forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: zofijeczka 2013-07-20, 22:34:13



Tytu³: wÄ…tróbka czosnkowo - sezamowa
Wiadomo¶æ wys³ana przez: zofijeczka 2013-07-20, 22:34:13
Przepis na wątróbkę czosnkowo-sezamową:
Wątróbka czosnkowo-sezamowa
Porcja dla dwóch osób:
200g wątróbki kurzej
125g smalcu
30g masła
10g czosnek

Podsmażamy wątróbkę "na sucho" ok 5min, kroimy ją i dalej smażymy, już na smalcu dodając czosnek. Po kolejnych 2 min. dodajemy sezam (na końcu aby nie strzelał [!!!]) i jeszcze smażymy ok 2-3 min na mniejszym ogniu.

BTW: 1:3.9:0.2
W 100g:
11.5 : 45,2 : 1.8

Zdjęcie:
https://lh6.googleusercontent.com/-2udRMtYl7W8/UerzlEFObcI/AAAAAAAADvE/E3g2oOWEl5I/w587-h480-no/IMG_8694---587x480_sm.jpg


Oraz jego użycie z przykładowym zestawem:
Wersja z ziemniakami i kiszonym ogórkiem:
(też dla dwóch osób)
390g wątróbki czosnkowo-sezamowej
200g zrumienionych ziemniaków (zrumienionych na maśle z przepisu o wątróbce)
100g kiszonych ogórków
20g cebuli

1 : 3.5 : 1
BTW w 100g:
7 : 24.9 : 7.2

zdjęcie:
https://lh6.googleusercontent.com/-5IXO7dddws8/Uer2GlXDWgI/AAAAAAAADvw/0JHZzgzKCrY/w720-h480-no/IMG_8720_w_sm720x480.jpg

Smacznego


Tytu³: Odp: wÄ…tróbka czosnkowo - sezamowa
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-07-20, 22:49:58
Wyglądają ślicznie i apetycznie... :D i proporcje też ładne... :D

Fajnie by było wysłać ten przepis do Biura OSO... :roll:


Tytu³: Odp: wÄ…tróbka czosnkowo - sezamowa
Wiadomo¶æ wys³ana przez: zofijeczka 2013-07-20, 22:52:07
Już Teresie obiecałam że wyślę :) Żeby nie było że tytlko krytykuję :P


Tytu³: Odp: wÄ…tróbka czosnkowo - sezamowa
Wiadomo¶æ wys³ana przez: zofijeczka 2013-07-20, 22:52:39
Oj powinnam napisać Pani Tresie Stachurskiej


Tytu³: Odp: wÄ…tróbka czosnkowo - sezamowa
Wiadomo¶æ wys³ana przez: zofijeczka 2013-07-20, 22:54:47
SEZAM w ziarenkach 25g
(uciekło mi z przepisu!)


Tytu³: Odp: wÄ…tróbka czosnkowo - sezamowa
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-07-20, 23:03:04
Cytuj z: zofijeczka 2013-07-20, 22:52:07
Już Teresie obiecałam że wyślę :) Żeby nie było że tytlko krytykuję :P


Zofijeczko, widzę, że tym moim marudzeniem się przejęłaś... :roll: (pewnie przesadziłam, była to późna godzina, a ja byłam zmęczona po podróży 8)) ale może to i dobrze, są tego pozytywne skutki... :D :lol: :wink:


Tytu³: Odp: wÄ…tróbka czosnkowo - sezamowa
Wiadomo¶æ wys³ana przez: zofijeczka 2013-07-20, 23:19:50
Reniu :):) - teraz będę 'czysta' i 'kryta'

a jeżeli admin by ten przepis i komentarz czytał to może jak będzie miał ochotę to dopisze te 25g sezamu brakujące :) w pierwszym wpisie


Tytu³: Odp: wÄ…tróbka czosnkowo - sezamowa
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-07-20, 23:27:50
Jest super... :D


