forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: Teresa Stachurska 2014-03-09, 14:40:18



Tytu³: Udka kurczacze duszone
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2014-03-09, 14:40:18
http://www.stachurska.eu/?p=16035


Tytu³: Odp: Udka kurczacze duszone
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2014-03-09, 14:48:56
Tak to bywa, raz siÄ™ uda raz nie... :? :wink:


Tytu³: Odp: Udka kurczacze duszone
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2014-03-09, 14:49:02
Cytuj z: Teresa Stachurska 2014-03-09, 14:40:18
http://www.stachurska.eu/?p=16035

Miałem jakiś czas temu kurkę-podwórkę, o wadze sprawionej tuszki 1,1 kg.
Po upieczeniu z dodatkiem 125 g smalcu miała 0,9.
Więc coś tam odchodzi, ale nie tyle co z brojlerów :D

Jak mam to jem, głównie skóry, sadło, chrząstki i kuper, resztę wyjadają mi dziewczyny :D
Drób jest taki lekki, w porównaniu z boczkiem, ale czasem lubię.


Tytu³: Odp: Udka kurczacze duszone
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2014-03-09, 14:56:37
Cytuj z: Teresa Stachurska 2014-03-09, 14:40:18
http://www.stachurska.eu/?p=16035


Ja od czasu do czasu też robię udka z kurczaka albo skrzydełka pieczone w piekarniku, lub - gdy jest ich mała ilość - na patelni. Smażę je pod przykryciem, a pod sam koniec odkrywam je i zwiększam "ogień", tak aby skórka stała się w nich chrupiąca. Na ogół mamy drób wiejski, ale nie zawsze... 8) Dzieci pamiętają ten smak kurczaków z wczesnego dzieciństwa i jeszcze (chociaż coraz rzadziej) o nie się dopominają. Skrzydełka z grilla tez lubią.


Tytu³: Odp: Udka kurczacze duszone
Wiadomo¶æ wys³ana przez: zofijeczka 2014-03-09, 15:34:26
Przynajmniej jest pewność, że kosci zostaną.


Tytu³: Odp: Udka kurczacze duszone
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2014-03-09, 16:12:20
Ja ze Starszakiem drobiu nie jadam (oczywiÅ›cie jak poczÄ™stujÄ…, to zjem), a Å»ona z MÅ‚odszakiem czasami zagryzajÄ… w ramach przekÄ…ski skrzydeÅ‚ka.  8)


Tytu³: Odp: Udka kurczacze duszone
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2014-03-09, 16:14:14
Cytuj z: zofijeczka 2014-03-09, 15:34:26
Przynajmniej jest pewność, że kosci zostaną.


Kości z kurczaka wyrzucamy. Nawet Donkowi ich nie dajemy...


Tytu³: Odp: Udka kurczacze duszone
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2014-03-09, 16:18:27
Moja psina lubiÅ‚a chrzÄ…stki obgryzać. TrzymaÅ‚em zawsze kość tak aby tylko koÅ„cówka wystawaÅ‚a - nieźle nam szÅ‚o.  8)


Tytu³: Odp: Udka kurczacze duszone
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2014-03-09, 16:21:45
Cytuj z: Blackend 2014-03-09, 16:18:27
Moja psina lubiła chrząstki obgryzać. Trzymałem zawsze kość tak aby tylko końcówka wystawała - nieźle nam szło.  8)

A mój je całe połówki kury rosołowej, surowe :D


Tytu³: Odp: Udka kurczacze duszone
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Blackend 2014-03-09, 16:25:37
ZmurszaÅ‚e przynajmniej trochÄ™, czy tak na Å›wieżo?  8)


Tytu³: Odp: Udka kurczacze duszone
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2014-03-09, 16:28:24
Cytuj z: Blackend 2014-03-09, 16:12:20
czasami zagryzają w ramach przekąski skrzydełka.  8)


W skrzydeÅ‚kach wychodzi bardzo dobra proporcja skóry do reszty jadalnej, dlatego skrzydeÅ‚ka sÄ… bardzo "niezdrowe", ale takie smaczne.  :wink:


