forum.dr-kwasniewski.pl

DziaĹ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczęty przez: Teresa Stachurska 2013-03-29, 15:13:48



Tytuł: Bigos @ RG
Wiadomo¶ć wysłana przez: Teresa Stachurska 2013-03-29, 15:13:48
http://www.stachurska.eu/?p=13081 .


Tytuł: Odp: Bigos @ RG
Wiadomo¶ć wysłana przez: renia 2013-03-29, 15:31:08
Podobny bigos gotowała moja Teściowa, tzn. tyle tłuszczu pływało na wierzchu...
Dla mnie to było w tamtych "chudych" czasach nie do przełknięcia - a teraz sama tak gotuję i jest mniamuśne.... :D czym więcej skórek posiekanych w nim przemycę, tym jest smaczniejszy... 8)


Tytuł: Odp: Bigos @ RG
Wiadomo¶ć wysłana przez: Teresa Stachurska 2013-03-29, 15:37:12
I bardzo dobrze :) 


Tytuł: Odp: Bigos @ RG
Wiadomo¶ć wysłana przez: administ 2013-03-29, 15:40:28
Cytuj z: renia 2013-03-29, 15:31:08
czym więcej skórek posiekanych w nim przemycę, tym jest smaczniejszy... 8)


To już nie przepuszczasz skórek przez makówkę?  :shock:
Co się stało?  :roll:


Tytuł: Odp: Bigos @ RG
Wiadomo¶ć wysłana przez: Teresa Stachurska 2013-03-29, 15:41:00
Jak się nie chce by tłuszcz "zalewał" oczy może dać w miejsce części - większej - smalcu masło :)  


Tytuł: Odp: Bigos @ RG
Wiadomo¶ć wysłana przez: renia 2013-03-29, 15:45:29
Cytuj z: admin 2013-03-29, 15:40:28
Cytuj z: renia 2013-03-29, 15:31:08
czym więcej skórek posiekanych w nim przemycę, tym jest smaczniejszy... 8)


To już nie przepuszczasz skórek przez makówkę?  :shock:
Co się stało?  :roll:


Raz miaĹ‚am przez maszynkÄ™, raz blenderowane  8) ale najbardziej mi smakuje, jak skĂłrki sÄ… drobno posiekane. Nikt ich nie widzi i wszystkim smakuje. Zimny bigos jest twardy jak galareta. A taka mazia ze skĂłrek (mielonych czy miksowanych) robi bigos taki mÄ™tny... :? :lol:


Tytuł: Odp: Bigos @ RG
Wiadomo¶ć wysłana przez: administ 2013-03-29, 15:49:44
Nie widać, czy golona, czy depilowana...  :wink:  :D


Tytuł: Odp: Bigos @ RG
Wiadomo¶ć wysłana przez: renia 2013-03-29, 15:49:59
Cytuj z: Teresa Stachurska 2013-03-29, 15:41:00
Jak się nie chce by tłuszcz "zalewał" oczy może dać w miejsce części - większej - smalcu masło :)  


Ja nie daję ani smalcu ani masła. Tłuszczu jest dosyć z boczku... (na środku też :lol:)


Tytuł: Odp: Bigos @ RG
Wiadomo¶ć wysłana przez: renia 2013-03-29, 15:51:25
Cytuj z: admin 2013-03-29, 15:49:44
Nie widać, czy golona, czy depilowana...  :wink:  :D


Mi te skóry z "naszego" świniaka się nie podobają (te opalane) daję je Donkowi... 8) Wolę depilację... :lol:


Tytuł: Odp: Bigos @ RG
Wiadomo¶ć wysłana przez: administ 2013-03-29, 15:53:56
No wiadomo, "obce" skĂłry bardziej pociÄ…gajÄ…ce...  :wink:  :?


Tytuł: Odp: Bigos @ RG
Wiadomo¶ć wysłana przez: renia 2013-03-29, 15:54:54
Ale nie takie świńskie... :shock: :lol:


Tytuł: Odp: Bigos @ RG
Wiadomo¶ć wysłana przez: renia 2013-03-29, 15:56:39
JuĹĽ siÄ™ robi off-top... :?


Tytuł: Odp: Bigos @ RG
Wiadomo¶ć wysłana przez: RG 2013-03-29, 16:03:51
Bardzo dobry bigos... podobno najlepszy (opinia niezależnego smakosza) jaki zrobiłem do tej pory a trochę ich już zrobiłem :D

Myślę, że to zasługa dosłownie odrobiny mielonego imbiru i czerwonej papryki wędzonej w proszku :)

Jeszcze trochę mam tego bigosu, więc dzisiaj go skończę na kolacje :)



Tytuł: Odp: Bigos @ RG
Wiadomo¶ć wysłana przez: administ 2013-03-29, 16:07:22
Cytuj z: renia 2013-03-29, 15:56:39
JuĹĽ siÄ™ robi off-top... :?


