forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: fewa 2012-01-31, 15:56:13



Tytu³: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: fewa 2012-01-31, 15:56:13
Składniki:
- 200g masła
- 200g śmietanki (30%)
- 60g kakao
- 40g fruktozy
- szczypta cynamonu

  I tak. Kakao rozpuścić w niewielkiej ilości śmietanki. Dodać pozostałą śmietankę, pokrojone masło, fruktozę i cynamon.
  Podgrzewać na ogniu, mieszać i zagotować.
  Masę czekoladową przełożyć do odpowiedniego pojemnika, schłodzić i umieścić w lodówce. Pokroić w odpowiednie wzory (według uznania)
Aby urozmaicić smak można do masy czekoladowej dodać wiórka kokosowe, wcześniej namoczone w alkoholu - wersja tylko dla dorosłych. Lub jakieś inne bakalie (według smaku). Należy tylko pamiętać o wartości BTW

ZdjÄ™cie nie chce siÄ™ wkleić  :(



Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-31, 16:27:59
...a szkoda... :( wszystko ładnie, pięknie, nie daje mi jednak spokoju ta fruktoza...czy aby na pewno jest ona mniej szkodliwa od zwykłego cukru (w którym glukoza i fruktoza występują chyba w jednakowych ilościach)...?


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-31, 16:40:54
Cytuj z: fewa 2012-01-31, 15:56:13
Zdjęcie nie chce się wkleić  :(



A masz je wstawione w komputer? Np. na pulpit?
Jeśli masz, to w okienku, w którym wysyłamy wiadomość jest z lewej strony taki napis "Opcje dodatkowe..." - klikasz na niego i wyskakuje Tobie taki napis "Załącz" z małym okienkiem obok "Wybierz plik", klikasz na to maleńkie okienko i wyskakuje Tobie okienko z ikonkami zapisanych zdjęć. Klikasz na ta ze zdjęciem, które chcesz wkleić i potem klikasz "Wyślij wiadomość". Nie można przy zdjęciach robić "Podglądu" bo zdjęcie zniknie i trzeba je wstawiać od nowa...


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: fewa 2012-01-31, 16:50:39
Można zamiast fruktozy zastosować cukier.
Z tego co wiem fruktoza lepiej jest tolerowana przez organizm. Fachowo nie umiem tego wytłumaczyć.
Tak samo jak sól morska jest lepsza od kamiennej.  :)
:lol: :lol: robiłam podgląd, może teraz się uda


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: fewa 2012-01-31, 16:52:21
Zdjęcie czekoladek

[załącznik usunięty przez administratora]


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-31, 16:54:11
Supeeer... :D


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-31, 16:59:38
Cytuj z: fewa 2012-01-31, 16:52:21
Zdjęcie czekoladek




A teraz pewnie Admin jeszcze będzie chciał, żebyś zdjęcia w postaci linku umieszczała... 8) :lol:


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: fewa 2012-01-31, 17:17:19
Cytuj z: renia 2012-01-31, 16:59:38
Cytuj z: fewa 2012-01-31, 16:52:21
Zdjęcie czekoladek




A teraz pewnie Admin jeszcze będzie chciał, żebyś zdjęcia w postaci linku umieszczała... 8) :lol:


Tylko jak  :shock: :lol:


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-31, 17:25:42
:shock: :lol: ... nie mam pojÄ™cia. A On nie ma serca... 8)  :|


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-31, 17:28:31
Coś tam kombinowałam z tym... http://www.fotosik.pl/ ale nie wiem czy bym powtórnie umiała się tym posłużyć...
Jestem w tym antytalent... 8)


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: fewa 2012-01-31, 18:41:27
Nie wiem, czy jest taka potrzeba, ja tyle zdjęć wklejam, że ho ho ho  :lol: :lol:


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-31, 18:46:38
Zawsze zaczyna siÄ™ od pierwszego, a potem ho ho... :lol:


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: fewa 2012-01-31, 19:23:08
Na Fotosiku już siÄ™ zarejestrowaÅ‚am, wkleiÅ‚am tam zdjÄ™cia i.... :lol: na razie nic, nie da siÄ™ przesÅ‚ać  :evil: może trzeba, aby konto siÄ™ aktywowaÅ‚o.


