Tytu³: Kapusta kiszona Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2013-11-05, 16:45:54 Idzie zima wiec czas na kapuste kiszona. To, ze kiszonki sa zdrowe, nie trzeba chyba nikomu mowic ani udowadniac. Poza tym ma duzo witaminy C, malo kaloryczna jezeli ktos patrzy na kalorie no i ma bardzo malo weglowodanow.
W Polskiej kuchni jest raczej malo przepisow, gdzie kapusta kiszona odgrywa glowna role, standardowa to chyba: kapusta kiszona, utarta marchew, pokrojona cebula sol, pieprz troche cukru i oliwa. No msa jeszcze tacym ktorzy dodaja jablko. Nie dziw, ze po paru dniach, no gora tygodniu mamy takiej surowki dosyc, po prostu przejadla nam sie. Odwiedzilem kilka stron niemieckich, gdzie wiadomo, ze Niemcy jedza sauerkraut do prawie kazdego posilku i stwierdzilem, ze mozna sobie kapuche urozmaicic. Urozmaicic do tego stopnia, ze mozna ja mieszac naprwde ze wszystkim od owocow po jogurt. Zauwazylem, ze standardowym dodatkiem jest ananas, rodzynki, banany, jablka, gruszki. Mozna tez zrobic na ostro z chili albo slodko ostro dodajac chili do kazpusty z owocami. Mozna wszystko zalac sosem tatarskim albo po prostu jogurtem, kwasna smietana czy tez majonezem. Najbardziej usmialem sie z niemieckiego tzatziki, gfdzie zamiast w wydaniu greckim ogorka dodaja kapuste kiszona, ktora zalewaja greckim jogurtem. Krotko mowiac tylko fantazja stawia granice a kapusta i zdrowa i dobra. Proponuje sprobowac: 300 gr kapusty kiszonej ( najlepiej w bialym winie) jedno czerwone chili z pestkami, drobnom pokrojone 5 sztuk suszonych pomidorow w oleju drobno pokrojonych w paski jedna marchew obrana i utarta 100 gr utartego selera 3 kregi ananasa sok z cytruny Oliwa z oliwek albo mieszanka majonezu z kwasna smietana oczywiscie sol i pieprz do smaku Robimy jak standardowa surowke Tytu³: Odp: Kapusta kiszona Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-11-05, 16:52:36 Brzmi apetycznie. Te skÅ‚adniki powinny siÄ™ dobrze komponować... :roll: Teraz, jasienia kapusta kiszona jest najsmaczniejsza... :D
Tytu³: Odp: Kapusta kiszona Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zyon 2013-11-05, 16:53:58 Ciezko kupic dobrego ananasa zeby nie mial tablicy mendelejewa i tony pestycydow. Oprocz bananow najbardziej pryskane owoce podobno
Tytu³: Odp: Kapusta kiszona Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-11-05, 16:55:45 Bez ananasa też sie obejdzie. Papryczka zdominuje wszystkie smaki... :D
Tytu³: Odp: Kapusta kiszona Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2013-11-05, 16:59:05 Cytuj z: Zyon 2013-11-05, 16:53:58 Ciezko kupic dobrego ananasa zeby nie mial tablicy mendelejewa i tony pestycydow. Oprocz bananow najbardziej pryskane owoce podobno proponuje ananasa z puszki, nie pryskany, bo nie ma potrzeby byc pryskanym ale pewnie massa Eeeeeemulatorow, no tak!!! Zalej kapuste smietana z majonezem!! Bardzo dobre Tytu³: Odp: Kapusta kiszona Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zyon 2013-11-05, 17:01:07 Zawsze tak zalewam :D Dodaje jablko pokrojone w kostke, cebule pkrojona w kostke, mnostwo kminku albo kminu rzymskiego, lyzke oliwy, pietruszke, lyzeczke cuku, lyzeczke octu winnego i jest superos :D
Tytu³: Odp: Kapusta kiszona Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2013-11-05, 17:02:36 A jak potrzeba inspiracji, to prosze: https://www.google.dk/search?q=sauerkrautsalat&client=firefox-a&hs=JKQ&rls=org.mozilla:da:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=hBt5UrL1Navf4wTY5oGgBQ&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1280&bih=683 Tytu³: Odp: Kapusta kiszona Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-11-05, 17:12:56 Ale w tej formie jest nie do pobicia... :D
http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=4432.0 8) Tytu³: Odp: Kapusta kiszona Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2013-11-06, 08:04:09 No tak, nasza rodzima :lol: :lol: :lol: :lol:
Tytu³: Odp: Kapusta kiszona Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2013-11-06, 08:12:24 Jaka to jest nasza? Polska? Czy góralska? :roll: :lol: U nas dzisiaj kapuÅ›niak na obiad. :D
Tytu³: Odp: Kapusta kiszona Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2013-11-06, 10:41:25 No goralska!!! Olczanska przeciez, nie?