Tytu³: Odp: Udka kurczacze duszone
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2014-03-09, 16:31:26
Cytuj z: Blackend 2014-03-09, 16:25:37
Zmurszałe przynajmniej trochę, czy tak na świeżo?  8)

Zależy jak poleży :D
Staje jaja, zgliwiały twaróg czy woniejące mięso psom nie szkodzi.
A może nawet pomaga :wink:


Tytu³: Odp: Udka kurczacze duszone
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2014-03-09, 18:11:54
Cytuj z: admin 2014-03-09, 16:28:24
Cytuj z: Blackend 2014-03-09, 16:12:20
czasami zagryzają w ramach przekąski skrzydełka.  8)


W skrzydełkach wychodzi bardzo dobra proporcja skóry do reszty jadalnej, dlatego skrzydełka są bardzo "niezdrowe", ale takie smaczne.  :wink:



Dawno temu robiÅ‚am skrzydeÅ‚ka w wersji "bankietowej" wiÄ™c może trzeba je wÅ‚aÅ›nie powtórzyć... SpróbujÄ™ :) 


Tytu³: Odp: Udka kurczacze duszone
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Teresa Stachurska 2014-03-09, 18:48:11
W internecie znalazłam, że w skrzydełkach jest B - 19 g, T - 12 g.


Tytu³: Odp: Udka kurczacze duszone
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2014-03-09, 18:54:00
Cytuj z: Teresa Stachurska 2014-03-09, 18:48:11
W internecie znalazłam, że w skrzydełkach jest B - 19 g, T - 12 g.

Prawie dobrze.
Smalec, śmietanka i obleci :D
Tylko kurzy kolagen...


Tytu³: Odp: Udka kurczacze duszone
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2014-10-08, 17:13:33
Osoby potrzebujące uzyskać profesorski szlif powinny zainteresować się tym:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kap%C5%82on
A może jaki geniusz ujmie ten frykas w swym menu ... .


Tytu³: Odp: Udka kurczacze duszone
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2014-10-08, 17:37:47
Miałem ci ja w rodzinie kilku farmerów brojlerów. Nascie lat temu(początki D.O.) z okazji jakiegos tam święta spotlkaliśmy się. W dzieciństwie , z Józkiem bylismy najlepszymi kumplami.
Józek , jade do ciebie , bo bagaznik mam pusty , a dla ciebie załadowanie go do pełna nie sprawi żadnych trudnosci - wypowiedziałem dość śmiało powyższe słowa.

Przykro mi , ale za bardzo cie lubię , aby sprostać twe zachcianki. Powiem tylko tyle , że gdybym to teraz uczynił , a ty wpakowałbyś do gara jednego z moich "tuczników , to spier...byście z mieszkania , razem z sąsiadami..
Wyjaśnił dlaczego i to wystarczyło , aby z daleka omijać , sklepy , smazalnie z tym wynalazkiem natury...po wszelkie czasy , po wszelkie plemiona nasze.

Szkoda tylko , ze kolejny kuzyn , wielki piekarz , nie miał takich wiadomosci o swoim produkcie i nie natrafiłem na niego w odpowiednim momencie...


Tytu³: Odp: Udka kurczacze duszone
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Radzio 2014-10-08, 17:44:24
Profesorowie z ówczesnej AK produkt sobie chwalili.
A dziś, dziś na 5*wio też wyhodować można profesorstwo, dosłownie znaczy na wszystkim, co można zeżreć.


Tytu³: Odp: Udka kurczacze duszone
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2014-10-08, 17:45:27
A jakie było wyjaśnienie kuzyna, Kristan?


Tytu³: Odp: Udka kurczacze duszone
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kristan 2014-10-08, 18:14:05
Na trzy tygodnie przed ubojem kurki dostawały papu , jakie winny spożywać cały swój żywot.
To wystarczało , aby po "oczyszczaniu" trafiały na talerz. A fuj...ten smród...ale od czego jest w zanadrzu ok 3 000 poprawiaczy żywności( kiedys 100).
Unia ma swoje zasady!


Tytu³: Odp: Udka kurczacze duszone
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Gavroche 2014-10-08, 18:40:12
Czyli nie jest źle :lol:
Można jeść wybrakowane nioski.


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.