forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: Tomkiewicz 2006-03-18, 16:06:31



Tytu³: biaÅ‚y ser
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Tomkiewicz 2006-03-18, 16:06:31
  Jak to jest ?

  W tabelach napisano, że cukru tam nie stwierdza siÄ™. Na jednym z opakowaÅ„ serów, tzn. na tzw "Serze babuni" (co za idiotyczna nazwa !!) nagryzmolono, że opiewa on na 3,5 gr WW ! A w przeciwieÅ„stwie do tabeli z Å».O w serze tym jest nie 19 gr biaÅ‚ka a 16,5. Niby nic , a jednak. Jakie sa Wasze doÅ›wiadczenia z serami biaÅ‚ymi ??

Tomek


Tytu³: Odp: biaÅ‚y ser
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2006-03-18, 20:24:40
Uwazam ze dane na opakowaniu sa najbardziej aktualne.
Dietetycy zawsze cos ulepszaja poprzez dodawanie roznych konserwantow.
Nazwa "Serek babuni"nie ma nic wspolnego z czasami kiedy zyly nasze "babunie", one nie znaly tych wszystkich ulepszaczy i poprawiacz smakowych (trucizn).
Pozdrawiam -Hana


Tytu³: Odp: biaÅ‚y ser
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Cowboy 2006-04-06, 12:56:35
Wyroby mleczna zawierają oczywiście cukier - laktozę. Z tym, że, w przypadku sera większość powinna w procesie produkcji pozostać w serwatce. Skądinąd fałszowanie sera i śmietany przy pomocy skrobi, to praktyka znana jeszcze naszym babkom. Prostym sposobem na sprawdzenie czy mamy do czynienia z oszustwem jest wkroplenie do sera czy śmietany niewielkiej ilości jodyny. Na skutek wydzielania jodu z roztworu jodku potasu w kontakcie ze skrobią zmienia ona kolor z brązowego na czarno-granatowy. Jeżeli idzie o moje osobiste doświadczenia, to test ten dawał wynik pozytywny nawet w przypadku kiełbasy (!) i właściwie dla większości popularnych wyrobów mlecznych.


Tytu³: Odp: biaÅ‚y ser
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2022-04-13, 17:39:18
Zawsze kupujÄ™ krajankÄ™ twarogowa z Krasnegostawu czy Garwolina.
Ostatnio jest tak wodnista i rozpadająca się, że nie da się ukroić plastra.
Normalnie 200g ledwo można zjeść z dodatkami, a takiego wodnistego to i 400g wejdzie. :D
Od baby znowu jest super, ale nieregularnie...
Trzeba znaleźć alternatywne źródło, albo zrezygnować z białego sera, choć z wielkim żalem, lubię na słodko. :P


Tytu³: Odp: biaÅ‚y ser
Wiadomo¶æ wys³ana przez: RafaÅ‚S 2022-04-13, 18:03:57
Sposoby na inflacjÄ™ morawieckiego. Ptfu! 8)


Tytu³: Odp: biaÅ‚y ser
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2022-04-13, 18:17:21
A za twarożek to i ja: ha tfu! :D


Tytu³: Odp: biaÅ‚y ser
Wiadomo¶æ wys³ana przez: RafaÅ‚S 2022-04-13, 20:35:01
Pochwalony.  :wink:


Tytu³: Odp: biaÅ‚y ser
Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2022-04-13, 20:52:06
Cytuj z: Gavroche 2022-04-13, 17:39:18
Zawsze kupujÄ™ krajankÄ™ twarogowa z Krasnegostawu czy Garwolina.
Ostatnio jest tak wodnista i rozpadająca się, że nie da się ukroić plastra.
Normalnie 200g ledwo można zjeść z dodatkami, a takiego wodnistego to i 400g wejdzie. :D
Od baby znowu jest super, ale nieregularnie...
Trzeba znaleźć alternatywne źródło, albo zrezygnować z białego sera, choć z wielkim żalem, lubię na słodko. :P


Więcej białka serwatkowego... ;)
Może serowara wymienili i uczy się na błędach.  8)
Na klinku mniej oszukujÄ….


Tytu³: Odp: biaÅ‚y ser
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2022-04-13, 21:37:24
Obadam. 8)


Tytu³: Odp: biaÅ‚y ser
Wiadomo¶æ wys³ana przez: admin 2022-04-14, 09:15:32
Jakość twarogu poznaje się po marmurkowatości - ale nie chcę się z serowarstwa tu wymądrzać...  8)
W każdym razie bez termometru i prasy ani twarogu, ani sera się dobrze nie zrobi.


Tytu³: Odp: biaÅ‚y ser
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2022-06-06, 12:10:20
Zaczyna się sezon na zimne twarożki z lodówki, ale przyjemnie się to je po treningu! :D
Pudełko twarogu, pudełko śmietany, kilka żółtek i łycha cukru/miodu, re-we-la-cja. :P


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.