forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Wolne tematy => W±tek zaczêty przez: Hana 2006-04-17, 19:20:58



Tytu³: Wielkanocne rozmyslania
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2006-04-17, 19:20:58
Podczas wielkanocnego biesiadowania zastanawialam sie czy to zoltkowe bogactwo nie traci na wartosci podczas obrobki termicznej t.j. gotowania,pieczenia i smazenia ?????
Moze ktos zna odpowiedz????
      Hana


Tytu³: Odp: Wielkanocne rozmyslania
Wiadomo¶æ wys³ana przez: zbynek 2006-04-17, 20:37:05
Cytuj z: Hana 2006-04-17, 19:20:58
Podczas wielkanocnego biesiadowania zastanawialam sie czy to zoltkowe bogactwo nie traci na wartosci podczas obrobki termicznej t.j. gotowania,pieczenia i smazenia ?????
Moze ktos zna odpowiedz????
Hana

Niema wątpliwości że jajka to najdoskonalsze źródło pokarmu, jakie możemy znaleźć na naszej planecie, oczywiście mówimy o jajkach dobrej jakości nie pochodzących z przemysłowych ferm. Możemy je spożywać w każdej postaci pamiętając tylko o tym ze trącą one wartości odżywcze w czasie gotowania, należy wiec ograniczyć jajka na twardo znacznie lepszym wyborem są gotowane na miękko, lub smażone ( sadzone) na oleju oliwkowym lub kokosowym, jako ze oleje te cechują się dobra stabilnością chemiczna w czasie podgrzewania.

http://www.dieta-metaboliczna.com/a1jajka.htm

Ze swej strony dodam, że do jaj sadzonych tłuszcze takie jak masło, smalec to dobra kompozycja.


Tytu³: Odp: Wielkanocne rozmyslania
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2006-04-17, 21:16:52
Pytalam kilku doradcow zywieniowych o roznice miedzy jajem "przemyslowym" a jajem "swojskim" podobno nie ma zadnej.
Jajko prawdopodobnie jest odporne .
      Hana


Tytu³: Odp: Wielkanocne rozmyslania
Wiadomo¶æ wys³ana przez: zbynek 2006-04-17, 21:37:23
Cytuj z: Hana 2006-04-17, 21:16:52
Pytalam kilku doradcow zywieniowych o roznice miedzy jajem "przemyslowym" a jajem "swojskim" podobno nie ma zadnej.
Jajko prawdopodobnie jest odporne .
Hana


Tu pisze..... jak się zmienia, naukowo jaja.  :D:?


http://www.tasomix.pl/articles/document.2005-09-19.3468681522


Tytu³: Odp: Wielkanocne rozmyslania
Wiadomo¶æ wys³ana przez: sabina 2006-04-18, 08:02:38
Cytuj z: zbynek 2006-04-17, 20:37:05
ze trącą one wartości odżywcze w czasie gotowania,


A co im podczas gotowania ubywa, że tracą wartości odżywcze :?:


Tytu³: Odp: Wielkanocne rozmyslania
Wiadomo¶æ wys³ana przez: zbynek 2006-04-18, 12:22:12
Cytuj z: sabina 2006-04-18, 08:02:38
Cytuj z: zbynek 2006-04-17, 20:37:05
ze tr±c± one warto¶ci odżywcze w czasie gotowania,


A co im podczas gotowania ubywa, że trac± warto¶ci odżywcze :?:

Wprawdzie wspomina się o alergii na białko jajka kurzego ale mnie to nie dotyczy, :D gdzieś czytałem że w przypadku jaj, długotrwałe gotowanie obniża wartość odżywczą  białka w jajkach o 40% i czyni je trudniej strawne. Białko jaj nie powinno być też zjadane  na surowo bo niektóre jej składniki jak awidyna wiążą biotynę co uniemożliwia jej wchłanianie i prowadzić może do niedoborów tej witaminy, jednak podczas gotowania jaja następuje denaturacja awidyny dzięki czemu biotyna staje się w pełni przyswajalna przez nasz organizm.