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-31, 19:34:29
Mariusz siÄ™ na tym zna... :roll:


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-31, 19:47:29
Już wiem jak to siÄ™ robi  :D

http://www.fotosik.pl/dodaj-zdjecie/kody/?uploadCount=1&layout=3&uploadedPhotoId=24e9806cf3fd154f

Wchodzisz na tą stronę (nie musisz być nawet zalogowana, ani zarejestrowana) zaznaczacz na dole strony, że masz +18 lat (mam nadzieję, że masz już skończone :wink:) klikasz na okienko gdzie pisze "wybierz zdjęcie", a potem na napis "rozpocznij przesyłanie" i potem kopiujesz ten link i możesz go wklejać na Forum - czy gdzie chcesz. Zdolna jestem... 8) :lol: :wink:


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-31, 19:51:33
Na tÄ… stronÄ™ wchodzisz...

http://www.fotosik.pl/dodaj-zdjecie/krok-1 -  i tak samo po klikniÄ™ciu "wybierz zdjÄ™cie" klikasz na ikonkÄ™ zdjÄ™cia, które chcesz wstawić...


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: fewa 2012-01-31, 20:13:56
No na reszcie http://www.fotosik.pl/u/1565/album/1088478  :D udaÅ‚o siÄ™. Po na najechaniu myszkÄ… na dane zdjÄ™cie, powiÄ™kszy siÄ™  :lol:


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-31, 20:20:43
Ja Ciebie nie chwalÄ™, ale Ty masz po prostu talent...  :D


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-01-31, 20:29:17
Czyli już mogę zabawić się w tego złego administratora!  :D
Siach i po załączniku.  :?


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2012-01-31, 20:36:39
Fewa, nie jest to za słodkie?

Objętościowo to 500 g, więc przeliczając na "szklanki" 3 (15 g) łyżeczki cukru mogłoby wystarczyć, ew. żeby ten słodycz podrasować możnaby dodać szczyptę soli i szczyptę (mniejszą) gałki muszkatołowej. Oprócz cynamonu. Czy cynamon jest w gotowym wyrobie wyczuwalny?

Możnaby to wysłać do redakcji "Optymalnych", namawiam :)  Zdjęcie jest, wszystko jest. Fruktozę lepiej zmienić na cukier.



Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-31, 20:42:53
Cytuj z: admin 2012-01-31, 20:29:17
Czyli już mogę zabawić się w tego złego administratora!  :D
Siach i po załączniku.  :?


Chyba lubisz takÄ… zabawÄ™... :shock: :lol:


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-01-31, 20:45:51
Nie chcÄ™, ale muszÄ™!  :wink: :lol:


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-31, 20:48:04
Rozumiem... :roll: przykry obowiÄ…zek... 8) :lol:


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-01-31, 20:51:37
Yep!  :?


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-31, 20:55:41
Czyli jednak masz serce... 8)


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-01-31, 21:01:47
Harde.  :wink:


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-01-31, 21:04:42
...jak skała... :evil: :lol: którą erozja bierze... :lol: :wink:


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: fewa 2012-01-31, 21:57:50
Cytuj z: Teresa Stachurska 2012-01-31, 20:36:39
Fewa, nie jest to za słodkie?

Objętościowo to 500 g, więc przeliczając na "szklanki" 3 (15 g) łyżeczki cukru mogłoby wystarczyć, ew. żeby ten słodycz podrasować możnaby dodać szczyptę soli i szczyptę (mniejszą) gałki muszkatołowej. Oprócz cynamonu. Czy cynamon jest w gotowym wyrobie wyczuwalny?

Możnaby to wysłać do redakcji "Optymalnych", namawiam :)  Zdjęcie jest, wszystko jest. Fruktozę lepiej zmienić na cukier.