:D Pozdrawiam z mokrej, zimnej i mocno jesiennej Danii :lol: Tytu³: Odp: Kapusta kiszona Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2013-11-07, 17:51:46 Polska, bo... góralska "OlczaÅ„ska" nasza. :D
Przecież nie duÅ„czyka. :shock: Tytu³: Odp: Kapusta kiszona Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2013-11-07, 18:03:32 Chyba, ze ten Dunczyk jest goralem olczanskim, wowczas jest jego :lol: :lol: :lol: :lol:
Prawda Radzio? Tytu³: Odp: Kapusta kiszona Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2013-11-07, 18:07:37 JeÅ›li uda mu siÄ™ wrócić- to Jego jest Prawda! ;)
Tytu³: Odp: Kapusta kiszona Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2013-11-07, 18:09:12 Uda, uda :D
Tytu³: Odp: Kapusta kiszona Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2013-11-07, 18:12:55 PrzepÅ‚yniesz rzekÄ™!!! :shock:
W grudniu? :shock: Przed poÅ‚udniem? :shock: Ale mnie poniosÅ‚o!!! :shock: Znaczy, myÅ›l DOpiero mi poniosÅ‚o. :lol: Tytu³: Odp: Kapusta kiszona Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2013-11-07, 18:19:40 To dobry objaw Radzio, nie przejmuj sie tym tak bardzo. Najpierw mysli a pozniej ciebie poniesie. Taka juz jest kolej rzeczy, za najpierw powinno sie mysle a pozniej dopiero dzialac. Wszyscy Ci, ktorzy robia to odwrotnie zaluja. :D
Tytu³: Odp: Kapusta kiszona Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2013-11-07, 18:23:45 Cytuj z: Radzio 2013-11-07, 18:12:55 PrzepÅ‚yniesz rzekÄ™!!! :shock: W grudniu? :shock: Przed poÅ‚udniem? :shock: Ale mnie poniosÅ‚o!!! :shock: Znaczy, myÅ›l DOpiero mi poniosÅ‚o. :lol: A rzeka, do ktorej wracasz, jest nie do przeplyniecia. W dalszym ciagu. :D Tytu³: Odp: Kapusta kiszona Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2013-11-07, 18:32:47 Cytuj z: adampio 2013-11-07, 18:23:45 Cytuj z: Radzio 2013-11-07, 18:12:55 PrzepÅ‚yniesz rzekÄ™!!! :shock: W grudniu? :shock: Przed poÅ‚udniem? :shock: Ale mnie poniosÅ‚o!!! :shock: Znaczy, myÅ›l DOpiero mi poniosÅ‚o. :lol: A rzeka, do ktorej wracasz, jest nie do przeplyniecia. W dalszym ciagu. :D Nic siÄ™ nie staÅ‚o. Lata spÄ™dzone na Å»O zrobiÄ… swoje. :D Tytu³: Odp: Kapusta kiszona Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2013-11-07, 19:19:30 Już zrobiÅ‚y wiele, a mogÄ… znacznie wiÄ™cej. :D
PÅ‚ywasz w Mastersach- duÅ„skich? Tytu³: Odp: Kapusta kiszona Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2013-11-08, 10:24:39 NIe, w Speedo amerykanskich.