Tytu³: Odp: wÄ…tróbka czosnkowo - sezamowa
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-07-20, 23:33:20
Ja bym w życiu nie wpadła na pomysł połączenie wątróbki z sezamem... :roll: nawet o czosnku nie pomyślałabym...Naprawdę chcę ten przepis wypróbować, ciekawa jestem smaku wątróbki w takim "otoczeniu", ale dzisiaj już chyba nie zdążę... :roll: :wink: :lol:


Tytu³: Odp: wÄ…tróbka czosnkowo - sezamowa
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-07-20, 23:36:46
Ja kropię wątróbkę małą ilością soku z cytryny i posypuję szczyptą cukru (oprócz soli, pieprzu i cebuli) wtedy traci ona częściowo swoją gorycz i dostaje taki posmak lekko słodko-winny...


Tytu³: Odp: wÄ…tróbka czosnkowo - sezamowa
Wiadomo¶æ wys³ana przez: zofijeczka 2013-07-21, 11:34:58
Cytuj z: renia 2013-07-20, 23:36:46
Ja kropię wątróbkę małą ilością soku z cytryny i posypuję szczyptą cukru (oprócz soli, pieprzu i cebuli) wtedy traci ona częściowo swoją gorycz i dostaje taki posmak lekko słodko-winny...

Ja w Å›wieżej, kurzej nie czujÄ™ goryczy. A cytrynÄ™ uwielbiam do Å‚ososia! Ha a do wÄ…tróbki troszkÄ™ lampki wina też lubiÄ™ wypić  - Å›wietnie siÄ™ komponuje.


Tytu³: Odp: wÄ…tróbka czosnkowo - sezamowa
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-07-21, 12:11:59
Surówka z kiszonej kapusty też pasuje... :D


Tytu³: Odp: wÄ…tróbka czosnkowo - sezamowa
Wiadomo¶æ wys³ana przez: zofijeczka 2013-07-23, 18:58:14
Cytuj z: renia 2013-07-21, 12:11:59
Surówka z kiszonej kapusty też pasuje... :D

O tak też łączę z kiszoną kapustą.
Czasem jÄ… dodatkowo podduszam. I zawsze dodajè trochÄ™ cebuli, bo jà uwielbiam


Tytu³: Odp: wÄ…tróbka czosnkowo - sezamowa
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-07-23, 19:09:01
Ta młoda, kiszona kapusta jest teraz suuuuper... :D Trochę ją szatkuję na desce do krojenia, kropię oliwą z oliwek lub olejem słonecznikowym, dodaję odrobinę cukru i soku z cytryny i posypuję lekko koperkiem. Ale taka bez żadnych dodatków też jest OK... :D


Tytu³: Odp: wÄ…tróbka czosnkowo - sezamowa
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-07-23, 19:10:14
Cytuj z: zofijeczka 2013-07-23, 18:58:14
Cytuj z: renia 2013-07-21, 12:11:59
Surówka z kiszonej kapusty też pasuje... :D

O tak też łączę z kiszoną kapustą.
Czasem jÄ… dodatkowo podduszam. I zawsze dodajè trochÄ™ cebuli, bo jà uwielbiam


JakimÅ› szyfrem piszesz? :shock: :lol: :wink:


Tytu³: Odp: wÄ…tróbka czosnkowo - sezamowa
Wiadomo¶æ wys³ana przez: zofijeczka 2013-07-25, 22:22:27
A to mi telefon zrobił "chińskie znaczki" no proszę.


Tytu³: Odp: wÄ…tróbka czosnkowo - sezamowa
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-07-25, 22:37:27
To tak podobnie jak wśród składników produktu...więcej cyferek niż literek... :lol: :wink:


Tytu³: Odp: wÄ…tróbka czosnkowo - sezamowa
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zyon 2013-07-26, 08:13:19
wyglada niewasko  8)


Tytu³: Odp: wÄ…tróbka czosnkowo - sezamowa
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2013-07-31, 15:47:09
Podałam dalej - http://www.stachurska.eu/?p=14279 .


