forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: Teresa Stachurska 2012-01-12, 19:00:14



Tytu³: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2012-01-12, 19:00:14
http://www.stachurska.eu/?p=6303 :) 


Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-12, 19:46:11
I nie wódź nas na pokuszenie... :wink:


Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2012-01-12, 20:22:01
To pokuszenie jest bezpieczne :)  Policz np 100 g wÄ…tróbki usmażonej ze 100 g cebuli (do smażenia Å›malec) i na deser bita Å›mietana. Ona uratujÄ™ T w tej wÄ…tróbce  :lol:  Podobnie pewnie z karczkiem i innymi daniami w których T nie króluje wyraźne. Amatorzy chaÅ‚wy dostajÄ™ jeszcze i tÄ™ chaÅ‚wÄ™, a że maÅ‚o to wybaczÄ… :) 


Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-12, 21:30:59
W takim razie jesteÅ› rozgrzeszona... 8) amen... :wink:


Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2012-01-12, 21:47:27
Sprawa przyjęła wiÄ™c milszy obrót, dziÄ™ki :) 


Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: wis 2012-01-12, 21:49:27
Muszę to zrobić. Widziałem w Aldiku piękny blok chalwy waniliowej taki, którym sie kiedyś "opychałem". Ale co z tą wątróbką i cebulką ? Czy to jako jedno danie? Prosze o szczegóły. Mam w zamrażarce przygotowaną wątróbkę wieprzową z cebulą, "czeka na swoją chwilę". może to będzia ta chwila.
wis


Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-12, 21:50:25
Cytuj z: Teresa Stachurska 2012-01-12, 21:47:27
Sprawa przyjęła wiÄ™c milszy obrót, dziÄ™ki :) 


Deser ten wygląda smacznie, chociaż za chałwą nie przepadam...ale już długo nie miałam śmietany bitej... :(


Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2012-01-12, 22:05:59
Wis, jak usmaży Pan sobie wÄ…tróbkÄ™ z cebulÄ… (przepis ma Pan "Książce kucharskiej" dra Jana KwaÅ›niewskiego - nr 224) to zje tÄ™ wÄ…tróbkÄ™ z cebulÄ… i na deser bitÄ… Å›mietanÄ™ jak wyżej. U Doktora wÄ…tróbka (60 dag) z cebulÄ… (30 dag) ma B = 14,8 g, T = 20,9 g, W = 2,3 g. TÅ‚uszczu za maÅ‚o, a i wÄ™glowodanów może być trochÄ™ wiÄ™cej, czyli deser z bitej - niskosÅ‚odzonej - Å›mietany może być w sam raz :)  ProszÄ™ pamiÄ™tać że 25 g to mniej niż 25 dag, dodam na wszelki wypadek. Czasem czÅ‚owiek oczami duszy potrafi zobaczyć wiÄ™cej niż jest, tak?


Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: wis 2012-01-12, 22:11:37
Co to znaczy ...bita niskosłodzona śmietana...Mam ze sklepu śmietanę 30% to co z nią robić???


Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2012-01-12, 22:22:24
Niskosłodzona, bo cukru do 0,5 kg jest dodane tylko 5 g, a chałwy tylko 25 g. Można z mniejszej porcji. Można dodając stabilizator (śmietan-fix) zrobić na dwa dni.

Nawet zamrozić można - bÄ™dÄ… lody :)  OkoÅ‚o 5 godzin.



Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: wis 2012-01-12, 22:26:25
Pisze Pani w przepisie ...śmietanki 30%...ja mam śmietanę 30% to jest to samo?
wis


Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2012-01-12, 22:30:10
Tak, to samo. Utarło się mówić o słodkiej śmietanie - śmietanka, a o kwaśnej - śmietana. Bitą śmietanę robimy ze słodkiej 30 %.


Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: wis 2012-01-12, 23:01:18
Czyli muszę kupić śmietankę 30%. Napewno sprobuję zrobić.
wis


Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2012-01-12, 23:08:19
Ta którą Pan ma jest kwaśna?


Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: wis 2012-01-12, 23:09:14
Tak


Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2012-01-12, 23:20:50
KwaÅ›na na bitÄ… Å›mietanÄ™ siÄ™ nie nadaje. Trzeba kupić sÅ‚odkÄ…, fakt :) 


Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-01-13, 08:00:46
Cytuj z: Teresa Stachurska 2012-01-12, 23:20:50
Kwaśna na bitą śmietanę się nie nadaje. Trzeba kupić słodką, fakt :) 


Bitą śmietanę uzyskuje się ze śmietany, a bitą śmietankę ze śmietanki.
Czyli: w tytule mamy zakwaszoną śmietanę, a w treści przepisu pasteryzowaną śmietankę.


Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-01-13, 08:20:01
Cytuj z: renia 2012-01-12, 19:46:11
I nie wódź nas na pokuszenie... :wink:


Były cukrzyk może mieć spore poposiłkowe wahania poziomu cukru we krwi, bo co raz się z genów uruchomiło z trudem, później uruchamia się z łatwością.
Ale byli cukrzycy oczywiście wiedzą najlepiej, co i ile im nie zaszkodzi.


Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-13, 09:02:40
Jak tak czytam na Forum, czy zauważam z realu u znajomych chorych na cukrzycę, to mam wrażenie, że oni bardziej lubią słodkie jedzenie i owoce, niż osoby bez cukrzycy... Nie wiem czy to na zasadzie "zakazanego owocu" działa, czy po prostu wahania poziomu cukru tak działają... :roll:


Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2012-01-13, 09:08:47
Cytuj z: wis 2012-01-12, 21:49:27
Muszę to zrobić. Widziałem w Aldiku piękny blok chalwy waniliowej taki, którym sie kiedyś "opychałem". Ale co z tą wątróbką i cebulką ? Czy to jako jedno danie? Prosze o szczegóły. Mam w zamrażarce przygotowaną wątróbkę wieprzową z cebulą, "czeka na swoją chwilę". może to będzia ta chwila.
wis


Ja bym proponowal do takiej watrobki zrobic sos tatarski, ktory ma i smak i duzo T.
Sos tatarski robi sie w dwie minuty.
To porcja na jedna osobe:
50gr kwasnej smietany 38% ( w Polsce jest 30%)
30 gr majonezu (81% T)
20 gr musztardy
wycisniety czzabek czosnku

wszystko dokladnie mieszamy.

Mozna jesc na zimno ale mozna tez podgrzac ( nie gotowac)

:D


Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-13, 09:11:36
Dzięki za ten przepis. :D Nie robiłam jeszcze takiego sosu. Inny sos tatarski znam - z ogórkiem i grzybkami...


Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2012-01-13, 09:14:10
No coz, spotkal tatar tatarzyna....

Mysle, ze takich sosow tatarskich jest wiecej. Ten jest bardzo prosty, szybki, pyszny no i przede wszystkim tlusty.


Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-13, 09:15:17
A do czego go dodajesz - oprócz wątróbki?


Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2012-01-13, 09:19:35
Cytuj z: renia 2012-01-13, 09:15:17
A do czego go dodajesz - oprócz wątróbki?


Do wszystkiego, gdzie jako produkt uboczny nie mam sosu, czyli np jak griluje, albo jak mamy rybe, albo do kurczaka....na dobra sprawe pasuje do wszystkiego co chude.


Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-13, 09:28:31
To pasuje smakowo i ilościowo do B:T:W...


Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-01-13, 10:40:29
Cytuj z: renia 2012-01-13, 09:02:40
Jak tak czytam na Forum, czy zauważam z realu u znajomych chorych na cukrzycę, to mam wrażenie, że oni bardziej lubią słodkie jedzenie i owoce,


To uruchomione geny podpowiadajÄ…, co im pasuje.


Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-13, 11:26:48
Aha...


Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-13, 11:31:34
Cytuj z: admin 2012-01-13, 08:00:46
Bitą śmietanę uzyskuje się ze śmietany, a bitą śmietankę ze śmietanki.



Nie. Ze śmietanki otrzymujemy bitą śmietanę...zakwaszona nie da się ubić. "Chyba na pewno"... :roll: :lol: :lol: :lol:


Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-01-13, 11:43:52
Nie masz racji, ale niech ci będzie.  :D

Ze śmietany wychodzi bita śmietana, a później masło przeważnie extra, a ze śmietanki wychodzi bita śmietanka, a później masło śmietankowe.
Ale to takie tam mleczarskie sztuczki.  :wink:

ciekawostka: w maśle extra jest znacznie więcej probiotyków niż w maślance. Masło śmietankowe i maślanka z niego nie mają ich (prawie) wcale.


Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2012-01-13, 12:43:45
Cytuj z: adampio 2012-01-13, 09:08:47
Cytuj z: wis 2012-01-12, 21:49:27
Muszę to zrobić. Widziałem w Aldiku piękny blok chalwy waniliowej taki, którym sie kiedyś "opychałem". Ale co z tą wątróbką i cebulką ? Czy to jako jedno danie? Prosze o szczegóły. Mam w zamrażarce przygotowaną wątróbkę wieprzową z cebulą, "czeka na swoją chwilę". może to będzia ta chwila.
wis


Ja bym proponowal do takiej watrobki zrobic sos tatarski, ktory ma i smak i duzo T.
Sos tatarski robi sie w dwie minuty.
To porcja na jedna osobe:
50gr kwasnej smietany 38% ( w Polsce jest 30%)
30 gr majonezu (81% T)
20 gr musztardy
wycisniety czzabek czosnku

wszystko dokladnie mieszamy.

Mozna jesc na zimno ale mozna tez podgrzac ( nie gotowac)
Przepis na sos do wÄ…tróbki i innych daÅ„ za chudych, ok. A do problematycznej chaÅ‚wy, co Pan proponuje, Adampio? :) 

Choć możliwe że dodatek 25 g chaÅ‚wy do Pana sosu też wÄ…tróbce i sosowi nie zaszkodzi. Kulinaria lubiÄ… improwizacje... Od tego zaczyna siÄ™ nierzadko przepis ;) 
:D






Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2012-01-13, 12:49:21
Miało być pod "cytuj":

Przepis na sos do wÄ…tróbki i innych daÅ„ za chudych, ok. A do problematycznej chaÅ‚wy, co Pan proponuje, Adampio? :) 

Choć możliwe że dodatek 25 g chaÅ‚wy do Pana sosu też wÄ…tróbce i sosowi nie zaszkodzi. Kulinaria lubiÄ… improwizacje... Od tego zaczyna siÄ™ nierzadko przepis ;) 


Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2012-01-13, 12:53:16
Najlepiej nie jesc :lol:


Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2012-01-13, 12:53:29
Cytuj z: admin 2012-01-13, 11:43:52
Nie masz racji, ale niech ci będzie.  :D

Ze śmietany wychodzi bita śmietana, a później masło przeważnie extra, a ze śmietanki wychodzi bita śmietanka, a później masło śmietankowe.
Ale to takie tam mleczarskie sztuczki.  :wink:

ciekawostka: w maśle extra jest znacznie więcej probiotyków niż w maślance. Masło śmietankowe i maślanka z niego nie mają ich (prawie) wcale.



Tak, z kwaśnej masło.

Natomiast nazwa "handlowa" i w słowniku języka polskiego dla ubitej śmietanki 30 % lub więcej jest "bita śmietana". Nc nie mogę poradzić na słownik :)  


Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2012-01-13, 12:59:57
Cytuj z: adampio 2012-01-13, 12:53:16
Najlepiej nie jesc :lol:



Można wiÄ™c poszukać przepisów gdzie zawartość cukrów do biaÅ‚ka jest wyższa niż w powyższej bitej Å›mietanie z chaÅ‚wÄ… proponowanych i na tej stronie ;)  bez dopisku: najlepiej nie jeść ?

Wis może sprawdzić jak zareaguje jego organizm na taki deser, zamiast chałwy "na sucho"? Może info tu dodać?


Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2012-01-13, 13:02:04
Jezeli juz mialbym mieszac chalwe do jedzenia to zastosowalbym to w deserach albo lekkich miedzyposilkach.

Chalwa rozpuszcza sie w cieple. Wiec jezeli na odrobinie masla rozpuscimy chalwe, do tego dodamy twarog zmieszany ze smietana, dodamy zoltko i wszystko lekko zamazymy, podejzewam, ze otrzymamy jakis slodki deserek. :D

Ale nie probowalem. :lol:


Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-13, 13:03:07
Cytuj z: admin 2012-01-13, 11:43:52
Nie masz racji, ale niech ci będzie.  :D

Ze śmietany wychodzi bita śmietana, a później masło przeważnie extra, a ze śmietanki wychodzi bita śmietanka, a później masło śmietankowe.
Ale to takie tam mleczarskie sztuczki.  :wink:

ciekawostka: w maśle extra jest znacznie więcej probiotyków niż w maślance. Masło śmietankowe i maślanka z niego nie mają ich (prawie) wcale.


