forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: Dasna 2012-06-06, 15:10:57



Tytu³: Riażanka (Ряжанка)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dasna 2012-06-06, 15:10:57
Riażanka to tradycyjny produkt mleczny kuchni ukraińskiej.

Mleko trzeba dÅ‚ugo "prażyć" w piekarniku do zÅ‚otego koloru (uzyskuje siÄ™ tzw.priażene mleko,пряжене молоко ). NastÄ™pnie schÅ‚odzić mleko do temperatury pokojowej i doÅ‚ożyć Å›mietany lub Å›mietanki. Przykryć i odstawić w ciepÅ‚e miejsce na 12 godzin. Tak uzyskana riażankÄ™ schÅ‚odzić i używać do różnych potraw.

Produkty.
5 szklanek mleka
1 szklanka śmietany lub śmietanki.


Tytu³: Odp: Riażanka (Ряжанка)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dasna 2012-06-06, 15:18:24
Jeszcze w tradycyjnej kuchni ukraiÅ„skiej wyrabia siÄ™ ser z siary (colostrum,молозиво. Ma on żółty kolor i sÅ‚odkawy smak. SprzedajÄ… go tez jako ser na sÅ‚odko.


Tytu³: Odp: Riażanka (Ряжанка)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-06-06, 15:40:00
Nawet sobie nie mogę wyobrazić jak taka riażanka wygląda i smakuje...coś jak twarożek? Google też nie wiedzą... :?


Tytu³: Odp: Riażanka (Ряжанка)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-06-06, 16:10:08
Dasna, coÅ› mi siÄ™ przypomina, że moja TeÅ›ciowa grzaÅ‚a mleko w misce na blacie pieca kuchennego. Potem wlewaÅ‚o to mleko  (gÄ™ste, chyba ukwaszone) w taki specjalnie do tego celu uszyty rożek tetrowy, który nazywaÅ‚a sernikiem...Sernik ten musiaÅ‚ gdzieÅ› tak z dobÄ™ wisieć i z niego skapywaÅ‚a taka jakby woda, a z zawartoÅ›ci powstawaÅ‚ twaróg. Twaróg ten czÄ™sto solili i suszyli. PowstawaÅ‚ z niego taki biaÅ‚y, twardy i sÅ‚ony ser. Nam smakowaÅ‚. Moi starsi synowie jeszcze go wspominajÄ… - jaki to babcia dobry ser robiÅ‚a...


Tytu³: Odp: Riażanka (Ряжанка)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dasna 2012-06-06, 16:47:48
Moja Babcia tak robiła twaróg.
Rażianka jest rzadkiej konsystencji , nie mówiąc już o priażenym mleku.


Tytu³: Odp: Riażanka (Ряжанка)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2012-06-06, 18:06:40
Razianka to odparowane mleko? Inczej zagęszczone?


Tytu³: Odp: Riażanka (Ряжанка)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dasna 2012-06-06, 18:13:59
Cytuj z: Teresa Stachurska 2012-06-06, 18:06:40
Razianka to odparowane mleko? Inczej zagęszczone?

Nie , zgÄ™szczone mleko to згущене молоко.I robiÄ… je z mleka albo w proszku albo pasteryzowanego z dodatkiem 12 % cukru. A riażanka to rzadsza konsystencja.Bez cukru. Forma napoju raczej.


Tytu³: Odp: Riażanka (Ряжанка)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dasna 2012-06-06, 18:24:39
Mleko zagęszczone może także być bez cukru i może także być mleko zagęszczone z prażonego mleka. Wtedy ma kolor lekko brązowy.


Tytu³: Odp: Riażanka (Ряжанка)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-06-06, 18:26:07
I co się robi z takiego gęstego mleka?


Tytu³: Odp: Riażanka (Ряжанка)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2012-06-06, 18:26:34
Pamiętam jak w komunie moja Mama trzymała bardzo długo mleko na małym ogniu, aby uzyskać mleko skondensowane do kawy. Bo my bardzo (do dziś) lubimy kawę ze śmietanką czy mlekiem 7,5% lub więcej. To pewnie coś podobnego o czym piszecie?  :D


Tytu³: Odp: Riażanka (Ряжанка)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dasna 2012-06-06, 18:37:33
Z mleka zgęszczonego robią kremy, dodają do ciast , do kawy. Ja jako dziecko wysysałam słodkie , jak ulepek z tubki.


Tytu³: Odp: Riażanka (Ряжанка)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dasna 2012-06-06, 18:39:56
Cytuj z: Blackend 2012-06-06, 18:26:34
Pamiętam jak w komunie moja Mama trzymała bardzo długo mleko na małym ogniu, aby uzyskać mleko skondensowane do kawy. Bo my bardzo (do dziś) lubimy kawę ze śmietanką czy mlekiem 7,5% lub więcej. To pewnie coś podobnego o czym piszecie?  :D

Tak wydaje mi się , ze to jest coś w typie tego mleka prażonego. To prażone to najlepiej wychodzi w piekarniku ale na wolnym ogniu dłuuuugo, dłuuuugo trzymane i nie dopuszczone do wrzenia to będzie to.


Tytu³: Odp: Riażanka (Ряжанка)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-06-06, 18:53:35
Chyba jeszcze z gęstego mleka robi się "krówki"... :roll:


Tytu³: Odp: Riażanka (Ряжанка)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-06-06, 19:00:36
...optymalne krówki oczywiście... 8) :lol:


Tytu³: Odp: Riażanka (Ряжанка)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2012-06-06, 19:02:53
E tam optymalne.  :?
To prÄ™dzej boże krówki.  :wink:


Tytu³: Odp: Riażanka (Ряжанка)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dasna 2012-06-06, 19:04:27
CiÄ…gutki. :lol:


Tytu³: Odp: Riażanka (Ряжанка)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2012-06-06, 19:05:45
Mordoklejki ;)


Tytu³: Odp: Riażanka (Ряжанка)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dasna 2012-06-06, 19:06:59
Wyjmowacze protez. :mrgreen:


Tytu³: Odp: Riażanka (Ряжанка)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2012-06-06, 19:08:30
:lol:


Tytu³: Odp: Riażanka (Ряжанка)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: fewa 2012-06-06, 22:37:48
Cytuj z: Dasna 2012-06-06, 15:10:57
Riażanka to tradycyjny produkt mleczny kuchni ukraińskiej.


Produkty.
5 szklanek mleka
1 szklanka śmietany lub śmietanki.


Z kwaśną śmietaną, to może taki naturalny jogurt?  :roll:


Tytu³: Odp: Riażanka (Ряжанка)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: adamel 2012-06-06, 22:56:36
Cytuj z: renia 2012-06-06, 16:10:08
Dasna, coś mi się przypomina, że moja Teściowa grzała mleko w misce na blacie pieca kuchennego. Potem wlewało to mleko  (gęste, chyba ukwaszone) w taki specjalnie do tego celu uszyty rożek tetrowy, który nazywała sernikiem...Sernik ten musiał gdzieś tak z dobę wisieć i z niego skapywała taka jakby woda, a z zawartości powstawał twaróg. Twaróg ten często solili i suszyli. Powstawał z niego taki biały, twardy i słony ser. Nam smakował. Moi starsi synowie jeszcze go wspominają - jaki to babcia dobry ser robiła...
  Nie caÅ‚Ä… dobÄ™, tylko kilka godzin, a nastÄ™pnie byÅ‚o toto prasowane miÄ™dzy dwiema deseczkami, poÅ‚Ä…czonymi drewnianym "skrÄ™tem" w postaci Å›ruby. Z tego sernika nie skapywaÅ‚a woda tylko serwatka ( któż pamiÄ™ta, co to takiego? ). Dzisiaj serwatka to odpad nie nadajÄ…cy siÄ™ do niczego, a kiedyÅ› spożywano to jako lek na "katzenjammer" ( Witkacy nazywaÅ‚ to "glÄ…twÄ…")


Tytu³: Odp: Riażanka (Ряжанка)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-06-06, 23:06:23
Dokładnie tak jak piszesz... :D


Tytu³: Odp: Riażanka (Ряжанка)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2012-06-06, 23:10:06
ParÄ™ lat temu dostaÅ‚am taki duży uprasowany od mamy koleżanki. CaÅ‚a firma miaÅ‚a co jeść przez dwa dni :)  ByÅ‚ wielkoÅ›ci dużej tortownicy (Å›rednica) i wysoki ze 4 cm.


Tytu³: Odp: Riażanka (Ряжанка)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-06-06, 23:20:43
SmakowaÅ‚ Ci?  :roll:


Tytu³: Odp: Riażanka (Ряжанка)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dasna 2012-06-07, 11:00:53
Serwatkę też na bazar ukraińskich sprzedają.

Ale mnie zaciekawił ten ser z colostrum, Muszę poszukać, popytać.

W Kazachstanie siarÄ™ dzielÄ… na : czarnÄ…, żółtÄ… i biaÅ‚a i nazywa siÄ™ "уыз". Tam jedzÄ… jÄ… z gotowanym miÄ™sem i uważana jest za przysmak. Tez robiÄ… z niej ser.


Tytu³: Odp: Riażanka (Ряжанка)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2012-06-07, 13:03:18
Cytuj z: renia 2012-06-06, 23:20:43
Smakował Ci?  :roll:



Jo :)  Wszystkim smakowaÅ‚.


Tytu³: Odp: Riażanka (Ряжанка)
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2012-06-07, 13:12:17
Ser i serniki Å‚Ä…czÄ… Optymalnych i nieoptymalnych...wszystkim smakuje... :D


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.