami, to ważymy produkty przed obróbka termicznÄ…. Tutaj jest wiÄ™cej na ten temat: http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=4236.0 Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2011-06-23, 10:32:05 Cytuj: Ciekawy jestem, czy jest to w ogóle problem warty zastanowienia? Nie Darku, szkoda Twojego czasu. Nie komplikuj tak prostej diety. Wystarczy zastosowac kilka prostych wskazowek ( jezeli jestes na ZO) i zyc szczesliwie. Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2011-06-23, 10:38:01 Ale może jest na co chory?
Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-06-23, 10:41:26 A skÄ…d na poczÄ…tku można wiedzieć, bez liczenia, że je siÄ™ optymalnie? No chyba, że korzysta siÄ™ z gotowych przepisów z Książki. Później to już siÄ™ wie "na oko" i organizm zaczyna siÄ™ prawidÅ‚owo domagać...
Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: darspan 2011-06-23, 12:08:44 Cytuj z: adamel 2011-06-23, 07:47:36 Jeżeli wliczasz wodÄ™ do BTW, to może masz racjÄ™ :) Å»art to dobry ale nie jest adekwatny. Woda zazwyczaj zwiÄ™ksza masÄ™ pożywienia i np 100g kaszy - po ugotowaniu waży 130g albo wiÄ™cej. Zatem - jak myÅ›lisz - woda ma wpÅ‚yw na poprawność liczenia? Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2011-06-23, 12:15:43 Nie zajmuj siÄ™ tym, na czym siÄ™ nie znasz i bÄ™dzie ci Å‚atwiej.
Wszystko jest już policzone i podane w Książce Kucharskiej i nie ma co na nowo "wymyÅ›lać koÅ‚a" JeÅ›li w surowcu jest x:y:z gram, a potrawa "przybyÅ‚a" o 30%, to ta zwyżka masy rozcieÅ„czyÅ‚a proporcjÄ™ o 30%, ale z reguÅ‚y surowca ubywa podczas obróbki kulinarnej. Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2011-06-23, 12:19:41 Cytuj z: WojciechS 2011-06-23, 12:15:43 zwyżka masy rozcieÅ„czyÅ‚a proporcjÄ™ o 30%, Przepraszam, skrót myÅ›lowy! :? Proporcja siÄ™ nie zmienia, ale koncentracja skÅ‚adników odżywczych - TAK! I teraz jest OK. :D Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2011-06-23, 12:43:33 Cytuj z: WojciechS 2011-06-23, 12:15:43 JeÅ›li w surowcu jest x:y:z gram... Nie jest to aż tak proste, jak na pierwszy rzut oka wyglÄ…da. PrzykÅ‚ad: suszenie lub wÄ™dzenie miÄ™sa zimnym dymem. W tym procesie ubywa woda, ale z biaÅ‚ka, czyli koncentrujÄ… siÄ™ aminokwasy, a tÅ‚uszczu praktycznie ubywa niewiele. Czyli zmieni siÄ™ proporcja! Np: proporcja B:T w bekonie wÄ™dzonym jest niższa o okoÅ‚o 20% niż w bekonie surowym. Dlatego "wyliczanki" lepiej zostawić fachowcom, niż samemu bÅ‚Ä…dzić. Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2011-06-23, 16:45:29 A najlepiej, to być zdrowym i nie liczyć... :D
A jeÅ›li to na siebie! :lol: Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2011-06-23, 19:35:58 Cytuj z: admin 2011-06-23, 12:43:33 ... Np: proporcja B:T w bekonie wÄ™dzonym jest niższa o okoÅ‚o 20% niż w bekonie surowym. ... Czy to oznacza, że w "Liczydle" jest nieÅ›cisÅ‚ość? pozycja 22 i 471 Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: maf 2011-06-23, 22:34:43 Cytuj z: darspan 2011-06-23, 12:08:44 Cytuj z: adamel 2011-06-23, 07:47:36 Jeżeli wliczasz wodÄ™ do BTW, to może masz racjÄ™ :) Å»art to dobry ale nie jest adekwatny. Woda zazwyczaj zwiÄ™ksza masÄ™ pożywienia i np 100g kaszy - po ugotowaniu waży 130g albo wiÄ™cej. Zatem - jak myÅ›lisz - woda ma wpÅ‚yw na poprawność liczenia? Zart zartem. Pytasz na tym forum jak liczyc. Sa produkty ktore podczas obrobki termicznej przybieraja na wadze, sa produkty ktore zmniejszjaa wage. Te ktore zmniejszaja, to przyjelo sie, ze traca wode(lub syf sojowy ktorym byly naszpikowane), to o miesie. Kasze, makarony, ryz itp ktore nie sa zalecane w DO/ZO podczas gotowania przybieraja na wadze. Tak na szybko sprawdzilem , ze 100g ryzu zawiera 79g W. Teraz interpretacja: -Czy to dotyczy 100g ryzu suchego(w sprzedazy sa w pudelkach 4x100g) -Czy to dotyczy ryzu ugotowanego, ktory nabiera wody. Sadze, ze wartosci BTW podawane na opakowaniu produktu, np ryzu, sa podawane dla tego produktu bedacego w opakowaniu. Nie po obrobce. Akurat ryzu nie wazylem przed i po.makaron wazylem. I mozna sobie, jakby ktos chcial liczyc ilosci spozywanych produktow obliczac, to sa proste dzialania matematyczne. Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: friga 2011-06-23, 22:50:07 pisze tu bo widze ze tu aktywnie sie dzieje:)
chcialam was prosic bo pozyczylam ksiazke kucharska i nie mam a chcialam jutro zrobic sernik czy ktos z was moglby mi podac przepis na sernik z ksiazki doktora skladniki mniej wiecej maslo jajka ser tlusty i rodzynki i migdaly nie bylo tam zadnych innych dodoatkow typu budyn itp Bede wdzieczna:) Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2011-06-23, 22:54:23 Friga, przepisywanie z książki może nie znaleźć amatora. Może ten przepis - http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=4445.0 wystarczy?
Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: friga 2011-06-23, 23:03:44 :D
myslalam ze wiekszosc z was zna go na pamiec:) kazdy pewnie piekly ze sto razy ten sernik wiedenski:) Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: friga 2011-06-23, 23:06:12 wow Tereso dalas tu 800g masla?
jak nie bedzie innej opcji to bede musiala go wyprobowac:)ale ja jak zjem ten wiedenski zz ksaizki to tylko maly kawalek bo dla mnie jest taki ciezki:)a tu ze 800g masla to chyba bedzie katastrofa:) ja tak juz mam ze musze jesc bardzo malo i lagodne proporcje 1:2,5 max bo jak zjem tlusciej to kamien w zoladku :( Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: maf 2011-06-23, 23:11:29 Cytuj z: Teresa Stachurska 2011-06-23, 22:54:23 Friga, przepisywanie z książki może nie znaleźć amatora. Może ten przepis - http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=4445.0 wystarczy? Mam ksiazke kucharska i szukam. W spisie tresci: chleby, potrawy z jajek, z sera(twarozki, to nie),zupy, wieprzowiny, wolowiny,cieleciny,baraniny,rozne miesa,drob, ryby,.. chyba bedzie w deserach Jest, sernik: -wiedenski -z serkow homo -luksusowy z kruchym podkladem -dwuwarstwoey -gotowany Wybierz, to przepisze Ci przepis Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: friga 2011-06-23, 23:13:20 Dodam jeszcze ze wyglada smakowicie faktycznie. A ja ostanio mam straszne smaki na ser bialy zwlaszcza ze teraz wrocila z Egiptu gdzie nie jadalam za duzo nabialu bo nie wiedzialam jakiego jest pochodzenia :lol:
Wiec marzy mnie sie ten sernik wiedenski a zajoma wyjechala na wakacje a ksiazka zostala u niej w domu :( Moze jednak ktos pomoze? :lol:jak sie robi wiem tylko nie pamietam proporcji Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: friga 2011-06-23, 23:14:31 Maf WOWO dziekuje jestes boski "wiesz jak to ze smakami u kobiete ciazrnych jak sie uprze to nie mam mocnych:)
Wiedenski bardzo prosze:) Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2011-06-23, 23:19:14 Mój sernik jest duży (można zrobić caÅ‚ość, podzielić na porcje i pomrozić na potem), ale można zrobić go poÅ‚owÄ™, ćwierć, alno i 1/10.
100 g gotowego tego sernika zawiera: ‘ - BiaÅ‚ko = 11,05 g - TÅ‚uszcz = 29,42 g - WÄ™glowodany = 9,56 g - B : T : W = 1 : 2,66 : 0,87 Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: friga 2011-06-23, 23:27:10 ja jednak pamietam ze w eiedenskim bylo gdzies kolo 12 zoltek czy jajek na 400g sera a tu jak bym wziela z Twojego przepsu to malo zolteczek a ja ich teraz sporo zajadam :lol:
Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: maf 2011-06-23, 23:27:33 Cytuj z: friga 2011-06-23, 23:14:31 Maf WOWO dziekuje jestes boski "wiesz jak to ze smakami u kobiete ciazrnych jak sie uprze to nie mam mocnych:) Wiedenski bardzo prosze:) 1 kg biaÅ‚ego sera zemleć przez maszynke. 2 kostki masÅ‚a (50 dag) utrzeć z 1/2 szklanki cukru (10 dag) na pulchnÄ… masÄ™i, stale ucierajÄ…c, dodawać po jednym 25 żółtek (50 dag). Nadal ucierajÄ…c, dodawać stopniowo po trochu zmielony ser, a na koÅ„cu - 3 Å‚yżki mÄ…ki ziemniaczanej (5 dag). 10 dag migdałów oraz 5 dag rodzynek sparzyć wrzÄ…tkiem. Rodzynki osÄ…czyć, a migdaÅ‚y i aromat rumowy, wymieszać. 20 biaÅ‚ek (50 dag) ubić na sztywnÄ… pianÄ™ i delikatnie wymieszać z masÄ… serowÄ…. PodÅ‚użne formy posmarować odrobinÄ… masÅ‚a, posypać buÅ‚kÄ… tartÄ… i naÅ‚ożyć masÄ™. Piec 40-60 minut w gorÄ…cym piekarniku. Sernik powinien "gotować siÄ™" w tÅ‚uszczu. Pozostawić go do ostygniÄ™cia w wyÅ‚Ä…czonym piekarniku, aby wchÅ‚onÄ…Å‚ caÅ‚e masÅ‚o wydzielone w czasie pieczenia. To przepis z KK, ewa mi go pisala, bo ja tak szybko nie pisze. Ale mam inny przepis na sernik, mniej skomplikowany. Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-06-23, 23:32:44 Tutaj jest sernik uproszczony http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=485.0
Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: friga 2011-06-23, 23:34:41 Chetnie sprobuje no chyba ze ilosc tluszczu mnie zabije :lol:
Ale prosze podaj Ja teraz widze ze tamten robie z polowy bo mam mniejsza foremke Ale Maf DZIEKUJE CI BARDZO (juz sie marwtilam ze wszytscy tu spia i zostane sama ze swoim problemem a chcialam zrobic zakupy po pracy zeby nie musiec wraca do domu tu zerkac i dopiero na zakupy) REWELACJA DZIEKUJE czekam na ten drugi przepis Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: friga 2011-06-23, 23:36:16 Widzialam go ale czytalam ze cos nie wychodzzi za bardzo a ja mam taka OCHOTE na wiedenski ze juz na sama mysl mniam.
Nie chcialam ryzykowac :lol: Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-06-23, 23:37:35 Mi chyba siÄ™ bÄ™dzie Å›niÅ‚ dzisiaj sernik, ale w kolejce czeka tiramisu... :lol:
Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: friga 2011-06-23, 23:43:01 A skad masz przepis na tiramiska?
Czytam tu wlasnie o tyraisku ale jest na biszkoptach itp? A ja nic ze sklepu przetworzonego nie jadam (chodzi mnie tu wlasnie o slodycze itp-sama robie wszytsko ze znanego pochodzenia produktow) Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: maf 2011-06-23, 23:43:53 Cytuj z: renia 2011-06-23, 23:32:44 Tutaj jest sernik uproszczony http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=485.0 Prawie kazdy sernik jest optymalny. Ewa robi zajebisty sernik, nie mam przepisu na dysku wiec nie moge go wkleuc, ale jak wyprubujecie wszystkie podane wyzej przepisy, to mozna wtedy oceniac. Zawsze robilem zakupy na ten sernik to bylo tak: 2 kostki masla kilo sera puszka brzoskwin budyn smietankowy bez cukru 5 zoltek i 6 jaj(cos tam do kruszonki i spodu) itd Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: friga 2011-06-23, 23:54:10 Znam ten sernik ale czy on jest w proporcjach optymalnych?