Przeżyję bez racji... :D :lol: Kiedyś tak mówiono, że kto ma rację ten stawia kolację... :lol: :lol: :lol:
Ale dobrze wiedzieć, że masło ekstra jest lepsze od śmietankowego. Nie wiedziałam wcześniej czym one się różnią...


Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2012-01-13, 13:04:45
Namawiam, by spróbować i zrobić przepis.

U mnie chałwa nie miała się rozpuszczać i być wyczuwalna.


Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2012-01-13, 13:06:22
Jezeli juz ktos tak lubi chalwe, a nie zawsze to co sie kupije jest prawdzie, to czy nie lepiej zjesc dla oslody troche miodu? To jest przeciez glowny skladnik chalwy i tahini.
Tahini / olej sezamowy mozna tez dolac do miodu :lol:


Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-13, 13:07:13
Cytuj z: adampio 2012-01-13, 13:02:04
Jezeli juz mialbym mieszac chalwe do jedzenia to zastosowalbym to w deserach albo lekkich miedzyposilkach.

Chalwa rozpuszcza sie w cieple. Wiec jezeli na odrobinie masla rozpuscimy chalwe, do tego dodamy twarog zmieszany ze smietana, dodamy zoltko i wszystko lekko zamazymy, podejzewam, ze otrzymamy jakis slodki deserek. :D

Ale nie probowalem. :lol:


Szukasz testerów... :roll: :lol:


Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2012-01-13, 13:09:34
Cytuj z: Teresa Stachurska 2012-01-13, 13:04:45
Namawiam, by spróbować i zrobić przepis.

U mnie chałwa nie miała się rozpuszczać i być wyczuwalna.


Nie mam chalwy i nie wiem gdzie kupic.
Teraz zajadam sie wlasnej roboty twarozkiem, owazonym przez moja zone, z dodatkiem kwasnej smietany 38 %, to wszystko ze szczypiorkiem, koperkiem letnim, kawalkiem swezego ogorka i pomidora.To je to! :lol:


Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2012-01-13, 13:10:31
Cytuj:
Szukasz testerów... Rolling Eyes Laughing


Tak, bo sam chalwy nie jadam. Raczej ciazowe placki - ale bez rezultatow. :lol:


Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-13, 13:15:09
Musisz być cierpliwy, to coś się z tego wykluje... :lol:


Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-13, 13:16:18
Tematy o jedzeniu wywołują u mnie apetyt...wilczy... :evil: :lol:


Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2012-01-13, 13:41:55
A to niedobry znak.  :(


Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-13, 14:09:14
:cry: Ale zaraz idę jeść rybki... :D


Tytu³: Odp: Bita Å›mietana z chaÅ‚wÄ…
Wiadomo¶æ wys³ana przez: wisienka 2012-01-13, 20:45:14
Cytuj z: adampio 2012-01-13, 09:08:47
Cytuj z: wis 2012-01-12, 21:49:27
Muszę to zrobić. Widziałem w Aldiku piękny blok chalwy waniliowej taki, którym sie kiedyś "opychałem". Ale co z tą wątróbką i cebulką ? Czy to jako jedno danie? Prosze o szczegóły. Mam w zamrażarce przygotowaną wątróbkę wieprzową z cebulą, "czeka na swoją chwilę". może to będzia ta chwila.
wis


Ja bym proponowal do takiej watrobki zrobic sos tatarski, ktory ma i smak i duzo T.
Sos tatarski robi sie w dwie minuty.
To porcja na jedna osobe:
50gr kwasnej smietany 38% ( w Polsce jest 30%)
30 gr majonezu (81% T)
20 gr musztardy
wycisniety czzabek czosnku

wszystko dokladnie mieszamy.

Mozna jesc na zimno ale mozna tez podgrzac ( nie gotowac)

:D


Ja podobnie robie sos ale czosnkowy.Pychota :D Do kwaśniej śmietany dodaję także majonezu, kilka ząbków czosnku, może być cała główka w zależności jak kto lubi i pół paczki oregano.Żadnych przypraw więcej nie trzeba.Mniam  :D pasuje do wszystkiego.


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.