Jak zwykle, a później siÄ™ wÄ…tki mylÄ…!  :wink:  :lol:


Tytuł: Odp: Bigos @ RG
Wiadomo¶ć wysłana przez: renia 2013-03-29, 16:09:03
Cytuj z: RG 2013-03-29, 16:03:51
Bardzo dobry bigos... podobno najlepszy (opinia niezależnego smakosza) jaki zrobiłem do tej pory a trochę ich już zrobiłem :D

Myślę, że to zasługa dosłownie odrobiny mielonego imbiru i czerwonej papryki wędzonej w proszku :)

Jeszcze trochę mam tego bigosu, więc dzisiaj go skończę na kolacje :)




Jaka to jest papryka wędzona... :roll:


Tytuł: Odp: Bigos @ RG
Wiadomo¶ć wysłana przez: RG 2013-03-29, 16:21:22
Cytuj z: renia 2013-03-29, 16:09:03
Cytuj z: RG 2013-03-29, 16:03:51
Bardzo dobry bigos... podobno najlepszy (opinia niezależnego smakosza) jaki zrobiłem do tej pory a trochę ich już zrobiłem :D

Myślę, że to zasługa dosłownie odrobiny mielonego imbiru i czerwonej papryki wędzonej w proszku :)

Jeszcze trochę mam tego bigosu, więc dzisiaj go skończę na kolacje :)




Jaka to jest papryka wędzona... :roll:



http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ca10d57c230766ae.html


Tytuł: Odp: Bigos @ RG
Wiadomo¶ć wysłana przez: renia 2013-03-29, 17:39:09
Nie miaĹ‚am jeszcze takiej. Ostra jak... :twisted:  :roll:


Tytuł: Odp: Bigos @ RG
Wiadomo¶ć wysłana przez: RG 2013-03-29, 17:42:18
Cytuj z: renia 2013-03-29, 17:39:09
Nie miałam jeszcze takiej. Ostra jak... :twisted:  :roll:


Nie, słodziutka z posmakiem wędzonki :)

Siostra mi przysłała z Anglii



Tytuł: Odp: Bigos @ RG
Wiadomo¶ć wysłana przez: renia 2013-03-29, 17:47:36
Pewnie takiej dodają do wędlin i już nie trzeba ich wędzić... :roll:


Tytuł: Odp: Bigos @ RG
Wiadomo¶ć wysłana przez: RG 2013-03-29, 17:49:51
Cytuj z: renia 2013-03-29, 17:47:36
Pewnie takiej dodają do wędlin i już nie trzeba ich wędzić... :roll:


Chyba nie bo pachnie paprykÄ… :)


Tytuł: Odp: Bigos @ RG
Wiadomo¶ć wysłana przez: MariuszM 2013-03-29, 17:53:02
Cytuj z: RG 2013-03-29, 17:49:51
Cytuj z: renia 2013-03-29, 17:47:36
Pewnie takiej dodają do wędlin i już nie trzeba ich wędzić... :roll:


Chyba nie bo pachnie paprykÄ… :)

:lol:


Tytuł: Odp: Bigos @ RG
Wiadomo¶ć wysłana przez: renia 2013-03-29, 17:57:03
Cytuj z: RG 2013-03-29, 17:49:51
Cytuj z: renia 2013-03-29, 17:47:36
Pewnie takiej dodają do wędlin i już nie trzeba ich wędzić... :roll:


Chyba nie bo pachnie paprykÄ… :)




Dziwne, żeby papryka pachniała papryką :shock: Ludzie teraz się dziwią jak nawet pomidory pachną pomidorami...
Ludzie też muszą pachnieć jakimiś "fijołkami", albo konwlią, albo "bezem"...tak się jakoś porobiło dziwnie... :?


Tytuł: Odp: Bigos @ RG
Wiadomo¶ć wysłana przez: renia 2013-03-29, 17:58:28
I kto tego bigosu narobił... :roll: :lol: :wink:


Tytuł: Odp: Bigos @ RG
Wiadomo¶ć wysłana przez: RG 2013-03-29, 18:01:33
Za to piękny kolor smalcu i kapusty... no i smak :)


Tytuł: Odp: Bigos @ RG
Wiadomo¶ć wysłana przez: renia 2013-03-29, 18:13:55
...tak tylko sobie pisze aby pisać... 8) :lol:


Tytuł: Odp: Bigos @ RG
Wiadomo¶ć wysłana przez: markos 2013-03-29, 19:07:14
Witam.Kupiłem dziś pasztet z gęsich wątróbek :P na kiermaszu organizowanym w Realu w mojej okolicy.
RobiÄ… go tu  http://www.wyroby.biebrza.com.pl/
Jest godny polecenia :D