Tam wchodzi za duzo cukru jak dla mnie a jak jak zjem np wiecej niz jeden pasek czekolady czyli 3 kostki (raz mnie sie tak przytrafilo gdy zjadalam 6 kostek z lakomstwa oczywiscie :lol:)kreci mnie sie w glowie i takie dziwne uczucie wiec nawet jak cos robie i widze ze cukru jest w duzej propircji do tluszczu i bilaka to go daje przynajmniej o polowe mniej. MAF jestem Twoja i Ewy dluzniczka :lol: DZIEKUJE JESZCZE RAZ Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-06-23, 23:55:25 Cytuj z: friga 2011-06-23, 23:43:01 A skad masz przepis na tiramiska? Czytam tu wlasnie o tyraisku ale jest na biszkoptach itp? A ja nic ze sklepu przetworzonego nie jadam (chodzi mnie tu wlasnie o slodycze itp-sama robie wszytsko ze znanego pochodzenia produktow) Ja robiÄ™ eksperyment z biszkoptem optymalnym (przepis z KK) do tiramisu. A przepis jest tutaj... http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=3498.0 (Zofijeczka) Pokażę Wam go na zdjÄ™ciu...a smak bÄ™dziecie musieli sobie sami wyobrazić...  :wink: Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: maf 2011-06-23, 23:56:51 Cytuj z: maf 2011-06-23, 23:43:53 Ewa robi zajebisty sernik, nie mam przepisu na dysku wiec nie moge go wkleuc, ale jak wyprubujecie wszystkie podane wyzej przepisy, to mozna wtedy oceniac. Zawsze robilem zakupy na ten sernik to bylo tak: 2 kostki masla kilo sera puszka brzoskwin budyn smietankowy bez cukru 5 zoltek i 6 jaj(cos tam do kruszonki i spodu) itd Ewa to moja corka. Chyba warto abym podal pelny przepis wraz z przygotowaniem. Nie jestem fanem ciast(wszyskich) i dlatego nie znam szczegolow. Z sernika zdarza mi sie zjesc maly kawaleczek. Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: maf 2011-06-24, 00:11:43 Cytuj z: friga 2011-06-23, 23:54:10 Znam ten sernik ale czy on jest w proporcjach optymalnych? Tam wchodzi za duzo cukru jak dla mnie a jak jak zjem np wiecej niz jeden pasek czekolady czyli 3 kostki (raz mnie sie tak przytrafilo gdy zjadalam 6 kostek z lakomstwa oczywiscie :lol:)kreci mnie sie w glowie i takie dziwne uczucie wiec nawet jak cos robie i widze ze cukru jest w duzej propircji do tluszczu i bilaka to go daje przynajmniej o polowe mniej. MAF jestem Twoja i Ewy dluzniczka :lol: DZIEKUJE JESZCZE RAZ Ogranicza sie ilosc cukru. Ja powiem tak. Nigdy nie lubilem ciast(tzw wypiekow). Dlatego dziwilem sie optymalnym za ciegotki do plackow ciast, sernikow, babek makowych itp deserow, lodow optymalnych itd itp. Najgorsze jest to, ze za kromke 30g chleba benusa ktory ma 37g W w 100g napietnuja cie, ze nie jestes opty, a za inne "slodkie" nie. Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: darspan 2011-06-24, 00:25:49 Cytuj z: admin 2011-06-23, 12:43:33 Cytuj z: WojciechS 2011-06-23, 12:15:43 JeÅ›li w surowcu jest x:y:z gram... Nie jest to aż tak proste, jak na pierwszy rzut oka wyglÄ…da. PrzykÅ‚ad: suszenie lub wÄ™dzenie miÄ™sa zimnym dymem. W tym procesie ubywa woda, ale z biaÅ‚ka, czyli koncentrujÄ… siÄ™ aminokwasy, a tÅ‚uszczu praktycznie ubywa niewiele. Czyli zmieni siÄ™ proporcja! Np: proporcja B:T w bekonie wÄ™dzonym jest niższa o okoÅ‚o 20% niż w bekonie surowym. Dlatego "wyliczanki" lepiej zostawić fachowcom, niż samemu bÅ‚Ä…dzić. W tym problem, ze na codzieÅ„ fachowca nie ma pod rÄ™kÄ…, a stosowanie siÄ™ do książkowych przepisów nie zawsze jest możliwe. Problem jednak jest - np.  dzisiaj  przygotowaÅ‚em kotlety mielone o wadze  przed smażeniem -130g, które ważyÅ‚y 100g po smażeniu. MiÄ™so w wyniku obróbki straciÅ‚o 30% wagi, zatem przenoszenie wartoÅ›ci z tabel bÄ™dzie przenoszeniem bÅ‚edu... Ja radzÄ™ sobie z tym w ten sposób, że do obliczeÅ„ przyjmujÄ™ wagÄ™ artykułów przed obróbkÄ…,  a nie - po obróbce. Gorzej jest z gotowanymi potrawami, zatem unikam gotowania.. no, chyba, że rosoÅ‚u  :lol: pozdrawiam Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: friga 2011-06-24, 00:32:25 Tak Maf zgadzam sie z Toba ale jak sie robi takie ciasto jak sernik to przeciez on jest w proporcjach optymalnych.
Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: darspan 2011-06-24, 00:38:35 Cytuj z: maf 2011-06-23, 22:34:43 Cytuj z: darspan 2011-06-23, 12:08:44 Cytuj z: adamel 2011-06-23, 07:47:36 Jeżeli wliczasz wodÄ™ do BTW, to może masz racjÄ™ :) Å»art to dobry ale nie jest adekwatny. Woda zazwyczaj zwiÄ™ksza masÄ™ pożywienia i np 100g kaszy - po ugotowaniu waży 130g albo wiÄ™cej. Zatem - jak myÅ›lisz - woda ma wpÅ‚yw na poprawność liczenia? Zart zartem. Pytasz na tym forum jak liczyc. Sa produkty ktore podczas obrobki termicznej przybieraja na wadze, sa produkty ktore zmniejszjaa wage. Te ktore zmniejszaja, to przyjelo sie, ze traca wode(lub syf sojowy ktorym byly naszpikowane), to o miesie. Kasze, makarony, ryz itp ktore nie sa zalecane w DO/ZO podczas gotowania przybieraja na wadze. Tak na szybko sprawdzilem , ze 100g ryzu zawiera 79g W. Teraz interpretacja: Może ten ryż pomoże wyrazić problem. Hipotetycznie - zjadajÄ…c 100g ryżu ugotowanego nie mozna przyjąć wartoÅ›ci wskazanej na opakowaniu, czy w tabelach, bo 100g ryżu na talezu - to ok 40g ryżu suchego .. no, może wiÄ™cej ale to nie jest ważne - chodzi mi o problem a nie o ryż. pozdrawiam z usmiechem -Czy to dotyczy 100g ryzu suchego(w sprzedazy sa w pudelkach 4x100g) -Czy to dotyczy ryzu ugotowanego, ktory nabiera wody. Sadze, ze wartosci BTW podawane na opakowaniu produktu, np ryzu, sa podawane dla tego produktu bedacego w opakowaniu. Nie po obrobce. Akurat ryzu nie wazylem przed i po.makaron wazylem. I mozna sobie, jakby ktos chcial liczyc ilosci spozywanych produktow obliczac, to sa proste dzialania matematyczne. Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2011-06-24, 07:00:01 Ryżu siÄ™ nie jada na DO, wiÄ™c jest zupeÅ‚nie obojÄ™tne, czy ma 4*, czy 100*, a do tego dziÅ› jedzenie ryżu to KANIBALIZM!!! :shock:
Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: darspan 2011-06-24, 08:58:37 Przecież nie o ryż tu chodzi.... dobra! Zamykam temat!
Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2011-06-24, 09:08:39 To nie takie proste, bo temat już żyje swoim życiem... :D
Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: wisienka 2011-06-24, 12:24:08 Cytuj z: WojciechS 2011-06-24, 07:00:01 Ryżu siÄ™ nie jada na DO, wiÄ™c jest zupeÅ‚nie obojÄ™tne, czy ma 4*, czy 100*, a do tego dziÅ› jedzenie ryżu to KANIBALIZM!!! :shock: Dlaczego ryżu sie nie jada na DO/Å»O? Przecież znaczenie ma przede wszystkim jego ilość, aby zachować odpowiednie proporcje wÄ™gli w dobowej dawce, a czy to bÄ™dzie ziemniak do miÄ™sa czy troszkÄ™ np. brÄ…zowego ryżu to juz przecież nie ma znaczenia.I dlaczego jedzenie ryżu to kanibalizm? Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: zeto555 2011-06-24, 13:43:22 Oczywiscie mozna jadac sam cukier , zachowujac ilosci DO , tylko po co? SÄ… lepsze wegle do wykorzystania i Wojciechowi o to chodzi.
Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-06-24, 14:12:26 A ten kanibalizm to chodzi o GMO w ryżu...
Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-06-24, 14:13:23 Czy Wojciech nie może tak pisać, żeby tÅ‚umacze nie byli potrzebni... :lol:
Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2011-06-24, 14:15:33 Cytuj z: wisienka 2011-06-24, 12:24:08 Dlaczego ryżu sie nie jada na DO/Å»O? Bo siÄ™ nie jada żadnej paszy, szczególnie zbożowej. Wystarczy żółtko, ser żółty, nieco miÄ™sa, masÅ‚o, Å›mietana, trochÄ™ warzyw, głównie ziemniaków i surowych owoców, wyÅ‚Ä…cznie ze wzglÄ™du na wit.C i czekolada z orzechami. Albo migdaÅ‚y karmelowo-migdaÅ‚owe. DoskonaÅ‚e w skÅ‚adzie mikro i makroelementowym. ProÅ›ciej? Jest tyle pyszcnoÅ›ci, a na ryż szkoda miejsca w żoÅ‚Ä…dku. Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2011-06-24, 14:23:01 Cytuj z: WojciechS 2011-06-24, 14:15:33 migdaÅ‚y karmelowo-migdaÅ‚owe. MigdaÅ‚y karmelowo-miodowe miaÅ‚o być :D Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2011-06-24, 14:25:25 Możne je zrobić samemu... http://nadrugimkonculiny.blogspot.com/2011/02/migday-w-miodowym-karmelu.html
Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: friga 2011-06-24, 15:29:59 A jak z kasza?czytalam tu na forum ze ma duzo krzemu i powinno sie ja jadac raz w tyg?
Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2011-06-24, 15:38:22 Tu na forum to sie pisze duzo rzeczy.
Jak napiszesz, ze jjesz kasze to sie dowiesz, ze to pasza. Jak napiszesz, ze jjesz ziemniaki, to sie dowiesz, ze to krochmal. Jak powiesz, ze jjesz owoce to sie dowiesz, ze to fruktoza....ale ze ma witaminy :lol: Nonie wiem co Ci tu jeszczeapisac.....ze ryz to pasza ze cukru prostego jjesc nie wolno - no chyba, ze w formie skarmelizowanego migdalu czy tez orzecha. No i badz tu madra. 8) :shock: :lol: Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: friga 2011-06-24, 15:45:17 :lol:
Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: friga 2011-06-24, 15:49:02 Wracam do tych watkow i widze ze co niektorzy to wlasnie ziemniaki zamienili na kasze :) bo niby jest bogatsza w skladniki mineralna a mnie sie pazokcie lamia od lat i przed DO i na DO wiec myslalam ze jak sie teraz tak dobrze odzywiam i ta kasze jeszcze zaczne jesc to bedzie lepiej, a tu chyba nie ma rady.
Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2011-06-24, 15:59:45 Bardzo dobrze, ze wracasz do rzeczy, ktore Cie interesuja.
Osobiscie wole zjesc kasze jaglana czy gryczana w miejsce skarmelizowanego migdala czy tez starego ziemniaka.Albo kapuste kiszona, ktora ma kilka razy wiecej wit C niz porzedny owoc. Najwazniejsze jest aby nie przekroczyc ilosci zpozytego weglowodanu i kierowac sie zdrowym rozsadkiem. :D Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: friga 2011-06-24, 16:22:03 To juz jasne wszytsko.
O ryzu czytalam ze Toan przestrzega przed jego jedzeniem, wiec lepiej nie jesc nic co jest modyfikowane genetycznie a i ostatnio okazlo sie ze ryby tez zaczynaja modifikowac (genem ludzkim-wzrostu) zeby szybciej rosly itp. To dopiero bedzie sie dzialo:) jeszcze truskawki czy salate jestem w stanie zasiac w ogrodku ale ryby?Tu bedzie chyba wiekszy problem :) Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2011-06-24, 16:30:42 Cytuj z: adampio 2011-06-24, 15:59:45 Osobiscie wole zjesc kasze jaglana czy gryczana w miejsce skarmelizowanego migdala czy tez starego ziemniaka.Albo kapuste kiszona, ktora ma kilka razy wiecej wit C niz porzedny owoc. A ja dokÅ‚adnie odwrotnie - co do sztuki :) Nigdy nie przepadaÅ‚em za ryżem - co to ja jakiÅ› "chiÅ„szczyk" jestem? ;) KaszÄ… gryczanÄ… można byÅ‚o mnie straszyć :) Jaka cudowna jest DO! Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: wisienka 2011-06-24, 17:01:49 Cytuj z: adampio 2011-06-24, 15:59:45 Najwazniejsze jest aby nie przekroczyc ilosci zpozytego weglowodanu i kierowac sie zdrowym rozsadkiem. :D No wÅ‚aÅ›nie o to mi chodzi.Jako dodatek do miÄ™sa może siÄ™ znudzić jedzenie w kółko ziemniaków albo frytek, dlatego czasami ugotujÄ™ sobie brÄ…zowego ryżu.I jest to jedyne ziarno jakie mogÄ™ jeść, żadnych kasz nie da rady a z warzyw także mam baaardzo ograniczony wybór... dlatego tez kombinujÄ™ sobie z ryżem aby byÅ‚o bardziej różnorodnie ;) Cukru jako takiego nie jadam, czasami w laseczce gorzkiej czekolady czy troche w lodach optymalnych.Z owoców jadam praktycznie tylko truskawki w sezonie albo czasami maliny czy jagody.Bo na jabÅ‚ka jakoÅ› mnie tak już nie ciÄ…gnie jak kiedyÅ›, pomaraÅ„cze czy mandarynki mogÄ™ jeść ale majÄ… zbyt dużo wÄ™gli i praktycznie nie jadam ich.Reszty owoców zwÅ‚aszcza pestkowych - nie mogÄ™.Aha, zapomniaÅ‚am o pÅ‚atkach owsianych, które lubiÄ™ sobie ugotować na Å›mietance na Å›niadanie do np. jajecznicy.No i mogÄ™ je jeść.Ale do miÄ™sa na obiad to raczej siÄ™ nie nadajÄ…Â ;) Cytuj z: renia A ten kanibalizm to chodzi o GMO w ryżu... No wÅ‚aÅ›nie już tu gdzieÅ› admin pisaÅ‚ coÅ› o tym... nie wiedziaÅ‚am... Moja rodzinka bardzo lubi kasze i jÄ™czmiennÄ… i gryczanÄ…, czy one także sÄ… GMO? Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2011-06-24, 18:15:15 Cytuj z: adampio 2011-06-24, 15:38:22 Tu na forum to sie pisze duzo rzeczy. Jak napiszesz, ze jjesz kasze to sie dowiesz, ze to pasza. Jak napiszesz, ze jjesz ziemniaki, to sie dowiesz, ze to krochmal. Jak powiesz, ze jjesz owoce to sie dowiesz, ze to fruktoza....ale ze ma witaminy :lol: Nonie wiem co Ci tu jeszczeapisac.....ze ryz to pasza ze cukru prostego jjesc nie wolno - no chyba, ze w formie skarmelizowanego migdalu czy tez orzecha. No i badz tu madra. 8) :shock: :lol: A jak siÄ™ napisze,że jest siÄ™ zdrowym, to też nie jest dobrze, bo "objawem zdrowia jest choroba"... Tak bynajmniej twierdzÄ… na surojadkach. :wink: :lol: Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: maf 2011-06-24, 21:09:10 Kasze, zdarza mi sie zjesc, ale tak z 4 lyzki rocznie, ziemniaki? 2 szt na tydzien. Ryz - moze raz w miesiacu, ale jest to doslownie malutka ilosc,np(golabki z ryzem 4 razy w roku, papryka nadziewana mielona lopatka z ryzem - 3 razy w roku.