Tytu³: Odp: wÄ…tróbka czosnkowo - sezamowa
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-07-31, 15:54:56
Teresa, a dlaczego tą wątróbkę najpierw obsmaża się na suchej patelni? Ja zawsze smażę od razu w smalcu...


Tytu³: Odp: wÄ…tróbka czosnkowo - sezamowa
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2013-07-31, 16:03:17
Tak zalecaÅ‚a Zofijeczka, ja jak za PaniÄ… MatkÄ… :)  Prawie.


Tytu³: Odp: wÄ…tróbka czosnkowo - sezamowa
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-07-31, 16:51:12
Oj Teresa to jest niewskazane, konformistyczne zachowanie... 8)


Tytu³: Odp: wÄ…tróbka czosnkowo - sezamowa
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-07-31, 16:53:16
A jest jakaś różnica w smaku czy w kruchości?


Tytu³: Odp: wÄ…tróbka czosnkowo - sezamowa
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2013-07-31, 16:58:35
W tej kombinacji wÄ…tróbka jest miÄ™ciutka :)  W innych mogÄ™ sprawdzić przy okazji :) 


Tytu³: Odp: wÄ…tróbka czosnkowo - sezamowa
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-07-31, 17:06:25
Lepsza jest, Twoim zdaniem, niż tradycyjna z cebulą...? :roll:


Tytu³: Odp: wÄ…tróbka czosnkowo - sezamowa
Wiadomo¶æ wys³ana przez: RG 2013-07-31, 18:18:43
Reniu, wiemy, że wątróbka ma trochę wody w sobie (czy coś w tym stylu), w każdym razie bardzo strzela podczas smażenia, jeśli wrzucisz ją na patelnię bez tłuszczu to postrzela trochę ciepłą wodą i koniec a jak wrzucisz ją do smalcu i zacznie strzelać to strzela wrzącym tłuszczem a to grozi brzydkim poparzeniem...

Ja też wrzucam na rozgrzany tłuszcz ale przykrywam pokrywką i daje jej się wystrzelać do końca, dopiero wtedy zdejmuję pokrywkę...

w/g mnie to jest chyba jedyne rozwiÄ…zanie tej zagadki :)



Tytu³: Odp: wÄ…tróbka czosnkowo - sezamowa
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-07-31, 19:00:08
DziÄ™ki. Nie wpadÅ‚abym na to...  :roll:


Tytu³: Odp: wÄ…tróbka czosnkowo - sezamowa
Wiadomo¶æ wys³ana przez: zofijeczka 2013-07-31, 19:05:01
jak się najpierw obsmaży na suchej patelni a potem pokroi i dalej w smalcu - wychodzą ładne kształtne kawałki - to jedyny powód.
Jak się smaży od początku w tłuszczu to wątróbka pokrojona rozpada się przy smażeniu i robi się trochę jak breja.


Tytu³: Odp: wÄ…tróbka czosnkowo - sezamowa
Wiadomo¶æ wys³ana przez: RG 2013-07-31, 19:13:50
aaaa... ja gulasz wątróbkowy robie tak, że od razu kroję wątróbkę w kawałki 2 na 3 centymetry, wrzucam na duży ogień na smalec, smaże nie więcej jak 2 minuty i zdejmuję z patelni, następnie na tym tłuszczu smażę cebulę i na chwilkę dodaję wątróbkę... wszystko gotowe w 3, 4 minuty i nic mi się nie rozpada... Wątróbkę w całości (duże kawałki) smażę odrobinę dłużej ale wtedy już ich nie kroję tylko podaję w formie takiego "kotleta" w całości.



Tytu³: Odp: wÄ…tróbka czosnkowo - sezamowa
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-07-31, 19:17:32
Cytuj z: zofijeczka 2013-07-31, 19:05:01
jak się najpierw obsmaży na suchej patelni a potem pokroi i dalej w smalcu - wychodzą ładne kształtne kawałki - to jedyny powód.
Jak się smaży od początku w tłuszczu to wątróbka pokrojona rozpada się przy smażeniu i robi się trochę jak breja.



Coraz więcej jest plusów tej metody... :D


Tytu³: Odp: wÄ…tróbka czosnkowo - sezamowa
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2013-07-31, 22:58:00
Cytuj z: renia 2013-07-31, 17:06:25
Lepsza jest, Twoim zdaniem, niż tradycyjna z cebulą...? :roll:



Smakuje inaczej niż ta z cebulÄ… :)  Każda dobra. Czosnek i sezam to ciekawe poÅ‚Ä…czenie.


Tytu³: Odp: wÄ…tróbka czosnkowo - sezamowa
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2013-08-01, 08:00:29
Właśnie pytałem Żonę, co sądzi o ...  :roll:
I stwierdziła tak: "im prostsze jedzenie, tym zdrowiej" i trudno nie przyznać racji.  8)
Szczególnie, gdy szykuje siÄ™ pięć różnych Å›niadaÅ„ od rana, choć wszystkie skÅ‚adajÄ… siÄ™ z żółtek i masÅ‚a lub Å›mietanki.  :D


Tytu³: Odp: wÄ…tróbka czosnkowo - sezamowa
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2013-08-01, 08:16:56
Zdrowiej dla tych co "ją" i dla tych, co karmią tych co "ją". jąją  :lol:


Tytu³: Odp: wÄ…tróbka czosnkowo - sezamowa
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2013-08-01, 09:09:20
Cytuj z: admin 2013-08-01, 08:00:29
Szczególnie, gdy szykuje się pięć różnych śniadań od rana, choć wszystkie składają się z żółtek i masła lub śmietanki.  :D


Normalnie hotel nie mieszkanie  :?
Moja żona też ma takie zapÄ™dy i czasami muszÄ™ lekko "temperować" - kochane te kobiety  :D


Tytu³: Odp: wÄ…tróbka czosnkowo - sezamowa
Wiadomo¶æ wys³ana przez: zofijeczka 2013-08-12, 11:30:19
5 różnych śniadań ! - podziwiam
i nigdy w życiu - żadnego marudzenia jak komuś się nie podoba niech sam przy garach stoi! o

Ja robię dla każdego to samo tylko w różnych ilościach się należy.
Raz w tygodniu - najczęściej w sobotę - wielkie gotowanie obiadów, deserów, jak są wliczone, na cały tydzień - czyli zajmuje to ok 3-4 h
I potem tylko dorabiam śniadania. a obiady odgrzewam lub ładuje w pojemniczki na wynos do pracy.

A wątróbkę czosnkowo-sezamową w wersji szybkiej robi się migiem - bez zabawy w ładne kawałki :) - 15 min i gotowa porcja dla 4 -5 osób. - ziemniaki się dłużej gotują

Więc mam nadzieję, że "im prościej tym lepiej" nie znaczyło nie! :)


Tytu³: Odp: wÄ…tróbka czosnkowo - sezamowa
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2013-08-13, 07:51:29
Cytuj z: zofijeczka 2013-08-12, 11:30:19
...
i nigdy w życiu - żadnego marudzenia jak komuś się nie podoba niech sam przy garach stoi! o

Ja robię dla każdego to samo tylko w różnych ilościach się należy.
...


O to to! Sam przy garach stajÄ™. :D
A dla przykładu sam jeszcze jaja znoszę 8), bowiem wiadomo- tak krawiec kraje jak mu materiału zniosą. ;) :lol: :lol:


Tytu³: Odp: wÄ…tróbka czosnkowo - sezamowa
Wiadomo¶æ wys³ana przez: RG 2013-08-18, 14:52:24
Jak długo trzeba podsmażać ziarna sezamu aby były zjadliwe?