Tytuł: Odp: Bigos @ RG
Wiadomo¶ć wysłana przez: administ 2013-03-29, 19:23:10
Cytuj z: markos 2013-03-29, 19:07:14
http://www.wyroby.biebrza.com.pl/


Bardzo spodobało mi się to miejsce.
Pewnie miĹ‚o moĹĽna tam spÄ™dzić czas...  :D


Tytuł: Odp: Bigos @ RG
Wiadomo¶ć wysłana przez: markos 2013-03-29, 19:39:21
Podobno moĹĽna.  I z dobrym jedzeniem teĹĽ nie ma problemu :D


Tytuł: Odp: Bigos @ RG
Wiadomo¶ć wysłana przez: MariuszM 2013-03-29, 19:53:38
Tanie te wyroby jak barszcz :)


Tytuł: Odp: Bigos @ RG
Wiadomo¶ć wysłana przez: Radzio 2013-03-29, 20:19:22
Rzeczywiście- przy założeniu, że 1kg wątróbek gęsich kosztuje ok. 10PLN w detalu, to co "robi" cenę? :D


Tytuł: Odp: Bigos @ RG
Wiadomo¶ć wysłana przez: renia 2013-03-29, 20:22:58
Ja jeszcze nigdy nie trafiłam w sklepie na wątróbki gęsie...ponoć one do Francji "idą"... (gęsiego :lol:)


Tytuł: Odp: Bigos @ RG
Wiadomo¶ć wysłana przez: Radzio 2013-03-29, 20:25:00
Etykiety są w języku niemieckim, ale ... mogę się mylić. :lol:


Tytuł: Odp: Bigos @ RG
Wiadomo¶ć wysłana przez: administ 2013-03-29, 20:27:40
Trzydzieści parę złotych za kiełbasę i to nie suchą, to też spora przesada, a dobry salceson ozorkowy kosztuje około 8-9 zł/kg.


Tytuł: Odp: Bigos @ RG
Wiadomo¶ć wysłana przez: MariuszM 2013-03-29, 20:37:08
Ale "tam" jest brak tych na eeee ;)  :lol:


Tytuł: Odp: Bigos @ RG
Wiadomo¶ć wysłana przez: Radzio 2013-03-29, 20:39:19
Znaczy eee czego? Kupek. :shock: :lol:


Tytuł: Odp: Bigos @ RG
Wiadomo¶ć wysłana przez: administ 2013-03-29, 20:47:00
DuĹĽo tego eeee  to sÄ… naturalne produkty, tylko wielu nie wie, co to jest na przykĹ‚ad E od 260 do 299, albo od 300 do 369 - nic trujÄ…cego, a nawet wrÄ™cz przeciwnie.  :D


Tytuł: Odp: Bigos @ RG
Wiadomo¶ć wysłana przez: Radzio 2013-03-30, 08:14:35
AleĹĽ naturalnie. :D


Tytuł: Odp: Bigos @ RG
Wiadomo¶ć wysłana przez: markos 2013-03-30, 09:16:06
Kupiłem na próbę.Dlatego,że nigdzie nie można dostać gęsiej wątróbki.Podobno Polakom szkodzi :)
Nie twierdzę,że to jest tanio,ale.Coś za coś.Zawsze można kupić ,"kiełbasę" za 4,99 w promocji.
Do tej "kiełbaski" dla wszystkich z niewyparzoną jamą oraz zatkanymi zatokami czołowymi ,polecam musztardę DIJON.
Działa znakomicie :lol:


Tytuł: Odp: Bigos @ RG
Wiadomo¶ć wysłana przez: Radzio 2013-03-30, 09:35:21
W takim razie nie mam "wyparzonej jamy", ani "zatkanych zatok czołowych", bo Dijon nie działa.  :shock: Aniani  :D
@markos, wątróbki indycza(te są nawet większe), czy kurza smakują podobnie i  mają podobne walory-  co gęsia. Różnica jest gdzie indziej.
Obecnie jest pora na pasztety. W kuchni mojej Żony wątróbka(kurza) to 1/7 całości takiej potrawy. :)
A co do prób- te przedmałżeńskie są najciekawsze(powtarzam się, ale bardzo utkwiło mi to w pamięci ;)). :D


Tytuł: Odp: Bigos @ RG
Wiadomo¶ć wysłana przez: markos 2013-03-30, 09:46:56
Radzio.Dziękuję za rady.Są bezcenne :D


Tytuł: Odp: Bigos @ RG
Wiadomo¶ć wysłana przez: Radzio 2013-03-30, 10:25:16
Nie moĹĽe być inaczej, sam z nich korzystam.  8) ;) :D Lub korzystaĹ‚em. Na przykĹ‚ad. :lol:


forum.dr-kwasniewski.pl | Działaj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone.