forum.dr-kwasniewski.pl

Dzia┼éy Forum => Wolne tematy => W▒tek zaczŕty przez: Hana 2006-04-17, 19:20:58



Tytu│: Wielkanocne rozmyslania
WiadomoŠ wys│ana przez: Hana 2006-04-17, 19:20:58
Podczas wielkanocnego biesiadowania zastanawialam sie czy to zoltkowe bogactwo nie traci na wartosci podczas obrobki termicznej t.j. gotowania,pieczenia i smazenia ?????
Moze ktos zna odpowiedz????
      Hana


Tytu│: Odp: Wielkanocne rozmyslania
WiadomoŠ wys│ana przez: zbynek 2006-04-17, 20:37:05
Cytuj z: Hana 2006-04-17, 19:20:58
Podczas wielkanocnego biesiadowania zastanawialam sie czy to zoltkowe bogactwo nie traci na wartosci podczas obrobki termicznej t.j. gotowania,pieczenia i smazenia ?????
Moze ktos zna odpowiedz????
Hana

Niema w─ůtpliwo┼Ťci ┼╝e jajka to najdoskonalsze ┼║r├│d┼éo pokarmu, jakie mo┼╝emy znale┼║─ç na naszej planecie, oczywi┼Ťcie m├│wimy o jajkach dobrej jako┼Ťci nie pochodz─ůcych z przemys┼éowych ferm. Mo┼╝emy je spo┼╝ywa─ç w ka┼╝dej postaci pami─Ötaj─ůc tylko o tym ze tr─ůc─ů one warto┼Ťci od┼╝ywcze w czasie gotowania, nale┼╝y wiec ograniczy─ç jajka na twardo znacznie lepszym wyborem s─ů gotowane na mi─Ökko, lub sma┼╝one ( sadzone) na oleju oliwkowym lub kokosowym, jako ze oleje te cechuj─ů si─Ö dobra stabilno┼Ťci─ů chemiczna w czasie podgrzewania.

http://www.dieta-metaboliczna.com/a1jajka.htm

Ze swej strony dodam, że do jaj sadzonych tłuszcze takie jak masło, smalec to dobra kompozycja.


Tytu│: Odp: Wielkanocne rozmyslania
WiadomoŠ wys│ana przez: Hana 2006-04-17, 21:16:52
Pytalam kilku doradcow zywieniowych o roznice miedzy jajem "przemyslowym" a jajem "swojskim" podobno nie ma zadnej.
Jajko prawdopodobnie jest odporne .
      Hana


Tytu│: Odp: Wielkanocne rozmyslania
WiadomoŠ wys│ana przez: zbynek 2006-04-17, 21:37:23
Cytuj z: Hana 2006-04-17, 21:16:52
Pytalam kilku doradcow zywieniowych o roznice miedzy jajem "przemyslowym" a jajem "swojskim" podobno nie ma zadnej.
Jajko prawdopodobnie jest odporne .
Hana


Tu pisze..... jak się zmienia, naukowo jaja.  :D:?


http://www.tasomix.pl/articles/document.2005-09-19.3468681522


Tytu│: Odp: Wielkanocne rozmyslania
WiadomoŠ wys│ana przez: sabina 2006-04-18, 08:02:38
Cytuj z: zbynek 2006-04-17, 20:37:05
ze tr─ůc─ů one warto┼Ťci od┼╝ywcze w czasie gotowania,


A co im podczas gotowania ubywa, ┼╝e trac─ů warto┼Ťci od┼╝ywcze :?:


Tytu│: Odp: Wielkanocne rozmyslania
WiadomoŠ wys│ana przez: zbynek 2006-04-18, 12:22:12
Cytuj z: sabina 2006-04-18, 08:02:38
Cytuj z: zbynek 2006-04-17, 20:37:05
ze tr±c± one warto¶ci od┼╝ywcze w czasie gotowania,


A co im podczas gotowania ubywa, ┼╝e trac± warto¶ci od┼╝ywcze :?:

Wprawdzie wspomina si─Ö o alergii na bia┼éko jajka kurzego ale mnie to nie dotyczy, :D gdzie┼Ť czyta┼éem ┼╝e w przypadku jaj, d┼éugotrwa┼ée gotowanie obni┼╝a warto┼Ť─ç od┼╝ywcz─ů┬á bia┼éka w jajkach o 40% i czyni je trudniej strawne. Bia┼éko jaj nie powinno by─ç te┼╝ zjadane┬á na surowo bo niekt├│re jej sk┼éadniki jak awidyna wi─ů┼╝─ů biotyn─Ö co uniemo┼╝liwia jej wch┼éanianie i prowadzi─ç mo┼╝e do niedobor├│w tej witaminy, jednak podczas gotowania jaja nast─Öpuje denaturacja awidyny dzi─Öki czemu biotyna staje si─Ö w pe┼éni przyswajalna przez nasz organizm.