Tytu³: Odp: Wielkanocne rozmyslania
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2006-04-18, 20:15:15
Refleksja po przeczytaniu art. p.t. "PROGRAM VITEA"- znowu kogos zakrecilo i pragnie zrobic pieniadze kosztem naiwnych ludzi.
Czy mozna tu mowic o naukowych badaniach ??--jezeli tak --to kto ponosi koszty tych "eksperymentow"?
Odpowiem sobie sama --caly narod --przeciez placimy podatki!!!
    Hana


Tytu³: Odp: Wielkanocne rozmyslania
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2006-04-19, 19:42:21
Wiec -kochani forumowicze -w jakiej postaci waszym zdaniem ZOLTKO jest najzdrowsze????
  Hana


Tytu³: Odp: Wielkanocne rozmyslania
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Makot-ka 2006-04-19, 20:25:55
W dowolnej postaci dla stosujących ŻO, bo awidyna jest w białku białka, którego się nie jada, a co się "rozłoży" w żółtku pod wpływem ciepła, łatwo się "złoży" w organizmie. A więc począwszy od żłótka surowego, a skończywszy na...
Pamiętać jednak należy, że na Ponomarence i w klasycznym korytku, żółtka wybitnie przyspieszają rozwój miażdżycy :shock: :? :!: i trzeba ich unikać jak ognia :oops:


Tytu³: Odp: Wielkanocne rozmyslania
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2006-04-19, 20:32:36
Dziekuje --a wiec dalej jemy zoltka ,a bialka do kosza!!!
  Hana


Tytu³: Odp: Wielkanocne rozmyslania
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Makot-ka 2006-04-19, 20:41:28
Do kosza - nigdy. Ja leję do kompostownika, a inni podawali już całkiem fajne pomysły na zagospodarowanie białka z białka na tym forum w temacie "co z tymi białkami?" - czy jakoś tak. Poszukaj - warto.


Tytu³: Odp: Wielkanocne rozmyslania
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2006-04-19, 21:04:58
A mozna bialkami podlewac roze???
  Hana


Tytu³: Odp: Wielkanocne rozmyslania
Wiadomo¶æ wys³ana przez: zbynek 2006-04-21, 08:32:36
Jeszcze jedna ciekawostka w temacie o której mało kto wie..... w żółtku jaja jest więcej białka niż w jego samych białkach ale to tylko tak .... informacyjnie.

Żóltka: 100g zawiera 16,3 g białka
Białka jaj: 100 g zawiera 10,8 g białka


Tytu³: Odp: Wielkanocne rozmyslania
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2006-04-21, 13:18:02
Dlatego doradzam wszystkim optymalnym zajadanie sie samymi zoltkami.
A bialko moze by bylo zdrowiej uzupelniac jedzac potrawy z podrobow,ktore sa skarbnica bialka.
Moim zdaniem jest bialko podrobowe wartosciowsze od jajkowego.
Jezeli sie myle,to prosze o posty!!
  Pozdrawiam--Hana--


Tytu³: Odp: Wielkanocne rozmyslania
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Halina Ch. 2006-04-21, 19:19:53
Powołam się na bezstronną opinię prof. Jana Trziszki z AR we Wrocławiu: nie ma w przyrodzie drugiego bardziej doskonałego surowca spożywczego niż jaja. Zapłodnione jajo kurze, po dostarczeniu energii w postaci ciepła, przeistacza się przecież w pisklę - żywy organizm, zdolny do wzrostu i dalszego rozwoju. Jajo zawiera wszystkie konieczne do stworzenia nowego życia substancje. Aby w pełni zaspokoić zapotrzebowanie organizmu człowieka na składniki witalne, wystarczy jeść tylko jaja - wynika z prostej kalkulacji. Brak im tylko witaminy C.


Tytu³: Odp: Wielkanocne rozmyslania
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Hana 2006-04-22, 09:26:59
Podobne informacje czytalam w ksiazkach dr Kwasniewskiego.
Jeszcze zapytam o tecze zoltych odcieni zoltka--uwazam,ze najmniej wartosciowe sa te przechodzace w losos.
Wlasnie lososiowe zoltka --to chyba sztucznie karmione kury!!!
Prosze o wlasne spostrzezenia.
  Pozdrawiam --Hana--


Tytu³: Odp: Wielkanocne rozmyslania
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Halina Ch. 2006-04-22, 14:58:26
Przy zakupie jaj nie zważam na kolor żółłłtka tylko na środowisko w jakim żyje kura.
Kura  powinna 'być wolna' i żyć w stadzie z kogutem. Ja mam staÅ‚ego dostawcÄ™, który jesieniÄ… wybija stare kury na rosół, a zasila stado mÅ‚odymi nioskami.
Uważam, że nie tylko człowiek powinien być wolny, żyć zgodnie z naturą ale zwierzę, którym się żywi człowiek też.


Tytu³: Odp: Wielkanocne rozmyslania
Wiadomo¶æ wys³ana przez: zbynek 2006-07-12, 21:03:55
Cytat : - SkÄ…d siÄ™ jednak ta „teoria” o szkodliwoÅ›ci jaj wzięła? Nie jest ona tak caÅ‚kiem pozbawiona sÅ‚usznoÅ›ci, choć tylko w stosunku do jaj biaÅ‚ych, produkowanych przez kury z gatunku lenghornów, które sÄ… również biaÅ‚e jak ich jajka. Ten gatunek kur hoduje siÄ™ także na tak zwane „brojlery”. Te znoszÄ…ce jaja karmi siÄ™ nie tylko ogromnÄ… iloÅ›ciÄ… antybiotyków, lecz także i hormonami żeÅ„skimi, aby „sypaÅ‚y” jajami w jak najwiÄ™kszej iloÅ›ci. Te syntetyczne hormony sÄ… rakotwórcze, nie mówiÄ…c o innych rodzajach szkodliwoÅ›ci, o czym tu już wspomniaÅ‚em. Te biaÅ‚e jaja sÄ… rzeczywiÅ›cie trujÄ…ce, a szczególnie ich żółtko. Nikt jednak nie odważy siÄ™ napisać czy powiedzieć dlaczego. Natomiast kury z gatunku zwanego „karmazynami” o piórach w kolorze zÅ‚ocistego brÄ…zu w różnych odcieniach, nie nadajÄ… siÄ™ do „fabrycznej” hodowli i dlatego nie hoduje siÄ™ ich ani na „brojlery”, ani na kury znoszÄ…ce masowo jaja. Karmazyny lubiÄ… biegać na Å›wieżym powietrzu i dziobać sobie robaczki. A w zamkniÄ™tych klatkach wyginęły by, a hodowca nie dorobiÅ‚by siÄ™ ani jaj, ani szybkiego wzrostu na miÄ™so. DziÄ™ki tej wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci karmazynów ich brÄ…zowe jajka sÄ… niezatrute, zdrowe i pożywne, tak jak i ich miÄ™so.
PS. W tym tekście na pewno jest dużo racji, ważna jest to informacja dla tych którzy, zaopatrują się w jaja w hurcie.
Z pozdrowieniami zbynek


Tytu³: Odp: Wielkanocne rozmyslania
Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2006-07-13, 07:45:25
Zbynku!
Widzę, że trzeba przypomnieć, że naukowcy wielokrotnie wykazali w badaniach naukowych, że tłuszcze, cholesterol i ciała czynne zawarte w żółtku jaja  najbardziej przyspieszają rozwój miażdżycy (czterokrotnie) - co jest zgodne z prawdą. Zapomnieli tylko napisać, że taka sytuacja ma miejsce w przypadku diety "półkorytkowej"  i "korytkowej", KTÓRĄ STOSOWALI BADANI.  Gdyby w tych badaniach stosowano ŻO - "z niewyjaśnionchy przyczyn" miażdżca by się szybko cofała. A może oni prosto - nie wiedzą, co to jest i  z "czym to się je". Zdecydowanie nabrać można takiego przekonania po wczorajszym filmie o "diecie Atkins". Cyt.  - "Nie zachowuje zasady zachowania energii" :shock: Naukowe uzasadnienie padające w filmie - "na Atkins więcej energii traci się na trawienie" -KOMEDIA - to delikatne stwierdzenie. Udają  :shock: czy są nieomylni?  :?- oto jest pytanie...

A Ty zawracasz sobie głowę kolorem skorupek jaj lęgowych, które nigdy nie trafiają do koncumpcji, lecz na wylęg?.


Tytu³: Odp: Wielkanocne rozmyslania
Wiadomo¶æ wys³ana przez: zbynek 2006-07-13, 10:36:21
Cytuj z: toan 2006-07-13, 07:45:25
Zbynku!
WidzÄ™, że trzeba przypomnieć, że naukowcy wielokrotnie wykazali w badaniach naukowych, że tÅ‚uszcze, cholesterol i ciaÅ‚a czynne zawarte w żółtku jaja  najbardziej przyspieszaj± rozwój miażdżycy (czterokrotnie) - co jest zgodne z prawd±. Zapomnieli tylko napisać, że taka sytuacja ma miejsce w przypadku diety "półkorytkowej"  i "korytkowej", KTÓRˇ STOSOWALI BADANI.  Gdyby w tych badaniach stosowano Å»O - "z niewyja¶nionchy przyczyn" miażdżca by siÄ™ szybko cofaÅ‚a. A może oni prosto - nie wiedz±, co to jest i  z "czym to siÄ™ je". Zdecydowanie nabrać można takiego przekonania po wczorajszym filmie o "diecie Atkins". Cyt.  - "Nie zachowuje zasady zachowania energii" :shock: Naukowe uzasadnienie padaj±ce w filmie - "na Atkins wiÄ™cej energii traci siÄ™ na trawienie" -KOMEDIA - to delikatne stwierdzenie. Udaj±Â  :shock: czy s± nieomylni?  :?- oto jest pytanie...

A Ty zawracasz sobie gÅ‚owÄ™ kolorem skorupek jaj lÄ™gowych, które nigdy nie trafiaj± do koncumpcji, lecz na wylÄ™g?.

Ja nie zawracam sobie głowy -  to tylko (wspólne ) w temacie rozważania Wielkanocne.
Jednak niepokojące jest to, że  przez ingerencje naukowe nadal stara zmieniać się skład jaj na co tylko zwróciłem uwagę, w tym i w poprzednich odpowiedziach.
A co do koloru....  ja wychowując się na wsi częściej spotykałem jaja w przeważającej większości o kolorze złocistego brązu, z tego powodu  pozostał sentyment do koloru. :D

Z pozdrowieniami - zbynek


Tytu³: Odp: Wielkanocne rozmyslania
Wiadomo¶æ wys³ana przez: toan 2006-07-13, 13:08:46
8) - mnie też bardziej odpowiadają skorupki jajek o kolorze złocistego brązu, choć w koglu-moglu tego nie widać.
Podobny problem mam przy kupowaniu ziemniaków. Zawsze pani na targu pyta - "białe, czy żółte?" (chodzi o miąższ), a ja zawsze odpowiadam - "dobre". A ta pani wie, co to "dobre" - swojskie ziemniaki.


Tytu³: Odp: Wielkanocne rozmyslania
Wiadomo¶æ wys³ana przez: maj20 2006-07-14, 07:33:36
Witam, czy kogel-mogel jest dopuszczalny na ŻO w proporcji 1:2:1-1,5 ?
Moje córki lubią taki sosik, np. do bitej śmietany, placuszka.
Czy to połączenie cukru przecież z żółtkiem nie jest niekorzystne w powyższej proporcji?

Gosia


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.