W smaku jeśli chodzi o słodycz można porównać do czekolady 90%.
GaÅ‚ka muszkatoÅ‚owa? kojarzy mi siÄ™ z pasztetem  :shock:
Fakt, cynamonu w ogóle nie czuć. NastÄ™pnym razem zrobiÄ™ inne, chodzi mi po gÅ‚owie z alkoholem  :lol: i z polewÄ… czekoladowÄ…, tak, aby byÅ‚y twarde jak te ze sklepu.
Wiem, że fruktoza jest lepsza, ale jak kto woli można zamienić na cukier, wtedy bÄ™dzie  sÅ‚odsza i w takim wypadku w przepisie bÄ™dzie trzeba zmniejszyć jego ilość.
Jak ma się ochotę na coś słodkiego, to dwa kawałki w zupełności zaspokoją zachcianki.
Nie liczyłam proporcji, bo przy tak dużej ilości tłuszczu, a małej W jest to zbędne. Ale jeśli jest ktoś chory to najpierw zanim skorzysta z przepisu, policzy.


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: wisienka 2012-02-01, 19:00:27
Cytuj z: admin 2012-01-31, 20:29:17
Czyli już mogę zabawić się w tego złego administratora!  :D
Siach i po załączniku.  :?


Adminie, dlaczego nie wolno tu wklejać żadnych zdjęć? tylko w tym temacie czy w ogóle na forum?


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-02-01, 19:04:40
Bo zdjęcia zajmują zbyt dużo miejsca.


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-02-01, 19:08:27
Cytuj z: wisienka 2012-02-01, 19:00:27
Cytuj z: admin 2012-01-31, 20:29:17
Czyli już mogę zabawić się w tego złego administratora!  :D
Siach i po załączniku.  :?


Adminie, dlaczego nie wolno tu wklejać żadnych zdjęć? tylko w tym temacie czy w ogóle na forum?


Można, ale za pomocą linków...
Albo zwyczajnie, a Admin będzie je usuwał... :lol:


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: wisienka 2012-03-08, 20:21:13
Cytuj z: fewa 2012-01-31, 15:56:13
Składniki:
- 200g masła
- 200g śmietanki (30%)
- 60g kakao
- 40g fruktozy
- szczypta cynamonu

  I tak. Kakao rozpuścić w niewielkiej ilości śmietanki. Dodać pozostałą śmietankę, pokrojone masło, fruktozę i cynamon.
  Podgrzewać na ogniu, mieszać i zagotować.
  Masę czekoladową przełożyć do odpowiedniego pojemnika, schłodzić i umieścić w lodówce. Pokroić w odpowiednie wzory (według uznania)
Aby urozmaicić smak można do masy czekoladowej dodać wiórka kokosowe, wcześniej namoczone w alkoholu - wersja tylko dla dorosłych. Lub jakieś inne bakalie (według smaku). Należy tylko pamiętać o wartości BTW

Zdjęcie nie chce się wkleić  :(




Jedno pytanie fewa - czy na pewno trzeba zagotować? bo jak dotąd wszelkie przepisy na taką domową czekoladę czy tez polewę czekoladową, to wszędzie pisało żeby właśnie nie dopuścić do zagotowania a tylko podgrzewać aż składniki się połączą i cukier się rozpuści.Jak mi się kiedyś taka polewa zagotowała to sie to takie karmelowe zrobiło i nie chciało mi to zastygnąć na cieście tylko cały czas się ciągnęło jak krówka ciągutka... :roll" od tamtej pory zawsze uważałam na to,żeby żadnej czekolady czy polewy nie zagotować.Ty zagotowałaś?


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: fewa 2012-03-14, 22:34:34


Jedno pytanie fewa - czy na pewno trzeba zagotować? bo jak dotąd wszelkie przepisy na taką domową czekoladę czy tez polewę czekoladową, to wszędzie pisało żeby właśnie nie dopuścić do zagotowania a tylko podgrzewać aż składniki się połączą i cukier się rozpuści.Jak mi się kiedyś taka polewa zagotowała to sie to takie karmelowe zrobiło i nie chciało mi to zastygnąć na cieście tylko cały czas się ciągnęło jak krówka ciągutka... :roll" od tamtej pory zawsze uważałam na to,żeby żadnej czekolady czy polewy nie zagotować.Ty zagotowałaś?
Cytuj:


Ja zagotowaÅ‚am, chyba z przyzwyczajenia, bo zawsze kakao gotujÄ™ ze Å›mietankÄ… do picia, a ostatnia robiÄ™ sobie samo kakao na wodzie to takie a..la kawa  :lol: a jeÅ›li chodzi o czekoladÄ™ to nic siÄ™ nie staÅ‚o, nie zaszkodziÅ‚o gotowanie, a i do przechowywania na dÅ‚użej lepiej siÄ™ nadaje, tak myÅ›lÄ™.


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2012-04-02, 21:00:11
Czekolada stygnie :)  Cukru daÅ‚am 20 g. Oraz 30 g ekstraktu waniliowego.


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-04-02, 21:16:26
Zdjęcie będzie?


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2012-04-02, 21:36:26
Dam na kuchniÄ™, wiÄ™c bÄ™dzie :)  Ciekawa jestem czy Fewa ten przepis wysÅ‚aÅ‚a do miesiÄ™cznika "Optymalni". KtoÅ› wie? Czy moja kolej?


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-04-02, 21:40:15
Cytuj z: Teresa Stachurska 2012-04-02, 21:36:26
Dam na kuchniÄ™ ...


Chyba w pokoju by lepiej się prezentowało... 8) :lol: :wink:


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2012-04-02, 21:53:22
Jo :lol: 


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-04-02, 22:04:56
Będziesz ją mrozić, czy rozdasz część... :roll:


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2012-04-02, 22:26:31
Czekolada do mrożenia siÄ™ nie nadaje, tak pamiÄ™tam skÄ…dÅ›. Nie wiem dlaczego. Przepisu byÅ‚am ciekawa wiÄ™c trzeba byÅ‚o go zrealizować. ZobaczÄ™ co wyjdzie jak ostygnie i wtedy zdecydujÄ™ co dalej :) 


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-04-02, 22:48:36
Jak zaczniesz próbować i się zastanawiać, to już chyba nie będzie co rozdawać... 8) :lol: :wink:


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: fewa 2012-04-02, 23:00:09
Cytuj z: Teresa Stachurska 2012-04-02, 21:36:26
Dam na kuchnię, więc będzie :)  Ciekawa jestem czy Fewa ten przepis wysłała do miesięcznika "Optymalni". Ktoś wie? Czy moja kolej?

Ja wiem  :lol: nie wysÅ‚aÅ‚am  :shock:


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: fewa 2012-04-02, 23:04:06
W miesięczniku mogliby mieć artykuły, przepisy z forum, nikt by nie miał przeciwko temu. Jak się daje publicznie jakiś przepis to czemu nie mógłby być w czasopiśmie? Czy potrzebne jest specjalne zezwolenie?


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-04-03, 07:18:11
Przepis jest niewykonalny, ponieważ przeciętna osoba nie wie skąd wziąć 40g fruktozy!  :shock:
Jeśli się napisze, żeby fruktozę zastąpić sacharozą, to też jej to nic nie powie.   :?
Dlatego się pisze prosto: cukier z cukiernicy, a nie jakieś 40g lewulozy!  :?


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dasna 2012-04-03, 07:51:41
Cytuj z: admin 2012-04-03, 07:18:11
Przepis jest niewykonalny, ponieważ przeciętna osoba nie wie skąd wziąć 40g fruktozy!  :shock:
Jeśli się napisze, żeby fruktozę zastąpić sacharozą, to też jej to nic nie powie.   :?
Dlatego się pisze prosto: cukier z cukiernicy, a nie jakieś 40g lewulozy!  :?

Uwielbiam niewykonalne przepisy. :P Nie stresuję się , że nie wprowadziłam ich w życie. Po prostu są niewykonalne. :D


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2012-04-03, 10:20:45
Cytuj z: fewa 2012-04-02, 23:00:09
Cytuj z: Teresa Stachurska 2012-04-02, 21:36:26
Dam na kuchnię, więc będzie :)  Ciekawa jestem czy Fewa ten przepis wysłała do miesięcznika "Optymalni". Ktoś wie? Czy moja kolej?

Ja wiem  :lol: nie wysłałam  :shock:



To proponujÄ™ posÅ‚ać :)  Z fotografiÄ…. 20 g cukru jest aż nadto. NastÄ™pnym razem dam mniej.

Mnie czekolada tym razem nie wyszła. Jest dobry (smaczny) krem, np do mazurka z orzechowym spodem, bez cukru, bo co za dużo to nie zdrowo.



Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-04-03, 10:33:33
Nie wyszła, to znaczy została rzadka?


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2012-04-03, 11:11:59
Rzadka, to może nie, ale nie nadaje siÄ™ do krojenia, a do smarowania tak :)  Istotne, że smaczna.


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-04-03, 11:19:46
Odparować wodę intensywnie mieszając, tylko uważać, bo jest taki moment, gdy jak się przesadzi, to będzie się rozwarstwiać. Jak jest możliwość, to koniecznie zahartować.
I wyjdzie.  Twarda i błyszcząca. :D


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2012-04-03, 11:56:49
Zahartować w jaki sposób?


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-04-03, 13:43:32
Proszę wybrać - http://www.bing.com/search?q=hartowanie+czekolady&src=IE-SearchBox&FORM=IE8SRC


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2012-04-03, 15:07:19
DziekujÄ™ :) 


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-04-03, 15:11:39
Proszę jeszcze spróbować w googlu, bo bing, po polsku czasem opuszcza ciekawe linki w niektórych hasłach.


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2015-02-25, 07:56:18
Czekolada piękności i zdrowia:
http://kopalniawiedzy.pl/Esthechoc-Lycotec-czekolada-skora-zmarszczki-astaksantyna-polifenole-Cambridge-Beauty-Chocolate-dr-Ivan-Petyaev,21964


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kasara1991 2015-08-02, 22:13:57
Jestem optymalna od 5 lat, przed przejsciem na ZO na dawno skonczylam ze slodyczami, czekoladami, itp. Przez ostatnie 4 tygodnie, mialam 4-5 "wpadek", gdzie nie moglam sie powstrzymac od czekolady mlecznej (ktorej nie lubilam wczesniej). Zjadlam 50-100 gr i tym samym 45-50 gr Wegli. Jak narazie nic nie musialam odchorowac, ale jak widze pierwszy skladnik cukier, to mnie odrzuca od samej siebie. Mieliscie tak kiedys? Beda jakies wieksze konsekwencje jednidniowej wpadki?


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2015-08-02, 22:19:03
Nic Ci nie będzie, śpij spokojnie, ale nie powtarzaj za często. ;)


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2015-08-03, 14:35:40
Daj jeszcze odpuszczenie grzechów i żądaj żalu za grzechy i szczerego postanowienia poprawy... 8)


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2015-08-03, 14:37:50
Faktycznie powinienem, ale zapomniałem procedur, dawno w kościółku nie byłem. :D


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2015-08-03, 17:36:47
:?  źle Synu... :twisted:


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2015-08-03, 20:29:47
Grzeszysz.  :? ;)


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2015-08-03, 20:32:56
Celowo, w piekle jest weselej. ;)
A w niebie to zimno, tylko woda nałęczowska i paluszki, bo dla paru dusz nie opyla się grzać i gotować. ;)


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2015-08-03, 20:39:22
I rock'n'rolla nie grajÄ…. ;)


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Helena 2015-08-03, 21:04:06
Cytuj z: kasara1991 2015-08-02, 22:13:57
Jestem optymalna od 5 lat, przed przejsciem na ZO na dawno skonczylam ze slodyczami, czekoladami, itp. Przez ostatnie 4 tygodnie, mialam 4-5 "wpadek", gdzie nie moglam sie powstrzymac od czekolady mlecznej (ktorej nie lubilam wczesniej). Zjadlam 50-100 gr i tym samym 45-50 gr Wegli. Jak narazie nic nie musialam odchorowac, ale jak widze pierwszy skladnik cukier, to mnie odrzuca od samej siebie. Mieliscie tak kiedys? Beda jakies wieksze konsekwencje jednidniowej wpadki?

https://pl.wikipedia.org/wiki/Jeanne_Calment#Zdrowie_i_styl_.C5.BCycia
Cytuj:
Jeanne Calment przypisywaÅ‚a swÄ… dÅ‚ugowieczność i stosunkowo mÅ‚ody wyglÄ…d oliwie z oliwek, którÄ… dodawaÅ‚a do potraw, oraz wcieraÅ‚a w skórÄ™, jak również kieliszkowi Porto, oraz czekoladzie (wg niepotwierdzonych źródeÅ‚ Jeanne Calment zjadaÅ‚a prawie kilogram czekolady tygodniowo)‪[7]‬.

i żyła 122 lata.
http://w692.wrzuta.pl/audio/8dJ5MsKBPza/czeko_czeko_czekolada_-_monika_ambroziak


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2015-08-03, 21:09:18
A gdzie 5*wio? To jest podstawa dÅ‚ugowiecznoÅ›ci i zdrowia do Å›mierci, co naukowcy udowodnili na setkach tysiÄ™cy badaÅ„.  8) ;)


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Diogenes z Synopy 2015-08-03, 21:15:50
oj tam, cieplarniane warunki.

Tu gość 103 lata i w tuczarnianej biedronce pracuje .

http://www4.rp.pl/Rynek-pracy/308039916-103-latek-wciaz-pracuje-w-Walmarcie.html


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2015-08-03, 21:18:00
Bo praca uszlachetnia. ;)  :lol:


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2015-08-03, 21:20:40
A tu też ustawowo majÄ… robić do Å›mierci, ale PiS z Dudami to zmieni... ;)  :D


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2015-08-03, 21:23:30
No i całe szczęście, bo system by tego nie wytrzymał. ;)


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2015-08-03, 21:27:33
Ja proponujÄ™ dziesięć lat skÅ‚adkowych dla urzÄ™dników, bo to wiadomo, że stresujÄ…ca robota, nie to co wÄ™giel fedrować, czy z ckm-u w obcych krajach strzelać!  8)
Na emeryturze będą do tego taniej kosztowali... ;)


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2015-08-03, 21:32:02
Najlepiej zrobić paÅ„stwo z samych urzÄ™dników, to dopiero dobrobyt bÄ™dzie!  :lol:


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2015-08-03, 21:33:55
O! I to jest dobry pomysÅ‚, bo minimalna pensja zaraz by do 5tys. skoczyÅ‚a...  8)  :lol:


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2015-08-03, 21:40:18
I emeryturka pewna, bo przez paÅ„stwo gwarantowana, a przede wszystkim nie bÄ™dzie już tych wyzyskiwaczy prywaciarzy, co super fury sobie kupujÄ…, a z pracownikiem zyskiem siÄ™ nie podzielÄ….  :? ;)


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2015-08-03, 21:55:46
O wÅ‚aÅ›nie! I znów bÄ™dzie każdemu wedÅ‚ug potrzeb!  :D ;)


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2018-01-14, 12:26:23
CoÅ› za mnÄ… chodziÅ‚o sÅ‚odkiego ze trzy dni, to, tak przy niedzieli, opitoliÅ‚em paczkÄ™ migdaÅ‚a w czekoladzie, chyba 100g, pół czekolady z orzechem laskowym i puszkÄ™ Dr Peppera.  :P
I co, lołkarbowcy!?


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2018-01-14, 12:58:28
Nic, to Ty dostaniesz zatwardzenia. ;)


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2018-01-14, 13:01:10
Nie miewam. :D
A nawet jakby, to warto. ;)


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2018-01-14, 13:11:23
Jasne, będzie okazja odrobić zaległości czytelnicze w kibelku. ;)


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2018-01-14, 13:15:54
Podobno to niebezpieczne, ale w aptekach jest przecież Proctohemolan, słyszałem w reklamie radiowej. ;)


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2018-01-14, 13:17:29
:lol:


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2018-01-14, 14:21:31
Cytuj z: Gavroche 2018-01-14, 13:15:54
Proctohemolan,


Ciekawe czy też tak smaczny... ;)


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2018-01-14, 14:27:08
A to trzeba by jakiego gendera zapytać. ;)


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2018-01-14, 14:29:55
U lekarza:
-Panie, a po co pan te czopki łykał?! :shock:
-A co, miałem je sobie w d... wsadzić?! :x


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2018-01-14, 14:32:58
:lol:


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2018-01-14, 14:45:08
:lol:


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Ukko 2018-01-14, 19:47:50
Cytuj z: Gavroche 2018-01-14, 12:26:23
Coś za mną chodziło słodkiego ze trzy dni, to, tak przy niedzieli, opitoliłem paczkę migdała w czekoladzie, chyba 100g, pół czekolady z orzechem laskowym i puszkę Dr Peppera.  :P
I co, lołkarbowcy!?

Czuję się trochę zawstydzony na swoim niby high carb, chociaż z 50 wungla na posiłek włazi.


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2018-01-14, 19:56:07
Bo Ty jesteś bardzo przepisowy, tzn. ważniejsze są reguły diety "na której się jest", niż potrzeby własnego organizmu. ;)
Zresztą to nie tylko Twój problem.

Ja słucham siebie i odpowiednio reaguję, mniej więcej 2x w miesiącu zjadam sporo węglowodanów, ma to wiele korzystnych, z mojego punktu widzenia, następstw i póki działa, to będę tak robił. :D
Do tych słodyczy dołączyły jeszcze smażone ziemniaki, jagody ze śmietaną i cukrem, kaszanka, sałatka warzywna z majonezem i kilka landrynek. ;)


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Ukko 2018-01-14, 20:07:51
Właśnie takie są mniej więcej potrzeby mojego organizmu :P

Chyba zaÅ‚apaÅ‚em w czym może tkwić problem, za dużo jadÅ‚em wÄ™glowodanów zÅ‚ożonych, a może wystÄ™pujÄ… jakieÅ› problemy z niewystarczajÄ…ca iloÅ›ciÄ… amylazy, a ja głównie ziemniaki, kasza i ryż. Teraz weszÅ‚y banany, które mi najbardziej smakujÄ…, co w sumie dziwne, bo jak byÅ‚em na wysokim tÅ‚uszczu, i  spróbowaÅ‚em kiedyÅ› banana, to siÄ™ dziwiÅ‚em jak można toto jeść :D


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2018-01-14, 20:09:07
Z pewnością masz takie potrzeby, i dlatego masz 20kg niedowagi. ;)

Podobnie jak kolega roszczeniowy w innym temacie, przejmujesz się zadrapaniem na masce, kiedy silnik rzęzi i się krztusi. :D


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Jarek 2018-01-14, 20:16:41
Pewnie w nocy żre, a organizm ma tak wyciszony że żarcie sprawia mu większą przyjemność od spania. 8)


Tytu³: Odp: Czekolada
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Ukko 2018-01-14, 20:19:46
A tam zadrapaniami, właśnie mam świadomość, że to nie zadrapania na masce tylko silnik, czas chyba wrócić do starego paliwa :lol:
I mam też świadomość, że za swój stan odpowiadam tylko ja. Zawsze byłem na swojej wersji LCHW ( to W zamiast F oznacza wróbelek i odnosi się do porcji jadła :D )


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.