Nie było wątróbki wieprzowej, więc musiałem kupić cielęcą a ta podobno bardzo szybko się smaży...


Tytu³: Odp: wÄ…tróbka czosnkowo - sezamowa
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2013-08-18, 15:36:12
Ja dodałam sezam na dwie minuty przed końcem - http://www.stachurska.eu/?p=14279 .


Tytu³: Odp: wÄ…tróbka czosnkowo - sezamowa
Wiadomo¶æ wys³ana przez: RG 2013-08-18, 15:40:17
Dziękuję za potwierdzenie przepisu :)

Właśnie rozpakowałem sezam i spróbowałem i jestem w szoku, że jest zjadliwy od razu :)

Podsmażę go z cebulą aby wydobyć pełnię smaku sezamu, potem dodam czosnek. Wątróbkę usmażę oddzielnie na smalcu i zastanawiam się czy jak to na chwilę połączę przed podaniem to czy można zalać to jeszcze śmietaną 30% i zrobić taki fajny sosik?!



Tytu³: Odp: wÄ…tróbka czosnkowo - sezamowa
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2013-08-18, 15:42:17
Ja coÅ› na ksztaÅ‚t sosiku zrobiÅ‚am przed wÄ…tróbkÄ… i siÄ™ podobaÅ‚o :) 


Tytu³: Odp: wÄ…tróbka czosnkowo - sezamowa
Wiadomo¶æ wys³ana przez: RG 2013-08-18, 15:45:06
No nic, spróbuję z tą śmietaną :)



Tytu³: Odp: wÄ…tróbka czosnkowo - sezamowa
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-08-18, 15:46:17
Albo tej nalewki troche dodaj... :roll: :wink:


Tytu³: Odp: wÄ…tróbka czosnkowo - sezamowa
Wiadomo¶æ wys³ana przez: RG 2013-08-18, 16:00:05
Cytuj z: renia 2013-08-18, 15:46:17
Albo tej nalewki troche dodaj... :roll: :wink:


Nalewka ma dużo cukru, więc jest przeznaczona tylko dla wybranych wrogów, mniej więcej takich jak teściowa :D


Tytu³: Odp: wÄ…tróbka czosnkowo - sezamowa
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-08-18, 16:37:50
I co, dobra watrobka byla... :roll:


Tytu³: Odp: wÄ…tróbka czosnkowo - sezamowa
Wiadomo¶æ wys³ana przez: RG 2013-08-18, 17:04:18
Pyszna, tylko musiałem się naobierać żyłek i śmietany już nie dodałem bo bałem się, że może się coś zepsuć :) Bedę miał jeszcze na jutro i pojutrze po 150g :)

Teraz wydłubuję ziarna sezamu z zębów bo dałem ich 30g :)



Tytu³: Odp: wÄ…tróbka czosnkowo - sezamowa
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2013-08-18, 19:20:49
Też lubiÄ™ sezam :) 


Tytu³: Odp: wÄ…tróbka czosnkowo - sezamowa
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-08-31, 20:48:48
Zofijeczko, dopiero teraz przeczytałam pod Twoim przepisem na wątrobkę - w miesieczniku "Optymalni", że wstawilaś go za moją i Teresy namową. Sympatyczne to i danie pięknie się tam prezentuje. Super... :D


Tytu³: Odp: wÄ…tróbka czosnkowo - sezamowa
Wiadomo¶æ wys³ana przez: zofijeczka 2013-09-20, 12:46:28
Reniu bo czyż nie?

Sezam jak najbardziej zjadliwy i na surowo :) więc to już tylko kwestia smaku czy lubi się bardziej czy mniej przyprażony- za późno na odpowiedź dla RG ale się szczęśliwie udało :D



forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.