Tytu│: Odp: Wielkanocne rozmyslania
WiadomoŠ wys│ana przez: Hana 2006-04-18, 20:15:15
Refleksja po przeczytaniu art. p.t. "PROGRAM VITEA"- znowu kogos zakrecilo i pragnie zrobic pieniadze kosztem naiwnych ludzi.
Czy mozna tu mowic o naukowych badaniach ??--jezeli tak --to kto ponosi koszty tych "eksperymentow"?
Odpowiem sobie sama --caly narod --przeciez placimy podatki!!!
    Hana


Tytu│: Odp: Wielkanocne rozmyslania
WiadomoŠ wys│ana przez: Hana 2006-04-19, 19:42:21
Wiec -kochani forumowicze -w jakiej postaci waszym zdaniem ZOLTKO jest najzdrowsze????
  Hana


Tytu│: Odp: Wielkanocne rozmyslania
WiadomoŠ wys│ana przez: Makot-ka 2006-04-19, 20:25:55
W dowolnej postaci dla stosuj─ůcych ┼╗O, bo awidyna jest w bia┼éku bia┼éka, kt├│rego si─Ö nie jada, a co si─Ö "roz┼éo┼╝y" w ┼╝├│┼étku pod wp┼éywem ciep┼éa, ┼éatwo si─Ö "z┼éo┼╝y" w organizmie. A wi─Öc pocz─ůwszy od ┼╝┼é├│tka surowego, a sko┼äczywszy na...
Pami─Öta─ç jednak nale┼╝y, ┼╝e na Ponomarence i w klasycznym korytku, ┼╝├│┼étka wybitnie przyspieszaj─ů rozw├│j mia┼╝d┼╝ycy :shock: :? :!: i trzeba ich unika─ç jak ognia :oops:


Tytu│: Odp: Wielkanocne rozmyslania
WiadomoŠ wys│ana przez: Hana 2006-04-19, 20:32:36
Dziekuje --a wiec dalej jemy zoltka ,a bialka do kosza!!!
  Hana


Tytu│: Odp: Wielkanocne rozmyslania
WiadomoŠ wys│ana przez: Makot-ka 2006-04-19, 20:41:28
Do kosza - nigdy. Ja lej─Ö do kompostownika, a inni podawali ju┼╝ ca┼ékiem fajne pomys┼éy na zagospodarowanie bia┼éka z bia┼éka na tym forum w temacie "co z tymi bia┼ékami?" - czy jako┼Ť tak. Poszukaj - warto.


Tytu│: Odp: Wielkanocne rozmyslania
WiadomoŠ wys│ana przez: Hana 2006-04-19, 21:04:58
A mozna bialkami podlewac roze???
  Hana


Tytu│: Odp: Wielkanocne rozmyslania
WiadomoŠ wys│ana przez: zbynek 2006-04-21, 08:32:36
Jeszcze jedna ciekawostka w temacie o której mało kto wie..... w żółtku jaja jest więcej białka niż w jego samych białkach ale to tylko tak .... informacyjnie.

Żóltka: 100g zawiera 16,3 g białka
Białka jaj: 100 g zawiera 10,8 g białka


Tytu│: Odp: Wielkanocne rozmyslania
WiadomoŠ wys│ana przez: Hana 2006-04-21, 13:18:02
Dlatego doradzam wszystkim optymalnym zajadanie sie samymi zoltkami.
A bialko moze by bylo zdrowiej uzupelniac jedzac potrawy z podrobow,ktore sa skarbnica bialka.
Moim zdaniem jest bialko podrobowe wartosciowsze od jajkowego.
Jezeli sie myle,to prosze o posty!!
  Pozdrawiam--Hana--


Tytu│: Odp: Wielkanocne rozmyslania
WiadomoŠ wys│ana przez: Halina Ch. 2006-04-21, 19:19:53
Powo┼éam si─Ö na bezstronn─ů opini─Ö prof. Jana Trziszki z AR we Wroc┼éawiu: nie ma w przyrodzie drugiego bardziej doskona┼éego surowca spo┼╝ywczego ni┼╝ jaja. Zap┼éodnione jajo kurze, po dostarczeniu energii w postaci ciep┼éa, przeistacza si─Ö przecie┼╝ w piskl─Ö - ┼╝ywy organizm, zdolny do wzrostu i dalszego rozwoju. Jajo zawiera wszystkie konieczne do stworzenia nowego ┼╝ycia substancje. Aby w pe┼éni zaspokoi─ç zapotrzebowanie organizmu cz┼éowieka na sk┼éadniki witalne, wystarczy je┼Ť─ç tylko jaja - wynika z prostej kalkulacji. Brak im tylko witaminy C.


Tytu│: Odp: Wielkanocne rozmyslania
WiadomoŠ wys│ana przez: Hana 2006-04-22, 09:26:59
Podobne informacje czytalam w ksiazkach dr Kwasniewskiego.
Jeszcze zapytam o tecze zoltych odcieni zoltka--uwazam,ze najmniej wartosciowe sa te przechodzace w losos.
Wlasnie lososiowe zoltka --to chyba sztucznie karmione kury!!!
Prosze o wlasne spostrzezenia.
  Pozdrawiam --Hana--


Tytu│: Odp: Wielkanocne rozmyslania
WiadomoŠ wys│ana przez: Halina Ch. 2006-04-22, 14:58:26
Przy zakupie jaj nie zwa┼╝am na kolor ┼╝├│┼é┼é┼étka tylko na ┼Ťrodowisko w jakim ┼╝yje kura.
Kura  powinna 'by─ç wolna' i ┼╝y─ç w stadzie z kogutem. Ja mam sta┼éego dostawc─Ö, kt├│ry jesieni─ů wybija stare kury na ros├│┼é, a zasila stado m┼éodymi nioskami.
Uwa┼╝am, ┼╝e nie tylko cz┼éowiek powinien by─ç wolny, ┼╝y─ç zgodnie z natur─ů ale zwierz─Ö, kt├│rym si─Ö ┼╝ywi cz┼éowiek te┼╝.


Tytu│: Odp: Wielkanocne rozmyslania
WiadomoŠ wys│ana przez: zbynek 2006-07-12, 21:03:55
Cytat : - Sk─ůd si─Ö jednak ta „teoria” o szkodliwo┼Ťci jaj wzi─Ö┼éa? Nie jest ona tak ca┼ékiem pozbawiona s┼éuszno┼Ťci, cho─ç tylko w stosunku do jaj bia┼éych, produkowanych przez kury z gatunku lenghorn├│w, kt├│re s─ů r├│wnie┼╝ bia┼ée jak ich jajka. Ten gatunek kur hoduje si─Ö tak┼╝e na tak zwane „brojlery”. Te znosz─ůce jaja karmi si─Ö nie tylko ogromn─ů ilo┼Ťci─ů antybiotyk├│w, lecz tak┼╝e i hormonami ┼╝e┼äskimi, aby „sypa┼éy” jajami w jak najwi─Ökszej ilo┼Ťci. Te syntetyczne hormony s─ů rakotw├│rcze, nie m├│wi─ůc o innych rodzajach szkodliwo┼Ťci, o czym tu ju┼╝ wspomnia┼éem. Te bia┼ée jaja s─ů rzeczywi┼Ťcie truj─ůce, a szczeg├│lnie ich ┼╝├│┼étko. Nikt jednak nie odwa┼╝y si─Ö napisa─ç czy powiedzie─ç dlaczego. Natomiast kury z gatunku zwanego „karmazynami” o pi├│rach w kolorze z┼éocistego br─ůzu w r├│┼╝nych odcieniach, nie nadaj─ů si─Ö do „fabrycznej” hodowli i dlatego nie hoduje si─Ö ich ani na „brojlery”, ani na kury znosz─ůce masowo jaja. Karmazyny lubi─ů biega─ç na ┼Ťwie┼╝ym powietrzu i dzioba─ç sobie robaczki. A w zamkni─Ötych klatkach wygin─Ö┼éy by, a hodowca nie dorobi┼éby si─Ö ani jaj, ani szybkiego wzrostu na mi─Öso. Dzi─Öki tej w┼éa┼Ťciwo┼Ťci karmazyn├│w ich br─ůzowe jajka s─ů niezatrute, zdrowe i po┼╝ywne, tak jak i ich mi─Öso.
PS. W tym tek┼Ťcie na pewno jest du┼╝o racji, wa┼╝na jest to informacja dla tych kt├│rzy, zaopatruj─ů si─Ö w jaja w hurcie.
Z pozdrowieniami zbynek


Tytu│: Odp: Wielkanocne rozmyslania
WiadomoŠ wys│ana przez: toan 2006-07-13, 07:45:25
Zbynku!
Widz─Ö, ┼╝e trzeba przypomnie─ç, ┼╝e naukowcy wielokrotnie wykazali w badaniach naukowych, ┼╝e t┼éuszcze, cholesterol i cia┼éa czynne zawarte w ┼╝├│┼étku jaja┬á najbardziej przyspieszaj─ů rozw├│j mia┼╝d┼╝ycy (czterokrotnie) - co jest zgodne z prawd─ů. Zapomnieli tylko napisa─ç, ┼╝e taka sytuacja ma miejsce w przypadku diety "p├│┼ékorytkowej"┬á i "korytkowej", KT├ôR─ä STOSOWALI BADANI.┬á Gdyby w tych badaniach stosowano ┼╗O - "z niewyja┼Ťnionchy przyczyn" mia┼╝d┼╝ca by si─Ö szybko cofa┼éa. A mo┼╝e oni prosto - nie wiedz─ů, co to jest i┬á z "czym to si─Ö je". Zdecydowanie nabra─ç mo┼╝na takiego przekonania po wczorajszym filmie o "diecie Atkins". Cyt.┬á - "Nie zachowuje zasady zachowania energii" :shock: Naukowe uzasadnienie padaj─ůce w filmie - "na Atkins wi─Öcej energii traci si─Ö na trawienie" -KOMEDIA - to delikatne stwierdzenie. Udaj─ů┬á :shock: czy s─ů nieomylni?┬á :?- oto jest pytanie...

A Ty zawracasz sobie g┼éow─Ö kolorem skorupek jaj l─Ögowych, kt├│re nigdy nie trafiaj─ů do koncumpcji, lecz na wyl─Ög?.


Tytu│: Odp: Wielkanocne rozmyslania
WiadomoŠ wys│ana przez: zbynek 2006-07-13, 10:36:21
Cytuj z: toan 2006-07-13, 07:45:25
Zbynku!
Widz─Ö, ┼╝e trzeba przypomnie─ç, ┼╝e naukowcy wielokrotnie wykazali w badaniach naukowych, ┼╝e t┼éuszcze, cholesterol i cia┼éa czynne zawarte w ┼╝├│┼étku jaja┬á najbardziej przyspieszaj± rozw├│j mia┼╝d┼╝ycy (czterokrotnie) - co jest zgodne z prawd±. Zapomnieli tylko napisa─ç, ┼╝e taka sytuacja ma miejsce w przypadku diety "p├│┼ékorytkowej"┬á i "korytkowej", KT├ôR╦ç STOSOWALI BADANI.┬á Gdyby w tych badaniach stosowano ┼╗O - "z niewyja¶nionchy przyczyn" mia┼╝d┼╝ca by si─Ö szybko cofa┼éa. A mo┼╝e oni prosto - nie wiedz±, co to jest i┬á z "czym to si─Ö je". Zdecydowanie nabra─ç mo┼╝na takiego przekonania po wczorajszym filmie o "diecie Atkins". Cyt.┬á - "Nie zachowuje zasady zachowania energii" :shock: Naukowe uzasadnienie padaj±ce w filmie - "na Atkins wi─Öcej energii traci si─Ö na trawienie" -KOMEDIA - to delikatne stwierdzenie. Udaj±┬á :shock: czy s± nieomylni?┬á :?- oto jest pytanie...

A Ty zawracasz sobie g┼éow─Ö kolorem skorupek jaj l─Ögowych, kt├│re nigdy nie trafiaj± do koncumpcji, lecz na wyl─Ög?.

Ja nie zawracam sobie głowy -  to tylko (wspólne ) w temacie rozważania Wielkanocne.
Jednak niepokoj─ůce jest to, ┼╝e┬á przez ingerencje naukowe nadal stara zmienia─ç si─Ö sk┼éad jaj na co tylko zwr├│ci┼éem uwag─Ö, w tym i w poprzednich odpowiedziach.
A co do koloru....┬á ja wychowuj─ůc si─Ö na wsi cz─Ö┼Ťciej spotyka┼éem jaja w przewa┼╝aj─ůcej wi─Ökszo┼Ťci o kolorze z┼éocistego br─ůzu, z tego powodu┬á pozosta┼é sentyment do koloru. :D

Z pozdrowieniami - zbynek


Tytu│: Odp: Wielkanocne rozmyslania
WiadomoŠ wys│ana przez: toan 2006-07-13, 13:08:46
8) - mnie te┼╝ bardziej odpowiadaj─ů skorupki jajek o kolorze z┼éocistego br─ůzu, cho─ç w koglu-moglu tego nie wida─ç.
Podobny problem mam przy kupowaniu ziemniak├│w. Zawsze pani na targu pyta - "bia┼ée, czy ┼╝├│┼éte?" (chodzi o mi─ů┼╝sz), a ja zawsze odpowiadam - "dobre". A ta pani wie, co to "dobre" - swojskie ziemniaki.


Tytu│: Odp: Wielkanocne rozmyslania
WiadomoŠ wys│ana przez: maj20 2006-07-14, 07:33:36
Witam, czy kogel-mogel jest dopuszczalny na ┼╗O w proporcji 1:2:1-1,5 ?
Moje c├│rki lubi─ů taki sosik, np. do bitej ┼Ťmietany, placuszka.
Czy to po┼é─ůczenie cukru przecie┼╝ z ┼╝├│┼étkiem nie jest niekorzystne w powy┼╝szej proporcji?

Gosia


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia│aj▒ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze┐one.