:D Tytu³: Odp: Kapusta kiszona Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2013-11-09, 06:01:30 Cudowny strój. :D
Szkoda. A! PrzypomniaÅ‚em sobie. :) Cytuj z: adampio 2013-11-07, 18:23:45 ... A rzeka, do ktorej wracasz, jest nie do przeplyniecia. W dalszym ciagu. :D O tu. :D http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=4976.msg170649#msg170649 Ale to w dalszym ciÄ…gu nic nie szkodzi. ;) Tytu³: Odp: Kapusta kiszona Wiadomo¶æ wys³ana przez: adampio 2013-11-09, 09:07:49 Oj Radzio, Radzio. Ja myslalem, ze z szacunku dla samego siebie poprosiles admina o to, aby ten Twoj wpis skasowal a Ty go jeszcze przytaczasz. Az tluszcz jelczeje jak sie to czyta. Daj sobie spokoj Patrz do przodu nie do tylu i zrzuc z siebie ten cieazr zawisci, zazdrosci czy co tam Ci jeszcze ciazy. Wowczas bedziesz mial naprawde dobru nastroj :D
Zycze Ci milego weekendu Tytu³: Odp: Kapusta kiszona Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2013-11-09, 09:18:58 Ale w lustrze, spójrz w lustro, wyglÄ…da to odwrotnie. :D
Zamiast 10-ciu piw, trzy diabliki zobaczysz. ;) :lol: Kapustka, ogólnie rzecz biorÄ…c, z kolagenem bardzo mi smakuje. :D Tytu³: Odp: Kapusta kiszona Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2015-08-01, 15:50:02 No takie jajca?
http://www.crazynauka.pl/kiszone-ogorki-i-kapusta-dodaja-pewnosci-siebie/ Tytu³: Odp: Kapusta kiszona Wiadomo¶æ wys³ana przez: Diogenes z Synopy 2015-08-01, 16:53:44 kiszona czy kwaszona ? autor traktuje to jako sÅ‚owo zamiennik, a tak nie jest.
dużo witaminy C ?  dużo też wymyÅ›la, tak pewnie napisaÅ‚ ten artykuÅ‚Â ;-) Tytu³: Odp: Kapusta kiszona Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2015-08-01, 17:47:27 Mnie też kiedyÅ› pani z zieleniaka próbowaÅ‚a wmówić, że kwaszona to kwasem, a kiszona bakteriami. :D
Guzik prawda, samo dodanie kwasu nie zmieni struktury, charakterystycznego smaku czy barwy kapusty, bo kwaszonych/kiszonych ogórków chyba nikt przy zdrowych zmysÅ‚ach w ten sposób nie rozdziela? :lol: Kwaszona to z niemieckiego, a kiszona to nasza. A witaminy C ma 15-20mg to nie tak maÅ‚o przecież, tyle ma cytryna. ;) Tytu³: Odp: Kapusta kiszona Wiadomo¶æ wys³ana przez: Diogenes z Synopy 2015-08-01, 18:06:38 cytryna ma maÅ‚o vit C
http://infogr.am/kiszenie_a_kwaszenie Kiszenie natomiast to w peÅ‚ni naturalny proces, przebiegajÄ…cy pod wpÅ‚ywem czasu i kwasu mlekowego. Wytwarza siÄ™ on z wÅ‚asnych soków. Bakterie kwasu mlekowego korzystnie wpÅ‚ywajÄ… na florÄ™ przewodu pokarmowego uÅ‚atwiajÄ…c trawienie i zapobiegajÄ…c procesom gnilnym w jelicie. Kiszonki dostarczajÄ… cennych skÅ‚adników odżywczych : witaminy C, E, B i liczne pierwiastki wspomagajÄ…ce nasz organizm. Jak widać to dwa zupeÅ‚nie różne produkty o zupeÅ‚nie innych wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciach. Zdecydowanie to dwa odrÄ™bne procesy, nie majÄ…ce ze sobÄ… nic wspólnego. Kwasimy za pomocÄ… kwasu octowego, który trafia do warzyw poprzez ocet. Otrzymujemy – wbrew powszechnej opinii – niezdrowy produkt. Wspomniany wyżej kwas octowy negatywnie wpÅ‚ywa na nasze czerwone krwinki, a sam produkt posiada maÅ‚o skÅ‚adników odżywczych. W sklepach niestety najczęściej znajdziemy produkty kwaszone. To proces dużo szybszy i taÅ„szy, a zatem opÅ‚acalny dla producentów. Ludzie z reguÅ‚y i tak nie widzÄ… różnicy. Najgorszy jest fakt, że czÄ™sto Panie w warzywniakach sÄ… niedoinformowane Polskie normy opisujÄ… dokÅ‚adnie czym jest produkt kiszony jednak nie obliguje to polskich przetwórców, mogÄ… siÄ™ oni trzymać tej definicji z wÅ‚asnej woli. Bardzo czÄ™sto możemy spotkać na etykietach sformuÅ‚owanie: kwaszony / kwaszone. Zgodnie z danymi w literaturze nazwy kiszona/kwaszona powinny oznaczać to samo (w literaturze używa siÄ™ ich zamiennie) jednak rzeczywistość a może być inna. ---ja smakowo rozróżniam już teraz kiszone i kwaszone, nie nabiorÄ™ siÄ™, a tym bardziej moja zupa ogórkowa :) teoria swoje, a praktyka swoje. Teoretycznie wÄ™dzone powinny być w dymie wÄ™dzone, a praktycznie sÄ… pryskane sprayem - i to w najlepszym wypadku !!! http://biokurier.pl/aktualnosci/3088-kiszone-czy-kwaszone-gdzie-tkwi-roznica-i-jak-kupowac http://warto-nie-warto.pl/kiszenie/ :) Tytu³: Odp: Kapusta kiszona Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2015-08-01, 18:13:46 Nie mamy niestety żadnego wpÅ‚ywu na radosnÄ… twórczość nazewniczÄ… producentów, handlowców itp., stÄ…d potem takie kwiatki, jak sÅ‚ynny ryż "paraboliczny" czy nagminne wypuszczanie na rynek plafonier (oÅ›wietlenie przysufitowe) pod nazwÄ… plafonów, choć plafon to nic innego jak malowidÅ‚o na suficie. Po prostu trzeba zachować pewnÄ… czujność i nie wierzyć Å›lepo sprzedawczyni, a nawet producentowi, któremu przed skierowaniem towaru do handlu nie chciaÅ‚o siÄ™ zajrzeć do sÅ‚ownika. Pytanie w wÄ…tku byÅ‚o, czym "kiszony" różni siÄ™ od "kwaszonego". Otóż wg jÄ™zykoznawców niczym, poczytaj Miodka czy Bralczyka. A że pani ze spożywczaka lub autor artykuÅ‚u uważa inaczej, to już insza bajka. :D
Tytu³: Odp: Kapusta kiszona Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2015-08-01, 18:17:27 W "Panu Tadeuszu, we fragmencie o gotowaniu bigosu, wieszcz mówi o kapuÅ›cie kwaszonej. Raczej watpie, że miaÅ‚ na mysli takÄ… potraktowanÄ… octem czy też kwaskiem, którego wtedy nie byÅ‚o raczej. :P
"Przecież i bez tych przypraw potrawÄ… nie lada Jest bigos, bo siÄ™ z jarzyn dobrych sztucznie skÅ‚ada. Bierze siÄ™ doÅ„ siekana, kwaszona kapusta, Która, wedle przysÅ‚owia, sama idzie w usta;" Kwaszenie, a w zasadzie zakwaszanie to wg towaroznawstwa zupeÅ‚nie odrÄ™bny proces, dajÄ…cy saÅ‚atki konserwowe lub ogórki korniszony, tylko jak to siÄ™ ma do kapusty kiszonej, to nie wiem... :D Tytu³: Odp: Kapusta kiszona Wiadomo¶æ wys³ana przez: Diogenes z Synopy 2015-08-01, 18:17:56 ja mam ''swojego'' ulubionego producenta, mogÄ™ je jeść bez ograniczeÅ„ prosto ze sklepu bez efektów ubocznych, czego nie mogÄ™ powiedzieć o wszystkich. Trza być czujnym. Åšmietany też sprzedajÄ… z biaÅ‚ka mleka i soi oraz oleju roÅ›linnego.
Tytu³: Odp: Kapusta kiszona Wiadomo¶æ wys³ana przez: Diogenes z Synopy 2015-08-01, 18:20:33 tak, kiedyÅ› być może to byÅ‚ synonim. Na pewno nie jest nim teraz , przynajmniej dla mnie. ParÄ™ razy spieprzyÅ‚em potrawÄ™ i siÄ™ nauczyÅ‚em odróżniać, dobro od zÅ‚a ;-)
forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one. |