Skad biore W? Kapusta kiszona zasmazana z boczkiem, lub gotowana z zasmazka, kapusta mloda z boczkiem, pomidory z cebulka jajem i majonezem, salatka warzywna z warzyw z rosolu z koguta, owoce drobno pestkowe -porzeczki z ogrodu, orzechy z mojej leszczyny, pestki dyni - niestety ze sklepu. KIlka razy w roku robie frytki, ale jest to rzadziej niz raz na miesiac. Zupy tez gotuje np dzisiaj zupa kalarepowa z mloda wloszczyzna, zabielana duzo iloscia smietanki ugotowana na kosci od karkowki, ktora te karkowke zrobilem na smalcu z cebulka. Ziemniakow nie bylo w domu wiec sama karkowka z tluszczykiem, cebulka i fasolka szparagowa obficie podlana maslem. To tyle co chcialem napisac o W. Acha i jutro robie grila z poledwiczek baranich, co sie bejcuja w maslance w lodowce, bedzie karkowka (tez sie bejcuje w lodowce ale w zaprawie olejowa-musztardowo-czosnkowo-cebulowej), jest teez salceson bialy od Bystrego i jutro przy ognisku "harcujemy" Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: maf 2011-06-24, 21:42:18 Cytuj z: darspan 2011-06-24, 00:25:49 W tym problem, ze na codzieÅ„ fachowca nie ma pod rÄ™kÄ…, a stosowanie siÄ™ do książkowych przepisów nie zawsze jest możliwe. Problem jednak jest - np.  dzisiaj  przygotowaÅ‚em kotlety mielone o wadze  przed smażeniem -130g, które ważyÅ‚y 100g po smażeniu. MiÄ™so w wyniku obróbki straciÅ‚o 30% wagi, zatem przenoszenie wartoÅ›ci z tabel bÄ™dzie przenoszeniem bÅ‚edu... Ja radzÄ™ sobie z tym w ten sposób, że do obliczeÅ„ przyjmujÄ™ wagÄ™ artykułów przed obróbkÄ…,  a nie - po obróbce. Gorzej jest z gotowanymi potrawami, zatem unikam gotowania.. no, chyba, że rosoÅ‚u  :lol: pozdrawiam Nie jest problemem obliczanie ilosci BTW wg wagi uzytych produktow przed obrobka. Akurat mielony nie jest dobrym przykladem problemu. Zrobiles kotleta o wadze 130g, obliczyles BTW, zjadles go i tyle BTW przyjales. Bo w obrobce termicznej/smazeniu odparowala woda. Gorzej jest przy przygotowaniu wiekszej ilosci potrawy, np 6 kilo bigosu. Wazysz wszyskie produkty, obliczasz BTW, a waga koncowa potrawy jest mniejsza. Bigos je sie kilka dni. Dobrze sobie nalozyc z 200g gotowego bigosu i wiedziec ile te 200g zawiera bialku, tluszczy, wegli. Niektorzy powiedza, ze nie warto wiedziec, bo bigos optymalny ma super proporcje optymalne i obojetnie ile go zjesz, jestes optymalny. Ja sobie z tym poradzilem (poniewaz akurat bigos (ktory lubie) nie ma proporcji optymalnych, za malo B. Chyba, ze byloby to mieso z nieduza iloscia kapusty. Robisz to tylko raz i zawsze trzymasz sie przepisu. Wazysz produkty, wazysz produkt koncowy, masz przelicznik. Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: wisienka 2011-06-24, 22:00:05 Cytuj z: maf 2011-06-24, 21:09:10 Skad biore W? Kapusta kiszona zasmazana z boczkiem, lub gotowana z zasmazka, kapusta mloda z boczkiem, pomidory z cebulka jajem i majonezem, salatka warzywna z warzyw z rosolu z koguta, owoce drobno pestkowe -porzeczki z ogrodu, orzechy z mojej leszczyny, pestki dyni - niestety ze sklepu. KIlka razy w roku robie frytki, ale jest to rzadziej niz raz na miesiac. Zupy tez gotuje np dzisiaj zupa kalarepowa z mloda wloszczyzna, zabielana duzo iloscia smietanki ugotowana na kosci od karkowki, ktora te karkowke zrobilem na smalcu z cebulka. Ziemniakow nie bylo w domu wiec sama karkowka z tluszczykiem, cebulka i fasolka szparagowa obficie podlana maslem. To co wytÅ‚uÅ›ciÅ‚am, to jest to czego jeść nie mogÄ™... ja mam bardzo maÅ‚o warzyw do wyboru... dlatego ten ryż czasami dojadam zamiast ziemniaka z masÅ‚em lub frytek,czy tez pÅ‚atki owsiane.. bo tak w kółko ten pomidor do obiadu to siÄ™ znudzi... a saÅ‚atka jarzynowa z marchewki,pietruszki i selera plus ten ziemniak, to nieszczególnie mi smakuje... bo groszku zielonego do niej tez doÅ‚ożyć nie mogÄ™, z paprykÄ… też muszÄ™ uważać... no mogÄ™ czasami ogórka kiszonego, ale nie za czÄ™sto bo tez problemy mam... za wiele tego do wyboru nie mam niestety...WiÄ™c kombinujÄ™ z tymi wÄ™glami... Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: BACA 2011-06-24, 22:09:25 A paznokcie? Przecież można tak jeść oczywiÅ›cie optymalnie że paznokcie z cienkich robiÄ… siÄ™ grube i twarde. Przecież to nie tajemnica..........
Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: maf 2011-06-24, 22:17:35 Cytuj z: wisienka 2011-06-24, 22:00:05 Cytuj z: maf 2011-06-24, 21:09:10 Skad biore W? Kapusta kiszona zasmazana z boczkiem, lub gotowana z zasmazka, kapusta mloda z boczkiem, pomidory z cebulka jajem i majonezem, salatka warzywna z warzyw z rosolu z koguta, owoce drobno pestkowe -porzeczki z ogrodu, orzechy z mojej leszczyny, pestki dyni - niestety ze sklepu. KIlka razy w roku robie frytki, ale jest to rzadziej niz raz na miesiac. Zupy tez gotuje np dzisiaj zupa kalarepowa z mloda wloszczyzna, zabielana duzo iloscia smietanki ugotowana na kosci od karkowki, ktora te karkowke zrobilem na smalcu z cebulka. Ziemniakow nie bylo w domu wiec sama karkowka z tluszczykiem, cebulka i fasolka szparagowa obficie podlana maslem. To co wytÅ‚uÅ›ciÅ‚am, to jest to czego jeść nie mogÄ™... ja mam bardzo maÅ‚o warzyw do wyboru... dlatego ten ryż czasami dojadam zamiast ziemniaka z masÅ‚em lub frytek,czy tez pÅ‚atki owsiane.. bo tak w kółko ten pomidor do obiadu to siÄ™ znudzi... a saÅ‚atka jarzynowa z marchewki,pietruszki i selera plus ten ziemniak, to nieszczególnie mi smakuje... bo groszku zielonego do niej tez doÅ‚ożyć nie mogÄ™, z paprykÄ… też muszÄ™ uważać... no mogÄ™ czasami ogórka kiszonego, ale nie za czÄ™sto bo tez problemy mam... za wiele tego do wyboru nie mam niestety...WiÄ™c kombinujÄ™ z tymi wÄ™glami... Ale duzo Ci zostalo. Np marchewka z groszkiem. Groch jest zakazany na DO, groszek zielony nie. :lol: Ja powiem tak, zycie bez kaszy, ryzu (i bez sernikow optymalnych) jest piekne. Masz w tej chwili owoce sezonowe "drobnopestkowe", ktore sa ok w DO. Nie wspomne o buraczkach, ktore sa smaczne i ...nie bede pisal o odkwaszaniu. Musisz wyrzucic te produkty, po ktorych masz problemy. Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: wisienka 2011-06-24, 23:09:19 Ja groszku nie mogÄ™ jeść,tak jak i tych warzyw które wytÅ‚uÅ›ciÅ‚am oraz jeszcze wielu innych...Mam po nich wzdÄ™cia i kolkÄ™ jelitowÄ….Kaszy także żadnej nie jadam bo nie mogÄ™.Z ziaren jedynie ryż i dlatego czasami go gotujÄ™ do zamiany z ziemniakiem.Z warzyw mogÄ™ jedynie marchew, pietruszkÄ™, seler,ziemniaka,Å›wieżego ogórka, pomidora,nie za duzo ( czÄ™sto ) ogórka kiszonego i nie za dużo papryki.Pietruszki i selera nie lubiÄ™... :roll: wiÄ™c zbyt wiele mi tego nie zostaje do wyboru.To miaÅ‚am na myÅ›li w poprzednim poÅ›cie.
Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: wisienka 2011-06-24, 23:09:53 Aha, buraki jeszcze mogÄ™.
Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: adamel 2011-06-25, 00:06:53 Tak sobie czytam i czytam... CiÄ…gle mi siÄ™ wydaje, że jedzenie 5, czy 6 razy dziennie warzyw i owoców może mieć sens. Dziwne?- Nie, dla mnie (190 cm wzrostu)-nie. Doskonale wiem, które produkty "na DO/Å»O" nie sÄ… polecane. W przepisach KK wykorzystywane sÄ… i produkty zbożowe i cukier w najczystszej postaci i co? Czyżby dr KwaÅ›niewski "goniÅ‚ w piÄ™tkÄ™" piszÄ…c TÄ™ książkÄ™? Nie dajmy siÄ™ zwariować-wÄ™glowodany należy spożywać w iloÅ›ci adekwatnej do swych parametrów wzrostu, czy też wagi należnej. Nie jem zbożowych, ziemniaków, etc, to co? Aby pokryć zapotrzebowanie na wÄ™glowodany żrÄ™ 3 kg kapusty, lub 2,6 kg pomidorów, ewentualnie tylko 70 dkg buraczków, bÄ…dź zielonego groszku. Ostatecznie mogÄ™ pogryźć 1,2 kg surowej marchewki. Wielka proÅ›ba; nie próbujcie modyfikować tego, co dobre. Sam wiem po sobie, jak siÄ™ reaguje na niedobór wÄ™glowodanów i nie uważam, aby unikanie pewnych produktów miaÅ‚o jakikolwiek sens ( chyba, że ktoÅ› ma nietolerancjÄ™ z różnych przyczyn); kochani-nie bÄ…dźcie mÄ…drzejsi od kogoÅ›, kto daÅ‚ Wam szansÄ™ na lepsze życie.
Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2011-06-25, 11:17:03 Bo książka kucharska pewnie nie jest dla "chorych" i "optybetonu", cokolwiek to znaczy... :wink: :lol: :lol: :lol:
Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: darspan 2011-06-25, 15:17:21 Cytuj z: maf 2011-06-24, 21:42:18 Cytuj z: darspan 2011-06-24, 00:25:49 /quote] Nie jest problemem obliczanie ilosci BTW wg wagi uzytych produktow przed obrobka. Akurat mielony nie jest dobrym przykladem problemu. Zrobiles kotleta o wadze 130g, obliczyles BTW, zjadles go i tyle BTW przyjales. Bo w obrobce termicznej/smazeniu odparowala woda. Gorzej jest przy przygotowaniu wiekszej ilosci potrawy, np 6 kilo bigosu. Wazysz wszyskie produkty, obliczasz BTW, a waga koncowa potrawy jest mniejsza. Bigos je sie kilka dni. Dobrze sobie nalozyc z 200g gotowego bigosu i wiedziec ile te 200g zawiera bialku, tluszczy, wegli. Niektorzy powiedza, ze nie warto wiedziec, bo bigos optymalny ma super proporcje optymalne i obojetnie ile go zjesz, jestes optymalny. Ja sobie z tym poradzilem (poniewaz akurat bigos (ktory lubie) nie ma proporcji optymalnych, za malo B. Chyba, ze byloby to mieso z nieduza iloscia kapusty. Robisz to tylko raz i zawsze trzymasz sie przepisu. Wazysz produkty, wazysz produkt koncowy, masz przelicznik. dziÄ™kujÄ™ za rzeczowość. Dariusz Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: slawek 2011-06-25, 20:18:47 Cytuj z: maf 2011-06-24, 21:09:10 Acha i jutro robie grila z poledwiczek baranich, co sie bejcuja w maslance w lodowce, bedzie karkowka (tez sie bejcuje w lodowce ale w zaprawie olejowa-musztardowo-czosnkowo-cebulowej), jest teez salceson bialy od Bystrego i jutro przy ognisku "harcujemy" Marku ty mnie chyba chcesz zabić :( albo nie masz poszan owania dla mojego jÄ™zyka który wÅ‚aÅ›nie uciekÅ‚ ;) Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: maf 2011-06-25, 22:19:32 Cytuj z: WojciechS 2011-06-25, 11:17:03 Bo książka kucharska pewnie nie jest dla "chorych" i "optybetonu", cokolwiek to znaczy...  :wink: :lol: :lol: :lol: Moim zdaniem ksiazka kucharska jest dla leniwych i ludzi bez wyobrazni(sory). Mam na mysli wyobraznie smakow, jedzenie jest takze przyjemnoscia :D Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: maf 2011-06-25, 22:46:11 Cytuj z: slawek 2011-06-25, 20:18:47 Marku ty mnie chyba chcesz zabić :( albo nie masz poszan owania dla mojego jÄ™zyka który wÅ‚aÅ›nie uciekÅ‚ ;) Slawku, jezeli jestes tym Slawkiem ktorego mam na mysli, bo te nicki na tym forum sie popieprzyly, to wiesz jak do mnie trafic. I jak bedziesz w Poznaniu to zawsze mozesz przyjechac do mnie, jak nie bedzie baraniny to napewno jajecznica z jaj zielononozek. Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: Stat 2011-07-05, 23:47:23 Czy ktoÅ› mógÅ‚ by mi uprzejmie powiedzieć w jakiej jednostce czasu powinny statystyki B/T/W obowiazywac? Mam książki i różne publikacje w tym temacie, ale nigdy sie jakoÅ› na tÄ… wiadomość nie natknÄ…Å‚em.
Pozdrowienia, Stat Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: Stat 2011-07-05, 23:50:01 Cytuj z: Stat 2011-07-05, 23:47:23 Czy ktoÅ› mógÅ‚ by mi uprzejmie powiedzieć w jakiej jednostce czasu powinny statystyki B/T/W obowiÄ…zywać? Mam książki i różne publikacje w tym temacie, ale nigdy sie jakoÅ› na tÄ… wiadomość nie natknÄ…Å‚em. Pozdrowienia, Stat Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2011-07-06, 07:15:49 Zanim dostaniesz "internetowego pomieszania gÅ‚owy" to napiszÄ™, że statystyki B/T/W obejmujÄ… caÅ‚y czasokres i jeÅ›li nic ci nie dolega to jedz do woli, ale siÄ™ nie przejadaj.
Kieruj siÄ™ wyÅ‚Ä…cznie radami podanymi tu: http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=80 Jak zaczniesz kombinować, to przekmbinujesz i ... :? Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2011-07-06, 13:55:10 JeÅ›li mowa o jednostce czasu, to na dobÄ™. Jednak ja siÄ™ staram mieć tak skomponowane posiÅ‚ki, by każdy miaÅ‚ dobre proporcje B : T : W, bo to Å‚atwiejsze do stosowania.
Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2011-07-06, 15:35:45 I sÅ‚usznie! :D
Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: Stat 2011-07-06, 21:41:06 Cytuj z: WojciechS 2011-07-06, 07:15:49 Zanim dostaniesz "internetowego pomieszania gÅ‚owy" to napiszÄ™, że statystyki B/T/W obejmujÄ… caÅ‚y czasokres i jeÅ›li nic ci nie dolega to jedz do woli, ale siÄ™ nie przejadaj. Kieruj siÄ™ wyÅ‚Ä…cznie radami podanymi tu: http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=80 Jak zaczniesz kombinować, to przekmbinujesz i ... :? Ok. DziÄ™kujÄ™. Chyba już tam byÅ‚em, ale wrócÄ™ i sprawdzÄ™. I jeszcze spytam co to znaczy caÅ‚y czasokres? Czy tzn., że każdy pojedynczy posiÅ‚ek musi być zgodny z proporcjami B/T/W? Wtedy to oczywiste, że każdy dzieÅ„ tydzieÅ„ i miesiÄ…c bÄ™dzie ok. Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: Stat 2011-07-07, 04:12:18 Cytuj z: Teresa Stachurska 2011-07-06, 13:55:10 JeÅ›li mowa o jednostce czasu, to na dobÄ™. ... Też tak myÅ›laÅ‚em, ale czy to gdzieÅ› kiedyÅ› napisaÅ‚ Dr KwaÅ›niewski, czy jest to tylko domniemanie? Pozdrowienia, Stat Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: WojciechS 2011-07-07, 07:04:37 :shock: i tyle...
Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2011-07-07, 08:46:24 Cytuj z: Stat 2011-07-07, 04:12:18 Cytuj z: Teresa Stachurska 2011-07-06, 13:55:10 JeÅ›li mowa o jednostce czasu, to na dobÄ™. ... Też tak myÅ›laÅ‚em, ale czy to gdzieÅ› kiedyÅ› napisaÅ‚ Dr KwaÅ›niewski, czy jest to tylko domniemanie? Pozdrowienia, Stat NapisaÅ‚. napisaÅ‚. ProponujÄ™ trzymać siÄ™ mojej metody: każdy posiÅ‚ek jest zbilansowany i nie ma problemu czy to z nadmiernym spożyciem biaÅ‚ka, czy z nadmiernym spożyciem wÄ™glowodanów. Np na obiad sznycel z boczku - http://www.stachurska.eu/?p=2878 , na kolacjÄ™ sernik - http://www.stachurska.eu/?p=3595 , a na Å›niadanie omlet z plackiem - http://www.stachurska.eu/?p=2821 . Żółtek oże być wiÄ™cej, czyli stosownie do wagi nalaźnej :) Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: Stat 2011-07-09, 20:22:15 Cytuj: NapisaÅ‚. napisaÅ‚. ProponujÄ™ trzymać siÄ™ mojej metody: każdy posiÅ‚ek jest zbilansowany i nie ma problemu czy to z nadmiernym spożyciem biaÅ‚ka, czy z nadmiernym spożyciem wÄ™glowodanów. Np na obiad sznycel z boczku - http://www.stachurska.eu/?p=2878 , na kolacjÄ™ sernik - http://www.stachurska.eu/?p=3595 , a na Å›niadanie omlet z plackiem - http://www.stachurska.eu/?p=2821 . Żółtek oże być wiÄ™cej, czyli stosownie do wagi nalaźnej :) Cytuj: DziÄ™kujÄ™ za tÄ… radÄ™. Wiem, to dobra metoda. Ale ja jestem bardzo zÅ‚ym kucharzem, dlatego otwieram lodówkÄ™ i komponujÄ™ posiÅ‚ek z tego co znajdÄ™. A sÄ… to przede wszystkim artykuÅ‚y podstawowe. Dlatego zaprogramowaÅ‚em sobie arkusz kalkulacyjny, zorganizowaÅ‚em bazÄ™ danych podstawowych produktów i niektórych daÅ„ z nich zÅ‚ożonych. i ten mi to wszystko zlicza, pokazuje proporcje B:T:W i jeszcze parÄ™ innych rzeczy. Jednak korzystanie z niego wymaga trochÄ™ dodatkowego czasu no i komputer musi być zawsze pod rÄ™kÄ…. Gdybym gdzieÅ› w pobliżu miaÅ‚ dobrÄ… restauracjÄ™ dla optymalnych, to życie byÅ‚oby o wiele Å‚atwiejsze i na pewno smaczniejsze. Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2011-07-09, 22:17:31 Zakupy do lodówki robiÄ… siÄ™ same :) ? Nikt tym nie kieruje?
Tytu³: Odp: Jak liczyć BTW Wiadomo¶æ wys³ana przez: Stat 2011-07-09, 22:38:58 Cytuj z: Teresa Stachurska 2011-07-09, 22:17:31 Zakupy do lodówki robiÄ… siÄ™ same :) ? Nikt tym nie kieruje? No nie aż tak źle nie jest. Proporcje B:T:W zachowujÄ™.
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |